Kto by mal platiť školné nevlastnej dcéry?
Dobrý deň,
chcem sa spýtať na názory nezainteresovanych, možno mi to pomôže otvoriť oči.
S manželom sme sa vzali asi pred 3 rokmi, máme dvojročného syna. Manžel má z prvého manželstva 18 ročnú dcéru, ktorá bola doteraz v striedavej starostlivosti, po dovŕšení plnoletosti žije s nami. Jej mama, teda manželova ex, žije roky so svojím druhým manželom (ktorý bol príčinou rozvodu) a s mojím manželom vôbec nekomunikuje.
Moja nevlastná dcéra by chcela ísť študovať do zahraničia a vypočítali sme, že mesačné náklady by boli okolo 650 eur. Štúdium v zahraničí plne podporujem a aj jej rada akokoľvek pomôžem.
Jej mama sa ale vyjadrila, že nie je ochotná finančne sa podieľať na štúdiu dcéry, že by jej radšej kúpila nejaký byt a za tie ušetrené peniaze by splácala hypotéku.
Keby sme museli financovať celé štúdium, máme na to prostriedky, ale tiež splacame hypotéku na dom a mínus 650 eur mesačne by sme pocítili minimálne tak, že by sme nevedeli skoro nič ušetriť.
A mne sa to celé zdá nefér.
Síce zarobíme nadštandardne, ja asi o 1/3 viac ako manžel, lebo robíme v podstate na rovnakej pozícii, ale ja v zahraničí. Na druhej strane si hovorím, že keď s tým budem súhlasiť, tak znížim životnú úroveň celej rodiny, lebo nejaká pani sa rozhodla, že si kúpi byt.
Myslím, že na výdavkoch na dieťa sa majú podieľať obaja rodičia a zdá sa mi nefér, že môj muž, resp. my máme platiť za vsetko
Je to dospelá osoba môže ísť pracovať a študovať externe,keď raz mama na to peniaze nemá prečo by jej to mala platiť?či pôjde na ulicu hlavne že jej bude dávať 300 eur na školu?Je to aj od nej dosť sebecké na obidve strany
@cacianka prepac, je to 25 rokov 🙂
@tanicka907 nie, žiadna veková hranica určená nie je, ani 24, ani 25 ani 26. Žiadna. 😉
@kozova87 halooooo, jej mama má €, ale vyjadrila sa že otec má nech platí. Keď má na akontaciu na byt, čo je dosť slušná suma, má na hypotéku toho bytu, tak stačí ochota tie € investovať do štúdia dcéry a po ukončení vzdelávania, si už dcéra zaobstará bývanie aké chce a kde chce
Stačí čítať s porozumením ....
@cacianka matka to jednoducho platit nechce. Byt je len "zasterka". Keď je vydatá, nemôže ho aj tak kúpiť iba tak pre dcéru.
Na druhej strane ma @autorka u mňa veľké plus, ze napriek tomu sa stara a hľadá riešenie. Co sa mi však nepáči, je ze jej ... ako to napísať... behajú okolo ritky. Žiadať vyzivne nie, lebo z toho bude mat mladá stres a pod. 🤦♀️ Na druhej strane pokial by peniaze mali, zaplatia jej to aj oni sami a nepýtaju od matky. A tých spomínaných 650€ určite nebude konečná suma ale ok. Viem, kolko stalo štúdium môjho bratranca v UK, a to ešte aj starí rodicia prispeli 5 cifernou sumou. A nie, nebolo to rozhodne 10.000€. Ale niekoľko násobne viac.
@lienka.7 veď mne je to jasné, má svojho frajera, ale aj tak mi to pripadá že na exa žiarli, a dáva mu to vyzrat. Plať. Lebo dcéra si dovolila mať pekný vzťah aj s macochou, dokonca sa ,aká drzosť úplne odsťahovala k otcovi. Ten byt je holub na streche, ja jej môžem sľúbiť aj hodinky s vodotryskom.
Tiež si myslím že by aj mladá mala čeliť realite, a nie ju baliť do vaty.
@autorka ja mam dojem, ze biomatka (okrem ineho, hore spomenuteho) ma asi aj pocit, ze to studium v UK je taky trosku rozmar zo strany jej dcery. Rozviedli ste sa - som traumatizovana, chcem studovat v UK. Ved kto si dnes moze dovolit platit studium v UK (aj za ucasti grantov, to sa ti tak nabali, ze ani nebudes vediet) okrem tych priviligovanejsich? Plus ak ide o umelecky obor, ktorym sa dnes uzivit je samo o sebe "umenim".
Biomatka ma dalsie dieta s novym partnerom? Vy mate este syna, zvaz takuto "investiciu" do takehoto vzdelania.
@lienka.7 mladá študentka, sa už musí oboznámiť s realitou, naučiť sa čeliť prekážkam, aj keby je to matka. Je fuk kde bude študovať, pripravuje sa na svoje budúce povolanie tak rodičia sú povinní prispievať primerane pomerom. nie byt je teraz dôležitý, ale vzdelanie. Prednostne. Prispievať nielen jeden rodič, obaja. Tu majú obe rodiny slušné príjmy, takže je oveľa ľahšie nastaviť príjmy a výdaje, ale stačí že sa stane niečo nepríjemné, tak bez úspor a rezervy zostane nie dievča, ale celá otcova rodina, a tak sa to spätne vráti aj jej. Aj keby mala otcova rodina dosť prostriedkov na celé jej štúdium, zostali by veľmi na tesno. To by ani talent ako hrom nepomohol zaplatiť všetky potrebné náklady, očakávané aj neočakávané - a tie sa fakt vyvalia ako nič. Čo potom ? Možno to vyznie tvrdo, ale posadila by som mladú na vážny rozhovor, a vysvetlila kde je sever. ak neosloví matku ona, nepožiada ju o výživné (nazvime to akokoľvek, vreckové, príspevok a i.), áno môže to urobiť otec, ale bez efektu. pretože dievča má 18, už je právne zodpovedná a žiadať môže iba ona. Aj osloviť právnika o napísanie výzvy, aj podanie návrhu na súd. Na súde ju môže niekto zastupovať, ok, ale základ je, že aj ona musí pochopiť, aké sú podmienky a pravidlá, a vyvinúť prvotné rozhodnutie. Možno aj podmienka - ak chceš študovať na slovenskej škole, ok, zvládneme všetky náklady, ale ak chceš zahraničnú školu, musíš urobiť potrebné kroky aj ty. € nie sú jablká, nepadajú zo stromu.
Aj ja oceňujem prístup autorky, naozaj sa snaží, ale keby ona nemala taký dobrý príjem, ani otec by to neutiahol, a chápem aj to že nie je správne aby nezabezpečila rezervu a štandard pre svojho syna, len nadštandard pre "cudzie" dieťa, ktorému vlastná matka už 10 mesiacov nedala ani fuka a aj naďalej odmietala prispievať na dcéru, neplnila si vyživovaciu povinnosť vyplývajúcu zo zákona. Nie je to fér, a uplne ju chápem.
@cacianka uplne suhlasim🙌🏼 matie ma, ze otec ju nechce zas vystavovat tazkej situacii, lebo tazko niesla rozvod. Lenze mala 11 rokov. Teraz ma 18. Je situacia aka je a ked chce ist za svojim snom, tak je treba niekedy aj trosku akoby dospiet a vediet, co je potrebne. A aj z otcovej strany. Podporit ju a pomoct, ale trosku jej dat aj zodpovednost za svoj zivot (ona chce studovat za extremne peniaze, na prestiznej skole atd. ale treba mysliet aj na to za co) a stat pri nej, ale nech ona riesi svoju mamu ohladom vyzivneho.
Matka je povinna platit, ak by ste sli na sud vyhrali by ste
Nemusite platit nic len ty s manzelom
ale ona ma narok na vyzivne aj pocas vysokej len to matke treba oznamit ze vyzivovacia povinnost neskoncila a pripadne to dat na sud... na druhej strane moze aj brigadovat popri studiu neubudlo by z nej
@cacianka haloooo a čo takto aby sa dcéra postarala o seba sama?prečo by donekonečna mal niekto dotovať dospelých ľudí???mama si chce zabezpečiť bývanue a teda asi miliony mať nebude keď si berie úver???stačí čítať s porozumením,bolo by zaujímavé keby sa vyjadrila aj mama dotyčnej,to by možno bol úplne iný príbeh
@tinkavvv ale prečo by mala?veď to je dospelá osoba?to čo je toto za dobu,že dospelá osoba chce študovať ,ešte aj v zahraničí za nemalé peniaze a starajte sa o mňa....nech sa páči do roboty a keď si na štúdium zarobí nech ide...absolútne zneužívanie z jej strany a tu sa celá rodina rozháda
@kozova87 a ty o čom točíš ? dnes si do hovna stupila, alebo na teba holub jogurt pustil ?
Prečítaj si aspoň 1 § Zákona o rodine, rodičia sú povinní vyživovať svoje dieťa/deti pokiaľ sa vzdelávajú/pripravujú na svoje povolanie.
Haloooo, matka nechce vôbec platiť výživné na svoju študujúcu dcéru, matka svoke bývanie má ale radšej chce kúpiť a splácať byt pre dcéru , ktorý si ale kúpi na svoje meno a ktovie čo ho dcére niekedy prepíše. Byt dostane vraj v budúcnosti, ale dievča potrebuje výživné tu a teraz, nie byt o pár desiatok rokov - a či vôbec.
@kozova87
Nie, dcéra nikoho nezneužíva. Je ochotná zostať študovať aj na Slovensku, len mi je ľúto, že by niekto fakt talentovaný nedostal príležitosť ísť na prestížnu školu, lebo ho mama nechce podporiť.
A snáď nemyslíš vážne, že ju máme ako dospelú poslať do roboty, nech si sama zarobí na štúdium.
Tiež som mama, ale nikdy by som neuprednostnila vlastné pohodlie pred dieťaťom.
A tiež si nemyslím, že dospelým sa človek stáva 18.narodeninami. Bude vždy naša, aj keď bude mať 30/40 rokov a vždy urobíme všetko preto, aby sme ju podporili.
Už som ani nechcela reagovať, ale to s tým zneužívaním ma zdvihlo zo stoličky
Nesúhlasila by som. Povedz jej že 1/2 vy a druhu polovicu jej mamička. Nech na nu tlači, nie na vás. Myslíš že tvoja nevlastná dcéra ti to niekedy opätuje? Že si to bude vážiť? Pochybujem. Ak prídu problémy, vyberie si vždy svoju matku, nie teba, si pre nu cudzia.
a ako ste to na koniec vyriešili? zaplatiš to teda, aby bol pokoj v rodine?
no pokial to chcu rodičia platiť, tak fajn, ak chcu ešte byt pribaliť, ešte lepšie ...ale tak, že je to povinnost.. nie všade sa s tym da ohaňať, ked niekto nevie gazdovať alebo prepije dedičstvo, tam ani na súde nepochodite, lebo jednoducho nemá a vybavené

@tanicka907 zákon o rodine neurčuje vek, nikde , hranicu 24r. Každú chvíľu niekto spomína 26r, ty 24r, a to nie je pravda