Má manžel na toto právo?
Ahojte, zaujímali by ma Vašej názory ohľadom správania môjho manžela, nakoľko sa strácam a neviem určiť už hranice čo normálne je a čo normálne nie je, nakoľko som bola vychovávaná v rodine, kde si vždy muž ženu vážil,tak takéto správanie nepoznám. Až teraz. Sme manželia 2 roky, predtým sme spolu 7 rokov chodili. Nie vždy bolo jeho správanie ideálne, ale veľmi sme sa ľúbili a vždy sa s ním dalo to vyriešiť, vykomunikovať. Všetko to vybuchlo viac menej až po svadbe vo väčšom. Napríklad, spoločný účet. Akonáhle vyberiem peniaze, keď že mám na starosti nákupy, varenie a celkovo domácnosť, manžel má sms notifikáciu, do minúty telefonát s nervami, načo zase vyberám peniaze, kde idem tie peniaze zase oj.bať. Na seba peniaze nemíňam, málokedy si niečo doprajem. Všetko míňam len na domácnosť a nákupy, myslím, že 10e za tri dni na základné potraviny nie je veľa, prípadne iba dokupujem, čo potrebujem k vareniu. Platím šeky cez internetbanking, a on mi po ukončení všetkých platieb napíše správu, že gratulujem, dnes si oj.bala toľko a toľko peňazí. A pritom sú to šeky, ktoré platíme každý mesiac. Ďalej je to jeho komunikácia so mnou... niečo sa ho opýtam, že prečo toto a toto, a on mi odpovie: no na k.kot...alebo nemôže vybrať napríklad mäso z mraziaku, tak hneď sú to samé nadávky do p., k., vravel som ti, aby si to tam nenajeb a popri tom s tým všetkým trieska, alebo buchne päsťou do dverí.
Som dvakrát operovaná laparoskopicky na krvavú cystu. Po tom ako som sa prvýkrát vrátila z nemocnice, a prosila ho, aby mi niečo uvaril, tak on sa radšej díval na počítač na film a musela prísť jeho mama, aby niečo uvarila, nakoľko mne sa veľmi zle stálo. Vyslovene neznáša keď mi je zle, alebo ma bolí hlava a ja si ľahnem. Hneď počúvam ako hnijem a nič nerobím, nie som na nič dobrá. Teraz vo februári som potratila bábätko v 7.tt, a po potrate mi narástla znova krvavá cysta 12x7 cm. Doktor mi predpísal pol ročnú liečbu hormónmi. Manžel mi na to povedal, že koľko akože tie tabletky mienim brať, že on nechce mať 60 rokov, keď jeho dieťa bude mať 30 - ja mám 25 rokov a on o dva viac... že aké dieťa si adoptujeme - povedal to ironicky. Ani si nevie predstaviť, ako to mňa bolí na srdci, keď niečo takéto povie. Tá cysta ma bolieva aj pri sexe niekedy, keď mu to poviem, tak mi povie, nech si nevymýšľam. Náš sex je väčšinou iba o uspokojení jeho, ohľadom mňa sa vyjadril, že jemu sa nechce "hodinu" sa so mnou trápiť 😔
Nadáva mi ohľadom mojej váhy. Áno, pribrala som, a bola som takáto už aj pred svadbou. Mám 80 kg pri výške 170 cm, nemám faldy, mám to tak nejako všetko rozložené, že som skôr žena krv a mlieko. Všetko sa dá povedať taktne, ale nie spôsobom, sa pozri sa na seba ty prasnica, ako vyzeráš, žiadna žena na okolí takáto nie je. Je mi ťa ľúto, vyzeráš choro, schudni, si tlstá a podobne. On je sám o sebe presvedčený, že vyzerá k svetu, že je super a úžasný a včera najnovšie, že je jeden z mála pravých mužov. Toto mi rozpráva s úplnou vážnosťou. A pritom on pribral 30 kg počas nášho vzťahu.V lete som behávala, stále sa prechádzala, schudla som 5 kg, všetci si to všimli, len on mi povedal, že určite som neschudla... Keď ho volám na prechádzku, tak on so mnou nejde. Vždy mi vie povedať, že on by chcel takú 50 kg... A porovnáva ma s druhými ženami.
A v neposlednom rade je to alkohol. Už som to písala aj v inej diskusií. Liter vína za večer sám s tým, že mu mám kúpiť ešte jeden, keby mu nestačilo. 6 a viac pív tiež za večer. Občas niečo tvrdé. A prakticky vždy, keď nejde do práce. Na toto všetko mi povie, že normálne to je, lebo on zarába, robí okolo domu. A s nervami mi povie, že nech mu do alkoholu nerozprávam!
Som vždy v strehu, keď sa ma niečo pýta, dávam si pozor, aby som mu správne odpovedala. Keď mu zle poviem, alebo skomolím slová, začne sa smiať, alebo sa na mňa pozrie ako na debilnú. Začala som zabúdať slová, rozprávam a zrazu mi vypadne slovo a neviem sa vykoktať...
Potrebovala som sa vypísať a prečítať si Vaše názory... ďakujem
@nivi zrejme nie. Len mi nesedi ako pisala, ze je z rodiny kde si muz vazi zenu. Podla toho by mala velmi dobre vediet ako to vyzera, ked laska je skutocne laska. No smutne, ze jej nikto za tie roky oci neotvoril. V podstate od mladuckeho veku je s dotycnym....neverim, ze predtym jemnocitny priatel sa nahle po svadbe zmenil v chrapuna. V taketo obraty vazne neverim, ale ze im uverila maybee...
píšeš, že musíš nazbierať sily aby si ho opustila. dúfam, že to bude skôr ako neskôr lebo s takýmto mužom nemá zmysel žiť.. sama sa len trápiš a on za to nestojí... držím palce...
daj mu ultimatum,bud vyhlada odbornu pomoc [lebo nic nie je beznadejne,aj ti najvacsi blbci maju vzdy sancu,len musia na sebe pracovat} alebo Vas vztah skor ci neskor skonci nejakym sposobom,kym to nezmeni.z
@maybee necitala som prispevky .. ale po precitani Tvojho uvodneho ma napadlo jedine slovo - TYRAN .. to co na Tebe predvadza je psychicky teror a stavim sa ze sa k tomu v dohladnej dobe prida i teror fyzicky (ak sa uz aj nepridal, len si sa o tom nezmienila) .. odporucam ziadost o rozvod, cim skor tym lepsie to riesit a nenicit si zivot!!! Bez kade lahsie, bez ohladu na minulost, mysli na buducnost ci chces zivot "stratit" s takymto clovekom po svojom boku.
@jabadaba aha to som si nevsimla kde pisala o tej jej rodine.
hm zrejme jej spociatku imponoval taky ten "drsnak" a potom to uz islo dolu vodou, psychika a ani si neuvedomila, ze sa stala handrou v jeho rukach :(
urcite tam signali boli aj pred svadbou. asi si autorka myslela, ze sa to dnom svadobnym zmeni, a ono sa to zmeni ale bohuzial v tychto pripadoch len a len k horsiemu.
@maybee no ze mas doma sebeckeho idiota, to nemusime ani rozoberat ... to, ze cakas ani nevies naco, je len vyhovorka a strach odist... on sa nezmeni, bude sa to zhorsovat, lebo si mu to dovolila ... a najmä to ma vstepene z domu od svojho otca .... ak je zena pre neho menej ako pes, tak raz ta isto aj udrie, alkohol je tiez riadne zla prognoza do vztahu ...
ak si chora, najlepsie je odist teraz, pretoze sa tak mozno aj lahsie dostanes zo zdravotnych problemov ...permanentny stres ti na zdravi neprospeje .... a vidis, aj zdravotne problemy zacali vtedy, ked si si ho zobrala a on sa zacal prejavovat! .... deti nastastie nemate, tak naozaj nechapem, preco ostavas ....
ak mu budes len rozpravat, ze odidis a nespravis to, tak bude on este silnejsi voci tebe a nebude ta mat za nic, lebo si nestojis za slovom .... MUSIS odist a mozno (aj ked silno pochybujem) to vasmu vztahu prospeje, uvedomi sa ...
vaz si seba samu, mas kam odist, nemas s nim dieta, ktore zväzuj a ztazuje rozhodnutia ... kasli na dom, dedinu ... naco ti to bude, ked budes utrapena, doma zavreta tyrana zena? (psychicky ci fyzicky je v tomto pripade fakt jedno)
ja som mala doma to iste.5 rokov smre spolu chodili,zobrali sa ked som bola v 6 mesiaci.dnes ma maly 14 mesiacov a dnes som odisla.trapime sa bud sa uvedomi alebo koniec.tym chcem povedat treba mu ustedrit ranu,a uvidis.aj my sa s mojim lubime ale absolutne si ma nevazi..a takb to vo vztahu nejde
@959touareg Hovorí Ti niečo syndróm týranej ženy? Túto problematiku mám veľmi dobre naštudovanú, školila som nejednu takúto prácu, prečítala som si desiatky kazuistík. Už len fakt, že autorka primárneho príspevku vôbec verejne napísala o svojom probléme, svedčí o tom, že svoj problém chce riešiť a uvedomuje si, že je to problém. Nejedna žena má podobné problémy a žije s nimi sama pre seba a trpí, nikomu sa s nimi nezdôverí. Ale je normálne, že mnohí tieto ženy odcudzujú a posudzujú práve pre to, že tým, ktorých sa to netýka je divné, prečo tieto ženy zostávajú s takým človekom, prečo sa obviňujú atď. Ver mi, nie je to jednoduché, je tam veľmi silná psychická závislosť, nízke, takmer žiadne sebavedomie. Tieto ženy potrebujú pomoc, minimálne známi a blízki ľudia vo svojom okolí, najlepšia je však odborná pomoc.
AJ KEBY SA DUSOVAL, AKO SA ZMENI, B OLO BY TO IBA DOCASNE
@maybee nic v zlom, ale neviem co od takeho chlapa chces. vies si s nim predstavit este dalsich 30-40 takychto rokov? podla mna to casom bude este len horsie, ked uz teraz je taky aky je, lepsie to uz nebude (mozno budu lepsie dni, ale nebude to dlho trvat). si mlada, mas pred sebou cely zivot, netreba ho premarnit s takym clovekom, ktory si ta evidentne nezasluzi a nevazi. prvy krok k zmene je urcite tazky, ale som si ista, ze po nejakom case by si zistila, ako dobre si urobila PRE SEBA (takyto sebecky chlap nemysli na nikoho ineho, len na seba, nemysli si, ze sa bude starat o vase deti). drzim ti palce, aby si sa spravne rozhodla a nech sa rozhodnes akokolvek zelam ti vela sil, aby si dokazala zit so svojim rozhodnutim. 🙂
@jabadaba aha ano asi mi to v tej rozhorcenosti nad riadkami nizsie vypadlo. inak musel byt iny herec ked ani jej rodicia ho neodhalili alebo si teda aspon nic nevsimli. verim tomu, ze ak by si vsimli asi by dcere skusili dohovorit, poukazat na nejake skutocnosti aspon ja ako matka by som to urcite urobila.
Meybee: no keď čítam tvoj článok - tak môžem len povedať jedno. To čo robí - prekračuje hranice...a tvoj manžel je: despota, tyran, zakomplexovaný debil. Dieťa by som s ním určite nechcela mať a odišla by som od neho čo najskôr...podľa mňa s ním to nemá zmysel...vieš si predstaviť že by si fungovala takto celý život? Veď by si zošedivela alebo skončila na psychiatrii...Vôbec si ťa neváži, nerešpektuje...takže by som s nim určite dala vážnu reč...Normálne a v kľude mu povedz, že ak sa takto bude správať ďalej, že ťa stratí...ak mu to bude jedno, tak už si záver vytvor sama...
Ja by som na toto nemala povahu, hentaký deb...by so mnou takto nemanipuloval...to by som ho spacifikovala o dušu až by mu z toho bolo zle...a zavesila do prievanu pre výstrahu druhých...
Ja by som od neho išla kadeľahšie...
nie nemá je to psychický teror,ponižovanie a je to tresné, akékoľvek týranie je trestné ale rany na tele sa zahoja no na duši nie o rok dva bude s teba troska čo sa bude báť seba,ludí budeš sedeť doma zavretá ak budete mať deti tvo dcéra si bude podla otca vyberať muža (je to vedecky dokázane )že či vedome,podvedome si ženy v detctve budujú predstavu svojho muža ak ej to tyran v mladosti utekajú rýchlo sa vydávaju aby boli s dosahu otca ale podvedome inklinujú samé k tyranom je to ich štandart to na čo sú zvyknuté je pre ne normálne,syn ak vidí ako sa chová otec k žene tak sa bude chovať aj on k svojej, nieje to pravidlo čest výnimkám ale bohužial je to časté,deti majú vidieť porozumenie,rešpekt lásku a k tej majú byť vedené nie k ponižovaniu,urážkam tá facka je len otázkou času ☹
@katka577 mne ci hovori nieco syndrom tyranej zeny? denne s nim prichadzam do styku , takze nemam to teoreticky nacitane, ale zazivam to v praxi denne. prax je nieco viac ako teoria. poznam taketo zeny naspamat, bohuzial. a viem ako reaguju a ako ziju s takymto despotom.
@maybee utekaj od neho!!!!!,taketo ponizovanie by som nezniesla ☹ najdes si muza ktory bude bozkavat chodnik po ktorom chodis a urcite aj dietatko sa bude v takej rodine citit lepsie ako v tej kde zijes teraz,bud rada ze s nim ho este nemas,lebo podla mna by vas vztah bol natom este horsie ako teraz ☹
@maybee Zvyk je zelezna kosela.......Problem je tu velky: "kto ti tu koselu da dole?"
Je jasne vidiet, ze Ty to nedokazes........Niekto ti musi pomoct, povedz to doma vsetko rodicom, povedz to najlepsiej kamaratke...........Niekto "REALNY" ( nie tieto debaty tu na konovi) Ti musi pomoct, vstupit do duse, potlacit ta a pomoct Ti.
Ked som mala 25, tak prave v tomto veku som sa spoznala so svojim manzelom a este len som zacinala zit.
Nepremrhaj tento cas..........nezostavaj s nim.........
@digysa vies,ono darmo jej bude niekto radit,presviedcat,pomahat,pokial ONA SAMA nebude chciet to zmenit a nebude si ista na 100% ze chce odist, tak nikto jej nepomoze.
su zeny,ktore si povedia..kaslem na neho, idem- a odidu. a chlap sa moze aj na mihalnice postavit,prosikat pod oknom, kvety nosit-poslu ho kade lahsie.
ale je druha skupina zien - a sem patri aj ona, ktora odist este nechce. a asi ani neodide. radsej bude trpiet. a mozu ju nutit znami, kamoska, rodicia....aj ked odide, ani vtedy nebude ista a staci, aby sa na nu manzel milo usmial a je ako mopslik spat pri nom.
denne mi na stolicke plakali do oci taketo zeny tyrane, zverovali sa mi, nadavali na despotov, tvrdili ze sa k nim nevratia a staci,ze ho odrazu uvidia, on im naslubuje hory-doly,alebo nakrici nech smyka domov, ony si zotru slzy , usmeju sa a hop. su opat doma. a znovu dookola. proste sa nevedia odputat od neho. je to nepochopitelne, ale je to realita tychto tyranych zien. a o tych modrinach, zlomeninach ani nepisem. ako vedia klamat ze spadli, udreli sa...ani za toho nepovedia pravdu a pritom sme vsetci vedeli kto im to sposobil.
@maybee Cim dlhsie budes cakat na silu, tym budes slabsia
Cim dlhsie budes pocuvat jeho, tym menej seba.
Cim dlhsie s nim budes, tym viac sa ti to vsetko bude zdat byt normalne
Ked sa zaba hodi do horucej vody vyskoci, ale ak je v hrnci a voda sa zohrieva, zaba sa uvari. On ta vari, keby si ho takehoto stretla ani onho nezavadis, postupne ta nici.
Som tri roky rozvedena a stale som sa nedala doporiadku, stale sa bojim co a ako hovorim, ci ma niekto nekontroluje, ci mozem toto a tamto, ci si mozem dovolit byt stastna.
@sissmiss krasne napisane. chapem ta. ja osobne mam takmer denne na ociach takeho cloveka. vidim, co s nim taka svina dokazala urobit. chudatko. normalne ten strach v ociach, ako stvava zver je. placha, boji sa vsetkeho, neveri sama sebe,clovek co to nezazije nepochopi, ako dokaze toto urobit jeden zloduch. a pritom to bola tak zivotaschopna,vesela, spolocenska baba, stale usmiata,plna zivota. teraz je troska.neviem ci ma 40 kil, zostarnuta o 10 rokov.
ono aj ked odide zena od takeho cloveka, trva par rokov kym sa da do poriadku ako tak. psychicky teror je 1000x horsi ako fyzicky. rany sa zahoja, ale bolest na dusi a zlomena psycha..to ostane dozivotne.
@maybee fuu...tak přesně něco takového jsem taky zažila. Chodili jsme spolu 3 roky. Taky, zezačátku se to vždy nějak dalo vykomunikovat, probrat, vždy se to zlepšilo, aspoň na chvíli. Ale poslední rok a půl s ním to bylo peklo, k nevydržení. Choval se přesně tak, jak popisuješ- nadával mi, shazoval mě, vždy když jsem něco udělala, nic nebylo dobré. Nadával mi, že k ničemu nejsem, že neumím vařit, neumím se oblékat, že jsem tlustá /vážila jsem 54kg při 162cm!/, že neumím ani je*at pořádně, že ho to se mnou nebaví...potom si začal vybíjet zlost- nejdřív na nábytku, později na psovi a myslím, že by brzo došlo i na mě. Bydleli jsme v podnájmu, on věčně neměl práci- nikde dlouho nevydržel, všude ho ve zkušební době vyhodili, protože se všude choval jako hulvát, kterému všechno patří- on byl ten nejlepší a ostatní jen neschopní ko*oti. Došlo to tak daleko, že nadával mým kamarádům, že nejsou dost dobrý, zakazoval mi se s nima stýkat, nakonec jsem nesměla jít ani na firemní večírek z práce...na ten jsem šla, ale on mě vymknul a nepustil mě do bytu, že si mám jít kam chci... na začátku, asi po půl roce vztahu jsem mu půjčila jistý obnos peněz- asi 50.tis KČ, s tím, že mu třeba opravit auto atd...v životě mi ty peníze nevrátil, ani přes právničku jsem to z něho nedostala. Většinou jsem já vše platila a on na mě věčně řval, že jsem do vztahu přišla s holou prdelí- tím komentoval fakt že jeho rodiče nám dali postel a mikrovlnku a já jsem do bytu nedonesla nic. Furt mi vykřikoval, že jsem na něm závislá a jiné nesmysly...že nebýt jeho byla bych v prdeli atd.... ve finále mi dal do mého pc šmírovací program ,aby měl přehled o na netu dělám, s kým si píšu a pak to používal proti mě. Když odcházel pryč, nechával zapnutý svůj pc a zabudoval do reproduktoru webkameru, abych o ní nevěděla, a on mohl sledovat, co dělám v bytě, když on tam není, a jestli za mnou někdo nechodí, popř. jestli já nechodím pryč, krom toho že chodím do práce..... ke svatbě naštěstí nikdy nedošlo....počas našeho vztahu, tedy už ke konci, si našel jinou přítelkyni, takovou hloupoučkou husičku, které je mi fakt líto, protože když já jsem od něho po tom všem konečně odešla, on ji asi po měsíci požádal o ruku a do půl roka se vzali... ale i tak mi pořád dělal problémy... odmítl mi vydat moje věci, když jsem se z bytu stěhovala pryč....ukradl mi elektroniku...i nějaké oblečení, které potom navěšel na tu svojí husu, a nabulíkoval jí, že jí to koupil....chudák holka, co tak jsem slyšela od známých, chová se k ní fakt hnusně a prý už jí zlomil ruku, nebo co......
pokud ti můžu poradit- nebuď s ním....neměj s ním děti....bude to stále horší...tenhle typ chlapů není nic pro normální, spokojený partnerský a později rodinný život.... jsi mladá, pořád máš šanci potkat normálního muže, který si tě bude vážit a se kterým budeš šťastná...to se naštěstí povedlo i mě....
veď ty si mladunká, vieš čo všetko pekné ťa ešte čaká..ale najskôr ukonči tento horor, čo prežívaš..to nie je vzťah, to je ponižovanie, urážanie, a tvoja sebaúcta je kde?? Keby to písala 40 r žena, tri deti..tak je to ťažšie, zvažuje rodinu a iné veci, viac váha ale ty?? Veď ty nemáš čo riešiť, tvoje riešenie je jednoznačne dať tomu koňovi zbohom dovi-dopo a ty začni žiť ako človek na úrovni..a to, že nemáte dieťa, je v tvojom prípade výhra-naozaj..obraz vášho rodinného večera by bol..on pri piatom pive, ty unavená z plačúceho dieťatka, vyčerpaná zo dňa, by ti šomral, že reve-daj ho spať, utíš ho..ukoj ma, sprav si povinnosť a chrápanie do rána bieleho..fúj..toto si snáď nepraješ, že? - o tom nesnívaš, že nie? Buď silná, zavri za ním dvere a do budúca ver, že nájdeš muža, ktorý ta bude nosiť na rukách a ďakovať ti za každý deň strávený s tebou-ja ti to moc prajem.

UTEKAJ kade lahsie, LEPSIE TO NEBUDE, znici Ta, je to psychopat, chrapun a hulvat