Môže babka darovať byt bez súhlasu ostatných?
Dobrý deň,
u nás doma vznikla nepríjemná situácia. Babka sa rozhodla, že svoj byt ešte za života daruje jednému z vnukov, pretože jej vraj najviac pomáha. Ostatní vnuci sa o tom dozvedeli až teraz a niektorí sú nahnevaní, že sa s nimi nikto neradil.
Úprimne neviem, ako to v takomto prípade funguje. Môže sa sama rozhodnúť, komu byt daruje, alebo by s tým mali súhlasiť aj ostatní členovia rodiny?
Má niekto skúsenosť s podobnou situáciou? Ďakujem.
Áno, môže. Je to jej majetok. A môže s ním nakladať ako chce
Prečo by nemohla? Veď ešte žije a je to jej rozhodnutie.
A súrodenci sa môžu aj posrat 😁
Asi si jedna z tých súrodencov alebo? 🤣🤣🤣
@anonym_autor Hahahahaha radiť sa s vnukmi,čo ja urobim so svojim majetkom? To kde si videla?

@anonym_autor Babka, keď sa tak rozhodne, môže svoj majetok,v tomto prípade byt, darovať hocikomu
Moze to darovat, predat a peniaze rozflakat na cestu okolo sveta. Nik nema pravo okrem nej rozhodnut o disponovani vlastnym majetkom.
Ty sa chod hanbit do kuta, uz sa vidis ako dedic. Fuj !
Aj keby svoj majetok darovala nejakému Ubundovi z Afriky je to jej vec. Jej majetok, jej rozhodnutie ako s ním naloží .
@anonym_autor babka moze to, co vlastni napisat aj na mna a nemozete urobit nic... nema preco a s kym taketo rozhodnutie komunikovat... dedi sa zo zakona, cize vnucikovia by po babke nedostali jedno velke nic tak ci onak... a ze sa za zivota rozhodne darovat komukolvek cokolvek? je to cisto jej rozhodnutie
Počas svojho života môže so svojím majetkom nakladať podľa seba bez ohľadu na názory ostatných.
Pri dedičskom konaní môže byť dedičský podiel obdarovaného primerane znížený s ohľadom na prijatý dar. Ale ostatní dediči nemajú žiadne právo na majetok, ktorý zosnulý daroval počas svojho života.
S majetkom si moze kazdy robit co chce. Moze ho darovat, predat,nemusi nikomu z pribuznych nic hovorit.
@anonym_autor To ostatní jej ten byt kúpili a sú na liste vlastníctva? Babka je zbavená svojpravnosti? Ak nie a nie, prečo by mali hovoriť babke, ako naloží so svojím majetkom?
@anonym_autor Máme skúsenosti a nedobre. Moja babka tiež darovala byt vnukovi, s tým, že jedna izba bude jej. Po hádkach ju odpratal do podnajmu. Robila do 78 rokov, aby to utiahla. Potom z nej bol bezdomovec. Kým dostala miesto v domove, tak sme si ju prehadzovali vselijako. Bratranec medzitým byt predal a odsťahoval sa. Zo všetkých vnukov som len ja bola schopná sa o nu starať, ostatní sa s ňou nestykali, ani vlastné deti nie. Proste to rozbilo vzťahy, tak nech s tým počíta. Po tomto dare jej už ostane len ten jeden vnuk, takú neplechu to narobí.
Ako ti ostatni napisali - babka moze robit zo svojim bytom cokolvek ju napadne...
@anonym_autor Uz ti pisali...ja len doplnim.
S nikym s pribuznych sa o svojom majetku nemusi radit, ani od nich ziadat suhlas.
každý možno nemá možnosť tak často pomáhať babi - a možno ten čo najviac pomáha, je vypočítavý - veď mu to stojí za to dostať sa lacno k bytu - aha -babi už aj spracoval.
@anonym_autor Máme skúsenosti a nedobre. Moja babka tiež darovala byt vnukovi, s tým, že jedna izba bude jej. Po hádkach ju odpratal do podnajmu. Robila do 78 rokov, aby to utiahla. Potom z nej bol bezdomovec. Kým dostala miesto v domove, tak sme si ju prehadzovali vselijako. Bratranec medzitým byt predal a odsťahoval sa. Zo všetkých vnukov som len ja bola schopná sa o nu starať, ostatní sa s ňou nestykali, ani vlastné deti nie. Proste to rozbilo vzťahy, tak nech s tým počíta. Po tomto dare jej už ostane len ten jeden vnuk, takú neplechu to narobí.
@anonym_bce3f4 Darca sa mohol domáhať vrátenia daru v prípade, ak sa obdarovaný správal k nemu tak že tým hrubo porušuje dobré mravy.
@anonym_autor no, vnuci sa mali zbadať skôr, že o babku sa treba aj za života zaujímať. Nielen po smrti majetky deliť. To tak býva, vnuci si riešia svoje veci, o babku niekto nezakopne, až jeden sa nájde, čo sa o babku zaujíma. A ešte je zle, že sa mu babka chce odmeniť za záujem.
@anonym_autor Hahahahaha radiť sa s vnukmi,čo ja urobim so svojim majetkom? To kde si videla?
@anonym_27eca9 Ctj, uz som citala vsetko🤣🤣
@anonym_bce3f4 ale toto sa mi nejak nezda. Lebo dar sa dá za určitých okolnosti vziat späť. Čiže ak by na súde dala návrh rak tá takého správania ako popisuješ by súd jej návrhu vyhovel
@anonym_autor Ak nie je zbavená svojprávnosti, môže.
So svojím majetkom si za života môže urobiť čo chce.
A ty sa uz vidis ako dedic? Ze ti nie je trapne zo seba. Hanba, ze toto vobec takto riesis
Moze darovat komu chce, nemusi sa s nikym radit. Ale radim babke dat si vecne bremeno pravo dozivotneho byvania, aby nahodou neskoncila niekde pod mostom, lebo clovek nikdy nevie.
@anonym_autor férové by bolo darovať polku bytu tomu, kto sa o babku postará a druhú polku zdedia pozostalí podľa zákona rovným dielom.
My máme túto situáciu v rodine. Babka darovala dom mojej sesternici, lebo ju mala za také "chudiatko". Sesternica nikdy nepracovala, nesnažila sa, sem tam prišla babke s niečím pomôcť, tak to babka takto zhodnotila. Babka odišla do domova dôchodcov. Sesternica išla bývať do domu, vydala sa, mala dieťa, nestarala sa oň, stala sa alkoholičkou, muž sa s ňou rozviedol, dal jej za dom nejaké peniaze. ktoré ona rozflákala a žije na ulici.
Každopádne všetko je to na babke, jej byt, jej rozhodnutie.
A ty sa uz vidis ako dedic? Ze ti nie je trapne zo seba. Hanba, ze toto vobec takto riesis
@anonym_7b2f9e Cele to je zabavne, lebo ak zije co len jeden priamy potomok, dedi on.
Každý svojprávny človek môže so svojim majetkom nakladať ako uzná za vhodné a nemusí sa pýtať celej rodiny. V tomto prípade musí súhlasiť babka a daný vnuk, nikto iný. Vnuci budú dediť po rodičoch alebo si zarobia sami.
@anonym_autor férové by bolo darovať polku bytu tomu, kto sa o babku postará a druhú polku zdedia pozostalí podľa zákona rovným dielom.
@anonym_1d4667 Toto je podľa mňa jedna z najhorších možností. Polovičný vlastník nemôže s majetkom nakladať a zvyšní nikdy nebudú spokojní s cenou pri pokuse o vyplatenie. Budú mať pocit, že v očiach darujúceho boli menejcenní a budú si to chcieť kompenzovať. Plus vlastník polovice pravdepodobne nebude mať na vyplatenie ostatných, aby sa mohol stať výlučným vlastníkom. Takéto riešenie skončí na 99% na súde a rodina sa už nikdy nestretne.

Môže, je to jej byt...