icon

Koľko posielate svojim deťom na vysokoškolské štúdium?

11. jan 2023

Premýšľam nad tým pretože tá pár mesiacov to čaká aj náš a teda nejak zbežne internát 150, stravu som vypočítala tak 8€ na den v priemere s tým že samozrejme chcem aby jedla nejak vyvážene a nie vifonky a rožky s pastikou plus telefón 20 a MHD dalších 20cca. Takto mi to vychádza zaokrouhlene nejakých 450€. Myslite že to bude stačit na normálne fungovaniev Prahe? Plus nejaké väčšie jednorazové výdavky by som poslala. Brigádu nechcem aby si hľadala aspoň prvý rok nech sa sústredí hlavne na štúdium.

lubiduch
11. jan 2023

1. Ak bude byvat na intraku, Vela internatov ponuka aj teplu veceru v normalnej cene. Rovnako v skole v jedalni sa vie najest za slusnu cenu. Cize 8€ sa da, vyzijec ale zas nepriberie 😅
2. Zabudla si zapocitat do nakladov knihy, 15r dozadu to bola moja asi najvyssia polozka, kazdy semester tak okolo 250€ nove knihy, Alebo bude zhanat pouzite
3. Na pivo vino kavicky ai vie zarobit. A to nemusi driet ako kon, ale uprimne poviem ze nedavala by som extra navyse, nemusi robit pocas semestra, ale cez prazdniny si zarobit moze a potom moze kavickovat

veronicka88
11. jan 2023

Všetky decká na výške v mojom okolí brigádujú,buď prázdniny alebo aj cez školu. Ak som chcela chodiť na VŠ na pivo/pizzu a diskotéky zarobila som si na to. Brigádovala som celú výšku. A v princípe som nemusela....osobne si myslím že 450eur je úplne dosť.

autor
11. jan 2023

Ďakujem vám všetkým za odpovede, myslím že moj plánovaný rozpočet bude pravdepodobne dostačujíci, pri najhoršom chytím mobil do ruky a pošlem. Čo sa zábavy týka nemyslím si že popri štúdiu bude mať nejak extra času na kavicky a zábavy, to sú všetko veci, ktoré sa budú riešiť za pochodu. Obdivujem všetkých, ktorí popri medicíne chodili pravidelne na brigádu, ale chcem aby sa plnohodnotne venovala škole. Pokiaľ sa sama rozhodne že by brigádu stíhala je to jej vec ale určite potom nebudem posielať menej peňazí. Čo sa kníh týka, to vnímam ako jednorazové položky čiže nebudú sa platiť z jej peňazí určených na jedlo bývanie atď.

loginexistuje
11. jan 2023

tak uz sa len dostat na skolu 😉

mooonika1975
11. jan 2023

@dominikamacakova veď premyslaj, vyjde 8€ na stravu v Prahe. Predpokladám, že raňajky obed večera plus voda, drobnosť, to fakt dokážeš toto za 8€???? By som to chcela vidieť

slavomira236
11. jan 2023

Muž robí v prahe strava v obchodoch v retazcoch je lacnejšia ako u nás v Humennom..

mooonika1975
11. jan 2023

Ja dávam 500€ ,v tom je intrak 140€ , ostatne ms stravu. Či čaj kupit, či kvapky do nosa, gél šampón, pranie. Paušál platím ja. Sem tam mu niečo do alza boxu pošlem, Čaj, väčšinou. 🙂 500€ je tak u mna na hrane, ale má robotu, ktorú keď má čas robí z domu, takze si zarobi, ak minie niečo navyše.

bluka2
11. jan 2023

Ja sa budem snažiť dávať čo najviac, keď na to príde. Pri 8€ denne bude treba celkom dosť počítať. Keď si spomínam na svoj študentský život, vždy som pracovala a na master ma to prestalo baviť, už len tým, že škola bola draha, tak som chcela sa jej aj venovať. A na škole bolo aj kopec aktivít, čo sa mi zdali viac prínosom než pracovať na nejakej zaciatocnickej admin pozícii čisto kvôli peniazom. Tak som si vtedy požičala peniaze a nebolo v mojom živote lepšieho rozhodnutia. Konečne som nepracovala a užívala si intelektuálny život, všelijaké nepovinné prednášky večer, ktoré mi dali omnoho viac než to makanie predtým. Čas byť so spolužiakmi a urobiť si trochu sieť kontaktov. Ta sa dodnes osvedčila, väčšina je na nejakých veľvyslanectvach a reprezentatívnych postoch. Napísali mi aj nejaké odporúčania, ktoré mi pomohli v kariére. Takže ja sa budem snažiť deťom dopriať podobný život, len bez tej pôžičky 😁 ktorú som inak splatila za rok hneď po škole (niečo medzi 10000-15000 € 10 rokov dozadu). Ale však skús s 450€, že ako to pôjde, ale keby si pýtala viac, dala by som.

tiezjedna
11. jan 2023

hlavne nemožeš porovnávať ceny jedla v Prahe so zbytkom Česka, to je úplne mimo... A ak si rada dcéra rada zdravo varí, tak tých 8 éčiek jej naozaj stačiť nebude.

taty
11. jan 2023

Pozri si na YouTube Kluci z Prahy, majú tam aj kde sa dá lacno v Prahe najesť, kde sa oplatí čo vidieť a pod..

tiezjedna
11. jan 2023

@slavomira236 neviem aké ceny sú v Humennom, ale celkom by ma zaujímali, pretože v Prahe pod 130 Kč za jedno jedlo sa obzvlášť v obchoďákoch nedostaneš. Neviem, čo tvoj muž ovšem považuje za jedlo, ak fastfood, alebo hranolky, prípadne jarné/letné závitky u vietnamcov, tak možno.

ibrunova
11. jan 2023

A to už je prijatá na medicínu? Strava vychádza najlepšie na intráku v jedálni, dcéra síce študuje na, SK, ale na teplú internátnu stravu nedá dopustiť, ostane jej aj na iné veci.

nicegirl369
11. jan 2023

@lacibo vase deti brigaduju od detstva? Vy ako rodicia ste dle zakona o nich povinni sa starat, kym nie su plnoleti resp kym sa pripravuju na buduce povolanie(studuju). Nemam nic proti obcasnym brigadam, ale toto mi pripada, akoby ste sa tym chvalili a pritom vas pristup je skor slusne poviem ze na zamyslenie.

lopka1313
11. jan 2023

@autorka drzim Ti palce a podla mna mas super pristup! Moja sestra studovala v Prahe medicinu cca 8-14 rokov dozadu a bol to zabijak. Ona nebrigadovala, vela veci jej rodicia poslali (teraz je na to super zasielkovna, vtedy vyuzivali znamosti na zeleznici a posielali baliky po sprievodcoch), aj ju samozrejme financovali. Domov chodila tak 3-4x do roka, tak nebrigadovala ani v lete (asi okrem jedneho, ked zohnala brigadu doma), keby aj v lete bola prec, popravde, nasi by si ju uz vobec neuzili, a to mama nechcela... Aj tak jedno leto sla na kurz nemciny do nemecka a jedno travila na stazi v slovinsku. Nasi jej financovali vsetko, vratane vystrelkov, zabavy, vyletov a tych liet a neviem coho este. Ked si obcas potrebovala vydychnut, tak veru, aj to pivo bolo lepsie, keby take pauzy (raz za cas) nemala a este by musela stresovat brigadami, tak skolu asi neda.
Mali sme velke stastie, moji rodicia zaroven financovali aj mna na vyske (ja sommzas studovala v meste, kde bol s brigadami dost velky problem) a veru, bolo to celkom dost, trvalo to asi 5 rokov, ked mali mesacne naklady na nas dve asi vo vyske 2/3 svojich prijmov. Ale povazovali to za spravne, mali uspory, vedeli hospodarit a my sme im za to obe vdacne. Rada by som to rovnako raz riesila s vlastnymi detmi.
A nie, nie sme rozmaznane a sestre sa krasne rozbehla kariera a teraz ma tak 2 nasobny prijem (sama, jej muza nepocitam), ako moji rodicia spolu (a to su obaja vysokoskolsky vzdelani, ale ziju v Humennom) a nema problem im za to nieco kupit, ci zaplatit dovolenku alebo tak, lebo o tom to je. Rodicia sa staraju, kym sa da (a velakrat pomahaju aj uz zamestnanym detom, lebo chcu a mozu) a deti sa staraju (alebo robia radost), ked sa zamestnaju, alebo rodicia uz nemozu... Mne Tvoj pristup pride uzasny.
PS: moj dedko vystudoval 2/3 svojich deti rovnako, ako nasi nas. Ten treti na vysku nesiel, lebo nemal dobre vysledky v skole (podla mna trauma z nasilneho preucania sa lavaka na pravaka). Moj dedko svojim detom az do smrti pomahal ako vedel, vratane takeho toho laskaveho strkania penazi do ruk, ako len rodicia a stari rodicia vedia 🙂

jaden
11. jan 2023

Základ je dostať sa na tú medicínu.

klip0
11. jan 2023

@jaden ja to chápem tak, že slečna už je prijatá nie ?

prosimopomoc
11. jan 2023

Nehnevajte sa ale aby nezvladlo,, vysokoskolske dietatko'' brigadu? Najma cez vikend? Nonsens. Nepoviem, intrak platit a jedlo. Ale permanentky do fitka a na plavaren? Nebojte, zvladne to!

prosimopomoc
11. jan 2023

@lubiduch kniznice funguju spolahlivo, netreba kupovat nove, pripadne starsi studenti predavaju skripta za polovicu

tiezjedna
11. jan 2023

@prosimopomoc buď nevieš čo je štúdium medicíny, alebo čo je brigáda. Inak by si to k fitku či plavárni, kde človek strávi max hodinu nemohla prirovnať.

prosimopomoc
11. jan 2023

@tiezjedna studovala som vysoku skolu, aj som brigadovala, tie vlastnorucne zarobene peniaze su najlepsi ucitel do zivota

tiezjedna
11. jan 2023

@prosimopomoc študovala si medicínu?

prosimopomoc
11. jan 2023

@tiezjedna myslela som to tak, ze mali by ste jej platit nevyhnutne veci ale o svoj,, konicek'' by sa mala starat sama

prosimopomoc
11. jan 2023

@tiezjedna nie, som len obycajna ucitelka, ktora sa pocas studia sparala v nose. Ale dcere drzim palce, uprimne

tiezjedna
11. jan 2023

@prosimopomoc medicína a práva sú trošku iný level vysokej školy. O moju dcéru sa mimochodom nejedná, nie som zakladateľka 😉 Moja dcéra študuje jazyky na pražskej Karlovke (FU) a okrem školy stíha brigádu, dva ďalšie jazykové kurzy a doučovanie kamarátky. Tie nároky sú proste inde. Ver mi. Ale súhlasím s tebou, že peniaze zarobené vlastným úsilím sú výborná škola.

lubiduch
11. jan 2023

@prosimopomoc no ja som si radsej nove kupila, nemam rada na ucenie pouzite knihy. Ked si chcem poznamky robit, popisky, podcisrkovat tak to s pozicanymi nejde a s pouzitymi toez nie. Ale ano, vela studentov prave tak setri, preto som aj napisala ze sa da aj pouzite zaobstarat

sabinami
11. jan 2023

Mne sa nepaci ten zvyk dnesnej doby že rodičia nechcu aby deti popri škole brigádovali 😄 ako prečo ? Všetko sa dá parádne stihat aspoň to naučí lepšej organizácii a zodpovednosti 😊 bude si viac vazit keď zisti aké to je zarobiť si na niečo a nie len dostavat 🙂 ale ak ste ozaj tak proti brigáde tak ta suma čo pisete je len to potrebné a hlavné čo treba platiť ale treba rátať aj s tým že vaše dieta zapadne do nejakého kolektívu budú si chcieť ísť posediet do mesta či do reštaurácie a keďže to je dievča tak oblecenie, malovatka atd 😁 preto ak nie ste milionári je na mieste aby si našla brigadu 😇 v prahe je toho na vyber až až a z triedy určite nebude jediná ktorá bude brigádovať, skôr jediná ktorá nebude…mylsim 😃

prosimopomoc
11. jan 2023

@sabinami presne tak, studenti by mali pracovat.. Ja som si tak zarobila na kontaktne sosovky, nakolko to bol zbytocny luxus, kedze okuliare mi preplatila poistovna. A veru, vazila som si ich nadmerne. Vidim v skole na ziakoch, ze nemaju predstavu kolko veci stoja, kolko potraviny stoja, nevedia si ani tipnut cenu, napr. Nakup mlieko, chlieb, cukor. Trepu dve na tri, v jedalni ide vsetko do vylevky, nic nejedia, na argument, ze rodicia platia obedy len myknu hlavou. Odbocila som od temy, ale je nevyhnutné ucit od mala deti, co kolko stoji

janka_lolo
11. jan 2023

Mám doma dvoch vysokoškolákov síce obaja študujú na SR

syn nás stojí mesačne 95€ intrak a každý týždeň dostáva 30€ a bohate mu to stačí, nikdy nepýtal viac, stravuje sa väčšinou v škole, alebo si niečo kúpi a po víkende si aj z domu nosí, výdavky má určite vyššie ale dokáže si na ne brigádou cez leto zarobiť aby mu ostalo, či na pivo s kamarátmi, alebo keď idú doma po tréningoch si zahrať stolný futbal, syn je aj veľký hráč hier čiže tam dáva peniaze ale nikdy za mnou neprišiel mama potrebujem peniaze na to alebo na to alebo že chce alkohol

dcéra nás stojí podobne 150€ byt tam ich je 8 ale čo spraviť keď nedostala ani raz intrak za celé štúdium, a tiež dostáva každý týždeň 30€, stravuje sa v škole lístky na obed ju stoja cca 15€ na týždeň, niekedy si ušetrí a má aj na 2 týždne ich, rovnako ako syn nikdy za mnou neprišla, že potrebuje navyše peniaze, chodí s kamarátmi von, miluje cestovanie ale vždy si cez leto našetrí aby mala dostatok na celý rok

samozrejme občas dostávajú peniaze aj od babky ale to je tak raz za mesiac 10€, obaja sú v končiacom ročníku a za tých 5 rokov čo sú na výške ani raz sa nestalo žeby nemali z čoho žiť a čo viem tak obaja si privyrábajú aj popri škole na brigádach rôznych

a k medicíne poznám jedného medika od nás z dediny, sú 4 súrodenci, chlapec sa učí výborne je šikovný, stíha popri štúdiu medicíny aj brigádovať, venovať sa športu a zábave a nedotujú ho stále rodičia je v 3 ročníku na 2. lekárskej fakulte v Prahe a každý víkend je doma a to máme do Prahy okolo 6 hodín cesty vlakom, so synom chodí na tréningy cez víkendy keďže tiež hráva futbal a syn povie, že ten chalan ide s nimi aj po tréningu si zahrať stolný futbal alebo keď je nejaká akcia tak ide a stíha aj školu

Jeden lekár čo nám ošetroval dcéru tak vyštudoval medicínu s červeným diplomom ako som sa dozvedela a celé štúdium pracoval vo fastfoode

čiže dá sa všetko podľa mňa 450€ na mesiac je až veľa aj na Prahu kľudne by stačilo aj 250€ a vyžila by z toho krásne bez problémov

jaden
11. jan 2023

@klip0 je ešte na strednej. Kdesi to tu písala autorka.

tiezjedna
11. jan 2023

@janka_lolo na Prahu by 250 eur rozhodne nestačilo. Že si to myslíš neznamená, že to tak je, tak to prosím nevydávaj za obecnú pravdu, keď 1/4 z tej sumy zožerie len Lietačka (doprava, na zadku určite sedieť nebude a platiť jednotlivé jazdy je totálna finančná blbosť) 🙄