icon

Kvôli švagrovcom som musela svokrovcom vrátiť peniaze, náš svadobný dar

10. dec 2019

Ahojte, stala sa nám taká vec, že sme sa s mužom nedávno brali, a k svadbe sme dostali od svokrovcov peniaze. Nikto okrem rodičov na svadbe nebol. Švagrovci zistili z výpisu účtu, koľko nám dali svokrovci do obálky, a teraz od svokrovcov pýtajú nezmyslene peniaze (mladí kupili davnejšie auto, na ktoré im svokrovci prispeli časť, no slúbili im presnú polovicu) no a teraz od nich zo šupy pýtajú že to nepočká atd... Viem že je to len preto lebo zistili kolko nám dali. No a keďže oni peniaze neserú, vypýtali si od nás svadobný dar naspať, vrátili sme im ho samozrejme, len mi to je ľúto, lebo im dali k svadbe viac ako nám, ešte sa nám ospravedlnovali, že vedia že majú dve deti, ale že už im to nevychádza, že inokedy nám ešte pomôžu, a aby sme sa nehnevali, bla bla....Konfrontovať ich, aby s tým prestali?? Myslím švagrovcov... Nechať to tak?

kittykat22
10. dec 2019

no a svokor by mal v prvom rade povedat synovi - ze jedna vec je pomahat s online bankou, a druha vec je, zneuzivat informacie v svoj prospech. Myslim si, ze svokor by mal v tomto pripade skosit syna, za to, co si to dovoluje. Svagor je uz dost velky aby vedel, ze niektoremu dietatu sa da viac v pripade A, a druhemu v pripade B. Ja byt tebou, idem najskor za svokrom - a spytam sa ho, ako to budete riesit. Lebo idealne by bolo - keby to vyriesil on - pretoze tento konflikt ide na jeho triko (aj ked nechcene) a on ma aj najlepsiu poziciu to dat dohromady. Otazka je, ci ma na to moral u svojho syna.

No a ja (ale to som ja) by som isla za svagrom, zjebala ho na 3 doby, ci fakt sa budeme hadat koli peniazom. ty si si tie peniaze nepytala, a si si ista, ze svokor nechcel nikoho osidit. Ale chapes, ze ak ho to pali, tak to chces vyriesit. A cakala by som co bude. Ak mate dobre vztahy, tak by som sa to snazila riesit.

janinah
10. dec 2019

ja len dúfam,že ten ich účet vie odkontrolovať aj tvoj manžel- syn je predsa bližší ako zať...ak nie,tak by som to zariadila,aby áno....

loginexistuje
10. dec 2019

@kittykat22 vies len toto sa nevyriesi ... len tak ... a ja som prave pisala o tom asertívnom pristupe inak ale teda ver ze to proste bude tam vzdy visiet ... lebo to neni o peniazoch ale o pristupe rodica k dietatu a pristupe brata k bratovi ... to je ta tragedia a nie nejake peniaze ..

odpovedz si autorka uprimne co ta napadne ked si spomenies na svoju svadbu ?

autor
10. dec 2019

@loginexistuje presne, ja viem že to nie je nejak moja vec, že nám to nemuseli dať, ale proste vidím ako sa im stále pchaju peniaze, a od nás aj svadobný dar vypýtajú ..tak naprd mi je z toho celého...a viem že keď sa ozvem, tak budú hovoriť že mi ide len o peniaze...a ešte keď sme im tu obálku vracali, tak nám povedali že šak o rok dva vám tie peniaze opäť dáme....to bolo pre mňa akože najviac poníženie asi aké som zažila

autor
10. dec 2019

@janinah nemá, a popravde asi by sa ani necítil dobre keby chodí do ich účtu, také veci ho nezaujímajú ...

autor
10. dec 2019

@loginexistuje len uvediem na pravú mieru švagor nie je ich syn ale muž ich dcéry ....manželovej sestry...ale je to za jedno, príde mi že ho majú radšej ako vlastného....

loginexistuje
10. dec 2019

aha no o to je to smutnejsie .... ty stoj pri svojom manzelovi a osobne by som obmedzila navstevy na tuto najblizsiu dobu aby to on mohol spracovat v sebe, lebo ver mi ze to je velmi silna rana pre cloveka, ked ho ti, co ho maju milovat podvedu a zradia.
postupne sa to uprace len mu bud oporou ... on sa z toho postupne dostane ... ked bude vediet ze je tebou bezpodmienecne milovany ...
aj ked to nedava najavo, je z toho určite velmi zranený ... radsej keby vam nic nedali a povedali ze nemaju ... ale tak ked uz to riesili takto treba sa s tym len vysporiadat a ty mu mozes velmi pomoct ...

skus nato pozerat optikou lasky smerom na svojho muza ako na zranené dieta svojich rodicov... ver ze tymto sa vasa laska len posilni

simoncik
10. dec 2019

No tak to ma podrzte. Nie som zastanca, ze mladym musia rodicia nevyhnutne daco dat, ale ak uz k tomu pride, tak aby to zobrali spat??? No s mojou povahou by som to nerozchodila. Ak by ich potrebovali oni sami nepoviem, ale dat ich svagrovi??? Poviem popravde mohol by si omne mysliet kto co chce svoje by som si, povedala. Svadobny dar a vratit??? To pocujem prvy krat. A este k tomu jednemu synovi zobrat a hned druhemu odovzdat a este k tomu zatovi. No pekne. To budete mat este vesele jedneho dna pri dedicstve. To sa len tak nevidi. A este aby mal zat pristup k ich uctu??? Keby ze to mojim rodicom svagor spravi letel by cez zatvorene dvere. Takze asi tolko

ahoj0
Autor odpoveď zmazal
777januska777
11. dec 2019

No fu tak to som ešte nepočula 😀 no ja som taká dosť priama, takže keby si tie peniaze prišli svokrovci pýtať, tak by som sa pekne popytala, že prečo ich chcú a načo atď. A keby povedali, že pre švagrovcov, tak to by som pekne išla aj za švagrom a povedala by som mu, že či sa nehanbí od starých ľudí peniaze pýtať na auto, že či si nevie zarobiť. A aj svokrovcom by som povedala čo si o tom švagrovi myslim. To by som urobila ja, ale správne a diplomatické to asi nebude a asi by som tiež moc nevyriešila, keďže ľudí nezmeniš. Ono riešenie tvojho problému sa dosť odvíja aj od tvojej povaly, povahy rodičov a švagrovcov. Ale myslim si, že toto ani nemá riešenie, kým si svokrovci neuvedomia svoj problém. Tak už záleží len na tebe ako sa k tomu postaviť. U mňa by sa vzťahy týmto narušili, na návštevu by sme išli, ale nič viac, kontakt by bol u mňa hlavne oficialny. A už by som nikdy, ale že nikdy nič nepriala od svokrovcov a ani od švagrovcov.

evkano1402
11. dec 2019

tento konflikt moze mat este zaujimave pokracovanie...
Dar je dar a dava sa nezistne a preto, lebo ti ho niekto chce dat. BODKA.
Takze to, co ste dostali k svadbe nebol dar.
Viem, asi si budes mysliet, ze mi sibe, ale nechaj veci tak ako su, moze sa to vyvinut v tvoj prospech. 😉
Casto davaju svokrovci/rodicia peniaze nie preto aby im to darovali, ale aby si ich zaviazali.
Tym, ze tie peniaze ste museli vratit spat, ste sa od nich oslobodili.👍
Jasne, kludne sa navstevujte, tak ako Vam to vyhovuje, ale nikdy, nikdy im nebudete zaviazani. Ak Vas budu potrebovat, tak im pomozete, ak budete moct a chciet, ale nikdy preto, lebo musite, pretoze Vam dali peniaze.
So svagrom to bude ine a mozno bude potrebne mu tuto situaciu pripomenut, ked to svokrovci budu nieco potrebovat a od vas vyzadovat pomoc.
drzim palce a neboj nie je to zle

1didiana1
11. dec 2019

ako ja sa vobefc cudujem, ze si ho vypytali, ale tak ako aj rodicia proste mali buchnut po stole. svagrovcov do vasich darov nic. uz by som si tie peniaze nepytala, ale asi by som svagrovom povedala svoje a tam by nasa konverzacia zhasla

lenka2710
11. dec 2019

Všetko je to o povahe ľudí! Ja keby som mala niečo niekomu dat a potom to ísť pýtať späť,tak by som sa prepadla pod čiernu zem
Tvoj švagor očividne patrí k tým bez chrbtovej kosti,ináč si to neviem vysvetliť
Môj muž, (teraz mi to príde smiešne), no proste situácia nás donútila kúpiť auto a nejaké peniaze nám chýbali, tak že poprosime rodičov,či by nám pomohli,veď im to čo najskôr vrátime! Pozvali sme ich teda na návštevu, môj muž musel do seba hodiť tri stamperliky,bo sa hanbil ako pes pýtať si od rodičov! Ale boli sme mladá rodina,čerstvo nasťahovana do bytu,proste peniaze sme nemali,no ale potom išlo všetko nabok a len sme odkladali,aby sme im rýchlo vrátili,veď človek nevie čo sa môže stať a budú ich potrebovať
Ale pýtať si svadobný dar??? Čo sa ho svokrovci boja?? a čo na to sestra???

letfenixa
11. dec 2019

Tak toto je úplne neuveriteľné, nie že, ti, autorka neverim, ale fakt neuveriteľné. To, ze prizeneny clen rodiny kontroluje účet pracujucim ludom, ze si pyta od nich inym darované peniaze, ze oni ich idú naozaj pýtať, dúfam aspoň, že ste ich vratili na účet s poznámkou "vrátenie svadobneho daru". Od svokrovcov ani svagrovcov by som už nikdy nič neprijala.

autor
11. dec 2019

@letfenixa vieš čo on si nepýtal tie darované peniaze, on si vypýtal presne tú sumu ktorú vytiahli z účtu a dali nám do obálky, a vedel že už ju na účte nemajú, a tlačí na nich že mu to sľúbili, a že on má dve deti, a už mu to sľúbili pred pol rokom ....no a oni keď si ho nechcú znepriatelit (a podľa mňa hlavne prísť o kontakt s vnuckami) tak jedine čo ich napadlo bolo vypýtať to od nás späť, keďže svojich toľko uz nemali.

autor
11. dec 2019

@lenka2710 jeho sestra sa tvári že sa nič nedeje že oni ani nič nepýtajú (lebo my to vieme od svokrovcov, že koľko od nich vypýtali.) Osobne som s nimi od vtedy nebola, a asi na to nemám ani žalúdok....

autor
11. dec 2019

@letfenixa a snažili sa nám "zalepiť hubu" tým že povedali že budúci rok nám ich "vrátia"....ale pre mňa je to totálne ponizujuce, veď už sme sa raz brali, keď chceli mali dať teraz...ja neviem nikomu som ešte nepovedala že vráť mi dar a ja ti ho o rok opäť vrátim....

lenka2710
11. dec 2019

Ani sa ti veru nečudujem, vieš nám dali rodičia na byt, resp.nam dali do daru 10000€ buď na byt alebo na pozemok pod stavbu, takisto dali bratovi 15000€, pretože jeho byt bol podstatne drahši, a ani ma nenapadlo pýtať ten rozdiel od rodičov! Veď je to úplne od veci! Z niektorých ľudí sa mi fakt robí zle a to aj v mojom okolí, niektorí sú schopní ísť aj cez mŕtvoly, hrôza

deti95060810
11. dec 2019

u mňa by skončili...švagrovci určite...

autor
11. dec 2019

@lenka2710 je to trápne totálne lebo im zaplatili svadbu pre 200 hostí, čo bolo ich rozhodnutie mať takú svadbu, dali im na ňu 13 tisíc, a my že sme mali svadbu čo nás aj s obedom vyšla 400€ to bol zas náš problém, a naše rozhodnutie, dali nám 4 tisíc v obálke a 5 dni na to volali aby sme ich neminali.....lebo si spomenuli že vlastne 4 tisíc to je akurát na to auto aby bolo splatené ...

autor
11. dec 2019

@lenka2710 vôbec sa mi s nimi nechce baviť, a ani neviem že ako sa budem tváriť na Vianoce a dary by som im najradšej hneď zabalila nech si ich vezmú domov

deti95060810
11. dec 2019

ty chceš s nimi tráviť aj Vianoce? po tom všetkom? Si dobrá, asi rýchlo odpúšťaš..

lenka2710
11. dec 2019

No ja s mojou povahou by som nikde nešla! Keby chcel muž nech s dcérkou ide,ale ja nie! Neviem akoby som sa tvárila a coby som asi hovorila! A ešte keby niekto mal narážky asi by som vybuchla ako sopka,ale to som ja
Nemohla by som sa na nich pozerať, ale im to asi trápne nieje! Áno,sú to rodičia! Áno treba si ich vážiť ale to si treba aj zaslúžiť!
Od malička ma viedli k tomu vážiť si rodičov a starších ľudí,ale pokiaľ si rovnako nevážia oni mňa, tak ich môžem

suve99
11. dec 2019

Prepáč, ale normálne sa tu smejem....to, čo sa stalo s financiami nekomentujem, ale že treba dohliadať na starších / do kelu, že 50tnici sú starší/ tak na tom sa rehocem ako debil...snáď sú neni svokrovci senilní - švagra by som poslala do večných lovíšť - NAVŽDY !

rybka16
11. dec 2019

Nerobila by som v tejto situácii "poriadky" ani so svokrovcami, ani so švagrom. Nie preto, že to nie je celé sprosté, ako sa zachovali (aj oni, aj on), lebo fakt to sprosté je, ale preto, aby som im ukázala, že mi nesiahajú ani po členky. Áno, som malicherný človek. :D Dar by som vrátila (to ste už urobili) a potom už v živote od nich neprijala ani čokoládu, v prchkejšej nálade s dovetkom, že veď by si ju aj tak prišli pýtať naspäť. Vzťahy so svokrovcami by som ale okrem toho udržiavala v doterajšom, predpokladám dobrom štandarde. So švagrom nie, lebo darmo, že je rodina, ale keď je raz niekto sviniar, nebudem s ním dobrovoľne tráviť voľný čas a ešte sa aj tváriť, že ťuťu-muťu, ako sa máme radi.

cacianka
11. dec 2019

Tak toto sa nedá inak komentovat - uz by som uplne odmietala vsetky dary, ani blbu čokoládu by som nezobrala.nech si ju švagor zozerie !

dilino
11. dec 2019

@cacianka presne tak súhlasim do bodky

tajuskollarova
12. dec 2019

Napada ma otazka, ze co by robili svokrovci, keby ste ich stihli vsetky minut? 🤔Potom by chceli, aby ste si zobrali pozicku? 🤔

nikolka1986
Odpoveď bola odstránená
autor
12. dec 2019

@tajuskollarova to bola prva vec čo ma napadla, že asi poviem, že sme ich minuli, ale muž že šak dá im to že šak oni nám to vrátia casom ...tak som sa chytila za hlavu....a vyplakala sa na koniku 😆