icon

Ľudia, ktorí v paneláku nekúria

3. jún 2023

co s takymi? vzdy sa najde aspon jeden

miriam11
6. jún 2023

@kvetinka75 gratulujem, fenomén nový na Slovensku. Ste jedina bytovka, kde nepotrebujú v zime vôbec kúriť. Počuj, prečo vám vôbec montovali radiátory? Malí by ste to zmedializovat, nech sa stavajú už len bytovky ako máte vy, kde nie je vôbec potrebné kúriť, lebo aj v zime je v bytoch bez akéhokoľvek kúrenia 23 stupňov. Super 👍👍👍

kvetinka75
6. jún 2023

@miriam11 vieš čo, ja sa nestarám o druhých a ty sa nestaraj tiež do toho, kto ako kúri. Ak máš otočenú bytovku na slnečnú stranu, nepotrebuje kúriť nikto. A ostatní čo sú oproti ma nezaujímajú. Nie každý potrebuje mať doma saunu. Ty mi neplatíš účty, nič ťa do toho. Atýmto končím diskusiu s tebou.

basska_b
6. jún 2023

Co s nimi? 70% poplatkov na kurenie rozratat pausalne, 30% podla spotreby

miriam11
6. jún 2023

@kvetinka75 vivat Slovensko! Môže byť ešte niečo horšie? Ľudia sa ožobračuju medzí sebou. Bravó, ďaleko sme to dotiahli. Ešteže ta to nezaujíma.

slniecko5
6. jún 2023

@kvetinka75 omyl.
Máme byť otočený ideálne, východ, západ, krásne presvetlený, dal sa vykurit doslova uvarenou polievkou, napriek tomu bolo nutné kúriť. Keď som nebola doma a prišla, mala som jednoznačne pocit zimy.
Takže nie, teba vykuruje bytovka (možno nie byt dole, ale teplo celkovo stúpa hore, tak jednoducho to tak fyzikálne je).
Je to OK, samozrejme, že si spokojná, len tú potom na diskusii nevykrikuj, aké je to nefér.
Lebo to je na Tom celé smutné...
To, že bude musieť mať každý zapnutý aspoň minimálne kúrenie je veľmi fér. Veľmi.

annm81
6. jún 2023

@basska_b Ja som za, ako som písala už vyššie. Ale takýto pomer len do výšky odporúčaných teplôt (teda ca. 20-21°C cez deň a 16°C v noci. Zvyšok 100:0. Tak to bude spravodlivé pre tých čo chcú šetriť, pre tých, čo im stačí normálna teplota aj pre tých, čo chcú prekurovať... len sa bojím, že práve tí, čo "majú nedoplatky kvôli susedom" budú najviac protestovať.

dada0902
6. jún 2023

My keď sne bývali na bytovke tehlovej s vlastným kotlom tak to bolo tiež na prt lebo dôchodkyňa nad nami nekúrila ta chodila vo 2 svetroch a dole sme mali pivnicu bytovka vchod nebol vykurovaný tak tam bola riadna zima a ešte ta dôchodkyňa povedala no konečne sem niekto prišiel aspoň bude kúriť

slniecko5
6. jún 2023

@dada0902 😀😀
Ale pozri, moji svokrovu majú doma fakt pocit hnusnej zimy a nedoplatok majú, my nie. Keď sa ideme na návštevu, maju príkaz vykurit, inak sa nedá tam nedá byť fakt.
Pričom máme porovnateľné platby (oni dvaja 140, my 2+5 190 eur) a rovnaké bytové družstvo.
Vyzerá to tak, že čím menej nad tým človek špekulujr, tým lepšie pre neho😀.

drahomirrra
6. jún 2023

@miriam11 Celý včerajšok som sa to tu snažila vysvetliť. Že skutočné "príjemné teplo" v byte by zistili, keby vypla kúrenie celá bytovka. Proste nevysvetlíš. Ešte tu budú zosmiešňovať a dávať vyškerených smajlov, akože sú extrémne vtipné a nad vecou, vraj nedoplatky. Človek nemusí mať nedoplatky, ak má príčetných susedov, čo vďakabohu mám. Proste sedlač, ktorej pomerné náklady v SPOLOČNOM bytovom dome nič nehovoria. Na takéto typy iba dom. Nezakúri, zmrzne pri 10 stupňoch.

Druhá sa tu hrá na vedkyňu, ako v každom jej príspevku vo fóre (skutočná vedecká obec asi nemá záujem o kopy kydov) a blahosklonne sa snaží vysvetľovať, ako funguje kúrenie v bytovke 😀 😀 No hotovú dizertačku rozpísanú, pritom žije pri 18 stupňoch a príde jej to úplne normálne, hoci je to vysoko neštandardné, aj keď nepochybujem, že aj takíto sadomasochisti existujú. Všetci sme blbé, ony sú lietadlá. Odporúčané teploty si vymyslela z brucha, pritom na Slovensku máme minimálne vyhlášku, čo stanovuje teploty na pracovisku, možno z tej by sa dalo mierne vychádzať. Že 16 stupňov v noci. To za mňa hraničí s týraním detí, nech si hovorí kto chce, čo chce. Ďalšia má v noci 28 Stupňov v Banskej Bystrici. Good one 😀 😀 Tento kôň je fenomén. Fakt.

@basska_b Presne toto som písala. Ideálny pomer. Možno aj 75:25. A bol by pokoj.

oblecenie99
6. jún 2023

Keby v zime všetci vypli kúrenie, ale že úplne všetky byty, tak pochybujem, že by v tých panelákoch bolo po 23 stupňov/byt, dlhodobo.. ako píšem vyššie, ja som sa raz nasrala, že to nie je možné, ideme si to vyskúšať, boli sme teda piaty byt bez kúrenia a po dni a pol sa u nás už nedalo komfortne fungovať (teda mne tých 17, 18 stupňov naozaj na bežnú prevádzku doma nestačí).

drahomirrra
6. jún 2023

@oliva276 Fundovaný náhľad, vďaka za príspevok od niekoho, kto v tejto matérii pracuje.

drahomirrra
6. jún 2023

@oblecenie99 Presne toto som skúsila aj ja (susedia temperujú, my tiež, nič zvláštne, radiátor medzi 2-3.) Po dvoch dňoch bolo v byte 15 stupňov. Nie je mysliteľné existovať pri takejto teplote. Sme krajný byt, takže máme trošku smolu. A teraz si zober, že mám takýchto susedov. Proste vypnuté kúrenie celú zimu. Tým pádom ja musím radiátor nastaviť na 4ku, aby vykúril byt. Oni šetria, ja platím. Takto, keď máme skvelý, normálny, príčetný vchod, dá každý radiátor povedzme na 2jku a v bytoch je fajn. 20-23 stupňov. Normálne spolužitie v bytovom dome.

slniecko5
6. jún 2023

@drahomirrra presne tak. Pokiaľ viem, verejná správa a školy mali povinnosť kúriť túto zimu nad 18 stupňov, inak boli v hre ísť robiť a učiť sa domov. Nie, 18 nie je normálna teplota a to žijem ani tomto svete dosť dlho a žiadna bábovka nie som, aby som vedela rozlíšiť.

konik123_
6. jún 2023

Veľa z vás tu píše, že aj keď nekuria tak za kúrenie platia. No tak aby som to dala na pravú mieru ako kde 😉 Napríklad my máme každý vlastný plynový kotol a kúri si každý sám. Susedia pod nami nebývajú, celú zimu pootvarane okná, vedľa nás tiež nikto nebýva. Nad nami je len strecha. Takže my kurime ako sprostý 😂
A k otázke autorky, neurobíš s tým vôbec nič 😃

jamimo
6. jún 2023

@oliva276 ppekne si to napísala. Podľa tvojho príspevku to presne tak vyzerá u nás v bytovke. Staršia tehlová zateplená bytovka, 5 podlaží, 2 vchody, zasklené loggie, dobrá orientácia, celý deň slnko v obývačke a spálni. Bývame v strednom, nie rohovom byte. Kúrili sme na 21-22 stupňov túto zimu. Bolo málo slnka. Byt vykúrime rýchlo (každá bytová jednotka má vlastné plynové kúrenie), ale aj rýchlo vychladne keďže okolo nekúria... Susedia nad nami nekúria, sused je lakomec. Ona sa mi sťažovala, že majú v obývačke 18 st. C, nedá sa tam sedieť, on jej povie nech si dá druhý sveter alebo mikinu. V detskej izbe majú pleseň, ani netemperujú, veď načo, syn je na internáte 🙄 Byt pod nami detto= prízemný, nekúria, majú pleseň, celý deň im beží odvlhčovač. Podotýkam, že nikdy sme nemali takú zimu od podlahy ako tento rok, a to neboli extra mrazy. Po iné roky, pri starých cenách to tak nebolo. Takže áno, ak susedia nekúria tie múry vychladnú, to ma nikto nepresvedčí. Nechápem ako ľudia vykúzlia v byte 23 st a viac a musia vetrať. Ináč zaujímavé sledovať túto diskusiu. Trošku sa mi to nezdá. Chápem, že nikto nemá rád prekúrený byt, nie je to zdravé, zle sa spí...Zaujímavé, že ako sa avizovalo zvýšenie cien, väčšina obyvateľstva je zrazu veľmi otužilá 😏 Detto u mojej svokry, prídeme tam raz za čas, v obývačke som vytuhnutá zachvíľu. Keď sa ozvem prečo nekúria, svokor začne hrať "kino" ako netreba a je tam teplo. Haha pobavilo, svokra tam sedí vo fleece bunde, deka cez ramená. Pritom si dobré pamätám ako za iného režimu a obdobia cien kúrili, nikdy neboli otužilci. A teraz, hneď iná pesnička, ale že svokra prefajčí 200 € to je v poriadku, radšej si nezakúri. € majú dostatok, biedu netrú... Keď som jej povedala, že tam vytuhne, ona: Noačo? Ale kúriť nebudem. Bývajú na 4 podlaží, stredový byt, zateplená bytovka. Takže úplne rozumiem aj ľuďom, kt. to štve, netreba hneď útočiť a urážať... Taká je realita.
PS: keď sme žili v Anglicku, kúrili sme a platili za plyn 300 libier mesačne. V tom vychladnutom dome sa nedalo žiť, ešte aj tá vlhkosť vzduchu.. Ďakujem neprosím. Ja si zakúrim aby bolo príjemne, žijem len raz, nebudem zatínať zuby pri vypnutom radiátore.
PS 2: otec pracoval celý život v kotolni, problematike sa rozumie a sám povedal, že to nie je dobre aby sa nekúrilo.

jamimo
6. jún 2023

@dada0902 u nás to isté, aj suseda mi to povie, nad nami majú v byte 18 stupňov, jej manžel jej nedovolí zakúriť a mne povie, však hádam od vás trochu prejde 🤔 Pritom netrú biedu, a neverím, že sú taký otužilci. + pleseň ako. bonus

jamimo
6. jún 2023

@drahomirrra pravdu máš, a úplne ti rozumiem. Škoda, že pri tvojich argumentoch si vyšla na "hubovú polievku" útok a výsmech. Ale nevadí, ako si písala, sťahujete sa. Prajem krásne nové a pohodové bývanie.

kvetinka75
6. jún 2023

@slniecko5 keď sme skúšali zapnúť radiátor na minimum, tak nekúril vôbec. Takže to je úplne zbytočné.

slniecko5
6. jún 2023

@kvetinka75 áno, zahrieva sa pri dvojke. To je minimum. Verím, že zákon na toto bude pamätať.

kvetinka75
6. jún 2023

@jamimo my sme nekúrili ani pred tým. U nás to s cenou ani so šetrením nemá nič spoločné. Nám sa lepšie spí, keď nie je prekúrené. Muž je alergik, potom ho celú noc dusí. A plesne nemáme. Byt máme otvorený a ke´d varím tak musím mať v kuse otvorené okno, čo máme také teplo.

kvetinka75
6. jún 2023

@slniecko5 pri dvojke u nás vôbec nehrial.

drahomirrra
6. jún 2023

@jamimo Ďakujem, veľmi sa tešíme do domčeka 🙂 Človek sa tu snaží vysvetliť iba, že v SPOLOČNOM bytovom dome sa nedá žiť štýlom "já, já, jenom já". MNE je teplo, JA nepotrebujem, JA, JA,JA. A po mne potopa. Tak to proste nefunguje, aj z toho dôvodu sa menila vyhláška, začalo to byť neúnosné. Každá sa tu tvári, ako jej je teplo, následne o päť príspevkov ďalej už uvedie, že ona svoje ťažko zarobené peniaze za kúrenie nedá. A sme doma....

annm81
6. jún 2023

@oblecenie99 Veď to kúrenie stiahni na jednotku a podľa tvojej logiky na teba budú kúriť susedia. Všetko potom bude v rovnováhe nie?

@drahomirrra Strašne ťa škrie, ty vedecká obec, že uvádzam fakty, čo?

oblecenie99
6. jún 2023

@annm81 Milerada, problém je, ako som písala vyššie, že moji susedia sa na tom teple nepodieľajú, oni nekúria - viem, povedali my, aj cítime. Dve sedia zababušené, dva byty boli prázdne - jeden je už konečne prenajatý a túto zimu už bol rozdiel citeľný, v obývačke bolo príjemnejšie a nemusela som mať radiátor permanentne na štvorke aj viac, aby sme cez deň udržali tých 20 až 21.Oni majú asi iné panely, iné okná, iné zateplenie, netuším.

slniecko5
6. jún 2023

@annm81 joj vieš čo, radšej už nepíš, tvoje príspevky zo zásady preskakujem, toxická nepríjemná osoba. Vždy najmúdrejšia na svete.
Smejem sa, že ešte aj tých 18 st doma vieš manipulatívne otočiť ako najväčšiu pravdu. Je to zima! V takej teplote deti v škole museli túto sezónu cvičiť počas vyučovania, aby sa to dalo prezit vôbec.

kvetinka75
6. jún 2023

@drahomirrra asi si nepochopila súvislosť. Tu nejde že by som nezaplatila zakúrenie. Pokiaľ by bola zima kúrim. Ibaže zima nám nie je. Tak nebudem zbytočne plytvať teplom a potom vetrať, aby sme sa nepotili. TOTO sú vyhodené peniaze a nie vtedy, ak by som to kúrenie potrebovala. Čítaj s porozumením a nie iba to, čo ti vyhovuje

slniecko5
6. jún 2023

@drahomirrra idete do novostavby? Ak áno, výrazne usetris, to je jasné.

annm81
6. jún 2023

@oblecenie99 Ak susedom, stačí nižšia teplota, tak potom je naozaj tvoj problém, že ty tak nedokážeš fungovať. Iné je samozrejme prázdny neobývaný byt bez kúrenia, to treba potom riešiť iným prepočtom podobne, akoby tam ten byt ani nebol.

@slniecko5 Ďalšia ktorej som nejakými faktami niekde v diskusi rozbila jej predstavu odporujúcu dátam? (mám zlú pamäť na mená a nicky). Asi áno, keďže nie si schopná ani čítať s porozumením. 18°C je na cvičenie v škole úplne normálna teplota. Že som sa ja doma rozhodla tento rok ušetriť a normálne fungujem (keď dlho sedím, prehodím si deku, keď sa hýbem som v krátkom tričku) je naozaj len môj problém, keďže s nikým nesusedím. A keby si to porozumenie textu mala, zistila by si, že ako optimálne teploty za dňa uvádzam iné čísla ako 18.

slniecko5
6. jún 2023

@annm81 tak to určite!😀. Fakty má @oliva276.
Tie tvoje sú ako vždy mimo.
Nič, končím, mám inú náplň dňa, ako baviť sa s divným človekom.

drahomirrra
6. jún 2023

@annm81 Mňa ty neškrieš vôbec. Diskutujem a zásadne nesúhlasím s Tvojimi argumentami. To je celé.
Vo fóre si Ťa všímam a Tvoje vystupovanie je enormne nepríjemné v každej téme, povedala by som, že až na báze poúčania a pasívnej agresie. Si prapodivná.