icon

Má manžel na toto právo?

maybee
22. nov 2013

Ahojte, zaujímali by ma Vašej názory ohľadom správania môjho manžela, nakoľko sa strácam a neviem určiť už hranice čo normálne je a čo normálne nie je, nakoľko som bola vychovávaná v rodine, kde si vždy muž ženu vážil,tak takéto správanie nepoznám. Až teraz. Sme manželia 2 roky, predtým sme spolu 7 rokov chodili. Nie vždy bolo jeho správanie ideálne, ale veľmi sme sa ľúbili a vždy sa s ním dalo to vyriešiť, vykomunikovať. Všetko to vybuchlo viac menej až po svadbe vo väčšom. Napríklad, spoločný účet. Akonáhle vyberiem peniaze, keď že mám na starosti nákupy, varenie a celkovo domácnosť, manžel má sms notifikáciu, do minúty telefonát s nervami, načo zase vyberám peniaze, kde idem tie peniaze zase oj.bať. Na seba peniaze nemíňam, málokedy si niečo doprajem. Všetko míňam len na domácnosť a nákupy, myslím, že 10e za tri dni na základné potraviny nie je veľa, prípadne iba dokupujem, čo potrebujem k vareniu. Platím šeky cez internetbanking, a on mi po ukončení všetkých platieb napíše správu, že gratulujem, dnes si oj.bala toľko a toľko peňazí. A pritom sú to šeky, ktoré platíme každý mesiac. Ďalej je to jeho komunikácia so mnou... niečo sa ho opýtam, že prečo toto a toto, a on mi odpovie: no na k.kot...alebo nemôže vybrať napríklad mäso z mraziaku, tak hneď sú to samé nadávky do p., k., vravel som ti, aby si to tam nenajeb a popri tom s tým všetkým trieska, alebo buchne päsťou do dverí.
Som dvakrát operovaná laparoskopicky na krvavú cystu. Po tom ako som sa prvýkrát vrátila z nemocnice, a prosila ho, aby mi niečo uvaril, tak on sa radšej díval na počítač na film a musela prísť jeho mama, aby niečo uvarila, nakoľko mne sa veľmi zle stálo. Vyslovene neznáša keď mi je zle, alebo ma bolí hlava a ja si ľahnem. Hneď počúvam ako hnijem a nič nerobím, nie som na nič dobrá. Teraz vo februári som potratila bábätko v 7.tt, a po potrate mi narástla znova krvavá cysta 12x7 cm. Doktor mi predpísal pol ročnú liečbu hormónmi. Manžel mi na to povedal, že koľko akože tie tabletky mienim brať, že on nechce mať 60 rokov, keď jeho dieťa bude mať 30 - ja mám 25 rokov a on o dva viac... že aké dieťa si adoptujeme - povedal to ironicky. Ani si nevie predstaviť, ako to mňa bolí na srdci, keď niečo takéto povie. Tá cysta ma bolieva aj pri sexe niekedy, keď mu to poviem, tak mi povie, nech si nevymýšľam. Náš sex je väčšinou iba o uspokojení jeho, ohľadom mňa sa vyjadril, že jemu sa nechce "hodinu" sa so mnou trápiť 😔
Nadáva mi ohľadom mojej váhy. Áno, pribrala som, a bola som takáto už aj pred svadbou. Mám 80 kg pri výške 170 cm, nemám faldy, mám to tak nejako všetko rozložené, že som skôr žena krv a mlieko. Všetko sa dá povedať taktne, ale nie spôsobom, sa pozri sa na seba ty prasnica, ako vyzeráš, žiadna žena na okolí takáto nie je. Je mi ťa ľúto, vyzeráš choro, schudni, si tlstá a podobne. On je sám o sebe presvedčený, že vyzerá k svetu, že je super a úžasný a včera najnovšie, že je jeden z mála pravých mužov. Toto mi rozpráva s úplnou vážnosťou. A pritom on pribral 30 kg počas nášho vzťahu.V lete som behávala, stále sa prechádzala, schudla som 5 kg, všetci si to všimli, len on mi povedal, že určite som neschudla... Keď ho volám na prechádzku, tak on so mnou nejde. Vždy mi vie povedať, že on by chcel takú 50 kg... A porovnáva ma s druhými ženami.
A v neposlednom rade je to alkohol. Už som to písala aj v inej diskusií. Liter vína za večer sám s tým, že mu mám kúpiť ešte jeden, keby mu nestačilo. 6 a viac pív tiež za večer. Občas niečo tvrdé. A prakticky vždy, keď nejde do práce. Na toto všetko mi povie, že normálne to je, lebo on zarába, robí okolo domu. A s nervami mi povie, že nech mu do alkoholu nerozprávam!
Som vždy v strehu, keď sa ma niečo pýta, dávam si pozor, aby som mu správne odpovedala. Keď mu zle poviem, alebo skomolím slová, začne sa smiať, alebo sa na mňa pozrie ako na debilnú. Začala som zabúdať slová, rozprávam a zrazu mi vypadne slovo a neviem sa vykoktať...
Potrebovala som sa vypísať a prečítať si Vaše názory... ďakujem

lucinocka
22. nov 2013

a s takym debilom chces este aj dieta? zbav sa ho cim skor, kym ta nezacne aj mlatit

kofoluska
22. nov 2013

@maybee Ake hranice? Toto normalne nie je - ak tak maximalne niekde v moslimskych krajinach. Ak som dobre pochopila - nemate deti. UTEKAJ od neho. Nezmenis ho, je uplne zbytocne sa o to co i len pokusat. Ze sa naplno prejavil az po svadbe je logicke - pre neho to bol akysi mylnik, po ktorom ma 100%nu istotu, ze si jeho a neodides od neho. Navyse sa snazite o dieta - to ho v tejto istote len utvrdzuje.
Urcite si nezasluzis prezit v takomto trapeni cely zivot a ver mi, ze si takyto zivot nezasluzia ani tvoje deti. A aj to, ze xce co najskor dieta a neberie ohlady na tvoje zdravotne problemy mna osobne len uistuje v tom, ze si ta xce este viac poistit, ze s nim zostanes.
Si mlada, nemas okrem manzelstva nijake zavazky. A manzelstvo sa da kedykolvek rozviest. Urcite si najdes chlapa, ktory si ta bude vazit a bude ta milovat presne taku, aka si. Aj s tymi 80mi kilami. A co? Ja som pocas tehotenstva nabrala viac ako 20kg a moj chlap mi ANI JEDINY RAZ nepovedal, ze som tlsta. Ked som ja frflala, ze mam velku rit, on ma so vsetkou vaznostou upokojoval, ze je to len tehotenstvo. Ked som bola po amniocenteze, utekaval na obed z roboty domov a nosil mi jest, aby som tie tri dni mohla naozaj len lezat a neohrozila nase babo. Teraz uteka z prace poobede tiez - aby mi pomohol co najviac s malym, aby mi spravil veceru, ked sa ja cez den nestihnem najest. Takto sa ma chovat milujuci partner, a nie tak ako popisujes svojho manzela. Toto spravanie urcite normalne nie je a mala by si to naozaj co najskor riesit.

hajajanka
22. nov 2013

@maybee Normalne spravanie to nie je, podla mna to je tyrania. Nechcem byt zla, ale uz dost neskoro places nad rozliatym mliekom. Chodili ste spolu 7 rokov a nepovedz mi, ze tieto znaky, ktore ma teraz, nemal aj pred svadbou. Clovek sa nemeni zo dna na den, ani dnom svadobnym. Proste si to nechcela vidiet a urobila si chybu, aku robi vela zien.
Radim ti rozviest sa, lebo taketo spravanie je skutocne psychicke tyranie, ekonomicke vydieranie a primitivizmus. Rozved sa, kym nemate deti. Lebo ked to neurobis teraz, ked nemate deti, tak to uz neurobis.

Aj ked som vlastne na pochybach, ci je tento prispevok realny a ci si z nas niekto nerobi srandu. Lebo s takym hovadom normalny clovek nezostane...

linda20111
22. nov 2013

@maybee ahoj, nepaci sa mi tvoj manzel podla tvojho opisu.. chapem ze po dlhsom case vo vztahu uz nieje taka ucta a obdiv ako na zaciatku, uz si viac dovoli aj povedat aj urobit lebo ma v tebe istotu, ze aj tak ostanes s nim, ale myslim ze tvoj to uz trosku prehana.. aj my sa zvykneme hadat kvoli veciam ako vy, ked mm povie ze nieco neurobi lebo je to zenska robota, ale nie az v takej miere ako u vas.. podla toho co si napisala tvoj ta ma tak akurat dost.. a asi sa mu paci niekto iny - ako si napisala nejaka 5Okilova.. nehovorim ze niekoho ma, ale je tu taky naznak, ze sa aspon zaujima a ty ho prestavas bavit, preto vidi na tebe chyby.. dietatko to nezachrani a radsej to tehotenstvo odloz na neskor - ked sa nejakym zazrakom umudri a bude sa spravat slusne alebo na este neskor - s niekym inym. co sa tyka tych sekov - odporucam to zadat ako trvaly prikaz z uctu a tym padom sa to bude samo stahovat, nebudes to musiet platit ty manualne. ale inac vobec nemam radu na zachranu vasho vztahu, vobec neviem co by na nho zabralo.... keby si od neho odisla on by sa len tesil.., nasiel by nejake kurvy, uzival by si a po case ked by z neho vytiahli peniaze by ostal sam a skrotil sa.

katkasofi
22. nov 2013

Toto uz neni ani na manželskú poradňu.. Utekaj moja od neho pokial ešte nemáte deti...

sono2
22. nov 2013

Len teraz ma napadlo, že by mala byt nejaká inštitúcia, keď by ženy zavolali porozprávali problém a tí ľudia by už to mužom ručne stručne vysvetlili alebo by žena povedala viete čo, stačí bu bu bu. Mojemu by stačilo. Úcta chlapče úcta, lebo ti. Zmaľujem ten tvoj krásny ksichtík. Aby fyzicky pochopili ako nás to psychicky bolí . Myslím, že by trochu vtedy pochopili.

acrobaleno
22. nov 2013

A? Ty si akože ešte s ním? To si nevážiš samú seba? Raz by mi povedal, že na čo idem ojxbávať peniaze a videl by. Nechápem prečo si necháš srxť na hlavu od takého? Rýchlo utekaj, dokým s ním nemáš decká.

wweronique
22. nov 2013

suhalsim so vsetkymi..utekaj cim skor od neho kym nemate babo...aj mna moja polovicka vie vytocit, ale do urcitej miery je to normalne...obcas mala skriepka vztahu je potrebna....potom to udobrovanie...

hovoris ze pije, trieska so vsetkym a bucha pastou....viem o com hovoris...viem co je alkoholizmus a agresivita...zatial je to takto, ale casom sa to moze zhorsit... moze zacat mlatit teba a vase dieta...a to asi nehces...

tomikejt
22. nov 2013

Naozaj chod od neho prec. Bude to len horsie. Zivot mas pred sebou a urvitd ho nechces stravit s človekom ktory si ta ani trochu nevazi. Nikdy sa nezmeni.

hallie
22. nov 2013

ber to ako výlev ženy, plnej hormónov: prosím ťa, prosím, nemaj s týmto chlapom potomstvo. kvôli tým deťom. nezmení sa, nebude to lepšie, bude to len horšie. a ver mi, na drobcoch sa podpíše, že budú v tomto vyrastať.
je to tvoj život, ale ja na tvojom mieste by som spísala žiadosť o rozvod už po tej operácii. jedna vec je používať stupídne vulgarizmy a vyčítať žene nákup jedla (mám šporovlivého manžela, ale ak miniem na nákup na dva týždne 70 eur nerobí mi bordel), druhá je jednať s ňou ako s handrou a tretia je psychicky ju deptať a nepomôcť jej ani v najťažších chvíľach. načo ti je taký muž? ktoré funkcie manželstvo vlastne plní?

cecil36
22. nov 2013

Ja odpoviem len na otazku. Ano, ma na to pravo. Lebo ty si mu to pravo dala. 😖 A len dodam, nie nebude to lepsie, lebo si hranice nastavila uz na zaciatku velmi nizko.

misinka26
22. nov 2013

Dievča Božie spamätaj sa, si mladá baba, muža si ešte nájdeš, nedovoľ aby tvoje dieťa vyrastalo v takejto rodine ☹ On si nezaslúži ani teba ani dieťa, takého chlapa by som hnala palicou ... chrapúň jeden ... prosím odíď, toto naozaj nie je normálne správanie sa muža k žene ... ja som napr. na materskej a nikdy mi muž nevyčítal peniaze aj keď vlastne on nás teraz živí ( nikdy mi to nevyhodil na oči a ani mi nedal pocítiť, že to tak je ) a aj si na seba kupujem, dokonca on sám mi to navrhne, nemíňam na hlúposti ale aj ja som žena a chcem sa pekne obliecť a potraviny či nákupy do domácnosti to je normálne, že ani človek nevie ako a peniaze sú fuč... a keby mi muž povedal, že som tučná tak by dostal panvicou po hlave, hlupák jeden neohrabaný ... a že liter vínka na večer 🙂 len sa nad tým pousmejem, alkoholik, takto by som ho nazvala ... preč, preč, preč, preč ... utekaj čo ti nohy stačia ... Držím palčeky, myslím na teba ...

lent1lk4
22. nov 2013

@maybee chcelo by to trochu sebaucty dievca.. prosim mysli aspon na to babatko, ktore sa raz dufam zadari... no dufam ze nie s tymto "chlapom" 😖 priviest dieta do takehoto vztahu (ak sa to vobec da nazvat vztahom) nie je bohvieco... predpokladam ze nemas masochisticke sklony a ze ti toto ponizovanie nerobi dobre.. a ze to sem nepises aby si sa pochvalila.. takze: utekaj kade lahsie...

jatamido
22. nov 2013

...už dávno by som toho debila poslala do p..e!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!dievča,kristepane spamätaj sa!!!!!sebaúcta ti nič nehovorí?????????????

angua27
22. nov 2013

@maybee, preč, preč, preč. kým ešte odchádzaš sama, bez dieťaťa je to ľahšie. to, čo robí on Tebe nemá s manželstvom nič spoločné. utekaj dievča, rýchlo a ďaleko.
zažila som si to. to čo píšeš bolo u mňa rovnaké, ako cez kopírak. som rada, že som odišla.

anabella235
22. nov 2013

ojoj, dieťa by to celé mohlo len zhoršiť. príde mi to tak, že by sa nenarodilo zrelému otcovi. Toto vôbec nevyzerá na dobrý koniec. Nie som za rozvody, no odluku by si určite mala urobiť. Ak ostalo v ňom trocha lásky, tak sa zobudí. Zober sa a odíd. Správa sa ku tebe nedostatočne. Nemysli si, že sa to len tak samo od seba zmení. Žiada si to činy. Možno zúfalé činy, ale len tak sa môžeš dostať dalej. V každom manželstve sú problémy, ale tvoj manžel sa do seba uplne uzavrel a na tebe si vlastne kompenzuje svoje nedostatky. To ako ťa nazýva, neznamená, že taká naozaj si. Hovorí to iba o tom, aký je on. ...rozmýšlam, prečo sa necíti byť milovaný ako človek... zjavne je tam viac problémov prameniacich ešte z detstva

denkaajejdeti
22. nov 2013

@maybee Len jedna otázka: Prečo s ním ešte stále žiješ ?
Tvoje srdce, intuícia, rozum, sebaúcta,...ti nič nehovoria (či skôr pekelne nerevú ????) ?
Nikto na svete sa za teba nerozhodne, ale ak naozaj stojíš o radu, tak v tomto momente ten "vzťah" ukonči.
Druhá možnosť je, že si sado-maso typ a vyhovuje ti, že niekto každý deň po tebe šliape a uspokojuje si na tebe svoje choré ego. Viac - menej mu slúžiš ako slúžka, matrac, katalyzátor napätia a výborný boxovací vak na ventilovanie jeho komplexov a frustrácií.
Aj keby si s ním mala dieťa, nič by sa na mojej rade nemenilo, pretože nebola by si nešťastná len ty, ale aj to chúďa, ktoré si taký život dobrovoľne nevybralo. Ty žiaľ áno.

miriell
22. nov 2013

Tiež nie som zástancom rozvodov za každú cenu, ale v tomto prípade je to žiaľ na rozchod a rozvod. Na lásku treba dvoch ľudí a mám pocit, že ťa nemiluje, že je to u neho len zvyk, že je s tebou a vylieva si na tebe svoje negatívne emócie, dokonca keď ťa začal ponižovať, skôr akoby to prerástlo do opačnej formy ako je láska. Uvedom si, že to, čo robí je psychické týranie - nemusí ťa udrieť na to, aby ťa utýral k smrti. Ľudia, ktorí sa milujú sa takto k sebe nesprávajú, sú hranice, ktoré sa nesmú prekročiť, lebo to toho druhého zraní a obaja to vedia. Podľa mňa, on sám tuší, že to z jeho strany nie je v poriadku, len je zatiaľ pasívny. Možno čaká, že to vyriešiš ty - samozrejme, aby ti potom mohol nadávať, že ty si zničila ich vzťah.....Stálo by za zmienku, ako sa správa k iným ľuďom - keď dobre a s rešpektom, tak je to len o tom, že ťa prestal ľúbiť, keď sa k iným správa zle, tak má psychický problém, ktorý žiaľ veľmi už nevyriešiš - keby si mu mohla pomôcť, tak by to už bolo vyriešené po toľkých rokoch.
Ďalšia dimenzia problému je alkohol - ventiluje si s ním to, že je inde nespokojný a bude to s ním už len horšie.
Dieťa tento problém nevyrieši, len zhorší. Pokiaľ pri ňom ostaneš, musíš rátať s tým, že ťa pri takom správaní po čase môže pod vplyvom alkoholu udrieť, že sa môže správať zle k spoločným deťom a psychické týranie bude len horšie.
Ak ho aj naozaj z celého srdca miluješ, treba si uvedomiť, čo pravdepodobne nastane, keď s ním ostaneš a či si ochotná podstúpiť život a zostarnutie s takým človekom, ale hlavne, či si ochotná vystaviť vlastné deti riziku týrania a zlého správania z jeho strany. Ak sa rozhodneš odísť, treba to brať ako novú fázu života - nie je hanba vrátiť sa zo začatej cesty, veď môžeš ísť cestou života s človekom, ktorý ťa miluje takú aká si a nie ťa ponižuje.

kofoluska
22. nov 2013

Holky nema vyznam sa do nej navazat sposobom, ze ci si nevazi samu seba a podobne. Ked clovek zije v takomto niecom, on uz naozaj realitu nevnima a nevie to posudit. Obratila sa na nas ale prave preto, ze nejaka sebaucta jej evidentne este ostala a citi, ze nieco nie je dobre. Treba jej dat podporu a napisat svoj nazor na to, ako sa k nej manzel sprava. Nie tu s vykricnikmi a otaznikmi pisat o tom, ako si sama seba nevazi a ako od neho mala odist uz davno. Mala - neodisla. Situaciu xce riesit teraz. Bodka. Do toho ostatneho nas nic nie je.

billam
22. nov 2013

@maybee ty si 9 rokov s takýmto debilom??????

billam
22. nov 2013

@maybee tzn. ak mas 25r., že si s ním od 16r....ineho si pravdepodobne nemala....

janulienocka
22. nov 2013

maybee je mi velmi luto ze mas taketo manzelstvo. Je to utrpenie a tu ziadna poradna nepomoze. Kedze tvoj manzel je hovado. Kazda mame obcas vo vztahu krusne chvile, hadky .. ale tie prejdu a vacsina momentov je krasnych, A kazdy den si hovorim ze manzel je najlepsi chlap na svete. Pri tvojom muzovi si to neviem predstavit. Radim Ti tak ako ostatne: ziadne dieta a rozvod. Uvidis aka to bude ulava.

livi
22. nov 2013

no ja to poviem asi veľmi priamo - všetko jeho správanie naznačuje, že si ťa neváži, nemá ťa rád a možnože by aj ukončil váš vzťah, len čaká, kedy urobíš prvý krok a provokuje ťa. toto nie je normálne a ty si určite zaslúžiš človeka, ktorý si ťa bude viac vážiť. alebo má nejaký vážny problém, o ktorom ti nepovie a ventiluje si to na tebe. ale aj tak-človek, ktorý má toho druhého rád, s ním aj rieši problémy a nie aby sa vyvršoval na partnerovi 😠 lenže to nie je občasné prasknutie nervov, čo tu ty píšeš. čo sa týka toho dieťaťa, tak možno to bolo znamenie, že s ním dieťa nemáš mať. ja týmto veciam verím. no to je jedno, toto je extrém, ktorý by si žiaden človek nemal nechať so sebou robiť. rozvod 😔

leanax
22. nov 2013

S takýmto chlapom žiadne deti, lebo on sa už nezmení a budeš trpieť ty aj deti. Si slušná, mladá žena a nie handra , aby sa nejaký debil takto k tebe správal. On si hovorí Pán Dokonalý, k...t je to... prepáč, ale neznášam chlapov, ktorý sa povyšujú a ponižujú svoje manželky...

m_ij_ka
22. nov 2013

no vezmi nohy na plecia a utekaj kade ľahšie, toto rozhodne nie je chlap do života a do rodiny tak to ani nehovorím. Odíď od neho a to čím skôr. "Pekne" dáva najavo tebe svojej manželke, že on je chlap a on je ten nadradený nad tebou a takto by to fungovať ani nemalo.

pragmaticka
22. nov 2013

hrozne! pride mi to ako z nejako zleho filmu!!!! si este velmi mladucka, neznic si zivot s takymto debilom!!! Iny vyraz pre takehoto chlapa fakt nepoznam - a to sa velmi krotim, aby som ho neoznacila este horsie!! Jedina rada odid od neho a podaj ziadost o rozvod. Prosim ta fakt, urob to pre svoje dobro..uvidis ze o par mesiacov/rokov ked narazis na normalneho chlapa, budes si sama sebe nadavat ako si s takym debilom mohla stratit take dlhe roky svojho vzacneho zivota!!

miku1
22. nov 2013

@maybee Máš 25 rokov dievča....celý život pred sebou, tak sa vykašli na takého idiota a nájdi si niekoho kto si ťa bude vážiť. S takýmto človekom si chcela mať dieťa???? Myslím, že existujú na svete chlapi, ktorích sa oplatí urobiť otcami, ten tvoj si to absolútne nezaslúži. Ako sa bude správať k dieťaťu, keď si ťa neváži ako potenciálnu mamu? Preč, preč, preč,....čím ďalej od takého chrapúňa.

mazula
22. nov 2013

Ahoj,ani som to nedocitala do konca,katastrofa,rychlo prec od neho

henikav
22. nov 2013

@maybee nezabijaj zbytocne cas s niekym takymto, okamzite odid, toto bude len horsie a horsie. Je to jednoducho clovek, ktory chce stale nadavat a grobianit, hrube slova pozname vsetci, ale normalny clovek ich bezne a neustale nema potrebu pouzivat. Ja mam 165 a 94kg, keby mi manzel raz povedal ze nie som pekna, tak ho zbalim a nech si ide za krajsou. Ten tvoj si lieci vlastne mindraky tym ze si nervy vybija na tebe, tym ze ti nadava a ponizuje ta, to je nezdravy vztah, neskor by ta pravdepodobne aj udrel. Peniaze by sa dali vyriesit, dat mu vsetko platit a nakupovat, ale tu si myslim ze naozaj nemas preco stracat viac casu, je to chrapun a takyto clovek chrapunom aj zostane navzdy. Ak sa budes chciet rozist, na chvilku sa moze polepsit a sekat dobrotu, ale to by bolo len docasne kym sa udobrite a potom zapadnete do tych istych kolaji, ma to proste v povahe

bianka0111
22. nov 2013

@maybee Stále som názoru, že každý má právo na dôstojný život. Ty ho veru nemáš, a je mi lúto, že taká mladá baba a musí znášať takéto urážky a ponižovania od chrapúna ako je ten Tvoj. Zaslúžiš si partnera, ktorý Ta bude na rukách nosit a nie kopať do Teba. Si mladá, aby si toto tolerovala až do 60-tky, preto sa zbal a zabudni, že sa niekedy zmení. Nezmení ho ani dieťa, práve naopak, Tvoja pozornosť sa bude sústredit na babatko, a to ho bude vytáčat ešte viac!!! Je mi ho lúto, pretože je to hlupy zbabelec a chudák. Takých by som vešala za gule do prievanu, nech sa spamatá, že doba, kedy ženy boli nepodstatné je už dávno preč....Prajem Ti vela síl a ešte viac odvahy odputat sa od tohto chrapuna ...