Konflikt s mamou kvôli dcére
Mám dosť nepríjemný problém. Mama sa urazila na celú moju rodinu a to preto lebo moja 11 ročná dcéra nebola u nej na prázdninách dva týždne ako chcela ale týždeň. Nechápe, že už je to veľká slečna a keďže tam nemá kamarátky nebaví ju celý deň sa hrať samu na dvore.
Mama nedvíha telefón, píše mi nepríjemné občas až vulgárne sms ako sme ju sklamali, sme chrapuni, už nás nechce vidieť, nadávky a urážky na môjho muža.
Keď jej dcéra volala jej síce zdvihla ale celý telefonát iba nadávanie, vycitanie, že už babku už určite neľúbi, že ju sklamala. Že určite sme ju my rodičia na to nahovorili. Ja som už z toho unavená, vyčerpaná. Nechce sa mi stále doprosovat sa ale mama je povaha ktorá neustúpi to nás radšej rok nepríde pozrieť. Čo aj v podstate robí lebo býva kúsok od nás a naposledy u nás bola na návšteve pred rokom. Vždy ma výhovorku prečo nemôže prísť a keď neprideme my, zase výčitky a nadávky.
Teraz to napisem tak trochu z nadhladu, to preto, lebo ja osobne mam uz vyse 5 rokov pokoj, nemyslim tym len pokoj od mamy a jej spravania, ale celkovo taky pokoj sama so sebou, pokoj v manzelstve, pokoj s detmi a tak.
Clovek, ktory toto neprezil, tak ti povie, ako to, ze si neviete dat rady, ty, tvoj otec, prip. aj tvoj brat, manzel s jednou starnucou zenou. Ako je to mozne? To ste tak slabi, neschopni?
Ono je tak bolo aj so mnou. Proste bola som NESCHOPNA jej povedat nie. Mala som taky vnutorny strach, ze co ak jej nevyhoviem, co ak tam neposlem dceru, co aj jej to a to nesplnim, co po mne ziada. Ano, aj moja mama sa mi vysmievala, ponizovala ma, ze som nanic, atd. pritom som pomaly dusu vypustila, aby ona bola spokojna a stale nebola.
Takto, neostava ti nic ine len sa tomu postavit. V klude. Neboj, urcite sa ti nic zle nestane. Prave naopak. Jednoducho jej povedz nie, dcera tam nepojde, pretoze nechce. Pozor ziadne vyhovorky a argumenty. Toto nefunguje. Len priamo nie a kludne aj 20krat. A preco nechce. Lebo nechce. Bodka.
A ak tvoja mama ti nedviha, tak jej nevolaj. Nechaj na nu, nech sa ozve. Neozve sa rok. OK, jej volba.
K tvojej citovej labilite. Pogugli si co to je C-PTSD (Complex-Post traumatic stress disorder). Ty v tomto stese zijes uz roky, preto sa tak citis. A vasi sa nebudu stitis toto vytiahnut proti tebe.
Pozor na zdielanie informacii s mamou (financne zalezitosti, znamky v skole, dovolenky, vylety, kolko co stalo, spolocni znami) zarucene to moze zneuzit proti tebe, ked sa jej to bude hodit.
@huxy
Keby mi niekto pred par rokmi povedal, ze otec nie je taky ako sa javi, tak sa s tou osobou pobijem. 😉
Kontrolky mi zacali blikat, ked doslo k situacii, ked mi mama ozaj nepekne vulgarne vynadala, vlastne len tak z cista jasna a ja som obratila na otca, ci sa ma nezastane, ze toto fakt nie je ok.
No a nastalo niekolko postupnych reakcii zo strany otca, ale vdaka tomu som tiez precitla.
Takze, ako prva) on nic nepocul, nic sa nestalo, vlastne si vymyslam. Dobre. Druha) vies mama je taka, ona ina nebude, nevsimaj si to.Dobre.Tretia) Ona sa ti za to ospravedlnila (nestalo sa tak) dokonca uviedol, ze kedy sa mi ospravedlnila a ze on to videl, pocul, teda zase som ja ta blba, ktora si to nepamata. No nic.
Spolocnym znakom tychto reakcii je popieranie/prekrucanie reality. Neviem, ci to zazivas a vies to jasne identifikovat.
Ale opakujem, to je len moja skusenost, naozaj moze to byt u vas ine.
Fakt nechcem, aby to vyznelo ako sudenie jej otca, mne len pomohlo jasne a pravdivo pomenovat veci.
Ahoj, choďte celá rodinka na návštevu. Upecte babuske koláčik a spravte si pekný deň
@evkano1402 a som zila s manipulatorom. Uz som nastastie rozvedena. Len som chcela napisat, ze nie vzdy to tej "obeti" vyhovuje, ako sa k nemu partner sprava.
To ze sa k tebe otec tak zachoval ma tiez mrzi. Urcite ton neboli spravne reakcie. Autorkin otec to zrejme vsetko "pocuje, vidi, nepopiera". Je vela roznych pripadov a skusenosti.
Tak čo ťa potom na takom človeku mrzí? Ona sa nezmení, čiže buď sa budeš kôli tomu dobrovoľné trápiť alebo ju máj na ,,háku,,
@mily7 v tej nemocnici bola hádka lebo podľa nej ma to nemôže tak bolieť. Ona mala väčšiu operáciu. Ja dva dni po operácii s hadickou z brucha a ona že nerob sa že to tak boli
Dnes poslala dcére sms, že ju to mrzí že tam bola len týždeň a že jej rodičia si možno raz uvedomia že ju majú radi. A že ona si zaťa ani nevestu nevybrala. Že ich neznáša. Musíme dcére zablokovať babku lebo si neželám aby jej takéto správy písala
To je neprijemne......hlavne ked to nerobi pubertak...ale zrela zena...ktora by fakt mohla byt diplomaticka......ved to dieta tomu nerozumie.
@pieksamaki moja mama sa ešte chváli tým, že nie je diplomat. Ale vždy vycíti do koho si môže dovoliť. Pred niektorými ma rešpekt. Ona aj babke jej mame často hovorila, že to nie je škoda keď zomrie starý človek. Babka vždy po jej návšteve plakala.
@jaskolka to som tiež nepochopila by ten koláčik vyhodila z okna
Nechodila by som tam. Keby neustále sa pýtala na dôvody, normálne by som povedala, že mami, nechodíme kvôli tvojej hroznej povahe a nadávkam na všetko okolo. Keď sa urazí, nech sa len urazí. Otec, bohužiaľ, tiež je dospelý, dávno mohol dačo urobiť, a nie sa nechať fackat, urážať atď. Keď ostáva a trpí jej to, s tým nič nenarobis... Ale chráň seba a svoju rodinu. Hoci je to smutné, existujú takí toxicki ľudia, aj oni si ale rodičia, čo však im nedáva právo ničiť život deťom. Odstrihnut, pretat kontakt, hotovo. Bez výčitiek, bez trápenia. V sebaobrane...
@jaskolka Nie normálne, teda ja som aspoň taka povaha že sa snažím všetko urovnať, ved pozri keď sa urazila mama a keby sa urazila aj autorka aký by to bol vzťah? Ako dlho by trval konflikt, autorka je predsa jej dcéra teda mladšia osoba tak môže urobiť prvý krok ona... A nevieme prečo sa ta babka tak chová možno je len smutná že ju malo navštevujú.
niečo podobné rieším so svokrou.Je strašná..Len napriek robí.Mňa to nebaví..Všetci jej ustupujú.Synovia jej nepovedia nič ale za chrbtom ju ohovárajú. že to nemá zmysel..Neviem ako sa takéto veci riešia..Ja ked mám niečo proti mojim rodičom tak im to poviem..Svokre nemôžem..Tak čo robiť? Ona presne vie, že si citlivá a trápi ťa to a preto tebou tak manipuluje..
Autor: "moja mama sa ešte chváli tým, že nie je diplomat. Ale vždy vycíti do koho si môže dovoliť" - áno, z teba cíti, že si dovoľovať môže a ty budeš len ustupovať a prosiť sa jej. To už nerob.
@lauriema navštevujeme ju dva krát do mesiaca, viac by som nezvládla. Vždy tam počúvam ako strašne vychovávame deti, ako ich slabo obliekame, že muž je tučný, nemá ho rada. Vždy ale vždy idem od nej so stiahnutým žalúdkom. Po každej hádke sa prvá ozyvam ja. Nikdy mi nepovie prepáč a aposledy nás navštívila pred rokom. Tento rok neprišla ani na narodeniny jej vnuciek. Stále ju pozývame a jej odpoveď nechce sa mi prísť
@lauriema čiže babka, ktorá postriha darček od dcéry, fackuje muža, nadáva mu do debilov, a podobne, je len smutná, že ju nenavstevuju? 🙈🙈🙈Ohovára dcéru pred vnučkou a urazí sa pre to, že dieťa tam nechce byť, tak to je správanie nezreleho, toxického a zlého človeka. Nie vždy môžeš všetko milo a dobre urovnavat, aj ja poznám ľudí, ktorí by zničili všetkých, keby sa im dovolilo. Surovo povedané, existujú ľudia, ktorí sú proste "zlí" nevyjdes s nimi nijakou milotou. S takými najlepšie je utat kontakt. Aj keď je to rodič....
teraz som dočítala 1. a 2. stranu a milá autorka, tvoja mama je zlý človek, ktorý terorizuje všetkých dookola a takejto žene ešte dáš dieťa na prázdniny? No V ŽIADNOM PRÍPADE!!!
A nech sa oduje aj do konca života. Despotické praktiky, nadávanie, urážky, odúvanie sa, prenášanie viny na iných, ničenie darčekov... tak toto je aj na mňa moc. Si mala za sebou zatvoriť dvere v 18-ke a odstrihnúť sa. Odsťahovať sa nie 20, ale aspoň 200km, ak je toto všetko pravda, čo píšeš.
Minulý rok mal tato 70 rokov. Ešte aj na oslave sa pohádala so švagrinou (bratovou ženou) ktorý jarmok je lepší či v Novom meste alebo v Trenčíne. Celú oslavu pokazila a to sme tam priniesli s bratom navarené, napečené. Nemala žiadnu robotu.
@hettinka všetko čo píšem je pravda, bohužiaľ
@hettinka aj s mužom sa hádame často kvôli nej, ja som tam pre kľud v rodine dávala dcéru na prázdniny, doteraz bola ku nej milá a dcéra tam chcela chodit. Ale začína byť despoticka aj ku nej, tak to musím ukončiť. Bohužiaľ dcéra sa mi priznala, že minulý rok bola svedkom hádky medzi babkou a dedkom a videla ako babka v hneve hodila dedkovi mobil o zem a rozbila ho lebo jej zjedol o dva koláče viac ako mu dovolila. Ale zakázala jej to povedať nám lebo že ju už nebude ľúbiť. Ja som o tom nevedela. Všetko mi povedala až teraz pod stresom z babky. Veľmi si vyčítam, že som ju tam tento rok dala.
Autorka, a tvoj muž si čo o tom myslí? Nelezú mu tie večne konflikty na nervy? Ešte aby si si nerozbila pre mamu svoju rodinku,...
😀 písali sme naraz o tom istom...
@hettinka hádame sa kvôli nej s mužom. Vždy keď tam máme ísť a po každej návšteve. Lebo vždy prídem vynervovana alebo smutná.
@hettinka áno 🙂
Ľudia sa dokážu uraziť na také tuposti že sa človeku zastaví rozum.. poznám to tiež (ale nie pri máme ale inej osobe) a teda keď mám pocit že som nič zle neurobila, kašlem na to.. nevravím že ma to nemrzí to áno, ale nebudem sa doprosovat niekomu kto nedokáže mať ani štipku empatie aby sa snažil pochopiť druhú stranu.. kaslala by som na to, fakt by som maximálne napísala správu, že takuto komunikáciu a vydieranie si nezelam..
Takto sa nesprávajú ani tie 11 ročné dievčatá fakt 🤦🏻♀️
@evkano1402 ďakujem za rady, máš pravdu s tým zdieľaním informácií. Ja som jej spomenula že tam mám dobrú kamarátku a občas ideme spolu na výlet a ona keď od nej vnučka odišla mi vypisovala, že nech si ideme s Tanickou na výlet. Miesto babičky. Pritom som mamu milión krát volala na výlet a nikdy nechcela ísť.

@evkano1402 tiez nesuhlasim s tym ze jej otec "tazi" zo spravania svojej zeny, ze mu to vyhovuje, vobec si to nemyslim. Tiez si nemyslim ze caka aby ho ludia lutovali. Ja tu svoj pribeh rozoberat nechcem, ale bola som v pozicii "obete" manipulatora. Od nikoho som necakala ziadnu lutost. Vsak skoro nik nevedel co sa u nas doma dialo. A zo zaciatku som vsetko fakt len skryvala, nikomu nic nevravela, dokonca neskor este obhajovala. Ja som nieco take tolerovala ani neviem preco? Ludia to toleruju mozno kvoli strachu? Tazko sudit jej otca. Ja si myslim ze sa snazil spravat tak, aby vzdy bolo dobre. A on netusil ze svojim ustupovanim, to vlastne zhorsuje. To co robi tvoja matka, je to naozaj diagnoza, o ktorej malokto vie, ani ja som to netusila. Ja som si myslela len to, ze su proste taki zli ludia. No urcite je za tym nieco viac. Ale ta matka s tym pravepodobne nic nikdy neurobi, lebo si mysli ze ona je dokonala. A cely svet je proti nej.