icon

Konflikt ohľadom stravovacích návykov s mojou švagrinou

1. máj 2025

Nahnevala ma lekárka a potom aj švagriná. Mam 12 ročného syna z predchádzajúceho vzťahu a dve deti s jej bratom teraz je mojim manželom. Ten môj 12 ročný syn je úplne normálny chalan. Nie je chudý a lekárke sa nepáči jeho váha vraj má nadvahu a má mať prísnu dietu no má 149 cm a 65 kg Ja viem najlepšie či má mať dietu alebo nie. Veď s toho vyrastie nie ? Na veľkú noc sme boli u švagrinej a mali tam misu s čokoládovými zajacmi,vajcami atď a jej vadilo že si môj syn vzal najväčšieho zajaca a celého ho zjedol a ospravedlňovala to tým vraj sa to pred obedom nehodí a že by nemal také jesť a vadilo jej že to vraj doslova zožral. Ešte aj to pozerala na môjho syna že jedol zákusky úplne záhledy hádzala aj na neho aj na mňa a ešte sa ma vypytovala či riešime jeho jedalniček a prečo mu dovolim jesť toľko sladkostí pritom aj obed normálne celý zjedol ale švagriná mi nemá čo kecať do toho čo zje môj syn. Potom švagriná povedala že sa nemieni miešať do toho . Bola som na ňu kvôli tomu nepríjemná a nakoniec sme sa pohádali.
Čo by ste jej povedali vy

janettdamian
1. máj 2025

Syn (13r.) má 162cm-52kg, postava je taká akurát. Vnuk (13r) 158cm-58kg, postava je taká "oplácaná". Takže tvoj syn bude mať už na pohľad nadváhu. Dotklo sa ťa jednanie švagrinej, lebo sama cítiš, že to nie je OK. Či z toho vyrastie ťažko povedať. Viem ako je to náročné v tomto veku. Deťom začne v puberte chutiť jesť a je náročné zabezpečiť, aby jedli hodnotnú stravu. Všade sa na deti valia nezdravé pochúťky, chcú zapadnúť do kolektívu, atď. Aspoň doma sa snaž zabezpečiť mu výživnú stravu.

minenkaa
1. máj 2025

Veď toto uplne na prvé prečítanie je vymyslená téma
Zas sa niekto baví alebo sa tu zas dávno ženské nepohádali

biba_18
1. máj 2025

nechce sa mi veriť že toto nie je vymyslená téma 🤷‍♀️

sense
1. máj 2025

Mám 12rocnu, má o 167cm a váži menej ako tvoj syn a teda neberiem to tak že z toho vyrastie, keďže začína naberať "ženské tvary"a áno tiež si dá keď je nachystané a je ponúkané ale vie že môže si dať zákusok jeden dva ale nie 5, rovnako vie že si môže dať aj pohár kofoly plnej cukru , na SVK sme dvakrát do roka . Ale teda čokoládu alebo ďalšiu sladkosť by nedostala. A už dupľom nie pred obedom

autor
1. máj 2025
@janettdamian

Syn (13r.) má 162cm-52kg, postava je taká akurát. Vnuk (13r) 158cm-58kg, postava je taká "oplácaná". Takže tvoj syn bude mať už na pohľad nadváhu. Dotklo sa ťa jednanie švagrinej, lebo sama cítiš, že to nie je OK. Či z toho vyrastie ťažko povedať. Viem ako je to náročné v tomto veku. Deťom začne v puberte chutiť jesť a je náročné zabezpečiť, aby jedli hodnotnú stravu. Všade sa na deti valia nezdravé pochúťky, chcú zapadnúť do kolektívu, atď. Aspoň doma sa snaž zabezpečiť mu výživnú stravu.

@janettdamian moje dve deti tlste nie su a varim rovnako tak čim to je

oslo1
1. máj 2025

Mame nieco podobne v rodine, tiez 12 rokov, na pohlat vyzrata gula.
Ma este 2 mladsich surodencov a ti su ok.
Ale takyto obezny bol odjakziva, na ranajky 4 parky, po obede 5 kopcov zmrzliny.
Raz darmo, ako sa hovori, vzdelajte matku a vzdelate narod.
Chlapec v 40 zomrie na infarkt/rakovinu a rodicia mu tak krasne zarobili na zdravotne problemy, ze uz sa z toho nikdy nevyhrabe.

autor
1. máj 2025
@oslo1

Mame nieco podobne v rodine, tiez 12 rokov, na pohlat vyzrata gula.
Ma este 2 mladsich surodencov a ti su ok.
Ale takyto obezny bol odjakziva, na ranajky 4 parky, po obede 5 kopcov zmrzliny.
Raz darmo, ako sa hovori, vzdelajte matku a vzdelate narod.
Chlapec v 40 zomrie na infarkt/rakovinu a rodicia mu tak krasne zarobili na zdravotne problemy, ze uz sa z toho nikdy nevyhrabe.

@oslo1 j moj bol taky pevnejší odjakživa tiež niekedy nechapem kde sa to do neho toľko dá
Ale bohvie ako varia v škole

autor
1. máj 2025

On mi nebude jest cestovinovy šalát pphŕda tým. Rezne je aj bez prílohy ale polievku si naloží aj dvakrát

abbey1
1. máj 2025

Tak ty ani u syna nevidíš problém, kto vie, ako zvyšné deti.
Školu do toho neťahaj. Tam to ten jeden obed denne nepokazil.
Ty musíš upraviť stravovacie návyky v celej rodine a pomaly krok za krokom zmeniť prístup k jedlu.

autor
1. máj 2025
@abbey1

Tak ty ani u syna nevidíš problém, kto vie, ako zvyšné deti.
Školu do toho neťahaj. Tam to ten jeden obed denne nepokazil.
Ty musíš upraviť stravovacie návyky v celej rodine a pomaly krok za krokom zmeniť prístup k jedlu.

@abbey1 sú normálne štíhle zvyšné deti.

luccija
1. máj 2025

Nečítam všetko...takých buclatych sme mali na ulici 3.Teraz majú okolo 15-17 r a majú o 30 cm viac a sú chudi.To, že zjedol zajaca a zákusky nie je katastrofa dôležité je ako sa ako rodina hýbete a čo jete počas bežných dní.A tie, ktoré píšete, že to je jej vina ja vidím deti, ktoré idú zo školy z obedu kde nič nezjedia a prvá cesta do obchodu.A koľko ľudí tu píše veď deti majú v inštitúciách obed a večer len nejaký chlebík.Pre decko vo vývine čo má obed o 13 to jednoducho nestačí.
Tvoj, ak to nebude preháňať ty vieš čo bežne zje tak rozhodne ako narastie aj schudne a hlavne bude sa chcieť páčiť babám, pôjde na strednú školu...a možno bude obézny🤣veď každý 5 človek je.Viac ako švagriná by ma zaujímalo či decko hra futbal, ide na bicykle a čo doma varime

taktotedanie
1. máj 2025

Ako matka by si si mala uvedomit, ze ma nadvahu a nemusi z toho vyrast a budes mat morbidne obezne dieta a evidentne nevies co je najlepsie pre neho ked ho v tomto este podporujes
Takze laskavo sa zacni o syna zaujimat ako vypisovat na mk a hadat sa so svagrinou a synovi zatrhni skadkosti a zacni sa starat o to aby schudol
Alebo mas viziu ho vyjest na 200kg a potom mu robit osobnu asistenciu lebo si nedociahne na zadok aby sa utrel po potrebe? Fakt chore toto uz
Daj ho do kupelov na redukciu hmotnosti ked nevies co fakt nevies co robit

sense
1. máj 2025

Ved sama musia vidieť kde je problém, rezeň bez prílohy, cestovinový šalát nie, zelenina nie , ovocie nie.

tamitamitami
1. máj 2025

Že nevieš prečo je taký? Však zje jedlo za 3 ľudí.....
Ty si mama a ty ho máš korigovať (keď vidíš že má veľký problém) čo a koľko zje.

mimka1402
1. máj 2025
@beronsche

@mimka1402 aj keby bolo, takých matiek je dosť...
Možno si nejaká toto prečíta a zamysli sa..
Mýtus, že "veď z toho vyrastie" je veľmi rozšírený.
Ľudia vo všeobecnosti majú nízke povedomie o zdravom jedle...

@beronsche Ja viem, už v školke som videla dieťa ktoré malo prsia (!) väčšie než dospela žena. Matke to prišlo ok. V rodine to mame tiež. Xxl oblečenie od 12tich, obe deti. Znie to hnusne, ale sú škaredé tým ako obezne sú... Ale táto diskusia je len na vášne

andrejka1974
1. máj 2025

Je to dosť moja mladšia dcéra ma 145 cm a 45 kg a je už bacuľatá , ale ona priberá z liekov ktoré užíva na autizmus takže preto ma viacej kíl nám aj staršiu dcéru a tá ma 160 cm a 49 kg a tá je ok takže tvoj ak nemá zdravotný problém ma dosť takže sa nehnevaj na švagrinou ale na seba chcelo by to hlavne nejaký šport pohyb a obmedziť sladké

taktotedanie
1. máj 2025

Ale tie zvysne dve mas s inym chlapom ak som pochopila spravne

beronsche
1. máj 2025
@mimka1402

@beronsche Ja viem, už v školke som videla dieťa ktoré malo prsia (!) väčšie než dospela žena. Matke to prišlo ok. V rodine to mame tiež. Xxl oblečenie od 12tich, obe deti. Znie to hnusne, ale sú škaredé tým ako obezne sú... Ale táto diskusia je len na vášne

@mimka1402 na druhej strane, ak je to troll , veľmi jej to nevyšlo.
Panuje tu vzácna zhoda a všetky užívateľky su na rovnakej vlne - spomínané dieťa, či už je skutočne, či nie, má nadváhu. 🤪

lasona
1. máj 2025
@laila22

Ženy vy ste nikdy nezjedli celého čokoládového zajaca, alebo celú čokoládu na posedenie?

@laila22 nie. Čokoládu nekupujem, a ak mi ju niekto daruje tak väčšinou ju nájdem v sufliku a po záruke vyhadzujem...

denkabemommy
1. máj 2025
@jankalukasova

@denkabemommy veľký zajac 200kcal? Ani omylom. Veľký zajac má tak 150-200g (taký ten naozaj veľký). Mliečna čokoláda má okolo 520-550kcal na 100g. Ak zjedol 200g zajaca, tak prijal cez 1000kcal +obed. Tento Mikuláš má 80g. Tzn. 430kcal (údaje na obale). Veľký Mikuláš, či zajac, je 2x taký... To len pre ilustráciu. 200kcal má cca 40g čokolády, čo sú cca. 2 "pásiky" bežnej tabuľkovej čokolády. Ak zjedol 1000kcal +obed, plus koláče, tak mohol v pohode prijať cez 3000kcal.

@jankalukasova autorka nepísala akú veľkosť, len že to bol najväčší na stole, tak som dala najnižšiu možnú hodnotu - kde ja začínam brať čoko figúrku ako veľkú 🙂. Aj ten Mikuláš je za mňa už extra veľká figúrka. My máme doma akurát 150g zajaca, ten má 600kcal, takže záleží aj od samotnej čokolády. Akože je úplne jedno, koľko to je kalórií dokopy, proste je to fest veľa na 12r dieťa s obezitou

laila22
1. máj 2025
@lasona

@laila22 nie. Čokoládu nekupujem, a ak mi ju niekto daruje tak väčšinou ju nájdem v sufliku a po záruke vyhadzujem...

@lasona to, že ty nemas rada čokoládu, nejes ju, neznamená, že to majú tak všetci.

tim23
1. máj 2025

Autorka mňa len zaujíma načo si sem prišla pre radu alebo čo si tu vlastne hľadala, lebo 100 žien ti napíše jedno a ty ideš aj tak svoje.

domiklik
1. máj 2025

Tvoj syn má nadváhu, a podla toho, co opisuješ je to tvoja chyba. Sory, ale treba si zložiť ružové okuliare a prijať veci také, aké sú.

jankalukasova
1. máj 2025
@denkabemommy

@jankalukasova autorka nepísala akú veľkosť, len že to bol najväčší na stole, tak som dala najnižšiu možnú hodnotu - kde ja začínam brať čoko figúrku ako veľkú 🙂. Aj ten Mikuláš je za mňa už extra veľká figúrka. My máme doma akurát 150g zajaca, ten má 600kcal, takže záleží aj od samotnej čokolády. Akože je úplne jedno, koľko to je kalórií dokopy, proste je to fest veľa na 12r dieťa s obezitou

@denkabemommy jasné... Ja toho Mikuláša tiež považujem za veľkého,.preto je stále doma. Proste zjesť to naraz nie je ok. 150g zajac za 600kcal? To je v celku diétny..môžem vedieť aký to je? 300kcal na 100g.. z akej je čokolády?

lasona
1. máj 2025
@laila22

@lasona to, že ty nemas rada čokoládu, nejes ju, neznamená, že to majú tak všetci.

@laila22 pýtala sa , že či je tu niekto kto nezje celú čokoládu na posedenie..tak som sa ozvala ja

prunee
1. máj 2025

Mam tiez 12 rocneho syna a v jedle mame od mala nastavene urcite pravidla, netreba sa hned hadat. Ale na stravu treba naozaj s rozumom, od mala budovat zdrave stravovacie navyky, ist prikladom, aj v tomto veku zacinajucej puberty je strava obzvlast dolezita. Nemyslim, ze ti doktorka, ci svagrina chcu zle.

personality
1. máj 2025

Co mal v ten den na raňajky? Alebo bežne máva?

zuzana76
1. máj 2025
@tim23

Autorka mňa len zaujíma načo si sem prišla pre radu alebo čo si tu vlastne hľadala, lebo 100 žien ti napíše jedno a ty ideš aj tak svoje.

@tim23 ona nechce nic, je to trollolo

autor
1. máj 2025
@personality

Co mal v ten den na raňajky? Alebo bežne máva?

@personality parky, guľôčky domlieka, chlieb s nutelou,maslom, džemom, vianočku s maslom alebo praženicu

deedol
1. máj 2025

Autorka, z tych ranajok je ok len ta prazenica.