icon

Konflikty s budúcou svokrou

8. jan 2023

Priateľ ma požiadal o ruku a keď sme to išli oznamit jeho rodičom, tak svokra celá nadšená že okamžite ide za farárom dohodnúť ako to urobíme že nech mi urýchlene vybaví všetky sviatosti či ako sa to volá lebo ja som ateistka a v podstate nám oznámila že svetba bude u nich v kostole. Na to som jej ja povedala, že nech sa na mňa nehnevá ale svatbu v kostole mať nebudeme, že nie som veriaca a robiť si sviatosti len pre to aby to vyzeralo pred katolíckou verejnosťou u nás v obci dobre mi príde ako nezmysel a pokrytectvo. Ona začala prisaham bliakat po mne, že čo si to dovoľujem, že som šteňa nevychované a že nech si nemyslím že jej syna ožení s nejakou nepokrstenou k* že taký sobáš nie je ani platný že to sa ani brať nemusíme a môžme žiť celý život ako zvieratká. Ako beriem, tu v obci je väčšina ľudí silne veriaca a asi by sa na nás niekto mohol divne pozerať keby vedia že sme mali svatbu na úrade, ale mne sú názory tých ľudí ťažko u prdele. Chvíľku som to ešte skúšala, nejak ju uchlácholit, ale skončilo to tak že ona povedala že na svatbu ani nepríde a že vnúčatá nech dáme druhej starej materi že ona satančata nechce v rodine. V tom momentě som sa zdvihla a bez slova odišla. Priateľ tam ostal. Potom prišiel domov a povedal že ma síce chápe,ale že mám pochopiť aj jeho mamu a mala by som sa jej ospravedlniť a sobáš v kostole prehodnotiť. Ja neviem ako z tejto situácie von ale bosorke neustupim

zoro9836
Odpoveď bola odstránená
zoro9836
Odpoveď bola odstránená
monuska112
10. jan 2023

presne takto premyslaju narcisticki a psychopaticki magori....na jednej strane ti dam "ochranu" a dalsie vyhody ako spravim koncert pre domov dochodcov... na druhej ti vsetko zoberiem od sebaucty dostojnosti pocitu ze nieco dokazes sam a vyhrazky nekonecnym ohnom pouzijem tiez pre istotu.....a este pri tom ponadavam na vsetko zive na okolo aby som vyzeral ako moralny talizman co presne vie co sa moze a co nie (ved ja som ta ista mravna institucia).. a ty si to cirkvi znacne zozral aj s navijakom. inak toto co prezentujes je tvoja teoria, nazor alebo pravda?

zoro9836
Odpoveď bola odstránená
veronicka88
10. jan 2023

Sme veriaci,ale ak mi ktorýkoľvek zo synov donesie domov ateistku a budú túžiť po svadbe na matrike nepoviem ani si NEPOMYSLIM absolútne nič ani ja ani manžel. Ste dospeli,mama už urobila pre to aby bol dobrý manžel dosť,ostatné je už na vás. Už snáď dovychovavala....treba sa vedieť odstrihnúť.

mamusa123456789
10. jan 2023

@janetinka27 ja nemám problém ísť do kostola, ale radšej ten čas strávim ináč, chodievame na vianoce, teraz sme síce 2 roky neboli, tento sme boli chorý ze sme ledva žili a minulý rok sa mi 29 narodila dcérka, takže tie posledne dni som už len píše dávala a polihovala, lebo som sa absolútne necítila dobre

mamusa123456789
10. jan 2023

@zoro9836 ja sa nehrám na najsvätejšieho človeka na zemi, ja som napísala ze v Boha verím, beriem si tu vieru po svojom a určite som menej hriešna keď nejdem v nedeľu do kostola ako niekto kto tam sedí každý deň, vyjde von a ohovárania, nadáva, robí prieky druhym,....ale Boh milostivý a odpustí aj mne aj druhym

zoro9836
Odpoveď bola odstránená
terezka1947
11. jan 2023

@monuska112 Ježiš síce vyrátal v prostrdi,kde monogamia nebola podstatná,práve naopak.
Toto celé bol však Starý zákon.
Nový zákon začína však až Ježišom a jeho učením,rovnako aj kresťanstvo.
A v kresťanstve už polygamiu nenájdeš.
Nový zákon je naplnením Starého zákona,ale nie je to to isté. Ježiš dáva zmysel,podstatu kresťanstva a Starý zákon vysvetľuje.
Pre Židov je základ Starý zákon a Ježiš je pre nich skôr prorok,syn Jahveho.

lenkakravcova
11. jan 2023

@zoro9836 Ani ja to nehodnotím podľa toho, či sa mi náboženstvo páči, alebo nie, - ale skôr podľa toho, či náboženstvo dáva zmysel. Mne teda kresťanstvo so svojimi dogmami zmysel nedáva/lo /nedáva. Nedáva mi zmysel, prečo by Boh zaťažoval nevinné deti nejakým dedičným hriechom, prečo by sa musel zabiť (alebo zabiť nevinného, alebo niekoho obetovať), aby odpustil hriešnikom /ak je Boh Všemocný/... a podobné veci.

Áno, my sme ako mravce voči Jedinému Bohu. Priam ako prach. Však naša Zem je oproti vesmírom, ktoré stvoril nič.. ale to neznamená, že sme ničím aj my sami. Stvoril nás pre nejaký účel - pre skúšku. Pre niečo. Nie sme niečím, čo nič nezvládne. Tu skúšku dokážeme zložiť sami. Ak chceme a snažíme sa 🙂 To nie je o prosbách k Bohu. Tie sú normálne. Je to o tom, aby sme sa spoľahli na seba, a až potom na Neho. On nám nemá stáť celý život "za zadkom" a všetko vybavovať. Má byť len poslednou pomocou, keď zlyhávame.. nemáme mať nejaké trpiteľské komplexy. Stvoril nás so silnou slobodnou vôľou a inštinktami, ktoré nám majú pomáhať prežiť ťažké situácie tak, aby sme ich dokázali zvládnuť sami a poučili sa na nich. To je hlavnou úlohou nášho života - žiť spravodlivo, podľa slobodnej vôle a učiť sa. Každý deň.

lenkakravcova
11. jan 2023

@terezka1947 V kresťanstve polygamiu nenájdeš nie je úplne pravdivá odpoveď ----) mormóni 🙂 (kresťanská cirkev) polygamiu majú.

Pre Židov je základ Starý zákon a Ježiš je pre nich skôr prorok,syn Jahveho. ---) toto tiež nie je pravda. Pre Židov je Ježiš len klamár, potulný rabín a jeho matka prostitútka. Môžeš si prečítať rôzne texty na túto tému. Žiaden prorok to pre nich nie je (prorok a Mesiáš je to pre muslimov). A už vôbec nie syn Boží (tým je Ježiš len pre pohanov a kresťanov).

terezka1947
11. jan 2023

@lenkakravcova nesúhlasím s tebou,ale ok.
A už iba napíšem,že to,že tebe nedáva niečo zmysel neznamená,že to tak aj skutočne je.

lenkakravcova
11. jan 2023

@zoro9836

A farár ti len pripomenie "pravidlá spisovného jazyka" čiže náuku aby si žila v súlade s Bohom. A Boh to posvätí cez eucharistiu.

-----) to nie je úplne pravda.
Farár ti pripomína napr aj to, ako:
- malé deti bez krstu skončia v nejakom tzv "limbe" a nedostanú sa do neba
- ako je správne ostať a zachrániť každé manželstvo, aj keď sú obaja v ňom neštastní, alebo týraní
- ako je správne nepoužívať žiadnu antikoncepciu - a ako si hriešnik ak používaš čo i len kondómy!
- ako patríš pomaly do pekla, ak ideš na umelé oplodnenie alebo na interupciu (hoc aj zo zdravotných dôvodov)
Nič z toho nie je žiaden spisovný jazyk, ani zákon Boží, ale vymyslené názory a pravidlá cirkvi. A už vôbec tieto zákony Boh nezasväcuje cez jedenie pečiva (a ani predstavy pojedania jeho vlastného organizmu a telesných tekutín).

oblecenie99
11. jan 2023

Nečítala som celú diskusiu, ale podľa reakcie priateľa, s tou svadbou ešte počkaj ..

terezka1947
11. jan 2023

@lenkakravcova vieš,je úplne v poriadku,že ty si sa našla v náboženstve,v kt.si sa našla.
Každý máme predsa slobodu vo viere a nie iba v nej.
Ale nepoznáš katolícke náboženstvo a ak,tak iba z niečo jemne najčítaneho.
A píšeš svoje pohľady na katolícku vieru. No nie sú všetky pravdivé,sú IBA TVOJE pohľady a názory.
Takže a tak by som sa nevyjadrovala ku každej téme,či každému slovu niekoho.
Mám celkom slušný prehľad o iných náboženstvach,preoltoze mám rada všeobecný prehľad,ale nerada riešim iné náboženstvá práve preto,že ich nežijem a poznám iba z kníh.
Vlastne,prečo by som ich nejako špeciálne riešila a rozoberala,či kritizovala a zosmiešňovala.
Mne stačí celý život riešiť to moje a spoznávať ho,chápať,naučiť ho pretaviť do života.
A fakt mám čo robiť.
To nie je iba o Tom,prečítať jednu knihu. Bibliu a urobiť si k nej moje vlastné závery,niečo sa naučiť,nejaké poučky na náboženstve na prvom stupni ZŠ.
To chce v Tom náboženstve rast,tak ako rastú základné vedomosti a ide človek zo ZŠ,na SS,VS...to isté je v každom náboženstve.
Čiže opakujem,rešpektujem tvoje názory.

monuska112
11. jan 2023

@terezka1947 polygamia tu bola este aj v stredoveku. jezis sa absolutne nevyjadril ze si zela monogamiu, tym netvrdim ze som polygamista, len som chcela zorovi vysvetlit absurditu jeho prikladu.

terezka1947
11. jan 2023

@monuska112 ale vyjadril.

monuska112
11. jan 2023

@terezka1947 mam doma bibliu tak mi napis prosim kde, lebo nevyjeadril. nebudeme tvrdit ze to tam je ked to tam nieje.

terezka1947
11. jan 2023

@monuska112 aj ja mám doma bibliu.
A nebudem tu nič riešiť,nechcem sa nechať zatiahnuť do diskusií o náboženstvach,do riešení slovíčok a porovnávaní. K ničomu to nevedie,max k hádkam a výsmechom.

monuska112
11. jan 2023

@terezka1947 vporiadku respektujem. ale napisala si sama od seba ze to tam je. ono to tam ale nieje.. clovek by mohol nadobudnut pocit ze je, pretoze nerozlucitelnost manzelstva respekt a neviem co vsetko, pavol sa vyjadruje o tom ako vyzera laska co sa na nasu kulturu moze premietat s monogamiou. ta tam vsak spominana nieje. laska medzi muzom a zenou podla biblie plati ale ptom aj medzi dalsou zenou a tym istym muzom a este dalsou a dalsou.

mamusa123456789
11. jan 2023

@zoro9836 pozri, v súlade z Bohom dokážu žiť aj ty, ktory do do kostola nechodia, stačí sa slusne správať, nebyť sebecky, treba pomôcť druhým, takže každý, kto je slušný to nepotrebuje pripomínať, to je môj názor, tak ako ja nikoho nepresviedcam, aby do kostola nechodil, tak mne vadí, keď mi niekto diktuje, aby som tam chodil a každý jeden z nás tie hriechy robí... Ci do kostola chodí alebo nie, niekto viac, niekto menej... Neskatulkujem všetkých, co do toho kostola chodia, ze všetci ohovárajú, ale poznám kopec takých prípadov, co to robia a príde mi to dosť falošné, ze sa tvária ako najväčší kresťania a pri tom sú hnusný k druhým... A ako bolo spomenuté vyššie v komentároch, nie od teba, nie som pyšná, ale neznášam faloš... A to, co niektoré babky robia, je faloš

zoro9836
Odpoveď bola odstránená
monuska112
11. jan 2023

@zoro9836 znovu ta narcisticka krestanska ideologia - bez kostola sklznes k hriechu....vies to je taka degradacia ako naozaj uverit ze bez toho kostola, ktory inak povazujem za modlu a nikto to nikde nekaze v biblii sa clovek nedokaze normalne empaticky spravat to je uplne cez....mrzi ma ze si bol cirkvou presvedceny o tom, ze to nezvladas, nieje to vsak pravda, zvladnes omnoho viac nez ta agresor presviedca!
a v com maju babky pravdu? v tom ze sa mozu montovat ludom do zivota? v tom ze mozu nadavat na ostatnych aby same seba presvedcili ze su lepsie a mudrejsie? v tom ze mozu na niekoho ukazovat prstom, vytlacat ho tym s kolektivu a teda sikanovat?
to je problemom cirkvi ryba smrdi od hlavy, okrem toho ze ju prevzali psychopaticki manipulatori, naskytuje sa tam vela sance na to, ako deptat ostatne ludstvo a este si dokazat ze za nieco stojim lebo ved "v mojej hlave mi to cirkev povoluje" ak je ten kostol tak dolezity pre to aby ludia "nesklzali k hriechu" kde sedeli tieto babky? co tam robia? alebo su hluche ked im to nepomaha?

teleskop
11. jan 2023

jeej tu to pokracuje, taka skoda ze sa mi to nechce citat

sticker
srdeenko19
11. jan 2023

Už by ste mohli s tými náboženstvami prestať, založte si vlastnú tému a nežerte sa tu. Ja som zvedavá na príspevok autorky a pokračovanie a nie na vaše doťahovačky, ktoré nemajú konca. 😝

cacianka
11. jan 2023

@srdeenko19 fakt už stačilo, furt len cirkev naťahovať.
Tu ide o problém v rodine, nenávisť a manipulácia , kostol je až v druhom rade

lienka.7
11. jan 2023

@autorka stále mas fofry v praci? Co si s priateľom teda vyriešila?

bluka2
11. jan 2023

S týmto by som ďalej nepokračovala. Ak nevedel svoju vulgárnu matku stopnúť a stať si za tým, na čom ste sa dohodli (a ísť s tebou domov po tom urazlivom výstupe), nestojí za to. Jedine, že by sa sám od seba uvedomil.

zoro9836
Odpoveď bola odstránená
zoro9836
Odpoveď bola odstránená