Má manžel na toto právo?
Ahojte, zaujímali by ma Vašej názory ohľadom správania môjho manžela, nakoľko sa strácam a neviem určiť už hranice čo normálne je a čo normálne nie je, nakoľko som bola vychovávaná v rodine, kde si vždy muž ženu vážil,tak takéto správanie nepoznám. Až teraz. Sme manželia 2 roky, predtým sme spolu 7 rokov chodili. Nie vždy bolo jeho správanie ideálne, ale veľmi sme sa ľúbili a vždy sa s ním dalo to vyriešiť, vykomunikovať. Všetko to vybuchlo viac menej až po svadbe vo väčšom. Napríklad, spoločný účet. Akonáhle vyberiem peniaze, keď že mám na starosti nákupy, varenie a celkovo domácnosť, manžel má sms notifikáciu, do minúty telefonát s nervami, načo zase vyberám peniaze, kde idem tie peniaze zase oj.bať. Na seba peniaze nemíňam, málokedy si niečo doprajem. Všetko míňam len na domácnosť a nákupy, myslím, že 10e za tri dni na základné potraviny nie je veľa, prípadne iba dokupujem, čo potrebujem k vareniu. Platím šeky cez internetbanking, a on mi po ukončení všetkých platieb napíše správu, že gratulujem, dnes si oj.bala toľko a toľko peňazí. A pritom sú to šeky, ktoré platíme každý mesiac. Ďalej je to jeho komunikácia so mnou... niečo sa ho opýtam, že prečo toto a toto, a on mi odpovie: no na k.kot...alebo nemôže vybrať napríklad mäso z mraziaku, tak hneď sú to samé nadávky do p., k., vravel som ti, aby si to tam nenajeb a popri tom s tým všetkým trieska, alebo buchne päsťou do dverí.
Som dvakrát operovaná laparoskopicky na krvavú cystu. Po tom ako som sa prvýkrát vrátila z nemocnice, a prosila ho, aby mi niečo uvaril, tak on sa radšej díval na počítač na film a musela prísť jeho mama, aby niečo uvarila, nakoľko mne sa veľmi zle stálo. Vyslovene neznáša keď mi je zle, alebo ma bolí hlava a ja si ľahnem. Hneď počúvam ako hnijem a nič nerobím, nie som na nič dobrá. Teraz vo februári som potratila bábätko v 7.tt, a po potrate mi narástla znova krvavá cysta 12x7 cm. Doktor mi predpísal pol ročnú liečbu hormónmi. Manžel mi na to povedal, že koľko akože tie tabletky mienim brať, že on nechce mať 60 rokov, keď jeho dieťa bude mať 30 - ja mám 25 rokov a on o dva viac... že aké dieťa si adoptujeme - povedal to ironicky. Ani si nevie predstaviť, ako to mňa bolí na srdci, keď niečo takéto povie. Tá cysta ma bolieva aj pri sexe niekedy, keď mu to poviem, tak mi povie, nech si nevymýšľam. Náš sex je väčšinou iba o uspokojení jeho, ohľadom mňa sa vyjadril, že jemu sa nechce "hodinu" sa so mnou trápiť 😔
Nadáva mi ohľadom mojej váhy. Áno, pribrala som, a bola som takáto už aj pred svadbou. Mám 80 kg pri výške 170 cm, nemám faldy, mám to tak nejako všetko rozložené, že som skôr žena krv a mlieko. Všetko sa dá povedať taktne, ale nie spôsobom, sa pozri sa na seba ty prasnica, ako vyzeráš, žiadna žena na okolí takáto nie je. Je mi ťa ľúto, vyzeráš choro, schudni, si tlstá a podobne. On je sám o sebe presvedčený, že vyzerá k svetu, že je super a úžasný a včera najnovšie, že je jeden z mála pravých mužov. Toto mi rozpráva s úplnou vážnosťou. A pritom on pribral 30 kg počas nášho vzťahu.V lete som behávala, stále sa prechádzala, schudla som 5 kg, všetci si to všimli, len on mi povedal, že určite som neschudla... Keď ho volám na prechádzku, tak on so mnou nejde. Vždy mi vie povedať, že on by chcel takú 50 kg... A porovnáva ma s druhými ženami.
A v neposlednom rade je to alkohol. Už som to písala aj v inej diskusií. Liter vína za večer sám s tým, že mu mám kúpiť ešte jeden, keby mu nestačilo. 6 a viac pív tiež za večer. Občas niečo tvrdé. A prakticky vždy, keď nejde do práce. Na toto všetko mi povie, že normálne to je, lebo on zarába, robí okolo domu. A s nervami mi povie, že nech mu do alkoholu nerozprávam!
Som vždy v strehu, keď sa ma niečo pýta, dávam si pozor, aby som mu správne odpovedala. Keď mu zle poviem, alebo skomolím slová, začne sa smiať, alebo sa na mňa pozrie ako na debilnú. Začala som zabúdať slová, rozprávam a zrazu mi vypadne slovo a neviem sa vykoktať...
Potrebovala som sa vypísať a prečítať si Vaše názory... ďakujem
@deprimovana Neboj, čas všetko vylieči a Ty zabudneš 🙂 A aj keď nezabudneš, to negatívne budeš mať už v sebe viac potlačené, ako keď si to prežívala. Držím palce, Tvoje rozhodnutie bolo určite správne, už len nájsť tú správnu životnú cestu, aby si nevhupla opäť do niečoho zlého... Držím palce 🙂
@deprimovana tesim sa!!! super...
@maybee - ak si si to uz uvedomila, tak si na najlepsej ceste sa odstahovat a ukoncit to. Tvoj manzel je psychopat, chyba je v nom, nie v tebe. Ak ti mozem dat radu do zivota, ak odides, zacni ho ignorovat. Bude to narocne, ale vydrz.. Crta psychopata je zial aj o tom, ze sa vedia krasne pretvarovat, manipulovat okolim... Vedia slubovat, prist s kyticou, bonbonierou, vedia povedat to, co chce ten druhy pocut - a ano, realne sa naozaj vedia polepsit --- ale zial iba na par dni, potom je to este horsie ako bolo... A taketo fazy sa striedaju cely ich zivot,... Jedina nadej je ignoracia, a ich to prestane bavit - ale az po pociatocnej zurivosti. A tu zurivost - na nu sa musis pripravit a musis ju ocakavat, ale urcite toto obdobie zvladnes. Bude dobre!
Je mi luto ze sa niekto dokaze takto spravat....odid od neho teraz lebo potom ked budu deti ktovie ako sa bude spravat ku nim.Mas na lepsieho a nie na takeho alkoholika,cloveka co ponizuje.Je to sebec a nikdy sa nezmeni.Bojis sa od neho odist myslis ze sa ti bude vyhrazat a robit ti zo zivota peklo?
@959touareg tak to si napísala super, tak je, ako píšeš...len to bude horšie... a keď prídu deti, šanca na odchod je minimálna...
@kaktusik007 presne, ja ho ignorujem ako píšeš a predstav si, že udiera na strunu, ktorá vie, že je slabá a manipulovateľná, to je cez moju mamu. už jej napísal druhú správu, ako ma on strašne ľúbi a vždy ľúbiť bude a ako ho to strašne mrzí. a moja mama z toho na mäkko. normálne som sa parádne naštvala, že mu to žere aj s navijakom. on presne vie, ako ma na mňa ísť psychicky,(cez moju mamu), ale skôr aby som sa poddala, som sa len nasrala a viac sa mi zhnusil, lebo je to tiež jedna z jeho vypočítavých taktík.
@deprimovana Kedysi som Ti poradila, aby si mame nezatajovala co vsetko Ti robil.. Takto mozes o mamu prist plus jeho odputanie bude trvat dlhsie, ked bude mat o Tebe stale nove info od mamy.
@kveta mojej mame som nič nezatajovala. s nou je to ťažko, to by bolo na dlho :-/
@deprimovana super ze to takto citis... tvoja mama to nechape, este bude mat mozno pocit ze ti ma dohovorit aby si sa k nemu vratila, ze ved on je fajn a podobne... len TY vies, ze to co robil bolo tyranie - tvoja mama to nepochopi, toto nepochopi ziadna zena, ktora to nezazila, ja si na tvoju diskusiu pamatam a viem ze som ti do nej prispievala... ty sa musis zial obrnit aj na mamu, asi tam bude aj vymena nazorov a konflikt - a toto asi bude to, ze ti nepodali pomoc ti, od ktorych si to ocakavala, ale naopak cudzi ludia - tie tvoje spolubyvajuce... No aspon tak... Tvojej mame to docvakne, ze si jej dieta a ze ma drzat pri tebe, ale zial ona to vidi sposobom ze ty si sa z rozmaru odstahovala a chces sa rozvadzat a ved ti nic nechyba, mate byt, peniaze, vsetko je v poriadku a problemy su predsa v kazdom manzelstve..... no ano, su - ale to, co si zazivala ty, neboli manzelske problemy, to bolo psychicke tyranie blizkej osoby a na to je aj paragraf v trestnom zakone --- mozno aj takto by si to mala svojej mame jednoznacne vysvetlit
je to manipulátor, navyše si ťa vôbec neváži. Je ťažké žiť s takým človekom. Je málo pravdepodobné, že to bude časom lepšie, ten alkohol to bude len zhoršovať...
@maybe citala som si zopar komentarov co ti baby napisali a vsetky sa zhodli v jednom, odist! ani ja nebudem vynimka....prec prec prec a co najdalej! Mas len 25 rokov, cely zivot pred sebou a tolkoooooooo moznostiiii a same pozitivne (mozes ist cestovat, spravit si nejaky kurz, vysoku skolu atd atd....ale najme zariadit si svoj zivot podla seba)...nezahod ich tym ze sa rozhodnes zostat s takym tyranom ako je tvoj muz. Nie je lahke odist, viem to podla seba, ale zazila som podobne spravanie na vlastnej kozi a je to humus a ked zistis ze stracas aj vlastnu sebadoveru, sebauctu a dostojnost tak si musis uvedomit ze svieti uz ta cervena kontrolka ze je najvyssi cas odist. Odid skor ako bude neskoro !!!
@kveta niekedy sa to vysvetlit neda.... tazko vysvetlis spravanie psychopata kedze on sa sprava k ostatnym s uctou a respektom - su to manipulatori a niekedy matky to ani nechcu vidiet... si vezmi aj tuto prispevky od niektorych bab - ako by ony hned odisli, ako by sa toto im nemohlo stat... nuz mohlo, a velmi jednoducho, len pokial to proste nezazijes tak fakt neveris.....
@deprimovana ak je to takto, ze manzel ju do toho zatahuje a riesi teba cez nu, skus s nou obmedzit kontakt... viem, ze sa to zle cita a este horsie realizuje, ale v tomto bud prosim SEBECKA a rob veci iba tak, ako chces ty, nedaj sa vtiahnut do ziadnej hry svojho este manzela..... tvoja mama ti nechce zle, len proste nechape, co sa deje - o par rokov sa na tom zasmejete pri kafe....
@maybee necitala som odpovede. Len tvoju uvodnu spravu. Dievca, zlatko...utekaaaaaj...toto nie je chlap, ktory ta miluje a vazi si ta. Je otazka casu, kedy sa k tomu vsetkemu pridruzia aj facky, neskor kopance. Nemate deti...Bohu vdaka...tak bez prec. Ujdi. Nie si zbabela. Len mas pravo zmenit svoju nestastnu buducnost s tymto clovekom. Bez...lebo budes trpiet ty a neskor i vase deti. Vela sily moja....a beeeeeez, co ti nohy stacia.
@katka577 stojim si za tym co som pisala. ano, su blbe a nemyslim to v zlom.myslim to tak,ze nedokazem ich pochopit ako mozu ostat v takomto zvazku . su z nich postupom casu trosky, su nicene tymi tyranmi a drzia sa ich ako kliesta. na jednej strane vyplakavaju s kym to ziju, aby im clovek pomohol,podal pomocnu ruku a ked ho uvidia utekaju s nim a trpia dalej.a stale dookola.
autorku temy som lutovala ked som citala jej pribeh, ale ked potom postupne pisala to co pisala a mnohe z toho som nestihla zaregistrovat -ostala som zaskocena jej myslienkami. myslienkami,ktore su take iste ako takmer kazdej tyranej zeny. a hoci ich poznam dopredu, vzdy vojde do mna zlost ked to vidim, ze aj napriek tomu ako ziju sa podriadia osudu a ostavaju nadalej s tyranom.
a toto nepisem len tak. vidim to z ineho uhla ako mnohe z vas.
Ahoj, ten chlap Ťa psychicky zničí. V tom vzťahu nevidím zmysel a už vôbec nie možnosť, že by si s ním mohla byť šťastná. Časom sa to bude ešte zhoršovať. Nemáš na čo čakať, život je iba jeden a prežiť ho v nervozite, neistote, trápení a psychickom týraní je obrovská škoda. Nechaj sa rozviesť, svet sa nezrúti. Môžeš tým iba získať, keď nič iné, tak aspoň slobodu... Pouvažuj o tom. Držím palčeky.
normalne mi je do revu, ako som si toto precitala
nie je ta ten chlap hoden, nekaz si zivot, rozved sa a zacni znovu! takehoto otca nedavaj ziadnemu dietatu
@959touareg
vies, psychiky ludi, ich charakter a tolerancia a toto vsetko v mixe, su rozne
ludia su rozni a inak riesia realne situacie
to este neznamena, ze su tie zeny blbe, len mozno nie su dost silne a potrebuju pomoc okolia k nejakym krokom
@kaktusik007 presne ako pises. su to manipulatori a tyranej zene je velmi tazke hladat pravdu u inych.najma ked ti ini poznaju toho chlapa ako super cloveka. ano, je tazke odist najma ked pridu deti. zena vravi, ze kvoli nim vydrzi aj ked si myslim, ze detom by bolo lepsie bez otca. potom ked deti odidu z domu je uz neskoro odist. zena si uz rokmi akoby zvykne na vsetko to,otupie a zije s nim dalej. uz je akoby zavisla od neho. a on si s nou robi co chce.
a ako pises-kto to nezazil - neuveri. presne tak.
@celasapremenim ale kolke z nich tu pomoc dostanu a aj tak neodidu. alebo odidu a za par dni, tyzdnou su spat.
vtedy mam na ne taku zlost. mali sancu zmenit to,boli na najlepsej ceste a nakoniec to vzdaju. takze rozumne to nie je z ich strany.
@959touareg Práve to, kto neprežije, nepochopí... Aj sama autorka to nevie identifikovať, prečo vlastne nechce odísť. Strach? Neistota? Strata sociálnych istôt? Strata spoločenského statusu? Kto to nezažil, či kto to neprežíva, nevie to pochopiť, prečo to tak je. Ale práve preto sem napísala, práve preto píše ospravedlnenia jej partnera, či úprimne sa vyznáva z toho, že nemá silu odísť, že jej je ľúto nadobudnutého majetku atď., lebo čaká na reakcie, resp. odpovede, ktorými sa potrebuje utvrdiť v tom, že v jej živote to naozaj nie je v poriadku. Už len tá otázka: "Má manžel na toto právo?" hovorí sama za všetko. Kto by už len na toto odpísal, že áno, má...Možno jej partner. Ona potrebuje nadobudnúť vlastnú sebaúctu... Osobne si myslím, že ona s ním nezostane. Už len tento prvý krok, keď sa rozhodla svoj problém zverejniť...Možno aj to slovo "blbá" ju nakopne. Ja viem, že to nemyslíš v zlom, ani som nechcela na Teba nijako útočiť, len proste chcem povedať, že tie ženy nie sú vinné. Nenarodili sa preto a ani si svoj život nepredstavovali tak, že budú týrané a ponižované... Nie je to ich vina!!!
Je mi to velmi luto a nenavidim rozvod,ale toto tak byt nemoze...Urcite ti na nom zalezi,ale je to z jeho strany moc...keby si otehotnela a mali by ste spolu babatko tak by trpelo aj ono a ty by si vsetko robila len sama.... Ak mas rodinu maminu ktora ti pomoze rozved sa s nim... Prajem ti vela stastia a aby si si nasla chlapa co si ta bude vazit aj vase babatko......
@katka577 pre mna su vinne v tom, ze neodidu kvoli detom. na tie by mali pozerat ked uz na seba nehladia a je im jedno co s nimi robi ich manzel. . dieta bude radsej bez otca tyrana. ked ostavaju v takom zvazku, trpia nielen ony, ale aj ich deti a tie deti su taktiez poznacene psychicky na cely zivot. a vinu davaju nielen otcovi -tyranovi ,ale aj matke ze neodisla a ze ich obrala o moznost mat normalne detstvo.
tak dieta s takym muzom by som urcite nechcela a ani vztah. ste mlada, toto je psych. tyranie, nie len fyzicky sa da ublizovat. Namysleny, egoisticky debil... prepacte za vyraz. niet co dodat, prec, prec kym sa da a najst stastie inde, mozno sa uvedomi, ked ostane sam, aky je idealny muz
podľa mňa ide o psychické týranie/deptanie, ide o to, že si nad tebou tvorí nadvládu, tým že ťa oberá o sebavedomie a podľa posledných slov sa mu to aj darí. ako vždy, máš min. dve možnosti a obidve ťa budú stáť veľa síl a emócií. jedna, je že od neho odides, čo nebude také "easy" ako sa to na prvý pohľad zdá, pretože bude robiť na teba nátlak/vydieranie. v druhom prípade, záleží na tom či ho ešte ľúbiš a chces pri nom zostať a prípadne ho zmeniť , čo bude ale ešte ťažšie. ale ja by som určite vyhľadala pomoc /ideálne psychológa/, potrebujes nabrať sebavedomie, aby si mohla bojovať či už za vzťah alebo proti. držím ti palce ;)
@maybee aaach....
takmer som nedočítala tvoj príspevok, lebo už v jeho polovici som nevidela jediný dôvod prečo s ním ostať 😝
diskusiu som nečítala, možno budem opakovať, čo tu už zaznelo...
si mladá žena, ktorá má tú smolu, že si vzala totálneho debila... sorry za výraz, ale to je asi to nejnevinnejšie pomenovanie, ktoré by si odo mňa vyslúžil....
nemáš čo riešiť, nemáte deti (viem, že isto túžiš po dieťatku, ale skutočne buď rada, že ho nemáš s týmto úbožiakom)....
ešte stále ho tak veľmi ľúbiš? alebo čo ťa pri ňom tak veľmi drží? ten chlap si ťa ani trochu neváži, takéto správanie je absolútne neprípustné.... teraz sa zamysli, či by si dovolila, aby sa takto správal aj k vašim deťom.... lebo pravdepodobne, otec bude taký mizerný, ako aj manžel 🙄
zbaľ si veci a opusti ho! nepremrhaj svoj život s človekom, ktorý za to absolútne nestojí... si ešte mladá, ešte máš celý život pred sebou... nenechaj si ho zničiť!
držím palce 😉
@maybee poviem Vam, co bbude ak s nim ostanete. Stratite nazor, sebavedomie....este aj za jeho pivecko a vinecko budete pocuvat ze ste vela minuly, ak by Vas lubil, nerobil Vam to. Ste mlada, mate sancu zit dostojny zivot. Preberte sa!!!! Na zaciatku to zaboli, predsa su tam dajake spomienky, ale toto jednoznacne k nicomu peknemu nesmeruje. a hned po 2 rokoch manzelstva?M Viete si predstavit aka budete po 20? Naberte odvahy , odidte , ono to preboli a budete stastna osudu, ze ste sa nenechali takto tyrat!!!!! Moj manzel mi 11 rokov doveruje, nikdy sa nepytal kde su peniaze z uctu, vsak udrzujem domacnost a tym aj jeho potreby, nikdy ale NIKDY by si nedovolil ani jedno kryve slovo, ani blba nie to je.nuta, v ziadnom pripade. Funguje vzajomna ucta, a toto je normalne. A este nieco, toto nie ze nie je normalne, toto je chore!!!
jedine spravne co mozes pre seba urobit je odist od neho, tvoj chlap mi pripomina mojho byvaleho s ktorym som bola 5 rokov, nastastie sme sa nezobrali, bol to zakomplexovany idiot, ktory si svoje komplexy riesil na mne a ja som mu to dost dlho trpela, potom som sa rozhodla, ze je koniec a mohol prosit kolko chcel, mne sa tak ulavilo ako nikdy, zacala som novy zivot a mam skveleho manzela a synceka , takze ta len chcem povzbudit, odid od neho a nenechaj sa tyrat , take spravanie si nikto nezasluzi.
Ahojte, neviem ci toto nepíše jedna a tá istá osoba, téma sa podobá veľmi na tie, ktoré sa tu riešili v októbri..
Môj názor - od psychopata je ťažšie odísť ako od alkoholika...a mimochodom, nezabudni, že po rochode/rozvode títo debili vykrikujú, že ťa živili a podobne a napočúvaš sa ešte kadečo..ohrdnutý psychopat, hotová pohroma... takže padaj. na MK je takýchto diskusíí kopec. Ten tvoj sa nezmení nikdy.nerieš čo sa zmení keď budeš s ním a nevyplakávaj čo všetko robíš a nikam to nevedie, nevyrevuj nad sebou, ale mysli na to, ako budeš žiť bez neho a čo budeš robiť.Pre alkoholikov sú aspoň liečebne, ale pre psychoptov nie. A vôbec, v okolí je kopec týchto žien, a všetky neriešia ako odísť a venovať sa svojmu životu,ale hľadajú skôr to, ako sa naučiť žiť so psychopatom. Na MK je toľko skúseností žien, čo tým prešli a každá povie jedno - "zabité roky" čakaním, že sa takýto muž zmení...
Keď som si prečítala tento príspevok, nenapísala si tam jedinú vetu, typu - pomôžte mi odísť, pochopte ma a podporte ma, ale čítam, iba to, čo on, čo on.. radím ti, začni žiť spôsosbom - ja., ja.. ja.. a už len ja - a uvidíš, že konečne začnes riešiť svoj život a nie život niekeho iného. Žiaľ ako napísali baby vyššie, žiadne "my" tam nie je, zmier sa s tým a zbytočne sa netráp..kým si neuvedomíš vlastnú sebaúctu, tak ti záleží na niečom, čomu jemu asi už dávno nie.
To dieťatko tak veľmi túžiš mať, až to bolí, keď to človek číta. Toľko problémov, že ani keby si chcela, tento chemický vzorec nevyskladáš. Ja by som to už nedokázala. Už si veľmi zranená.Už nevieš čo je ťažšie - s ním žiť alebo ho opustiť..( asi podľa mňa)
@laurinka98 100X LIKE !!!!!

Nemate deti, bud stastna a utekaaaaaaj. Na co preboha cakas? Na prvu facku, na prvy kopanec? Na toto netreba ani vyskoke IQ a zdrham prec. Sorry, ale Tvoj chlap je primitivne hovado a je mi jedno, co si o mne myslis. Keby si mala deti a rozmyslas co dalej, tak nepoviem, ale teba tam nic nedrzi. A neverim, ze sa takto nespraval aj pocas vasho 7 rocneho chodenia.