Kvôli poriadku sa mi rozpadá manželstvo
Som uz zufala zo svojej domacnosti. Nech robim, co chcem, neviem tu udrzat poriadok. A to je bezng dovod mojich hadok s muzom. Kazdy den pocuvam, aky je tu bordel, ako sa mu tu zle byva, aka som na nic zena, neschopna. A ma pravdu, neporiadok tu je. Ja jednoducho nestiham. Mame dve deti - 4roky a 13 mesiacov. Starsi cez den doma nespi, mladsi vacsinou len na mne v nosici alebo ked v posteli, musim lezat s nim. Cez den varim - muz ma kazdy den teple jedlo, ale aj nad tym ohrna nosom (ono nie vzdy sa podari, ale vacsinou mne a detom chuti). Ledva kuchynu popracem ako tak, deti obriadim, uz s nimi pomaly ani vonku nechodim, som rada, ze s ninmi nakupim, a je vecer. Okolo deviatej zacinam pratat hracky, oblecenie atd. Zametam cely byt, raz dvakrat do tyzdna pozmyvam. Spat chodim okolo jedenastej, dvanastej, vstavame o siestej siedmej. Ked sa mi da, ze sa deti same zabavia, upratujem, varim, ale nestaci to. Je to take povrchne pratanie, ale hlbkovo upratat tu jednoducho neviem.
Dajte, zeny dajaje typy, ako to tu udrzat k svetu. Nebavi ma kazdu den pocuvat tue kydy od mojho muza. Ja viem, ze ma aj pravdu, aleako to zmenit??
@zibi
Aj foto by vela napovedalo,lebo ak doma nie je system a veci jkade tade po gauci,tak to fakt je ze bordel.Mozr byt cista podlaha ale ked mas na gauci pradlo,na lïnke riad a v kupelni spinave pradlo po zemi,tak u mna to bordel je.
@bjarna ale pisala si, ze veci kade tade kladiete, kabaty na kociak namiesto vesiaka a pod.... muz neprevychovas? ale ano, prevychovas, aspon ciastocne .. v tom, aby veci daval nie na kocik, ale na vesiak.. akoze chapem, ze je to zvyk, aj moj robi tie kopky, ale permanentne ho korigujem...
U nas funguju ( aj ked vzdy len do casu a potom musim zas pripomenut) take mile odkazy : napr. ked uz su niekde 3-4 tricka nakopene + nejake trenky v ktorych spi, alebo tak, tak tam dam farebny papierik s odkazom : " akcia PRIHOD DALSIE TRICKO ! "
alebo " Este by sa jedno - dve zmestilo, skoda nevyuzit miesto "--
muz sa nad tym vzdy zasmeje, vzdy ho pocujem az do kuchyne, ale cuduj sa svete, veci na isty cas maju svoje miesto.... 🙂 takze tak. vyskusaj.. daj na tej kocik an jeho kopu. svoje a veci deti odprac a jemu takto daj najavo ze je na ne aj ine miesto.. ALebo nie je??
inak fakt, faj foto, co je to ten bordel. pozri, my sme uz dali nejake a ty stale nic 🙂
@svetlana35 treba mat drahsiu verziu toho vysavaca, urceneho pre zvierata.. segra ma a pochvaluje si. ze chlpy krasne berie, vlasy.. vsetko..... ma psa aj macku....
@katrin21 kupili sme najdhrahsiu moznu novinku stal 700e
@simca06022011 Tak potom ako si písala to vyriešil čas a dieťa ti vyrástlo.Je to ťažké keď je muž tvrdohlavec,viem to podľa seba, keď som mu dohovárala, prosila ho...Teraz to neriešim, ak sa pozabudne nechám malého nech mu urobí poriadok🙂 a vec je rýchlo vyriešená🙂
@svetlana35 no ved taku ma aj segra a v pohode... vsetko funguje ako ma...
@trdelnik234 ja som ju denne pustala napraskanu a to sme boli dvaja a jedno dieta
@katrin21 no neviem kde je problem, asi nema dlhosrste plemeno
@trdelnik234 neviem ci si to chcela si to mne napisat??alebo si sa pomylila..lebo ja som jej presne o.systeme pisala..no ale zjavne v pripade zakladatelky je problem niekde inde ako len neporiadok zial..
@mirage
@simca06022011 Ta najnovsia roomba je uz vyladena a nemota sa, cez aplikaciu si mozem pozriet, ci povysavala vsetko, normalnym vysavacom uz vobec nevysavam.... koberec (s nizkym chlpom) povysava lepsie ako ja 😁
@gyurusiova radsej by som mala veci zo sekaca a bazaru a setrila aspon na umyvacku, za ten usetreny cas to stoji
Ja si myslim ze je to aj o talente a charaktere. Sme sestry tak isto vychovane. Ja mam nonstop bordel v domacnosti segra ma nonstop upratane. Existuje vela videi na youtube ako na to. How to organize your home. Ja to teoreticky ovladam velmi dobre len ta prax 😂😂😂
- kazda vec ma mat svoje miesto
- kazda vec po pouziti sa vrati na miesto
- cim menej veci mas tak tym lahsie sa poriadok udrziava
A deti viest montessori sposobom k poriadku. Ja mavam zachvat parkrat do mesiaca ze aspon daco upracem. Nakupy riady pranie robi vacsinou manzel. A mame pani na ipratovanie kazde dva tyzdne. Po nej si volame navstevy 😂 asi tak.
ja sa vzdy smejem, ze viest deti montessori sposobom. Podla mna je to absolutne prirodzeny sposob vychovy deti, len je moderne mu dat nazov :D
@janka7177
To hej,mam aj tu ale Bozka je aj tak najsamlepsia
@zibi
Asi tebe,lebo sa mi pacil tvoj komentar.
Ale necitala som vsetko.
To je jak detektivka
@lavieenrose olej vyhadzujem do kosa ale celkovo aj ked mam mycku stravim vela casu utretim riadu vylozenim nalozenim riadu umyt dres umyt linku umyt sporak takze nejaka mycka mi vazne nepomoze skratit cas v kuchyni
Zeny, fakt inspirujuce debaty sa tu rozvijaju. Fakt ma to popchlo a zacala som vytriedovat veci, mame tu kopec veci, co nam ani netreba.
Inak na mojho muza zial neplati take, ze nechat s detmi... Jednak by mi bolo luto deti a nedavno som bola na dva dni prec len s mladsim, a muz bol este tyzden na mna namosureny, ako som si to mohla dovolit, aj ked to bola vopred planovana akcia. A take, ze neupratat, neumyt, nepoprat som "skusala" nedavno neplanovane, ked som mala chripku - nezabralo. Dva dni som si polezala a vsetko si tu na mna pockalo. Muz robieva do vecera, ale aj ked ma volno cely den, postrazi mi deti tak maximalne, kym si vlasy umyjem, aj to sa kyslo tvari. Vonku maximalne starsieho vezme, s obidvomi este nebol.
A nehnevajte sa, ale foto nepridam, dnes tu mame neobvykly poriadok a vsetok ten prach a kadeco popadane za gaucom, co sa uz tyzden chystam povysavat, na foto nevidno 😀
@bjarna Podľa mna robíš veľkú chybu v tom, že mužovi dávaš len staršie dieťa na starosť, to ti nepomože, 4ročné dieťa je samostatné, samo sa naje, napije, oblečie, ide na wcko, nemá s ním žiadnu prácu. Mala by si to robiť presne opačne, daj mu do kočíka toho mladšieho a šup von na 2-3 hodiny, on si poradí, to sa neboj. Ty môžeš zatiaľ úplne v klude si upratať, navariť. 4ročný sa pohrá alebo mu pustíš rozprávku. A nech sa nevyhovára, sú to aj jeho deti, nielen tvoje.
@trdelnik234 aha..ok😉niekedy je vsetko tak zlozite a pritom by nemuselo..ved kolko porozumenia by bolo,keby ludia vysli so svojej komfortnej zony a trochu sa snazili .... Niekedy je to taka skoda,ved staci len malo pre pohodu v manzelstve..trochu viac milovat ineho viac ako seba seba..ach jaj😕
ja by som mu povedala asi len tolko ze si neni ziadna sluzka aby si cele dni len upratovala takze nech sa zmieri s tym ako je a ked sa mu nepaci nech sa lubi uprac si ako sam uznas za vhodne a bodka. ja sama mam rada poriadok ale pri detoch je to vycerpavajuce. my mame zatial len 15 mesacne dieta a 1izbovy byt takze bordel vsade ale netankuje ma to. keby tvoj muz prisiel k nam tak by dostal porazku 😀 ale moj manzel hodne pomaha aj vezme maleho von na 2 hodiny aby som si ja oddychla. väcsinou je moj oddych vo forme upratovania a ked uz konecne si sadnem ze hura idem oddychovat tak za 2 minuty strkocu kluce vo dverach....hmmm a je po oddychu 😒 ale obcas ozaj viem nic nerobit da to niekedy pri pohlade na ten neporiadok hodne zabrat ale tak ked mam oddychovat tak oddychujem. hracky boli vsade, riady na linke,v dreze, na odkvapaci na sporaku, na stole vselico a ja popijala kavicku a vegetila. inak to vesanie pradla ma pobavilo ja si to az tak vychutnavam ked vesiam 😂 . ja by som na tvojom mieste z toho nerobila tragediu. hlavne ze sme zdravi, mame co jest, kde spat a ostastne sa nejak doladi. koli neporiadku ete meteority nepadali a ak ma manzel strach ze nejaky padne tak ma smolu 😉 😂 vela stastia
@vanesanova to si ty..co si zivot komplikujes. uz aj ine ti napisali ze pre nich je umyvacka pomoc...ty mas asi cas sa s tym hrajkat...
Diskusiu som len prebehla, ale naramne sa mi napr. paci ten plan v pondelok, utorok....- toto kde funguje? 🙂 Ja mam tri deti, a keby som chcela mat stale upratane musel by byt rozpis: Po cely byt, Ut cely byt, Str cely byt...... Ked upracem v po rano kupelnu a wc max. v ut poobede to vyzera akoby sa tyzdne neupratovalo... Teraz sme (spolu s muzom!) v so doobeda vyglancili, poobede sme mali navstevu. No a v ne som polovicu veci robila opat- podvecer sme mali opat navstevu... Pri malych detoch je nemozne mat stale upratane. A pri niektorych detoch sa da ako tak upratat, udrziavat, vsetko stihnut. A su deti pri ktorych to nejde. Ale chce to len cas kym z toho trosku vyrastu, nastupia do skolky a bude lepsie. Aj my mamy mame lepsie a horsie dni, obdobia... A treba mat aj oporu, najlepsie v manzelovi.
@bjarna Suhlasim s babami ze mas doma slusne povedane "vydareny exemplar"... Neviem Ti poradit co s tym, asi len vydrzat. Ak planujete tretie dieta asi si dajte vacsi rozostup nech sa nezblaznis...
Inak- to chodenie von- cim menej budete doma tym menej rozhadzu, skus porozmyslat ci by byt vyzeral vobec inak ak by ste boli aj vonku. Este poradim akumulatorovy vysavac (ten velky, nie len taky malicky)- ja s nim denne beham kde je zrovna treba- casto s malou v jednej ruke a vysavacom v druhej. Zvladne cely byt ak stihas, aj ten prach za gaucom, za mna najlepsi pomocnik v domacnosti. A vysavam tak ze hracky a spol. len odsuvam vysavacom- kym by som ich pozbierala tak uz nestihnem vysavat. A vlhke utierky na cistenie podlahy, linky, WC- rychlo chytis, prebehnes a zahodis-- tiez zjednodusi zivot. Mozno varit jedno jedlo na dva dni. Ked sa milostpanovi nebude pacit nech ide do restiky- aspon bude doma klud. Alebo mu natri rozky (trojdnove) s maslom...
@lavieenrose no bohuzial nemam casu na zvys mam rocne dieta ja som len chcela povedat svoju skusenost s myckou a ty sa mi stale snazis vnutit svoju...vsak to je predsa normalne ze niekto je spokojny a niekto nie ze niekomu vyhovuje a niekomu nie.
@martina833 taký plán upratovania je nanič veď každý deň sa niečo upratuje a aj tak nie je upratané nič poriadne.ved, keď v pondelok sa umyje kúpeľňa neexistuje, aby v piatok bola čistá.
@bjarna tak chyba nie je v tebe a systéme, ale chlapovi.Lebo nespraví, nepomôže, nepostrazi poriadne.Pises, že ak má voľno vezme dieťa von aj to je namosureny.Je lenivý a takýto život Ťa zničí, keď príde práca a učenie s detmi.musi niečo pomáhať
Ja som varieala večer, pokým on kúpal.poobede som spala so synom.Doobeda zbežne upratala, ale som radšej za jedno väčšie upratanie za týždeň ako každý deň robiť drobnosti.
@bjarna a to tie deti si chcela len ty? Namosúrený lebo musí vlastné dieťa postrážiť? Prečo píšeš postráži MI dieťa? Chlap žene stráži dieťa? Veď to je aj jeho dieťa a žena nie je otrokyňa v domácnosti ktorá má všetko na krku! Ja som myslela že takíto chlapi existovali za čias našich starých materí, ale vidím, že takíto jedinci stále existujú. Prepáč, ale ty zo seba necháš robiť handru a tvoj muž si na tebe honí jeho chlapské prehistorické ego. Nejaká rázna žena by vedela s takýmto exemplárom urobiť poriadky!!! Urob si poriadok s chlapom aj ty lebo budeš do konca života za rodinnú puťku a ešte si ťa chlap prestane aj vážiť!
@simca06022011 takze, ty si obetovala cas s dietatom, ktore muselo do jasli, lebo tvoj muz sa sprava ako idiot??????????????????????????
Dievky, ako ja asi zijem v inym svete, alet take, ze chlap je ofucany, lebo ma povarovat dieta...a to polda mna 4 rocne je uz cisty velkac, co hovori, nema plienky, dokonca si uz aj program vymysli... ze neuprace, ze proste zena skonci ako "kurva a kucharka" v 21. storoci? Kriste pane, to kde sme, resp. to s kym zijete? Ja ako nechapem, lebo muzi okolo mna normalne varuju deti, kym sme s kamoskami na kave, upratuju...nehovorim, ze nemaju chyby, ale ponozky do rpadelneho kosa dat vedia.
oj muz raz do tyzdna robi velky nakup, normalne naklada a vyklada umyvacku, vynasa smeti, minule upratal v linke policky, lebo mal chut, cez vikendy vari...:D etc.a ... strazi deti, vie ich prebalit, okupat jest im dat...a ked nevie, kde su pancusky, tak sa ma spyta...a toto nepisem, ze ho chvalim, to pisem , ze toto ja povazujem za normu, normal...nic vynimocne. To, kde chodite na take typy...a hej moj muz aj robi od 9- 18tej a hej aj zarobi tolko, ze ani tu nenapisem, cize kludne by mohol mat nejaku tu patriarchalnu vyhovorku. Kokos baby.
Tak ja zial hlbkovejsie upratovanie s detmi za zadkom nedavam. A ano, chyba to tu, upratujem tu len povrchne. Dnes som si uz vypocula, ze dvierka na linke su zajdete, stolicka detska hrozne zaprasena (utieram ju kazdy den, cistim celkovo raz za tyzden. Mame taku drevenu rastucu a su tam take blbe spary, kam mi omrvinky padaju, a ja sa s tym odmietam babrat kazdy den) a panvica nie je poriadne vycistena (take tie hnede skvrny od plynu na spodku panvice - cim to cistite mimochodom?). A to je len rano :-/

@gyurusiova no a vymenil by aj zamky.... moj by vzal malu a isli by k babke ale neporiesilo by to nic s upratovanim ani pomocou do buducnosti, iba ten vikend. ja uz mam dceru vacsiu, ona je aj dost samostna, cize teraz by s tym problem nemal. Skor si musi kazda zena doma urobit system, a da sa to aj bez toho aby chlap vecer upratoval a bolo z toho dusno. ALe ak je puntickar a vadia mu somarinky, tak to by som netolerovala :D moj napr. ma nervy na umyvacku riadu, ja ju nemozem ani len otvorit ked je na blizku. Ci uz vybrat cisty riad alebo cokolvek. V kuse ma paniku z nej ako keby z toho lietali mikroby, detto mikrovlnka, nepouzvia sa skoro vobec ale ak nebodaj ide, tak odleti dobreze nie k susedom a nedaj boze aby som tam jedlo ohrievala (nechapem preco sme ju potom do kuchyne davali...)... cize v tychto dvoch veciach ak zacne vyrypovat, tak ho poslem slovne niekde a nech sa da liecit :D Malu strazile ked mala nieco cez rok, isla som ku kadernicke, cisty cas som bola mimo 2 hodiny. Malu neprebalil, nedal jej nic... vystipany zadok mala prvy a posledny krat vtedy a tyzden sa jej to hojilo. Proste niektori chlapi, nech sa zavru do kancelarii, idu s deetmi von atd.. U nas to vyustilo do 1. dcera do jasli 2. ja mam flexi pracovny cas, kludne aj z domu mozem robit (pracovala som aj na MD). a mam poridadok na 200m2 a tolko casu kolko len chcem, v byte bol probelm udrzat poriadok kym som fakt nepreriedila veci a nezviedla odkladaci system na vsetko (pisala o tom martina833 vyssie a funguje to), a tiez som zacinala po jednej skrinke, kazdu vec vytriedila, dokonca par vriec dala do pivnice, s tym ze ak mi do roka nebude nic z toho chybat, vyhadzujeme... a vyhodili sme a aj menej kupujeme, lebo videla som kolko nam toho nebolo treba. Teraz je super to, ze posledne 2 roky ako as uz daju robit s malou kadejake veci, on ju vezme na turistiku, bezkovat, alebo hocico... a ja mam klud aj cely den, alebo pol den, pridu najedia sa apotom dospavaju. Nie je moja priorita aby zehlil :D