icon

Konfrontovali by ste svokrovcov?

11. máj 2022

Ahojte. Syn bude mať 5 rokov za pár mesiacov. Svokrovci sa doteraz nejak nepretrhli s nejakým záujmom o neho (vidia ho 4x rocne a inak sa vyhovoria na kadečo prečo nemôžu).
Ale s manželom sme si naplánovali romantický pobyt na víkend. Manžel si presadil, že jeho rodicia sa budú cítiť ukrivdeni ak pôjde k našim a tak šiel k nim. Teda na moje počudovanie súhlasili, povedali ze Jasne ze ho prizru, v kľude.
No a teda syn to prežil a dnes mi povedal, ze babka a dedko odišli kupovať kvety do Poľska a jeho nechali doma s jeho ledva 11 ročným ujom. Ten sa celý čas hral na mobile, na čom v podstate nezáleží ale ide mi o to, že podľa mňa sa mohlo stat strašne veľa vecí. Mohol sa začať dusiť, vdychnut lego, urobiť nejakú úplnú blbosť, rozbiť si hlavu alebo čokoľvek.
Vraj tam neboli dlho (cca 2 hodiny) a ja viem, že dávnejšie sa deti proste takto nechávali samé. Ale proste ja sa cítim veľmi nahnevane, smutne. Svoje dieťa som im zverila preto, že som im doverovala. Tento 11 ročný ujo je ešte taký pochabý chalan, neviem ako by zareagoval v nejakej krízovej situácii.
Už mi šibe a Preháňam alebo ani vám by sa to nepáčilo? Konfrontovali by ste ich?

melanta
12. máj 2022

@sisaka čiastočne súhlasím. Podstatné je tam to "normálne". Nešťastie sa stane za pár sekúnd a teda sa žiaľ bežne deje aj za účasti rodičov. Na druhej strane, mne tu vadila iná vec. A to tá, že vnuka vidia 4x za rok a keď ho majú raz varovať, tak odídu nakupovať za hranice. Pre mňa je to nezáujem o vnuka a už z tohto dôvodu by som tam dieťa viac nedala.

peter0123
12. máj 2022

@kvetinka75 áno bolo, a starký mi ti vždy pripomínali, keď som sa pýtala korčuľovať k ostatným deťom na rieku.
@sisaka poznám to, susedovej deti vozia všade autom, keď mama nemohla išiel dedo, prvý krát cestoval chlapec busom sám keď bol na gypmli.
Moje deti chodia samé busom od 10r. Niekedy sa navzájom počkajú, keď majú krúžky tak nie.

peter0123
12. máj 2022

@sisaka nie, u nás v rodine nikomu nepokosili nohy , nevypadlo dieťa z okna ani nezrazilo auto

kingstonka
12. máj 2022

Nerobila by som cirkus (aj keď by som chcela 🙂- lebo toto pri 5 ročnom by ma veľmi nahnevalo), ale povedala by som im, že keď sa ich manžel pýtal ci postrazia, že mali povedať,ze už majú program, kt. Sa nedá zrušiť a vy by ste požiadali tvojich rodičov.

makova333
12. máj 2022

Dieta za ziadnych okolnosti nemoze byt zodpovedne za ine dieta! Ani ak by bolo neviem ako rozumne. Jednoducho v 11 mas vedomosti, skusenosti a posudzovanie okolnosti na urovni 11 rocneho dietata plus minus. Urcite nie na urovni dospeleho cloveka. Preto v stresovych situaciach moze proste reagovat skratovo resp. zle vyhodnotit situaciu. To neznamena, ze deti netreba viest k zodpovednosti, treba. Ale zodpovednosti v provom rade za seba, nie hodit mu na zodpovednost (ked sa jej uci uzatial on sam) este ine dieta.

sisaka
12. máj 2022

@peter0123 no a u nás v rodine nikto dieťa ani nezmrzačil, ani nezabil, keď bolo strážené súrodencom, žiaľ stať sa môže, je na nás rodičoch vyhodnotiť situáciu a zvážiť reálne riziká.

julinka65
12. máj 2022

ako nevidela by som to az tak cierno a zvlast ak neboli dlho. no asi by som im to tiez povedala ale tak nie vybuchom, len tak letmo. nabuduce sa ich treba opytat a ak si maju nieco pomedzi strazenie este vybavit, tak ho dajte postrazit vasim

makova333
12. máj 2022

Autorka: Asi nema velky zmysel teraz to riesit nejakym vystupom. Ale v pokojom by som povedala, ze toto sa mi naozaj nepacilo a nezda sa mi to zodpovedne. Bodka. Pre seba by som to uzavrela tak, ze by som im dieta varovat nedala. Ak niekomu varuju deti, tak by som im to medzi styrmi ocami povedala, co sa stalo nam a nechala nech sa rozhodnu sami ako s touto info nalozia.

nttnnt
12. máj 2022

nechat ani nie 5 rocne dieta na strazenie 11 rocnemu no to by bolo rodeo ze by sa tymi kvetinami aj zadrhli keby sa to spravia mne a oni nie su kompletni ????? a zaujimalo by ma co na to povedal pan taticek

sojorez
12. máj 2022

Urcite by som to riesila. Ja mam 15, 13 a 6 rocneho, ak mam niekam odist na dlhsie, 6 rocneho vleciem so sebou. Nie preto, zeby sa sestry nevedeli on postarat a postrazit, ale presne pre tu zodpovednost, ktora je moja.

danyelia
12. máj 2022

Ahoj, tak ak sa už podujali na stráženie, mali byť doma a strážiť, porozprávala by som sa s nimi o tom, no nerobila by som cirkus...skôr by som chápala, ak by súrne potrebovali niekam odísť a vyriešili to tak. Na druhej strane, súhlasím so spomenutým názorom vyššie, že ak sú 5 -(čo už zase nie je malé bábo) a 11- ročné deti v rámci svojho veku ,,normálne,, , nemali by mať problém vydržať samé hodinku/dve a staršie postrážiť mladšie. Nechcem sa chváliť, len názorný príklad...Napr. môj 7- ročný syn je na svoj vek dosť vyspelý a rozumný, bežne stráži dcéru (rok a pol) keď si odbehnem do obchodu a syna (3,5r). Občas, v nutnom prípade, takmer 11- ročná dcéra a syn zostanú doma s mladšími a strážia sa navzájom, ale tak viem, že sa na nich môžem spoľahnúť, nie sú to tie pojašené tipy, čo by hneď niečo museli výstrojiť. Ale zase máme susedku, ktorá má 11- rokov a mamka ju musí odprevádzať každé ráno do školy doslova za ruku...bývame 3 minúty od školy, žiadna cesta, hneď za blokom. Takže to závisí aj od detí. Ak Ti to ale vadí, kľudne by som im slušne povedala, že nabudúce im ho postrážiť nedáš, lebo to ešte tak necítiš, aby boli doma deti samé...

0kristina0
12. máj 2022

Ak im nic nepovies, budu si mysliet, ze je to v poriadku. Ja by som im to podala tak, ze som sklamana z ich spravania, ako ti mohli nieco take zatajit.

autor
12. máj 2022

@kvetinka75 prababka bola na návšteve včera v stredu. Deti boli samé v sobotu. Prababka mi na návšteve včera v stredu povedala, že áno, deti boli skutočne samé v sobotu

katrinka8
12. máj 2022

@soldi - prepáč, ale tá "mŕtva žena" ma strašne pobavila. Táto bujná detská fantázia je super 😂😂😂

katrinka8
12. máj 2022

@sisaka - presne, ja nechávam denne doma samú 11-ročnú so 7-ročným (resp. teraz už takmer 12-ročná s 8-ročným) a v pohode 2-3 hodinky, kým prídeme z práce, neprišlo mi, že by to malo byť nejaké čudné. Nemám inú možnosť, mladší už od prvej triedy chodí sám zo školy (z družiny), sami chodia autobusom MHD ku starým rodičom na opačný koniec mesta. Dohodneme sa, na ktorý autobus a na ktorú zastávku idú a z autobusu pošlú SMS, že už sa vezú. Keby bol nejaký problém, vedia, že môžu zaklopať susedom v paneláku a tiež, kam majú volať, ak by sa bolo niečo stalo.

soldi
12. máj 2022

@katrinka8 to bola vtedy ina story. Rozvadzame sa s muzom a muz od deti vyzveda furt podrobnosti o mne a s kym sa stretavam.
No a o tomto kamosovi, povedal nielen to, ze ma mrtvu zenu, ale ze ma byt so schodami (evokuje to predstavu mezonetu, avsak v skutocnosti byva v 1izbaku v panelaku 😀). Potom o nom porozpraval ze nam kupil obrovske akvarium (ja som ho kupila) a ze u nas byva 🤯 cisty vymysel rovnako ako mrtva zena 🤣
Dozvedela som sa o tom tak, ze mi volala rozhorcena buduca ex svokra a rozculene zistovala ze co to mam za kamarata 😀

andreatytler
12. máj 2022

Kedze svokrovci su s vnukom 4x za rok je jasne ze nemaju zaujem s nim travit cas a zrejme k nemu maju len velmi slabu citovu vazbu a to sa iba potvrdilo tymto spackanym strazenim. Ak by im na vnukovi zalezalo a chceli by s nim byt, urcite by nesli v ten den do Polska a nechali ho bez dozoru.
Uz by ho viac nedostali ani na hodinu.

veroonr
12. máj 2022

Predychat a pri najblizsej navsteve sa na to slusne spytat. Ak to potvrdia, len by som povedala ze sa mi to nepaci. To ze tam uz dieta nedas je jasne, netreba to tam vykricat

katrinka8
12. máj 2022

@soldi - bože, to je fantázia toto 😂😂😂
A mrzí ma to s mužom 😢

ckatka
12. máj 2022

Mne takto teta "strážila" môjho takmer 4r kým som bola tehotná u lekára (lebo pre covid sa s deťmi tam nesmelo), a "odbehla" na 5 minút do,obchodu. Vnútri pootvarane okná, polievka na zapnutom plynovod sporáku....myslela som ze ma porazí. Viac som k nej moje dieťa nepustila bez dozoru a na stráženie si volám radšej niekoho iného. Ona bežne nechá lieky len tak na stole a odíde na záchod, alebo podobne blbosti, čo by jej v živote nenapadli keď by mala vlastne deti...

soldi
12. máj 2022

@katrinka8 dakujem 🙂
Akurat sa teraz bavim na 3,5 rocnej. Chalani mi povedali, ze v skolke pichla spoluziacku do oka a svokre povedala, ze to urobila preto lebo spoluziacka bola hlucna a ze ona ked je doma hlucna tak ju maminka tiez picha do oka 🤣

katrinka8
13. máj 2022

@soldi - 😂 My sme mali v škôlke na nástenke: Neverte Vašim deťom všetko, čo Vám o nás hovoria. Ani my im neveríme všetko, čo nám hovoria o Vás. 😂😂😂 Bola som povďačná za tento nápis, keď som sa od dcéry dozvedela hneď 2. deň po nástupe do škôlky na otázku "Čo robili pani učiteľky, keď deti spali?", že "Pili vínko"

ukulela
13. máj 2022

@katrinka8 vies, ine je nechat deti tvoje, ktore si poznas. ale svokrovci su s vnucatom 4x rocne - to je rozdiel, je to cudzie dieta, nepoznaju jeho navyky, reakcie. mam prvaka a ked pridu spoluziaci hrat sa, nenecham ich samych ani na 10 min do obchodu. svojho sameho v pohode, ale so spoluziakmi nie, mam za nich zodpovednost.
autorke: povedala by som pri navsteve v klude svokrovcom, ze sa mi nepacilo, ze boli deti same doma, ak planovali nakup, mali povedat a maly by siel k druhym starkym, ze sa mohlo hocico stat a dnes sa na tonepozera, ako kedysi. hotovo, viac nerozmazavat, ale ak by si neuznali chybu, uz im dieta nedavat.

katrinka8
13. máj 2022

@ukulela - jasné, že keď nepoznám, ani ja nenechám, ja som to skôr na margo, že nenechať vôbec deti v takom veku samé spolu. Podľa mňa to sú už extrémy zase, ako sa majú potom naučiť byť samostatnými...?

sasa1310
13. máj 2022

tak ono si v prvom rade treba uvedomiť, že ty si potrebovala službu od nich (postrážiť dieťa) a nie, že oni si pýtali dieťa. To len na margo tých komentárov, že "už by som tam viac dieťa nedala". Veď oni ho viac asi nechcú

lunademonica
Autor odpoveď zmazal
lunademonica
14. máj 2022

@sasa1310 mohli ho dat k druhym starkym, ale muz tlacil ze sa urazia ked nepojde k nim....tak to nebola taka nenahraditelna sluzba.

sasa1310
15. máj 2022

@lunademonica je jedno aká. Bola to služba z ich strany.

whatever1
16. máj 2022

Hodit zodpovednosť na dieťa je dosť nefér aj voči nemu. Ak by sa niečo prihodilo, to dieťa by si to vyčítalo celý život. Nedávno tu niekto pisal o žene ktorá sa dodnes stara o svoju sestru, ktorá má trvalé následky z takéhoto stráženia. Prihodilo sa nešťastie a bum dva životy zničené. Staršia si kvôli tomu nezalozila vlastnú rodinu aby sa mohla starať o sestru.

matullienka
16. máj 2022

@sasa1310 nech to bolo čo chcelo aké predsa sú dospelí ľudia a mali teda otvoriť ústa, že nie nepostrazia lebo majú iný program už naplánovaný a nie hodiť zodpovednosť na dieťa.