Kto podľa vás spravil chybu?
Dnes sa trápim dievčatá. Napíšem Vám čo sa mi stalo, a poprosím Vás o názor.
Jedna z mojich svagrin momentálne poberá podporu v nezamestnanosti, keďže ju vyhodili z práce. Požičala si od Nás 160 eur. Včera jej bola vyplatená niečo cez 300 e. dostala. Ide o to že už mala pripomienku že akého má brata že idú Vianoce a aj tak ich vzal od nej. Neriešila som. Obiednala som jej koláče v tej istej štrk cukrárni kde mám obiednane aj ja, pod mojím menom, verila som jej. Dnes mi došla oznámiť švagrinna že objednávku mám zrušiť že ona nemá peniaze...ostala som pozerať, na ňu ako neviem nájsť správne prirovnanie ako čo...ako puk možno.
Zavolala som známej do cukrárne, či sa to nedá zrušiť, ona mi veľmi milo vysvetlila že nie, čo chápem. Zavolala som svagrinnej že bohužiaľ objednávka sa zrušiť nedá, moja svokra sa do toho obula lebo sme volali cez Viber, že bohužiaľ švagrinna nemá z čoho zaplatiť. Že JA mám zohnať niekoho kto to zaplatí...akože to som už bola vytočena do nepríčetnosti.Povedala som si Okey tak zaplatím to ja a koláče porozdavam po rodine, nebudem sa rozčuľovať.
Ako by toho ale nebolo málo, poobede prišla švagrinna sa hádať, no hádať, začalo to ako debata a skončilo pri hádke. Že sme sa s manželom zle zachovali, že ona za to nemôže že jej peniaze nevyšli, a že to mal zaplatiť on alebo ja a že ona by nám dala za nich peniaze v Januári. Že to není brat, že ho neznáša, že si myslím že keď máme auta a byť že už máme všetko že som namyslena ja aj on že sa karta môže obrátiť povedala že čo keď prídeme o prácu.
Ostalo mi tak ľúto po jej slovách ale zároveň som si tak povedala že či fakt niesom lakoma? Že idú Vianoce , že asi som to mala nechať tak zaplatiť a ok. Veď nechcem byť zlá ešte niekomu ležať v žalúdku aj na Vianoce. Vo poviete dievčatá?
Sustred sa Hlavne na svoje deti aby im bolo dobe a mali vsetko pre krasne detstvo. 4 deti je dost ludi do ktorych treba investovat tvoju energiu a vase $ . Druhi nech sa o seba staraju nemozete tahat aj ich.
Este dodam za dobrotu na žobrotu. Mali by ste tak zit a $ kludne odklasat pre seba pre pripad zeby ste prisli o pracu zdravie., aby ste mali do zasoby. Lebo kto vam bude potom pomahat? Poziciate a este ste zli ze chcete $ naspet pred vianocami akoby ste vy tiez nepotrebovali $ pre svoje deti, vies co Ja som za pomoc rodine ale ., ona mala byt pokorna a vdacna este sa mala tesit ze mà tych 300 ze vam moze co najskor vratit. Nie este prskat svoj jed na vas. A ked som leniva ci lava si upiect tak neocakavam ze Niekto iny to za Mna zaplati a nepotrebujem 100kolacikov pre siroku rodinu ked na to nemam, ale to som ja. Ale su ludia co maju opacnu mentalitu a ich nezmenis jedine ich mozes vyslucit zo svojho zivota. Alebo sa budes dalej takto zožierat pre sto podobnych blbosti.
Nechápem prečo si dala objednať koláče, ked nemá peniaze. Skus ich ľuďom ponuknut a predať . Ak ich zaplatíš ty koláče si nedaj. Ja by ich dala do mraziaka alebo predala. Ved to je veľa peňazí neskutočné ako ťa vedia využívať.
Keď si pride k tebe pre koláče tak jej povedz prikryvaj sa takou perinou na aku máš. Koláče jej nedaj lebo bude ťa stale len a len využívať.
@vanda323 vôbec si stoho nič nerob keď telefonuje zablokuje ju a máš to bude kľud. Vieš aj ja som bola taká ako ty s každým zadobre a pomáhať ale už som povedala dosť stačilo lebo v dnešnej dobe podaš prst a oni by ti ruku utrhli. V dnešnej dobe si málo kto prizná chybu a nedaj bože by sa mal ospravedlniť to by bolo. Ty nemáš mať prečo výčitky nič si neurobila len si chcela pomôcť a za dobrotu na žebrotu. Nech sa využívať. Prajem ti pevné nervy a veľa síl
@vanda323 myslim, ze by si sa k tomu mala postavit raznejsie a nastavit si hranice. Tak celkove. Nejde len o tuto situaciu. Ked poviem nie tak nie. Aj zo svojej prace to predsa poznas. Ked klientovi chceme pomahat a obcas aj viac ako si on sam chce pomoct tak ho ucime zavislosti. Ucime ich byt neschopnymi. Pravidelne dotovanie 5 eurovkami a potravinami ak niekto nevie hospodarit ho predsa nikdy nenauci hospodarit. Ani byt zopovedny za seba..
Chapem ze je to narocne ale skus sa na nich pozriet ako na klientov, pripadne neviem ake mate moznosti, kde robis a pod ale nepomohlo by ich v pripade nudze presmerovať na nejaku organizaciu a nech si to uz s nimi oni nastavia. Drzim palce
zeny ti dobre radia ale ty to musis riesit v prvom rade s manzelom a nie s nimi a on nech to poriesi s nimi aby si ty mala klud
ved toto cele moze byt jednym zo soustacov psychickejnnepphodu co mas
na rovinu povedat muzovi vzdy co sa deje kludne to zapisuj kolko convzali kedy volali ved to nie je normalne
aby jeho zena chodila po doktoroch a nemocniciach a jedla lieky kvoli psychike a zilamv takomto strese ?
vy ste vobec nemali byvat pri nich idealne aa odstahovat do ineho mesta takto budu teba a tvoje deti hadzat s nimi do jedneho vreca vzdy
len teda asi bude problem s manzelom ze si nevie urobit poriadok (ty mu misis pomoct v tomto ho podporit)
@vanda323 prepáč ale takéto ťahy nech hra inde .. ja som tiež Rómka a poznám to úplne chce zahrať na teba ťah s tým že keď bude sa robiť chudera že jej braček zobral od nej 160€ A ona chúďatko nemá teraz čo variť vy máte tiež deti a chcete mat tiež pekne Vianoce a keď chodím do roboty tak za ten čas si nejaku korunu odložím na najhoršie časy toto veľmi dobre poznám keď niečo záplat to ty ja nato nemám požičať mi potom ti vrátim nemám peniaze daj mi .. a kde sme ? Toto som v živote nenávidela
Aj nám mojej rodinne rozprávajú že sa topíme peniazoch a sme lakomý ..a pritom všetci sa snažíme aby sme sa mali dobre ! To že ma niekto viac neznamená že je lepší .. ja vždy pomôžem či už to je detičkam ale nikdy by som sa nenechala využívať videla som to u rodičov tiež švagriny radi využívali a ked nebolo niečo po ich tak začali velice hukat a robili krik 🤣
Nerob si s toho nič ešte dobre bude to že povedala že ho neznáša to aby ho odmäkčila .. všetko hra lebo je prefíkaná podľa toho čo píšeš veď si jej požičala 160€ To neni maly peniaz a ked nato nemala vrátiť mohla povedať vtedy ked si požičala či to nemôže vrátiť v januári lebo že si chce urobiť Vianoce a určite by ste to nejako vymysleli kašlite nato neberte si to k srdcu Určite ste dobrá žena ! A ospravedlňujem sa ak som sa niekoho dotkla len to veľmi dobre poznám !
@vanda323 vsak tu citas dnes a denne, ze peniaze v rodine su smrrrrt. Nechaj si kolace a uz si budes riesit ibasvoje a nikomu na svoje meno nevybavys nepomozes neprihovoris sa. Su to "len" kolace. Clovek si mysli, ze v jeho rodine sa to stat nemoze a aha😊
Pre mna mama tiez poziciavala, a to mala fin. problemy a rodina nam nepozicala ale jej kamaratky ano. Som jej za to vdacna vsetko som vratila ale dufam, ze uz si nikdy nebudem musiet poziciavat
Skôr by mala prísť a povedať "nehnevaj sa, prosím zaplať to za mna, v januari ti to vrátim." Nie čakať že to zaplatíte a ešte vám niečo vyčítať. No ako to býva zvykom, idú sviatky, treba sa pohádať...
koláče daj do mrazničky a švagrinej povedz nech si koláče upečie - to ju vyjde lacnejšie...😉
času má teraz asi aj dosť...
svokra nech sa do toho nemieša, a ty nerob obj. za druhých...😉
Nie si lakomá, toto už je znak toho, že sa to v tebe tak nejako kopí, že toto nie je prvýkrát. Raz to proste prísť muselo, hlavne si nič nevyčítaj. Požičať peniaze raz je proste taká vec, že je OK, ale takéto veci to už je moc.
@vanda323 V prvom rade by som na mieste tvojho manžela nepýtala peniaze od sestry, o ktorej viem, že žije mesačne z tristo eur, trvala by som na tom, že mi ich buď vráti postupne, v nejakých rozumných splátkach alebo potom, keď bude mať prácu, resp. nebudú jej tie peniaze chýbať. V druhom rade je od švagrinnej neseriózne, že si nechá napiecť koláče a potom povie, že nemá peniaze. To sa naozaj nerobí a už len z princípu by si mala zháňať niekoho, kto tú objednávku za ňu zaplatí, sama. Mohla ti predsa vopred povedať, že tie koláče chce, ale asi jej na ne nezostanú peniaze, či ich nezaplatíš, to by bola úplne iná situácia. Svokra sa tiež iba zastáva svojej dcéry, takže to by som asi ani neriešila. Ale vzhľadom na to, že idú Vianoce a tá cukrárka za to tiež nemôže, že švagrinnej nezostali peniaze, pravdepodobne budeš musieť tú objednávku zaplatiť ty. Ako prejav dobrej vôle by som tie koláče nakoniec darovala švagrinnej. Keď už aj neznáša svojho brata, ale nech vidí, že aspoň švagrinná je tu pre ňu.
@vanda323 vieš to je taka mentalita, s tým nič neurobíš, oni boli tak vychovaný. Finančná negramotnost, žiju len pre dnešok, keď sú peniaze nakúpia zbytočnosti, keď niesu nevadí život ide ďalej.
Nie niesu vypocitave, ani zákerné, ani to nerobia naschvál, oni si totižto vôbec neuvedomujú že spravili niečo zlé, proste boli peniaze tak ruka hore budú koláče no a keď nebolo na zaplatenie nič sa nedeje, ved takú situáciu zažili xxx krát nepríde im vôbec blbé ze je to na niekoho meno, že to niekto napiekol...
Skus im odpustiť a v budúcnosti k nim pristupuje inak ako k ostatným. Keď budú chcieť požičať 100 € hod smutné oči "vieš teraz sme museli niečo vyplatiť tak nemáme, môžem ti pozíciat 20"
Pre svokru nakup základné najlacnejšie potraviny múku, cestoviny, olej aby si jej mala co dat keď príde pýtať... Tak isto neboli sme v obchode nemáme.
Proste dopredu rátaj s tým aké sú, predvídaj aco im dáš nečakaj naspäť. Neboj oni sa za tu lacnu múku neurazia, keď áno tak len na chvíľu... Lebo však nemusí tiecť stačí ze kvapká
@miadi Ahoj, ďakujem ti za komentár, máš pravdu, včera som mala rozhovor s manželom. On má ten istý názor, len tam ide o to že ho citovo vydierajú vieš. On mi povedal že nevedel že to má na mňa tak zlý dopad, a že aj on sa už vďaka tomu necíti veľmi konfortne.Tak verím že to spoločne dáme nejak na poriadok
@lujza123 Ahoj, veď ja sa nehnevam na nich vieš, možno trošku. Ale snažím sa to v sebe skôr tak spravovať s ukľudniť sa. Mňa vytáča spôsob života akým žijú, a to isté mi povedal aj môj manžel. Presne ako píšeš, že jeden deň ruka hore ďalší už nemajú nič....a čakajú na nás, tak to ide z mesiaca na mesiac.
@monka105 Ahoj, ako áno nemusela by ich platiť naraz, ale ona by si požičala zas, ja ju už poznám. A do kedy by potom vracala ? Bol by to začarovaný kruh, svokra a ona si od nás požičiavajú každý mesiac. Koláče zaplatím to je samozrejme, no poviem pravdu asi jej ich nedám, tebe by bolo ako keby po Tom všetkom prišla k tebe a začala ti vyčítať byt, prácu, autá a peniaze? Veď ja nekradnem , a všetko čo mám som si s manželom zarobila. Vďaka Bohu, Boh nám pomáhal, tiež e jeden čas dobre na chleba nemali, keď muž začal podnikať. Ale ja som vieš čo varila? Halušky do smotanou, zemiaky na kyslo lacné jedlá, koláč som si upiekla pre deti. A nikoho nič nepýtala. Moja rodina nám strašne pomáhala vtedy aby to deti nepocítili. A tým že sme si dali vyššie ciele sme s Božou pomocou dosiahli viac . Keď sa opýtaš mojej svagrinnej aké má ciele nemá žiadne, môj manžel jej pred rokom vybavil miesto u nho v práci. Pracovala tam pol roka, mala príjem 1300 eur. Dala výpoveď, odpoveď bola že ju zdierajú. Neusetrila ani cent!
@tanickalab Áno , Mas pravdu, nakopilo sa to už vo mne.
A to som sem ani nepísala všetko ešte. Je toho strašne veľa.
@vanda323 Ja sa ti necudujem ze si na tom ako si. Viem ze by si chcela pomahat a starat sa aj o nich ale je to nad tvoje sily, A Keby sa aj inak chovali k tebe milsie uprimne pokorne tak sa aj rozdas. No vies v kutiku duse ze si to nezasluzia. Zaroven mas v sebe vsepenu tu mentalitu klanu ze “ toto by si mala robit.” Pomahat im vsetkym kolko ich je. Len Preto ze sa mas o trosku lepsie ako oni. A oni maju mentalitu zobraka. Mas ? Nedas? Kopnem Ta... das? Malo je daj viac. A dobra nebudes nikdy tak ci tak.. hoci ty dobra si! A toto nemas za potrebu. Trpi tvoja duša.koli comu? Koli nim? Myslis ze oni sa koli tebe trapia? Nie. Drz sa!
@miadi Veď to, že ja sa kvôli nim trápim a veľmi. Chcela by som aby zišli z tej cesty a žili ako sa patrí. Ale už je toho veľa nemôžem teda nedá sa mi stále nimi zaoberať vieš, lebo potom si to až veľmi pripúšťam. Napríklad ďalšia moja švagrinna ktorá je rozvedená má dieťa , prespala sa o ktoré sa stará moja svokra. Je v takom veku ako moja Emka. Ráno ho manžel brava do školy. Svokra, mi už pred 6 ráno píše na Viber aby som jej deťom ktoré ešte chodia do školy robila desiate lebo budú hladné. Ako deti za to nemôžu vieš, tak spravila som. Ale už sa to začínalo opakovať a zvykla si na to, že keď robím desiate že im dám aj ovocie aj sladkosť....alebo mali mať v škole večierok pred Vianocami , mali si do školy priniesť sladkostí na posedenie, Svokra mne volá že mám buď upiecť im alebo kúpiť že ako budú teraz, ja som v ten deň mala toho veľa, zabudla som na to . Ráno mi čistila ešte ona žalúdok že chudák jej deti ako žobráci šli bez všetkého....
Tvjhe deti Ta potrebuju najviac . V psychickej pohode stastnu silnu. Aj Keby si mala zo zivota vymazat 50 pribuznych. Ved si vytvaras svoj vlastny klan svoju velku rodinku. Nepotrebujes nikoho uznanie, ze si dobra. To si Musis dat ty sama. A ze si zasluzis pokoj klud a vsetko co mas. Druhi nech sa staraju o seba nespoliehaju sa na vas ze ich budete tahat.
@vanda323 ty a tvoj muz ste svokre neurobili 10 deti!! Ze ziju ako zobraci je jej volba. Este tvojho muza vychovala babka! Zneuziva vasu dobrotu. A strasny pocit viny v tebe vypestovala , hrozna osoba. Je mi luto jej deti. .. ale ked z nej budes na prasky alebo na psychiatrii - tak tvoje deti lutujem este viac !Svokra si urobi deti ako smeti a druhy nech sa stara,
Mas 3deti si tehotna mas toho dost nie to este utekat zhanat alebo vypekat cudzim detom. Mala si povedat svokre nech si teda dojde pre muku a par vajec a upece im vedela x dni dopredu ze to maju do skoly doniest. A to by si este bola dobra free loading ponuka. Zacni sa setrit a mysliet aj na seba !
@vanda323 mas v prvom rade deti, o tie sa treba postarat. Tvoje svagrine, Tvoja svokra, nie su v nudzi, su len lenive a vychcane. Ak ich chces daco naucit, pomoct im, tak im musis prestat pomahat. Ak sa bojis, co by si pomyslel Boh, precitaj si novy zakon, kolko podobenstiev tak najdes na tuto temu, chod za knazom a spytaj sa. Ak im das (a to su ony bezodné), beries svojim detom.

Neobjednavaj inym uz nic ani $ by ste nemali poziciavat. Len to robi zlu krv. Oni su este urazeni ze musia $ vratit. Tvoj prispevok z pred par dni ked si bola smutna dava viac zmysel. Ty si obklopena ludmi ktori Ta vyštavuju. Vyciciavaju, a este v tebe vyvolavaju pochybnosti ze si lakoma a nedoprajes lebo ty by si uz tu svokru mala vytat s taskami plnymi zasob jedla a prasku na pranie aby si nemusela chudera pytat ,aby si bola konecne dobra. Vy tu nie ste od toho aby ste zvysovali zivotnu uroven celemu klanu. Svokra si to dobre vyriesila mala 10deti z ktorych asi zila a vychovat ich dala svojej mame a teraz chodi po detoch nie nieco vnucatam doniest ale len pozriet kde co moze zobrat, Ty by si sa mala od nich odstrihnut a mysliet len na svoje deti. Ty by si mala byt sebecka a lakoma pre ich dobro. Staras sa pomahas zachranujes a Oni nemaju problem klamat slubil ze vratia mlieko a potom na to srat ze sak mala to Vanda zariadit zaplatit, Pred tym dr si teraz aj ty za klamarku. (Ona si povie je tam toho dr mà dobry plat nech to mlieko cvakne Ved prenho je to nic,, a spi ako anjelik netrapi sa. )Oni to maju na haku a ty ani spat nemozes a zozieras sa. Je ti toto treba? Len Ta emocionalne vydieraju a manipuluju aby si robila co im treba za nich, ked sa ti trochu ukludni psychika zapamataj si ze je lepsie byt Sam ako v zlej spolocnosti, ale toto cele je len na vas Oni si dovolia len tolko kolko ich nechas si dovolovat. Uc sa povedat nie, Vyluc nepotrebnu dramu zo svojho zivota. Ale pochybujem ze by si vedela ich odstruhnut zial zalezi ti na tom co si o tebe myslia. Chces pomoct a zapacit sa no nikdy to nie je dost a tak ako by chceli.