icon

Lakomá stará mama

12. mar 2023

Máte skúsenosti s tým, že vaši rodičia zostali s vyšším vekom lakomí? Ja chápem dnešnú situáciu a nemusíte mi písať omáčky okolo ako všetko zdražuje (mám 4 ročné dieťa a musela som začať pracovať 6 mesiacov po pôrode, aby sme prežili), ale čo začala v poslednej dobe dokazovať moja mama je naozaj extrém a neviem, či jej mám niečo na to povedať. Moji rodičia žijú v dome v lukratívnej oblasti, ktorý zdedili, otec dostáva výsluhový dôchodok a popri tom stále pracuje, mama išla do dôchodku minulý rok (predtým roky pracovala na dobrej pozícií a dôchodok má slušný), chovajú sliepky a majú domáce vajíčka, veľkú záhradu z ktorej majú domáce ovocie a zeleninu, pomáhať im chodievam ja s bratom, vlastne posledné roky tam pracujeme už iba my dvaja po víkendoch. Detstvo sme mali pekné a nič nám nechýbalo, aj doteraz si myslím, že sme mali normálne vzťahy, mama na nás naliehala, aby sme tam koľkokrát prišli na obed alebo mi poobede na návšteve ponúkla kávu alebo koláč. Ja nikoho nevyjedám, tak som ich aj ja pozývala na obed alebo som nechala mamu, aby sa hrala s vnučkou a išla som nakúpiť a navarila som rovno tam. Nechodíme tam len tak zo srandy, ale mama sa sama pýta na vnučku a chce nás tam. Lenže postupne sa začali diať rôzne veci, čo vedú k tejto diskusii. Ja dcére doma nedávam sladkosti, dám jej keď tak ovocie, jogurt, domáci koláč. Mama jej zvykla dávať nejakú sladkosť, keď tam raz za týždeň - dva bola, mne sa to nepáčilo, ale tak povedala som jej nakoniec, že u babky to má dovolené. Potom zrazu prestala, ja som sa potešila, ale dcére sa to pochopiteľne nepáčilo a trucovala že nemá svoju jednu povolenú sladkosť od babky, tak som nakúpila v DM nejaké zdravšie bio sladkosti a doniesla k rodičom, že to jej mama môže dávať. Myslela som si že bude pokoj, ale dcéra mi stále žalovala, že babka jej nedáva sladkosť, ja som si hovorila že to je nejaká hlúposť, lebo mama mi povedala že malej tie sladkosti dáva. Potom som dostala 20kg mäsa zo zabíjačky a chcela som dať aj rodičom, tak mi to mama kázala naložiť do mrazničky v komore a videla som, že na regáli mala ešte v taške odo mňa zabalené všetky tie sladkosti pre dcéru čo som nakúpila (inak biedu ozaj netrpia, lebo mali komoru po strop naloženú ako keby išla vojna). Dcéru tam beriem vždy naobedovanú, rodičov nevyjedá. Raz som jej zabalila nakrájané ovocie do misky, že to jej môže mama dať ako olovrant, lebo obedu veľa toho nedala doma, tak aby nebola hladná do večere. Mama jej to ovocie nedala, lebo že nemusí sa toľko napchávať. Prestala nás pozývať na obedy, keď tam prídem tak mi ani pohár vody neponúkne ani keď robím na záhrade. Kedysi mi dala aj vajíčka aj ovocie a zeleninu, tento rok tvrdila, že ani oni pre seba nemajú, hlavne že som videla že sliepky niesli a mali aj bohatú úrodu, veď som tam sama makala. Ku mne na návštevy nechodia, lebo veď nafta je drahá, ale ja tiež necikám do nádrže, keď chcú vidieť vnučku, doniesť nákup, vybrať lieky, zobrať k lekárom a okopať záhradu. Dostali ma minulý týždeň, keď mala dcéra narodeniny a nič jej nekúpili. Oslavu som robila u nás a bola som ich zobrať autom, prvý rok sa stalo, že dcére nič nedali. Ako ja som rada, že nemusím skladovať žiadne ďalšie blbosti, ale dcéra bola hrozne sklamaná, že od babky a dedka nič nedostala, je to ich jediné vnúča, mohli mi povedať radšej dopredu, že jej nič nekúpia a kúpila by som jej ja nejakú drobnosť a povedala, že to je od nich. Ešte jej mama stihla pred všetkými povedať, že od ostatných toho dostala veľa a má veľa hračiek (čo ani nie je pravda, lebo razím skôr cestu minimalizmu), tak od nich nič nepotrebuje a čo by vôbec za to iné deti dali, že sa má hanbiť že je rozmaznaná. Keď som sa na to pýtala brata, že či si nevšimol že mama sa v poslednej dobe správa zvláštne, tak že nie, jemu dáva aj vajíčka, aj ovocie a zeleninu aj zavarené v zime, aj na obed ho pozve (v dni, keď tam nie sme my na návšteve), aj koláč a vývar zabalí domov, dá kosti pre psa a koľkokrát mu strčí peniaze za naftu, keď ich niekam odvezie. Ja neviem či to mám vôbec riešiť s ňou, lebo tak nie som na to odkázaná a nechcem trápne vypytovať niečo od nej, predsa sú to moji rodičia, ale zaujímalo by ma čo sa stalo, že tak zmenila prístup k nám a hlavne ma hnevajú tie blbé reči pred dcérou, lebo dcéra si potom myslí, že ju babka už nemá rada.

lujza123
12. mar 2023

Na tvojom mieste by som sa porozprávala s otcom. Ci si nevšimol nejaké zvláštne správanie u mamy, či je všetko v poriadku....
Dobre nejaké prebytky zo záhrady a ze koláč nezabalia nič sa nedeje..

Ale s tými zabudnutými sladkosťami a peniazmi za nákup je to velmi zvláštne. Fakt ci nejde o začínajúcu demenciu...

tiezjedna
12. mar 2023

@anita6666 sorry, ale tak priblbý názor som dávno nečítala🙄 Nepriniesť vnúčaťu ani lízatko za 5 korún a ešte mať blbé kecy, že veď má dosť, to je buranstvo. Matka nematka! Keď viem, že si oslávenca nehodlám uctiť ani symolickým darčekom, tak sa nenechám pozvať na oslavu, kde určite niečo zjem aj vypijem. Otras!

pribinak
12. mar 2023

@anita6666 slovenský folklór? Ja som teda precestovala kus sveta a žila som dosť dlho v zahraničiu, ale zatiaľ v každej krajine a kultúre som zažila a videla zvyk, že keď idem na narodeninovú oslavu a najmä oslavu dieťaťu, tak sa prinesie darček

Však autorka nepýtala darček za milión, ale tak keď idem na oslavu tak aspoň Puzzle za 2 Eura prinesiem

Trápne čo píšeš

Ale ako som napísala, je dosť mozne, že tu sa začína rozbiehať nejaká psychiatrická diagnoza

beata_k
12. mar 2023

No veru, cele je to cudne. Zrejme by som sa u otca nenapadne poinformovala co sa s mamou deje.

apolka77
12. mar 2023

Mne tiež napadla začínajúca demencia alebo iné psychiatrické ochorenie...hlavne s tými peniazmi za nákup a tie odložené sladkosti ...porozprávaj sa s mamou aké kľudne ...
Neopakuje sa? Tie isté otázky? Nemení náladu?

misinka20
12. mar 2023

@anita6666 Aký slovenský folklór?? Ja keď idem na akúkoľvek návštevu, tak niečo prinesiem, nie to ešte na oslavu k dieťaťu. Čo ty sa všade dovalíš ako veľká voda bez ničoho?? To nie je folklór, to je slušnosť!!!

lenkalenka1987
12. mar 2023

Spýtaj sa ocina, o čo ide, ak sa bojíš jej spytat, ale evidentne sa tam niečo udialo, alebo má mama depresiu alebo nejaké začínajúce psychiatricke ochorenie

heleninamama
12. mar 2023

Mama sa jednoducho urazila. Je to stará škola a Ty si jej nedovolila, aby dávala vnučke sladkosti podľa vlastného výberu a nosíš jej tam ovocie a svoje krmoviny. Keď počujem slovné spojenie - zdravé bio sladkosti z DM - chce sa mi zvracať. Moje deti to občas doniesli zo škôlky/ školy, keď mal niekto narodeniny. Nikdy sa to nedalo jesť, nikdy to nebolo chutné, už vôbec nie sladké, chutilo to ako piliny, či blato - keksy, lizatka... všetko. Tak ťa teraz trestá a nedáva Ti nič. Ani vnučke.

slavomira236
12. mar 2023

Tiez siyslum ze sa zatala. Bola si proti sladkostiam tak nedostanete nic(no to co si poslala ty to jej aspon mohla dat)

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
lubkovaandrejka
12. mar 2023

@anita6666 takyto priblby komentar som uz davno necitala..a nazyvat to slovenskym folklorom... Podla mna je smutne,ak ma babka s dedkom jedno vnuca a aj tomu sa zdrahaju kupit aspon cukriky,ked uz ma sviatok. Hanbila by som sa vobec prist na oslavu.

ibrunova
12. mar 2023

Možno začínajúca choroba, ja by som to tak videla. Svokra mala alzheimera, tiež to začalo tak nenápadne.

lubkovaandrejka
12. mar 2023

Autorka aj ja si myslim,ze ide o zacinajucu demenciu .. mam s tym skusenost.. hlavne,ked si napisala o tom klamstve so sladkostami a o tych peniazoch. My sme si tiez mysleli hocico a ked sme zacali rozmyslat ci nejde o demenciu a riesit to uz bolo neskoro.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
autor
12. mar 2023

@lubkovaandrejka nepotešili ste ma, dúfam že to ozaj tak nebude. Nevšimla som si, že by mama zabúdala, pamätá si dátumy všetkých narodenín a menín v rodine, mená postáv z jej obľúbených seriálov, čo majú v ktorom obchode v akcii a za akú cenu, neopakuje sa, koľkokrát si pamätá aj také veci na ktoré ja pozabúdam. Ale je pravda, že som si vždy myslela, že mám moderných rodičov a nejako začali obaja meniť postupne názory. Ešte pár rokov dozadu hovorili, ako nás nebudú nútiť robiť na záhrade a keď nebudú vládať alebo nebudú mať čas, tak sa záhrada zruší alebo predá a teraz nič iné v hlave, len čo treba nové nasadiť😀

zoro9836
Odpoveď bola odstránená
autor
12. mar 2023

@zoro9836 to áno, ale treba brať do úvahy svoje schopnosti a možnosti a nie nechať zadarmo makať svoje deti na záhrade každý víkend, ja som to robila pre rodičov lebo som im chcela pomôcť, ale poviem úprimne že po tom ako som nedostala túto sezónu od nich ani pár kúskov papriky a pohár uhoriek, čo som ja zavárala, tak už sa nechystám tento rok do záhrady ani páchnuť a radšej si nájdem cez víkendy druhú robotu a z toho dcére tú zeleninu a ovocie kúpim.

hedviga2
12. mar 2023

Veľmi rozumne plánuješ. Nemyslim si ze sa jedna o demenciu. Mama určite trucuje.

zoro9836
Odpoveď bola odstránená
veronika33
12. mar 2023

koľko má dcérka rokov? asi by som jej povedala, že stará mama začala zabúdať ...

mateson
12. mar 2023

Podľa mňa to demencia nie je. Na 99% nie. Mňa troška udivuje, že tvoj otec ešte chodí do zamestnania, mama tiež nemá nejaky extra vysoký vek a fakt im veľa pomáhate. Napríklad tie nákupy. Nemajú auto? Môj muž mal včera 64 (tiež ešte chodí do roboty a má výsluhový) ja mám 53. Dcéra nám bola nakúpiť iba keď sme boli s covidom v karanténe. Záhradu máme tiež veľkú.muža to baví ,mňa nie, tak tam nerobím. Máme 6rocnu vnučku, dcéra aj zať pracujú,majú svoj dom. Absolútne by sme od nich nečakali,že víkend budú tráviť u nás v záhrade . Skôr my si berieme vnučku často. Chceme , nemusíme .
Pomáhaš ozaj dosť. Majú dobrú dcéru.

elmivelmi
12. mar 2023

no ja si myslim ze je v poriadku ak by vam aj varili,podla mna je zvlastne ze dvere krajas jablko aby mama s nou nemala starosti.Ako jedno jablko jej pride vela?Neviem,nam otec ked sme dosli vzdy navaril,chladnicka plna,nikdy nepytal nakupit.Sice samozrejme sme nakupili aj doniesli.Ale zo ziadnej strany nebola vypocitavost,ze teraz ja potom ty.Mne pride zvlastne ze dcere aj jablko balis.
Napada ma len jedno,ze sa mama mohla urazit kvoli tym sladkostiam.A uz by sim im nechodila pomahat na zahradu,nech pomaha brat,ked mu davaju a ak nestihaju uz,tak nech Vas nezatazuju s tym.

drahomirrra
12. mar 2023

Baby, toto nebude demencia, ani Alzheimer… Toto je nieco ine. Autorka, netusim, neviem poradit. Nepamatas si ziadny vacsi konflikt? Lebo toto mi pride, akoby mama extremne ochladla, je to zvlastne. Nezostava ti ine, nez hodit otvoreny rozhovor s matkou. Co sa stalo, preco toto k vnucke, a co sa celkovo s nou vlastne deje, ci nema nejaky problem a ci nevies byt napomocna… drzim palce, velmi smutny pribeh toto…

zoro9836
Odpoveď bola odstránená
janinah
12. mar 2023

Niečo sa muselo stať,že mama tak zmenila postoj k tebe a hlavne k vnučke,normalne by som sa jej na to opýtala,ved to nie je cudzí človek.A zabrzdi s tou pomocou.Ja mám 60,vnúčatká tiež a nik mi nechodí robiť nákupy ani makať na zahrade ,a to urodu alebo aspon domáce buchty dostávaju.A to pracujem v nie ľahkom povolaní.Ešte sa tam naskáčeš,ked budú mať 80 a ozaj nebudu vládať.

apolka77
12. mar 2023

Možno si sa niekde "sťažovala" na mamu, aj nechtiac človek občas povie ( otcovi, rodine, kamarátke medzi rečou susede) trebárs že mama je lakoma alebo to ide s ňou dolu kopcom a ten dobrák jej to povedal ...možno si to už ani nepamätáš ale stat sa mohlo a mama je teraz urazená a chce ti to dať vyžrat ...možno teba niekto ohovoril že sa topis v peniazoch alebo že mala je rozmaznana....nikdy nevieš .
Lebo keď toto robí bez dôvodu tak normálna byť nemôže...veď tá vlastne trestá .. cielene.

lilitela
12. mar 2023

dobre, aj keby sa babka urazila, ale co tych 200 eur za nakup?

elizita
12. mar 2023

Zdá sa,že ste mali fajn vzťah a dačo sa stalo,len ty nevieš čo. Prečo si normálne nevypytas z tých zaváranin napríklad? Už podľa reakcie sa ti možno podarí rozvinúť nejakú konverzáciu či a čo sa deje...

svetlonos
12. mar 2023

Autorka,
robit rodicom na zahrade vykendy - cista blbost, sorry. Pre mna od malicka jasne, ze nehrozi.
K tej demencii - robila som opatro atelku babke s demenciou. Ta 80 rocna pani vedela zaroven strikovat bezchybne ponosky, citat a pozerat telku. Kontrolne som sa pytala co cita, o com je film a ponosku neskor pozrela. Vsetko spravne. Gol bol sucasne hrat karty, pozerat telku a citat. Boh uchovaj ak som dlhsie rozmyslala aku kartu vylozim. Zdzubala ma, ze ak sa neviem sustredit na hranie aj telku, nech robim len jedno!
U lekara hadzala take odpovede a pribehy, ze aj on sam povedal, keby nepozna dg a jej dceru, veril by jej okamzite bez pochybnosti.
Ked jej raz volala dcera co obedovala, babka pivedala ze nic a ceky den som ju nechala samu doma!
Pritom jej dcera vedela, ze sa na mna moze na 100% spolahnut aj bakinu dg pozna. Aj tak mi s placom volala, preco som jej nedala najest. No bol tam nastastie zro na aj jej vnuk ( babkin, teda jej syn) Boli sme spolu na vacsi nakup autom. Sam jej povedal, s babkou sme jedli vset i traja pred hodinou aj co presne som varila.
Ta demencia je svina. Nikdy nevies, co sa v tom mozgu robi. Babka bola inak skvela, mila fajnovaproste. Ja som ju brala napriek jej dg uplne nirmalne akoby jej nic bebolo. Samozrejme som dala pozor a vedoma si jej stavu. Ale i mnohych to fakt takmer nevidno. Tiez vedela vela, pamatala si vselico ale tiez hi orila veci, kedy som vedela, ze to nie je pravda. Vedela aj kto bola vnukovacex a aktualna priatelka, tie si veru nikdy nepoplietla.
U vas to tiez moze byt. Tazko povedat. Opytaj sa mamy priamo- nie teda ci ma demenciu ale ci jej jej zmenene chovanie pride ok. Ze bracho ivda vsetko a tebe hovori o nafte aka je draha a ako ty makas vikendy u nich na ukor cadu straveneho pekne s dcerkou. Ako jej nemusi kupivat dari ale aj knizka potesi, ktora nestoji svety. Ako dava peniaze, ovocie zeleninu brachovi a tebe nie.
Nie, rodicia nie su povinny davat, hlavne nue peniaze. Ale anivzo zeleniny kde chodis obrabat??
Uvidis, ako zareaguju. Ked ti to vyvrati, ze to nie je prava a fakt bude prekvapena a nahnevana tvojim tvrdenim, zistis, ze to bude nieco psychicke.
Aj nam ridicia daju, civoeniaze ci zo zahrady. Mama extra kupila urcitu zeleninu, mala len malibzo zahrady a zavarila aj nam extra. A to uz sme dospele s manzelmiba detmi. Ona nemusi ale chce. A prist bez darceka? Este aj na narodky? To by nerozdychala! A mohla by, lebo ja prave darcekov v zalohe mam az az, kupujem ich cielene pocas roka podla potreby.
Urcite tam nieco z jej strany nie je v poriadku. Lebo aby si im ty robila poskoka, orec hral mrtveho chrobaka a ty slobodna matka takto skakala? No to teda nie.
Aj ty sivstanov hranice a hlavne nenechaj nicit malu nejakymi psychobludmi - ci iz s dg alebo bez.

miadi
13. mar 2023

Nemyslim si ze mama mà demenciu. Skor sa na teba hneva. A tresta ta . Aj malu. Lebo Moja svokra uz ked mala dost silnu demenciu a dosla vnukovi na bday party Tak mu doniesla darcek . Nejake Strasne hrube zlate retaze ako pre rappera a svokrovu obručku. ( a to sme davali akoze darceky od nej co sme kupili) ale aj tak chcela nieco doniest Aj ked si nikdy nevedela zapamatat ako sa maly vola. A to nikdy nebola mega stedra alebo na darceky Proste chcela nieco dat . Bolo to take smutno vtipno mile. Tvoja mama znie uplne nasr 💩 Akoby vnucku ani nemala rada. Nieco vo vasom vztahu je velmi zle. Demencia nerobi rozdiely. Chovala by sa rovnako k tvojmu bratovi. Na teba sa hneva Mozno si mysli ze mala je rozmaznana alebo sa hneva ze ked jej davala sladkosti urcite vravela nepovedz to mame ! A kto vie ako si ty reagovala v jej ociach Mozno prehnane tak sa urazila. Mà jedno jedine vnuca malicke a aby mu nic nedala ani len bublifuk a este povedala ze mà toho moc nech nie je Neviem aka .. tak naco k vam sla na tu oslavu? Ja by som sa snou normalne otvorene porozpravala.