Ľutujú alkoholici svoje činy po vytriezvení?
Máme problém v rodine s 2 prípadmi... jeden spôsobil pod vplyvom nehodu (škodu len sám sebe a na vlastnom zdraví) a druhý prišiel pre alkohol o prácu.
U oboch rovnaký priebeh bezprostredne po nehode a vyhodení zo zamestnania - akoby im to bolo jedno a vynovatí sú všetci ostatní.
Ale moja otázka je, či takíto ľudia keď prídu do stavu triezvosti dokážu vnímať, čo sa vlastne udialo a prípadne ľutovať svoje činy alebo je len strata času niečo také od nich očakávať?
Ide totiž o problémové prípady a niečo takéto - pocit viny a zodpovednosti a uvedomenie si svojho "prús**u" by bolo členom rodiny veľmi nápomocné pri ďalšom postupe. Nikto ale vôbec nevieme, ako funguje hlava u závislých ľudí.
Vedel by niekto zo skúsenosti poradiť?
Autorka, pri rozvode neviem ci by mala nejaku "vyhodu" (asi len to ze by deti urcite prisudili jej a nemuseli by dalej zit s alkoholikom), ale moze ziadat o zrusenie BSM aj za manzelstva lebo ohrozuje spolocny majetok. Pokial je on nezamestnaný a chlasce jak duha, cize asi sa nikde dlho neudrzi, je pravdepodobne ze prepije - alebo uz prepija - spolocne uspory a cochvila narobi dlhy ktore mozu prejst az do exekucie
@lindus_esterka teraz mimo tému, ale fakt je tam "vyhýba sa praci"? Veď to koľkí/koľké takí/také sú, že sú radšej doma, aj keby pracovať mohli (fyzicky, časovo), ale nechce sa im, lebo to nepotrebujú alebo sa im to neoplatí (zarobí dosť ten druhý, žijú z dedičstva/úspor, dotuje ich mama, za jasle by dali toľko, že by im skoro nič nezostalo...). Kým to tak vyhovuje obom ok, ale ak si ten zarabajúci dupne, že už ho to nebaví, je právne vo výhode? 🤔
@lindus_esterka teraz mimo tému, ale fakt je tam "vyhýba sa praci"? Veď to koľkí/koľké takí/také sú, že sú radšej doma, aj keby pracovať mohli (fyzicky, časovo), ale nechce sa im, lebo to nepotrebujú alebo sa im to neoplatí (zarobí dosť ten druhý, žijú z dedičstva/úspor, dotuje ich mama, za jasle by dali toľko, že by im skoro nič nezostalo...). Kým to tak vyhovuje obom ok, ale ak si ten zarabajúci dupne, že už ho to nebaví, je právne vo výhode? 🤔
@elzena2 moj laicky nazor, kedze tam ide o zrusenie BSM, tak si to vyhýbanie sa praci predstavujem tak, ze sice by mohol pracovať ale miesto toho si zivot financuje z pozicanych penazi a nesplaca, alebo preda spolocne auto, co casto robia prave alkoholici, gambleri. Ono hlavne to na sude musis dokazat, ze spolocny majetok je ohrozeny (aj tam pisu, ze je individuálne ako takyto sud dopadne) a nechavať sa zivit (alebo zit z dedičstva) je sice diskutabilné ale kym tam nie je to priame ohrozovanie spolocneho majetku tak si nemyslim ze by to spadalo do tejto kategórie
Ako abstinujuci alkoholik mozem za seba povedat k tvojej otazke tolko, ze ano, clovek si uvedomuje velmi silno, ze cele jeho fungovanie je jeden velky pruser, ale ta zavislost je tak silna, ze jej obetuje vsetko. Nie preto, zeby chcel, ale prave pre tu silu tej zavislosti, ktora je extremne tazko zvladnutelna. Pamatam si, ze som kazdy den ratala doslova minuty, kedy uz pridem domov z prace a vypijem si. Kto to nezazil, nepochopi. A pritom som to nechcela, nechcela som zit taky zivot, nechcela som sa cela triast, kym som nemala hladinku, velakrat som rozmyslala, ze ukoncim svoj zivot, lebo ma to velmi trapilo, ze som sa dopracovala k takemu stavu. Nenavidela som sa za to. Plati vsak stare zname...Clovek musi chciet sam nieco zmenit, inak mu nik nedokaze pomoct. Ta cesta zmeny je neskutocne narocna, ale stoji za to. Snad aj tvoji znami dojdu do bodu, ze si to uvedomia. Drzim palce.
Vacsinou bude asi typickym symptomom alkoholizmu, ze pred svetom nepriznaju ze robia daco zle, to skor ze okolie im ublizuje a ich nechape. Resp. navonok ani sami pred sebou
Ako abstinujuci alkoholik mozem za seba povedat k tvojej otazke tolko, ze ano, clovek si uvedomuje velmi silno, ze cele jeho fungovanie je jeden velky pruser, ale ta zavislost je tak silna, ze jej obetuje vsetko. Nie preto, zeby chcel, ale prave pre tu silu tej zavislosti, ktora je extremne tazko zvladnutelna. Pamatam si, ze som kazdy den ratala doslova minuty, kedy uz pridem domov z prace a vypijem si. Kto to nezazil, nepochopi. A pritom som to nechcela, nechcela som zit taky zivot, nechcela som sa cela triast, kym som nemala hladinku, velakrat som rozmyslala, ze ukoncim svoj zivot, lebo ma to velmi trapilo, ze som sa dopracovala k takemu stavu. Nenavidela som sa za to. Plati vsak stare zname...Clovek musi chciet sam nieco zmenit, inak mu nik nedokaze pomoct. Ta cesta zmeny je neskutocne narocna, ale stoji za to. Snad aj tvoji znami dojdu do bodu, ze si to uvedomia. Drzim palce.
@majka36912 klobuk dole, velky obdiv
Hehe, áno, ráno po vytriezvení ľutujú a večer sú v lihu. Prosto, alkoholik je alkoholik a ťažko tam niečo riešiť. To je furt dokola.
Moja kamarátka raz zavolala na personálne , lebo kolega prišiel do práce evidentne opitý , bol agresívny a vulgárny . Tak mu dali fúkať , samozrejme , že ho vyhodili a koho to bola podľa neho chyba ? Samozrejme kaoškina , lebo ta “špina “ na neho bonzovala !
Nie , neľutuje to , ľutujú len samých seba a hľadajú vynnikov .

Môj otec alkoholik sa v živote neospravedlnil, podľa mňa ani len netusil ako sa správal keď bol opitý. Nevedel.