Koľko posielate svojim deťom na vysokoškolské štúdium?
Premýšľam nad tým pretože tá pár mesiacov to čaká aj náš a teda nejak zbežne internát 150, stravu som vypočítala tak 8€ na den v priemere s tým že samozrejme chcem aby jedla nejak vyvážene a nie vifonky a rožky s pastikou plus telefón 20 a MHD dalších 20cca. Takto mi to vychádza zaokrouhlene nejakých 450€. Myslite že to bude stačit na normálne fungovaniev Prahe? Plus nejaké väčšie jednorazové výdavky by som poslala. Brigádu nechcem aby si hľadala aspoň prvý rok nech sa sústredí hlavne na štúdium.
V pohode to zvládne, ak si vie ešte aj navariť tak nie je o com.Prvy rok ani na nejaké kávičkovanie nebude mať čas.
Tak z tohto jej neostane po zaplateni zivotnych nutnosti nic. Pridaj jej nieco aj na kulturu, sport, do divadla ci do kina, do muzei, na vylet. Nebude mat moc casu, ale ak si ho najde, nech sa moze ist trochu zabavit. Moznosti je tam milion, a bola by skoda keby ich nemohla vyuzit kvoli peniazom. Aj take muzea stoja dost, a nie je to jednorazovka - je ich tam fakt tolko ze tak mozes chodit ako na klavir.
Ked ti je zabava proti srsti, tak aj na knihy, zosity, dat si kavu pri kniznici bude potrebovat.
Este by si jej mohla pomoct vybavit kuchynu, takze zakladne veci jej dat, korenie, oleje, panvice, hrnce a take veci, aby to nemusela kupovat tam.
Tiez pocitaj nieco malo na extra oblecenie, predsa len, nove mesto, ina moda, urcite bude chciet odtial nieco nove na seba. Nevravim, ze vela, ale nieco zapocitaj.
Za mna najlepsie jej dat trochu viac, ak jej zostane, tak potom nebude pytat na tie "extra" veci ako skripta, alebo niekam na vacsi koncert, alebo do cajovne posediet.
Za mna, ak nechces aby brigadovala, tak jej sprav zivot trochu pohodlnym, aby nemusela rozmyslat ci si spravi v3ver cestoviny suche dnes a s omackou zajtra.
Este, chodte tam na vylet spolu, ak ste neboli. Prejst sa, vidiet ako to tam cele vyzera, co sa da robit, pozriet ceny aj v obchodoch, aj sluzieb, a podla toho sa potom zariadis.
@autorka je to 10-12tis czk co som pozerala aktualny kurz, nie je to ziadna slava ale myslim co pozorujem Bratislavu a poznam Prahu, tak Praha ma ovela lepsie poriesene to ''rozdelenie'' - v zmysle studentske moznosti byvania a nie vsetky vyzeraju ako bratislavske v mlynskej doline, ci kde to su tie krasne plesnive steny a podobne ukazy, rovnako tak kopa moznosti kde sa stravovat okrem menzy, teda su aj akoby studentske bufety, kde si vie kupit aj lepsie aj zdravsie alebo naopak to menej zdrave, co chuti a nie je to menza. Ceny boli viac nez priatelske v tomto smere. Nie nadarmo su cesi experti na ''levneji to jiz nejde'' a tu to pisem ozaj bez ironie, ak nebude chodit po Parizskej a nebude chodit do restik co su pre turistov ale postupne sa nauci vnimat Prahu ''studentskym bedekrom'', tak to pojde aj za tie prachy, ktore jej budes posielat. Vnimam z tvojich riadkov, ze chces, aby sa uchytila a aby nemala stres z toho, ze musi riesit aj korunky aj hlad, teda ak mate fajn komunikaciu, tak si predpokladam aj po mesiaci poviete, ze mami, je to ok, som vpohode alebo moja draha mamulienka, posli jedlo, koruny cokolvek, neda sa to....dnes to nie je ziadna dialka aj v zmysle posles dodatocne na konci mesiaca nejake este koruny, ak by to nestacilo a vyladite to, max 3 dni ich ma, ak by sli napr. zo slovenskej sporitelne do ceskej tak behom jedneho. Nie je to reklama na sporitelnu, skor hladat kompatibilnejsie systemy - tusim tatra a reiffka bude to iste a vobec nepotrebuje nic prepocitavat ani vyberat ako tu pisal nejaky pan, uplne vporiadku plati kartou, vybera ked bude potrebovat na cosi vybrat, s tym uz vobec ziaden stres nehrozi, sme v eu, tieto veci funguju fajn. karta studentska je fajn vec, cesi to celkom riesia, teda nech ma ISIC tusim stale to je, lebo vie nakupovat aj lacnejsie knihy co je u medikov polozka, preukazy do kniznice si nezapocitala a to jej teda umozni, je to sam o sebe zazitok a tak trochu sviatok, ked ma rada knihy, chodit do Narodni ci Akademie, a to je aspon na zaciatku tiez kus peniaz. Tiez by bola skoda neuzit si ceske, prazske divadla, viem ze ale celkom isto, ze toto nechajte rovnako ako koncerty, kluby, podla toho co ma rada na neskor, kym sa rozkuka, je skoda skoncit len na pive. Teda dopriala by som aj viac ak mozete ako rodina ale aj sa k tomu rozpravajte. Je tam vela co moze zazit, maju myslim daleko viac moznosti aj takych skutocne pre studentov. To bude mat bajo! Nech sa drzi!
mne pred 7 rokmi v pohodke stačilo 200 eur mesačne (Brno). Z toho 100 eur bol intrák. S tým, že ak som napr. potrebovala nový počítač, to mi naši zaplatili zvlášť.
Praha je drahšia a ceny šli hore, ale so 450 eurami podľa mňa určite vyjde. Študenti majú aj lacné obedy v jedálňach, športové vyžitie sme tiež mali zdarma (tuším okolo 40 rôznych športov/aktivít na výber), lacnejšie cestovné… takisto bolo aj ubytovacie štipendium. A ak bude šikovná, tak aj prospechové ;)
bez problemov sa da popri medicine brigadovat a privyrobit si, je to cele len o zorganizovani si casu, v Prahe si najde akukolvek brigadu, tak aby jej to casovo sadlo... bez problemov som takto fungovala cele studium a aj moji spoluziaci, vsetci sme studium bez problemov skoncili.... ak je cas na fitka a pivka, tak je cas aj na mensie brigady
@autorka, ano spravny postreh @dixitka este aj toto, prospechove a moznosti na studijnom naj vsetky zisti, oni su naozaj skvelo pripraveni na studentov. A neskor vie mat brigadu, ktora jej pomoze, teda nemusi chodit robit do tesca, ako medicka si vie najst brigady, ktore budu napomocne v praci, ci uz veda, vyskum alebo aj v nemocnici, ale ano dobre uvazujete ze to nie je kompatibilne so zaciatkom v skole
Tak mozno budem divna ja, ale teda na take veci ako kavicka a zivit si moze zarobit aj sama. Ak tam bude ostavat na vikend tal aspon 1x do tyzdna si moze co to privyrobit a veci alebo kozmetiku si moze financovat sama. Za nasich coas to bolo normalne ze sme polka rocnika brigadovali kade tade a dnes sa na tom dobre bavime. Aj tie peniaze sme si akosi viac vazili a naucili sa hospodarit. Jasne ze intrak a podobne je na rodicoch, ale pivo a pod skor nie.
Ja ked som bola na vs, som dostala tolko, ze mi to pokrylo to co popisujes - intrak, telefon, mhd, jedlo. Na cestu domov mi poslali extra - a doma mi zvacsa zaplatili extra oblecko/drogeriu/kadernika.
Hobby, vylety a mladeznicke neresti mi neplatili. Ani by som nepytala, a ani vlastnym detom toto financovat neplanujem. Zarabala som si na toto sama.
O nazore, ze medici nemozu brigadovat viem. Nechcem mudrovat. Ale ak nestihaju brigadovat par hodin tyzdenne aby mali na pivo, nech nemrhaju casom ani na to pivo, a miesto hospody nech sa ucia. Nedrzat vysokoskolakov v blahobyte, ale ich naucit skromnosti, je len ku prospechu.
A popravde 240ecky na stravu mi pride dost. Aj tak si da radsej intrakove cestoviny s vajcom, aby bolo na tequillu 😂
Pozri, ak je niekto vychovavany skromne naučí sa používať peniaze bezproblémovo. 450€? O tom sa mi ani nesnívalo nikdy.😀 Mala som omnoho menej a dalo sa, čo som chcela navyše bolo skôr o tom ako.to vymyslieť z dlhodobého hľadiska. Naučilo ma to veľa. 🙂 Ale ja som cestovinový typ, takže prevažne moje jedlá boli o tomto.😄 A o jednoduchych polievkach, ťažšie jedla som robievala iba keď som stihla pri škole čo bolo malokedy.🙂
Za mňa na jenu osobu 8€ je ok, ak neratas elektricenku a takéto náklady.🙂
@dkethe ja s tebou suhlasim. Zaujimave ze na spolocensky zivot cas je ale na robotu nie. Ono 1x cez vikend sa da. Prvy rocnik je vsade asi taky najkritickejsi, ale da sa zvladnut ak clovek ma rozum a pubertu uz za sebou. My sme robili naozaj hocico, jasne ze hlavne cez prazdniny ale aj cez rok a to sme za starych cias mali 45 vyucovacich hodin. Ziadne ze piatky volne a pod.
@dkethe Tak v Prahe je hlavne veľký problém s brigádou. Je tam príliš veľa študentov a nájsť brigádu, kde by vyšli v ústrety je väčší problém. Viem to skrz blízkych. Je tam väčší dopyt po brigáde než sú ponuky. Ale určite to nie je nemožné. 🙂 Ak rodič si to smie dovoliť a dieťa sa vie uskromniť teda nebude chcieť míňať všade, tak za tých 450 by to malo vedieť zvládnuť. 🙂
@dominikamacakova Tu fakt podaktorym sibe. Ako bez srandy.
@mimka1402 vidis, a zrovna v prahe som ja bola, a mam opacnu skusenost 😊
Iste, mala som v okoli kopu deciek co sa stazovalo ze si nevedia nic najst. Cuduj sa svete, ja som si nasla vzdy na 'prve guglenie'. Problem bol v ludoch, nie nedostatku prace. Ale iste, da sa polemizovat inou dobou, je tomu 10r.
@dkethe Vravím o posledných 3 rokoch, v tom, že by ti ľudia nechceli si nemyslím. Práveže sú to typy, ktoré neobsedia a práca im chýba, ale ak má človek iné skills. Vie si nájsť aj v iných sférach než tie klasické "študentské". 🙂 Nežijem tam, takže nejdem sa určite hádať ako to je, len viem, že sme to riešili lebo hrozil odchod zo školy kvôli nedostatku financií. A vravelo mi to viac ludi nezávisle od seba.
@autorka Ja mam vystudovanu medicinu.. prve roky brigada fakt neprichadzala do uvahy lebo som to vnimala tak ze moja priorita je ucit sa.. ale od tretieho rocnika som si nasla brigadu v nemocnici (medikov tak zvyknu zamestnavat) a to bolo peknych par € navyse 🙂 prve roky dcere pomozete vy a ked bude otukana a bude chciet tak si zvladne pomoct aj sama a tym trosku odbremeni vas 🙂
@jabadabadu ja som sa tiež zasmiala.My sme mali na tajnasa elektrickú jednoplatnicku na izbe na intraku prepašovanu.Bola som rada, že som si aspoň nejak špagety 🍝 navarila,to bolo lacné, drbla kečup.A modlili sa aby nato neprišli, že máme aspoň jednoplatnicku na izbe.A potom som sa aj tak na školu vykaslala.Isla som radšej robiť a študovala externe úplne niečo iné.Na to čo som nastúpila,tak som zistila, že ma to nebaví.Boli mi treba urobiť ešte dve skúšky aby som ukončila prvý ročník.Ale neľutujem.Tak som mala aj prácu, peniaze, nezávislosť a školu som si urobila externe.Denne štúdium och
@atinkaa * ak by to nestacilo a vyladite to, max 3 dni ich ma, ak by sli napr. zo slovenskej sporitelne do ceskej tak behom jedneho *
SEPA platby v € už fungujú do 1 pracovného dňa
Ak pošle SEPA platbu sumu v € v stredu (do dennej uzávierky) tak príjemca ju má v akejkoľvek českej banke na CZK účte vo štvrtok.
https://www.penize.cz/osobni-ucty/429466-banky-...
Ak by naozaj súrne potrebovala, tak slovenská FIO podporuje okamžité CZK platby v 12 českých bankách, vtedy príjemca dostane platbu do 10 sekúnd aj cez víkend.
* a vobec nepotrebuje nic prepocitavat *
Keby to bol jednorázový nákup v českom eshope ani neprepočítavam, ale ak to bude pravidelná platba každý mesiac tak sa už nazbiera pekná suma pri nevýhodnom kurze.
Dnešný kurz týchto bánk je nasledovný, za 450€ pripíšu na účet tieto CZK.
10 412,55 unicreditbank.cz
10 431,90 Raiffeisenbank.cz
10 469,03 mBank.cz
10 502,10 ČSOB.cz
10 511,90 fio.cz
10 521,45 Česká spořitelna
10 741,26 Wise
zalezi od cloveka, ja som peniaze navyse nemala, stravovat som sa chodila do skolskej jedalne, obcas som si kupila plnenu bagetu alebo sla do restauracie kde mali pre studentvov polievky lacnejsie… za A cko v indexe zo skusky polievka gratis… podla mna ako zaklad to staci, ked bude chybat doposles…
V zasade som za to, nech kazdy dava podla svojich moznosti. Ja som studovala davno, pred 20 rokmi. Ceny uplne neporovnatelne, ale ine som chcela. Nasi mi davali tolko penazi, co pokrylo naklady na intrak, cestu vlakom 2xtyzdenne domov a spat plus na jedlo, ale ziadne hyrenie. Ked som chcela nieco navyse, sla som na brigadu. Chodila som do tlaciarne, aj na nocne, tie tam boli lepsie platene. Nikdy som si nepytala od rodicov ,na kavu a na vino'. To by som sa citila trapne. Ked som chcela taketo extra peniaze, zarobila som si a setrila som. Vdaka tomu som sa velmi rychlo naucila vychadzat s peniazmi.
Ahoj, moja dcera studuje teraz treti rocnik na UK matematiku a informatiku v Prahe, a podla mna tych 450-500€ je super, obedy v menze, a litacku ma 30€ na 3 mesiace, to sa kupuje štvrťročne. Intrak je okolo 170-180€, ma stipendulium , koznetiku jej kupujem, aj telefon platim mesacne.
Ak mas akekolvek otazky mozes sa klune pytat.
Moja ma tazku skolu, a brigada nepripada do uvahy. Este sa tie decka dost narobia, tiez mam iba ju , tak chcem aby sa mala co najlepšie.
Naša študuje prvým rokom medicínu v ČR, býva v podnájme. Dostáva menej ako 450 a je v pohode.
No otázkou je ci treba zabezpečiť pohodlný život, aj 500-1000 moze byť malo alebo je čas naučiť sa hospodáriť. Chvíľu to trvá zo začiatku ale.ide to. Kedysi sme.dostali stravu na intraku, zaplatené bývanie a cestovné, minimálne vreckové a zvyšok keď sme chceli, šup brigády. Prvacke ale bude trvať možno kým sa.rozkuka, na medicíne ťažko, ale na druhej strane veľa učenia =malo času na míňanie, tak by som sa cca tých 450drzala a uvidíte za.pochodu. zase sú veci ktoré sú v Prahe aj lacnejšie ako u nás:D
Treba tie brigády brat tak, že naozaj nieje škola ako škola, na medicíne sa to naozaj nedá. Kto píše že keď nemá čas na brigádu tak nemá ani na kávu/pivo ísť ale sa ucit. Treba zobrať do úvahy že na tej škole sa fakt nadre a potrebuje aj nieco na odreagovanie.
Čo by som ale chcela je, aby aspoň polovicu letných prázdnin brigádovala.

@jabadabadu príprava obedu trvá koľko 20 minut? Nemusí si robiť kačku s domácou knedľou. Kuracie prsia stoja 7€ asi, ryža/cestoviny 2, plechovka paradajok či zelenina za max ďalšie dve a tri porcie za 11 € si myslím že pohoda. A raňajky a večere nezvykne mávať také syte takže mi to príde adekvátne.