Krstní rodičia našej malej
Ahojte mamicky,kazda mamka je na svoje deti hakliva,preto vam rozpisem aspon v skratke,nasu situaciu a budem vdacna za vase nezaujate postrehy..
Mame 5 rocnu Leusku, a za jej krtnych rodicov sme si zvolili dovtedajsich dobrych kamaratov.. subezne aj Hanka- kmotra cakala babo a ked sme sa ich spytali, ci pojdu za kmotrovcov, vyzerali milo dojati a aj s kmotrom- Dodom suhlasili..s tym,ze oni nas nebudu volat za krstnych ich malej Hanusky..( dovody na dlhsie pisanie, ona chcela svoju sestru,uplne to akceptujeme,..)
Vsetko bolo ok,len casom ( ja osobne tusim,cim to nastartovalo) sa zacali menit..su k nam neuprimni, ozyvali sa nam, len ked nieco potrebovali ( napr. sli na vylet a mala nemala topanky, ci poziciame..) nikdy nezavolali,ked bola nasa mala-ich krstna chore, ako sa ma.. ked ma nasa narodeninky, horko tazko napisu SMS, alebo len mail..pritom sme obe rodiny z jedneho mesta.. strasne vela kixov narobili, roztrhany darcek, darceky z ktorych mala nema ziaden uzitok, neprisli na jej oslavu narodenin, lebo sli na navstevu, na Mikulasa jej priniesli ovocie,ktore som celeee musela hodit do kosa,lebo bolo nadhnite.. ..pomaly sa to hromadi,zial nemam taku odvahu povedat im to do oci..my k ich detom nie sme lakomi,a myslim ze kupujem hodnotne/ nemyslim len conovo hodnotne/ vecicky..(neni su ani oni na tom financen zle.. to len ak by boli take otazky)
Na nasich takmer dokonalych detoch,hladaju chybicky..preco nas maly ma medzi obocim taky fliacik.. to bola 4 krat polozena otazka, ako sme sa stretali..
Nikdy sa neponukli, ze malu niekam vezmu, napr.len do parku, nemaju o nu zaujem..
Taka podotazka, mate za krstnych vasich deti aj nerodinu a ako sa k vasim detom spravaju??
nerada aj ja citavam nazor len jednej strany..mozno oni na nas vidia chyby.. ale troska aj varovanie, koho si pripustame do “ rodiny”..
@michele11 krasne napisane 🙂 ja som mala krasne dectvo s mojou krstnou aj ked sa teraz uz nestretavame ☹....ale presne o tom by to malo byt nie o darcekoch ale ani len o viere ako niektore pisu....je to o vztahoch 🙂 naco ma mat krstnu ktora ho bude viest k viere ktoru nebude o 5 rokov ani poznat? s prepacenim.....na hovno 😉
@lilianna123 Ahoj ja som čosi podobné riešila nedávno, ja mám krstné dieťa tiež v rodine. Oni v kostele od krstu neboli, do krstu som niesla dary ako bláznivá na prvé narodeniny podobne a potom som povedala stop. Riešila som to tiež na MK tuto, len brali brali a nechcela som aby vracali rovnako ale našu dcéru nám nemali nikdy čas postrážiť zavolali len keď sondovali kam cestujeme, kde sme, kde sa chystáme a podobne.
Proste poslať sms na narodky na Vianoce , drobnosť a hotovo. Netrápiť sa nad tým ako sa chovajú a nechovajú ako vraveli baby. Krstný rodič sa má starať o duchovnú výchovu dieťaťa a tí moji kmotrovci o to rozhodne nestoja. Veta na mojich skoro dokonalých deťoch je dosť nemiestne použitá nakoľko pre každú matku je jej dieťa dokonalé. Nás riešia poslednú dobu prečo nechávame malej okuliare a nedávame jej očká zoperovať veď na to máme predsa.
Ahojte mamulienky ako vidim nie som jedina čo to rieši. Ako ja mam krstnu ale vie si na mna spomenut a sme tak nejak aj v kontakte a moj krstny to bola daleka rodina ale dvakrat do roka nas pride navstivit vzdy sa ozval ale uz ho niet siel do nebicka. Mam malu dcerku a jej som dala krstnych mojich kamaratov co som krstna ich malej komunikacia je ale ak sa neozvem im napriklad 3 mesiace uz je problem a to vzdy len ja sa ozvem keby niečo čiže u nich komunikacia zlihava a ja neviem niekedy čo robit ci sa im neozvat a cakat kedy sa oni ozvu a čo sa tyka darčekov ako darčeky nie su doelzite ale malej dost ubohy darček dali na vianoce si myslim co ja ako slobodna este som im malej pokupovala za dost drahe veci, ale ak su uz raz taky ludia nic sa neda robit.
@niki101988 ano, este aspon zareagujem na tu dokonalost deti.. pre mna su krasni, neviem, nemaju ziadne odstavajuce uska, nos velky, proste naozaj krasne, zdrave deti, maju svoje muchy a o tych vieme len my rodicia,xi.. ale vadilo mi to, ze co sme spolu, pozru na maleho a preco mu nozky idu dnu?? dve stretnutie po sebe rozoberali toto,, a to ja ako matka som si ani nevsimla.. potom ten fliacik, ked raz poviem, ze to ma este po porode a potom dalsie stretnutia, preco tam ma fliacik.. tak som sa opakovala.. a ma to ich maly a nie som capnuta ze sa ich to budem pytat .,a ak tak raz...
@lilianna123 Myslim, ze im niecim lezies na nervy, alebo proste im vadis, mozno si prilis kludna alebo co a chcu ta vyprovokovat ku nejakej reakcii, neviem, ale pride mi to tak. Jasne, ze pre kazdeho rodica je to jeho dieta to najkrajsie a najsikovnejsie, tak nechapem, preco maju krstni potrebu tvoje deti rozoberat, ak je to len rypanie a nic konstruktivne z ich strany, tak to hned zastav.
@lilianna123 precitala som a si naozaj naivna
nejde ot o ci rodina/nerodina ale ze si vybrala zleho nie povahou, ale proste nevhodneho za krstnu/nych.
ja som ateistka ked sa mam takto zaradit ale sviatosti mam vsetky ( kvoli svadbe v kostole) deti mam pokrstene aby nemuseli v dospeloosti ak budu chciet sobas v kostole absolvovat opicky ako ja.
Krstni starsej dcery su muzova sestra +manzel, hmm vidame sa na rodinnych oslavach, nezavolaju, nezaujimaju sa aktivne , max cez svokru, my napodobne, a to sme rodina, nie ze by sme sa nemali radi ael mame taky vlazny vzttah, a to MUZOVA SESTRA, a kde je chyba? ja si myslim ze v svokre, ako si deti vychovala ze sa maju v pazi. a to ich dcera je s nasou rovesnicka, rodili sme 4t od seba, clovek by si myslel ze budes s takou svagrinou zdielat tehu, MD, sople plienky.... ako mne to nechyba nie som taka povaha, skor das pokoj/mas pokoj, len tak na ozrejmenie situacie
druhej dcere sme dali inych po 8r kedze sme videli ako sa 1.krstni osvedcili ( aby som nezabudla , ale darceky davaju dcere najvacsie, fuj cela farizejska kostolna natura), poprosili sme moju kamosku (od 15tich, mam 36, cize nejaka 21r znamost 🙂 ) a muz kamosa , tiez sa poznaju roky. krstni je slobodny, zavola, pyta si fotky , chodi na vyrocia, moj muz sa s nim stretava na pive/proste tak pochlapsky casto, moja kamoska ostala tehu, porodila a je z nej uzkostliva pomaly 40matka, jej dceru rocnu som videla za rok 4x, z toho som sa s nou 2x stretla nahodou u lekara, naposledy bola u nas pogratulovat s 15m dietatom ( jej) na 45min lebo bla bla bla.... sadnut pod skleneny zvon a sediet do 18ky pod nim. neriesim, beriem to tak ze jej na starobu preplo vo vezi a casom sa zrovna, ved bola normalna 🙂
Krstni rodicia nemaju s "postaranim sa nic" po vasej smrti, nechcem byt svina ale na to su socialne ustavy. isteze skor dostane do opatery dieta babka/tetka ktora bola s dietatom v kontakte, ako krstna ktora ani neviem kde ma decko lekara.
ja krsnu nemam, aj ked v maminej rodine mi bola pridelena jedna teta, hmm no po 35r sa s nou v rodine nikto nebavi ked nemusi, takze chvalabohu ze sa uz viem postarat o seba sama 😀 muz ma krsnych daku kolenovu rodinu a je to o tom, kolko doniesli na svadbu, kolko na krst, lakomci a len tak malo ( moja svokra) ale ked nieco treba tak moj muz je "povinny " skakat ako Jojo, naposledy sa krasne ukazali ako ho vyuzivaju len som mu povedala, ze naaaaaaaa som ti to vravela. Konecne pochopil aj on.
cely tento cirkus, co krstni musia doniest, lebo ho cely valal ohovori.... ( som z KE, ziadna osada na konci sveta kde sa kazdy s kazdym pozna) je uplne trapny.
este dovetok, z toho co popisujes si myslim ze im leziete na narvy, mozno svojou predstavou o detoch ake su krasne a uzasne ( isteze pre kazdu matku ano) ale vacsina to nevykrikuje do sveta, mozno tym ze 1000x nieco rozpitvavas, pocitas jogurty... bohvie akym sposobou si pisala o usporach, vies da sa povedat mesacne usetrim XY lebo sa snazime, obmedzujeme a da sa povedat aj: sak mesacne mam bokom XY penazi ved nie sme nejake socky ( a oni mozno su v minuse) myslim ze maju problem s vami dospelymi a prenasaju to na deti.
ja mam krstnu mamu,ale taku nabozensku fanaticku, v podstate sa nanominovala nasilne sama,lebo nasim vybavila za komousov na tajnasa moj krst, to boli este tie roky 80te a teda mama a tato jej nedokazali povedat nie, lebo babka tiez tlacila na to,ze to musi byt zo slusnosti ona a dopadlo to tak,ze krstnu mamu vidim raz za dva roky a som rada,ked sa navsteva skonci. Ako 2x som u nej bola na prazdninach a stacilo. Teraz je to take,ze som rada,ze sa mi nestara viac do zivota ako pocas pol hodiny navstevy za uhorsky rok, lebo by sa starala do coho ju nic neni, ze zemam krestana katolika muza, ze hento a ono. Takze tak..
prispejem z pohľadu už mojej 16r. dcéry. Za krstných rodičov sme jej vybrali ja moju kamarátku a manžel svojho kamaráta. Krstná sa párkrát za celý jej život pýtala ako sa má, párkrát jej niečo kúpila, asi 4x u nás bola z čoho bola moja dcéra celá preč, takže z pohľadu detí je to aj o tom, že krstná mi to a to kúpila. Chcú sa pochváliť, ukázať. Žije síce v Anglicku, ale na Slovensko prichádza pravidelne a nás vynecháva, čo sa mojej dcéry dosť dotýka. Sama sa ma niekoľkokrát pýtala, prečo sme jej vybrali za krstnú práve ju, niekoho, kto ju ignoruje a v dnešnej dobe internetu jej nevie poslať ani mail, prípadne napísať cez FB, zavolať cez Skype. No možnosti je veľa ak má niekto záujem. A krstný, býva síce asi 10 km od nás, ale detto. Druhá dcéra má za krstnú moju sestru a to je už o inom. V plnej miere ich obe podporuje, kupuje im darčeky, žije síce tiež od nás pomerne ďaleko, takže ju vídavame tak max. 3 za rok, ale obe sa tešia keď má prísť. A v kontakte sú vždy. A čo sa viery týka, je to vec rodičov, k čomu vedú deti.
nase deti maju kazde inych krstnych rodicov, su to vsetko kamarati, nie rodina, a darceky od nich dostavaju na narodeniny a Vianoce, nic drahe velke okazale, na to sme ich za krstnych predsa nechceli...podla mna je to symbol a ide najma o tu sviatost samotnu, ci kedy ako casto sa potom budeme navstevovat alebo darcekovat z povinnosti, to je trochu malomestiacky prezitok pre mna 😉
cele je to archaizmus z doby,ked ludia umierali mladi, a preto si takto "poistili". ze ich dieta sa po ich smrti nedostane do sirotinca, ale vychovaju ich krstni rodicia....dnes z praxe taky pripad nepoznam....
Uz tu citam x-ty krat ze uloha krstnych rodicov nie je pomahat s vychovou vo viere - ze to je uloha rodicov. Ja teda neviem, ale pocuvali ste na krste, na priprave? Vie vobec vas knaz ze mate taketo nazory? Nakolko vyznam krstu je taky, aky mu date, oficialne to ma byt vsak o tomto. To, ze na vieru uz dnes kazdy kasle, a krst ma pro forma, a potom ani tie deti nevedia o com to ma byt, nakolko to nevedia ani ich rodicia im to nevysvetlia, tak to je potom smutne troska. Vlastne ziju uplne nieco ine nez o com by to malo byt a este sa tym chvalia ake to maju pomylene. To totiz uplne staci ked najdete svojim detom spriatelenu rodinu, kamaratov, aj oni sa mozu zaujimat, sem tam nieco kupit, na to nemusia byt este vobec krstni. Resp. su nimi pro forma, ale od skutocnej ulohy ktoru absolutne neplnia maju na mile daleko. Niet sa co cudovat ked dnes maju rodicia sviatosti len preto aby mohla byt svadba v kostole a preto lebo sa to patri, deti daju krstit ked tomu este vobec nerozumeju, na nabozenstvo preto lebo chodi vacsina triedy a lebo 1. svate je tradicia a mozu sa predsviest v pekych satoch, medzitym nic nic nic a vyber krstnych len podla toho ze je to bud rodinny prislusnik alebo kamos a tym to konci. Ziadne povinnosti, ziadna zataz a ked tak vyborni su hlavne ti co kupuju na sviatky dary.
A to postaranie sa po pripadnej smrti rodicov, volakedy bolo bezne, len dnes uz aby clovek pohladal takych ktory by v priapde nutnosti sa vedeli rozhupat k takemu kroku, dnes je to ludom uz prezitok na smiech a pocudovanie, nikto by to ani neocakval, kedze sa zije za seba a pre seba. Ale formalne sa stale hrnu do tych sviatosti, hlavne aby bolo lebo co keby nahodou...lenze takto to uz z principu nefunguje. To je akoby nic.
Ten obrad je len priprava, ramec, ked nevyuzijete jeho vyznam,je uplne jedno ci ho mate ci nie, zostane iba ako nenaplneny potencial.
Uplne ta chapem,ze ta to trapi. Aj mna by trapilo. Na mna krstna mama kaslala vzdy a moja mama bola z toho tiez smutna. Myslim si,ze by ste sa mohli otvorene porozpravat,ze si si vsimla ich zvlastne chovanie, a preto by ta zaujimalo co sa stalo kedze ste si "vzdy"dobre vychadzali. Viem,nie je lahke byt uprimna a otvorena,kazdy rozhovor nie je jednoduchy,ale urcite nevyhnutny! Vela sa vyriesi a nebudes sa trapit
Ahojte. Chcela by som vedieť váš názor ak to je možné. Tu je môj príbeh. Ja s manželom som išla za krstných kamarátkinej dcére. Sme v jednej dedine. Snažila som sa jej každý sviatok niečo kúpiť, potom sme sa ako kmotry trochu pohádali a nebavili sme sa rok, ten rok som ani malej nič nedala. Ide o to, že či som kúpila také či také, tak im sa to zdalo málo. Raz mi kmotra vykričala, že jej na Mikuláša ani čokoládu nedám, tak som začala aj na Mikuláša dávať balíček. Počas roka sa stretávame s krstniatkom málo. Kmotra chodí ku mne na kávu, ja k nim len keď idem malej blahoželať, alebo keď čosi treba. Na narodeniny a meniny robievajú oslavy, na tie ja nechodím. Chodila som, ale keď som potom od kmotry počúvala, nie priamo na mňa, ale na starých rodičov, že malej dajú pos...ých 10€ a prídu sa na oslavu nažrať, tak sa ma to dotklo a chodím blahoželať pred, alebo po oslave. Tento rok sa stalo to, že na Mikuláša v dedine krstňa nebolo, mala prísť, ale nakoniec neprišla, tak som balíček zobrala aj pre ňu a išla som jej ho spolu s mojim zaniesť. Pýtam sa jej prečo neprišla, tak mi povedala, že sa tam nebude strápňovať. Má 12r. No dobre reku, dala som jej aj od nás balíček, tak som si vyslúžila odpoveď, že ona takú čokoládu nežere. Bol to klasický balíček s figúrkami, aj mojim deťom som taký kúpila a tým to stačilo. Jej vravím, poď trochu ku mne, veď sme spolu málo, no ani za otca. Tak hovorím, že moje deti majú s krstnými pekný vzťah, že keď sa stretnú, tak sa vystískajú a sú radi, že sa vidia a na to mi kmotra povedala, že " ako si si vychovala, tak máš, si sa jej nevenovala, tak sa nediv". No pravda je, že sa jej nevenujem, lebo na to nemám čas, práca, domácnosť, záhrada, deti. Ale aj keď jej napíšem napr. na FB, tak sa radšej vypne, keď ide okolo, ani sa neodzdraví, keď som na to apelovala pri kmotre, tak mi povedala, že nepočujem, že ona sa zdraví a to si všimli viacerí, že sa nezdraví. No to je jedno. Na Vianoce som jej kúpila mikinu, oni mne nič. Ja nežiadam. Pred Vianocami mám meniny, boli mi blahoželať a dali mi sprcháč do 4€. Rada som, že si spomenuli, len mi je divné, že oni odo mňa žiadajú, aby som sa jej venovala, aby som jej kupovala na každý sviatok dary a nie hocijaké, lebo všetko čo som jej doteraz dala, tak bolo zlé, a oni mne nedajú... O krstnom otcovi ani nehovorím, ten ako keby ani nebol...Príde mi, že sú nevďačný, alebo sa mi to len zdá? O čom to vlastne je. Moje deti tiež len na sviatky dostanú od krstných a nemuseli by, ale sme vďační za každú maličkosť, veď mi dá pre nich po svojich deťoch aj oblečenie a aj to je pomoc. Keď sa vidia stisnú sa, tešia sa spolu a to sa nenavštevujeme, len na ceste, alebo hocikedy, keď sa vidia, tak sú radi, že sa vidia a na sviatky. A vždy na krstných pekne hovorím pred deťmi. Ja neviem, či to kmotra s kmotrom na nás nadávajú, či prečo máme taký zlý vzťah. Niekedy by som to celé chcela zrušiť a nebiť žiadna krstná mama, teda nie im... No a blíži sa konfirmácia, takže vôbec neviem čo jej kúpiť, ale u nás sa dáva zlatá retiazka, tak snáď ju nehodia do kúta ako ostatné veci. o tom kúte hovorím preto, že keď k nim prídem a vidím ako má pohádzané veci po zemi a kade tade, tak vidieť, že si nič neváži.... Čo by ste vy na mojom mieste robili? Trápi ma to a aj hnevá zároveň. Nechcem robiť prieky medzi nami, ale takéto správanie sa mi nepáči. Robím chybu ja, či oni?
@evittam Veď aj ja mám sto chutí sa na všetko vykašlať, ale stále sa pýtam sama seba, či som niekde neurobila chybu ja, lebo od kmotry mi to príde tak, že všetci sú naokolo zlí, chcú od nich neviem čo, len oni sú dokonalí. Pritom ja určite od nich nič nežiadam. Keď som potrebovala pomôcť s PC, lebo kmotor je na to dobrý, tak mi to ešte aj po rokoch pripomenie, že akú "službu" pre mňa urobil, že mi PC preinštaloval.... Im všetko na všetkých vadí... Ale asi to je o nich, nie o nás.
@nadezdah no teraz ti napisem ako vnima moja dcera (11r) svojich krstnych rodicov. Od malicka ju zahrnala vecami,az to bolo zbytocne. Ale ze by si ju niekam vzala,venovala sa jej,to nie. Byvaju v jednom dvore (s exom sme rozvedeni,ale mala je u neho kazdu chvilu) ,no moja dcera u krstnej uz vuse roka nebola. Ani ju nenutim. Dcera sa sama vyjadrila,ze ona od nej nechce nic,nepotrebuje dary,ze skor by prijala,keby na nu mala pekne slovo....a nie je to o tom,ze by na kmotru niekto niekedy u nas doma nadaval....vies,nevidis do hlavy tych deti,co si oni myslia a preco sa spravaju tak ako sa spravaju
@nadezdah to dievca ta neakceptuje. A ty sa jej napriek tomu vtieras do pozornosti. Darcekmi. A urazena si, ze ona ti to neopatuje. Nuz ano, chybu robis ty, ze sa snazis nahradit vztah cloveka s clovekom roznymi darmi a ocakvas, ze druha strana si ta za to bude vazit.
Treba si v prvom rade uvedomit, ze krstny rodic nie je na to, aby kupoval darceky, ale na to, aby dohliadal na to, ze dieta je vychovavane vo viere v krst a v Krista. V tom si evidentne zlyhala tiez, pretoze ty si to dieta len snazis kupit .
To, ze neches byt uz "krstna mama" len svetci o tom, ze ti vobec nejde o to dievca, ale skor o tie darceky, ktore kupujes "zbytocne", pretoze aj tak ta akceptovat nikdy nebude. No nebude, ani ja by som o takyto vztah zaujem nemala. Dost smutne...
@mata128 no len ja som nie raz ju volala k nám, alebo na prechádzku, ale nechcela ísť. Keď ide okolo, zavolám na ňu vždy, prečo nepríde. Odpoveď je: nemám čas. A keď aj náhodou k nám príde, tak sa zavra s dcérou do izby, zapne si internet na mobile a četuje, takže sa ani nerozprávame, ledva si povieme ahoj. Na čokoľvek sa opýtam, vždy má nejakú odpoveď, mám pocit, že nemá záujem o vzťah ako taký, ale celé je to postavené na daroch. Aspoň celkovo z rozprávania s kmotrou mi to tak príde... To nie je o tom, že nechcem ja. A keď som ju napr. chcela na noc cez prázdniny, tak ju nepustili....
@nadezdah nemas cas je len sprosta vyhovorka na to, ze nemas zaujem. Na svoje deti mas cas? Ci aj tym by si najradsej prestala byt mama, pretoze "nemas cas".
@maslenka47 zle si to pochopila, práveže oni žiadajú, aby som jej kupovala, ja si ju nijako nechcem kupovať. Ja som jej kúpila knihu, tak ju ohrdla, keď som jej nedala, tak mi to vykričali, že jej nedám, preto jej na sviatok vždy niečo kúpim. Mne nejde o materialne veci práveže, kupujem za cca 10€, im sa to zdá málo. Nedám - som zlá, lebo jej nedám ani po... čokoládu, dám - dám za málo. Práveže mi je leto jej dávať niečo, lebo si to aj tak neváži. Možno som to zle napísala, alebo sme sa nepochopili. A ako ju ja mám viesť k viere, keď nie sme spolu skoro vôbec. Moje deti si k viere vediem sama. Viera je v nás, nedá sa niekomu nanútiť. Ona do kostola ide len z povinnosti a aj to s ňou musí ísť mama, inak by tam nešla. Moja dcéra chodila sama, lebo to cítila v sebe. Darmo sa jej pýtam, či chodí na učenie, že ide konfirmovať, ju to nezaujíma. Určite si ju nekupujem darmi. Kupujem jej ich len preto, aby mi to nevykrikovali. Lebo tiež som toho názoru, že celé to nie je o daroch....
@maslenka47 čo podla teba nie je mať čas na vlastné deti. Keď prídem večer z roboty, musím sa postarať o svoju rodinu, cez víkend neviem čo skôr, v nedelu do kostola, navariť, poprať poriadiť, postarať sa o všetko... kedy mám mať čas ešte chodiť k nim. Vyzerá to tak, že chyba je vo mne... Mám jej asi denne venovať hodinu času a pozerať sa na to, ako si četuje na FB, pritom mám zanedbávať niekoho, kto si moju pozornosť zaslúži viac, len aby mi niekto niečo nevytýkal? Nemala som tu vôbec nič písať. Bože aká som sprostá, že sa vôbec na niečo pýtam. 🤐
@lilianna123 je normalne, ze ich svet sa toci okolo ich dietatka a nie okolo toho Tvojho... krstni rodicia niesu od toho, aby Tvoje dieta darcekmi a pozornostou zahrnovali :P na to su tu rodicia a prip. priama rodina...
smutne, ze porovnavas, krivdi sa Ti, ze Ty kupujes ono a oni hento... a? ja ked niekomu nieco kupim, necakam za to vobec nic... a vlastne ano, potesi, podakovanie, ale necakam, ze tiez nieco dostanem :-P
@olifcek to s tým sprcháčom som dala ako príklad. Neberem to ako krivdu, že oni mne nedajú. Nemusia, nepotrebujem a ani nežiadam. Ide o to, že oni chcú a chcú, keď nedám vykrikujú a pritom sami nedávajú, ale žiadajú od iných. Takto som to myslela, nie že ja od nich chcem niečo, to isto nie... Ani ma to nehnevá, že mi dajú nejakú lacnú blbosť, ktorú nepotrebujem. Hovorí sa, že darovanému koňovi na zuby nehľaď. Človek by mal byť vďačný za každý deň. No a keď kúpim tak by som očakávala prosté Ďakujem a dosť. Naopak sa dočkám nevďačnosti, lebo buď je to lacné, alebo sa im iné nepáči...a ešte sprosté reči okolo toho.
@nadezdah ak som to dobre pochopila - dievča ide do puberty a navyše je jej postoj k tebe priamo či nepriamo ovplyvnený aj jej rodičmi. Neviem čo tam máte za reálne vzťahy, ale ak máš pocit, že si sa už dosť snažila, tak asi už nerieš. Vkladaj svoju energiu a čas radšej do ľudí, ktorí si tvoju pozornosť skutočne zaslúžia. Žiaľ, spomínaná rodina asi medzi nich veľmi nepatrí, aj keď ti na nich možno stále záleží.
@nadezdah Problem krstnych je vzdy o ocakavaniach a narokoch a hlave daroch a navstevach ako som si to precitala...to nemyslim v zlom, ale vo vseobecnosti, aky je hlavny problem v tychto vztahoch, ze vzdy niekto materialne i hodnotovo investuje viac...ja by som na tvojom mieste to riesila tak, jednoducho sa vzajomne dohodnite, ze sa budu slavit narodeniny meniny vianoce, atd... nejaky maly darcek do nejakej sumy a konec, pretoze sa ti jednoducho nepaci ten nepomer, ze ty investujes cas navstevy atd a oni nic, ak to nebude fungovat prerus vztahy....inak ja som so svojimi krstnymi navstevy a tak fungovala do cca 12 rokov, potom aj oni mali problem s detmi, so vztahom, teraz su uz po rozvode, prestali sme sa stretavat a riesit...darceky boli len take male, ale nikdy sme to nejak az tak neriesili vytratili sa zo zivota a nejak ako stratu to nevnimam....
A vo vseobecnosti podla mna si treba, aj v buducnosti, ked vyberate krstnych vybrala by som takych, ktori sme si aj bez deti v tychto veciach sedeli...cize navstevy darceky atd...aj ked pre mna to krstne, nie je o tom mnohe spominate, ze vam prave toto vadi...ale darceky a tieto veci ako potesi to ale nie je to hlavna povinnost...ale ide o tu vieru atd atd a v prvom rade nabozenstvo...
@nadezdah zlatu retiazku? no, moja, ani by som neuvazovala pri takychto vztahoch. ani nahodou.
... inac, ked si veriaca, nepomohlo by ti porozpravat sa o tom s vasim knazom?
a zjavne si dost submisivna a lahko zmanipulovatelna, ked vlastne staci mierny natlak a kupujes dary dakomu, o kom vies, ze si ich nezasluzi/nestoji o ne/ nie je ten vztah rovnocenny.
@nadezdah Čo vidí doma tak tak sa správa aj ona. Deti sú väčšinou obrazom svojich rodičov. Ak Ti na nej záleží, dones darček, príď zavolaj ju, kúp aj zlatú retiazku, veď si to urobila z lásky a nerob si z rečí nič. Pravdepodobne by pindali aj keby si doniesla aj auto.
Alebo to odstrihni, nekupuj nič, povedz im rovno do ksichtu čo si o tom myslíš a máš to vybavené.

ja mám krstnú môjho otca sestru a jeho býv. manžela. Ségra má mojej mamy sesternicu a ako krstného má nerodinu. Moja mama je krstná jeho dcérke no nevidela som ju od krstín. Takže komunikácia moja ségra a ešte jej krstná sa ako tak dá ale krstný vôbec a zasa moja krstná je v CZ tam býva ale chodíme tam v lete moji rodičia sú krstní Nany & Vladkovi a kekoš (tak volám terajšieho manžela mojej krstnej) tak len pozeral že čo všetko mama im pokupovala na krstiny hlavne Vladkovi plno vecí. Ono podľa mňa to nie je len o tom aby dieťa "vodili" do kostola ale aj to že sú v kontakte.