icon

Krstiny - nechcem pozvať niekoho z rodiny

17. apr 2023

Ahojte, narodil sa nám syncek, a plánujeme krstiny (ešte presne nevieme kedy)
Ide o to, ze teraz sme finančne dosť biedne, a očakáva sa od nás, ze budeme robiť aj pohostenie v nejakej restike.
Ja som za to, aby sa pozvalo minimum ľudí (fakt iba najbližšia rodina - moja mama + súrodenci, a manželovi rodičia + súrodenci +babka)
Avšak...
Z manželovej strany je svokrina sestra s partnerom, ktorých oni pozývajú skoro na všetky oslavy - narodeniny každého (dokonca aj svagrinej deti), výročie svadby...
Ale ja s nimi nie som tak "spojená", ze si myslím, ze na krstiny by nemali ísť. Ja ich nevolam ani na moje narodeniny... Ale svokra aj švagriná si myslia, ze ich na krstiny mame pozvať.
Z hľadiska financií, manžel súhlasí so mnou. (snažíme sa fakt iba minimálny počet osôb pozvať)
Ako to ale spraviť tak, ze by sa neurazili? Som si na 100% istá, ze oni rátajú s pozvaním...

Strana
z2
bucko555
17. apr 2023

My sme mali mojich rodičov muzovych rodičov, moje dve babky keďže z mužovej strany ani jedna nežije a bola krsna......a to je všetko

autor
17. apr 2023

No tak vám poviem, dosť mi do toho "kafre" aj moja mama

autor
17. apr 2023

@mikadooo lenže tu je to, ze jemu sú oni tiež celkom blízky, a viem, ze keď by im on povedal, ze ich ne pozývame, tak budú vravieť, ze to ja som mu nahuckala

lucia147852
17. apr 2023

A vy ste nesvojpravni? Idete mať tretie dieťa a neviete sa normálne dohodnúť a oznámiť rodine ako to bude? Bolo by mi sumak, kto sa urazí a kto nie. Komu sa nepáči, tak nech nechodí. My budeme aj druhýkrát volať starých a krstnych rodičov, muzovych súrodencov a kňaza čo bude krstiť, lebo je to kamarát.

autor
17. apr 2023

@hipuska ti 2 sú jedni z ďalších koho by sme nevolali... Len ti ďalší ma netrápia ze ich nebudeme volať, ale akurát ti 2 sú svokrina "spraznene duše"
Keď sa švagriná vydávala, jej dcéra, tak ona na jej svadbu ešte aj pozvala jej kamošky z iných dedín

panelacikova
17. apr 2023

ak nežijete s rodičmi a tí vás finančne nepodporujú, nevidím dôvod, prečo má do toho ktokoľvek "kafrať". ak chce tvoja mama veľké oslavy, nech si ich urobí na oslave svojho jubilea.

morfeuz
17. apr 2023

Na krstiny sa volajú rodičia súrodenci starý rodičia a Krstny rodičia

katica06
17. apr 2023

Zredukovať počet hostí, spraviť pohostenie doma a keď je toho obskakovania veľa poprosiť niekoho o výpomoc

klarolinne
17. apr 2023

Autorka, nemusíš niekoho obskakovať. Chlapom v rodine dať na starosť prípravu jedla, používať jednorazový riad, a nachystať stolík keď dáte alko-nealko, nech si každý podá na čo má chuť. Maximálne sa pripraví káva, a hotovo. Netreba robiť z toho vedu. Ja by som to veru urobila takto. Ono tebe nie sú blízky ale mužovi áno. Nestojí za to pokaziť vzťahy v rodine. Alebo urobte krstiny, iba vy a krstní rodičia v reštike, a zvyšok pozvať domov na koláč, kávu, a potešiť sa s bábätkom.

queen_mary
17. apr 2023

Pozvi ich, rozposlala by som aj oficialny email alebo smsku, kde by som nejakou basnickou napisala, ze chcete financne dary (tak ako to byva pri svadbach).

Este na tom potom aj zarobite.

matullienka
17. apr 2023

Pozvala by som iba nám najbližších ľudí a hotovo. Obom stranám povedať, že pozyvate iba ľudí, ktorí sú vám najbližší a nech to neriešia. Ostatná vzdialenejsia rodina ani nemusí vedieť kedy krstite. Babkam by som povedala nech sa nestarajú, že ani vy neriešite koho oni pozývajú na svoje oslavy a rodinné udalosti

tykat
18. apr 2023

Asi by som vysvetlila svokre a svagrine ze mate takyto rozpocet, tesite sa ze to vyjde a mozete pozvat najizsich a dalsi dvaja ludia sa vam do toho nezmestia. A teda nepocitali ste s tym ze ich budete pozyvat lebo nie ste v blizkom kontakte a ak by ste mali pozyvat aj z oboch stran tety, strykov a ujov s partnermi tak by ste museli mat financie ako na svadbu. Cize pozvete len najblizsiu rodinu a nikomu nebude luto ze jedna teta bola a ina nie.
A viac by som neriesila.

maryetta
18. apr 2023

Nauc sa robit veci si podla svojich predstav.
Kamaratka mi povedala ze ona mala na krstinach 50ludi. Co mi uz pride fuuuu. Surodenci. Stari rodicia. Krstni a aj tak mas dost.
Pozyvat len preto ze niekto caka?

elbejo
18. apr 2023

Ja osobne by som sa vykašľala na to a pozvala len krstnych. Viac menej som tak aj urobila. Pozvala som len sestru( krstnu) a moju mamu s priateľom na obed. Potom som ich poslala domov. Krstili sme trojtýždňovu.
Aj prvú sme krstili 3tyzdnovu bolo tu plno ľudí a ja v teplotách so zapálom prsnika... Som si povedala že nikdy viac. Keď sú deti väčšie a majú narodeniny a pod tak ok. Ale krstiny?

h2
18. apr 2023

Aj keď nepozveš svokrinu sestru s mužom, máš tam na môj vkus priveľa ľudí. Napríklad moja sestra s rodinou na krste môjho syna nebola. Mužova síce áno, ale oni boli krstní rodičia. Keď máte obaja s mužom viacerých súrodencov (píšeš o nich v množnom čísle) + každý má rodinu, tak sa to aj tak strašne nazbiera. Som síce zástancom toho, že si máte urobiť podľa seba a pozvať len toho, koho vy chcete, ale v tomto prípade by som dvoch ľudí navyše naozaj neriešila.

marryen
18. apr 2023

Ak na to nemáte financie, tak to jednoducho nerob... Načo?? A keď Ti do toho kafre Tvoja mama, tak jej jednoducho povedz, že proste si to takto neželáte, lebo na to nemáte.
Nerozumiem celému tomuto divadlu. Za mňa ich buď normálne pohostím, alebo nevolám vobec. Lebo ako tu píšu baby, že zavolať a dať len koláč, alebo kávu, tak to by som sa prepadla od hanby, aby niekoho pozvem a pojde hladný domov.
Ty autorka robíš, ako keby to bola neviem aká výhra ísť na takéto oslavy. 😀
Každý priemerne inteligentný človek vie, že na takého oslavy, pohostenia atď sa nechodí na prázdno, povedzme si na rovinu že rovno s obálkou. A myslím, že dnes už nikto nedá 20 e, keď ide celá rodina. Takže za seba poviem, pozvú ma OK, teším sa zo slušnosti pojdem. Ale ak ma nepozvú tak tiež dobre, to čo ma tá oslava stojí, tak mám celodenný výlet s rodinou aj s obedom v reštike. Takže asi tak. 😀

majka4555
24. apr 2023

Z vlastnej skusenosti....urob, tak ako citis..ked vies, ze vam to financne nevychadza, tak pozvy najblizsich..osobne si myslim, zeby to aj tak malo byt..ved to je chvilkova udalost, nie svadba...to dieta aj tak dlho nevydrzi na dakom obede...
My ked sme mali krstiny prveho, tak sme sa snazili prisposobit kazdemu a menilo sa to tak, ze nakoniec cela manzelova rodina nedosla ano ani rodicia a ani sestra, ze som si po tomto povedala, ked bude druhe, tak dolezity ktory tam.maju byt budeme my ako rodicia, dieta a krstny...ostatnym oznamim co a ako a dovidenia

mamula20
Odpoveď bola odstránená
mamula20
Odpoveď bola odstránená
ankapal
27. dec 2024

@anjelicek26 viem ze starsia diskusia , ale momentalne som v podobnej situacii , s tym ze mna nepozval na krstiny vlastny brat .... dost zamrzi

puklica13
27. dec 2024

@ankapal a dovod povedal?

ankapal
27. dec 2024

@puklica13 nie nepovedal nic ... musim to prijat asi tak ze ma tam skratka nechcu a zbytocne sa nebudem trapit nad vecami ktore nedokazem zmenit ...

Strana
z2