Má manželova nechuť k návšteve kostola riešenie?
Ahojte, som od malička vedená vo viere, nejdem do fanatizmu, chodím v nedeľu do kostola a raz čas idem na spoveď hlavne na velke sviatky, manzel pochádza tiež z katolíckej rodiny. Ja mám veľký rešpekt voci Bohu, nedovolila by som neísť v nedeľu na omšu len tak a chodiť po obchodných centrách. Stále sme chodievali v nedeľu do kostola, no on už chodí iba občas iba tak nechce sa mu alebo ho niečo nahnevá a nemá chuť. Je to veľmi egocentricky človek, zistijem že ani rodina pre neho nie je posvätné. Peniaze oddeľuje a celkovo u seba je on na prvom mieste. Ma pocit že môže všetko, vyvysuje sa hlavne nado mnou. Mám ho nútiť chodiť do kostola (čo podľa mna nemá zmysel) alebo to nechat tak ? Prosím aby ste mi nepísali hejty a prosím o názor hlavne veriace mamičky
Ked ani rodina nie je prenho na prvom mieste,nieco tam bude,Zisti si v akom prostredi vyrastal.Poznam ten egocentrizmus,no nedaj Boh, aby sa z neho nestal manipulator,az psychopat,Ak by to tak bolo, v buducnosti, nebolo s nim zit mozne, tak aj ked si veriaca cirkev ti umozni odluku,aby ty aj popripade ste nezili v ustavicnom strachu.TOTO vsetko ti vysvetlia aj psychologovia, aj cirkev do ktorej patris
Čo sa týka chodenia do kostola nenúť ho, modli sa za ňho a čo sa týka tém okolo viery radšej rieš v skupinkách pre veriace ženy.Čo sa týka tvojho muža ak som správne rozumela nechodenie do kostola je súčasťou celkovej zmeny správania treba s ním hovoriť a pátrať po tom čo sa udialo pokiaľ ste pre tým chodievali do kostola spolu a celkovo sa k tebe správal lepšie tak musí byť dôvod prečo sa zmenil.
@riyadh No ja chodim do kostola,ale este som nikoho nevidela,aby si si buchal niekto
hlavu o oltar.pocas omse,obradov by ta tam ani nepustili,Pri oltari je len knaz ,pri poboznosti a na sv omsi ,aj zväcsa ministranti. Takze taketo prirovnanie, je neuctive k samotnej viere v BOHA aj tych ,ktori tam idu zo svojho presvedcenia, Ze Boh je ,existuje, a bude,A vo sv .omsi sa spritomnuje pri premeneni oblatky na telo Pana Jezisa,,Tak ked nahodou,co ti neprajem pri nejakej nestastnej udalosti, odrazu ti aj kostol bude znamy a dobry a velmi rada don ho vkrocis, ved nestastia ,choroby ,zranenia,nevieme dna ani hodinu..potom ,nemusis tam v sukni,v hocicom cistom , a tu hlavu si neudieraj o oltar,Bola by si asi prva na svete,, a mohol by ta niekto poslat na psychiatriu,Ja som v kostole,slusne sa pomodlim,na sv .omsi a hlavu o oltar si nebucham ,a tu som Pan Boh to od nikoho neziada,, ani neziadal , ani v prvotnopospolnej spolocnosti, A teraz zijeme v 21 storoci.No tak ako pises ohladom deti ,to aj skola by bola ich vec? tak ked male deti ani neucis a ni ich neposielas na vyuku nabozentstva lebo ich vec, No dakujem pekne za takuto vychovu,ked tvrdis ,ze Boha mas v srdci, No nemas ho nikde, lebo nedodrzujes co cirkev nariaduje aj co sa tyka viery,Odkial tie deti maju dostat vieru,ked nemaju vzor od rodicov,,To je to iste, ako ked vsak auto ovladam, ale znacky nepoznam,Kam sa s autom ,dostanes bez autoskoly?
Boh nebyva v kostole a viera je v srdci. Ak veri v boha ale nechodi do kostola nerobila by som z toho ziadnu vedu.
Musí to byť pre teba sklamaním, ale vieru musí mat v srdci, predstieranie viery je zbytočne.
Možeš ho pozvať, keď pôjdeš do kostola.
Môžeš sa niekedy o viere porozprávať a hlavne sa za neho modliť. Tiež je dobre pozvať k spoločnej modlitbe večer, to ste mali určite na predmanzelskej nauke, že spoločná večerná modlitba je dôležita.
S manželom sa porozprávaj otvorene, čo ti na ňom vadí...inak to nevyriešiš.
Jaj, ženy, ako málo poznate vieru, evanjelium, aj samotneho Boha, keď tvrdíte, že Boh neprebyva v kostole. Ježiš Kristus, bičom vyhnal predajcov a trhovnikov slovami "nerobte tržnicu z domu mójho otca".V Bohostánku, je prítomný živý Boh... Určite, by mi vadilo, ako sa muž začal stavať k otázke viery a hlavne v jej praktizovaní. Odporúčam rozhovor a hlavne ty pokračuj v preživani a praktizovaní svojej viery naďalej...
@anna777115 boh prebyva vsade, nebyva v kostole. Je vsadepritomny. Nemusis ist do kostola za bohom. takto som to myslela.
Žena, ktorá nefajčí a je abstinentka si zoberie muža, ktorý je tiež abstinent a nefajčiar. Po piatych rokoch začne slopať prvú ligu a fajčiť, ako Turek. Čo myslite, móže to tej žene vadiť a má právo byť z toho neštastná. Veď, manželstvo je vždy o dvoch ĺuďoch a je úplne prirodzené, že mám na svojho partnera nejaké požiadavky a nároky. Ona, si ho brala, ako praktizujuceho kresťana, tak určite citi nejake sklamanie a zradu z jeho strany. A ano Boh je prítomny všade, ale v kostole pri sviatosti premenenia do hostii vstupuje živý Ježiš. Ludia neprijimaju len oblatku, ako sa tomu zvykne hovoriť, ale živeho Ježiša. A nechápem, prečo sa k tejto teme vyjadruju zeny ktoré s cirkvou nechcu mať nič spoločne, keď pre autorku, je viera v jej živote dóležitá....
Baby, prečo jej tu píšete, že rieši len kostol a netrápi ju, aký je sebec atď.? Veď keby ju to netrápilo a nechcela by to riešiť, tak to sem ani nebude písať. Jasné, že ju trápi aj to. Zrejme tá zmena uňho nastala ruka v ruke s tým, ako prestal chodiť do kostola. Možno preto autorka dúfa, že keď sa vráti späť ku kostolu, prestane byť aj taký, ako píše.
A aký význam by to malo, keby tam chodil z donútenia? Aj my sme ako deti boli u babky nútené ísť, sme si to tam odtrpeli, lebo omša bola v jazyku maďarskom, ktorým sme nerozprávali.
Viera je, ako iste vieš, veľký dar. Cesty ľudí sú rôzne a Boh každému dáva šancu, a to sa môže stať rôznymi spôsobmi a v rôznych etapách života. Mne sa zdá, že si to myslela tak, že zmena v manzelovom správaní a stopka v jeho chodení do kostola spolu súvisia. Ano, je veľmi pravda, že chodenie do kostola samo o sebe z človeka nerobí dobrého človeka, ide skôr o to, ako omšu prežíva a čo si z nej odnesie. Viera je dosť komplexná záležitosť. Neradim to každému, aj keď mnoho manželov by presne takúto radu potrebovalo, ale keďže si veriaca, odporúčam s
začať sa za manžela modliť. Tým nič nepokazis, ale veľa môžeš získať. Odporúčam ti knihu "Moc manzelkinych modlitieb". Ja som presvedčená, že v jednej jedinej modlitbe z tejto knihy sú také trefne a krásne myšlienky, za ktoré môžu manželky prosiť za svoje drahé polovičky, že aj ateisti by z nej mali veľký úžitok. Pretože všetky manželky potrebujú mať vedľa seba milujúceho, trpezliveho, chapajuceho, odvážneho, sebavedomého a silného muža. A to je presne to, o čo prosíme Boha. Aby on zmenil manzelovo srdce, pretože to jej ten naistejsi spôsob. Ale úplne najlepšia je prevencia, teda zacat sa modliť ešte skôr, ako sa v manželstve niečo pokazí. Nutenie má predsa úplne opačný efekt.
chodenie do kostola je vas najmensi problem, skor sa zameraj na to ako ak sa da zachranit vas vztah a ty do kostola chodis preto, ze chces alebo mas to niekde v sebe zakodovane, ze musis, lebo je nedela?
Moj manzel je veriaci a do kostola nechodi uz davno, nezije vo viere. Ved naco. Pozri sa aky je svet okolo. Veriacich je stale menej kazdy hrabe za seba. Doba je uz ina, ludia aj svet sa zmenili. Tvoj muz jednoducho stratil vieru skrz vonkajsi svet. Oslabel. Ty ho musis svojou laskou ucit a motivovat aby sa zmenil. Nie kostol. Zena je ta silnejsia, tak to skus. A nenut ho, este viac mu to sprotivis.
@vorkola zase nemusí ísť do kostola. Prečo aj?
Pre Boha je celý svet modlitebňou. Modliť sa môže človek kdekoľvek. A tak ako aj prorok Ježiš doporučoval: "choď, zavri dvere do svojej izby a modlí sa tam o samote" - toto je to najdôležitejšie v osobnom vzťahu s Bohom.
@lenkakravcova modliť sa môže kdekoľvek, ale bez "kostola" však človek nezíska sviatosti a cez ne potrebné milosti do života.
@zmrzlinka8 Hm, asi to úplne neplatí. Väčšina sveta do kostola nechodí (2,5mld muslimov, 1,5mld hinduistov..) a majú to v živote úplne rovnako ako tí čo chodia. Takže tá teória nie je platná.
@lenkakravcova hovorím o rímskokatolíckom vierovyznaní. Tam to nie je iba o modlení, to môžeš aj doma, ale iba cez kňaza vieš získať v spovedi odpustenie hriechov a následne dostať sväté prijímanie, teda prijať telo Kristovo. Aj samotná účasť na sv. omši dáva človeku
milosti. Toto všetko sám doma neurobíš.
@zmrzlinka8 to som pochopila. Ale zároveň sa to vylučuje s celosvetovou praxou. 🙂
Boh predsa nie je obmedzený na odpúšťanie hriechov cez kňaza. Odpustí kedy chce a komu chce. Rovnako požehnáva ľuďom bez ohľadu na to, či sú alebo nie sú katolíci. A tiež aj trestá a skúša chorobami a nešťastiami bez ohľadu na to. Čiže nič viac sa tam získať nedá. Všetci máme v konečnom dôsledku úplne rovnakú situáciu - všetko záleží len na Božej vôli (v mešite, kostole, doma, v lese..)
Nie, nenúť ho. Viera nie je o nútení. Kto to tak cíti, že chce chodiť do kostola, nech chodí. Ako to tak manžel necíti, nech nejde.
@rorino presne. Ja som bola nutena ako decko. V 18stke som lrestala chodit nic mi to nedavalo. Dolezitejsie su ine veci
...nepreháňaš to trochu s tou vierou? 🤔 Je toľko aktivít, ktoré sa dajú robiť v nedeľu, nie len chodenie do kostola. Mám jednu známu, ktorá takto doslova ,,núti,, tráviť rodinu celé dni v kostole, samé omše, modlenie - nemajú kvôli tomu ani čas skočiť k nám na kávu, lebo kostol...
@lenkakravcova každý má svoj názor, ja mám iný, tvoj ti neberiem
Myslim si ze jemu ani kostol nepomoze. Ci si myslis ze to zmeni jeho spravanie?
Mne sa paci uz uvod: nejdem do fanatizmu, nedovolila by som si ist v nedelu do nakupneho centra.🙈🙈
Cize fanatizmus.🤣
Tak ked ta toto trapi nevies co je naozaj trápenie ste same komplexy tym padom....vedení od mala pokrytcami.. vacsina ludi chodi do kostola aby nepovedali ze nechodia- na vas ostatní. Vacsinou z kostola nenajdem nikoho ineho ako pises neegocentrickeho sudiacich vacsiou starym paniam staci pozret do tvare.
To, že niekto chod každú nedeľu do kostola z neho dobrého kresťana nerobí.
A ten, kto si o sebe myslí, že lepší človek ako tí, či v nedeľu chodia si nákupného centra, je obyčajný pozer... pretože tí z obchoďáku môžu byť stokrát lepší ľudia, ako ti, čo sa v nedeľu po kolenách plazia do kostola a tým sa pasuje za kresťanov.
K ostatnému sa uz vyššie vyjadrili, tam je to jasné & kostol nie je problém.
Skôr si myslím že pre niečo prestal chodiť, treba to zistiť a pochopiť ho.
Asi pochopil, ze vodu kazu, vino piju. Vela ludi v mojom okoli otocilo, lebo vidi, kam cela cirkev smeruje. Viera, cirkev a nabozenstvo su tri odlisne veci. A viera nie je o chodeni do kostola v nedelu.

Z toho co si napísala je nechodenie do kostola najmenší problém, alebo je to skôr dôsledok vývoja vášho vzťahu. Nevidím žiadny rešpekt z jeho strany k tebe (podľa toho čo pises) ani tvoj voči nemu (ze ma robiť rozhodnutia ako on citi). Niečo je vo vašom vzťahu narušené a nechodenie do kostola to nie je.