icon

Má muž právo vzdať sa otcovstva?

minenkaa
27. apr 2025
mandzula
27. apr 2025
@vroni

@azzflo, či je na ňom posmešne? Žena môže rovnako spáchať násilie na mužovi ako naopak. Ale koľko takych prípadov muži skutočne nahlásia? A myslela,som to úplne vážne. Toto by som považovala za jediný relevantný dôvod, prečo by sa muž oficiálne smel vzdať otcovstva. Akurát by to znásilnenie musel nahlásiť a az po zistení tehotenstva ženy. Všetky ostatné prípady stoja na hlinených nohách. Pricetnemu mužovi i žene musí byť absolútne jasné, že následkom pohlavného styku môže byť tehotenstvo. A že konečné slovo bude mať žena. Sťažnosti na toto zriadenie sa mozu podávať u matky prírody alebo pána boha, podľa vierovyznania, u skeptikov aj na lampárni 🤷🏼‍♀️ Proste sa muž "nad ženu" nemôže ani rozhodnúť že dieťa bude ani že nebude. Môže urobiť maximum pre to, aby dieťa nevzniklo. Ani to väčšinou neurobí. A žiadna zmluva ani zákon zo nezreguluje. Čo keď zmení názor muž a naschvál ženu oplodni? Môže ju žalovať za potrat? No, nemôže. Proste mi pripadá mimo skúšať "zákonne presťať" matku prírodu, ked ta v tom ma evidentne jasno.

@vroni a co prestiavanie matky prirody, ked sa nou teda ideme ohanat, pravom zeny na UPT? Ak suhlasia s UPT, tak by si mala suhlasit aj s pravom chlapa na odopretie otcovstva. Ak nesuhlasis, je to o inom.

vroni
27. apr 2025
@mandzula

@vroni a co prestiavanie matky prirody, ked sa nou teda ideme ohanat, pravom zeny na UPT? Ak suhlasia s UPT, tak by si mala suhlasit aj s pravom chlapa na odopretie otcovstva. Ak nesuhlasis, je to o inom.

@mandzula, čo má toto s upt? Proste žena otehotnie a žena rozhodne, či sa dieťa narodí alebo nie (žena samozrejme môže aj neotehotniet alebo spontánne potratit, čiže v konečnom dôsledku tu matku prírodu i tak nepresti, ale berme teraz normálne tehotenstvo za bernu mincu). Chlap do toho nemá možnosť nijako zasiahnut, ani jej v tehotenstve fyzicky zabrániť, keď už je tehotná a ani jej fyzicky zabrániť v tom, aby ho násilne neukončila. Jednoducho má toho Čierneho Petra v rukách on. Môžeme diskutovať o tom, či je to morálne alebo spravodlivé. Ale stále tam bude mať "navrch" žena.

mandzula
27. apr 2025
@vroni

@mandzula, čo má toto s upt? Proste žena otehotnie a žena rozhodne, či sa dieťa narodí alebo nie (žena samozrejme môže aj neotehotniet alebo spontánne potratit, čiže v konečnom dôsledku tu matku prírodu i tak nepresti, ale berme teraz normálne tehotenstvo za bernu mincu). Chlap do toho nemá možnosť nijako zasiahnut, ani jej v tehotenstve fyzicky zabrániť, keď už je tehotná a ani jej fyzicky zabrániť v tom, aby ho násilne neukončila. Jednoducho má toho Čierneho Petra v rukách on. Môžeme diskutovať o tom, či je to morálne alebo spravodlivé. Ale stále tam bude mať "navrch" žena.

@vroni ano, pokial sa nad tym nikto nezamysli a neuvedomi si, ze chlap je tu len darca semena bez akychkolvek prav vyjadrit sa k tomu, ci dieta, ktore nechcel, zivit chce alebo nechce. Tak ako sa zene (v rozpore s matkou prirodou), dalo legislativne pravo na UPT, rovnako by sa legislativne malo dat pravo otcovi, aby sa rozhodol, ci dieta chce alebo nie. Viem, ze zenam to takto vyhovuje, pochopitelne, preto nemaju potrebu za toto pravo chlapov bojovat, lebo ja dieta chcem, ty plat, inak budes odsudzovany spolocnostou a obhanany sudmi a policiou.

zobaka
27. apr 2025

zena si to viac odtrpi v kazdom smere, byt tehotna, rodit, v pripade interupcie casto post interupcny syndrom, preto je to tak ako to je, chlap si tym neprejde, kazdopadne z toho vyplyva, ze zena si musi o to viac davat bacha na antikoncepciu

feuille
27. apr 2025
@minenkaa

@feuille pytam sa na názor ,nie či to je alebo nie je trestný čin,či by aj muži mali mať takéto pravo

@minenkaa máloktorá žena sa vzdá svojho dieťaťa. Jasne že sú výnimky. Ale myslím že keby bola taká možnosť dana mužom, bolo by to dosť zneužívané.

mantilka
27. apr 2025

😄 chudák clap si vrzol ožratý ani o tom nevedel....trochu pritiahnuté za vlasy.
Nie nemá právo. Každý pričetny človek vie regulovať svoje sexuálne potreby a bol v 7. ročníku na ZŠ riadne poučeny.
Biologický otec má svoje povinnosti, tak ako každý musí platiť dane, poplatky za odpad atď.
Každý máme práva ale aj povinnosti.

vroni
27. apr 2025
@mandzula

@vroni ano, pokial sa nad tym nikto nezamysli a neuvedomi si, ze chlap je tu len darca semena bez akychkolvek prav vyjadrit sa k tomu, ci dieta, ktore nechcel, zivit chce alebo nechce. Tak ako sa zene (v rozpore s matkou prirodou), dalo legislativne pravo na UPT, rovnako by sa legislativne malo dat pravo otcovi, aby sa rozhodol, ci dieta chce alebo nie. Viem, ze zenam to takto vyhovuje, pochopitelne, preto nemaju potrebu za toto pravo chlapov bojovat, lebo ja dieta chcem, ty plat, inak budes odsudzovany spolocnostou a obhanany sudmi a policiou.

@mandzula, celkom vážne chces porovnať "právo" na dieťa ženy a muza? Mužov heroicky výkon na splodenie dieťaťa je jeho výron semena. A ďalej sa jeho ani o chlp nezmenený svet točí v rozmedzí "ja chcem" a "ja nechcem". Dať to na roveň ženy, ktorá si či chce či nechce prejde hormonálnymi burkami, fyzickými obmedzeniami a dá k dispozícii na deväť mesiacov svoje telo, aby dieťa nakoniec nie práve najpríjemnejšie spôsobom priviedla na svet - to mi nepripadá ani zďaleka rovnaká situácia. Kým muž svoje právo má deklarovať jednoducho vyhlásením svojej vôle, musí žena na uplatnenie toho istého práva dať k dispozícii svoje telo. To nie je rovnaká situácia a je snáď pochopiteľne, že nemá ani rovnaké práva. Sme schopní oplodniť vajíčko mimo ženského tela a sme schopní nechať sa dovyvíjať plod mimo tela matky. Ale zatiaľ nemáme iný spôsob na tých prvých cca 5 mesiacov na vývin od zárodku k plodu ako "použitie" ženského tela. Kým tohto vývinu nebude schopný aj muž, prípadne nenájdeme iný spôsob ako v maternici v ženskom tele, nebude mať zrejme muž rovnaké práva rozhodnúť o narodení dieťaťa ako žena.

zuzanita1609
27. apr 2025

Ale už ich tak nepodceňujte,nezatracujme 😉. Stále by sme boli bez nich úplne v "tam". Aj tak všetko záleží len na povahách a zodpovednosti,nie od pohlavia.

zuzanita1609
27. apr 2025

No lebo,keby sme sa už mali tak dopodrobna oháňať prírodou,bez semena nie je plod,bez spermie nie je embryo a bez muža,nie je matka,čiže to naše privilégium(materstvo) by razom stratilo na váhe. Ako jing a jang,či deň a noc 😏.

rozculena
27. apr 2025
@minenkaa

Baby skúste brat do úvahy aj ,zlyhanie ochrany ,oklamanie toho chlapa,veľa báb sa vyspí s ožratý chlapom,teraz nebertebtych chlapov,že sa chcú vyvliecť z povinnosti ,ale či majú mať pravo zriecť sa otcovstva so všetkým

@minenkaa pojem zriecť sa otcovstva NEEXISTUJE.
Ani sa to nedá.Existuje jedine popretie otcovstva

vroni
28. apr 2025
@zuzanita1609

No lebo,keby sme sa už mali tak dopodrobna oháňať prírodou,bez semena nie je plod,bez spermie nie je embryo a bez muža,nie je matka,čiže to naše privilégium(materstvo) by razom stratilo na váhe. Ako jing a jang,či deň a noc 😏.

@zuzanita1609, nikto mužov nezatracuje. Koniec koncov, niektorí sú celkom fajn a pouzitelni 🤣 Ich úloha pri rozmnozovani je nespochybniteľná a jasná. Akurát menej náročná ako tá ženská.

mandzula
28. apr 2025
@vroni

@mandzula, celkom vážne chces porovnať "právo" na dieťa ženy a muza? Mužov heroicky výkon na splodenie dieťaťa je jeho výron semena. A ďalej sa jeho ani o chlp nezmenený svet točí v rozmedzí "ja chcem" a "ja nechcem". Dať to na roveň ženy, ktorá si či chce či nechce prejde hormonálnymi burkami, fyzickými obmedzeniami a dá k dispozícii na deväť mesiacov svoje telo, aby dieťa nakoniec nie práve najpríjemnejšie spôsobom priviedla na svet - to mi nepripadá ani zďaleka rovnaká situácia. Kým muž svoje právo má deklarovať jednoducho vyhlásením svojej vôle, musí žena na uplatnenie toho istého práva dať k dispozícii svoje telo. To nie je rovnaká situácia a je snáď pochopiteľne, že nemá ani rovnaké práva. Sme schopní oplodniť vajíčko mimo ženského tela a sme schopní nechať sa dovyvíjať plod mimo tela matky. Ale zatiaľ nemáme iný spôsob na tých prvých cca 5 mesiacov na vývin od zárodku k plodu ako "použitie" ženského tela. Kým tohto vývinu nebude schopný aj muž, prípadne nenájdeme iný spôsob ako v maternici v ženskom tele, nebude mať zrejme muž rovnaké práva rozhodnúť o narodení dieťaťa ako žena.

@vroni vidim, ze pre teba je chlap na urovni darcu semena a zena nadclovek, dalej niet o com.

bielasovicka
28. apr 2025

Ja nechápem prečo tu obhajujete ženu, ktorá oklamala chlapa ze bere antikoncepciu, ten chlap už nemá žiadne slovo, či čo? Véd to ona klamala, spravila chybu, tak prečo vyplakava teraz že on sa chce zriecť? Kebyze oklame chlap ženu, tak by ste hovorili ináč, však?ja nehovorím ze je pekne sa vzdať otcovstva, ale berme do úvahy ze ta žena ho oklamala.

oblecenie99
28. apr 2025

A ako tak chcete dokázať, že ten chlap nebol oklamaný, keď sa raz postaví na hlavu, že "nechcem"? Vážne dámy, čo idete do rovnosti v tejto otázke: predstavte si reálne túto situáciu, fakt reálne. Ako by ste to zadefinovali v zákone? Musel by sa zriecť práv a povinností na súde? Či by stačilo jednostranne vyhlásenie opatrené osvedčovacou doložkou od pani Ildikó na obecnom úrade? Schválne, ako by vyzeralo takéto konanie? On by povedal, žena ma oklamala, vysadila antikoncepciu, a ináč sme boli dohodnutí? A ona by povedala, nie je to pravda, dohodnutí sme boli tak, že deti raz možno budú, pre srandu by vytiahla aj nejaké tie veci z Biblie, čo ta hovorí o úcele a naplni manželstva, ak mali aj cirkevný sobáš a k antikoncepcii povie, že nevysadila ju, všetko brala poctivo ako mala, ale tak 99 percent stále nie je 100. No a teraz buďme múdri, komu dáme za pravdu. Tvrdenie proti tvrdeniu.

Štatisticky máme stále menej a menej potratov ak dobre viem a niečo sa za roky nezmenilo a nemám vedomosť o Tom, že ženy, manželky by vo veľkom zneužívali svoje "nadpráva ženy" chodili na potraty či anonymné pôrody bez súhlasu manželov. Za to si zoberme veeeeelmi slušnú vzorku penisov, čo seru na vlastné decká, súdia sa, aby nemuseli platiť nič navyše, sú schopní zamlčať príjmy a robiť načierno, ženy ich musia naháňať cez pol Európy, aby z nich vytrieskali nejaké drobné, nie náhodou máme zavedený inštitút náhradného výživného, potom nespočetné diskusie, kde sa rieši, že tatko chce striedavku, potom zrazu nechce, a nik ho neprinúti zotrvať v pôvodnej dohode, ak po to dieťa v dohodnutom čase nepríde a matka, ty sa zariad. Však aj teraz je ich plno, čo kašlú na svoje povinnosti, a to nemusia byť ani rozvedení (viď. denne diskusie o Tom, ako očakávajú manželovia od svojich žien na materskej, či rodičovskej, aby prispeli finančne rovným dielom do domácnosti a ženy sú prakticky ekonomicky týrané), tak myslíte si, že možnosť vzdania sa otcovskych povinnosti by nezneužívali vo veľkom?

anna777115
28. apr 2025

Zodpovedné rodičovstvo znamená, viesť deti a mladých k tomu, že ako náhle začínajú pohlavné žiť preberajú zodpovednosť za to, čo môže z toho vyplynúť. Neplánovane tehotenstvo, môže byť práve, tou nežiadúcou záležitosťou, ktorá môže nastať, aj napriek ochrane. Zodpovedné rodičovstvo, prináša aj postoj aký majú dvaja sexuálne aktívny jedinci k tejto situácii zaujať.Takže, ja len toľko k tomu, že sme ľudia a nie zvery a máme okrem pudou, používať aj zdravý rozum a úsudok a preniesť za svoje konanie a činy, danú zodpovednosť.

vroni
28. apr 2025
@mandzula

@vroni vidim, ze pre teba je chlap na urovni darcu semena a zena nadclovek, dalej niet o com.

@mandzula, nie. Hlavne pre mňa nie je je chlap chraneny živočíšny druh, ktoremu každý ubližuje. Táraniny o "oklamaní" ženou su ako z pomocnej školy. Veď keď JA (akože chlap) nechcem dieťa, tak sa JA chránim. Idem na vazektomiu, použijem kondóm a ešte aj včas vytiahnem, nemusím sa pchať hormónmi, počítať plodné dni alebo podstúpiť operáciu brušnej dutiny. Proste možnosti ochrany sú u muža podstatne jednoduchšie, neinvazivnejsie a ucinnejsie. Ale nie, na vine je zlá žena lebo ona chudáčika úbohého oklamala a on sa musí bit o svoje práva... Práve naopak, nevidím mužov ako bezmocne teliatka, zmietane pudmi vydané napospas ženám ale ako rovnako mysliace bytosti ako ženy.
Paradoxne je, že táto spoločenský prípustná forma mizogynie vychádza prevažne od zien, nepomozem si, ale tato potreba prezentácie submisivity mi je cudzia.

lilope
28. apr 2025
@vroni

@minenkak, a co, ked ho "oklame"? Ved nech si natiahne gumu, ide na vazektomiu, nesexuje... To je hovadsky lacná výhovorka, ze ho žena oklamala. Iba ak by ta žena toho neboraka znasilnila... By ma zaujímalo, koľko mužov ročne nahlási znásilnenie ženou...

@vroni v prípade žena - muž neexistuje znásilnenie, tzn. u nás nemôže žena znásilniť muža.

vroni
28. apr 2025
@lilope

@vroni v prípade žena - muž neexistuje znásilnenie, tzn. u nás nemôže žena znásilniť muža.

@lilope, fakt? Tak to je svinstvo. Lebo napriek tomu, že je to zriedkavé, stáva sa to.... To by som za mužskú diskrimináciu považovala.

diaamax
28. apr 2025
@oblecenie99

A ako tak chcete dokázať, že ten chlap nebol oklamaný, keď sa raz postaví na hlavu, že "nechcem"? Vážne dámy, čo idete do rovnosti v tejto otázke: predstavte si reálne túto situáciu, fakt reálne. Ako by ste to zadefinovali v zákone? Musel by sa zriecť práv a povinností na súde? Či by stačilo jednostranne vyhlásenie opatrené osvedčovacou doložkou od pani Ildikó na obecnom úrade? Schválne, ako by vyzeralo takéto konanie? On by povedal, žena ma oklamala, vysadila antikoncepciu, a ináč sme boli dohodnutí? A ona by povedala, nie je to pravda, dohodnutí sme boli tak, že deti raz možno budú, pre srandu by vytiahla aj nejaké tie veci z Biblie, čo ta hovorí o úcele a naplni manželstva, ak mali aj cirkevný sobáš a k antikoncepcii povie, že nevysadila ju, všetko brala poctivo ako mala, ale tak 99 percent stále nie je 100. No a teraz buďme múdri, komu dáme za pravdu. Tvrdenie proti tvrdeniu.

Štatisticky máme stále menej a menej potratov ak dobre viem a niečo sa za roky nezmenilo a nemám vedomosť o Tom, že ženy, manželky by vo veľkom zneužívali svoje "nadpráva ženy" chodili na potraty či anonymné pôrody bez súhlasu manželov. Za to si zoberme veeeeelmi slušnú vzorku penisov, čo seru na vlastné decká, súdia sa, aby nemuseli platiť nič navyše, sú schopní zamlčať príjmy a robiť načierno, ženy ich musia naháňať cez pol Európy, aby z nich vytrieskali nejaké drobné, nie náhodou máme zavedený inštitút náhradného výživného, potom nespočetné diskusie, kde sa rieši, že tatko chce striedavku, potom zrazu nechce, a nik ho neprinúti zotrvať v pôvodnej dohode, ak po to dieťa v dohodnutom čase nepríde a matka, ty sa zariad. Však aj teraz je ich plno, čo kašlú na svoje povinnosti, a to nemusia byť ani rozvedení (viď. denne diskusie o Tom, ako očakávajú manželovia od svojich žien na materskej, či rodičovskej, aby prispeli finančne rovným dielom do domácnosti a ženy sú prakticky ekonomicky týrané), tak myslíte si, že možnosť vzdania sa otcovskych povinnosti by nezneužívali vo veľkom?

@vroni
@oblecenie99 uplny suhlas. Keby tu napisala zena ktora sa cez fb zoznamila s americkym vojakom ktory sa do nej “zamiloval” a poslala mu peniaze a vsetky uspory po lopate vysvetlim - oklamal ju a pod ruskom klamstva z nej vymamil peniaze. By jej tu nakladali ako si mohla byt taka sprostá, tak ti treba, za blbost sa plati atd…. Ale zena oklame chlapa, ze berie HAK on s nadsenim prijme, ze si nemusi davat pozor a ist “naplno” a potom sa chce zriekat. No tak sa mal chranit, verit sam sebe a tomu ze ON nechce deti a spravit maximum pre to, aby ich nemal. Napisat sem zena ze chlap ju oklamal ze “vytiahne” vcas a nevytiahne a ostane tehotna, hned by ju zhejtovali ze si mala davat pozor, nespoliehat sa na chlapa a ked nevie niest nasledky nema sexovat, ale ked je to opacne, tak chudak chlap, ma svoje prava…

lilope
28. apr 2025
@vroni

@lilope, fakt? Tak to je svinstvo. Lebo napriek tomu, že je to zriedkavé, stáva sa to.... To by som za mužskú diskrimináciu považovala.

@vroni v tomto prípade existuje len trestný čin sexuálne násilie, ale znásilnenie nie. Je to zvláštne, lebo teoreticky sa môže stať, že žena muža omámi, spúta a vykoná na ňom súlož bez jeho súhlasu. I keď toto sa deje asi len vo filmoch 😄

purple_wolf
28. apr 2025

na slovensku to mozne nie je

minenkaa
autor
28. apr 2025
@purple_wolf

na slovensku to mozne nie je

@purple_wolf téma je o tom či by mali mať muži na to pravo,nie či to je alebo nie

kristinka92
28. apr 2025
@mandzula

Moj nazor je, ze ano. Zena si uzurpuje pravo vzdat sa materstva potratom. Chlap, ak sa zena napriek jeho nesuhlasu rozhodne byt matkou, musi byt automaticky otcom. Nezda sa mi to ferove. Je mi vsak jasne, ze ukotvit to legislativne, by vobec nebolo jednoduche.

Veď keď niekto nechce byt otcom ani sa stat obeťou klamstva, existuje vazektomia. Tým pádom sa žiadne vzdávanie otcovstva riešiť nemusí. Ale keď už si dieta urobíš, tak buď zaňho zodpovedný a plať

purple_wolf
28. apr 2025
@minenkaa

@purple_wolf téma je o tom či by mali mať muži na to pravo,nie či to je alebo nie

@minenkaa otazka znie ma muz pravo vzdat sa otcovstva?? odpoved na to je ze na slovensku to mozne nie je to ze ste si to v diskusii zmenili je nepodstatene

minenkaa
autor
28. apr 2025
@purple_wolf

@minenkaa otazka znie ma muz pravo vzdat sa otcovstva?? odpoved na to je ze na slovensku to mozne nie je to ze ste si to v diskusii zmenili je nepodstatene

@purple_wolf otazku zmenili admini,otázka je či majú muži na ti pravo

minenkaa
autor
28. apr 2025

ADMIN žiadam ,aby bol vrátený pôvodný názov témy a nie že vy o tom rozhodujete a zmeníte uplne zmysel

minenkaa
autor
28. apr 2025
@purple_wolf

@purple_wolf je tam pridané aj video

libusak
29. apr 2025

Nie nema.

joannita
30. apr 2025
@lindous

@joannita život a okolnosti zmenili ich rozhodnutie, to je samozrejme v poriadku a stane sa to, ale to neznamená, že majú právo zmeniť aj rozhodnutie toho muža bez jeho vedomia... ak sa rozhodnú, že chcú predsa len deti, treba sa o tom porozprávať a ak nenájdu v tomto spoločnú reč, ukončiť to a hľadať muža, s ktorým svoju budúcnosť vidia rovnako...

@lindous samozrejme, ale v tomto prípade otehotnela ona nechcene, len keď už mala dieťa v bruchu, zmenila rozhodnutie. To je veľký rozdiel. Pri plodeni boli obaja.

macatt
30. apr 2025

Budúci rok má prisť na trh pánska antikopcia s účinnosťou na 10 rokov.. neviem či aj ľudstvo nevyhynie, keď to budú mať ,,konečne,, v rukách muži😅
Ale verím, že bude menej príspevkov, že manžel radšej pozerá P ako sa venuje manželke, lebo častokrát je za tým obava, že partnerka otehotnie..