Krachuje mi manželstvo
Ahojte, mám pred 40tkou, 2 krásne zdravé deti a žijem v 14 ročnom manželstve, ktoré asi krachuje a ja neviem ako dalej. Boli sme párom, ktorý sa bral po 6 ročnej známosti. Z lásky... Chodenie bolo úžasné, no boli aj chvíle ťažké, kedy sme sa takmer rozišli, ale odolali sme a vzali sa. Potom sme prisli o babatko, bolest velka... Par rokov sa nedarilo, no nakoniec mame dve krásne poklady. Nemame idylicke manzelstvo, boli dni uzasne, no boli aj hadky, krik, plac. Po narodeni deti to trosku ochladlo, bolo to uz ine, no vzdy po kazdej burke vyslo slnko. Hadky zvacsa vznikali z totalnych kravin, ktore prerastli do "obludnych rozmerov" ... Sme baran a byk, takze povahy "ukazkove". S nastupom do skoly prisli problemy pri uceni s dcerkou, sme obaja pracovne vytazeni, nestihacky, malo casu... Ochladli sme, akosi to zovsednelo, no zrazu po jednej hadke nastal zlom a mam pocit, ze spejeme k rozvodu. Trva to uz dva mesiace. Manzel uplne zmenil postoj. Zacala som byt prenho vzduch. Vravi mi, ze uz ho nebavi sa hadat, chce mat pokoj, tak sa takto rozhodol a je mu takto dobre. Nebavi sa so mnou sam od seba. Len odpovie, ak sa spytam. Pusu mi neda, neobjime, odpise stroho, ani sa nepozdravi. Pride domov a je len otec, nie manzel. Rozhovor zacne len ak ide o deti alebo nieco, co treba riesit. K detom je zlaty, ukazkovy ocko, no ja akoby som neexistovala. Tolkokrat som snazila o rozhovor, ospravedlnila sa mu za vsetko, co som aj neurobila, len nech vidi, ze nechcem onho prist, prosila ho, aby sme otocili list a zacali odznova, no nie. Prisahala som mu, ze budem menej kricat po detoch, budem menej nervozna, nebudem ho drbat za somariny... Doposial sme si vzdy vsetko vyrozpravali a po par dnoch tichej domacnosti isli dalej. Zacina to mat dopad na deti. Nedavam to psychicky, aj ked by som tak velmi chcela. Placem casto... Vtieram sa mu, prosim ho... Je chladny, neopatuje mi objatie, nezdvihne ruky, len stoji... Idem s napatim z prace domov, ako to bude dnes. Chyba mi. Velmi. Asi som ho brala ako samozrejmost a zrazu je prec... Tvrdi, ze ina zena v tom nie je, rozviest sa nechce, len chce mat pokoj, nech mu ho dam. Nezvladam to. Velmi ma to boli. Bojim sa, co bude dalej, nechem onho prist, prist o rodinu, ublizit detom, no zaroven viem, ze trpim velmi. Je ako kamen, uz nema pre mna mily pohlad. Ale lubim ho. Prezili sme spolu 20 rokov a bez neho si to neviem predstavit. Čo mam robit??? Poradnu odmieta, povedal mi ze dramatizujem. Zvacsa rozpravam a placem ja, on je ticho a nepovie mi k mojmu vylevu nic... Nech sa snazim akokolvek neviem, co sa stalo, mam pocit, ze je to zly sen, z ktoreho sa neda zobudit...😢
@ceresna79 Vies, ono ide z jeho strany asi len o ocarenie inou zenou, v hlave vidi len to, aky je nestastny, ze "musi" ostavat v zlom manzelstve. Nemusi, nikto mu rolu otca neberie. To si on nahovara, aky je nenahraditelny, ved je vyborny otec, manzelka roni za takym vybornym muzom hektolitre slz, prosi ho na kolenach, vytvara dramu - no da sa z takehoto manzelstva odist? Koniec ironie. Kazdy je nahraditelny. Ak si nezacne svoju zenu vazit, nezasluzi si ju. Tu nejde o vyhrazku rozvodom ale rozvod ako vychodisko z tejto situacie, nech sa muz rozhodn, co vlastne chce .. teraz, nie vtedy, ked si bude isty, ze ta nova laska ma/nema perspektivu..aktualny stav totiz vyhovuje len jemu
@dadis Pri tomto príbehu som si myslela to isté. Že situácia by sa musela otočiť, on by musel zacat bojovať o ňu. Ona by sa musela v živote posunúť a začať žiť svoj život bez neho a nehrat pri tom len divadielko, naozaj by jej tento nový život musel chutiť. Lenže medzi týmto posunutím sa a vzdialením je tenká čiara a môže voči nemu ochladnúť a už nebude cesty späť. Ale ak to nespraví, tak nezistí, či len struha frajera, alebo sa už naozaj odpojil a novému životu manželky bez neho sa len poteší.
A ano, môže byť v tom aj iná žena.
@grof_monte_christo Presne tak, je tam tenka ciara, ak zisti, ze zivot jej bez neho viac vyhovuje, skonci to rozvodom tak ci tak. Ale taky je zivot, vztahy, o ktore sa obaja aktivne nestaraju - upadaju. Ale ked on odmieta ich vztah riesit, vzdal to, tak jedine vychodisko je ferovy rozchod a nie ostavanie v takom nefunkcnom manzelstve. Samozrejme, ak uvidi situaciu v inom svetle, ze ta zena tu nebude na neho cakat navzdy, je sanca, ze moze jeho rozhodnutie zvratit a zacne sa snazit o udrzanie vztahu aj on. Podla mna je takeho manzelstva skoda, vydrzalo tolke roky, nemoze byt od zakladu zle a su tam najma malinke deti este .. ale ta zena s tym teraz nevie nic spravit, ak nechce on.
@dadis Dakujem, asi ty jedina si ma trochu aj podrzala. Ako si prisla na neveru? Ako to zistit? Z prace ide rovno domov, po veceroch neodchadza, spava doma... Nezmenil styl obliekania, neparadi sa... Navonok ziaden signal nemam. Do mobilu sa mu bojim vojst. Bojim sa, jednak ci nieco nezistim a ci on nezisti, ze som v nom bola... Uz som aj rozmyslala, ze to poviem jeho, mojim rodicom, no ti by sa asi zlozili. 😢 Ani len pomysliet na to, co vsetko by to spustilo... Ale trapim sa, neuveritelne, neskutocne, strasne to boli.
@snehulienka876 Ja by som na ziadne potvrdenie nevery necakala, lebo o neveru technicky este ist nemusi. Skor je dolezite si v tomto stadiu povedat, ze nie je posledny muz na svete a ak nema o teba zaujem, nechavas mu priestor. Dolezite je si to hlavne v svojej hlave usporiadat - ze ty si ta, co je dobra manzelka, ak mas chyby, da sa s nimi pracovat (ale evidentne take chyby nemas, ked stale nie ste v tej manzelskej poradni). Takze daj sa do maximalneho mľizneho kludu, dopraj si teraz v zivote to najlepsie, co si zasluzis - chod s kamaratkou do kina/divadla, s druhou chod ma jogu, zbehni na kozmetiku, masaz, do kadernictva, kup si nove topanky a pekny kabat. Nesetri na sebe, naipak, dopraj si kolko si len mozes, zasluzis si v tomto obdobi byt rozmaznana, lebo kto to nezazil, nevie, aky to je pocit byt takto odmietana manzelom. Nic mu nevycitaj, zi si teraz tie najlepsie dni, pokojne si vezmi aj dovolenku, chod k rodicom, na welness, na par dni odlet do nejakeho mesta - nic z toho tvojmu manzelstvu pravdepodobne nepomoze, ale dobra sprava je, ani ho nezhorsi 😀. Zhorsit tvoju situaciu teraz moze len zufalstvo, plac, drama, doprosovanie. Drzim ti palceky 🧡
@snehulienka876 na zaciatok mrzi ma to cele vidno, ze ta to velmi trapi…ja osobne (nevravim ze to tak je spravne) by som sa normalne zamerala na seba, nasla si hobby, starala sa o seba, isla sem tam von mimo vsetko a prestala sa doprosovat..nechod okolo neho jak socka ale zaroven sa nedostan na uroven hrdeho pava..zdrave sebavedomie a trosku sebeckosti (pre seba) a skus si ten zivot uzivat…myslim si, ze si sa mu celym tymto vsetkym znechutila (nehadzem vinu na teba iba premyslam) a vie, ze ta drzi “za gule”…zacni byt sebavedoma zena co sa ma rada a miluje zivot a uvidis, ze mu zacne byt podozrive ako to ze si v pohode a zas to v nom nahloda zvedavost a mozno aj zistis casom, ze sral ho pes tvoj zivot na nom nestoji..iba navrh🙂
Edit:
Teraz citam @dadis a suhlas…uvidis jak ho po vsetkom bude zaujimat ako to ze si šik a v pohode ked do teraz si bola manzelka co len prosikala a hlavne neospravedlnuj sa za nic za co nemozes!!!
@dadis ale ja pisem o tom, že je aj taká možnosť, že ostane pri manželke keďže chce mat deti stále pri sebe, nie na striedavku a začne sa doma tváriť, že manželku ľúbi, len aby bola spokojná aj keď jeho srdce patrí (teoreticky) inej. Ja poznam takýto prípad a osobne by som takúto možnosť nebrala v žiadnom prípade.
@dadis bola by si prekvapená, že sa dá. Mala som možnosť vypočuť si muža, čo tak žije, trápi sa, pretvaruje, len aby boli deti šťastné. Autorka sa zariadi podľa seba, bez našich odporúčaní, len môj názor, že keď mu pohrozí rozvodom, aby sa spamätal, tiež nie je šťastné riešenie a nezaručuje to happyend. Mne to skôr príde ako citové vydieranie. Najskôr by sa mala sústrediť na seba, nemá význam svoje životné šťastie stavať na mužovi.
@snehulienka876 Byt Tebou, daj si v hlave nejaky cas - vymyslim si , 3 mesiace, mozno po novom roku. Uvidis, ci sa zmeni - aky bude na sviatky a podla toho sa zariad a dovtedy si zi svoj zivot.
Ak sa nezacne snazit aj ON, tak sa na to vykasli a rozvodove papiere mu splechni do tvare.
Tiez si myslim ze jedinne zmysluplnne vychodisko z tejto situie je dat muzovi na vyber ze bud navrat k milujucemu partnerstvu, alebo rozvod. Proste mu musis dat najavo ze takto zit nedokazes a nechces.
Zial obavam sa ze on na tie rozvodove papiere caka. Bude hrat divadlo ze Nie, on sa nechce rozviest, len aby bol za dobreho pred rodinou a kamosmi.
Ja byt tebou, tak okamzite prestanem hrat divadlo pred verejnostou, vratane deti. Tym ze sa pretvarujes totizto iba nahravas jeho planom, on je dokonaly otec a manzel a ty jedneho dna podas ziadost o rozvod. Ved za to ta cela rodinna odsudi. Netreba vytahovat podrobnosti a nechutnosti z vasho zivota, ale ty mas pravo na to aby svet vedel pravdu o tom ci si stastna alebo nie a preco.
@snehulienka876 ako prve by som prestala hrat divadielko na verejnosti a pred rodinou. To je jedna z veci, ktora vas brzdi pohnut sa z miesta.
@ceresna79 Neviem to povedat..nevidim do hlav a srdc inych muzov. Mam len svoju skusenost, kde svoje "nestastne zamilovanie" pretransformoval do mimomanzelskeho pomeru (lebo vsak nemoze sa rozviest, kvoli detom). A neviem aky som typ zeny, ale kym som sa rozhodla pre rozvod - tak som trpela, bola zavisla a dramaticka..😀😅
Ber to ako začiatok konca.Musis sa naučiť žiť sama, keď to trvá tak dlho lepšie to už nebude.Alebo budete žiť takto spolu ďalej, zvykneš si a, keď príde niekto nový dotiahnete to do konca.Jemu to vyhovuje má deti, rodinu na oko, ale o teba záujem nemá.Urcite by som sa neprosila, ale hľadala si ľudí s ktorými vybehnem von a začnem trocha žiť.Alebo navrhni rozvod, keďze k lepsiemu to nesmeruje to sa väčšina mužov zľakne.Lebo takto sa len zahráva a je na koni, že prosíš, plačeš a o čo?Je to ponizujuce.Lasku si nevyplaces
A ako by reagoval keby si mu povedala, že na spoločnú dovolenku nepôjdete vzhľadom k napätej situácií medzi vami dvoma? A že si informovala svagrovcov že máte krízu a na dovolenku nepojdete.
@snehulienka876 mne jeho správanie pripadá že sa hnevá na teba za niečo. Podľa mňa si myslí že mu zahybas.......
@grof_monte_christo Chapem tvoj komment o velmi tenkej ciare medzi posunutim sa a ochladnutim ale v tomto pripade by mozno urcite ochladnutie zo strany autorky nebolo az take zle. Niekedy jeden z paru lubi toho druheho prilis a je ochotny urobit cokolvek a potom to druha strana vyuziva. Ak ho bude mat viac na haku tak ze "Dobre zlatko, lubim ta lebo si skvely otec, pozorny partner ale ak to medzi nami nebude klapat moj svet sa nezruti. Bude to narocne bez teba ale nebude to koniec sveta."
@snehulienka876
manželovi by som sa už neprosila, neplakala.
začala by som sa pripravovať na život bez neho.
@andreatytler Máš pravdu a v tomto prípade to za pokus stojí. Osobne mám ale skúsenost, že to končí ochladnutím. Som extrémista, buď šecko alebo ništ 😛
... mna len zaraza, ze mam v okoli viac takychto panov manzelov... tak to zhavia do extremov, az zene prasknu nervy a poda o rozvod... a on je pekny pred vsetkymi, sak zena podala... ona to chcela, a nik nevidi, co k tomu predchadza.. ja nic, ja muzikant... nakopat ich... a este aj pred detmi su potom chrumkavi, ved sak mama podala o rozvod
@pbra40 Ja si myslim, ze je uplne jedno, kto z manzelov o rozvod poda. Vacsinou uz aj tak ide o nefunkcny vztah. U nas som podavala tiez ja a necitim v tom ziadnu krivdu, nic mi nikto nikdy nevycital. Niekde som kedysi citala, ze zeny podavaju o rozvod castejsie. Moj ex tiez mal taketo obdobie, ako spomina autorka vyssie, ze som si hovorila, ze nech poda teda..a ked nepodaval, tak ze asi to tak zle nebude.. a bolo 🤣, len on sa rozvadzat nechcel, mat milenku mimo manzelstva bolo pre neho pohodlnejsie..
@mondolina Povedala by si mu o tom ze si sa zacala pripravovat na zivot bez neho?
@andreatytler
nie, veď keď ho " nezaujímam"
pripravovať sa na život Bez neho hlavne po psychickej stránke, už s ním ďalej nerátať.
aj tá spoločná dovolenka je zbytočný prieťah konca.
@andreatytler Kto si odzil dlhšiu single fázu a niekedy bol aj vo vzťahu, kde bol ignorovany a nemilovany, tak vie, že byť bez partnera je oproti tomuto prechádzka ružovou záhradou.

Haha, uplne dejavu v mojom manzelstve 🤣. Jasom si na 1000% percent ista, ze v tom je ina, aj ked este mozno len v procese "chystania" - to vyvolavanie pocitu viny, mucenie tichom a ignoraciou. Keby som mala poradit mojmu mladsiemu ja - rovno vypisujem rizvodove papiere a rodicovsku dohodu (nemusis u pravnicky, par vecerov stravis za pocitacom, vsetko si pozistujes, povypisujes, pozáohuj si vsetky vypisy z uctov, zmluvy, faktury a ked sa do dvoch tyzdnov neodrazi, tak mu to poloz na stol, ze toto je tvoj navrh situacie. To, co ti ti pisu dokonale zeny, ze si ho ustvala, utyrala a pod. Nepocuvaj ich (iba si zvysuju na tebe ego). Ziadna nie sme bez chyby, ale vydrzal to s takou "opicou" 20 rokov a teraz "umiera"? Teraz? Ked su deti este male a potrebuju rodinu a citit lasku medzi rodicmi "nahle" zistil, ze chce byt len otec a nie uz manzel? Poradnu odmieta, lebo vsak je takto spokojny (asi ano, ak ma vo vyhlade novu lasku) Ziskat ho mozes spat iba tak, ak o teba bude bojovat on. Daj mu tie 2 tyzdne, ty sa venuj sebe, menej domacnosti, viac tym rozvodovym zalezitostiam a len cakaj. A uz sa mu nepodsuvaj.