icon

Ktorú kamarátku si mám vybrať?

seemani
19. feb 2014

Ahojte, zaradila som toto medzi rodinné problémy, hoci nie sme rodina..Potrebujem, nezainteresovaný a nestranný uhol pohľadu na danú situáciu. Skúsim to opísať tak, aby ste tento zložitý vzťah pochopili... 🙂
Sme tri kamarátky. dajme tomu Erika, Janka,ja.. Všetky tri sme vlastníčkami koní. Ja, som si kúpila pozemok a v lete si chcem svojho koňa, ktorého mám teraz doma, sťahovať na daný pozemok, keďže je o dosť väčší. Erika kúpila svojej dcére (11) koňa na Vianoce a momentálne ho má ustajneného u jedného pána, kde musí každý deň dochádzať, keďže je to mimo mesto. Janka má svojho koňa tiež tam, kde Erika. Obe sú moje veľmi dobré priateľky, hoci s Erikou sme mali pár výmen názorov, sme susedky, jej dcéra u mňa jazdila a boli nejaké drobné problémy, avšak sa to vyriešilo.. S Jankou sme jedna duša, máme spoločné myšlienky, veľmi sme si sadli.. Janka je však k veľa ľuďom arogantná a nie každý jej sedí.. Erika je naopak veľmi spoločenská, miluje deti, je spolahlivá, ochotná, avšak niekedy jej je veľa a dokáže ľuďom aj so svojou dcérou dosť liezť na nervy. Nie raz aj mne 😉 Janka zas deti nemusí, vadí jej hluk, pri kone chodí rekreovať a najradšej by tam bola sama a v tichu.. Vie byť dosť protivná.. Vzťah medzi nimi dvoma: Janka znenávidela Erikinu dcéru, práve kvôli jej výstrednému chovaniu, je to živé dieťa, ktoré je aj hlučné a niekedy sa dosť rozčuluje aj pri koni, čo okoliu vadí.. Veľmi sa pohádali a Janka Eriku úplne ignoruje, napriek tomu, že Erika to hodila za hlavu a nemá s ňou najmenší problém.. Janka na ňu stále nadáva, a poburuje sa nad každou kravinou, ktorú urobí ona alebo jej dcéra. S Jankou som už veľmi dlhé roky rátala, že ke´d si raz kúpim pozemok, vezmem ju k sebe aj s koňom. Lenže ku mne by chcela aj erika, a obe ich zobrať nemôžem, už teraz sa janka teší, jak sa ich zbaví, keď pôjde ku mne..
A teraz nastáva obrovská dilema.. Ja mám doma 7 mesačného synka, vyučujem jazdu na koni. Mám svojich klientov, väčšinou deti, semtam aj nad 18. Je ich stále viac, preto plánujem kúpu ďalšieho koňa a otvorenie malého ranču(teda na tom pozemku). Môj syn bude niekedy doma so svokrou, niekedy pôjde so mnou. Samozrejme sa mi tam zíde pravá ruka ktorá mi pomôže s malým, kým sa budem venovať klientom, aby som ho nemusela mať nonstop na očiach. Na to je vhodný kandidát Erika, keďže má 5 ročného syna, ktorý sa s malým rád hráva a ona s dcérou pri koňoch trávi denne aj 3-4 hodiny. Malý je na ňu zvyknutý, má ju rád. Na druhej strane ma trochu desí predstava že ju bduem mať aj s dcérou pri sebe denno denne( plánujeme tam časom postaviť aj dom, tkaže tam bduem aj bývať..). ako som písala, vedia liezť niekedy na nervy.. Janka deti nemusí, a tam bude detí plno, tkaže aj keď sme veľmi dobré kamarátky a dosť by som jej tým pomohla (cestovanie, financie, spoločné vychádzky), mám obavu z toho ako by zvládla toľko detí naraz a bojím sa, že by mi svojím prístupom odháňala klientov.. S deťmi to vie, má dvoch malých bratov, ale práve preto deti moc nemusí. Takže nechcem od nej žiadať aby mi pomohla s malým. Avšak bola by užitočná okolo koní, vie o nich oveľa viac ako Erika a aj v prípade odchodu na dovolenku alebo niekam viem že by sa dobre postarala o ranč..
Mám obrovskú dilemu, Janka ani netuší, že vôbec zvažujem Eriku., S Erikou som sa o tom bavila, tá to berie športovo a povedala k tomu len toľko, že rozhodnúť sa musím ja, a že ona problém s Jankou nemá, ona by ju tam zniesla, ale ak by som ju tam aj nezorbala, naše kamarátsvo by sa nijak nezmeniko. Naopak janka s tým dosť ráta a myslím si že ak jej oznámim toto, že tam pôjde aj Erika, sklamem ju a už ku mne nebude chcieť.. A to by asi našše kamarátsvo pokazilo, brala by to ako podraz.. ☹ zvážila som aj variantu, že ich proste vezmem obe a nech si svoj vzťah vydiskutujú medzi sebou a ja sa od toho dištancujem, ale zvážila som aj to, že nevezmem ani jednu, ale to by sa zas len Janka urazila, keďže som jej to slúbila. a šla by som len proti sebe, ke´dže tam niekoho potrebujem.
Snáď ste to pochopili, baby čo y ste robili na mojom mieste? Som z toho na nervy...

Strana
z2
erika182
20. feb 2014

@seemani v prvom rade by som to povedala aj tej janke a vypocula si jej postoj k veci. Kazdy mame nejake chyby a tak treba tolerovat i chyby tych druhych. Ty tam chces obe, pretoze mas obe rada. Ak s tym ma niektora problem, je to jej problem. a pokial niektora nechce stratit teba ako kamaratku, tak urobi v takejto situaci nejaky kompromis. Ved nemusia byt kamaratky medzi sebou, staci ak sa budu navuajom akceptovat.

senta_sofia
20. feb 2014

kde sa dvaja biju, treti vitazi 😉 uprimne? ja by som nebrala ani jednu, ide o biznis, kto vie, co sa bud z jednej alebo druhej este vykluje, skus hladat uplne ine riesenie, aby si si nepopalila prsty...

ivka2903
20. feb 2014

Keďže ide o biznis, tak sa k tomu treba tak aj postaviť. Stanovila by som podmienky a cenu, za ktorú im dáš miesto pre ich kone a rozhodnutie je už len a len na nich. Ak budú mať osobný problém, tak to je fakt len ich problém, nie tvoj.. Sú predsa dospelé, tak by sa podľa toho mohli aj správať a vyriešiť si to ako dospelí ľudia. Ty sa nenechaj postaviť do pozície rozhodcu, lebo nakoniec skončíš najhoršie.. Práve by som to rozhodnutie nechala na každej jednej z nich.. A to, či budú s podmienkami súhlasiť alebo nie.. to je na nich... Kamarátstvo sa týmto neskončí. A ak náhodou áno, tak to nebolo kamarátstvo..

kiki68
20. feb 2014

vzala by som obidve s tym,ze by ste sadli vsetky tri ku stolu a dohodli sa ako biznis ludia,nie ako kamarati. ty ides podnikat a do toho sa kamaratstvo nepletie. Treba im dat jasne najavo Tvoje ciele,poziadavky,ocakavanie. Cize aby neodplasili a nenastvali klientov (zla reputacia ohrozi chod ranca), aby neboli nejake rozbroje medzi nimi a okolo koni. Vsetko si s nimi treba vydiskutovat a nejake tie veci aj podpisat aby bolo jasno. Ja mam velmi zle skusenosti s tym,ze vsak je to kamoska, doprajem jej,lebo ju poznam,aj ked ma svoje muchy. Pozor na vec, Ty mas urcity zamer,kotry chces aby vysiel a obidve kamosky maju do toho co dat,ale poznas ich slabe strabky a vies,kde moze byt kamen urazu. Takto by to mohlo fungovat. Jednoducho ak je ranc zamerny tak,aby bol pre ludi,deti,co sa chcu naucit jazdit, ajazdit si na konoch,tak sa musia kamosky prisposobit. A napriklad ta,co nema rada deti a hluk by tam bola vtedy ak by tam neboli zrovna planovane hodiny s detmi,ale by si isli zajazdit dospelaci,pripadne ich bude musiet tie deti tolerovat. Cize Janka sa moze viac venovat konom. Erika mi pride ako taka osobka zamerana na medziludske vztahy, ma rada deti,je zvyknuta tie osoby okolo nejak osefovat,aby nebol bordel a tam by som ju aj uplatnila. V tomto sa neda rozmyslat uplne srdcom,ale aj rozumom a veeelmi triezvym 😉

maminuska
20. feb 2014

@seemani biznis sa vyznačuje vždy určitou tvrdosťou a s prípadnými stratami musíš počítať, inak to jednoducho nejde. Ja už podnikám 10 rokov a poviem ti že v niektorých veciach som ako skala - nezamestnávam kamarátky a rodinu. Všetci to o mne vedia a už sa ani nepokúšaju.
Ja osobne by som nevzala ani jednu , ale ak si sa predsa len rozhodla pre jednu , tak by to bola Erika.

digysa
20. feb 2014

@seemani V skratke, Janku posli do prdele! Ona ti nebude rozkazovat, kto bude mat uskladnene kone na tvojom ranchi. Hold ma smolu. A pre klud by som jej hned povedala, ze pocitas s tym, ze Erike zabezpecis miesto pre kona v stajni, aby si hned videla, ako sa k tomu Janka vyjadri.
Ked si Janka jedneho dna otvori svoj ranch, tak si moze vyberat klientov, teraz musi drzat hubu a krok. Ty si panom situacie. Podmienky kladies Ty.

kaktusik007
20. feb 2014

@seemani pozri sa na to takto - ak bude erika s jej dcerou hlucna a tebe to bude liest na nervy - budes schopna to riesit? aj takym sposobom, ze ju z tvojho ranca vyhodis aj s konom???
a rovnako janka - si pripravena ze v buducnosti ak ti na nej bude nieco vadit, jej ofrflanost voci ostatnym klientom, vyhodis ju? tak ako si napisala v jednom prispevku???

ak to pojmes takto, tak ok... na jednej strane to mas iste klientky... na druhej strane, aby neboli pre ich vlastnosti jedine

namornicka
21. feb 2014

Pozri, Janka po čase nebude mať rada ani tvojho syna, keď začne behať a stvárať šibalské kúsky, vieme svoje akí sú malí chaloši 😎 Stane sa pre ňu otravným. Teraz keď je bábetko tak to nerieši. Erika napriek tomu aká je, vie konflikty a nezhody konštruktívne riešiť, máš už túto skúsenosť. Určite ti pomôže so synom, aj keď rátaj s tým že dieťaťu od roka tak do približne 3 rokov treba byť neustále za zadkom. Vekový rozdiel medzi vašimi synmi je veľký takže sa až tak nezahrajú. Zváž tieto veci aj perspektívne. Na tvojom mieste, už len pre pocit férovosti by som miesto ponúkla obom kamoškám a ono sa to samé vykryštalizuje. Nebudeš si aspoň nič vyčítať. V ich pozícii by to mali od teba prať ako ústretové gesto a ak si to niektorá z nich nebude vážiť tak jej smola.

lilitela
21. mar 2014

@seemani Wav, toto je ako logicka hadanka. 🙂
Vidis Erike si povedala na rovinu. Skus to aj Janke, nech sa vyjadri. Ak je pozemok tvoj, nech vezmes ktorukolvek, musia ratat, ze "uplne zadarmo" tam nebude ani jedna, nie?

seemani
autor
21. mar 2014

vyriešila som to veľmi jednoduche, vzala som obe a janke som povedala narovinu ze tam berem aj eriku a vzala to uplne v pohdeo. povedala, že tam ísť chce, lebo jej tým veľmi pomôžem a tak som spokojná. ešte sme nedostavali, tak snád sa tu potom nepozabíjajú :D

koala7
21. mar 2014

A Janka aky ma vztah k tvojim detom? Podla mna by nemala v laske ani tie podla toho ako ju opisujes. Ja by som si vybrala co je pre mna vhodnejsie z pohladu buducnosti, a ta Erika znie ako ustretovejsi a bezproblemovejsi kanditat, ta Janka mi pride ze si na teba robi nejak moc narokov

Strana
z2