Má manžel na toto právo?
Ahojte, zaujímali by ma Vašej názory ohľadom správania môjho manžela, nakoľko sa strácam a neviem určiť už hranice čo normálne je a čo normálne nie je, nakoľko som bola vychovávaná v rodine, kde si vždy muž ženu vážil,tak takéto správanie nepoznám. Až teraz. Sme manželia 2 roky, predtým sme spolu 7 rokov chodili. Nie vždy bolo jeho správanie ideálne, ale veľmi sme sa ľúbili a vždy sa s ním dalo to vyriešiť, vykomunikovať. Všetko to vybuchlo viac menej až po svadbe vo väčšom. Napríklad, spoločný účet. Akonáhle vyberiem peniaze, keď že mám na starosti nákupy, varenie a celkovo domácnosť, manžel má sms notifikáciu, do minúty telefonát s nervami, načo zase vyberám peniaze, kde idem tie peniaze zase oj.bať. Na seba peniaze nemíňam, málokedy si niečo doprajem. Všetko míňam len na domácnosť a nákupy, myslím, že 10e za tri dni na základné potraviny nie je veľa, prípadne iba dokupujem, čo potrebujem k vareniu. Platím šeky cez internetbanking, a on mi po ukončení všetkých platieb napíše správu, že gratulujem, dnes si oj.bala toľko a toľko peňazí. A pritom sú to šeky, ktoré platíme každý mesiac. Ďalej je to jeho komunikácia so mnou... niečo sa ho opýtam, že prečo toto a toto, a on mi odpovie: no na k.kot...alebo nemôže vybrať napríklad mäso z mraziaku, tak hneď sú to samé nadávky do p., k., vravel som ti, aby si to tam nenajeb a popri tom s tým všetkým trieska, alebo buchne päsťou do dverí.
Som dvakrát operovaná laparoskopicky na krvavú cystu. Po tom ako som sa prvýkrát vrátila z nemocnice, a prosila ho, aby mi niečo uvaril, tak on sa radšej díval na počítač na film a musela prísť jeho mama, aby niečo uvarila, nakoľko mne sa veľmi zle stálo. Vyslovene neznáša keď mi je zle, alebo ma bolí hlava a ja si ľahnem. Hneď počúvam ako hnijem a nič nerobím, nie som na nič dobrá. Teraz vo februári som potratila bábätko v 7.tt, a po potrate mi narástla znova krvavá cysta 12x7 cm. Doktor mi predpísal pol ročnú liečbu hormónmi. Manžel mi na to povedal, že koľko akože tie tabletky mienim brať, že on nechce mať 60 rokov, keď jeho dieťa bude mať 30 - ja mám 25 rokov a on o dva viac... že aké dieťa si adoptujeme - povedal to ironicky. Ani si nevie predstaviť, ako to mňa bolí na srdci, keď niečo takéto povie. Tá cysta ma bolieva aj pri sexe niekedy, keď mu to poviem, tak mi povie, nech si nevymýšľam. Náš sex je väčšinou iba o uspokojení jeho, ohľadom mňa sa vyjadril, že jemu sa nechce "hodinu" sa so mnou trápiť 😔
Nadáva mi ohľadom mojej váhy. Áno, pribrala som, a bola som takáto už aj pred svadbou. Mám 80 kg pri výške 170 cm, nemám faldy, mám to tak nejako všetko rozložené, že som skôr žena krv a mlieko. Všetko sa dá povedať taktne, ale nie spôsobom, sa pozri sa na seba ty prasnica, ako vyzeráš, žiadna žena na okolí takáto nie je. Je mi ťa ľúto, vyzeráš choro, schudni, si tlstá a podobne. On je sám o sebe presvedčený, že vyzerá k svetu, že je super a úžasný a včera najnovšie, že je jeden z mála pravých mužov. Toto mi rozpráva s úplnou vážnosťou. A pritom on pribral 30 kg počas nášho vzťahu.V lete som behávala, stále sa prechádzala, schudla som 5 kg, všetci si to všimli, len on mi povedal, že určite som neschudla... Keď ho volám na prechádzku, tak on so mnou nejde. Vždy mi vie povedať, že on by chcel takú 50 kg... A porovnáva ma s druhými ženami.
A v neposlednom rade je to alkohol. Už som to písala aj v inej diskusií. Liter vína za večer sám s tým, že mu mám kúpiť ešte jeden, keby mu nestačilo. 6 a viac pív tiež za večer. Občas niečo tvrdé. A prakticky vždy, keď nejde do práce. Na toto všetko mi povie, že normálne to je, lebo on zarába, robí okolo domu. A s nervami mi povie, že nech mu do alkoholu nerozprávam!
Som vždy v strehu, keď sa ma niečo pýta, dávam si pozor, aby som mu správne odpovedala. Keď mu zle poviem, alebo skomolím slová, začne sa smiať, alebo sa na mňa pozrie ako na debilnú. Začala som zabúdať slová, rozprávam a zrazu mi vypadne slovo a neviem sa vykoktať...
Potrebovala som sa vypísať a prečítať si Vaše názory... ďakujem
fuj, nedá sa to ani čítať - okamžite od neho odíď, je to despota a NIKDY sa nezmení ! Tomu ver! Správa sa despoticky, ponižujúco a nedôstojne.
Och, chrapúň jeden 😠 nezaslúži si teba a ni to aby s tebou mal dieťa, presne ako píšu baby, utekaj kade ľahšie a čo najrýchlejšie sa dá. Tento typ chlapa sa nikdy nezmení a bude to len horšie.
@maybee tiez radim poradnu ci psychologu pred rozvodom, ale s tymto by som uz nevydrzala ani minutu dlhsie 😔 Zbal kufre a utekaj kade lahsie. A cakaj, ze Ta caka tvrdy boj, on sa tak lahko nevzda svojej koristi. Lebo to si Ty pre neho. Nie rovnocenny partner, nie manzelka...utekaj za advokatom podat navrh na rozvod, vybav si vsetky veci a co najskor sa odstahuj. Zasluzis si viac.
drzim Ti prsty.
ahoj,podľa mňa si týraná žena a on je úplný chrapúň,zbav sa ho-zachrániš si život. Možno ťa čaká niečo pekné,toto nie je život,ale utrpenie!!!!!
@maybee : -chrapúň, -hulvát, -lakomec, - lenivec, - egoista, - alkoholik, - psychoterorista : to je asi len časť toho čím sa dá nazvať tvoj manžel. Samé mínusy. Kladné vlastnosti - okrem lásky k alkoholu a "šetrnosť" som nenašla.
Z výpočtu pre a proti je jasné, že si Ťa vôbec neváži a nezaslúži si aby si ho milovala a bola mu dobrou ženou a matkou detí. Žiadna žena a ani dieťa si nezaslúži takého otca a muža. Utekaj od neho.
@maybee preboha!!!! ..toto urcite nieje normalne... ja si myslim ze v kazdom manzelstve su chyby ..ziadne nieje dokonale ale ked komunikacia medzi vami prebieha z jeho strany takto tak ja nevidim dovod preco by si sa mala trapit .. uplne si viem predstavit ako sa citis a teda poviem ti ze to je velmi velmi zle... prosimta utekaj utekaj utekaj..muz si ma zenu vazit a nije hentak s nou komunikovat :-/
ja väčšinou neprispievam..ale toto mi nedá, utekaj utekaj utekaj čo najrýchlejšie najďalej ako len vieš.. podla mňa to hraničí s týraním zatiaľ psychickým, finančným, ale čochvíľa to bude aj fyzické.. to vážne chceš mať dieťa s takýmto človekom? vychovávať v takejto rodine kde si muž neváži ženu?? čo by s toho dietata vyrástlo kedyže toto vidí?? určite si s toho veľmi unavená a myslíš si že nemáš síl ist dalej a rozvadzať sa ..ale ver mi najdeš ju v sebe len treba urobiť prvý krok, lebo ťa zdeptá do takej úrovne že sa nebudeš vládať sa postaviť s postele.. držím ti palce najdi silu a vykroč.. čaká ťa niečo lepšie.. len treba sa pohnúť a niečo pre to urobiť ..@maybee
zlato, ako vsetky kocky hovoria, utekaj rychlo od neho...je len otazka casu, kedy Ta zacne bit a Ty by si trpela a dietatkom sa strasne tazko odchadza, uz len koli peniazom....teraz mozes odist a postaras sa sama o seba a urcite stretnes muza, ktory Ta bude lubit taku, aka si...a tento sa uchlasta a ulutuje k smrti...drzim Ti palce, nech v sebe najdes silu a odvahu bojovat, ver, ze sa Ti ulavi...drzkaj sa...strasne moc sa drz 🙂)))
A ty takéhoto človeka miluješ? To sa dá? Si mladá baba, všetko máš pred sebou, tak nestrácaj čas s mužom, ktorý si ťa neváži. Veľa šťastia v živote ti prajem, dá sa to aj inak, toto nie je rozhodne normálne. Urob správne rozhodnutie!
ešte som zabudla,moja kamarátka mala takého muža a ja som bojovala celou silou,aby sa rozviedla,on ma teraz nenávidí,zbavila sa ho a teraz má nového muža a je to tá najšťastnejšia žena na svete. On ma teraz neznáša a ja sa len usmievam a mám ho na háku......urob to aj ty
@maybee Toto sa nezmeni, ale bude zhorsovat. Ak sa mas co i len troska rada odid a hned... kasli na neho a na vas "spolocny" zivot... Ak bude doliezat a nadavat prip. cosi horsie volaj policiu,ak slubovat ze sa zmeni popytaj dokazy - ze sa lieci a trvaj na manzelskej poradni a az potom ak si budes 100percent ista ze sa zmenil a stoji to za to vrat sa. Inak nie,lebo sa iba zaradis medzi ostatne tyrane zeny co nevideli,alebo nechceli vidiet krutu pravdu. Ty stojis za viac a toto ti nema pravo robit. Popytaj kamaratku prip. rodinu nech ta ubytuje kym si cosi nenajdes ale nestracaj uz ani jeden den zivota s nim. Tym mu davas len pocit, ze si neschopna a ze bez neho si nula a to ty nie si. Dokaz mu, ze za to stojis 🙂 Vela stastia.
@zuj tvoj prispevok si chcela asi adresovat autorke tejto temy, ja s manzelom zatial problem nemam 😀
ahoj, ja Ti tiež radím, že uteč, kým môžeš a kým vieš!! Buď rada, že nemáte spolu dieťatko, nie že by som Ti ho nepriala, práve naopak,, ale s takýmto chruňom iste nie. A myslím si, že keby ho máte, tak nenájdeš toľko síl od neho odísť, Váš vzťah vedie do záhuby. Skús nájsť v sebe silu a odíď, určite Ťa čaká oveľa lepší život. Prajem Ti, aby si našla muža, ktorý si Ťa bude vážiť, ľúbiť Ťa, starať sa o Teba,,tak isto aj Ty o neho. Toto má byť život, byť si oporou a vážiť si jeden druhého!
@maybee a taký život chceš žiť? byť stále v strehu, aby si náhodou niečo nepovedala a nedala mu príčinu aby ti ublížil? Ak si sama seba vážiš, odíď od neho...Bude to ťažké, ale určite máš v okolí niekoho kto Ti podá pomocnú ruku...Budem Ti držať prsty 😉
@maybee Ani som nedočítala, skončila som pri cyste a že Ti ani jedlo nedoniesol. Predstav si, že do toho príde uplakaný novorodenec, ked bude pýtať papať, prebaliť, ked pôjdu zúbky. Chceš aby aj to na dieťa vrieskal, že na načo dpc v noci vrieska???
Žiaľ, veľmi si zatvárala oči pred svadbou, len si si myslela, že sa ľúbite, ľúbila si iba Ty. Ja som toho názoru, že ked už počas randenia treba tomu druhému vysvetľovať naše názory, postoje, či vnímanie situácie a nakoniec aj tak musíme urobiť kompromis, to naozaj vedenie k nešťastným manželstvám.
Ja som bývalému takmer denne hovorila, že je debil, nenormálne ma vytáčal, aj cielene, aj nechtiac. Dookola mu ako malému vysvetľovať, že ked sobotu strávime podľa neho, tak nech berie ohľad, že ja chcem v nedeľu napr divadlo. Dopadlo to tak, že som sa vzdala svojich nárokov a ešte som sa ho pýtala, čo chce cez víkend robiť. A sedeli sme pred telkou, ja na konci víkendu pravidelne vybuchovala, že toto nie je život aký chcem a ked chce byť so mnou, nech s tým niečo robí, pretože moje nápady a iniciatívy neguje.
Až si našiel inú a videla som, aj počula od iných, on zmenil svoje návyky, dokonca aj do toho divadla s ňou chodieval, teraz už neviem, nestarám sa. Teda všetko závisí od toho ako si partneri sadnú a či sú ochotní počúvať sa. Mať vzťah, kde musím dookola vysvetľovať prečo chcem to a ono (nepoviem, ak by som chcela dom, auto, ale ako som písala, nejakú víkendovú aktivitu aj podľa mňa, alebo niečo spoločne), to už nie, to som už pochopila, že tam nie je cesta, iba sex 😉
A ked Ti ešte muž nadáva za nákup a platenie šekov. Vypadni, rozved sa. Skončíš ako žena, čo bude trucovať, nech teda šeky platí on a on to neurobí, z toho čo som si prečítala, až skončíte v dlhoch. Rodičom povedz všetko, všetky podrobnosti, si ich dieťa, podržia Ta a pred jeho útokmi ochránia.
Drž sa.
ak mas este aspon trochu sebaucty a nadeje v krajsi zivot zober sa a chod od neho prec...Ty potrebujes partnera, ktory Ta podrzi, pomoze, utesi, prejde s Tebou cez vsetko zle a s trpezlivostou pocka, kym si budete moct zalozit rodinu....nejdem sa vyjadrovat na Tvojho manzela, asi by ma zavreli🙂
@maybee no keby sa toto dialo mne, tak už som dávno buď rozvedená (resp. ak sa čo len zpolovice takto prejavoval ešte pred svadbou, tak by som sa ani nevydala) alebo vdova a už by som mala aj ten trest v III. nápravno výchovnej odsedený...
keby sa toto dialo tvojej najlepšej kamarátke, sestre alebo dcére, čo im poradíš? vydrž dievča, je to v poriadku? alebo bal sa a utekaj kade ľahšie? lebo radšej inteligentná samota ako blbá spoločnosť...
@maybee Ešte jedna vec ma napadla....chodili ste spolu 7 rokov, teraz ste 2 roky manželia....ty máš 25, takže ako rátam tak rátam, zrejme si v živote veľa mužov asi ešte stretnúť nestihla, takže nemáš s kým toto šialené správanie svojho manžela porovnať. Ver, že existujú aj normálny chlapi, tak si skús dať život dokopy a poobzerať sa po niekom lepšom.
@lent1lk4 7 rokov sa niekto nemoze pretvarovat, to je dlha doba. Ak sa to prejavi po 3 mesacnom randeni, tak o.k. Ale 7 rokov je dlha doba na to, aby clovek velmi dobre poznal cloveka. Iste, ak spolu predtym neziju, tak neodhadnes, aky je v spolocnej domacnosti. Ale snad za tu dobu boli spolu sami niekolko dni (dovolenka, vikend, chata). Kontrolovanie penazi sa prejavuje ovela skor, ako ked mame spolocny ucet (otazky na co mas toto, na co hento, preco si si kupila, nemusela by si mat tak drahu vec, prilisny zaujem o stav uctu toho druheho a pod.).
Ale je zbytocne nad tym teraz polemizovat, kocka musi riesit situaciu teraz a to hned. Odchod a rozvod je to jedine mozne riesenie. Treba sklopit usi a odist naspat k rodicom a potom sa nejako opat postavit na vlastne nohy (a veru bude sa jej lepsie stavat na vlastne nohy, ked zaraba sama na seba, nema deti, lahsie najde byvanie).
A ja dakujem za mojho muza za to, aky je 🙂
@maybee Fuuu, tak ja vzdy tvrdim, ze ak je vo vztahu problem, mozu za to zvycajne obidva partneri. A ak maju problem vyriesit, tak za aktivnej ucasti obidvoch. Pretoze nie je nic jednoduchsie ako tresknut dverami a hladat inu naruc.
Tvoja chyba je len ta, ze ty si mu toto spravanie umoznila, ze si po prvom vulgarizme na tvoju adresu nevyvolala taku scenu, z ktorej by sa doteraz nespamatal. Lenze nie kazdy je ochotny a samozrejme aj schopny tie sceny robit.
Chapem, ze si zmatena, nevies sama, co je este normalne, co nie, pretoze si tym psychopatom doma ubita, potupena a permanenetne nicena. Ako pisu dievcence, si mlada baba, treba sa rozhliadat okolo seba. Urcite v tvojom okoli nie su vsetky pary take, ako ste vy dvaja...
V tomto pripade by som to uz neriesila psychologom, ani manzelskym poradcom...proste jemu na tebe vadi vsetko a vyslovene mu robi dobre, ked ta tyra..musi byt neskutocne zakomplexovany...
Myslim, ze pre zaciatok by to chcelo nic mu nepovedat, zbalit sa a odist. Postupne vyhladat advokata, spisat navrh na rozvod..a aj psychologa, ale nie na urovnavanie teba deptajuceho vztahu, ale aby ti pomohol najst stratene sebavedomie, sebauctu a pokoj v dusi...
@maybee tvoj muz je arogante tela. Mozno sa tak choval jeho totec k matke, a mozno sa sprava ako debil lebo ma taku povahu, navyse ma aj problem s alkoholom.
Viem ako ta boli ze si prisla o babatko, ale poviem ti to na tvrdo. Ty by si vazne chcela takehoto otca pre svoje dieta? ???? Ved by z neho vyrastlo to, co je z tvojho muza.
Bez od neho cim skor kade lahsie cim skor. Neboj niekde ta caka normalny chlap s ktorym si zalozis rodinku. A tvoj muz kedze je idealny, krasny a proste najlepsi na svete, tak si isto skoro najde nejaku 50 kilovu krasku. 😀
@maybee nečítala som žiadnu reakciu, iba tvoj článok. ODÍĎ Z TOHO VZŤAHU !!!!!!!! Iné riešenie nie je !!!!!!!!!!!!!!!!!! Dokedy chceš čakať, kým ťa nezbije ? Nikdy sa nezmení, takto videl asi výchovu u nich doma. PREČ,PREČ !!!!!
@maybee nečítam názory iných,no môj je jednoznačne od neho odísť...ak si vážiš sama seba a túžiš po deťoch,tak nie s týmto mužom...sama sa musíš rozhodnúť a želám ti,aby si sa rozhodla správne.
@maybee prosim ta, ak mas este rodicov, tak sa zbal a chod sa znovu pozriet do povodnej rodiny, ako to ma vyzerat, ked si muz vazi zenu. A zostan tam par tyzdnov a porovnavaj. Sama budes znova vidiet, co je normalne a co nie.
Normalne ma toto citanie znechutilo, je to kus hovada. Ale svoj "podiel" mas aj ty, lebo si mu to dovolila. Ale si mlada, este si mozes vybudovat krasny zivot, posilneny o tento zivotny omyl. Len sa z neho musis poucit!
@maybee ahoj, no ak je pravda toto vsetko, co si napisala (prepac, ze tak pisem, ale toto sa mi ani verit nechce, ze sa takto niekto moze spravat a niekto mu to este aj toleruje), tak ja na Tvojom mieste okamzite balim kufre, aj keby som hoci v krizovom centre mala byvat...nema na to pravo a nie je to normalne, to je moj nazor.
@maybee mas problem dievca☹ dufam ze este to dieta s nim nemas - mozno aj boh ti chcel nieco tymi cystami naznacit☹ porozmyslaj...
toto nie je normalne, nie nerobi sa to, nie, takto sa k zene nesprava, NIE, NIE, NIE☹
on ta uz psychicky tyra - pozri co ti robi, pises ze zacinas zabudat, ze sa bojis nieco povedat... nenechaj sa uplne znicit!
Buď rada že s ním nemáš dieťa a ber nohy na plecia. Ja som žila s ešte väčším psychopatom a mám s ním spoločné dieťa, je to katastrofa, najnovšie si zmyslel že chce striedavú starostlivosť po 4 rokoch od rozvodu. Ani ja som vo vzťahu s ním nemala žiadne sebavedomie a dnes mám milujúceho manžela, sebavedomia na rozdávanie a úspešnú kariéru. Len ten magor nám robí problémy, ale to nevadí, to sa vyrieši. Takže ešte raz buď rada že nemáte spoločný záväzok a kašli na neho. veľa šťastia a mysli na seba v prvom rade. Aj normálny muži behajú po svete. Držím palce

@hajajanka uplne suhlasim s druhou castou tvojho prispevku, len poznamka na margo 7-rocneho chodenia spolu.. chcem sa trosku zastat maybee.. nie, clovek sa nemeni zo dna na den, ale mozu sa unho prejavit naplno niektore vlastnosti az po svadbe, resp. zmenou zivotnej situacie.. zacnes s nim chodit v 17-tich.. casom sa menia zaujmy, priority.. este nemate spolocny ucet, nevie presne kolko a na co minas, nemoze ti do toho kecat.. pred svadbou vacsina parov neriesi ako mat, ale skor ako nemat deti.. iste, naznaky su uz predtym, ale mam pocit, ze niektori ludia sa pred svadbou proste krotia a po svadbe su si tym druhym prilis isti.. ved ked uz mam na zensku 'papier', nemam problem ju poslat do p..., kvoli jednej nadavke sa so mnou predsa nerozvedie... kdezto na rande si radsej po hadke uznam chybu aj ked to nemyslim uprimne (sak som dokonaly chlap, ja chyby nerobim), ked uz som minul na tu ruzu euro, tak nech mi aspon vecer da..