icon

Kto z nás je tyran?

lefcaa
20. aug 2021

Budem rada za akukolvek odpoved lebo sama neviem.
Kedy ma muz pravo ublizit zene?
Ked ho vyprovokuje?
Co znamena vyprovokovanie?
Ked ho neposluchne?
Moze ho vobec zena udriet ked na nu muz dvihne ruku?
Moze ho udriet ked ju potom stale dookola ponizuje a nazyva ju sluzkou? Lebo vraj to zena je. Ma sa starat o domacnost a snazit sa zlepsovat. Zena ktora nepecie, nevari polievky, neperie uteraky na 60 stupnov, nenalozi muzovi jest, je vraj hlupa. A on ju to chce naucit. Vraj ma byt v zaujme zeny postarat sa o rodinu. Nic viac. To je jej ulohou.
Moj nazor to nikdy nebol. Chcem aj ja pracovat. Navyse pocuvam ze ma musi zivit lebo som na rodicovskej a mam len 400 prijem. Vraj sa prizivujem a to je dalsi dovod aby som posluchala a postaral sa o nas. Ma pravdu ale kupujem len malej. Ja si nekupim takmer nic, nosim aj jeho veci. Aj preto chcem pracu aby sme mali kazdy si moznost kupit co chceme ako som si pisala kedysi rozpocet. Ako vyjadrit nazor muzovi ktory si to nemysli.
Myslim si ze som zly clovek ktory ale nechce ublizovat, no ked mi niekto ustavicne ublizuje tak to zacnem vracat. Nerobim to ale preto ze by som to chcela ale v zmysle ze si druha strana uvedomi co robi. Porozpravanim sa to bohuzial neda lebo zena ma posluchat vrat. Ja ale nechcem.
Kludne uprimne. Ja sa neurazim naopak si vazim kazdy Vas nazor. Maximalne sa zacnem obhajovat.
Z posledneho incidentu mam 1,5 cm ranu na prste hlboku podla papierov z pohotovosti. Dost krvacala. Vytrhol mi kluc z ruky lebo som nechcela aby odisiel, co uz spravil niekolkokrat a vratil sa o mesiac, dva, mozno neskor. A mne roztal prst. Ale vraj je to moja chyba a zobral mi auto a odisiel. Ale nastastie sa vratil a zobral ma na pohovotost. No ja k nemu uz neviem byt mila kedze to vobec nelutuje.
Ja chcem radu co robit ale odist nemozem. Zatial. Nemam kam a nemam prijem. Alebo sa mam zmenit? Neviem. Mozno si najst praci a po mesiaci odist. Zisla by sa mi rada

Strana
z5
dskjhfdlkdjhl
20. aug 2021

Neviem, ake mas stare dieta, ale cimskor dieta do jasiel/skolky, ty do prace a nebran mu odist, naopak, posli ho.

liljana
20. aug 2021

Byvas v spolocnom, u seba, u neho,...? Nabehla si si ako vela inych na vidly. Cakala si s zalozenymi rukami na zivot v raji a rozpravka sa nekonala. Keby si mala uspory, byvala vo svojom, iba pokrcis nohu, vystries a kopnes ho do zadku. On ta slovne ponizuje, co je toto za vztah?
Takto asi nemas ani za co zit, ani kam ist.

nistika
20. aug 2021

nie bitka je v nasej kulture neakceptovatelna. verime, ze vsetko sa da vykomunikovat a inak ludsky stanovit hranice. ano sebaobrana je nieco ine samozrejme ked uz clovek musi tak musi....ale ak muz nadava zene zena ma moznost jednoducho to viac netrpiet, zbalit kufor a papa....akekolvek nasilie iba vyvola dalsie nasilie a tym zena ohrozuje samu seba....kedysi to bolo tak ze deti boli bite a bolo to nieco normalne, dnes nebijeme ani deti a uz vobec nie dospelych. su ludia ktori to nechapu (vacsinou muzi i ked aj zena do toho moze spadnut) ale nieje to ok. je to nieco touto spolocnostou a zakonmi neakceptovatelne.

nistika
20. aug 2021

a este ti msim napisat....fakt ze sa na to pytas, ze si si uz neni ista vlastnymi pravami a hodnotami svedci o psychickom nasili, ktore sa zacina podpisovat na tebe. cim dlhsie to budes trpiet, tym budes na tom psychicky horsie....je dobre ze si este v stadiu, ze sa pytas....dufajme ze to ukoncis skôr nez sa dostanes do stadia pasivneho prijmania.

nairia
20. aug 2021

tak milostpan sa stazuje, ze vas musi zivit? a dieta je jeho?

evitaevitaevita
20. aug 2021

Je to tyran.

negymama
20. aug 2021

Zena to odkial pises? Z Afganistanu???!!!

daniela1911
20. aug 2021

Keď mu raz, zle zavesíš trenky na sušiak, tak ťa zabije ?!
Dievča, zbaľ sa, kvôli dieťaťu a chod aj do azylového centra. Tu už podľa mňa začína domáce násilie. Tam ti pomôžu aj s bývaním, aj s prácou…
Ak chceš napis správu. Držím palce!

viki_lv
20. aug 2021

Mráz mi behá po chrbte keď to čítam. Si psychicky týraná žena. Neviem aké veľké máš dieťa, ale riešenie je tu len jedno - nájsť si prácu, škôlku/jasle, vyriešiť bývanie bez neho a odísť. Nepôjde to hneď a rýchlo, kým to všetko zrealizujes, preto prestaň plytvať energiou na hádky/obranovanie sa pred jeho útokmi a ponižovanim. Sústreď sa už len na seba a dieťa a váš cieľ - oslobodiť sa od tyrana

stanulienkat
20. aug 2021

Nuz akeho si si nasla. Ci dalsie prekvapive tehotenstvo? Alebo on predtym taky nebol...bla bla

negymama
20. aug 2021

Ucebnicovy priklad... psychicke, ekonomicke a fyzicke tyranie. podkopavanie hodnoty a sebavedomia.

Ziadne "pravo" na nasilie u nas NEEXISTUJE. aj tyranie zvierat je trestne, nieto cloveka.

On ta preto udrie, lebo MOZE...lebo ma fyzicky prevahu, Nie preto ze "provokujes" neposluchanim. Ini ludia, ho tiez mozu vyprovokovat ci neposluchat...sef, kolegovia, znami, rodina, cudzi ludia na ulici ci v obchode... a neudrie ich. lebo...lebo NEMOZE. Jednak nema voci nim fyzicku ani zavislu prevahu, jednak by mu za to hrozilo stihanie.

lefcaa
autor
20. aug 2021

@dskjhfdlkdjhl jeden a pol roka. Cakam na vyjadrenie jasli lebo su plne a hocikam ju nedam. Ja som bola uz na par pohovoroch a dnes mam dalsi. Cize s pracou je to v pohode, na oboch som uspela.

lefcaa
autor
20. aug 2021

@liljana byvame v prenajme ale zmluva nam za mesiac konci takze ak by vsetko vyslo ako ma by sme odisli

lefcaa
autor
20. aug 2021

@nistika ak by sa dalo odisla by som, po tejto poslednej skusenosti urcite. Mala som totiz dieta na rukach v tom momente ale to ho nezastavilo.

lefcaa
autor
20. aug 2021

@nairia ano jeho, ale podla jeho nazoru matka sa ma starat, vraj otec nema citovy vztah k detom. Za toto ho neznasam este viac, bohuzial aj ked ma to mrzi. Vcera som akurat pozerala film Chatrc o odpusteni ale ja neviem ci to dokazem. Nemala by som sudit aj ked on je specialny pripad.

kulumulu123
20. aug 2021

@lefcaa toto sa nedá ani dočítať sorry. To kde si takého kkta prosímta nasla??? A čím ta natoľko očaril že s ním máš dieťa???? Ach joj celé zle 😱😫😭😭😭😭😭

lefcaa
autor
20. aug 2021

@daniela1911 ano. Oprala som mu latkovy opasok v pracke a nakrical na mna ze som hlupa ked neviem ze to tam nepatri.

konikkon
20. aug 2021

@lefcaa si hlúpa, lebo sa o takého debila staráš. Neper mu, nevar mu. Si na rodičovskej dovolenke, tak sa podľa toho správaj. Bud rodičom a dovolenkuj. Koľko zarába tento tvoj dement? Prečo sa nechávas fyzicky napadat???

makova333
20. aug 2021

@lefcaa on nema pravo byt teba, ty nemas pravo byt jeho. V sebaobrane mas pravo sa branit primeranym sposobom. Mas pravo nezostavat v spolocnej domacnosti (a ani vo vztahu) s niekym kto sa psychicky, fyzicky aj ekonomicky tyra. Mas pravo na vyzivne na dieta. Mas pravo pracovat. Mas pravo na slusny a dostojny zivot. Ktore z tychto prav vyuzijes, je len na tebe 🙂

viestta
Odpoveď bola odstránená
lefcaa
autor
20. aug 2021

@viki_lv ja ale neviem len tak sediet pri cloveku ktory mi ublizi a este si mysli ze je to moja vina. Viem ze keby som vysla z bytu s krvavou rukou a by som tam kvapkala by mi povedal ze co robim susedom bordel. Je mi z toho smutno, ale ked sa mu to akokolvek snazim vysvetlit tak ma nepocuvala, je len ticho a potom povie nieco odveci, pripadne mi nieco vytkne. Jasne ze ma to nahneva a uz zacnem kricat ja ale on je stale ticho a povie mi ze som neni normalna a sprosta a zacina konflikt. Pokial som ticho a nekomunikujem tak sa si mnou nebavi vobec aj niekolko dni a to je priserne. Vsetko je proste moja vina.

sasanka605
20. aug 2021

Tu uz len chyba aby ta doma aj zamkol a bola by si plnohodnotná slúžka. Utekaj svinským krokom, nikto ti nic lepsie neporadí.

lefcaa
autor
20. aug 2021

@stanulienkat pred tehotenstvom nebol, pocas tehotenstva bol miestami a to som na mesiac odisla dvakrat. Prvykrat ked som s nim nedokazala spavat lebo mi bolo zle ale nevedel to pochopit. Druhykrat ked mi nedovolil sa najest lebo navaril on a nie ja, ale mne bolo naozaj zle.

derdia
20. aug 2021

@lefcaa no mozno ta moja odpovedat nahneva, ale ty si absolutne nedospela zena, ktora nema rada samu seba. Pretoze zit v takychto podmienkach je uplne pod uroven. Pre mna. Ale pre teba ocividne nie. A tvoj muz odchadza lebo pre neho nrmas ziadnu uroven..
Drzat kluc aby neodisiel? 🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️🤓🤓🤓Ameno dolores... Presne preto si ta nevazi... Lebo ho drzis nasilu, moze si k tebe dovolit vsetko a aj tak budes na nom zavisla.

lefcaa
autor
20. aug 2021

@kulumulu123 ano ocaril lebo sa snazil. Taktika.

makova333
20. aug 2021

ty si tu uz pisala, ze?

nistika
20. aug 2021

@lefcaa no ak zijes s narcisom ci psychopatom, vzdy bude vsetko tvoja vina....tymto porucham to nevysvetlis, oni veria ze su normalni a nemaju problem....problem je VZDY ten druhy v tomto pripade ty. a daj si pozor na vyraz Geistleiting. vygoogli si a racionalne zhodnot ci sa to nedeje...lebo tento pojem ta dostane na psychiatriu este skor, nez mozes predpokladat.

lefcaa
autor
20. aug 2021

@konikkon sedem mesiacov od porodu sme neboli spolu a potom sa k sebe vratili. Tyzden alebo dva sme spolu zili a potom dva mesiace od seba. Ale chcel odo mna aby som sa chodila o neho starat. Rad ked sme boli spolu doma si sadol na sedacku a mne povedal aby som mu podala papuce. Ziadne prosim. A ja ze preco. Jeho odpoved bola ze preto lebo som na materskej. Plat ma 1600 v cistom.

lefcaa
autor
20. aug 2021

@sasanka605 ja som ho uz zamkla v izbe ked som uz nezniesla jeho spravanie. Alebo ked som nechcela aby odisiel. VIem ze som nemala ale nevedela som co robit ked nic nepomahalo.

zivotgombicka
20. aug 2021

Prosím ťa, nájdi v sebe silu a odíď od neho. Týra ťa psychicky, finančne a začína aj fyzicky. Môže sa to zdať teraz ťažké a aj to je ťažké, ale bude ti bez neho lepšie. Možno sa skús obrátiť na združenie Fenestra, ktoré pomáha ženám v tvojej situácii, bezplatná linka je 0911 440 808. Ty aj tvoje dieťatko si zaslúžite pekný život a úctivé zaobchádzanie. Držím ti palce ❤️

Strana
z5