Ľudia, ktorí v paneláku nekúria
co s takymi? vzdy sa najde aspon jeden
@oliva276 Takže klasický odrb na ľudí základná zložka = platíš aj keď to nepoužívas, také koncesionárske poplatky pre nenazrane teplárne.
Chápem frustráciu ľudí čo majú okolo seba prázdne byty, na kúrení sa nedoplatia a aj tak majú zimu.
Ale sú aj takí čo musia mať v byte konštantnu teplotu 28 stupňov po celý rok aby sa po byte mohli producirovat v spodnom prádle. Prečo na nich majú ostatní doplácať?
Tak srandičky srandičky, nikto nemá povinnosť, len potom ja si trhám vlasy z takých susedov, ale budiž. Stredný byt, pod nami dôchodkyňa naobliekaná v kabáte celú zimu, nad nami detto, vedľa z dvoch strán boli byty pred rokom prázdne, tak nám veru radiátor na trojke nehrozil... túto zimu už bol jeden vedľajší byt v nájme, máme spoločnú stenu, kde je naša obývačka a videla som rozdiel aj pocitovo aj na tom, ako veľmi musíme kúriť, najmä keď som porovnala s teplotou v spálni na opačnom konci bytu. No nič, ja sa triasť zimou nebudem, nútiť nemôžem, ani nechcem, ja len že nech ide taký do sused do tam.. Samozrejme, že nekúria len tí, čo majú i tak teplo v byte, je im horúco a pod... zvyšní vychcanci, špekulanti a držgroši asi neexistujú..
@drahomirrra Väčšina tu písala, že majú okolo 24°C - áno, mať takú teplotu je rozmaznanosť (pre mňa peklo, aj vonku, kde pofukuje, znesiem nanajvýš 25°C). Odporúčané teploty (odporúčané z medicínskeho hľadiska) pre detskú izbu a obývačku sú ca. 21°C! Pre miestnosť, kde sa spí 16-18°C.
@drahomirrra a to mam kurit a vetrat este viac alebo ako si to predstavujes? 🤔vykurovat vzduch na sidlisku sa mi fakt nechce a nepomoze nikomu, ja budem mat doma stale tu istu teplotu 🤷♀️
@drahomirrra na toto sa fakt neda povedat nic ine len to, ze ked sa potrebuju potit v teplucku, tak nech kuria 😂 a len tak mimochodom, v pevnej zlozke sa im na to ich prekurovanie skladame vsetci…
@drahomirrra este raz - mam doma teplo tak mam aj tak zakurit? 🤷♀️ nas realne mozu vykurovat susedia len z jednej strany a ti co viem tiez nekuria 🤔 zeby bola pricina niekde inde? Napr dobre zateplena bytovka? Ze nam netreba doma 24+ stupnov?? V kazdom pripade ja vykurovat vzduch na sidlisku nebudem
@stormie my máme doma teplo nám vadí 23, takže vetrame ved to je aj hnusný vzduch a zle sa dýcha
@zuzulka558 my tak isto ale podla nemenovanej prispievatelky mam kurit aj tak 🤷♀️
@drahomirrra Ja by som navrhla vyhlášku, aby sa pomerom rozpočítavalo teplo do 21°C počas dňa a do 18°C v noci. Kto si chce kúriť na nezdravú teplotu, nech si to hradí z vlastného, to by bolo férové, nie? Len to by sa "kuričom" nepáčilo, keby na nich ostatní prestali doplácať, čo?
@drahomirrra každý má právo výberu bytu. Ja nebudem vykurovať susedov,keď neznášam teplo a teplo narúša zdravie členov rodiny. Predsa nebudeme trpieť a ešte aj platiť za to🙈. Pri kúpe bytu do si vyberala " slnečný byt". P.s ešte som nevedela že v budúcnosti budem mať dieťa,ktoré miluje zimu.
Zaujímavá debata, hneď mi napadla naša spálňa. Tam nielenže nekúrime, ale máme dokonca otvorené okno celoročne. Keď sú najväčšie zimy, tak máme mikro vetranie. Ale čerstvý vzduch musí byť a čím väčšia zima v spálni, tým lepšie. Milujem čerstvý a studený vzduch a keď sa až po uši zakryjem. V lete to praktizujem s klímou 🙈
@stormie moja švagriná kúri od jesene do jari tam by ti v nohavičkách bolo teplo ja k nim ani nechodím sadnem si vonku na dvor vždy, u nás nevydrží lebo jej je zima 🤷♀️🤣
@drahomirrra Aké doplácanie? Že ty si byt vykúriš na 25°C, sused nad tebou musí pol dňa a celú noc vetrať, lebo nie je schopný v takom teple existovať a ešte za to teplo, ktoré TY vyprodukuješ a on akurát tak vypustí von, musí časť platiť. Na mňa nikto nekúri, túto zimu sme sa rozhodli mať max. 18°C. Z varenia, laptopov atď. sme mali toľko tepla, že sme celú zimu takmer nezapli kúrenie. Keby som mala susedov a tí by boli rozmaznaní na 25°C, tak tú ich rozmaznanosť im platím aj ja.
@drahomirrra to není lakomost my nekurime a chodíme v krátkych tričkách a galotach celoročne doma, spavame celoročne pri vetracke,, dcéra išla spat svagrinej ta kuri na 30 stupňov skoro od jesene do jari a ani tam nespala, volala mi nech prídem po ju ze tam je strasne zle
@annm81 Ja nekurim na 25C. To si kde nabrala? Niekde som to uviedla? Kurime standardne na 22-23C. Zijeme na severe. Podla prispevkov zijes v Nemecku? To by som sa necudovala tym tyranskym teplotam, ze 18C. Ale uz ideme do hotoveho domu, vdakabohu. Konecne normalny zivot bez vykurovania lakomych idiotov.
To all: Zhodou okolnosti mam tetu zamestnanu u spravcu bytoveho domu, krajske mesto, normalna stvrt. Samozrejme, ked pozerala spotreby bytov, bolo to jasne. 😉 Vsetci, co im bolo udajne veelice teplo mali vypnute kurenie celu zimu, a naaahodickou najblizsi susedia tychto spekulantov nedoplatky. Rovnako tepla voda. Ludia podla cisel spotreby ziju ocividne ako prasce, spotreba vody taka, ze nemaju sancu sa asi denne osprchovat, nie to boh normalne fungovat, vodou z vane este splachuju wecko a podobne. Tu skoncili moje idealy o normalnosti ludi. Fuj.
Mne uz tieto dristy zenskych z kona lezu hore krkom, kazda sa doraba na peknu, ako im je teplo, ony nepotrebuju kurit, teplu vodu nepotrebuju, vlastne ani studenu, nepotrebuju nic, v skutocnosti setria ako najate, lebo nemaju ani na to, si normalne zakurit, tak budu trepat, ze im 16C staci, ved jasne. Pre par korun schopne si prevrtat ruky nohy.
@drahomirrra Takže ty kúriš na 23, ale keď ti tu 10 ľudí napíše, že majú vďaka susedom doma 24 a viac, tak od nich chceš, aby oni sami kúrili ešte viac? Zaujímavá úvaha...
@annm81 Zaujimava je skor Tvoja uvaha, ze je uplne ok byt vykureny susedmi a brat ako samozrejmost, ze to niekto za teba vsetko zaplati. Evidentne si sa v Nemecku zmyslanim rychlo adaptovala. 😉
@drahomirrra ty uz konecne pochop, ze nie kazdy potrebuje prekurovat v byte ako to bolo v mode kedysi a nie, nie su to ziadni spekulanti, ale ludia, ktori maju REALNE doma prilis teplo, tak by som bola fakt blba este si prikurovat 🤷♀️
@drahomirrra Tak znova. Načo má kúriť niekto, kto má v byte viac ako si žiada??? Aby sa vyrobilo ešte viac tepla, ktoré vypustí von oknom a ktoré zaplatíš aj ty? Čo máš furt s tým Nemeckom? Máš pocit, že ľudia si nemôžu dovoliť kúriť tak ako na Slovensku? Alebo že sa v Nemecku nedajbože kradne a zneužíva viac ako na Slovensku? Či že nemecké mamičky nechodia bliakať na učiteľku, že ich decko je choré, lebo si dovolila počas spánku vyvetrať a dovolila pri 18 stupňoch dať si dole čapicu?
@annm81 Tak znova. V byte maju taki ako ty teplo len vdaka susedom, ktori ich vykuria. To teplo sa nevezme zo vzduchu, ani z vesmiru, niekto kurit musi, aby si mala ty v byte 24C a nie je to z varenia, ani z laptopov.
Keby vsetci tvoji susedia kurenie vypli rovnsko, ako ty, tak mas doma 15-17 C. Mozno aj menej. Uz sa chapeme? Preco Nemecko? Mas uplne rovnake lakome zvazovanie, akym su preslaveni nemecki kolegovia. Thats all.
@lelelienka Ok. Skus vsetkym susedom naokolo povedat, nech tiez vypnu kurenie. Idealne celemu panelaku. Potom uvidis to “prijemne teplo” vo svojom byte. 😁
@drahomirrra Takže mám kúriť ešte viac a o to viac vetrať? (hypoteticky, nežijem v paneláku) Aká je pointa takého konania? Vidíš v tom nejakú logiku? Slovenské "keď mne zdochla koza, nech susedovi zdochne tiež?" Neviem, prečo neustále omieľaš nejakú lakomosť. Nie si schopná pochopiť, že iní ľudia nezdieľajú tvoju zimomrivosť a 23 za dňa je pre nich nepríjemné a v noci neznesiteľné?
"Skus vsetkym susedom naokolo povedat, nech tiez vypnu kurenie."
Čo by sa stalo, keby si prestala vykurovať na také teploty na aké kúriš? No susedom, ktorým je teraz teplo, by prestali toľko vetrať. Keby si teplotu u seba znížila ešte viac a im by začala byť zima, tak by si pustili kúrenie. Pokojne to sprav a vesmír bude v rovnováhe... alebo pochopíš, že tvoja uzimenosť je tvoj problém.
@annm81 Ok.
@drahomirrra ešte raz. My sme krajny byt. Dva byty, ktoré s nami susedia sú dlhodobo neobývané. A pri nekureni v zime, aká bola tento rok sme mali cca 22'c. Stačí, či chcete ešte podrobnejsie vysvetlenie? Neznášame teplo. A dieťa pri tejto teplote spi v kraťasoch a je mu teplo? Kde je teda tolerancia? Vysvetlite!!!! Či snáď mám zdravému decku zničiť imunitu a ešte za to platiť tomuto štátu? Či ako ?🙈
@drahomirrra este raz sa ta pytam - co mam robit ak mi je doma teplo? Zakurit si este a potom to teplo pustit von oknom ?