Koľko vám prispievajú dospelé deti na domácnosť?
Ahojte koľko vám prispievajú pracujúce deti na domácnosť? Energie, jedlo a pod?
Myslite že je 400 EUR veľa pýtať od dieťaťa?
@anonym_autor myslim ze ano je to dost
400 mi príde vela. Ak by som pýtala toľko, tak by som mu to odkladala.
@anonym_autor jedlo by, som neriesila, nech si plati zo svojho, urcite mu nebudem varit je dospelý/a, tak na ostatne cca 150eur,(záleží aj od platu/bytu) ktore by, som mu potom vratila,
@anonym_autor áno 400e je veľmi veľa pýtať od dieťaťa, tiež mám dospelú dcéru a neviem si predstaviť, že by som od nej pýtala peniaze. Nech si radšej odkladá na vlastné bývanie, ale stále je to moje dieťa a pokiaľ tu bude chcieť bývať, tak môže do kedy chce a samozrejme zadarmo
@anonym_auto neplatí nic, ale s priateľom opravujú byt, do ktorého sa o par týždňov budú sťahovať, takze väčšina jej zarobku ide tam, nakup potravín niekedy urobí ona
...a 400 eur je podľa mňa veľa
Cca1500 zarába
Cca1500 zarába
@anonym_autor je to primeraná cena nakladov na neho ako osobu? Kamaratke brala mama skoro celu výplatu, po par rokoch jej doložila peniaze a kupila byt. Kamarátka je bez hypoteky s vlastnou strechou nad hlavou a dnes je za to rada
Mne sa to zda dost , to uz moze byvat sam a ma klud a sukromie.
Cca1500 zarába
@anonym_autor autorka, a chces mu z tych 400 eur aj nieco odkladat, ci len to vziat na uhradu nakladov?
Tiez zalezi ako si na tom ty, ake mate vydavky na byvanie, ak si malozarabajuca samozivitelka a tych 400 eur potrebujes na prezitie a dieta s tym suhlasi, tak ok.
Inak mi to vseobecne pride dost za "detsku izbu".
-dalej su dolezite ci su v tom aj naklady na stravu, alebo sa mlady stravuje za svoje v praci a donesie obcas aj nieco domov, nakup a tak.
vies autorka, take zistovania, bez udania presnej situacie, su ako otazky, Kolko zarabate? Kolko vam zostane na zivot? Je 500 eur vela na stravu pre rodinu?
a podobne.
ak by v sume 400 eur bola napr. aj strava, ze mlady sa kazdy vecer naje, rano ma ranajky a este vezme nieco na desiatu, nerobi ziadne nakupy ani potravin ani hyg. potrieb. Neplati internet, TV, smeti, dane, ziadne poplatky. Tak ta suma je OK.
ved tym vela usetri, na strave aj celkovej rezii.
250 da na stravu dospely clovek uplne v pohode, a zvysnych 150 je za byvanie doslova dobra "mamickina" cena.
ale ak sa v tej sume stravuje sam, sam si kupuje aj hygien. potreby , a suma je len za byvanie v izbe, tak to je u rodicov dost.
@anonym_autor veľa, môj syn prispieva 60eur
Keď začali pracovať tak pol roka nič a po pol roku 100€ čo im dávame na sporenie aby vedeli že nič nieje zadarmo
syn zarába 1200, prispieva 200€, je v tom ubytovanie, strava, pracuje HO, stravuje sa doma a základná drogéria
Urcite by to malo byt adekvatme platu.. od studujuceho dietata by som nepytala ale pokial ma to dieta TPP denne sa doma sprchuje stravuje svieti pozera tv pouziva internet nabija telefon urobi si kavu perie oblecenie tak.minimalme 100-150e by sa patrilo prispievat.sem tam spravit vacsi nakup podielat sa na domacich pracach..
Ja som neprispievala nic, lebo som sa v 19.odstahovala na intrak pocas VS a po skole uz ostala byvat na opačnom konci republiky, ale sestra ked byvala tak platila cca 200 eur. 400 mi pride aj dost celkom
@anonym_autor syn prispieva 300€
@anonym_autor no to teda je dosť, ak zarába 1000 eur. Ak 2000, tak ok...ale to už môže ísť aj ja zdieľaný byt a nemať matku za zadkom
@michaela329 záleží od nákladov, ak si žije pohodlný život u rodičov, veľa zje atď tak áno, ak nie a kupuje si stravu, tak je to veľa
vsetci ti rodicia co pytaju od studujucich deciek peniaze tak sa teste ze aj od vas budu pytat peniaze na starobinec 🙂
@anonym_autor Myslím si, že rodič by mal energie stravu aj všetko nutné k životu dieťaťu zabezpečiť. Dieťa by si zo svojej výplaty malo šetriť na bývanie a svadbu. Prípadne si zo svojej výplaty len kúpiť niečo extra, napríklad že chce mať v izbe pekný obraz ale nie je to nutnosť k životu. Ale stravu, nutné oblečenie a energie, celkovo prežitie v domácnosti má zabezpečiť rodič.
Iné je keď má dieťa 30+ a neplánuje sa oženiť alebo vydať, tak vtedy už by sa malo aj ono podieľať na platení.
@anonym_autor Myslím si, že rodič by mal energie stravu aj všetko nutné k životu dieťaťu zabezpečiť. Dieťa by si zo svojej výplaty malo šetriť na bývanie a svadbu. Prípadne si zo svojej výplaty len kúpiť niečo extra, napríklad že chce mať v izbe pekný obraz ale nie je to nutnosť k životu. Ale stravu, nutné oblečenie a energie, celkovo prežitie v domácnosti má zabezpečiť rodič.
Iné je keď má dieťa 30+ a neplánuje sa oženiť alebo vydať, tak vtedy už by sa malo aj ono podieľať na platení.
@9missiak7 Ideálne ak rodič ešte dieťaťu pomáha so šetrením.
Ja som od 15tich pracovala popri škole a prakticky celú výplatu. Potom som prešla na externé a pracovala na TPP, zarábala som okolo 600€ a cca tých 580€ som dávala na chod domácnosti. Potom aj keď som sa odsťahovala do prenájmu prispievala som zároveň aj rodičom na bývanie. Moja mama to robí doteraz, nakoľko nikto nemáme vlastné bývanie tak platí celý nájom svojim rodičom plus stravu atď
@anonym_autor je to úplne adekvátna suma, platila som viac a to v časoch keď ešte boli ceny úplne inde. Teraz bývam u mami v prenájme so synom a platím jej celý rodičovský príspevok. Popri čo zarobím sú výdavky na mňa a malého, cca 500€.
@anonym_autor je to úplne adekvátna suma, platila som viac a to v časoch keď ešte boli ceny úplne inde. Teraz bývam u mami v prenájme so synom a platím jej celý rodičovský príspevok. Popri čo zarobím sú výdavky na mňa a malého, cca 500€.
@anonym_915a80 a býva tam aj mama?
Za 400 moze uz byvat sam a mat svoje sukromie.
@anonym_autor Môj syn prispieval ako začal robiť. Už len s princípu zodpovednosti. A veľmi si šetril na vlastné bývanie (aj keď bez hypotéky to nejde..)
Za vlastné si kúpil prvé auto aj všetky veľké výdavky do bytu si kúpili sami.
Už býva sám s priateľkou a gazdujú si sami. Snažíme sa im pomôcť aspoň čím vieme, aj keď pomoc nechcú..ale každého (aj nás to potešilo vždy)ak nám doniesli rodičia občas zo záhrady či obed či zaváraniny. Je to obrovská pomoc a vďačnosť. Rodina si má pomáhať.
@anonym_autor odsťahoval sa v júli...dovtedy mi dával 150€...viac som nechcela aby si šetril...
@rachel36a Presne toľko aj nám. Aj to som veľa krát nezobrala,lebo moj syn si všetko kúpil vždy sám a šetril na dom. Poctivo od malička odovzdal ,ze chce si dať na knižku. Ja neviem čo je ro dávať deťom vreckové, vždy si vedeli zadeliť,alebo použiť aj s toho čo dostali a ešte aj na knižku si dávali
Zarabal už počas školy, takže si oblečenie aj prvé auto kúpil za svoje. A ušetril veľmi pekný peniaz. Už bývajú sami a gazdujú si sami.
@anonym_autor ak je v Tom aj strava tak nie
@anonym_915a80. Huh. keby moja dcera bola na materskej ako samostatna mamicka v mojom investicnom byte urcite by som ani 1cent nezobral keby som tie peniaze nepotreboval.

@anonym_autor no to teda je dosť, ak zarába 1000 eur. Ak 2000, tak ok...ale to už môže ísť aj ja zdieľaný byt a nemať matku za zadkom