Krstní rodičia našej malej
Ahojte mamicky,kazda mamka je na svoje deti hakliva,preto vam rozpisem aspon v skratke,nasu situaciu a budem vdacna za vase nezaujate postrehy..
Mame 5 rocnu Leusku, a za jej krtnych rodicov sme si zvolili dovtedajsich dobrych kamaratov.. subezne aj Hanka- kmotra cakala babo a ked sme sa ich spytali, ci pojdu za kmotrovcov, vyzerali milo dojati a aj s kmotrom- Dodom suhlasili..s tym,ze oni nas nebudu volat za krstnych ich malej Hanusky..( dovody na dlhsie pisanie, ona chcela svoju sestru,uplne to akceptujeme,..)
Vsetko bolo ok,len casom ( ja osobne tusim,cim to nastartovalo) sa zacali menit..su k nam neuprimni, ozyvali sa nam, len ked nieco potrebovali ( napr. sli na vylet a mala nemala topanky, ci poziciame..) nikdy nezavolali,ked bola nasa mala-ich krstna chore, ako sa ma.. ked ma nasa narodeninky, horko tazko napisu SMS, alebo len mail..pritom sme obe rodiny z jedneho mesta.. strasne vela kixov narobili, roztrhany darcek, darceky z ktorych mala nema ziaden uzitok, neprisli na jej oslavu narodenin, lebo sli na navstevu, na Mikulasa jej priniesli ovocie,ktore som celeee musela hodit do kosa,lebo bolo nadhnite.. ..pomaly sa to hromadi,zial nemam taku odvahu povedat im to do oci..my k ich detom nie sme lakomi,a myslim ze kupujem hodnotne/ nemyslim len conovo hodnotne/ vecicky..(neni su ani oni na tom financen zle.. to len ak by boli take otazky)
Na nasich takmer dokonalych detoch,hladaju chybicky..preco nas maly ma medzi obocim taky fliacik.. to bola 4 krat polozena otazka, ako sme sa stretali..
Nikdy sa neponukli, ze malu niekam vezmu, napr.len do parku, nemaju o nu zaujem..
Taka podotazka, mate za krstnych vasich deti aj nerodinu a ako sa k vasim detom spravaju??
nerada aj ja citavam nazor len jednej strany..mozno oni na nas vidia chyby.. ale troska aj varovanie, koho si pripustame do “ rodiny”..
@lilianna123 ktore slova konkretne ta urazili? ako urazlivo som ta nazvala? pouzila som snáď nejaké nevhodne prídavné meno, prirovnanie alebo nadavku? ... ja tam nevidim nič, okrem kritiky, ktorá sa ti nepaci, čo úplne chapem...
a ja sa nechytam "za malé nitky" , ale jedine toho, čo napises ty sama...toto je diskusia, ak si chcela otázku, nemala si sama rozmazavat svoj problém, naozaj by si dostala len odpovede...takto riskujes, že ti tu ľudia napisu to, čo nechceš počuť....
@lilianna123 to s tym jogurtom ma zarazilo a plne chapem, preco si z toho smutna. Mas pocit, ze vlastne ste im na pritaz. Chapem.
Ja mam za kmotru byvalu frajerku mojho brata 😀 rozisli sa pred 15 timi rokmi, a ja som s nou stale ostala v kontakte... Je to dobry a spravny clovek. Pomaha druhym. Bola aj pri porode mojho druheho syna - videla ho este skor ako ja a pocas celej sekcie ( s vynimkou ked odbehla s nim) ma drzala za ruku. Deti som krstila ako 3,5 a 2,5 rocne a chcela som pre ne krsnych, ktori budu stat za to - a napadla ma tato kamaratka ;) takze aj napriek rozchodu s mojim bratom je oficialne u nas v rodine a vsetci ju vrucne privitali.
Odkedy je krsnou, sme viac v kontakte. Volame si castejsie, ma zaujem o moje deti a lubi ich - a moje deti rovnako lubia aj ju. Ma syna, starsieho od mojich o 5 rokov, a moj starsi mu hned po krste povedal, ze to je jeho krstny brat ;). No a riesime spolocne vylety, navstevy - aj ked ano, zladit to vsetko casovo da zabrat, velakrat veci musime presuvat aj na 3 krat, ale - snazime sa. Ja som s mojou kmotrou velmi spokojna. A paradoxne s nou nema problem ani bratova sucasna partnerka, aj ked je fakt, ze ony dve sa este na rodinnej oslave nestretli 😀 😀 😀
citujem teba... ak si taka, ako sa javis tu, ani sa nedivim, ze vas krstni rodicia nevyhladavaju...
ak sa ty javis ako pises, si velmi zly clovek,.. vobec si nereagovala na to co som sa pytala, ale utocila si na mna.. vobec som sa neurazila na baby ktore mi pisali, ze chcem asi vela, ze maju svoje starosti nasi kmotrovci, praveze som troska otvorila oci...
A co sa tyka pristupu - ked ideme spolu na vylet, obe kupujeme veci trojmo - ci kekse, malinovky, cokolvek.... Proste ja svojim a jej synovi, aj ked ja mu krsna nie som, a ona svojmu a mojim dvom - jej krsniatkam.
@lilianna123 ahoj. no od nasich viem že tí ktorí sú mne krstní tak su z rodiny otcovho krstného - jeho synovec. Mama tiež s krstného mamou bola velka kamaratka..chodilo sa na navštevy a pod. ako píses ty. Avšak!!! po roku ako ma niesli na krst sa vzali a mali deti....nezaujem o mna nic...ani som nevedela ako moji krstní vyzeraju...ked som mala 23 rokov a mala som koncit výšku a stretla som sa z ich dcerou si vsimla zásnubný prstienok. Spýtala sa ci sme zasnubení a ja že hej. a hned nato ked som mala narodeniny - asi o mesiac od toho si ZRAZU spomenuli a dovítali ku nam aj s obálkou a velice mi gratulovali a že kedy bude svadba. a ja že neviem este, nemame este termin.A len o svadbe točili.Samozrejme hned mi docvaklo preco si na mna zrazu spomenuli. Potom sa asi rok a pol ani neozvali. Ked sme potom chystali svadbu, s tým že robíme len pre najbližsiu rodinu a to som im dala vedieť asi 2 mesiace dopredu, že nech sa nehnevaju ale robime len malu svadbu, tak ani mi nezavolali, nanapísali sms, nezagratulovali, ani neposlali blahoželanie k sobášu. A to som im este svadobne fotky poslala. A oni celé tie roky bývali od nás asi 15 km...co nieje daleko.A vidis, ozvali sa len na toto. takže krstní niesu že akoby "nahradny rodicia" ale len nejaké cudzie mená zapísané na fare :( je to bohuzial tak
dakujem za odpoved, nech vam to vydrzi!!!
@lilianna123 ja ta chapem ako to myslis. no bohuzial, pozornost zo strany krstnych si nevynutis, lebo sa to neda. ked nemaju zaujem a vy ich uz nechcete z akeho kolvek dovodu, tak sa daju hadam nejakym administrativnym ukonom zmenit krstni rodicia.
moj nazor je, ze kazda osoba by mala prijat vieru az vtedy, ked sa pre nu rozhodne sama. tieto nasilne krsty a sviatosti maloletych ja osobne neuznavam. 😉
inac same jedovate nazory 😀
vy tu asi nebudete ziadne krstne mamy 😀 ... 😠
@lilianna123 vidis, práve si sa ty uchylila k tomu, z čoho si ma sama obvinila...no vôbec ma to neprekvapuje...ale som rada, že sa ti aspoň trochu otvorili oči, ako píšeš...co si o mne myslis, je mi úplne jedno a tebe si dovolim poradiť to iste...neber toto fórum ako vzorku realneho sveta, tu to totiž funguje samozrejme úplne inak...no a aby som ešte uviedla na pravu mieru-som si istá, že nie som zlý človek...pekny vecer
Presne tak,u nás robili ofuky, lebo krstni neboli zosobaseny.Povedala som OK,tak mala nebude pokrstena alebo sa s niekým dohodnem, aby bol akože na papieri, ale pre mňa by bol krstný brat, či to bude V krstnom liste alebo nie.Na čo by som mala volať niekoho, kto má všetko cirkevne na poriadku, keď s takým človekom napr.neudržiavame kontakty. Ja som si iného krstného nevedela predstaviť a som rada,že ním je.Aj s krstnou samozrejme 😀
@maca_p niee, to nechceme rusit.. aj viem, ze si to nevynutim,aby si ju vsimali.. preto im to ani ja nebudem hovorit... skor premyslam do buducna, ze za birmovneho dam niekoho z rodiny, napr. moj brat, ktory sa jej denno denne venuje a ma ju rad.. lasku jej nevynutim, mne je len smutno z toho, ze sme jej nevybrali inych...
@lilianna123 neviem naco je potrebne potom riesit dospelych ludi. mm ma krstnych, ktori ho odviedli ku krstu a prvy krat sa videli, ci vlastne druhy krat, az ked mal mm 40 rokov.
cize byt krstnym rodicom ani zdaleka neznamena, byt na blizku svojmu krstnemu dietata. je to cista fraska. ist do kostola, poliat decku hlavu, urobit mu krizik a uloha splnena 😢
naco?
kvoli comu?
ved to dieta, ak vyrastie, si krst pokojne moze dat urobit samo.
a okrem toho, krstny rodic v kostole moze byt aj tvoja mama, alebo svokra.
stale si mozes vybrat inych krstnych. ci nechces to urobit kvoli tomu, ze by vznikli dedinsko-kostolne zvady a hadky po dedine? ak to beries takto, tak nemas pravo si stazovat. lebo ak to nedas verbalne najavo, akoby si suhlasila s aktualnym stavom.
Ja som cast tejto temy citala uz poobede a dost som bola sokovana. Nevviem vobec o co ide zakladatelke temy. Vynucovat si nejake sluzby a ine pozitky od cudzich ludi, len preto, ze nejakym sposobpm sme im pridelili funkciu krstnych rodicov. Kto ho vie ako to bolo vtedy davno, ked sa krstnymi rodicmi stali. Podla mna v dnesnej dobe funkcia krstnych rodicov nejak posunula do divnych dimenzii.
Kedysi davno sa krstni rodicia vyberali tak, aby sa mohli v pripade nejakeho nestastneho odchodu biologickych rodicov zo sveta postarat o svoje krstneta. Tak nejak to bolo zauzivane... Ano doniesli nejaky datŕcek ku krstu, k vyznamnym udalostiam v zivote ich krstnata a kedze zvycajne to boli rodinni prislusnici z blizsieho alebo vzdialenejsieho kolena, tak sa uplne bezne stretavali so svojimi krstnymi detmi. Bolo aj zvykom nejak navzajom si v ramci rodiny chodit za krstnych.
Ale teraz ked citam na MK zoznamy veci, ktore maju (a teda MUSIA) krstni rodicia doniest na krst, mauj (a teda MUSIA) nosit darceky k narodeninam, meninam, na Vianoce. Maju (a teda MUSIA) doniest darcek k 1. sv. prijimaniu, birmovka, matura, promocia, svadba... krstnata. A darceky to nebyvaju nejake symbolicka, ale niekedy su na hranici toho, co si krstni rodicia vobec mozu dovolit. Nejak sa mi straca ta postata toho, ze pri krste slubili pomahat vychovavat dieta k viere. Tymto sposobom sa stavaju sponzormi (niekedy aj uplne nedobrovolne, ale ked sa to ma , tak sa aj MUSI) deti, ktore su im viac ci menej blizke.
O tom, ze ked sa takato reciprocita v stause krstnych rodicov zmeni v preteky Ja som dal viac, ja som kupil drahsie, ja som bol...
@lilianna123 birmovného rodiča si vyberie tvoje skoro dospelé dieťa samé,škoda času teraz nad tým rozmýšľať,u nás to bola raz sesternica a raz kamarátka suseda...krstní rodičia nie sú o darčekoch,ale sú o záujme avšak takom"normálnom",ľudia majú prácu,svoje rodiny,....tiež nebehám ani nevolám mojim krstným deťom každý týždeň,všetky však vedia,že ma majú a kedykoľvek sa na mňa môžu obrátiť
@lilianna123 skus sa zmierit jednoducho s tym ze oni su taky,zmenili sa a vykasli sa na nich ...k zivotu ich nepotrebujes....poucili ste sa... 😉
@zita19 tak neviem, skus si precitat aj prispevky s jogurtom, a to nebolo len raz,.. potom raz ked krstny na nu skrikol, vtedy ma to velmi zabolelo za malu..
@zita19 malemu sme dali krstneho svagra, nedal mu ani ten jogurt, ale dava mu cas, zaujima sa o neho...mne nejde o veci, nie sme na to odkazani.. vysvetlovala som len ze ak kupujem nieco za 5 euro, tak take co sa vyuzije.. aj ja kupim do tej hodnoty, ale premyslene, co sa hodi.. ako sa moze rocne dieta hrat clovece nezlob sa??? a ak maju viest vo viere ked rodicia zlyhavaju, ako moze mat mala vztah s niekym, kto nema o nu zaujem?? myslim ze dietatu nemusime vsetko vysvetlovat, samo si vsima uricte veci
@lilianna123 moj prispevok bol aj o tom jogurte. Ty mas ine predstavy, oni maju ine predstavy. Ty mas inu povahu, oni maju ine povahu. Maju ine priorty ako ty. No a? Nevynutis si aby sa spravali podla tvojich predstav.
Splnili svoju povinnost pri krste. Dalsie uz asi nemaju aj keby sa tebe zdalo, ze ano. Prestan sa s nimi stretavat a budes mat pokoj. (aj ked nebudes, lebo ty to budes riesit a riesit a riest... lebo ty si taka riesiva povaha...)
@sissy27 toto mi nedalo nereagovať čo si teraz napísala....tak krstní rodičia majú viesť dieťa k viere....jasne ako bolo vyššie napísané HLAVNE rodičia by mali a ak aj krstní tak ako keď nemajú záujem to si nepostrehla??? hlavne ze hned riesis k comu maju dieta viest ale pointa ti nejak usla.... máš skúsenosti s tým problémom co má
@lilianna123 ???? ja mám ten problém čo ty....nikdy som nebola na darčeky a podobné srandy...len aby sa zaujímali...my mame problem s krstnou ta uplny nezajem....a to viac ma mrzi lebo pred tym sme boli dlhorocne kamaratky....ale vykasli sa na to ako ja tiez som sa s tym uz zmierila......:-*
@zita19 kazdy sme nejaky,,, neriesim oblecenie svojich deti, riesim vztahy,, zial sme sa len v tomto kopli, inak mame super kamaratov, rodinky s detickami, s ktorymi sa vpohodicky,bez ohovaraciek, vrucne stretame... s nikym som o tejto teme nehovorila, nejak ma to dnes napadlo, ze sa popytam ..dakujem ostatnym babam, ktore mi pisali k teme
@lilianna123 ono to nie je takto len pri krstnych, ktori nie su rodina...moja svagrina a jej muz su krstni nasej dcere, oni maju rovnako stareho syna a tomu my nie sme. No teda ked su sviatky, tak fakt nemozem nic povedat, podostava kopec oblecenia atd, sice cinske, ale tak sa preto nezblaznim, i ked my nakupujeme v uplne inych obchodoch. Co sa tyka vsak ostatneho, tak to nepocopim nikdy, byvaju o ulicu dalej od nas. Ked idu so synom na zmrzlinu, nasu nevezmu. K nim ju dnu nikdy nezavolaju, nevezmu, iba tak max.na dvore sa mozu deti hrat. Ak idu na kolotoce, nasu nevezmu, do divadielka tiez nie...a to podotykam su krstni a byvaju blizko. Kdezto my krstni ich malemu ani nie sme, no uz len z principu, ze je to nasej malej bratrancek, tak ho bravame vsade, na ihriska, na pizzu, zmrzku, ak ide s nami aj na nakup, rovnakym dielom kupime jej aj jemu bez rozdielu, co sa tyka sviatkov, dostava hodnotne darceky, ci uz po financnej ci ucelovej stranke. Casto krat ma nastvalo, ze niekam sli, dokonca sa dcerka pytala k nim, teda s nimi a nevzali ju...teraz to uz ale neriesim. Jedine co lutujem je to, ze som ich dala za krstnych, hoci som to tak necitila, len na naliehanie svokry...co uz.
@minka2903 no ja by som to vsetko uzavrela tak, ze nech si z toho beru priklad aj ini, ze treba velmi zvazit koho zvolit za krstnych...ja to uz teraz viem..
to ze je niekto krstny,neznamena,ze je "zivitel".tento post je skor o duchovne a nie o hmotnych veciach-moj nazor a este rada nic necakaj a nebudes sklamana 🙂
@lilianna123 jasne, lebo ako čítam tak vela zien to neberie vazne tak potom vobec naco krstit? mne tiez nejde o dary ale o to aby mala mala s nimi vztah ako s krstnymi rodicmi....je to pekne a to aj podla seba viem...
Aj my sme si vybrali nafigu krsneho otca, ktorý sa o našu dcéru zaujímal tak asi raz za mesiac,aj to na 5 minút. A už krsny otec nie je. Ako by sa postaral o moje dieťa, keď ho ani nepozná?!
@lilianna123 Chapem Ta, ako sa citis, mozno si tie pocity nenaformulovala uplne najstastnejsie a preto vzniklo aj nedorozumenie v diskusii. Podla mna, ked uz sa niekto podujme na to, ze bude krstny rodic, mal by vediet, co z toho vyplyva, a nemyslim tym teraz hmotne dary, ale urcity zavazok voci dietatu. myslim, ze sa to uz dnes vobec neberie tak, ako kedysi, ale aj tak, nejaku drobnost donesiem aj kamoskinmu dietatku, ked tam idem a to nie som jeho krstna, tak preco by to malo byt take tazke pre oficialnych krstnych? Nie je to o tom, ze to od nich niekto vyzaduje, ale uplne ti rozumiem, ze ta to zamrzi. Nechapem, na co potom suhlasili, ze budu krstnymi rodicmi? my mame s krstnymi nasej dcerky podobny problem, len s tym, ze oni sa vyslovene natlacili do tejto funkcie, cela rodina do nas hustila, ze oni sa strasne urazia!!!, ked nebudu krstni. Kupia malej darceky, to nemozem povedat, aj oblecko obcas, ale to, co by som od nich chcela, lasku pre moje dieta, to nie, neozvu sa cely rok, v zivote ju nesli pokocikovat a ked je s nimi, vedia ju len okrikovat a buzerovat. Dokonca ked sme malu odplienkovavali, najlepsia krstna na svete ju zbila, ked sa pocikala mimo nocnika, lebo vraj uz na to bola stara, vtedy som myslela, ze ju prefackam ja a skoncili sme spolu. V kazdom pripade, ak chces udrziavat s krstnymi vztahy, skus im to nejako nenapadne nacrtnut, ze ta nejake veci trapia, do uplnych detailov by som asi nezachadzala. A ked mas pocit, ze vam bude lepsie, ked s nimi nebudete v nejakom silenom kontakte, tak to urob, musis sa rozhodnut sama, co chces pre svoje deti.
@minka2903 Ja si vzdy pomyslim na moju krstnu, uzasnu zenu, ktoru strasne lubim a je mi luto, ze moja dcerka taku nema. Ja nie som veriaca, cize moju krstnu beriem ako druhu mamu, niekoho, komu mozem kedykolvek zavolat, zdoverit sa... Ona nastastie funguje ako krstna aj pre moju malu a som rada, je to o zazitkoch, ktore dieta nezazije s rodicmi, ale s krstnymi a ked sa oni o to dobrovolne pripravia, je to ich vec.
@lilianna123 das za seba ruku do ohna, ze o 10 rokov sa nezmenis. Ze sa nezmenia tvoje priority vzhladom na okolnosti? V case ked vzali na seba rolu krstnych rodicov mozno mali ina predstavy o smerovani svojho zivota. Mozno si uz vtedy mala vysvetlit ake mas predstavy ty. Mozno v ich rodine sa funkcia krestneho rodica berie inac ako vo vasej... Vyberala si si ty, oni prijali. Problem bude niekde medzi. Alebo ho vydiskutujete alebo to nejak ukonci.
Moje deti nemaju krstnych rodicov a tu su. Ja mom uplne inych blizkych kamaratov ako som mala vtedy. S mojimi surodencami mam uplne ine vztahy ako som mala ked boli nase deti male. Ak by som si vyberala vtedy, vybrala by som uplne inac ako by som vyberala teraz.

@lilianna123