Krst detí: Má rodič rozhodnúť alebo dieťa?
Mali sme so známou výmenu názorov, tak ma zaujíma čo si myslíte.
Oni dieta nedali pokrstiť, že nech sa ono samo rozhodne ci chce ale dieta vychovávajú v silnom kresťanstve. Ja som jej na to oponovala, že to dieťa potom nemá slobodnú voľbu ako si oni myslia, lebo v podstate ho k tomu vedú a keby chceli slobodnú voľbu dietata, ukážu mu vsetky náboženstva alebo nic, bez nejakého ich svetonazpru a tlačenia do modlitieb a iného kresťanského.
Kamaratka urobila velmi dobre. Nechala im slobodnu volu. To, ze ich vedie k takej viere, len ich chce nasmerovat na hodnoty jej blizke. Ale zadne dvierka maju otvorene, ak budu vacsie a budu chciet praktizovat inu vieru/ateizmus.
@zorkahorka ja mám deti pokrstene tiež, to som sa ešte nebola schopná vzoprieť nátlaku matky. Ale tým to skončilo na prijímanie som ich nedala. My s mužom do kostola nechodíme ale deti na náboženstvo chodia a aj sa doma pred spaním modlia. Ak sa rozhodnú sviatosti prijať vo vyššom veku, brániť im nebudem podporim ich
Evidentne az taki "silni krestania" ti rodicia nebudu. Lebo silny krestan veri tomu, ze Boh je a ze on je tym najlepsim, co v zivote ma a logicky sa o to najlepsie chce podelit aj so svojim dietatom a zabezpecit mu, aby vyrastalo v milosti Bozej a bolo Bozim dietatom (a to je ten rozdiel, ktory robi prave krst). Vychova v krestanskom duchu sa nesklada len z "chodenia do kostola" a odrecitovania Anjelicku moj straznicku, ak si krestan, tak to pred dietatom neutajis, aby si mu dal "slobodnu volu" (a ak to utajis, tak si slaby krestan). Ono tu slobodnu volu ma aj tak, ako dar od Boha a aj tak sa raz moze rozhodnut vieru nepraktizovat... V zivote kazdeho krestana raz pride moment, kedy mu uz detska viera stacit nebude a k tej dospelej sa musi prepracovat sam, musi vo viere vyrast a dospiet a to za neho nikto iny urobit nemoze.
A zase na druhej strane, ak dieta nemienim vo viere vychovavat a sama ju nezijem, pripadne zijem s niekym "na hromadke", pripadne este rovno na Cirkev nadavam (na tu Cirkev, ktorej clenom sa dieta krstom stava a krstom vyjadrujem, ze to pren chcem), preco sa potom rozculovat nad tym, ze nejaky "farar" mi nechce dieta pokrstit?
@mamatroch tu ide skor o to, preco by malo byt dieta zapisane v nejakom cirkevnom zozname, ked bude v dospelosti mozno neveriaci. Najlogickejsie by bolo, aby bol krst mozny trebars od 18 kedy by sa kazdy sam rozhodol - sam za seba. Ved pokrstit sa moze dat kedykolvek aj dospely. Potom tu mame cirkev, ktora vykrikuje, kolko ma “oveciek”, ale to ze im v detsve ani nedali na vyber, uz nikto neberie do uvahy.
A druha vec, to so slobodnou volou je taky alibisticky argument. Ako rodic mam pravo a povinnost rozhodovat za dieta vo veciach, ktore su pre jeho zivot dolezite uz v detstve a samo este nie je zrele na to, aby za seba rozhodlo.
Moj 4-rocny syn sa kazde rano sam rozhoduje, ktore tricko s dlhym rukavom si oblecie. Rozhoduje, ktore z dvoch druhov cornflakesov si da na ranajky. Poobede rozhoduje, s cim sa bude hrat, vecer, ktoru rozpravku mu precitam.
Ked ideme von A JE TO MOZNE Z CASOVYCH DOVODOV, rozhodne, ci pojdeme do parku alebo na ihrisko. A niekedy jeho slobodnu volu obmedzim a necham rozhodnut jeho sestru.
Ale su veci, o ktorych rozhodujem ja: vyber skolky, zakladnej skoly, co bude jest...
Lebo ved predstav si to 100 % ponechanie dietata konat podla svojej SLOBODNEJ vole:
- co by si chcel na obed, syncek? Nuz cokoladu by sme kupovali na kila
- chces ist do skoly? Nie, dnes budem cely den pozerat rozpravky (co by zase obmedzilo aj mna, 4-r. dieta doma same nenecham; sloboda jedneho konci tam, kde zacina sloboda druheho)
- alebo v skole - pytame sa deti, ktore predmety sa chcu ucit? No moja dcera by si vybrala vytvarnu a hudobnu a to je asi tak vsetko.
Takze: je rozhodovanie za deti apriori zle?
@lelelienka cirkev nie je zoznam, Cirkev je spolocenstvo a moje deti su v nom preto, lebo si myslim - z pozicie ich rodica - ze je to pre ne dobre miesto, kde si mozu budovat prve vztahy (zatial kamaratske). My tu mame zivu cirkev, vela aktivit, nas "pobyt" v Cirkvi nie je len o jednej hodine v nedelu v kostole.
Takisto ich odmala ucime v ramci Cirkvi mat aj otvorene oci pre druhych (nielen veriacich) a pomahat v ramci svojich moznosti. Vysivali pohladnice, ktore sme predavali na charitativnom podujati pre konkretnu rodinu a pod.
A po druhe, dcera ma za sebou operaciu nadoru na mozgu a ano, hrozilo aj, ze to neprezije. A ver mi, ze nemat vtedy vieru, ja by som sa bola zosypala... A ona by to niesla tiez ovela tazsie. A o tuto utechu - pritomnost Boha v jej zivote - som ju mala pripravit len z alibistickeho rozhodnutia, nech si povie sama, ked bude mat 18?
Nebolo by to odo mna sebecke, ze ja by som mala v Bohu tu najvacsiu utechu, zatial co ona... Co by som v tych chvilach dala jej? Podkovu pre stastie na krk?
Samozrejme, ze deti odmala vediem k tomu, v co verim ako v najvyssie dobro v mojom zivote.
Ak si Ty napr. v Turistickom klube a chodis kazdu sobotu na tury, nebudes bravat aj svoje deti? Oklames ich, ze ides k lekarovi a ak chcu pestovat turistiku, nech sa k tomu rozhodnu v 18?
Znama ma absolutnu pravdu, ja by som osobne krstit aj zakazala, preco ma o tom rozhodovat rodic, ked sa clovek chce dat pokrstit spravi tak v 20tke, 30tke atd.
Malé deti logicky slobodnej vôle veľa nemajú, ale dali slobodnú voľbu dieťaťu keď vyrastie.
Mna vzdy zarazi, ako pri otazke nabozenstva zrazu vsetkym zalezi na slobodnej vole dietata a nech sa samo rozhodne... ja vnimam vieru ako sucast vychovy. Chcem deti viest nejakym sposobom, preto im vyberam kruzky, skolu, vodim ich k lekarovi a ked chcem, aby sucastou ich zivota bol Boh tak ano, rozpravam im aj o Bohu...
Preco zrazu nehovorime o slobodnej voli v ostatnych aspektoch zivota dietata? Preco ho potom nenechat vyrastat ako same chce a nech sa v dospelosti rozhodne, ci bude chodit do skoly, ci bude chodit na husle alebo na futbal, ci sa da alebo neda zaockovat,ci bude jest zeleninu alebo same sladkosti?
Je smiesne, ako rodicia rozhoduju za dieta prakticky VSETKO a volaju to vychova, ale akonahle sa rozpravame o viere a Bohu uz to nie je sucast vychovy, uz je to potlacanie slobodnej vole 🙈
Ja si neviem nejako predstavit silneho krestana na Slovensku,ktoy chodi pravidelne do kostola, na spoved, pohybuje sa v danej komunite a zaroven ma nepokrstene dieta, lebo nech sa rozhodne... Babky, rodicia, kamaratky z kostola, farar... zozrali by ich aj s topankami...
@zuzubb007 v tom pripade by bolo potrebne aj zakazat posielanie deti rodicmi do skoly, ved ak budu chciet, mozu tam ist, ked budu mat 20-30 rokov. To nam ale vyvstava otazka: s kym budu tie deti cele dni? Alebo u deti, ktore sa zo svojej slobodnej vole rozhodnu nechodit do skoly (predsa nebudu o nich rozhodovat rodicia 🤷), budu rodicia dostavat od statu prispevok na pokrytie zivotnych vydavkov, aby nemuseli do práce a mohli si so slobodnymi detmi viest slobodny zivot? A ten prispevok bude vyplácaný z coho? Zo sumy, na ktoru sa budu skladat ludia ako Ty, ktori si myslia, ze detom treba nechat slobodu vyberu absolutne vo všetkom? ...si vies predstavit tu anarchiu a uroven naroda, kde by to takto pokracovalo?
...a co take ockovanie? Tiez rozhoduju rodicia. Mojho 4-rocneho caka coskoro dalsie, myslis, ze sam od seba si ho vybral? Ci tiez cakat do 18?
Ja som ako dieta kedysi prekonala mumps aj s komplikaciou - zapalom mozgovych blan. No nie, necakala som do 18 mojich deti a proti mumpsu (aj ostatnym ochoreniam) su ockovane riadne podla platneho ockovacieho kalendara.
Ak by si Ty ako rodic rozhodla, ze Tvoje deti ockovat nedas, je to v poriadku, ale aj tak je to TVOJE rozhodnutie, nie dietata a obe sme do toho sli s tym, ze my budeme tie, co budu znasat dosledky rozhodnutia za dieta (vedlajsie ucinky vakciny vs ochorenie s vaznym priebehom). V tomto pripade je to dokonca z toho viditelneho aspektu este vaznejsie, lebo nasledky by si nieslo aj dieta.
Ak sa v 18 rozhodne uz do kostola nechodit a nezit vo viere, moze 😉 Ja som v 19 odisla z domu do zahranicia, mobily boli novinka, internet este len zacinal, moj jediny kontakt s mamou boli klasicke listy, ktore v tom case putovali aj dva tyzdne. Myslis, ze moja mama "kontrolovala", ci chodim do kostola? Nemusela som chodit, nikdy by na to neprisla. A to som sa dostala do rodiny, ktorej najvacsou vasnou bolo nadavanie na cirkev pri nedelnom obede. Alebo neskor, ked som opatrovala deti v budhistickej rodine... Myslis, ze ma niekto nutil tam chodit do kostola? Chodila som, pretoze som vedela a citila, co mi to dava.
@mamatroch ale viera je uplne v poriadku, lenze pre toho, kto si to VEDOME vybral. Dieta sa nevie rozhodnut, comu bude verit, ci sa bude modlit a chodit do kostola - k tomu ho vedu rodicia. A to je v poriadku a tym ho mozes doviest az k tomu, ze si uz ako samostatne rozmyslajuce vyberie krst a vstup do cirkevneho spolocenstva a da sa pokrstit. Alebo aj neda. A o to presne ide - moznost volby. Viera a cirkev su trochu odlisne veci a krst ja chapem ako vstup do cirkvi, nie “vstupenku” k tomu aby niekto mohol byt veriaci.
Nedala som dcéru pokrstiť a nechala som to na ňu. Nevediem ju k žiadnemu náboženstvu vedomie, vie ale o rôznych náboženstvách.
a ked zije vieru tak co sa ma chodit modlit do pivnicev aby neovplyvnila dieta? dieta ovplyvnujes milion krat za den presne tym ako zijes staci ze Ta pozoruje .. takze neviem fakt co riesis … ja napriklad vieru zijem a deti som pokrstila lebo ked sa dieta narodi koli dedicnemu hriechu patria diablovi a ja chcem aby moje deti boli Bozimi detmi.. co ak sa im nieco stane kym sa sami rozhodnu?
@tramtada31 Ja som pokrstená bola. Na náboženstvo som chodiť nechcela, ani prijímanie a biele šatôčky nebol môj sen. Necítila som sa nikde hlúpo, aj keď v triede sme chodili na etiku traja z 30, naj kamky chodili na náboženstvo. Ani jedna nemala svadbu v kostole, a ani jedna nechodí do kostola. A poznám takých veľa. Mňa skôr zaráža, že krst sa tu berie ako povinná jazda. Či veríš, či nie, či budeš dieťa vychovávať vo viere, či nie. A aj to náboženstvo. Ja ako učiteľka som bola úprimne prekvapená, keď deti v 3. ročníku zrazu išli z EV na NV, lebo prijímanie. A potom do konca školy zas etika. A inak, svadbu som mala úradnú, v krásnom prostredí, podľa mojich predstáv. Muž nie je ani krstený, dokonca ani jeho mamka. Takže u nás je to jasné. Nevediem deti k viere, ale vediem ich k morálnym zásadám a tak ako moja svokra vychovala skvelych synov, tak verím, že ja vychovám platných ľudí a keď budú cítiť, že viera im niečo dá, nechám to na nich. Lebo pre mňa je tolerancia najviac.
A je uplne smiesne, ze vacsinou "tu o slobodnej voli" vykrikuju rodicia, ktori zaroven hlasia:
- zjes, co som uvarila, ziadne vymyslanie
- pojdes spat o 8, lebo som povedala, nezajem, ci si unaveny,budes ticho lezat, kym nezaspis
- ja spravim za teba toto a tamto, lebo ty si este maly a nemozes, pokazil by si, nevies, nemozes... kde je ta slobodna vola deti?
@mamatroch prepac, ale ako mozes vobec porovnavat chodenie do skoly s krstom…🤷♀️ ci to mal byt akoze pokus o vtip? Ano, do skoly sa chodit musi a mimochodom, to nerozhodli za dieta rodicia, to urcuje priamo zakon.
ja som syna dala pokrstiť a vysvetlila som si to tým, že aby ho Pánbožko videl a neriešim kto si čo o tom myslí, takto som to cítila.
@lelelienka Áno, nedá sa to porovnať, ale presne v opačnom pohľade než si myslíš. Krst je jednorazový úkon, ktorý vlastne v dospelosti, ak sa to dieťa rozhodne ignorovať vieru/náboženstvo, nemá v našej spoločnosti na nič vplyv.
Naopak, snáď neexistuje (v našom, t.j. "západnom" kultúrnom okruhu) inštitúcia, čo by viac potláčala slobodnú vôľu dieťaťa než škola (to, či to je alebo nie je v jeho najlepšom záujme je druhá vec).
@lelelienka ok, urcuje to zakon, ale je to zatoven slobodna vola vsetkych deti? 🤣 asi mozme suhlasit, ze nie, a ze keby to nebolo vynutene zakonom, tak by tam mozno 3/4 deti nechodila... kostol nikto nevynucuje zakonom, ale paradoxne je tu debata o tom, ci vychova vo viere je obmedzovanim slobodnej vole
@hefo krst je mozno jednorazovy ukon, ale vstupujes nim do cirkvi - do ich zoznamov, celozivotne. A co ak to clovek nechce? Potom tu cirkevnici vyskakuju kolko oni maju “oveciek”, ale nikto uz nehladi na to, ci dobrovolnych 😉 Mne by bolo srdecne jedno ci som krstena alebo nie z tej stranky viery, ale co sa tyka papierov a zaznamov, tak to mi teda jedno nie je. (Ano viem vraj sa da formalne vystupit, ale robia problemy a dobre vedia, ze sa to vacsine nebude chciet dohadovat sa…)
@taga nie, dieta si skolu slobodne nevyberie, ale snad aj veriaci dokazu pochopit, ze existuju nejake hranice, kde musime slobodnu volu obmedzit - a skola je jednoznacne tento pripad, ta musi byt povinna. O tomto nema zmysel ani debatovat…
Nevidim vsak jediny dovod, preco by sme nemohli rozhodnutie o vstupe do cirkvi - teda krste, nechat na slobodnu volu cloveka, ked dosiahne urcity vek.
@mamatroch krst a náboženstvo nebude mať vplyv na deti, proste ci dáš ci nedáš je jedno, nemá to vplyv na zdravie a sociálne zaradenie do života. Očkovanie alebo iné veci co sa zdravia týkajú, môžu mať doživotne následky na dieťa, nechodenie do školy je nemožné aj zo strany štátu.
Slobodnú voľbu co sa týka školy má dieťa na výber strednej, vysokej školy, a ci vôbec chce ísť.
A čo sa týka krstu a náboženstva, tak to dieťa nemusí čakať do 18tky,ako ty píšeš a až potom seba riešiť keď bude za seba právne zodpovedne. Môže aj v 10rokoch povedať chcem, nechcem. Lebo u nás, na hornej Orave je to také ze musíš na birmovku, musíš na projimanie, musíš na spoveď a nik sa nepýta ci chcem, pretože viera není povinnosť ale dar. Taktiež vysoká škola nie je povinnosť ale voľba, krúžky detto,
@lelelienka E? Kto vyskakoval, že koľko je veriacich podľa počtu krstov? To si teda naozaj nepamätám, vždy sa udávajú percentá podľa sčítania obyvateľstva.
A ten riadok v krstnej matrike, aký má vlastne reálny vplyv na život konkrétneho človeka, okrem nejakého vlastného pocitu?
Ak krst a nabozenstvo nemaju vplyv na dieta, niekde nastala obrovska chyba v sposobe vychovy rodicov. Ak dieta dam pokrstit a vediem ho k nabozenstvu, ma to nan obrovsky vplyv, lebo z toho vychadzaju aj jeho zivotne postoje.
Ale to by som musela aj ja ako rodic to nabozenstvo a vieru zit. Nie ze v nedelu si hodinku posedim v kostole a budem rozmyslat, ci uvarit k obedu ryzu alebo zemiaky... A zodpovednost (moju zodpovednost, lebo za dieta som zodpovedna hlavne ja) za nabozenske formovanie hodim na knazov. Ta hodina v nedelu v kostole z dietata krestana neurobi... A potom pocuvame od ucitelov nabozenstva, ze tretiaci ani nevedia, ktorou rukou sa prezehnat 🤦 ...co ma vo veriacej rodine vediet uz skolkar. Tretiak uz ma poznat hlavne pribehy zo Sv. Pisma, zakladne modlitby a mat uz aj aspon zakladne vedomosti o Bohu a Cirkvi.
Ale to by rodicia museli deti davat ku sviatostiam (krst, sv. prijimanie) z presvedcenia a ako prirodzene pokracovanie duchovneho zivota dietata a rodiny. A nie kvoli romantickym fotkam alebo "aby babka mala radost". Krst je aj záväzok rodicov vychovavat dieta vo viere. To nie je oslava uvitania dietata na svete. Nepletme si tieto dve udalosti.

@petruldo ale ved aj ja mam vsetky sviatosti- vdaka rodicom. A vdaka nim aj odpor ku kostolu. Museli sme don chodit, preto tam teraz nechodim. Svoje deti som ale pokrstit dala a starsi uz chodi aj na nabozenstvo. Zaklad im s muzom davame.