icon

Kto podľa vás spravil chybu?

vanda323
17. dec 2021

Dnes sa trápim dievčatá. Napíšem Vám čo sa mi stalo, a poprosím Vás o názor.
Jedna z mojich svagrin momentálne poberá podporu v nezamestnanosti, keďže ju vyhodili z práce. Požičala si od Nás 160 eur. Včera jej bola vyplatená niečo cez 300 e. dostala. Ide o to že už mala pripomienku že akého má brata že idú Vianoce a aj tak ich vzal od nej. Neriešila som. Obiednala som jej koláče v tej istej štrk cukrárni kde mám obiednane aj ja, pod mojím menom, verila som jej. Dnes mi došla oznámiť švagrinna že objednávku mám zrušiť že ona nemá peniaze...ostala som pozerať, na ňu ako neviem nájsť správne prirovnanie ako čo...ako puk možno.
Zavolala som známej do cukrárne, či sa to nedá zrušiť, ona mi veľmi milo vysvetlila že nie, čo chápem. Zavolala som svagrinnej že bohužiaľ objednávka sa zrušiť nedá, moja svokra sa do toho obula lebo sme volali cez Viber, že bohužiaľ švagrinna nemá z čoho zaplatiť. Že JA mám zohnať niekoho kto to zaplatí...akože to som už bola vytočena do nepríčetnosti.Povedala som si Okey tak zaplatím to ja a koláče porozdavam po rodine, nebudem sa rozčuľovať.
Ako by toho ale nebolo málo, poobede prišla švagrinna sa hádať, no hádať, začalo to ako debata a skončilo pri hádke. Že sme sa s manželom zle zachovali, že ona za to nemôže že jej peniaze nevyšli, a že to mal zaplatiť on alebo ja a že ona by nám dala za nich peniaze v Januári. Že to není brat, že ho neznáša, že si myslím že keď máme auta a byť že už máme všetko že som namyslena ja aj on že sa karta môže obrátiť povedala že čo keď prídeme o prácu.
Ostalo mi tak ľúto po jej slovách ale zároveň som si tak povedala že či fakt niesom lakoma? Že idú Vianoce , že asi som to mala nechať tak zaplatiť a ok. Veď nechcem byť zlá ešte niekomu ležať v žalúdku aj na Vianoce. Vo poviete dievčatá?

Strana
z5
lujza123
19. dec 2021

@vanda323 vieš prečo niekedy charita narobí viac škody ako úžitku? Pretože naučí ľudí že všetko dostanú od niekoho ale nenaučí ich ako sa majú k tomu dopracovať sami.
Preto by ste sa mali pri tejto vasej rodine naučiť ako im skutočne pomáhať. Trochu poprevracat vlastne morálne hodnoty a vzorce správania ktoré fungujú u väčšiny ľudí, ale u týchto nie.
Pomaly po kúskoch začať meniť spôsob akým im pomáhate. Keď si požičiavajú proste požičať menej, po menších sumách, možno ešte lepšie dat možnosť danú sumu si odpracovat (aj keby ti ma za požičanie napríklad povysavat byt).
Vymyslite si nejakú výhovorku prečo nemáte peniaze k dispozícii aj keď ste v ich očiach bohatí. Napríklad ze vkladate € na sporenie a už to nejde vybrať.
Namiesto financií im skôr dat základné potraviny na varenie. Áno najskôr sa budú jedovat ale časom si proste zvyknú. Hlavne keď na to pôjdete pomaly, požičiavať menej a menej

keziah
19. dec 2021

@vanda323
Biblia ti urcite nekaze, aby si podporovala ludi v lenivosti.
Kopirujem ti z druheho listu apostola Pavla Tesalonickym, porozmyslaj nad tym:
...Lebo sami viete, ako nás treba napodobňovať. Veď my sme nežili u vás neporiadne; ani chlieb sme od nikoho zadarmo nejedli, ale dňom i nocou sme ťažko a namáhavo pracovali, len aby sme nikomu z vás neboli na ťarchu. Niežeby sme nemali na to právo, ale aby sme vám dali príklad, ako nás napodobňovať. Veď keď sme boli u vás, prikazovali sme vám: Ak niekto nechce pracovať, nech ani neje! Počúvame totiž, že niektorí medzi vami neporiadne nažívajú, nič nerobia, ale neužitočné veci stvárajú. Takým prikazujeme a napomíname ich v Pánovi Ježišovi Kristovi, aby v pokoji pracovali a jedli svoj chlieb.

bambinomio99
19. dec 2021

@vanda323 otázka je ako veľmi by tie peniaze chýbali Vam alebo nie
Ďalšia či jej takto musíte pomáhať stále alebo je to len teraz
Mne by to prišlo ako automatika zaplatiť koláče segre
Veď sú to len koláče

loginexistuje
19. dec 2021

@bambinomio99 ale ako ine je hadam zaplatit kolace za 20 eur a ine takmer za stovku ved sestra jej vedela e nema prijem su to len kolace ale vanda si za to moze kupit pre babo olienky na dva mesiace vwd nema normalny prijem je na rizikovom

eeffka
19. dec 2021

@bambinomio99 a citala si aj zvysok, ci len tak trieskas od pasa? 🤦‍♀️

bambinomio99
19. dec 2021

@eeffka Máte nejaký dôvod že sa hneď chovate arogantne ?

bambinomio99
19. dec 2021

@loginexistuje nikde netvrdim že nie je opýtala som s len obyčajné a základné veci

srdeenko19
19. dec 2021

@bambinomio99 treba si precitat všetko, ide o dlhodobé zneužívanie. Tie otázky sú potom celkom zbytočné, z textu všetko vyplýva. 😊

bambinomio99
19. dec 2021

@srdeenko19 úprimne nič nie je nikdy zbytočne a áno čítam že sú zvyknutý fungovať v rodine ako sú

marca12
19. dec 2021

@vanda323 do slaka tak ked nemam peniaze,tak si napeciem kolace sama doma. Keby bola svagrina normalna,mila osoba,ktora nevyuziva,tak by som jej zaplatila a darovala tie kolace. Ale takejto neviem,neviem.

vanda323
autor
22. dec 2021

Dievčatá, zaujíma Vás ako to dopadlo vlastne?
Takže dnes bol manžel po koláče. Prisiel za ním sám majiteľ cukrárne a povedal mu že keďže Nas pozná že nemusíme platiť aj za koláče ktoré niesu naše, manžel že nie v pohode ja ich preberiem, no potom aj jeho Pani manželka prišla von že v žiadnom prípade nebude platiť za svoju nezodpovednu sestru. Tak manžel sa veľmi pekne poďakoval . Ešte aj mne volali a priali mi Krásne Vianoce

loginexistuje
22. dec 2021

@vanda323 a jeho sestra co na to ze nema kolace ?

vanda323
autor
22. dec 2021

@loginexistuje Neviem, ja som snou nevolala. Volal jej môj manžel keď som sa ho opýtala povedal že bola ticho a potom povedala ok.

Strana
z5