Kto by mal platiť školné nevlastnej dcéry?
Dobrý deň,
chcem sa spýtať na názory nezainteresovanych, možno mi to pomôže otvoriť oči.
S manželom sme sa vzali asi pred 3 rokmi, máme dvojročného syna. Manžel má z prvého manželstva 18 ročnú dcéru, ktorá bola doteraz v striedavej starostlivosti, po dovŕšení plnoletosti žije s nami. Jej mama, teda manželova ex, žije roky so svojím druhým manželom (ktorý bol príčinou rozvodu) a s mojím manželom vôbec nekomunikuje.
Moja nevlastná dcéra by chcela ísť študovať do zahraničia a vypočítali sme, že mesačné náklady by boli okolo 650 eur. Štúdium v zahraničí plne podporujem a aj jej rada akokoľvek pomôžem.
Jej mama sa ale vyjadrila, že nie je ochotná finančne sa podieľať na štúdiu dcéry, že by jej radšej kúpila nejaký byt a za tie ušetrené peniaze by splácala hypotéku.
Keby sme museli financovať celé štúdium, máme na to prostriedky, ale tiež splacame hypotéku na dom a mínus 650 eur mesačne by sme pocítili minimálne tak, že by sme nevedeli skoro nič ušetriť.
A mne sa to celé zdá nefér.
Síce zarobíme nadštandardne, ja asi o 1/3 viac ako manžel, lebo robíme v podstate na rovnakej pozícii, ale ja v zahraničí. Na druhej strane si hovorím, že keď s tým budem súhlasiť, tak znížim životnú úroveň celej rodiny, lebo nejaká pani sa rozhodla, že si kúpi byt.
Myslím, že na výdavkoch na dieťa sa majú podieľať obaja rodičia a zdá sa mi nefér, že môj muž, resp. my máme platiť za vsetko
V prvom rade, by som dcere povedala, nech si vyziada vyzivne od matky, aj za pbdobie, ktore je iba u otca spatne. Ak matka zaraba dobre, tak m9ze dosiahnut aj 300 E vyzivne, tolko jej vie dat aj otec, nieco jej este prihodi, dcera si moze vziat aj stidentsku pizicku, pripadne, podla toho co bude studovat, a ako bude stihat, moze si najs pracu na par hodin tyzdenne. Ale urcite by som nesla stylom, ze matka bude splacat byt, ktory nirlekedy v buducnosti orepise na dceru.
@bonboniera ďalšia taká, čo si myslí, že komentovať môžeš, len keď prečítaš všetky komenty 😅
Napíš do MK aby zmenili pravidlá prosimta
@bonboniera a ešte dodám, to vážne ideš porovnávať prečítanie polky emailu v práci a prečítanie polky príspevkov na MK? 🤦
Tvoja práca musí byť veľmi dôležitá a plodná 🤦
ja suhlasim, že chcete podporit dieta v študiu, ale kupovat byt a zaopatrit uplne všetko a na zlatej tacke dat 18r.dieťaťu - hlavne, ked na to nemam, je blbosť..však aj ona si môže zobat hypoteku neskôr..nie, žeby som jej nedopriala, ale nech ukáže, čo v nej je...
@joannita si drzá a ešte aj blbá co je najhoršia kombinácia, každopádne v klude mrhaj svojim časom aj naďalej 🙂
@bonboniera tvojim posledným momentom si povedala všetko. Nie o mne ale o sebe 🤦🤦 omg
@joannita bože žena či slečna... veď keby si si aspoň prečítala príspevky autorky, tak by si nepísala to čo si napísala. Ona tam vysvetľovala, že bio matka zarába tiež dosť. A ty ako také blbé koliesko stojíš a točíš sa dokola. Zamysli sa, prečo teda chceš prispievať do témy, keď ťa nezaujímajú aspoň výroky autorky? To má potom aký význam? Príspevky komentujúcich sú pre teba nudné, no aspoň príspevky autorky by ťa mali zaujímať ak sa chceš vyjadrovať.
@cacianka ja súhlasím. Aj preto im radím ísť do výživného (aj skrz vlastnú skúsenosť, kedy sa sľuby sľubovali a blázni radovali.. kedy sľúbené auto, aj byt predal a dcére nedal ani cent navyše). Aj keď už mala 18. Iste, môže si privyrábať, rodičia nemusia hradiť všetky jej výdavky. Ale pokiaľ študuje, majú povinnosť sa spolupodieľať na výchove a financovaní obaja.
@momo00 ďalšia čo uraza, inak nevieš argumentovať? Ty keď komentujes príspevky tu, vždy čítaš všetky príspevky? Alebo aspoň príspevky autorky? Ak áno, kde pracuješ? 😅
A kde konkrétne točim stále dokola niečo KU AUTORKE? K autorke resp k jej príspevku som sa vyjadrila v mojom prvom momente, v ďalšom som len tu dámam vysvetľovala, že som nečítala všetky komenty. Ako som si to len do prdele mohla dovoliť 😅
@wig ja ale nemam pocit, ze ju nechce podporit. Skor, ze tu podporu chce pravom rozlozit medzi 2 rodiny. Rodinu matky a otca dietata. Nerozumiem preco by ju jej vlastna mamina nemala podporit. Je to okej to tak vidiet. A je okej nechciet minat iba z jednej strany. Rodicia su dvaja a starat a podielat sa maju obaja.
Je to celé komplikované. Dieťa si vymyslí štúdium v zahraničí...s tým rodičia nemusia súhlasiť.
To že 10 mesiacov mama neprispieva by ste nemali len tak nechať...ex posúva hranice!
Kúpi byt a potom prepise....prečo potom ? Dcéra je dospelá. Tomu by som neverila.
Vyzerá to tak, že najlepším riešením je štúdium na Slovensku.
Nebude ani prvá ani posledná a uplatniť sa môže aj tu.
Aj moja dcéra kadečo vymýšľa a tiež musím brzdiť jej výmysli.
Jednoducho rodičia nie sú dojna krava...aj keď všetko má svoj zmysel.
Táto diskusia nie je o tebe. Ja som si všetko prečítala a odpovedala. Ty nemáš ani snahu. Áno blbé koliesko som ti napísala, kôli tomu ako si sa vyjadrila, keď sa ťa spýtali viac krát či si si všetko prečítala a ty si nedokázala prečítať asi nič viac iba úvodný príspevok autorky. A asi podľa tvojej odpovede ani ten celý. Preto už na teba nebudem reagovať. Teraz by si chcela aby som ti kopírovala tvoje príspevky? Si smiešna. Veď máš možnosť si to prečítať sama. Nie som tvoja asistentka. Nemám ti ešte aj celú diskusiu zrekapitulovať aby si sama pochopila ako si celkom mimo?
@momo00 tak si si odpovedala sama. Nenašla si nič arogantne ani urážlivé, inak by si mi to skopírovať a veľmi rada. Ja som si to čítala už 3x a nič arogantne som nepísala.
Áno máš pravdu keď mi neskopirujes to čo je tak strašne zle a urážlivé, tak sa nemáme o čo už baviť (chvalabohu).
Ale ono to tak býva že keď dojdi argumenty...
Zaujímavé že ty mne napíšeš že som blbá a to je ok a ja nenapisem jedinú urážku a ja som zlá 🤦
Dievča zlaté 🤦
@krasneleto áno treba ich mať, nepopieram...
Rozhodnutie by mali učiniť bio rodičia. Čo by som zvažovala ja? Či má zmysel študovať umelecky odbor, či je schopná sa uživiť po skole, pripadne si zarabat popri skole. Ale keby išla študovať nejakú maľbu či hudbu (mala pravdepodobnost, že sa statisticky presadí), tak by som jej asi sporila na ten byt

@nikaeli ten byt je ako holub na streche. radšej prispieť dcére na štúdium , tu a teraz, nie plánovať byt a ktovie či by jej ho aj vôbec prepísala. aj stať sa môže všeličo.
radšej by mala dcéra využiť grant a všetky možnosti dobrého vzdelania, to jej pomôže aj k dobrému uplatneniu a svoje bývanie si potom zariadi sama aké chce a kde chce.