icon

Kvôli poriadku sa mi rozpadá manželstvo

bjarna
12. feb 2018

Som uz zufala zo svojej domacnosti. Nech robim, co chcem, neviem tu udrzat poriadok. A to je bezng dovod mojich hadok s muzom. Kazdy den pocuvam, aky je tu bordel, ako sa mu tu zle byva, aka som na nic zena, neschopna. A ma pravdu, neporiadok tu je. Ja jednoducho nestiham. Mame dve deti - 4roky a 13 mesiacov. Starsi cez den doma nespi, mladsi vacsinou len na mne v nosici alebo ked v posteli, musim lezat s nim. Cez den varim - muz ma kazdy den teple jedlo, ale aj nad tym ohrna nosom (ono nie vzdy sa podari, ale vacsinou mne a detom chuti). Ledva kuchynu popracem ako tak, deti obriadim, uz s nimi pomaly ani vonku nechodim, som rada, ze s ninmi nakupim, a je vecer. Okolo deviatej zacinam pratat hracky, oblecenie atd. Zametam cely byt, raz dvakrat do tyzdna pozmyvam. Spat chodim okolo jedenastej, dvanastej, vstavame o siestej siedmej. Ked sa mi da, ze sa deti same zabavia, upratujem, varim, ale nestaci to. Je to take povrchne pratanie, ale hlbkovo upratat tu jednoducho neviem.
Dajte, zeny dajaje typy, ako to tu udrzat k svetu. Nebavi ma kazdu den pocuvat tue kydy od mojho muza. Ja viem, ze ma aj pravdu, aleako to zmenit??

sense
13. feb 2018

@bjarna moj muz mal jednu dobu taky tik ako slov zeny vsrtko zvladaju a, ja somsom furt unavena a treba to urobit tak a onak moja reakcia nepaci sa ti urob si sam ty sa nemusis rozculovat ze to nie je ako si prajes aja si, oddychnem a potom uvidi kolko toho napriek praciba dietatu spravim....raz dva bol klud,lebo chodit a buzerovat moze vie kazdy

lavieenrose
13. feb 2018

@bjarna to s tym odkladanim veci z dosahu sme take iste ..tiez botnik plny somarin co nemaju svoje miesto..trosku nechapem ako dva krat za den umyvas riad ked skoro vsetko umyje umyvacka..a ten prach sa da vyriesit z casti aj tou susickou..vyhadzane sufliky sa hravo vyriesia detskymi poistkami ..mne bolo jedno ze dcera prisla o zabavku..ja som mala konecne poriadok..ziadne vyhadzane sufliky..nemusela som davat prec vlasy ci omrvinky z hrncov..a bol poriadok v sufliku ...k vysavaniu vysavam dvakrat za tyzden lebo mame koberce..cely byt dam presne za polhodinu :D prach utieram zriedka v obyvke ho nieje vidno na dubovom nabytku..na bielom ho musim utierat..ale kym sa dostanem k tym veciam co su kopcom..

zubrienka1
13. feb 2018

@bjarna Neviem, ci ti to uz niekto poradil... ale treba mat co najmenej veci. 4-rocny nech sa hraje s hrackami v izbicke. Ziadne prevlacovanie hraciek po celom byte. A 13-mesecnemu babatku. Daj vzdy par hraciek na hranie, obmienaj ich. A nedovol aby vsetko poroznasalo. (tiez mam doma 13 mesacneho zlobrika😂😂) A ziadne vyhadzovanie suplikov.
A veci sa treba naozaj zbavit, vselijakych somarin, ktore sa za par rokov nazbierali.
A ked sa panovi manzelovi nelubi, tak mu povedz, ze ma tiez zdrave ruky. A nech prilozi ruky k dielu. Ja zo zasady vecer, ked ulozim deti neupratujem a ani nevarim.

wieruska1
13. feb 2018

sorry ale povysavat len tak sup sup zaberie asi 5 minut. Mam 2 poschodia cca. do 200m2. Deti chvilu vydrzia aj jacat na podlahe aj sa valat o zem, ich to po chvili prejde bez divakov ani divadla nieto. Zvysok ti poradila @lavieenrose. Si cely den doma a nezvladas to? Co bude ked zacnes 8 hodin denne pracovat? robit taxikarku medzi skolkou, skolou, kruzkami? Bud sa zmobilizuj alebo si najdi pani na upratovanie. Akoze rozpad manzelstva pre poriadok? PS: nechapem to umyvanie riadu ked mas mycku. Skus si zratat kolko z dna si na internete a kolko pozeras televizor. Ozaj sa tych 5 minut na vysavac nenajde? alebo som mozno len ja ten blazon co 2x denne vysava (kupila som si pre tieto potreby tycovy vysavac, ktory je non stop v ohotovost. nechapem ako som bez neho mohla zit)

katarinaina
13. feb 2018

@bjarna problém nie je v tebe ale v tvojom mužovi. To si ozaj myslíš že za jeho nespokojnosťou je neporiadok???? nech si uprace sám. Len ti ničí sebavedomie...

libawet
13. feb 2018

@bjarna no, mal by pomôcť aj manžel. Keď príde domov, nech sa deťom venuje on, aby si si Ty mohla porobiť poriadok a aj si oddýchnuť, napríklad. Ty nemáš nárok na chvíľku si vystrieť nohy? Pretože práca v domácnosti je koľkokrát horšia a náročnejšia ako chodiť do práce, + do toho dve malé deti. Bolo by aj dobré, aby si to pán manžel vyskúšal. Choď na wellnes dovolenku na pár dní len Ty sama, vyložene, aby si bola len chvíľku sama so sebou, utriedila si myšlienky, počúvala aspoň na chvíľku len svoje telo, máš na to nárok a on nech si zoberie v práci dovolenku a doma sa pekne stará, nech vidí a zažije, čo je to dve malé deti, do toho oprať, navariť, ísť s deťmi von, hrať sa s nimi, dať im jesť, prebaliť, dať na nočník, uložiť ich si pospať, vôbec ich uspať... a všetko ďalšie, čo malé deti potrebujú, no a do toho upratať celú domácnosť, potom uvidíme...ešte Ti bude ďakovať, že si sa vrátila domov a bude šťastný, že byt vyzerá tak ako vyzerá. A vôbec - " bordel v bytě = šťastné dítě " 🙂, drž sa. Aj tak si dobrá, neboj nič.

3petka
13. feb 2018

Ja mám jedno dieťa, upracem a za dve minuty je znovu bordel. Povysavam a za drobcom vzápätí omrvinky. Kým sú deti malé moc sa to nedá udržať jedine ak by boli zatvorené v jednej izbe. Môj muž tiež sem tam zahundre hlavne na riad. Ale hneď ho stopnem že hádam je mi dieťa prednejšie ako Riady. Niektorý muži sú taký že si nevšímajú snahu keď ta nevidia pri cine. Začni upratovať keď bude doma a just riadne nahlas aby si nemohol oddychovať. Alebo mu daj deti nech ide s nimi on von a ty si porob poriadky.

jana_eyre
13. feb 2018

necitam moc diskusiu, tak len pridam..

existuju dva typy ludi, taki co vedia udrzovat poriadok za kazdych okolnosti a taki co to nedokazu.. ja patrim. k druhej skupine a prva skupina to. nikdy nepochopi.. nech robim co robim poriadok udrzat nedokazem odkedy mam deti.. lenze moj muz je rovnaky ako ja, cize ano mame doma neporiadok ked je bezny den a stiham upratat len to najnutnejsie.. svet sa preto este nezastavil, deti ziju a dovolim si povedat ze su stastne aj napriek tomu ze mame teraz zacapkanu podlahu..

moj muz bol s detmi uz niekolko krat sam a teda vie, ze poriadok sa pri detoch neudrziava lahko aj ked iny clovek z prvej skupiny by to zvladal.. my radsej zavrieme dvere za neporiadkom a ideme na vylet alebo len tak von.. ked budu starsi, bude doma aj poriadok o to sa nebojim, ked budu mat napriklad 16,14 a 11 asi uz nebudem musiet odbiehat od upratovania lebo. budu chciet utriet zadok, otvorit jogurt, nezhodia vsetky veci z policky a prach utru dokonale aj samy nebudem to musiet po nich dorabat..

vazne by som na tvojom mieste pouvazovala nad nejakym aspon dnovym vyletom osamote, nech si komecme skusi tu lahkost starania sa o deti a o domacnost naraz akoby to asi dopadlo..

siska53
13. feb 2018

@bjarna poriadok mat velmi nebudes,kym su deti.. Ale cisto mat mozes a to podla.toho,co pises,aj mas.. Mne chodila 1-2x do tyzdna mama,vtey som odnurcitehoncasu sla aj cvicit (raz do tyzdna),potom plna energie varila alebo upratovala v klude.

Kamosky zase maju muzov,ktori im deti parkrt do tyzdna poobede vzali a oni si upratovali a takisto aj v sobotu doobeda.

Ja som.musela vsetko stihnut cez tyzden,lebo ce vikedn muz bud robil alebo sa niekam slo,tak to som.len varila.na upratovanie som.mala.system,ze som.si urcila,co kedy robim.a toho sa drzala (plus nahradne dni,ked do toho daco voslo). Takze cisto a navarene bolo. Ale tepla vecera veru kazdy den nebola. A just ju chce vtedy,ked nebol a nechxel,ked bola..
Poriadok bolo tazko udrzat (aj je),lebo on tiez nie je z tych,co uprace na miesto. To sunpotom.upratovacie zschvaty. Ja po nom odkladam vela,aj opat usporaduvavam oblecko,ale tiez som.len clovek a po 4ludoch,to uz je dot,svoje,deti,jeho.. Deti su uz trosku aj za seba,su trosku vacsi,takze horko-tazko od malicka nejak postupne,ale s mikropokrokmi sa ucia,no ked vidia len mna davat veci na miesto a tata je velky vzor,tak je to tazke..pritom.poriadok ma.rad,len nema cas ho on udrzat a ja uz vsetko nestiham,lebo chodim.aj do prace...

Na neho by chcelo spravit to,co v starsom tusim americkom seriali - Mamicka strajkuje. Nechat mu deri,zoznam uloh a ty supndo wzlnzu na 3dni aspon.

cartridge
13. feb 2018

@bjarna Ako píšu ostatné - jedným uchom dnu a druhým von, ale to, že si neschopná žena, tak to by z úst vypúšťať nemal, nechaj ho aspoň na jeden deň samého s deťmi, nech si to vyskúša. Podľa toho, čo píšeš, si starostlivá mama aj manželka, mal by to viacej oceniť ten Tvoj vydarený mužíček. Sterilný poriadok v domácnosti je úplná pohroma a ak máš muža sterilného puntičkára, tak to je pohroma ešte väčšia 🙂. Jednoduch si to nevšímaj. Radšej bordel v domácnosti so štebotajúcimi deťmi, ako sterilná čistota a prázdny dom.

jana_eyre
13. feb 2018

btw, na rodicovskej sme preto lebo sa starame primarne o deti, tak ako on chodi do prace.. predpokladam, ze ak pracuje za pocitacom nemusi popri tom umyvat aj podlahu a vysypat kos.. domacnost je spolocna, ked mu nieco vadi nech to. urobi sam..

lolita555
13. feb 2018

Ahoj ja mam sice len 1 dieta ale ja som teda riadny puntickar.aj ked bol maly babo porazalo ma s bordelu proste som makala potom som to obmedzila lebo ma skoro slahlo.aj ka vecer upracem a cez den co sa da.ale myslim ze treba tak pomaly spratavat suvisle myslim hracky ked sa dohraju a riad hned lebo to sa ti len kopi.ked manzel hundre nevsimaj si ho nehadaj sa prrd deckami evidentne ho to bavi tvar sa pred nim ako salamistka nedaj na tebe znat ze ta to trapi alebo nebud smutna.prestane ho to bavit ked nebudes reagovat povedz mu ze ked sa mu nepaci nech to spravi sam ze tebe to nevadi🤣neboj sa decka vyrastu budes mat poriadok

dai
13. feb 2018

@bjarna ahoj. Moja rada - skus si vsetko lepsie zorganizovat...
Pises o tom botniku ze je vysoky a je tam bordel - evidentne ten robis len ty a muz kedze deti tam nedociahnu - tam je asi lahka pomoc - upratujte po sebe😉
Obyvacka - ak maju hracky miesto tak to musis mat za minutu spratane - 4rocny by yz mal byt schopny spratavat sam - keby je v skolke tak to tam sam robit musi...
Ze je vsetko spinave lebo sa 2rocny krmi sam - tu si daj pozor a nedovol mu krmit sa vsade, za stolom mas urcite vysoku stolicku, uc ho jest tam - potom nebudes mat bordel v celom byte...
Utriet prach? Ten 4rocny by to urcite s radostou urobil - daj mu handricku do ruky a nech utiera - mne taketo veci robi maly syn a miluje to - ja po nom to uz len pretriem ( mame cierny leakly nabytok - utieram kazdy den ). Neper kazdy den - muz nech kupi susicku ked je taky pan a operies raz za tyzden...
Co sa tvojho muza tyka - no verim ze zaraba ako kral ked sa dom a chce nechat tak obskakovat... moj mi uz pri prvom narocnom dietati sam nasiel upratovacku aby som mala vacsiu pohodu , detto pani na zehlenie... aktualne mame velky byt, 3 deti - deti starsie si musia robit svoj poriadok same, ja som na materskej a teda ten denny poriadok uplna pohodka - aj ked teda moje dieta zatial nechodi najmladsie...
Inak mi napada ta miestnost - buduca detska... ten 4rocny nema svoju izbu? Preco ju ma muz? Tam by si mohla mat hracky predsa... my mame v jedalni a v kuchyni maly kutik s hrackami plus pre deti ich taky hraci stol, ale to nenarusa celkovy poriadok a musia si to udrziavat, inak by tam nemali povolene sa hrat...

Tiez sa inak pridavam k nazoru ze u vas zlyhava komunikacua

dai
13. feb 2018

Komunikacia... chapala by som to pri prvom mimine - to je velka zmena, clovek si musi zvyknut... ale pri 2och uz relativne velkych detoch... uz ste predsa vedeli do coho idete... otvor tu temu s muzom a skuste sa bez emocii porozpravat o vasich vzajomnych ocakavaniach...drzim palce

majal
13. feb 2018

nech uprace manzel, co by este chcel, ved nie si sluzka, ale matka dvoch detí a manzelka, ked ti nepomaha, nech nefrfle, to je jasné ze s dvomi malými detmi, nemozes mat vyupratované

mamaaaaaaaaaaa
13. feb 2018

Niektorí muži nikdy nevedia oceniť, to čo žena robí.. že popri starostlivosti o dieťa stihne navariť a ako tak upratať.. horšie to je pri dieťati ktore cez deň nespi a potrebuje pozornosť ja mam podobne a ked poviem o šatke alebo nosiči ,,to je zbytočnosť" a som vybavena takze hlavu hore .. ja si trochu poplacem ulavi sa mi na par dni a potom je to tu znova ..

misiaknunu
13. feb 2018

Ahoj. Ak si ma precitas, mas doma manipulatora. Najdi si clanky o tom, ake je to zit s manipulatorom a rady ako s nim ako tak vychadzat. Takyto ludia to o sebe nevedia a najdu presne take obete ako ty, ze mas vycitky zo seba a si zmatena. Musis byt pevna v odpovediach a nenechat sa zmiatnut. A nerob zbytocne napriek, on to nepochopi a ty sa iba rozculis. A odpovedaj kratko, suvisle bez uhach. Kazda uvaha, zamyslanie sa nahlas pred nim znamena, ze to vyuzije proti tebe. Ty povies, ze mas neporiadok a nevies ako upratat. A on ti to este skomplikuje plus ta psychicky zdepta, lebo mu to urobi radost a zaroven je to jeho cesta ako ta vlastnit. Drzim palce.

beata8888
13. feb 2018

Len tolko, ze sa zacni poupratat pol hodinkou pred tym ako Pride domov. Len tak na rychlo, Co oci nevidno tak tó mu nevadi. U nas tó funguje

victoriab
13. feb 2018

@bjarna Daj mu prečítať 🙂 v skratke: domácnosť je vás oboch, žijete tam obaja. Už idem vyskočiť z kože z týchto hnusných, lenivých chlapov, čo nevedia nič urobiť, radšej sa zavrú, o 4 hodiny vyjdú, sex by chceli na počkanie a zabúdajú, že predohra sa začína už cez deň...
Prišiel priateľ do môjho domu na kávu, sedeli sme a hovorili sme o živote.
V určitom okamihu v rozhovore som povedal: „ Idem umyť riad a hneď sa vrátim späť.“
Pozrel sa na mňa, ako keby som mu povedal, že idem postaviť vesmírnu raketu.
Potom mi povedal s obdivom, ale bol trochu zmätený: „Som rád, že pomáhaš svojej žene.“
Vrátil som sa k nemu a vysvetlil som, že ja som „nepomohol“ mojej žene.
Vlastne moja žena nepotrebuje pomoc, potrebuje partnera.
Som jej partnerom doma a prostredníctvom tohoto spojenia, sú rozdelené aj naše funkcie.
Ale to nie je „pomoc“ pri domácich prácach.
Nemôžem pomôcť mojej manželke upratať dom, pretože aj ja tu žijem. Aj ja ho tiež potrebujem mať čistý.
Nepomôžem mojej žene variť, pretože aj ja chcem jesť a potrebujem aj varenú stravu.
Neviem pomôcť mojej manželke umyť riady po jedle, pretože ich tiež používam.
Nepomôžem svojej žene pri deťoch, pretože sú aj mojimi deťmi a mojou úlohou je byť otcom.
Nepomôžem mojej žene, prať, žehliť, alebo ukladať oblečenie, pretože oblečenie je aj moje a mojich detí.
Nie som pomocník v domácnosti, som súčasťou domu.
Som jej partner. Sme partneri.
A pokiaľ ide o chválu, opýtal som sa svojho priateľa, kedy naposledy, keď pomohol svojej žene upratať dom, oprať, ožehliť, keď prezliekol posteľnú bielizeň, okúpal deti, uvaril, atď...., počul poďakovanie.
Poďakovanie typu: „Wow, miláčik !!! Si fantastický!!!“
Zdá sa vám to absurdné?
Vyzerá to divné?
Keď ste raz v živote, vyčistili podlahu, očakávali ste odmenu s veľkou slávou ... prečo?
Nikdy ste o tom nepremýšľali priatelia?
Možno preto, lebo vás kultúra otcov učila, že všetko je jej práca.
Možno ste sa naučili, že to všetko musí byť vykonané bez toho, aby ste museli pohnúť prstom?
Potom ju chválte, tak, ako chcel byť chválený môj priatel.
Chválte ju rovnakým spôsobom a s rovnakou intenzitou.
Podajte jej ruku, správajte sa ako pravý spoločník.
Nie ako hosť, ktorý len príde na návštevu sa najesť, spať, okúpať sa a uspokojovať potreby.
Cíťte sa ako doma. Veď ste vo svojom dome.
Skutočná zmena našej spoločnosti začína v našich domovoch.
Tak učme naše deti naozajstnému, skutočnému zmyslu pre spolupatričnosť, priatelia ....

barbora1522
13. feb 2018

@bjarna u nás to funguje tak v týždni na veľké upratovanie nieje moc čas keďže sme v práci, v týždni len základné riad, zapnúť práčku, hračky upratať. Každú sobotu mám uprtovací deň, ale samozrejme muž musí strážiť dieťa a zapájam ich už pomaly aj do upratovania, povysávať zvládnu, vyprasit deky, vyniesť smeti.. ja medzitým navarim potom. , umyjem kúpeľňu., Postupne prejdem celý dom postieram prach..., umyjem dlážky pozehlim... a je večer. Ale muž sa venuje cely deň synovi. Občas sa sám aj syn zapája tak mu dám prachovku a o zábavu ma postarane a muž môže robiť svoje (ležať na gauči 🙂 ). Zvykli sme si na tento systém sobota upratovaci deň a celkom to u nás funguje.

majaxy
13. feb 2018

@sense tak rýchlo som len mrkla na príspevok a čítam, že neporiadok sa dá pri deťoch udržiavať ľahko. Ha ha, to len taká perlička. Jasne ze manžel má pomáhať a nie kritizovať

erickatt
13. feb 2018

Nech sa on zamyslii a keď dojde z roboty zobere na 3 hodiny deti von a ty stihneš upratať. A obedy?? Nechutí? Var si sám

katka1981
13. feb 2018

Aby sa pre toto rozpadlo manzelstvo, tak potom je hlavicka chora. Su ovela vacsie problemy. Mne sa pri dcere nedalo tak urpatat ako pri synovi a to len doobeda rychlo navarit, upratat, ppotom pride dcera zo skoly a ucit s a snou atd. Nevravim, ze mame super upratane, ale je to ok. A keby muz frflak, tak nech upratuje on, alebo nech ide do riti, robim co mozem. Kvoli takymto nezmyslom sa manzelstva nekoncia, problem je inde, toto je len krovi.

katka1981
13. feb 2018

@jana_eyre, presne, ja ked nadavam, ze do riti aky je tu bordel, chcela by som to mat ako zo skatulky, tak mi m uz povie, ty si na materskej, as sa starat o deti. Ono ajked zena noci stava k dietatu, to je tiez vycerpavajuce a dokola ten isty kolotoc.... darmo ked ma niekto muza bula....

bakajka
13. feb 2018

@bjarna skus nejaky slecnu na upratovanie alebo nechaj muza tyzden doma s detmi a nech skusi ci to pri tych vsetkych povinnostiach zvladne upratat na svoju spokojnost on.

nelinka2009
13. feb 2018

@bjarna inak ten tyzden bez deti ti prospeje... A aj tvojmu muzovi a urcote aj detom... Musis ho prinitot, aby si ta zacal vazit ..

sense
13. feb 2018

@majaxy u nas to bolo v case krizy..(nedodstatok spanku a peoblemy v praci plus chlapske ego ked zena zarobi viac urobia svoje)..ale rychlo pochopil aspon ten moj ze na mne svoju frustraciu nechavat nebude....

ektherese8
13. feb 2018

@bjarna by som mu to prádlo hodila do ksichtu....že pomaly vesias...a on nema ruky?nech to urobí rýchlejšie...a práčku nechodí kontrolovať či perie dosť rýchlo? nonsens toto.ja vysavam takmer každý deň s dvomi deťmi za zadkom -3roky a rok a pol jeden sedí na vysavaci druhý mi posúva snuru 😁

timilv
13. feb 2018

Nečítala som celú diskusiu... Ale pri deťoch je normálne, že to úplne tip top upratané dlhú dobu nebude... Ja to mám zaužívané tak, že obývačka je u nás vždy v takom stave, že kedykoľvek môže prísť návšteva, máme ju kde usadiť a nepríde do bordelu. Stôl v kuchyni musí byť tiež vždy uprataný a čistý keďže pri ňom jeme a rovnako kúpeľňa musí byť vždy v 100% stave. A keď sa každý deň povysáva celý byt, je tam pocitovo hneď menej prachu a zasa ak sa vysáva každý deň, netrvá to toľko ako keď sa vysáva len napr. raz za týždeň. A potom kým sa mi malá hrá, jeden deň utriem prach v obývačke, druhý napr v predsieni a podobne... Proste každý deň spravím niečo a potom mi to nezaberie veľa času. Ale to sú moje úchylky a nie, že by si manžel na to potrpel. U nás je to tak, že skôr manžel mi povie aby som si oddýchla, veď máme poriadok. Ale mne to nedá, aj keby bola jedna hodina v noci, ak je čmuha v kúpeľni na zrkadle, musím to utrieť 😉 Moja stará mama bola háklivá na poriadok a ja som to zrejme po nej zdedila. My sme sa proste naučili fungovať, ze všetko má svoje miesto. to, že sa deti hrajú a majú okolo seba hračky je si myslím normálne. To nie je bordel, to znamená, že sa deti hrajú. Viacerí naši známi to riešia tak, že od malička učia deti hrať sa hlavne v detskej izbe, takže väčšiu časť hračiek majú tam a potom keď aj je nejaká hračka pohodená v obývačke, nie je to taká tragédia. My to tiež tak máme v pláne a už teraz od bábätka plánujeme ako spraviť malej "hrací priestor" v detskej izbe aj keď ešte spáva s nami v spálni. Tým pádom nebudú hračky po celom byte. Viem, že nejaká hračka bude kde tu pohodená, ale to sa nedá považovať za bordel.

janickacrazy
13. feb 2018

Akože mne deti tiež nevyhadzovali kuchynskú linku vobec, dala som bezpečnostné poistky a vybavené. Hračky majú v detskej izbe, v obývačke malý sem-tam niečo donesie, ale to je minimum. Každý večer si hračky musia upratať, tvoj 4ročný tiež v školke upratovať musí, takže aj doma. Ked neuprace, na druhý den všetky hračky do pivnice, odišli, neupratal si. Raz-dva by bol vycvičený. U nás nie sú žiadne capky od jedla, deti jedia len pri stole, malý vo svojej stoličke. Ja periem každý den tiež, sušičku nemám, v pohode to stihnem zavesiť, ved to zase nie je taká námaha. Odkladať všetko niekam na chodbu, aby ti to deti nebrali tiež nie je riešenie, 4ročný musí vedieť, že toto sa brať nesmie, moj malý od 1,5roka nevezme do ruky nič, čo mu nepatrí, čiže moj mobil, klúče a podobné veci, je naučený.