icon

Kto ešte nemá dieťa v 27. rokoch?

kacka0100
24. sep 2020

Ahojte, chcela by som sa spýtať, ci je tu niekto, kto este nemá dieťa v 27 rokoch ako ja :D a ani o tom velmi neuvazujem este.. mám priatela, ktory mi o tom hovori, ze uz chce ale ja sa na to necitim.. co poznam z okolia baby tak vacsinou vsetky maju .. bojim sa zodpovednosti mozno a takej tej slobody. Je to normalne? :/

acrobaleno
24. sep 2020

@poopsie Ako keby sa nestávalo, že aj mladšie ženy umierajú...

poopsie
24. sep 2020

@acrobaleno tak to je úžasný argument, prosím ťa hoď mi to v štatistike

acrobaleno
24. sep 2020

@poopsie ty mi hoď štatistiku 😂 stačí sa ísť pozrieť na onko oddelenie koľko mladých báb tam je. Minule umrel pri autonehode mladý pár a zanechali malé adoptované dieťa.

poopsie
24. sep 2020

@acrobaleno aká je pravdepodobnosť, že umre 67 ročná žena vs 47? Prosím si číslo

acrobaleno
24. sep 2020

@poopsie Zdravá 67 ročná a chorá 47 ročná...určite má väčšiu šancu tá 67 ročná.

tetaandulkova
24. sep 2020

@poopsie tak toto je ťažké filozofovanie. Stať sa môže všetko alebo nič. Nikto z nás nevie, aká dlhá je jeho životná cesta a kedy príde jeho čas. Niekto sa dožije 80 rokov, niekto 30, niekto dokonca menej. Mne umrela mamka keď som mala 17 rokov. Mala ma na 28 rokov, skôr sa bohužiaľ nedalo, s ocom sa poznali 2mesiace, hneď rýchlo svadba, deti, spoznávali sa postupne za pochodu. Každý je špecifický svojím životným príbehom, každý zažíva niečo iné a práve preto ti na život nikto nedá ten správny návod. V mojom okolí poznám veľa mladých žien čo umrelo, medzi ne patrí aj známa ktorá tu nechala 2 drobné detičky a mala len 28 rokov. Aj keby ich porodila v " 13tich" rokoch dožila by sa len max. venčeka na základnej škole. Plánovať si veci, život je okej, len niekedy človek mieni a Boh mení 😔

nairia
24. sep 2020

@poopsie ja suhlasim s @acrobaleno, stat sa moze cokolvek a nevies dna ani hodiny, preco by zeny, ktore tuzili dlho po dietati ho nemohli mat aj v tej 40tke? 50 a vyssie mi pride nezodpovedne, lebo to je hranie sa na boha vo vacsine pripadov, ale to by bolo na inu debatu...
Kolko mladych mamiciek zomrelo uz aj pri porode alebo kratko po narodeni deti? Rakovina je bohuzial stale v kurze, nikdy nevies, ci nezoberie mamu alebo otca 8rocnym detom a to rodicia mozu byt mladi... Kolegyni zomrel muz na rakovinu, ked mal 38. V 20tke mali prve dieta, posledne mali ako 34r. Kolki zomieraju pri autonehodach, na cokolvek? Nevieme, ci sa nase deti doziju dospelosti,...
Dobre, apokalypticke scenare bokom - dnesni 60tnici su uplne fyzicky aj psychicky inde ako boli 60tnici pred 30timi rokmi, takze ked sa nad tym tak zamyslim, nech si ma kazdy dieta, kedy chce a nech si zanho berie zodpovednost sam.

littlefiona
24. sep 2020

@poopsie neviem, kde si na to prišla, že mladšia matka nemôže skôr zomrieť, ja napríklad nemám otca od mojich 20tich rokov a starých rodičov žiadnych už dobrých 10r. a viac. Je to len uhoľ pohľadu a každý nech má dieťa, kedy to jemu vyhovuje. Ja neodsudzujem ani mladé matky a ani tie staršie, všetko má plusy aj mínusy a nemyslím si, že by mi niečo ušlo.

littlefiona
24. sep 2020

@poopsie a ty tu píšeš v množnom čísle, že začínali sme v byte, čiže si mala partnera s ktorým to išlo ľahšie, ja som takéhoto partnera nikdy nemala, musela som sa spoľahnúť vždy sama na seba vo všetkom. Preto som to dieťa nemala, pretože nikdy pri mne nebol milujúci a zodpovedný muž, bohužiaľ. A dom mám tiež, len musela som si ho zabezpečiť úplne sama.

hors
24. sep 2020

Ahoj ja síce som mala skoro keď som mala 21 r ale mám kamarátku ktoré rodili hodne po 30 tie.Nieje maťom nič zvláštne keď niekto nemá hneď v 20r.Ano voľakedy to tak bolo že žena musí rodiť pomalí po škole ale dnes je iná doba .Pokiaľ sa necítia na to tak čakaj máš čas 😁

lululucy
24. sep 2020

Ja som mala na 32. Presne vtedy,ked som uz chcela a citila som sa nato

yoxinka
24. sep 2020

@kacka0100
Ja som v 27 porodila prvé dieťa a bola som prvá v okolí aj medzi kamoškami. Bolo to pred ôsmimi rokmi.

renab
24. sep 2020

@kacka0100 moja dcera aj syn. A nemaju ani partnerov.

hopsadobrandejsa
24. sep 2020

Dnes ludia strasne tlacia na pilu, hlavne starsie generacie tlacia na sucasnu aby mali rychlo deti. Je ina doba, to treba proste akceptovat.

Moji rodicia by tiez uz chceli dalsie vnuca, ale ja osobne nejak nepocitujem tlak usadit sa a urobit si deti len aby som rodicom vysiel v ustreti a to uz mam po 30-tke. Co pocuvam pribehy kamaratov tak hoci rodicovstvo je uzasna vec, tu permanentnu unavu hlavne pri velmi malych detoch im nezavidim.

Kamarat ani druhe dieta nechcel, svokrovci a zena ho do toho v podstate dotlacili aby mala starsia surodenca. Nelutuje, ze ma 2 krasne deti, ale keby mal len jedno, netrpel by depresiami ani vycitkami pretoze jedno dieta by mu bohate stacilo.

Mozno aj preto je tu vela smutnych pribehov na MK. Bud sa zeny nechaju dotlacit do druheho dietata alebo muzi do prveho a potom dochadza k situaciam, ze muzi zeny opustaju alebo sa nevenuju detom, nepomahaju v domacnosti atd.

Vela parov sa rozchadza kvoli banalitam a jediny kto skutocne trpi su deti. Realita je, ze vela ludi ma deti z nespravnych dovodov. Snazia sa svojmu okoliu vyjst v ustreti a potom sa sami citia ako v klietke pretoze sa ocitnu v kolotoci povinnosti rodica.

Stastne manzelstva su tie kde su deti chcene obojstranne a kde nie je vyvijany tlak zo strany rodicov.

V 27-ke si uplne v pohode. V tom veku som v ziadnom pripade o detoch nerozmyslal.

zuzka1117
24. sep 2020

Ja som mala prvé práve v 27, druhé v 29 a som rada že po 40 už budu deti samostatné a budeme môcť s mužom zasa cestovať. Ale je pravda že veľa mojich spolužiačok z výšky ešte deti nemajú.

andrejka1974
24. sep 2020

Moj syn jeho priatelka ma tiez 27 a este vraj maju čas neviem dokedy

elementissa
24. sep 2020

Dokonaly obraz dnešnej doby : na mojej stužkovej bola jediná osoba na dôchodku moja mama. Na stužkovej môjho syna budem jediná pracujúca matka ja a všetky ostatné už budú o paličke ako tak čítam 🤭 je to fajn, že vám príde super fasa mat deti v 40tke, aspoň vás potom vaše deti nebudú otravovať s vnúčatami.. Keď oni budu mat deti tiež v 40tke, tak sa ich ani nedozijete. Alebo budete všetky pospolu 80nicky chodiť kocikovat a pomáhať prebalovat deti vašim 40 ročným dcéram a synom. Čudná doba 🤔 ale zasa na druhej strane, dobre, ľudí je príliš veľa, treba to zredukovať. Čím neskôr budú ženy rodiť, tým menej budú mať detí (ak vôbec nejaké), tie keď budú mať svoje deti tiež tak neskoro, ak vôbec nejaké....tak sa planéta aj postupne vyčistí, 8mld populácia je mrte, neumiera sa už tak ako kedysi, takže je to taký prirodzený obranný mechanizmus prírody....nemôžeme sa množiť a žiť do nekonečna

esyco123
24. sep 2020

@kacka0100 Prvé pár dní pred 30siatkou, druhé v 36. A či je to normálne? Pre mňa-nás áno. A to sme obe deti mali na "prvý šup". Po 7.rokoch spolužitia-keď sme sa rozhodli, že chceme aj deti. Neriešim okolie a názory iných ľudí.

esyco123
24. sep 2020

@andrejka1974 Dovtedy kým sami budú chcieť. Či sa majú riadiť tým, že si "nedočkavá babka"? 😀😉

esyco123
24. sep 2020

@poopsie Taká istá pravdepodobnosť že ťa možno zajtra zrazí auto. Fakt adekvátny argument mať dieťa v 20siatke.

esyco123
24. sep 2020

@poopsie Ja som nemala ani matku ani otca. Starali sa o mňa starí rodičia. A si predstav, že žiadna ujma na zdravý či fyzickom či psychickom. Skôr by som povedala, že mi to pomohlo len v dobrom - skôr som bola samostatná. A nie, že dnes ešte 30siatnikom mamičky "zadky utierajú" a nevesty ohovárajú ako sa o ich zlatíčka nestarajú...
Vždy som sa "opierala" a spoliehala len sama na seba na nikoho iného. A potom som mala svoju rodinu - svojho muža, deti....

esyco123
24. sep 2020

@elementissa Jasnééé, na tú najväčšiu udalosť života ako je stužková sa nemohlo zabudnúť. 😂😂😂
Ja som tam mala pred 25rokmi svoju starú mamu čo mala už 75rokov. Vieš čo - všetkým to bolo úplne jedno. Len tu na MK sa mi vidí, že všetky chcú byť na stužkovej za mladice....

littlefiona
24. sep 2020

@elementissa ako ja hovorím, keby som sprostá, tak už som dvakrát rozvedená a mám 4 deti od dvoch rôznych mužov a práve ten pocit zodpovednosti mi nedovolil mať deti skôr. Tak teda naozaj neviem, čo je lepšie byť 40ročná dvakrát rozvedená žena so 4 deťmi a žiadnym zázemím a bez manžela, alebo 40r.slobodná žena, ktorá sa až v tomto veku dočkala konečne skvelého partnera, mať zázemie a mať deti teraz, keď som na to pripravená? Pre mňa je to neskutočná a celoživotná zodpovednosť za to dieťa a preto som si ich nerobila hala bala s kdekým na počkanie.

esyco123
24. sep 2020

@littlefiona Tiež dobrý pohľad. Ale tu stále čítaš - mám dve deti s debilom a 3. na ceste. Čo mám robiť? No podľa tohto je to super - lebo deti mala mladá a na stužkovej bude mať max. 40 - to je pre istý druh ľudí to hlavné. 😉

littlefiona
24. sep 2020

@esyco123 vieš ja nesúdim ostatné ženy, lebo naozaj, naše životy nie sú rovnaké, každá sme mala iný štart v živote, iné problémy aj radosti. Ja len chcem poukázať na to, že život sa nedá naplánovať úplne podľa predstáv. Ja túžim po dieťati už dlhé roky, dokonca som zvažovala aj adopciu ako slobodná žena. Našťastie som stretla skvelého muža, keď už som ani nedúfala, takže tie deti mať budem, síce po 40tke. Neplánovala som to tak, to je život.

esyco123
24. sep 2020

@littlefiona Veď ja nikoho nesúdim. Len ako tu čítam ak nemáš dieťa v 20tke tak ani nechoď na stužkovú a podobné veci. Ďalej nechápem nejak ak si vezme (a to tiež neviem prečo) "debila" tak prečo s ním má 1-2 nebodaj 3 deti?!
Ja som tiež nič neplánovala. Tiež som si prešla všetkým možným -stretla som všelikoho. Ale tiež som rada, že som stretla toho "pravého" aj po všetkých možných a máme rodinu kedy sme ju chceli my a nie kedy to niekto predpísal či už kvôli stužkovej alebo tomu kedy zomriem. 😉

littlefiona
24. sep 2020

@esyco123 nemyslela som konkrétne teba, že niekoho súdiš, kritizujú tu vačšinou nespokojné a nešťastné ženy. A taktiež ženy, ktorých porozumenie a empatia siaha akurát tak po ich vchodové dvere.

marca12
24. sep 2020

@kacka0100 tiez som sa v tvojom veku branila a dnes velmi lutujem.

nykkushka
24. sep 2020

My sme mali prvé babo tesne pred mojou 31tkou a neľutujem. Su chvíle, kedy si poviem, že možno keby mame skôr, ale potom si uvedomím, že takto je to správne - mame obaja dobre platenú prácu do ktorej sa môžem po materskej vrátiť, vlastné bývanie, nasetrene, môžme malemu odkladať peniažky do budúcnosti. To by sme pred 5 rokmi neboli schopní. A nie, nemam pocit, že som kariéristka a ani som nedala prednosť robote pred rodinou. Jednoducho sme chceli mať deti až ked budeme zabezpečení, môcť im dopriať a nezit od výplaty do výplaty. Lebo je jednoduché narobiť si 2-3-4 deti a potom vyplakavať, že není z čoho žiť, nech da štát viac peňazí a postará sa 🤦‍♀️

lucinka1988
24. sep 2020

@nykkushka uplne súhlasím...Najmä v mojom okolí teda naozaj nevidim jedinú výhodu v tom, keď má žena dieťa v “mladom”veku, v drvivej väčšine s nesprávnym partnerom, bez zázemia, peňazí, vlastnej sebarealizácie a pod..Mne prišla 30-tka úplne dokonalý vek na dieťa a odvolávať sa na to, že tá, ktorá mala deti v 20-tke nebude musieť riešiť v 30-tke plienky a bude mať odrastené dieťa, akože haloo. Veď 30-tak mi príde úplne mladý vek a teda ja osobne som určite o nič neprišla a nič mi neutieklo..Neviem si predstaviť realizovať veci, ktoré som realizovala počas VŠ s dieťaťom, rovnako si myslím, že nie je výhra prísť niekde v 30-tke bez vzdelania a praxe s tým, že začínam si budovať kariéru, lebo som doteraz bola na MD. To podľa mna žena už nikdy nedobehne. Nechcem nikoho súdiť, univerzálne pravidlo neexistuje a každá mame iný život, ale príde mi úplne odveci urobiť si deti hneď s prvým partnerom a potom vyplakávať, ako je všetko nanič- a v konečnom dôsledku si to odnesú najviac práve tie deti. Pokiaľ sa ale niekto cíti na rodinu v 20-tke a má na to vytvorené podmienky( nie v štýle byť rodičom alebo svokrovcom na krku v detskej izbe), tak je to super. Rovnako nie každá žena stretne toho pravého hneď a dieťa sa podarí v 40-tke..No podľa mna 100x lepšie ako príliš skoro bez akéhokoľvek zázemia. A nemyslím, že s deťmi sa dá robiť všetko rovnako ako bez. Ja sa síce naďalej venujem kariére aj sebe aj počas MD/RD, ale určite nie v takej intenzite ako bezdetna, veľa veci muselo ísť bokom, neviem si ani predstaviť cestovať 2x za mesiac po svete ako som to robila, kým sa mi narodil syn a x dalších veci, ktoré s deťmi jednoducho tak ľahko nejdú..Je to ale len moj pohľad na vec a rešpektujem, že sto ľudí, sto názorov.