icon

Konfrontovali by ste svokrovcov?

11. máj 2022

Ahojte. Syn bude mať 5 rokov za pár mesiacov. Svokrovci sa doteraz nejak nepretrhli s nejakým záujmom o neho (vidia ho 4x rocne a inak sa vyhovoria na kadečo prečo nemôžu).
Ale s manželom sme si naplánovali romantický pobyt na víkend. Manžel si presadil, že jeho rodicia sa budú cítiť ukrivdeni ak pôjde k našim a tak šiel k nim. Teda na moje počudovanie súhlasili, povedali ze Jasne ze ho prizru, v kľude.
No a teda syn to prežil a dnes mi povedal, ze babka a dedko odišli kupovať kvety do Poľska a jeho nechali doma s jeho ledva 11 ročným ujom. Ten sa celý čas hral na mobile, na čom v podstate nezáleží ale ide mi o to, že podľa mňa sa mohlo stat strašne veľa vecí. Mohol sa začať dusiť, vdychnut lego, urobiť nejakú úplnú blbosť, rozbiť si hlavu alebo čokoľvek.
Vraj tam neboli dlho (cca 2 hodiny) a ja viem, že dávnejšie sa deti proste takto nechávali samé. Ale proste ja sa cítim veľmi nahnevane, smutne. Svoje dieťa som im zverila preto, že som im doverovala. Tento 11 ročný ujo je ešte taký pochabý chalan, neviem ako by zareagoval v nejakej krízovej situácii.
Už mi šibe a Preháňam alebo ani vám by sa to nepáčilo? Konfrontovali by ste ich?

blavane
11. máj 2022

Áno, dávno nechávali, ale už nepovedali, koľko úrazov sa stalo vážnych atd... Svokrovcov konfrontuj, poriadne by som im vynadala, čo si to vôbec dovolili a v živote by som im svoje dieťa nedala!!! Môžu byť radi, že sa niečo nestalo. Ešte by im hrozilo aj trestné stíhanie!
Nejde o to, že by 11ročný nepovaroval, ale že v prípade, že by sa niečo stalo, tak nemá šancu pomôcť 5-ročnému dieťaťu. Maximálne chrapúnstvo od svokrovcov.

andrejka1974
11. máj 2022

Určite by som im to povedala ja som tiež takto hovorila svokrovcom keď nedávali na naše deti pozor

p.j.jacky
12. máj 2022

Mám 11 ročnú dcéru a 2,5 ročnú a teda nikdy ich nenechavam samé spolu doma . Veď sa môže hoci čo stať . Tak ako deťom ale aj dospelým ( nehoda , úraz , pokaziť auto atd )
Už by k ním moje dieta samé neislo .

andreatytler
12. máj 2022

Citit z teba ze ti nejde o vyvolnie konfliktu, alebo o to aby si mohla zdrbat svokru. Ak by sa jednalo o mna alebo o nejake blbe poznamky zo strany svokry, tak to by som premlcala ale tu ide o bezpecnost dietata. Toto by malo byt vydiskutovane medzi vami, lebo to nesmierne poznacilo tvoju doveru a oni si zasluzia o tom vediet a nie mlcat a tvarit sa ze je vsetko OK.
Ja by som si napisala co im poviem, lebo v navale slov by som asi povedala nieco co budem lutovat. A predstvila by som si ze to boli moji rodicia co urobili takuto blbost. Slova co adresujes rodicom budu asi inac volene ako slova co adresujes svokrovcom.

sjuzi
12. máj 2022

Ešte keby vybehli do miestneho obchodu na pár desiatok minút, ok, ale do Poľska, veď aj im sa mohlo po ceste dačo stať a deti by ostali samé bohvieako dlho. Veľmi nezodpovedné. Mám doma 11-ročného, neviem si predstaviť zveriť mu také malé dieťa, on sám je ešte také treštidlo.

pininka1
12. máj 2022

Poznam, ti moji svokrovci nechali mojho syna u seba doma a oni odisli na pohreb. Volal mi cely uplakany, ze je tam sam a ze sa boji. Tak som utekala prenho s bratrancom, kedze muz nebol doma. Nakoniec sme boli este my dvaja so synom zli, pretoze on mal vediet ze svokrina sestra byva oproti v byte a mohol jej zaklopat a ze naco som prenho isla???? A ze moj svokor ktory mal vtedy 60 rokov nedokazal ist sam na pohreb a musela s nim ist aj ona, bolo uplne ok. A to ze tam idu som ani nevedela.

martinka13
12. máj 2022

Fuha. Tak ja nie som precitlivela mama, ale toto je ďaleko cez čiaru. Mam 7 ročnú dcéru a s 13 ročným bratom ju nechám max 15 minút keď skočím do obchodu. Je to maximálne nezodpovedné a riskovali kvôli hlúposti. Keby sa dialo niečo kritické (potreba ísť do nemocnice....) tak by som to možno pochopila. Inak určite nie. Nemajú zdravý rozum!

evkano1402
12. máj 2022

Kedysi to bolo "normalne"...mne raz dali na starost asi 2-3 rocneho bratranca a poslali ma s nim na prechadzku k rybnikom. Mohla som mat tak max. 8 rokov. Moji rodicia a rodicia tohto bratranca ostali doma, vsak navsteva a deti neotravujte a idte niekam von.
Maly sa mi vytrhol z ruky a isiel k okraju rybnika, mne zredlo a uz som to tahala z bahna, co bol asi do pol pasa zapadnuty. Hned som sa vratila a este som dostala nalozene, co sme tak skoro naspat a co je taky zababrany. A bolo to ok, zodpovednost, nejake obavy zo strany rodicov, cokolvek, nula.

kvetinka75
12. máj 2022

no pokiaľ tam boli detí samé, viac by som im asi dieťa strážiť nedala. 2 hodiny sú dlhá doba. Keby len zbehli niekde v dedine do obchodu a že do 20 min. sú späť. Ale 2 hod. a ešte do Poľska? Ja som dcéru nechávala samu doma ako 6 ročnú iba keď som išla do vedľajších potravín. Na pár minút. Dlhšie určite nie. Stať sa môže hocičo.Keby mal ten ujo aspoň 15-16 ale sú to relatívne ešte dosť malé deti a keď sa niečo stane, ľahko môžu spanikáriť.

basska_b
12. máj 2022

Ano, kedysi to bolo normalne, moj vtedy 10rocny ujo varoval svojho brata v kociku, zobral ho za rieku a zacali sa tam s chalanmi ohadzovat kamenmi a chceli ho zbit... utekal domov a skoro ho vysypal.moja teta krutila hlavou, ako mohla byt taka lahkovazna a dostala zato od svojej svokry vynadane. Moja mama je najmladsia zo styroch a tiez ich s bratom strazili sestry, ktore boli na ne prisne... rozdiely su vzdy 3-4 roky medzi kazdym...

Pises, ze svokrovci maju viac deti (kolko?), vo viacdetnych rodinach sa casto zodpovednost presuva na starsie deti. Podla mna doverovali vlastnemu synovi natolko, ze si to dovolili urobit a naozaj to asi neurobili prvykrat a riskli vsetko, co sa moze stat. Inak ja mam 4rocnu a ze by vdychla lego, to teda akoze fakt nie...
Mali svokrovci vobec v aute detsku sedacku?

Ako, ja ich neospravedlnujem, len sa snazim pochopit ich zmyslanie. Nevyvolavala by som kvoli tomu rozbroj, lebo neviem, kolko mate moznosti strazenia deti. Mozno to budete aj v buducnosti potrebovat... opytaj sa ich normalne pokojne, co ich k tomu viedlo, ci sa nebali, ze sa nieco stane...

kvetinka75
12. máj 2022

ak tam bola aj prababka, tak by som to neriešila, mali tam dospelú osobu

basska_b
12. máj 2022

@kvetinka75 Pise, ze nebola tam a bola o 30 domov dalej a ani nevedela, ze su sami

kvetinka75
12. máj 2022

na jednej strane píšeš že prababka bola na návšteve a ptom že býva o 30 domov dalej a ani nevedela asi, že boli deti samé. Tak ako to nakoniec bolo? nejaké zamotané

nuci616
12. máj 2022

Bohovsky dávali pozor veru, to je jasné že pokiaľ by o moje dieťa takto (ne)dávali pozor tak by som im veru niečo povedala. Ako veď pokiaľ nemajú javiť záujem ho vidieť tak je to ich problém netreba sa vnucovať, ale tak keď už majú, tak treba dávať pozor.

lasona
12. máj 2022

@evkano1402 ja ako 11 ročná som sa koľko krát cely deň starala o najmladšieho brata , mal vtedy 2 roky ..naši odchádzali na celý deň na pole( sadili skoro všetko lebo nebolo peňazí) a ešte som musela aj niečo jednoduché navariť....a nikto to neriešil...mohlo sa stať hocičo..ale nenechala by som dieťa a s dieťaťom...

vevesh
12. máj 2022

Ako....mna by nenastvalo, ze ho nechali same ho s 11rocnym.....ale tak do kyblika dlho predlho ho nevidia a ked ho maju konecne "strazit", aby spolu travili cas, oni idu prec z domu?!?! Toto by ma viac stvalo....

katarinka89
12. máj 2022

Nečítala som iné komentáre a môj názor je trnto-: ja mam 10 ročného a 5 ročnú a teda samých by som ich nenechala ani pol hodinu. A hnevať ta to môže no skôr do budúcna nerobiť tak ako povie muz- ten o tom vie? Skôr by som jeho trošku spucovala- na jeho podnet ste ho tam dali. A s dedkovcami už nič, jedine možno okrajovo že či bol aj malý v Poľsku a tak.....nedávajte ho už k nim

sisaka
12. máj 2022

Tak ja mám menšinový názor. S 11 ročným by som v pohode 5 ročného nechala, ak by obidvaja patrili do kategórie normálne deti.
Kamarátka mala o 10 rokov mladšiu sestru, bežne sme sa o nu starali aj celé poobedie a medzi mojimi detmi je tiež 10 rokov rozdiel, v 11. rokoch som mohla rocneho syna kľudne nechať s dcérou na 1-2 hodiny, v 12. aj na dlhšie. Oficiálne od 12. rokov môžu deti babysittovať nevidím v tom problém, ako som už napísala, ak ide o normálne deti. Ak 11 ročný je neschopný samostatného fungovania a ma problém sám so sebou tak určite nie a ak 5 ročný je ako z divých vajec a nevie byt kľudný, je napríklad schopný pchať si lego do ust, ako tu autorka spomína, tak to tiež radšej nie. Predpokladam, že starí rodičia vedia, čoho je ich syn schopný a dokážu odhadnúť, či vie postrážiť dieťa na 1-2 hodiny.
Ak by som s tým nebola OK zareagovala by som hneď, nie po týždni, to by som už nerozmazavala a na budúce by som sa uistila, že bude prítomná dospela osoba, keď tam dám dieťa.

yvanielka
12. máj 2022

@kvetinka75 Prababka bola na návšteve až po tom ako sa to udialo autorka píše že v ten deň bola o 30 domov ďalej a a ani nevedela, že sú sami doma.
Neviem si predstaviť nechať 4 ročného s 11 ročným samého a odísť na nákupy do Poľska. Akože všeličo sa mohlo stať po ceste, alebo im doma.. ale tak ja som overthinker prvého stupňa 😀
Max. ozaj keby idú do miestneho obchodu a do 20 minút sú naspäť doma

lilyianka
12. máj 2022

S mojou povahou by som im asi niečo povedala,ALE,ak by som to šla riešiť s chladnou hlavou,tak asi nie. Skôr ms vieš čo zarazilo? Ze vnuka vidia 4x ročne, povedali,že nemajú problém ho postrazit a zrovna vtedy keď je u nich musia ísť kupovať kvety do Poľska. Na tvojom mieste by soľ skôr z ich správania bola sklamaná,že záujem napriek všetkému nulový.
A malého by som im už nedala, min kým nebude samostatnejší

lily14
12. máj 2022

Taký cirkus by som urobila že až?!!!

cecilia29
12. máj 2022

Ja nebývam na také veci precitlivena, viem byť nad vecou. Ale 5 ročne dieťa je ešte dosť malé , mam doma 4 ročnú, aby bolo pod dohľadom iného dieťaťa

luccija
12. máj 2022

@sisaka myslím, že žijes v Kanade a to, že deti od 12 r môžu babysittovat je možno u vás.
@lasona áno, aj moja babka nechala svojho syna môjho otca samého v postieľke a blízko postieľky mu dala piecku a on tam hodil deku a chytilo sa to.Pracovala v obchode na konci ulice a on bol v tom veku sám doma pár hodín.To sú podobné posmešky ako to, že môj otec sa smial, že oni ako 8 r chlapci chodili sami na jazero a starší učili plávať mladších.A potom počujem, že jeho spolužiak zomrel, lebo skočil pod auto, a ďalší spadol zo stromu a zostal kalika.

peter0123
12. máj 2022

Aké kedysi to bolo bolo normálne, hlavne vo viacdetných rodinách, ale veľké ALE v tej dobe deti neboli prilepené celé dni na mobile väčšinou aj so slúchadlami na ušiach!
Kedysi to bolo celkom iné. Moji dvaja ujovia mali 5 a 7 šli ešte s ďalším asi 12-13 r. bratrancom sa šmýkať na rieku čo tečie od dedovho domu tak 50m. Ľad bol tenký podlomil sa pod mojím ujom , brat sa mu snažil pomôcť ale bohužiaľ ľad sa ďalej lámal, neprežil ani jeden. Bratranec šiel domov a nikomu nič nepovedal. Celá rodina hľadala chlapcov, pýtali sa aj jeho ale zatĺkal. Nakoniec sa ľad roztopil ich telíčka sa našli aj bratranca usvedčili, musel sa priznať. Údajne sa snažil privolať pomoc. Ľudia na neho ukazovali prstom šepkali mu za chrbtom. On to psychicky nezniesol, načal chlastat a neskôr spáchal samovraždu.

Vlani u nás v ulici vyhorel dom, kde dieťa strážilo deti a matka s tetou boli na nákupe. Požiarnici robili čo mohli. Údajne niekto zapáli sviečku.

kvetinka75
12. máj 2022

@peter0123 tak toto muselo byť hrozné. Ale áno, stávali a aj stávajú sa také veci. A v dnešnej dobe sú deti osprostené ešte aj z tých mobilov. Nerozmýšlajú. Keď vidím, ako prechádzajú cez cestu - slúchatká na ušiach, ani doprava ani doľava sa to nepozrie. A to sú už väčší. Ako sa potom človek môže spoľahnúť, že sa menšiemu nič nestane?

luccija
12. máj 2022

@kvetinka75 áno, dnes sa na deti nedáva taká zodpovednosť.Ked mala ísť minule 14 r dcéra kamarátky za babkou do práce do mesta autobusom to bola tortura🙂,napísané aký autobus, kúpiť si lístok a aj tak volala mame a ozaj to mala od stanice cez 2 ulice.Su zvyknutí, že všetko za nich riešia rodičia, vozia ich...

sisaka
12. máj 2022

@kvetinka75
@luccija za to, že sú deti osprostené a absolútne nesamostatné môžu rodičia, všetko za deti spravené, nedajbože ich viest k samostatnosti a chcieť od nich nejakú zodpovednosť. Deti treba pomaly do 20ky vyvážať v aute, lebo čo ak ich na ulici auto zrazí, niekto ich ukradne, prepadne … čo ak… doma to isté, hlavne deti nič nerobte, lebo si ublížite, ruky vám odpadnú, nie je ich povinnosť niečo robiť, lebo to je rodičov, nemusia sa starať o mladších súrodencov, lebo to sú deti ich rodičov a čo ak.. Deti sú tak prehnane ochraňované až je to nakoniec v ich neprospech…
Ešte že majú tie telefóny a otca/mamu k dispozícii, lebo sú fakt stratené, nevedia si s ničím poradiť, vynájsť sa…

kvetinka75
12. máj 2022

@sisaka ja viem že za to môžu rodičia. Moja dcéra našťastie osprostená nie je. Našťastie vie fungovať v živote

sisaka
12. máj 2022

@peter0123 dúfam, že máš zbierku hororových príbehov, čo sa všetko stalo, keď deti mali na starosť rodičia - pokosené nohy, zrazené autom, obarené vriacou vodou, obesené na šnúrkach od rolety, vypadnuté z okna, utopené …

melanta
12. máj 2022

Vyslovene konfrontáciu by som neriešila. Ale povedala by som im, že vnuka vidia málo a keď ho raz za rok majú varovať, tak ho nechajú s druhým dieťaťom a idú do zahraničia nakupovať a preto ho viac varovať nedostanú. Viac by som neriešila.