icon

Krachuje mi manželstvo

snehulienka876
23. okt 2023

Ahojte, mám pred 40tkou, 2 krásne zdravé deti a žijem v 14 ročnom manželstve, ktoré asi krachuje a ja neviem ako dalej. Boli sme párom, ktorý sa bral po 6 ročnej známosti. Z lásky... Chodenie bolo úžasné, no boli aj chvíle ťažké, kedy sme sa takmer rozišli, ale odolali sme a vzali sa. Potom sme prisli o babatko, bolest velka... Par rokov sa nedarilo, no nakoniec mame dve krásne poklady. Nemame idylicke manzelstvo, boli dni uzasne, no boli aj hadky, krik, plac. Po narodeni deti to trosku ochladlo, bolo to uz ine, no vzdy po kazdej burke vyslo slnko. Hadky zvacsa vznikali z totalnych kravin, ktore prerastli do "obludnych rozmerov" ... Sme baran a byk, takze povahy "ukazkove". S nastupom do skoly prisli problemy pri uceni s dcerkou, sme obaja pracovne vytazeni, nestihacky, malo casu... Ochladli sme, akosi to zovsednelo, no zrazu po jednej hadke nastal zlom a mam pocit, ze spejeme k rozvodu. Trva to uz dva mesiace. Manzel uplne zmenil postoj. Zacala som byt prenho vzduch. Vravi mi, ze uz ho nebavi sa hadat, chce mat pokoj, tak sa takto rozhodol a je mu takto dobre. Nebavi sa so mnou sam od seba. Len odpovie, ak sa spytam. Pusu mi neda, neobjime, odpise stroho, ani sa nepozdravi. Pride domov a je len otec, nie manzel. Rozhovor zacne len ak ide o deti alebo nieco, co treba riesit. K detom je zlaty, ukazkovy ocko, no ja akoby som neexistovala. Tolkokrat som snazila o rozhovor, ospravedlnila sa mu za vsetko, co som aj neurobila, len nech vidi, ze nechcem onho prist, prosila ho, aby sme otocili list a zacali odznova, no nie. Prisahala som mu, ze budem menej kricat po detoch, budem menej nervozna, nebudem ho drbat za somariny... Doposial sme si vzdy vsetko vyrozpravali a po par dnoch tichej domacnosti isli dalej. Zacina to mat dopad na deti. Nedavam to psychicky, aj ked by som tak velmi chcela. Placem casto... Vtieram sa mu, prosim ho... Je chladny, neopatuje mi objatie, nezdvihne ruky, len stoji... Idem s napatim z prace domov, ako to bude dnes. Chyba mi. Velmi. Asi som ho brala ako samozrejmost a zrazu je prec... Tvrdi, ze ina zena v tom nie je, rozviest sa nechce, len chce mat pokoj, nech mu ho dam. Nezvladam to. Velmi ma to boli. Bojim sa, co bude dalej, nechem onho prist, prist o rodinu, ublizit detom, no zaroven viem, ze trpim velmi. Je ako kamen, uz nema pre mna mily pohlad. Ale lubim ho. Prezili sme spolu 20 rokov a bez neho si to neviem predstavit. Čo mam robit??? Poradnu odmieta, povedal mi ze dramatizujem. Zvacsa rozpravam a placem ja, on je ticho a nepovie mi k mojmu vylevu nic... Nech sa snazim akokolvek neviem, co sa stalo, mam pocit, ze je to zly sen, z ktoreho sa neda zobudit...😢

andreatytler
25. okt 2023

@mondolina Hm. Ta spolocna dovolenka to je sialeny napad za sucasnych okolnosti. Ale moze to dat autorke taku falosnu nadej ze to s nimi nie je az take zle ked on planuje ist s nou na dovolenku. Ze ved mozno sa dovtedy zmeni.

dadis
25. okt 2023

@andreatytler My sme v takejto faze kupovali byt 🤦‍♀️

grof_monte_christo
25. okt 2023

@dadis Tvoj bývalý muž stále žije s partnerkou, s ktorou ťa podviedol?

dadis
25. okt 2023
andreatytler
26. okt 2023

@dadis No sila. Ak ti nevadi sa s tym podelit, ako si to mucenie tichom riesila ty a ako dlho to trvalo kym si mu na stol dala tie rozvodove papiere? Snazila si sa ho ziskat ako autorka, alebo naopak hrala jeho hru?

luczach
26. okt 2023

@dadis To by aj mna zaujimalo. Ako si to vyriesila.

dadis
26. okt 2023

@andreatytler Asi rok (mozno aj viac) sa spraval divne a chladno, ale sex sme so zaciatku normalne mali, ja som sa zmenila na melodramaticku a ziarlivu (predtym som taka nebola)...ale nebola som taka stale, moje nalady boli ako na hojdacke - sbazila som sa/potom som sa opustila, bola som dramaticka/ potom som mala obdobie ignoracie, chcela som to riesit poradnou, on odmietol, ze ja som blazniva zenska a nie on, tak som sla sama. Tam mi terapeutka povedala, ze jej tam nieco nehra.. potom sa ta nevera prevalila - prevalia a ja som uz dramu nerobila, pre mna to bolo v jednom smere velmi uspokojive, ze moje tusenie sa potvrdilo a hned som trvala na rozvode (bola som nasledne u terapueutky a ta ma tiez v rozvode podporila, i ked to nerobia casto). No po prevaleni nevery moj ex zmena o 180st., hned druhy den rozchod s milenkou, ze on to s nou vlastne chcel predtym ukoncit, on nasiel inu terapeutku (ta moja nemohla byt dobra, ked mi radila rozvod 😀) - no pomaly idylka...chvillku na to to bolo super, on sa snazil ako nikdy, v podstate zacali sme normalne zit.. ale v mojej hlave som pocitovala krivdy (za darcek na Vianoce, ze jej kupil darcek na valentina pred rokom a mne nie, ze spavali v nasom byte, ze sa strretavái pred pracou a mne vycital, ze nemoze byt dost v praci a venovat sa kariere), ale viacmenej sa to nejako aj dobre vyvijalo, no asi po 4 mesiacoch sme opat prestali mat sex a mne to uz prestalo vadit, ked som si pomyslela, ci su opat spolu - najprv ma to nahnevalo, ale potom som si povedala, ze aj tak to manzelstvo nie je dobre, cca 2 roky som touz nebola vobec ja, stala som sa otrokom toho vztahu...no kratko na to sme isli cela rodina spolu s detmi na preteky a syn sedel vpredu a ja som si povedala, ze je uzasne, ked nie som pri nom a sedim si vzadu, uplne som si to uzivala. Obe deti isli do SVP a ja som si na cely tyzden naplanovala program bez neho..zistila som, ze s nim uz nechcem byt, ze vyvolaval svojim spravanim moju zavislost na nom a pritom ziadny vynimocny chlap nie je. Z prace som mu poslala info, ze budem o mesiac ziadat o rozvod, ze cakam kym budem rok v novej praci kvoli potvrdeniu o mzde, zili sme vedla seba ako dvaja slusni ludia cele leto, on chodil za priatelkou, az kym som nesla podat o rozvod, on sa zatal, nechcel na dohode o sos spolupracovat, nechcel podpisat dohodu bez vyzivneho, ktore mu mam v SOS platit a podobne trapne vyhovorky. Tak som rozvod podala bez dohody, s tym ze som dufala, ze do pojednavania dohoda bude..no nebola, vtedy sa nase vztahy uplne pokazili, odstahovala som sa s detmi, on mi este volal, ze je nestastny, ze to rozoberal s terapeutkou a ze ma vnutorne miluje(??), vypisoval milion obvinujucich msilov, ze rozvod bude namietat (az sme si s pravnickou mysleli, ci sa nerozisli, ale nie, boli stale spolu). No a nevie mi prist na meno doteraz - ja som na vine za rozpad manzelstva, ze deti nie su v SOS, ze mi ide len o peniaze, ze som psychopatka..vsetko, co si len mozes predstavit a to som si myslela, aky to bude pokojny rozvod 😅

andreatytler
26. okt 2023

@dadis Wow. 2 roky. Som rada ze to mas za sebou.
Zial myslim ze to je velmi bezne ze to trva takto dlho sa dopracovat do stadia kedy je skutocny koniec ak jedna strana zavadza a dava falosne nadeje. Vemi nefer od toho muza ze chce mat na oko usporiadane manzenlstvo a zaroven zabavu s milenkou.
Myslim ze tento tvoj opis je velmi dobra ukazka toho co asi caka autorku a myslim ze jej to velmi pomoze aj ked toto asi nie je to co by chcela pocut.

Jasne ze si na vine za rozpad manzelstva. Ved ak by si nepodala ziadost o rozvod, to manzelstvo by tu stale bolo. Je to nepochopitelne ze si to ti neverni chlapi dokazu takto zdovodnit a uplne prehliadnut fakt ze oni zacali s neverou. A vobec nielen neverni chlapi ale ja nasilni, alebo inak ublizujuci zene... Vzdy ked zena pride s navrhom na rozvod. Tak jej splechnu do tvare ze: "Ci chce rozbit rodinu a zobrat detom otca".

loliki
26. okt 2023

@snehulienka876 A deti sa ho nepýtajú, prečo sa s tebou nebaví? Alebo keď príde návšteva k vám, vtedy tiež ťa odignoruje? Ale ak ho začneš upodozrievať z nevery a kontrolovať mobil, tak to bude konečná.

snehulienka876
autor
26. okt 2023

@loliki pýtajú, sú veľmi všímavé. Staršia dcérka už vníma, že to nie je dobre. Povedal im že ma lubi, zrejme aby sa ho už nepýtali… Včera sme mali rozhovor, začala som ja, aj zväčša hovorila ja. Vravela som mu nech mi na rovinu povie, či ma z mojej strany zmysel snažiť sa, bojovať. Že ak chce rozvod, nech mi to povie hneď, ukončíme to. Pripravím sa na to ja, okolie.. Povedal po 1x odkedy sa to deje, že potrebuje čas. Že tiež dennodenne rozmýšľa čo ďalej. Že som iná ako kedysi… Pravda, no iste ako každá ktorá sa stane mamou, ťahá domácnosť a navyše som aj učiteľka, ktorá si ťahá prácu domov, co tiež ma nemalú príchuť zlého doma… Zvacsa môj monológ, moje vysvetľovanie toho, co sa deje. Debatu sám nezačne. Pozdraví sa, už aj popraje dobrú noc, ale ten chlad.. Chradnem fyzicky, nechuti mi jesť, nezvladam prácu. Prerastá mi to cez hlavu. Všetky myšlienky smerujú k tomu jednému. Neviem myslieť na nič iné. Už som kontaktovala jednu psychologicku, hádam sa k nej aj odhodlam. On sa so mnou baví pred ostatnými, len ten spôsob a tie city chýbajú a to vidím len ja. Včera mala dcérka vystúpenie v škole, boli sme spolu… na dovolenku sme dali zálohu, nakoľko je to dva roky plánovaná akcia s mojim bratom a manželovou sestrou. Vychádzame spolu veľmi veľmi dobre a sme sa 3 rodiny odhodlali ísť spolu na 12 dni k moru, Mam aj garanciu vrátenia zalohy pokiaľ do konca marca by sme si to rozmysleli. Ináč by som do toho nešla. Stojím oboma nohami pevne na zemi vďaka vám. Stále hľadám náznak nevery, no zatiaľ nič. A už som asi aj v stave že radšej nech ho nájdem ako ten pocit že ma ozaj prestal milovať… Neviem. Hlava mi ide vybuchnút, zaspávam aj vstávam so strachom.

snehulienka876
autor
Autor odpoveď zmazal
snehulienka876
autor
26. okt 2023

@dadis dadis presne. Neviem s tým nič spraviť, vôbec nič. Naberám silu, odvahu, hľadám ju. Dva mesiace ale oproti tvojim dvom rokom nie sú až taká dlhá doba. Topiaci sa aj slamky chytá… Naozaj neviem kudy kam. Snažím sa odpútať, nejde to. Zajtra idem na menší chirurgicky zákrok, vezie ma tam. Idú aj deti, chcú do kina… Inokedy by to bol krásny den pred nami. Utopia… 🥹🥹🥹

dadis
27. okt 2023

@snehulienka876 Ano, dlha doba, kedy ma nechaval egoisticky v nadeji, ze sa to mozno fixne..ze nevie vo dalej, ze je unaveny..ale rozvadzat sa nechce. Teraz po mojich skusenostiach, by som uz viac ako 3 mesiace mu nedala. Mohla som zit lepsie, len vtedy to clovek nevidi, drzi sa nejakej hlupej nadeje, ze nsm sa to stat nemoze.. a vies co? Nebol to vobec dobry muz, mozno pre okolie ano, ale bol egoisticky aj v posteli, nikdy mi len tak z lasky neuvaril kavu, alebo mi nieco v obchode sam od seba nekupil, ani cokoladku. Ja som toto od muza zazila az po rozvode. Ja neviem preco som to dlhe roky nevidela a urputne sa drzala predstavy dobreho manzelstva.(malo aj dobre stranky, to nevravim, ale silny cit z jeho strany chybal cely cas, potom mi aj tie omrvinky odopieral). Vidim, ze on je taky, neschpny hlbokych citov, k priatelke a detom sa sprava rovnako.

shogun
27. okt 2023

@snehulienka876 posielam vela sily a energie, aby si to zvladla, nech to dopadne akokolvek❤ mna tak este napadlo, ze ti povedal, ze si ina...to on vlastne nie?nezmenil sa za tie roky?

shogun
27. okt 2023

@dadis klobuk dole, ako si to zvladla👏

loliki
27. okt 2023

@snehulienka876 Ale prečo ten strach? Včera ma práve to napadlo, len som nenapísala, že vieme cca čo prežívaš ty, ale nikto netuší, čo prežíva on. Aký je jeho hlavný dôvod, prečo sa nebaví? Čo, aké pocity má on vo svojom vnútri? Prajem veľa zdravia, vzájomného pochopenia a nech zajtra všetko dobre dopadne. 🙂

andreatytler
27. okt 2023

@snehulienka876 Viem ze sa ti asi zda ze toto je krok vpred kedze konecne po 2 mesiacoch aspon nieco povedal, ale v podstate nepovedal nic, To je hrozne zla a vyhybava odpoved co ti dal.
Ze nevie, ze potrebuje cas, ze si ina. On ti musi dat urcitu dobu do ktorej potrebuje rozmyslat - napriklad tyzden 2. Mozno, ak ho velmi lubis aj mesiac by som mu dala, ale potom si musite znovu sadnut a vyriesit to. Ak stale nebude vediet tak nech ide s tebou k psychologovi, do manzelskej poradne, alebo niekam kde mu pomozu. Nemoze od teba cakat ze budes takto zit kym on caka na to ze sa mu zazrakom vratia city. Mozno ma depresiu.
Proste je to velmi nefer od neho ta nechavat v neistote. Trvaj na tom ze mu nemozes dat viac ako mesiac a dovtedy ma na rozmyslenie a potom to musi riesit.

grof_monte_christo
27. okt 2023

@andreatytler A chcela by si napr. vedieť, či je v tom iná žena? Tlačila by si na úprimnú odpoveď?

zuzanka.zuzu
27. okt 2023

prečítala som prvú, potom piatu, štvrtú, tretiu a nakoniec "poslednú" druhú stranu a čudujem sa ako málo súhlasilo s názorom @minilla.... autorka, veď ty muža vôbec nevnimas 🙈 chce čas a ty furt rozprávať sa. mňa by drb*o. však nech premýšľa. TY si v sebe ujasni dokedy má čas, blíži sa nový rok, povedala by som aby nabral gule a vyjadril sa. ale zase ja som sviňa - ja by som nedopustila aby som ja bola tá čo ho chudáčika opustila, ja by som to hodila na neho 😀 jemu by som zdôraznila že aj nevyjadrenie sa beriem ako že ON chce rozvod takmer nechce nech o mňa/nás zabojuje (inak nech ide dočerta, ale to mu ešte nehovor)

andreatytler
27. okt 2023

@grof_monte_christo Urcite by som to chcela vediet, lebo to urcuje ci skutocne ten chlap ma krizu stredneho veku (depresiu), alebo len natahuje autorku. Ale neverim ze by sa dockala uprimnej odpovedi a preto by som na to ani netlacila.
Ja by som pozrela mobil alebo bola v strehu. Nevera sa prevali. Iba ak zena pred tym zatvara oci, tak to moze muz tajit.

andreatytler
27. okt 2023

@zuzanka.zuzu Tez by som mlcanie a neochotu sa vyjadrit zobrala ako vyjadrenie ze chce rozvod. Proste by som mu nedovolila dalej mlcat.

grof_monte_christo
27. okt 2023

@andreatytler O.k. Zaujímal ma tvoj názor 🙂. Ja v tomto smere nemám skúsenosti, preto nechcem, aby to vyznelo ako rada autorke. Ale keby sa mi také niečo stalo, tak ja by som na muža asi tlačila, lebo tu už ide o všetko alebo o nič. Povedala by som mu, že nie je jediný, kto prehodnocuje tento vzťah a preto musím mať informácie, aby som sa aj ja mohla rozhodnúť, čo ďalej. A úprimnosť je podmienka do ďalšieho vzťahu, či už zostaneme spolu ako partneri alebo už len ako rodičia.

Ak v tom nie je iná žena, tak súhlasím s tebou, dať ultimátum, dokedy to môže v sebe v kľude riešiť a ten kľud by som mu aj ja dopriala, ale potom by sa to muselo riešiť a v dohľadnom čase vyriešiť.

andreatytler
27. okt 2023

@grof_monte_christo Ale ak by si na muza tlacila, tak jedinna odpoved s ktoru by si si mohla byt ista je ak by povedal ze milenku ma. Lebo ak by tvrdil ze milenku nema, nemas sancu vediet ci je to pravda, alebo klame. Ale to je moj pohlad na vec a asi je poznaceny vlastnymi skusenostami. Ja verim tomu ze muzi dokazu prisahat na zivot vlastnych deti ze milenku nemaju a pritom dokazu klamat. Teda nechcem aby to vyzeralo ze osocujem len muzov. Urcite to dokazu aj zeny. 🙂
V tomto pripade sa muz sprava velmi podozrivo a nedokaze to smysluplne vysvetlit a teda jeho slovo ze milenku nema by u mna nemalo ziadnu vahu a preto by som ani netrvala na tom aby sa vyjadril.
A presne to by som mu aj ja povedala ze nie je jedinny kto prehodnocuje tento vztah a ze nedostatok informacii z jeho strany ma nutia robit zavery, ktore by mozno on nechcel zazit. Toto vobec nie je nejake davanie ultamat, alebo vyhrazanie sa rozvodom. Je to praobycajne vylozenie kariet na stol.

grof_monte_christo
27. okt 2023

@andreatytler V súvislosti s moznou neverou/milenkou by som mu povedala, nech si dobre rozmysli, čo mi povie, pretože ak sa to prevalí a ukáže sa, že klamal, tak to bude mať veľmi negatívny dopad na nás dalsi medziludsky vzťah, lebo kontakt kvôli deťom prerušiť nemôžu úplne.

V kutiku duše pre autorku dúfam, že iná žena v tom nebude a problém bude ľahšie riešiteľny.

andreatytler
27. okt 2023

@grof_monte_christo Uplny suhlas.👏
Vravis ze kedze nemas vlastne skusenosti, nehces aby tvoje slova vyzneli ako rada autorke, ale podla mna netreba mat vlastne susenosti na to aby si niekomu poradila a tvoje nazory a postoje su podla mna nesmierne rozumne a spravne. Autorka nemoze urobit chybu ak sa ich bude drzat.

grof_monte_christo
27. okt 2023

@andreatytler ďakujem za pekné slová 🙂. A ešte posledné, čo napíšem. Čo som si všimla, tak autorka rieši vzťah, zatiaľ čo on rieši seba vo vzťahu. Preto by nemala čakať na ortiel, ako sa on rozhodne a klásť mu také otázky, či má zmysel oňho bojovať, ale mala by tiež začať prehodnocovať tento vzťah, za akých podmienok v nom chce zostať a komunikovať s ním v tomto duchu.

andreatytler
27. okt 2023

@grof_monte_christo Bravo. Co prispevok to uzasna rada.
Podla mna sa tam autorka dopracuje postupom casu ak sa nic nezmeni.

maciatkolulu
27. okt 2023

@snehulienka876 nechcem byť zla,ma inú..... veľa sil

jaass
27. okt 2023

@snehulienka876 autorka nič v zlom ale ja som si len prečítala tvoj “problém” a už som nervózna z teba 🤦‍♀️🤣 čiže ani si nechcem predstaviť tvojho muža aký z teba musí byť vycerpany🤦‍♀️ daj mu pokoj ti Radim, lebo inak ozaj bude chcieť rozvod. Ty máš byť jeho manželka a nie kliešť, ktorý mu nedá dýchať🙄🙄🙄🙄

grof_monte_christo
28. okt 2023

@jaass Ja by som napr. nechcela žiť vedľa človeka, u ktorého by som nevedela, na čom som. Je rozdiel, keď ti niekto povie, že potrebuje chvilu svoj kľud, prip. niečo v sebe rieši, ako to povedal autorke až teraz pod nátlakom a je rozdiel ju celú dobu ignorovať mlcanim a hovoriť, že mu je takto dobre, nech mu dá pokoj.