icon

Kričím na syna a robím rozdiely medzi deťmi

24. jan 2022

Ahojte , skôr ako má odsudite, verte že ma to veľmi trápi a rozmýšľam že výhľadam psychológa.
Mám dve krásne zdravé deti , nemohli sme mať deti ,tak keď sa zadarilo sme sa s mužom neskutočne tešili .avšak syna mam neskutočne náročného , bude mať 3 roky , dcéra bude mať 6.Maly nespava a ani nespaval ani keď bol bábo ,v noci má musí držať aby vôbec niečo poslal, veľa krát som hore lebo ma drží tak silno že sa mi nedá spať, nerozpráva nejak ,len jednoduche ako brm , mama ,tata.dr povedala že je to ok, riešili sme to .a robí stále zle, naschvál ,je sa s ním ťažko dohodnúť, hrať sa nevie,zo všetkým búchal,trieská, a ja už teraz nejak nezvládam ,som na neho strašná ,vrieskam po ňom ako šalená,on sa má už boji , vidieť to na ňom 😔ako netyram ho ani nič, pekne ho obliekam , jesť má čo chce , každý deň majú navarené, nebijem..iba vrieskam , a už veľmi vidieť (v mojich očiach),ze dávam prednosť dcére😔mam pocit že som ho nemala mať ,hoci ho veľmi ľúbim a nikomu by som ho nedala

zuzitko74
25. jan 2022

@anomois Prosím, mohla by si uplatniť princípy nevýchovy aj v komunikácii s dospelými v tejto diskusii? Celkom rada by som videla, ako žiješ v praxi teóriu, ktorú propaguješ.

nikasmile
25. jan 2022

@natal 👌🏻 perfektne napísané tiež máme posledné obdobie takto. A toto čo si napísalamňa ani nenapadlo, ale úplme mi sedí ako dôvod správania u nás.

mojkovia
26. jan 2022

@anjelicek26
Hrozná? Skor unavená, nevyspatá, možno chýba pravidelná strava, čas na manžela a hlavne NA SEBA..., keď nemáte uspokojené základné potreby ... /hrozná je hrozne jednoduché pre okolie a pre vás možno veĺmi bolestivé slovo/. Držím prsty, dúfam, že nájdete podporu... a adekvátnu pomoc

laskamojajeidna
26. jan 2022

Všetko čo robí tvoj syn robil aj môj a je najstarší. Je potrebné sa hlavne ukludniť a ukázať mu lásku. Mať dieťa je požehnanie. Je úžasné, že si uvedomuješ svoju chybu vo výchove. Začni sa mu denne venovať formou hrovej terapie. Neviem či ti to niečo hovorí. Chce to fest trpezlivosti. Pri tej hrovke by si mala byť iba ty s ním. Venuj mu normálnych 30 minút denne. To zvládneš. A vyhľadaj si psychológa určite.

amima
26. jan 2022

Ahoj, úplne ti rozumiem. . Začala som sa ti tu rozpisovať o mojom synovi, ale potom som si uvedomila, že načo. V skratke, čo ti chcem poradiť-môj syn je tiež ťažká povaha ( bude mať 12) a v období okolo tých troch rokov som bola na tom rovnako ako ty. Možno aj do jeho piatich. Tiež nikdy nespal, tak je to doteraz., Potreba spánku nižšia.Ale myslím,že som vtedy dobre urobila, že som zašla za psychologičkou jednak s ním a potom aj sama so sebou a začala si hľadať voľný čas pre seba, pre svoje koníčky a uspokojovať aj svoje potreby. Tým pádom som získala trochu nadhľad nad situáciou. A tá nevýchova.cz mi pomohla. Veľa som vtedy potrebovala podporu a pomoc od muža, aj som si o ňu pýtala, že potrebujem sa vyplakať jemu na pleci, aby nebol z toho bezradný,len aby som ja cítila, že ma chápe.
Inak, pobehaj s malým aj odborníkov po vlastnej osi - logopédia, dr. Jánošíková v Trnave ( odborníčka na Aspergerov syndróm- najlepšie objednať sa na priamu platbu čím skôr, normálne sa veľmi dlho čaká). U nás Aspergerov syndróm vylúčila,ale stanovila diagnózu: oneskorený vývoj nervovej sústavy (reč, pohyb,cikanie, spánok). Môj syn bude mať 12, je iný ako ten druhý, ťažká povaha, svojská, vyššie IQ. Ale dáte to. Mne pomohli aj modlitby.
Neviem, či si veriaca. Držím palce

amima
26. jan 2022

@laskamojajeidna inak, toto naozaj pomáha, tých 20-30 min denne♥️

andreatytler
26. jan 2022

Si dobra mama, lebo mas pochybnosti a vycitky.

Ja by som zacala tym ze vylucim diagnozu. Pises ze ste riesili zdravotny stav syna ale nepises ze ako ste to riesili a ake vysetrenia ste mali. Mne nepride OK to ze nerozprava, to ako ta krcovito objima v spanku, ako sa nevie hrat. Ak ste nemali odborne vysetrenia a iba detska lekarka povedala ze je OK, tak by som ju okamzite zmenila a iniciativne obehala vsetkych odbornikov.

Ale v tvojich prispevkoch citam hned niekolko cervenych kontroliek, ktore naznacuju ze u vas moze byt problem sposobeny vychovou.
To ako opisujes dobru starostlivost o dieta – kazdy den ma navarene, vsetko mu doprajem co mu na ociach vidim, pekne ho obliekam…. Ani jedna z tychto veci nie je pre dieta dolezita a podstatna a moze byt dokonca skodliva.

Nevychova alebo ine respektujuce sposby vychovy su uzitocne a nic tym nestratis ak to vyskusas. Ja som z Nevychovou len zacala ale mam dojem ze ona hlavne dava navod na to ako zmenit svoj postoj voci detom. Meni to moj pohlad na mna, na dieta a na nas vztah a interakcie. Mne to pomaha ovladat moje vybuchy hnevu a kriku.

miadi
26. jan 2022

Necitala som viac ako prvu stranu reakcii. Len ti chcem tolko povedat ze pobehaj dr ako ti baby radili ušneho vysetrenie ci nie je v spektre autizmu atd, Mne zistili az v 1triede ze som od narodenia potrebovala 4 dioptrie. Ja som sa nikdy nestazovala a nebola som nesikovna nevrazala do veci no to je dost silne cislo. Tvoj maly moze mat problem aj ked sa ti zda ze nema. Ked zistis aky problem mà bude sa ti snim lepsie komunikovat najdes prenho viac trpezlivosti. Pochopis ze on za to nemoze. Verbalne je na tom ako moje deti v 6m . Aj ked vela chlapcov je do 3r s recou pozadu bez diagnozi lepsie je to preverit uz v jeho veku.. on je tiez frustrovany a nestastny . No v noci ste obaja ticho klud tak Ta chce citit Lebo taku Ta neciti cez den. Drz sa a davaj mu vela vela lasky. Snaz sa nekricat to nikam nevedie len co sa citis zle.

andreatytler
26. jan 2022

@anomois Nevsimaj si @kittykat22. Tvoja rada moze pomoct a bola dobre mienena, presne v duchu tohto fora. Neviem co je cielom jej prispevku a komu pomoze...

andreatytler
26. jan 2022

@miadi To si mozno trafila s tym nocnym stiskanim. Cez den mama vrieska a syn zufalo tuziaci po pokojnej mame vrieska tiez lebo ju nedostava a ked ju konecne v noci dostane, tak sa jej krcovito drzi by si doplnit tu potrebu pokojneho materskeho kontaktu.

alzbetapipi
26. jan 2022

skus rodinna psychologia, robia kurzy filialnej terapie a je to velmi velmi napomocne

shirika
26. jan 2022

@kittykat22 keď dieťa reve od narodenia, je niekde problém a je potrebné ho nájsť. Náš má 3 r. a 2 mesiace, ešte neprespal ani jednu celú noc, keď bol malý, každú 1/2 hodinu hore s revom, cez deň to isté. Teraz ho občas naštve aj to, keď s ním súhlasím 🤷‍♀️ Je to náročné, ale stále hľadáme riešenia, učím sa, sledujem seba, jeho reakcie. Nevychova je podľa mňa skvelá, za vyskúšanie určite stojí, pretože tam makáš hlavne na sebe, na tom, aké vzorce správania odovzdáva svojim deťom. Deti sa učia hlavne pozorovaním, takže keď vidia vrestiacu matku, považujú to za normálne a nechápu, prečo keď to robia oni, je to zrazu zle. Mne to teda dáva veľký zmysel, aj keď to nie je zázračná pilulka "spapam a bude dobre" Takto jednoduché žiadne vzťahy nie sú. A zase, zmierit6sa s tým, že mám náročné dieťa a celý život budem z neho na nervy je tiež z cesty. Autorke prajem, nech si nájde tu spravnu cestu, ako zlepšiť vzťah so synom, urcite to za tú námahu stojí 🙏😊🥰

quixina7
26. jan 2022

Kludne mi napis IP, dam Ti na mna kontakt a porozpravame🙂 vsetko je riesitelne

luckynat
26. jan 2022

@alzbetapipi ano rodinna terapia je tiez super, ja mam s Jankou velmi dobru skusenost…
@autorka napis na instagrame Janke Zemandl, na filialku sa caka mesiace, ale podla mna ked jej napises a vsetko vysvetlis tak ta vezme na vynimku

smolkatravel
26. jan 2022

V prvom rade NEODSUDZUJEM ale CHVALIM, pretoze uvedomenie si problemu je prvy krok k zmene. Co opisujete, si viem predstavit. Mame 3 deti a kazde ine. Nemyslim si, ze je ok ak 3 rocne dieta nerozprava ale to je pre niekoho ineho na posudenie. ROZHODNE treba vyhladat odbornu pomoc, pre syna a ked nie pre syna tak pre seba. Este raz by som zasla za pediatričkou’ opisala vase skusenosti’ ako uz dalej nevladzete a poprosila o odporucanie k psychologovi. Dobry odbornik moze pomoct nielen vasmu synovi ale aj vam. Nevzdavajte to a vyhladajte pomoc !!! Ak nie odporucenim od pediatra, vyhladajte pomoc sukromneho psychologa, rozhodne to za to stoji. Velmi vam drzim palce. Mimochodom “stracanie nervov” v konfliktnych situaciac je velmi jednoduche ked nemate dostatok kvalitneho spanku. To iste plati o spanku vasho syna. Ak by ste isla k psychologovi, napiste si “zoznam” konkretnych veci a konkretnych situacii s ktorymi by ste chcela pomoct, popripade zdokumentujte spravanie vasho syna na mobilny telefon aby bolo zjavne o ake spravanie ide a ako ho korigovat. Este raz, nevzadavat sa a vykrocit smerom k lepsiemu. Si dobra matka LEN proste uz nevladzes 😉

smolkatravel
26. jan 2022

PS: Nenapisala ste ake je rodinne zazemie, ci syn chodi do skolky, ak ano, ako sa sprava v kolektive. Taktiez by bolo zaujimave vediet ci obaja rodicia zdielate rovnake nazory na vychovu, ci teda mozeme vylucit “dvojitu vychovu” raz tak raz inak, co by mohlo zposobit zmatok u 3 rocneho a teda ci vam manzel pomaha v kritickych situaciach.

jumama
26. jan 2022

Knizka Gabriel Mate Roztekana mysl. Je o ADD, ADHD. Nie, neber to, ze nalepkujem dieta, ale som presvedcena, ze ak niekde je problem a nasli na neho riesenie, ze toto riesenie mozno pouzit vseobecne na vsetkych. Ta knizka je velmi zaujimava, vysvetluje z uplne ineho pohladu ako moze aj prostredie vplyvat na deti. Mnohi si predstavia ADD alebo ADHD deti ako rozlietane, neskrotitelne, plne energie, ktoru nejde nijako vybit, tvrdohlave atd... akoby to z vlastnej vole deti robili, akoby z vlastnej vole neposluchali atd. A tam je pekne vysvetlene, ze mnohe je iba zautomatizovany postoj, v ktorom tie deticky nie su napokon stastne, nie je to rozhodnutie ich vole, ale automaticky postoj. Ja som knihu citala, lebo mam doma velmi tvrdohlaveho muza, dceru a smejem sa, ze i psa. Casto ta ich tvrdohlavost bola ako opozicny boj. Ze ak som ja povedala "A", tak ich postoj bol presne opacny. No boli situacie, ked som povedala to opacne, co oni a zase ich postoj bol opozicny, presviedcali ma, ze to "A" je dobre. Pritom tato ich protivola nijako neviedla k vyrieseniu situacie, k dohode s nimi, len proste strasne silno si prejavovat nazor potrebovali. A v tej knizke je presne popisane, ako to zvnika, aj co mozno s tym robit. Naozaj velmi silna a podnetna knizka pre rodicov narocnych deti, aj ked by hned ADD alebo ADHD nemali. Pomoze lepsie pochopit niektore modely spravania.

A este okrem toho som chcela povedat, ze mozno je uplne dobre a uprimne, ked vidis, ze kazde dieta mas rada inym sposobom. Neda sa mat dve rozne osobnosti rada uplne rovnakym sposobom. Tak pudovo samozrejme, clovek by dusu dal za obe rovnako, cokolvek v kazdej tazkej zlomovej situacii. Podla mna to mozno kazdy rodic tak trochu ma, kedze deticky nemaju rovnake povahy, ze s jednym viac suznie a s druhym sa viac "narobi" pri vysvetlovani. My sme si to s kamoskou tak skonstatovali - ze moze to tak byt, ze jedno dieta len pozrie a ja viem, co si mysli, co potrebuje. A to druhe je zahada mala velka nekonecna 🙂 To co ti mozno pomoze vo vztahu so synom, ak by si brala jeho tazsie pochopitelne spravanie ako moznost vyrast. Ak by si nasla, co na neho funguje a napriklad to v buducnosti vedela poradit inej maminke, co sa podobne trapi, tak by si ho mohla mat rada aj za to, ako si pri nom vyrastla v rozoznavani ludskych povah a v hladani pristupov k nim. Cloveka, ked zvladne velky problem moze naplnit obrovska vdaka, spokojnost, radost. Cize tak nejako skus na to pozerat. Mozno aj syncekovi obcas povedat, ze vies, v tejto chvili maminka nevie, co najviac by si potreboval, skus mi pomoct... vystiskame sa? A len sa potulkajte a mozno to poriesi situaciu...

luciade
26. jan 2022

Velmi mi je luto,ze sa takto trapite 🙁 ale riesenie urcite existuje a je jednoduche. Syncek je narocnejsie dietatko,ale treba si uvedomit,ze on je to dieta,nerozumie tomu a jedna nie racionalne,ale na zaklade emocii a pudov.Ak sa sam citi zle,este sa to zhorsuje a bude hladat istotu este uzkostlivejsie u Vas,aj ked to bude vyzerat,ze je neposlusny,tie deti nedokazu jednat premyslene.Velmi Vas pptrebuje a Vam uz zrejme tecu nervy.Ked je clovek zraneny/unaveny, jeho vnutro sa meni a niekedy sa z neho stava monstrum proti vlastnej voli.Rozumiem Vam,sama som zazila nieco strasne,co ma bude prenasledovat cely zivot.Vychodisko by som videla taketo:aj ked tazko,ale skuste nanho reagovaf milo a nezne,ked sa Vam najviac nechce.Vtedy mu ukazete,ze ho milujete bez ohladu na to,cinje dobre alebo zle a on najde istotu a ukludni sa.Inak to nepojde,budete obaja velmi smutni a zranení a bude to len horsie,ak to neurobite Vy.Od neho nemozete este cakat nic,je nepopisana kniha.Vy to zvkadnete,lebo ho milujete.Skuste si predstavit zivot jwho ocami,ako velmi Vas chce mat pri sebe.Ma svoje potreby,ktore tiez z niecoho plynu a mozno je viac citlivy nez ine deti.Verte mi,napokon na nicom inom nezalezi,iba na vas-vasej rodinke.Skuste sa nad vsetkym zamyslat,tak ako by ste boli v jeho kozi.Aj moja dcerka bola na mna velmi naviazana a stale je,dovodom bolo,ze ma manzelova rodina neprijala a velmi ma trapili.Ja som napokon zo vsetkeho ochorela a zila som doslova nocnu moru.Akoby som v istej etape zivota ani nebola sebou.Keby som mohla vratit cas,na vsetko by som kaslala a to moje dietatko by som len mojkala od rana do noci.Na nicom inom tak nezalezi,Vy to zvladnete,je to len o tom,aby ste sa dostali "nad vec" a ovladali svoje emocie,maly bude v pohode,ked budete v pohode aj Vy.Moja ma uz 10 rokov,prechadzame si vselicim a doteraz som sa poriadne nevyspala,ale dnes viem,ze aj ked by som spala ako kralovna,stastnejsia by s nebola.Zacnite maleho viac tulit a chvalit,a Vybsa vibec netrapte,co bolo to bolo,kazdy den je novy zaciatok a zivot taky,aky si ho urobime 💓💓💓

autor
26. jan 2022

Baby krásne ďakujem za reakcie, nečakala som úprimne že ich bude až toľko , milo ma to prekvapilo..dnes som bola s malým u dr, že teda čo s ním , tam bol pokojný a krásne spolupracoval ...skúšala ho v rôznych situácia , kládla mi rôzne otázky, na ktoré som musela odpovedať .povedala mi že autista nie je určite , že takto sa autisti nesprávajú , a s rozprávaním mu dáme čas do 3rokov , ešte má pár týždňov čas, že skôr ho nechce posielať nikam , a uvidíme po 3roku , že ona skôr reč zásadne nerieši, že je veľa detičiek ako on ,že ovládajú cca 10slov a potom sa rozhovoria..že možno je trošku náročnejší , aj s tým spánkom, že on ma chce cítiť , a možno bude problém s odnaucenim od mňa ..že nechce mi tvrdiť že je 100percent v poriadku ,ale že mu chce dať čas ešte tie 3mesiace..že mu máme veľa čítať, hrať sa s ním , stavať lego a že to tiez dosť pomáha..tak uvidíme ale som nejaká taká kľudná a zmierená

autor
26. jan 2022

A počuje určite 100percent lebo reaguje aj otočený chrbtom

luciade
26. jan 2022

😍 bude to dobre ❤️

luciade
26. jan 2022

@jumama Ja som si uvedomila,ze skutocne som dospela, az pri dcerke a ze ona so mnou musela prejst mnohym zlym,ked ja som este nechapala mnohe veci. Preto ja budem stat pri nej a pri ludoch vzdy,aj ked ich este nebudem chapat,lebo dolezity je moj postoj a prijatie. Som rada,ze som sa.dnes sem zatulala a znova sa nechala poucit skusenostami inych.Vsetko dobre 😍

banderaska29
26. jan 2022

aj naša pediatrička tvrdila, že moje dieťa nemá určite autizmus, že on z toho vyrastie a hlavne že začne určite rozprávať že ho nemám trápiť blabla.. ja som sa nedala lebo mi toto nestačilo ako odpoveď.. nakoniec sa ten autizmus po ODBORNOM vyšetrení potvrdil... a minimálne s odborníkom treba riešiť aj Teba...a ešte jedna vec - teraz je čas čo hrá proti vám. nečakaj ani o den dlhšie, žiadne tri mesiace.. u detí čím neskor sa podchytia tieto veci, tým horšie sa riešia. volaj normalne detský psychológ a objednaj ho 🙂

autor
26. jan 2022

@banderaska29 áno budeme to riešiť , aj mňa aj syna..ale ona ho chce ešte tých pár týždňov nechať , komunikoval s ňou , síce po svojom ale komunikoval a aj pozeral na ňu , nechal sa vyšetriť , tak že uvidíme ale ona to tragicky nevidí ,na sebe musim zapracovať

luciade
26. jan 2022

Este by som chcela dodat,ze psychika je nad vyvinom, ak sa dietatko bude citit dobre,tak aj vsetko ostatne sa moze rychlo spravit(rozpravanie atd.). Clovek nie je masina, vyvija sa hlavne ak ma dostatok citovych vztahov,ci to bude neskor, no a co,kam sa ponahlat.Vsetko ma cas a hlavne nehori 🤗😍

smolkatravel
26. jan 2022

Tak este vydrz 3 mesiace ALE rozhodne sa NEDAJ ODBIT ak sa situacia nezlepsi. Ako som pisala, niekedy je lepsie zdokumentovat spravanie na mobil . Ano, kym treba aj na sebe popracovat, snazit sa znizit napatie vo vztahu so synom a taktiez pozitivne ho motivovat, pripravuj si este plan B.

guineverebeck
26. jan 2022

@anjelicek26 toto je pravda. Nervozita u deti moze byt ze zle pocuju alebo vidia.

dupinka
26. jan 2022

Myslím že je tam vzájomná frustrácia z nedostatočnej komunikácie - neporozumenia. Viem, že je to ťažké, skúste trpezlivo sa pýtať, čo si prosí,...keď dávate príkaz/pokyn, kľaknúť si k nemu na jeho úroveň a snažiť s ako očný kontakt.
Keď málo spí, nechýba mu to? Ak nie, netlačia by som na to. Proste sú deti, ktoré malo spia. Keď chce spať dlhšie a je možnosť, nechajte ho (ale zas režim mať treba). Vsaďte na pravidelnosť, opakujúce sa rituály. Dieťa bude istejšie. Večer skúste nechať zapnutú lampičku a na chvíľku odísť z izby. Alebo navrhnúť späť so sestrou v jednej izbe.
Držím palce!

marlene
26. jan 2022

ja by som ti este poradila vyskusat craniosacralnu therapiu u syna -ale naozaj niekoho kto tomu rozumie. a trocha sa zamysliet ,ci naplnas jeho emocne potreby -kazde dieta je ine- a v tomto veku ty sice mozes byt presvedcena o tom ,ze robis vsetko spravne ,ale je mozne ,ze on potrebuje ovela viac priameho kontaktu s tebou a on este nevie vyjadrit verbalne co potrebuje. a hlavne skus aspon cez den si trocha pospat-to robi zazraky.

autor
26. jan 2022

@marlene ja vieš neviem akého priameho kontaktu so mnou ešte viac, som s ním 24/7..všade ho beriem zo sebou(okrem nechtov),lebo nik okrem muža ho nechce strážiť ani by s ním nik nevládal a muž je celé dni v práci ..chodí so mnou spat, spí so mnou, vstáva so mnou , cvičí so mnou , keď sa sprchujem ,stojí pred sprchou, veľakrát je na wcku so mnou, milión krát za deň sa príde ukľudniť , ku mne tak že mi mačká ruku , on má priamy kontakt so mnou kedy chce