icon

Kvôli poriadku sa mi rozpadá manželstvo

bjarna
12. feb 2018

Som uz zufala zo svojej domacnosti. Nech robim, co chcem, neviem tu udrzat poriadok. A to je bezng dovod mojich hadok s muzom. Kazdy den pocuvam, aky je tu bordel, ako sa mu tu zle byva, aka som na nic zena, neschopna. A ma pravdu, neporiadok tu je. Ja jednoducho nestiham. Mame dve deti - 4roky a 13 mesiacov. Starsi cez den doma nespi, mladsi vacsinou len na mne v nosici alebo ked v posteli, musim lezat s nim. Cez den varim - muz ma kazdy den teple jedlo, ale aj nad tym ohrna nosom (ono nie vzdy sa podari, ale vacsinou mne a detom chuti). Ledva kuchynu popracem ako tak, deti obriadim, uz s nimi pomaly ani vonku nechodim, som rada, ze s ninmi nakupim, a je vecer. Okolo deviatej zacinam pratat hracky, oblecenie atd. Zametam cely byt, raz dvakrat do tyzdna pozmyvam. Spat chodim okolo jedenastej, dvanastej, vstavame o siestej siedmej. Ked sa mi da, ze sa deti same zabavia, upratujem, varim, ale nestaci to. Je to take povrchne pratanie, ale hlbkovo upratat tu jednoducho neviem.
Dajte, zeny dajaje typy, ako to tu udrzat k svetu. Nebavi ma kazdu den pocuvat tue kydy od mojho muza. Ja viem, ze ma aj pravdu, aleako to zmenit??

katarinamarkova
13. feb 2018

@bjarna ,,Janko/ Jožko/ Jurko......, veľmi rada sa naučím ako upratať, navariť, chcem ti byť dokonalou manželkou, prosím ťa, ukáž mi to, ako sa to robí. Viem že ja to robím zle, veľmi rada sa od teba naučím ako na to. Máš dnes dovolenku, si dnes doma, tak mi to môžeš ukázať - budem sa učiť. Je 6 hodín ráno, nech sa páči, tu máš deti. Staršieho do škôlky treba, mladší ti pritom pomôže, obleč si ich, obriaď, daj im raňajky.....nachystaj obed....uprac.....koláčik by bodol......večer prídem, rada ochutnám, čo si mi navaril a rada si vypočujem každú tvoju radu ako riadiť domácnosť s dvomi deťmi tak aby bolo všetko tip-top.,,

- berieš kabelku, kľúče a vrátiš sa večer, resp. v čase tak ako on z práce.

pochopí, a už ani slovkom nespomenie, že by niečo doma nebolo OK tip-top. ako bonus začne ti doma pomáhať.
ak ide o normálneho chlapa s IQ.
ak ide o debilka - nech si hladá upratovačku inde.

katrin21
13. feb 2018

@siska53 ked nieco kvapne, to utriem hned len tak handrickou 🙂 ale zacapkane vyslovene od deti ako ona pise, take nemam... proste umyvam , ked vidim, ze treba, ze je spinava uz ta podlaha,ale inak capkance eliminujeme... castejsie umyvam len vtupnu chodbu a kuchynu.. plavajuce uz nie... tam len flaky pretriem hned, ako sa spravia, tym padom, nemusim umyvat vsetko a neroznosi sa to na nohach po celom dome...

bjarna
autor
13. feb 2018

Zeny, ste super. Cely den nad tym rozmyslam. Ono samozrejme, tych problemov je u nas viac. Nie som len neschopnou gazdinou, obcas ma pomenuje i neschopnou matkou (co by sa predpokladam dotklo kazdej mamy), a mam uz z neho pocit, ze tu so mnou trpi. Stav domacnosti je mu akurat tak vodou na mlyn, zd sa ma na kom vyvrsit.
Ale teda k veci. Isto sa vasimi radami, co sa tyka poriadku, inspirujem.
A inak v dobrom zavidim tym, ci nemaju zapackanu dlazku 😀 moje deti samozrejme jedia pri stole, ale aj tak. Dnes som ich tak pozorovala - stale im daco spadne. Mladsi momentalne odmieta nechat sa krmit. Tesi ma jeho snaha o samostatnost, ale lyzickou naraba tak, ze kasa leti aj meter 🙂. A dnes vecer, tesne pred muzovym prichodom - mladsi nahodou zhodil na zem misku s borscom, kym som to utierala, pokakal sa, nechala som to teda v polke tak, lebo ma z atb uz aj tak dost zaparenu prdel. Kym som ho umyvala, starsi si chcel sam naliat mlieko. Ehm, hadajte, ako to dopadlo. A medzitym dosiel pan domaci 😀 uz mi je niekedy aj vtipne z toho.
No a co sa tyka rad ku vztahu. Hm, tam by bolo treba asi fakt uz odbornu pomoc. Zial, rozpravat sa o tom nechce. Nemyslim, ze sa so mnou citi dobre, no niekedy ani neviem, co robit, aby sa tu citil lepsie. Lebo viem, ze keby bol spojojnejsi, bola by ty hned lepsia atmosfera ako teraz, ked za hodinu od zobudenia dokaze ofrflat styri veci, vynadat mi, co sa vyhovaram, ked sa mu to snazim vysvetlit a este sa aj urazit, bo ved sa staviam na zadne a zavriet sa v izbe pri pc. No idylka :-/

vanesanova
13. feb 2018

@lavieenrose ja mam tiez mycku a cely den len riady umyvam....totiz mame tu mensiu a tam zmestis fakt len par tanierkov pribor a par poharikov vsetky hrnce rucne plus nesmies tam davat drevo krystal porcelan noze pohare na stopke umele obedare tiez radsej rucne kvoli prehrievaniu plastov kde unikaju skodliviny no a ja vzdy pred tym ako dam so mycky oplachnem vela ludi to nechape ale nam vdaka tomu vydrzala mycka v tom stave 20 rokov a bez zavad a ani filter nemusim umyvat furt a neviem ako si to myslela ze susickou sa da vyriesit prach???lebo od kedy mame susicku prachu tu mam dva krat tolko ked sa vyberaju a cistia filtre to sa musi po kazdom suseni tak sa vyri z nich prach a te zmolky a zbytky co ostavaju z oblecenia niekedy je toho aj za dve plne hrste podla typu oblecenia.

simca06022011
13. feb 2018

Vytriedit byt a vyhodiť/odniesť odložiť čo vám súrne netreba... Nebude treba toľko riadiť. Postupne si to rozdelené kľudne po častiach a každý deň stihneš kúsok. Hračky po celom byte zatrhnut a ak máš vzorne dieťa môžeš 4 ročne zapojiť do ukladania hračiek pred spaním 🙂 neviem aký máš veľký byt ale prestať večer 2 hodiny sa mi zdá veľa. Hĺbkové riadenie som robila štýlom dieta + otec boli vyhodení na víkend k svokre. Tiež mám takehoto psychosa doma, ale on si ani lyžičku neuprace po sebe. Ja som si čas musela zorganizovať, varila som na 2 dní, nákupy veľké sa robili na dva týždne a cestou z prechádzky/ihriská sa kupovalo ak daco došlo. Pranie a spol sa robilo priebežne. Proste ak nebude riadiť aj on, tak sa buď nejako zariadis alebo jedným uchom dnu a druhým von, deti za chvíľu vieš dať obe do skolky, staršie kľudne aj od septembra. A budeš sa aj nudiť. Všetko sa nedá stihnúť, niekto musí nejakú obeť priniesť. Buď on , tým že pomôže, alebo ty zorganizujes, alebo škôlka.

siska53
13. feb 2018

@bjarna tak nech mi ten moj tiez akokolvek vycital (vycita neporiadok) niekedy, tak zas aj uzna,ze mam.toho dost a v takej situacii by sa aspon opytal,ci nema pomoct..
Mas riadneho somara a hnupa!
Ono asi naozaj plati zacat ich vychovavat hned..mala.si ho hned do vsetkeho zapojit aspon trochu..
Aj teraz..mozno si mal takto : fajn,ze si tu,vies co,maly vylial misku, pokakal sa,kedze ma.problem.so zadkom,prosim,doutieras to? A starsiemu pods servitky,nech si poutiera mlieko,co vylial? Dakujem! Aj ked asi u vs by to dopadlo ink a zavrel by sa do izby..

cawes
13. feb 2018

@vanesanova mame mycku a davam tam okrem dreva vsetko, na kazdom tovare mas napisane ci to je do mycky ci nie. Davam aj porcelanove taniere a aj bohemia krystal pohare, aj pohare na sampanske na stopke, a aj hrnce ok mame tu velku. Ak by som to tam nedavala tak ju nepotrebujem😂

ekbatana
13. feb 2018

@bjarna nech uprace manzel ked sa mu nepaci...

janickacrazy
13. feb 2018

@vanesanova nechápem, ja mám tiež myčku tú menšiu a okrem nožov a drevených dosiek tam dávam úplne všetko, aj hrnce, moj muž je expert, ten tam vprace toľko vecí ako do tej veľkej pomaly a ja som sa to od neho naučila, aj obedáre tam dávam v pohode

simca06022011
13. feb 2018

@vanesanova tak ti je tá umývačka na figu, keď za ňu vsetko robíš 🙂 ja mám jednu 10 rokov, filter umyvam tak raz za mesiac, vtedy ju aj čistim komplet, málokedy treba castejsie... Zaberie to pár minut. V živote som nikdy nič neoplachla a dávam tam všetko, samozrejme zvyšky jedla nie... Okrem dreva. Dokonca to tam aj uschnúť stihne, nie vždy ju naplním na raz a aj tak to umyje. Za prvy rok som ušetrila 150 eur na vode, kopec hodín za drezom a teda aj keby sa pokazila po 2-3 rokoch som rada že posluzila 🙂 moja frčí aj 2-3x za deň ak sme doma. Nie je to o tom že nechápem ľudí čo robía robotu za umývačku, ja nechápem význam tej umývacky vo vašej domacnosti. Ona je na ušetrenie času a vody 🙂 nie na to, aby som šetrila ja umývačku.
sušička odstráni prach z prádla... To je fakt. A potom ho je menej v dome. Jasné keď sa vyfuka, niekde musí ostať, mne sa zo sušičky nevyri... Zaujímavé 🙂 po veľkom praní/sušeni povysavam aj sušičku, bežný deň to zhrabnem a hodím do koša...

lavieenrose
13. feb 2018

@vanesanova lenze umyvacka sluzi na to aby ulachcila zivot..tvoja chyba ze si si vybrala malu...v krystale bezne pijes vodu ? ked ho uvadzas ako priklad..plasty su vhodne do umyvacky aj do mikrovlnky..naco to vobec pouzivas ? tie skodliviny sa vylucuju aj tak jediny plypropilen sa uvadza za zdraviu neskodlivy. hrnce som obcas dala ale ked zle umylo musela som v rukach..umyvacka aj setri vodu..nie je to iba o tom neumyvat riad rukami...my sne davali vsetko do unyvacky okrem drevenych varech a dosiek velkych nozov a naberaciek ...a to som nemyvala dlho ..jak si stohovat teraz milion priborov a tanierov a este to utierat lebo musim naumyvat daleie a nieje priestor pre dalsi odkvap...no a k tomu prachu...peres plienky? ked som ich vytrepavala na susiak mala si vidiet tu spust bielych zmolkov na zemy..tak isto aj oblecenie musis vytrepat ked chces aby bolo co najrovnejsie zavesene ..aj ja filtre cistim a chumacky padnu jedine pod susicku.da sa zdvihnut..druhy filter umyvam pod vodou ..a tie chumacky na obleceni velmi zriedka ..za pol roka mozno trikrat som nasla

katrin21
13. feb 2018

@cawes ja tiez mam mycku a umyvam aj v ruke..plasty akekolvek mozu deklarovat kolko chcu ze mozu ist do UMR...nedavam..nicia sa..vsetko potom ide do jedla z nich...fuj..skodlive
Noze sa tam tupia..tie kvalitnrjsie preto nedavam do mycky..a velke hrubo zaspinene hrnce tiez nie..iba mensie a bezne spinave...ale tie nechavam na 90% umyvat vzdy manzelovi..pn ich ochotbe vydrhne..
Mycku pustam raz za dva dni ked sa naplni..napracem tam toho fakt vela..mam 60tku..ale teda nieco umyjem aj v rukach...

lavieenrose
13. feb 2018

@vanesanova moja svokra ma umyvacku jednu a tu istu asi 15 rokov..ta da do nej vsetko .plechy aj panvice aj zavaraninove pohare s nalepkami..level expert ..umyvacka funguje ;)

vanesanova
13. feb 2018

@cawes ok ked davas davaj ja nie uz som tak rozbila vela stopkovych poharov hrnce tam ja nezmestim vobec no ano ja umyvam riadu viac ako by som ju ani nemala tak som len chcela vysvetlit ze preco niekto umyva riad aj ked ma mycku

simca06022011
13. feb 2018

@bjarna veď ale keď dieťa vyleje tanier a druhé mlieko nemáš hádam špinavý celý byt? Za to mlieko by moje 4r dostalo na zadok a tanier sa u nás nevyliala nikdy. Viditeľne mám veľký kľud. Ja by som sa tak roztehotala keby som zbadala takto chlapa nad bordelom :D zhrozeneho chudacika :D
Papierové utierky, vlhké utierky používate? Na kilá som ich z dmka nosila... Na rýchloupratanie sú top. Vykydne sa, hned sa utrie a hodí do koša 🙂

vanesanova
13. feb 2018

@lavieenrose moja chyba to neni ja som chcela velku ale nezmestila sa nam tu obedare musim pouzivat kvoli muzovi ten bere jedlo do prace a ani panvice kde som vysmazala nedavam teda v tom oleji fuj by som urcite nechcela umyvat riad

katrin21
13. feb 2018

@vanesanova ja az ked olej vytriem papier.utierkami a aj to nie vzdy..😇a na70% vtedy urcite

lavieenrose
13. feb 2018

@katrin21
@vanesanova panvice nepatria do umyvacky koli teflonovemu alebo keramickemu povrchu..nie koli oleju 🙈

vanesanova
13. feb 2018

@lavieenrose v krystale nepijem vodu bezne to som len spomenula co vsetko sa do mycky nedava

lavieenrose
13. feb 2018

@vanesanova tak to bezne ani neumyvas...mna tie dva krystalove pohare na vianoce neubyjaju

exupery
13. feb 2018

Pre Boha,ženy ...veď je to len bytveci,omrvinky, hračky...nie je to koniec sveta,prečo tak strašne riešite tak nepodstatné veci....pán manžel ako je z cukru,veď nech chytí vysávač,metlu,prachovku a môže začať....čo si jeho slúžka?Čo bude robiť,keď začneš chodiť do práce a čo budeš robiť ty? Ja nevravím,že u nás sa neupravuje....ale u nás sú toto tak nepodstatné veci....vďaka Bohu....

lavieenrose
13. feb 2018

@vanesanova ked nechces fuj plast kup mu antikor obedar..jednak on si to nemoze prihriat a potom tam ani teple jedlo nemozes nabrat..lebo skodliviny. a mozno je z PP a ty zbutocnr robis caviky

nika_17
13. feb 2018

Ja mam dve male deticky.Ako tak popracem,niekedy ani varit nestihnem,ale s takym poriadnym upratovanim mi chodi jedna pani pomahat..Ak ma s tym tvoj chlap problem,nech ti pomoze.Ked uz nie s varenim alebo upratovanim,nech vezme deti a nech sa stara o ne,kym ty porobis ostatne...

vanesanova
13. feb 2018

@simca06022011 no vodu usetri ale zas elektrinu minas mame omnoho viac riadov ako do nej dostanem hlavne te hrnce vobec a zaschnut a zahnit jedlo na tanierkoch by som teda nenechala kvasit cely den v mycke preto ja oplachujem samozrejme len na hrubo zvysky nic extremne lebo su dni ked sa naplni az vecer

mircalla
13. feb 2018

@bjarna Polda mna sa ti nerozpada manzelstvo kvoli poriadku ale ze manzel je despota a sebec

vanesanova
13. feb 2018

@lavieenrose ked som nemala susicku mokre pradlo som vzdy vyprasila vytriasla aby bolo rovnejsie a nikdy som nemala z neho prach nikdy mokre pradlo nemoze prasit no ja mam zo susicky prachu dost my ju mame v izbe a po kazdom suseni idem filtre umyt do kupelne takze vsetky chumace a chlpy pradla su vsade

h2
13. feb 2018

@bjarna Ahoj, nečítala som všetky reakcie a nechcem sa vyjadrovať k Vášmu vzťahu s manželom, ale skúsim Ti poradiť z vlastnej skúsenosti. Neviem, či máš kamošku, ktorá je na tom pdobne, ako Ty, čiže je doma s malými deťmi. Ak áno, super, ak nie, skús si nejakú nájsť, prihovoriť sa, zoznámiť, skamarátiť. A ako Ti to má pomôcť? Takto: Pozveš kamošku aj s deťmi k sebe. Nie na návštevu, aby ste sedeli pri kávičke, ale na to, aby sa vaše deti spolu zahrali a kamoška ich postráži. Ty si zatiaľ upratuješ, kamoška Ti, prípadne môže aj pomôcť. Príklad: Deti sa hrajú na koberci s hračkami, kamoška pri nich sedí, Ty si s nimi v tej istej miestnosti a žehlíš alebo skladáš prádlo atď. A nabudúce zase pôjdete na podobnú "návštevu" Vy k nim, nech si aj ona poupratuje. Máš upratané a zároveň aj spoločenský život. 🙂
A ešte jeden tip na upratovanie detských hračiek: Nakúp veľké plastové boxy, najlepšie také, čo nie sú priehľadné. Do toho hračky len nahádžeš, zatvoríš a je upratané.

zizonka
13. feb 2018

Ahoj, uplne chapem tvoj pohlad. Jedna vec je manzel a druha zorganizovanost. Vlastna skusenost. Moj by tiez rad vsetko negativne komentoval, ale ja si to nenecham, i ked sem-tam utrusi, ja mu to nedarujem.. Snazim sa i jeho zapajat do domacnosti (napr. idem uspat deti, poviem mu nech prehodi pradlo do susicky lebo kazdu chvilu ma pracka koncit, urobi nakupy potravin- pisem zoznam, vcera vecer ked pozeral TV, ja v kuchyni, vravim ze by aspon pradlo mohol potriedit, smeti vyniest, dam deti kupat, tak ho zavolam nech ich nachvilu postrazi, kym ja odbehnem kuchynu spratat.. ano drobnosti ale pomozu).. Mam priblizne rovnako stare deti, starsi tiez uz nespi ale musi cez obed oddychovat - min hodinu lezi, cita si obrazkove knihy alebo mu pustim rozpravky na CD (5x 5CD Rozpravok - uzasny darcek).. S detmi vzdy chodim von, varim krizom-krazom, stale sa snazim viac, nech nemusim kazdy den a upratujem tiez priebezne (bud varim, alebo upratujem).. Skus si najst system na vsetko sa da, budes lepsie zorganizovana no dom sa nemusi ligotat aby ste boli stastni 🙂 Drzim palce

bjarna
autor
13. feb 2018

@simca06022011 ved mi to aj prislo smiesne. Ale jasne, cglap sa nad tym ani nepozastavil, zas toto chape, ze deti obcas porozlievaju. Starsi to.inak utrel sam, ale treba to este aj za nim utriet..
A hej, neviem uz ci sa smiat, ci plakat - ja tu di deti hudiem kazdym dnom, ako treba veci ulozit, hracky na miesta, kam patria. A kym som uspala mladsieho, muz sa hral v obyvke so starsim - vsetky hracky vyhadzane, ale fakt asi vsetky. Muz medzitym zaspal na gauci, uz to ani pratat nejdem. Len nechapem, ze hi nenapadne tomu decku povedat, nech to aj ulozi, ked to vyberie a rano bude pindat, ako to tam vyzera..

zizonka
13. feb 2018

@bjarna jemu to samemu nenapadne, pokym mu to nevysvetlis. Mam taketo pripady okolo. Niektore mame jedno dieta navyse..