icon

Ktorú kamarátku si mám vybrať?

seemani
19. feb 2014

Ahojte, zaradila som toto medzi rodinné problémy, hoci nie sme rodina..Potrebujem, nezainteresovaný a nestranný uhol pohľadu na danú situáciu. Skúsim to opísať tak, aby ste tento zložitý vzťah pochopili... 🙂
Sme tri kamarátky. dajme tomu Erika, Janka,ja.. Všetky tri sme vlastníčkami koní. Ja, som si kúpila pozemok a v lete si chcem svojho koňa, ktorého mám teraz doma, sťahovať na daný pozemok, keďže je o dosť väčší. Erika kúpila svojej dcére (11) koňa na Vianoce a momentálne ho má ustajneného u jedného pána, kde musí každý deň dochádzať, keďže je to mimo mesto. Janka má svojho koňa tiež tam, kde Erika. Obe sú moje veľmi dobré priateľky, hoci s Erikou sme mali pár výmen názorov, sme susedky, jej dcéra u mňa jazdila a boli nejaké drobné problémy, avšak sa to vyriešilo.. S Jankou sme jedna duša, máme spoločné myšlienky, veľmi sme si sadli.. Janka je však k veľa ľuďom arogantná a nie každý jej sedí.. Erika je naopak veľmi spoločenská, miluje deti, je spolahlivá, ochotná, avšak niekedy jej je veľa a dokáže ľuďom aj so svojou dcérou dosť liezť na nervy. Nie raz aj mne 😉 Janka zas deti nemusí, vadí jej hluk, pri kone chodí rekreovať a najradšej by tam bola sama a v tichu.. Vie byť dosť protivná.. Vzťah medzi nimi dvoma: Janka znenávidela Erikinu dcéru, práve kvôli jej výstrednému chovaniu, je to živé dieťa, ktoré je aj hlučné a niekedy sa dosť rozčuluje aj pri koni, čo okoliu vadí.. Veľmi sa pohádali a Janka Eriku úplne ignoruje, napriek tomu, že Erika to hodila za hlavu a nemá s ňou najmenší problém.. Janka na ňu stále nadáva, a poburuje sa nad každou kravinou, ktorú urobí ona alebo jej dcéra. S Jankou som už veľmi dlhé roky rátala, že ke´d si raz kúpim pozemok, vezmem ju k sebe aj s koňom. Lenže ku mne by chcela aj erika, a obe ich zobrať nemôžem, už teraz sa janka teší, jak sa ich zbaví, keď pôjde ku mne..
A teraz nastáva obrovská dilema.. Ja mám doma 7 mesačného synka, vyučujem jazdu na koni. Mám svojich klientov, väčšinou deti, semtam aj nad 18. Je ich stále viac, preto plánujem kúpu ďalšieho koňa a otvorenie malého ranču(teda na tom pozemku). Môj syn bude niekedy doma so svokrou, niekedy pôjde so mnou. Samozrejme sa mi tam zíde pravá ruka ktorá mi pomôže s malým, kým sa budem venovať klientom, aby som ho nemusela mať nonstop na očiach. Na to je vhodný kandidát Erika, keďže má 5 ročného syna, ktorý sa s malým rád hráva a ona s dcérou pri koňoch trávi denne aj 3-4 hodiny. Malý je na ňu zvyknutý, má ju rád. Na druhej strane ma trochu desí predstava že ju bduem mať aj s dcérou pri sebe denno denne( plánujeme tam časom postaviť aj dom, tkaže tam bduem aj bývať..). ako som písala, vedia liezť niekedy na nervy.. Janka deti nemusí, a tam bude detí plno, tkaže aj keď sme veľmi dobré kamarátky a dosť by som jej tým pomohla (cestovanie, financie, spoločné vychádzky), mám obavu z toho ako by zvládla toľko detí naraz a bojím sa, že by mi svojím prístupom odháňala klientov.. S deťmi to vie, má dvoch malých bratov, ale práve preto deti moc nemusí. Takže nechcem od nej žiadať aby mi pomohla s malým. Avšak bola by užitočná okolo koní, vie o nich oveľa viac ako Erika a aj v prípade odchodu na dovolenku alebo niekam viem že by sa dobre postarala o ranč..
Mám obrovskú dilemu, Janka ani netuší, že vôbec zvažujem Eriku., S Erikou som sa o tom bavila, tá to berie športovo a povedala k tomu len toľko, že rozhodnúť sa musím ja, a že ona problém s Jankou nemá, ona by ju tam zniesla, ale ak by som ju tam aj nezorbala, naše kamarátsvo by sa nijak nezmeniko. Naopak janka s tým dosť ráta a myslím si že ak jej oznámim toto, že tam pôjde aj Erika, sklamem ju a už ku mne nebude chcieť.. A to by asi našše kamarátsvo pokazilo, brala by to ako podraz.. ☹ zvážila som aj variantu, že ich proste vezmem obe a nech si svoj vzťah vydiskutujú medzi sebou a ja sa od toho dištancujem, ale zvážila som aj to, že nevezmem ani jednu, ale to by sa zas len Janka urazila, keďže som jej to slúbila. a šla by som len proti sebe, ke´dže tam niekoho potrebujem.
Snáď ste to pochopili, baby čo y ste robili na mojom mieste? Som z toho na nervy...

Strana
z2
macamac
19. feb 2014

@seemani vzala by som obe a nech si to medzi sebou urovnajú
Janka nech sa naučí chodiť v medziľudských vzťahoch
trošku mi z toho vychádza, že Janka je mladšia, bez životných skúseností
Erika sa mi páči svojim nadhľadom, vedieť odpustiť, prijať veci, zbytočne neriešiť, nevŕtať sa v problémoch a neriešiť donekonečna minulosť
je to tvoje miesto, nevidím dôvod, aby si si musela vyberať
vezmi ich obe a ono sa to utrasie 😉
ak Janka túži po tom mieste a uľahčilo by jej to život, nech sa naučí niečo obetovať aj pre svoje dobro
nič v živote nie je zadarmo a neviem,prečo by si jej mala chystať akože bezproblémové miestečko
pozri, z oboch je pre teba dobré niečo, tak to skĺb dohromady 🙂

sabina1975
19. feb 2014

z tohto som pochopila ze oni potrebuju teba takze zober obe a bud sa udobria- budu sa tolerovat alebo jedna odide sama ty im obom vides v ustrety a ich vztah nevies nijako ovpyivnit to musia ony dve

cawes
19. feb 2014

v prvom rade nic v zlom ale takyto problem pri mojich by som naozaj chcela mat.
No ale k veci. Kedze som pochopila ze to planujes ako biznis, a chces z toho zit a neskor tam byvat tak byt tebou tak rozmyslam biznisovo a nie tym komu ublizim alebo ktoru kamaratku tam zobrat. Ja som zasadne proti biznisu medzi rodinou a napr.. kamaratkami ak sa vam darit nebude alebo nieco pohadate sa a ty prides o kamosku. Byt tebou hladam niekoho kto by ti pomohol cisto okolo koni a s klientami, ak mas v plane to robit pre deti, tak je Janka zly kandidat, ak ale vies ze Erika ma dieta ktore je otravne a vadi ti to uz teraz tak to lepsie nebude

sissy27
19. feb 2014

zobrať obidve na kávu - povedať im to, čo si napísala sem, každej predostrieš na rovinu jej plusy a mínusy (čo si budeme hovoriť, každý máme nejaké) a uvidíš... možno sa jedna z nich do krvi urazí a je to vyriešené, alebo to ustojíte všetky tri a možno si nájdu k sebe cestu...
ale nezávidím, máš to ťažké, tak držím palce, aby to dopadlo čo najlepšie 😉

nini1010
19. feb 2014

@macamac Plne s tebou súhlasím.buď obe alebo ani jedna ale nevidím dôvod prečo by si sa mala ty stresovat vyberanim si medzi nimi.buď sa budú správať k sebe normálne alebo sa rozluc s oboma.ty si tam doma.

miku1
19. feb 2014

@seemani Ja už mám teraz guláš z toho čo som čítala 🙂 Už neviem ani ako sa volám ja 🙂 No ale k veci. Ja by som nebrala ani jednu. Dôvody prečo udávať hádam nemusím, stačí, keď si poriadne ešte raz prečítaš čo si o oboch napísala 🙂 Nájdi si radšej niekoho tretieho, kto nebude ani rodina a ani kamarátka.

lole84
19. feb 2014

velky suhlas s miku a s cawes.
ides robit biznis, chces ho robit dobre aby si zarobila a zaroven aby si bola stastna, tieto dva faktory ohrozujes v momente ak zoberies ktorukolvek z nich. takze urcite si najdi nezainteresovaneho cloveka, s ktorym nebudes musiet riesit malichernosti...ak su ozajsne kamaratky, pochopia preco si ich z toho vylucila ak nie, tak Ti za nimi nemusi byt luto...

jabadaba
19. feb 2014

@seemani cisto pocitovo, bez precitania si inych komentov - volila by som Eriku. Podla tvojho popisu je to jedna bezkonfliktna baba, navyse velkorysa pokial ide o vztahy. Ona Janku znesie v pohode, rozopre predychala a ide dalej bez nejakej zbytocnej zaste. Janka toho schopna nie je. Ma predsudok, ma namietky, zije konfliktom a nevie prekrocit svoj tien. Nema rada deti, nemusi Eriku....koho ma vlastne rada? Ak len koniky, potom nech je solo jazdcom. Deti su sucastou jej kamaratok a teda bud vas ma rada obe aj s vasimi detmi alebo nech si posobi skutocne osve. Janka mi pride trosku sebestredna.

mimake
19. feb 2014

vzala by som Eriku. Sorry ale ak sa Janka dokaze nahnevat a prestat s tebou komunikovat kvoli takejto banalite tak to asi nie je najlepsia kamoska. Erika mi pride rozumnejsia aj ked ta jej dcera mozno narobi sarapatu ale vztah to nemoze ohrozit

0silvia0
19. feb 2014

@seemani ak by si zobrala nestranného človeka, tiež sa z neho môže časom vykľuť všelijaká povaha, však všetci máme nejaké chyby. Tieto dve poznáš, poznáš ich negatíva aj pozitíva, pozemok je tvoj, pravidlá určuješ ty. Povedz im, že ich máš rada obe (aj s chybami 🙂 ), chceš ich zobrať obe a ak sa to jednej z nich nebude páčiť, jej problém. Ak sa niektorá urazí, musíš rátať aj s tým, že stratíš priateľku. Hlavne si treba narovinu povedať pravidlá a trvať na ich dodržiavaní.

adeala
19. feb 2014

@seemani vzala by som ich obe. S tým, že by som ich poprosila, nech sa aspoň na TVOJOM pozemku k sebe správajú slušne a nech ťa nezaťahujú do ich sporov, keďže máš rada obe. Verím, že ako dospelé a inteligentné ženy to pochopia.

miskacharly
19. feb 2014

Ta janka vidim,ze je dost sebecka.nenechala by som sa nutit,nerozpravat sa s druhou kamaratkou.to je ich vec.ty s tym nic nemas.povedz im ze ich zoberes obe a ked sa jednej nebude pacit,moze ist papa.nemozes sa predca rozdvojit len aby bola janka spokojna.moj nazor 🙂

seemani
autor
19. feb 2014

@cawes
@lole84
baby asi som sa zle vyjadrila.. Väčšina rančov ponúka aj možnosť ustajnenia, to isté kamoškám ponúknem aj ja a cena ktorú si zaplatia za ustajnenie bdue rovnaká ako pre nich , tak aj pre cudzích. cudzích však bduem ustajňovať časom, ke´d sa rozšírime. Ale oni dve ak aj ku mne pôjdu, budú riadne platiť, pretože aj to bdue súčasť môjho živobitia, takže to nebude tak, že mi budú s biznisom pomáhať. Erika chodí s dcérou ku koňom každý deň a stojí tam 3 hodiny a pozerá sa. Malého syna musí dať k mame lebo by tam nevrdržal stáť,a tým prichádza aj o čas, ktorý môže stráviť s ním. U mňa by mali deti svoj priestor, pieskovisko, preliezku, syna by mohla nosiť so seboua zároveň by dávala pozor na môjho. Čiže v tomto by sme si vzájomne pomohli.. Obe by platili približnú sumu čo doteraz, len by to mali bližšie, nemuseli by dochádzať a v okolí je oveľa viac možností, čo s koňmi, naptr. kúsok od nás je rieka, 10 min klusom je les.. To poskytuje obrovské zážitky, čo oni teraz nemajú.. Samozrjeme biznis je u mňa prvoradý, treba živiť rodinu, ranč neotváram pre kamarátky, ale pre klientov. Im by sa len naskytla možnosť byť tiež klientkami s cenníkom a službami rovnakými ako pre ostatných..
Inak Eriku ste dobre odhadli, ona stále hovorí, že priatelia sú nato, aby si veci aj vydiskutovali a bie henď pri prvom probléme sa odcudziť. My sme si doteraz všetko vždy vysvetlili narovinu a urobili čiaru a šli ďalej.. S jankou ozaj neviem, ešte sme sa nepochytili kvôli ničomu.. Ak by sa janka dokázala prispôsobiť, bolo by to najjednoduchšie...

dzina
19. feb 2014

@seemani osobne tiez zdielam nazor mat radsej tretiu nezainteresovanu osobu na prípadnú výpomoc s dieťaťom....aj ked ste kamaratky,.....keby sa nedajboze nieco "zomelie" zeby ste si kvoli niecomu skocili "do vlasov" bude to "boliet" ovela menej ako keby Ti ma neskor niektora nieco vycitat a zacat Ti podkopavat nohy a biznis celkovo.....hovori sa ze aj zla reklama je reklama,...ale podla mna nemas zaujem o reklamu,aby Ta este ani o nerozbehnutý biznis pripravila....tolko moj nazor,.....mam uz vela skusenosti s ludmi a viem ze ani to najlepsie priatelstvo nie je nikdy na 100% a vzdy treba mysliet na "zadne dvierka" ......

kofoluska
19. feb 2014

@seemani Xces riesit biznis, neber ani jednu. Kedysi ma kamarat poprosil, aby som sa mu pozrela na webove stranky, ze co by som upravila, zlepsila a podobne. No, bolo toho tolko, ze sme nakoniec podpisali dohodu o vykonani prace a mala som sa mu o tie webovky starat. Technicke veci som mala riesit s jednym jeho zamestnancom. Nebudem sa rozpisovat o problemoch, ktore vznikali jednak s tym zamestnancom, ale aj s dochadzkovym systemom, firemnym mailom a podobne. Dopadlo to tak, ze som kamaratovi povedala, ze radsej s nim ostanem kamaratka a na tie peniaze, co mesacne od neho dostanem sa mozem vysrat. Dala som vypoved a kamarati sme dodnes. Viem ale, ze keby som tam dalej pracovala, dnes by sme sa nerozpravali. A ze to je velmi blizky kamarat, manzelovi bol na svadbe za svedka. 🙂
Kamarati do biznisu nepatria.

jalucija
19. feb 2014

@seemani trosku som sa stratila, jedna z tych bab ma mat ustajneneho kona a vypomahat ti, ci obidve maju mat ustajnenych konikov ale vypomahat bude len jedna?
A nedalo by sa na striedacku ich vypomoc vyuzit? Napriek vsetkemu by som odporucila skor erzu, ale len kvoli tym detom.

renab
19. feb 2014

kamarátky by som do toho vôbec neplietla. našla by som tretiu nezávislú osobu. Ak tam chcú mať ustajnené kone, nech sa páči. Ale na prácu určite niekto iný.

mcr976
19. feb 2014

Erika to vie s deťmi, Janka s koňmi...aj jednú aj druhú pomenúvaš "kamarátka"...Správna kamarátka by bola rada, že jej chceš pomôcť a nekládla by si podmienky...ak chce po Tebe, aby si rešpektovala, že ONA sa hnevá, tak aj ONA by mala brať na vedomie, že ty s tým nič nemáš...je to Jankin problém, že sa na Eriku hnevá nie tvoj...taktiež sa Janka musí vyrovnať s deťmi na farme - tvoj pozemok, tvoja farma, tvoj biznis / pri rozbiehaní si vďačná za každého klienta - aj za dieťa, ktoré ti zaplatí...biznis je aj o peniazoch a tie ti z neba nespadnú - a to by mala Janka pochopiť/ ...prepánakráľa, veď ste dospelé ženy, nie deti v MŠ... jednoznačne by som im narovinu povedala svoj názor, čo si o tom všetkom myslím a hlavne by som im nedovolila hodiť rozhodnutie na teba / že povedz ty - buď ona alebo ja /... povedz im svoju predstavu o farme, že počítaš aj s nimi tak ako ste sa na začiatku dohodli, ale je len na nich, či tvoju ponuku príjmu...Janke by bolo načase povedať, že rátaš aj s Erikou 😉 ...a teraz k Erike...píšeš, že je to skvelá osoba, ale jej malá ti občas lezie na nervy a máš obavy, že ak sa na tom pozemku postavíš dom a budeš tam bývať, čo potom, keď by sa vaše vzťahy kvôli nej narušili? Dom nepostavíš za týždeň...kým sa tam nasťahuješ, jej malá bude staršia a rozumnejšia - takže tak ako Ty si obávaš, že s ňou nevydržíš, ja si myslím, že malá Ťa môže časom aj milo prekvapiť...a možno ju koníky omrzia a nebude chodiť vôbec ...je to o tom, ako ju mamka Erika povedie... čas všetko ukáže... bude dobre, neboj, len s nimi jednaj narovinu 😉

silaviat
19. feb 2014

ani jednu - zamestnavat kamaradov ci rodinu nkdy neprinieslo nic dobre ;) co sa tyka kamaradstva - ta spravna kamaradka vzdy bude respektovat tvoje rozhodnutie bez toho aby sa urazala... kamaradstvo je nieco ako vztah - treba tam respektovat jedna druhu vediet sa vzajomne podporit a pochopit .. ak to Jana nepochopi a urazi sa tak potom tam nieje daco v poriadku ..

tajomna21
19. feb 2014

@seemani nemyslim si, ze je co riesit ... neponukas im biznis, ty im ponukas ustajnenie kona tak ako budes hocikomu inemu ... takze to ponukni obom, co je medzi nimi je ich problem ... ked nemozu byt spolu, nech si to zariadia tak, ze kazda bude chodit v iny cas .... to, ze jedna z nich ti vie vypomoct je len plus pre teba, to prostredie pre dieta tam zrejme budes budovat tak ci tak, kvoli svojmu .... ak ti nebude ta jedna vediet vypomoct, vzdy mozes dat privyrobit nejakej miestnej studentke, ktora sa tam o dieta, pripadne viacej postara (napr. aj za nejaky poplatok pre inych rodicov)

seemani
autor
19. feb 2014

baby nie ja ich nepotrebujem vôbec, čo sa týka výpomoci.. Erika by potťrebovala syna mať pri sebe, jej by som veľmi uľahčila život a na oplátku by dohlaidala aj na môjho, keďže už dáva pozor na svojho.. to s tým nemá podľa mňa nič. Janka by sa mi postarala o kone(nakrmila, vyhnojila, ..) v prípadde dovolenky, hmm.. rqaz za rok.. ato by jej bolo normálne zaplatené.. Ja by som ich ani nepotrebovala, možno Eriku kvôli malému.. ale aj to by som vedela zariadiť inak, keby chcem. Len toto je najľahšie riešenie.. Biznis je moja starosť, oni by s tým nemali nič spoločné, ako som už písala, boli yb tiež klientky...

tykat
19. feb 2014

@seemani ...s kamarátkami radšej nekalkuluj a nechoď do žiadneho podnikania či iného obchodného vzťahu, nerobí to dobrotu. Našla by som si na podnikanie niekoho úplne iného s kým by som mala vyjasnený vzťah (niečo za niečo). Kamarátstvo by som do toho vôbec nemiešala lebo narazíš, hlavne keď už teraz je tam niečo čo ti na obidvoch "nepasuje".

tajomna21
19. feb 2014

@seemani tak to neries, ponukni im rovnake podmienky a ostatne je na nich .... a pri tvojej dovolenke ako pises, vies si ju zaplatit jednorazovo na dohodu ... a tak ostanu vztahy nezatazene a ciste ....
tak tiez nemaju co riesit, najmä ak su podmienky pre nich lepsie ako inde

lucinocka
19. feb 2014

@seemani nezobrala by som ani jednu, ale neutralneho cloveka, co vie s detmi aj s konmi.. a s kamoskami by som chodila jazdit vo volnom case... rodinu a priatelov sa do biznisu tahat nevyplati..

dominika1988
Autor odpoveď zmazal
matozazzo
19. feb 2014

@seemani Nelahka situacia, ale... presne ako pisu vyssie, pozvi obe (bez deti) niekam mimo koni na kavu. A povedz im strucne to, co si napisala tu,. Ze mas miesto len pre 1 (ak som spravne pochopila), jedna vhodna k detom, druha si nie si ista, a ze mas obe rada a su tvoje kamaratky a teraz nevies, co robit a co je spravne. Zrejme nastane situacia, ktora to vsetko vyriesi,. A hlavne, netrap sa tym. V zivote prichadzaju a odchadzaju ludia tak, ako to je spraven. Drzat niekoho nasilu je nezmysel a skor ci neskor sam odide. A hlavne, mysli na seba. Ak ti nevyhovuje ani jedna, neber ani jednu a cas vsetko ukaze. Ty stanovujes pravidla, ty urob to, co je pre teba najvyhodnejsie. Alebo nech sa striedaju - 1 tyzden jedna, druhy druha a mas to vyriesene 😉

nigguska
19. feb 2014

@seemani ja by som zobrala obe....a v podstate sa nemusia ani stretavat....dohodnete si podmienky,kedy tam bude jedna a kedy druha....

seemani
autor
19. feb 2014

Práveže stretávali by sa každý deň, obe chodia za svojimi koňmi denne, a aj v rovnakom čase, keďže jedna končí v práci o 14a druhej dcéra končí v škole okolo pol 2 .. To rozdelenie času vonkoncom neprichádza do úvahy, aj ja tam bduem medzi 14-18 kým tam nebývam. Baby ďakujem za rad máte v tom pravdu, ja im posktujem niečo lepšie ako majú teraz, ja ich v podstate nepotrebujem, takže mi môže byť jedno, ako sa to vyostrí. pozvem ich obe, obom dám rovnaké podmienky, a nech sa každá rozhodne ako to porieši. A keď niektorá ku mne nepôjde, nemôže povedať, že som ju nevolala.. rozhodnutie bude na nich , nie na mne.. 🙂 pomohli ste mi..

eeffka
19. feb 2014

@seemani takze ty mas dilemu ci prijmes za KLIENTOV svoje kamaratky, lebo sa nemusia? 😀 😀 😀 a co budes robit az sa ti nahlasi daky pako, ktory bude mudry ako radio, ale bude platit? ho odmietnes?
Absolutne by som to neriesila: baby tu mate miesto, a cennik a rozhodnite sa, ak pridete budem rada, ak nie aj tak dobre. Hadam nebudes brat ohlady ci sa tvoji KLIENTI navzájom maju radi

seemani
autor
19. feb 2014

@eeffka praveže presne nato budem brať ohlady...ak sa tam dvaja ludia pochytia tak ok..vydiskutujeme a poriesime..ale ak tak bude jeden dobrak co bude ostatnym strpcovat zivot a budu na neho opakovane staznosti,jednoducho poleti...lahsie sa vsak vyhadzuje cudzi vies ako 🙂 ... ale prvorade je na ranci zazemie a pokojne vztahy,tam sa musia decka citit dobre a urcite mi par eur nestoji za rozbroje a nasledny odchod ludi, ktory by inak ostali... takze ano odmietnem bez ohladu nato aky je obsah jeho vacku

Strana
z2