Má nový začiatok 40+ ešte zmysel?
Moja tema nie je viazana na konkretnu situaciu,ale zaujima ma pohlad na zivot zrelych zien 40+....dali by ste este vasmu zivotu sancu na budovanie noveho vztahu a veci s tym suvisiacich, ako je napr.spolocne byvanie,mozno kupa domu (spolocne s partnerom)? Chceli by ste este takto zariskovat,alebo si skor uzivat si zivot bez zbytocneho citoveho ci financneho riskovania....? Kedy ano? Kedy nie? Ake okolnosti by boli pre vas rozhodujuce? Pripadne, ak ste nieco podobne zazili,rada si precitam realne skusenosti...
@anita6666 mám rovných 40 a mám pocit, že žijem najlepšie roky života, hypotéka splatená, 3 deti odrastajú pomaly ale isto, super práca kúsok od domu s fajn príjmom, stabilné manželstvo - budovala som to 20 rokov a určite by som odznova nezačínala ani za NIC. Viem si predstaviť, že život prináša všetko možné aj nemožné, ale urcite už by som nemala energiu a chuť na budovanie nového vzťahu, nedajbože spoločného bývania a nočná mora - rodenie/kojenie/ prebdené noci .... už mám za sebou.....teraz je čas na môj volný čas, turistiku, hory, čítanie.....
Áno dala, ak by to stál za to. 40 je ešte málo, začína fáza užiť si život dosýta, prestať sa báť malichernych veci. Prestať robit hlúpe chyby. Paráda.
@ivkazba v pohode maj dieťa..ale radím aspoň dve..nech sa majú radi..súrodenci..a majú jeden druhého..ja mám 3 deti a rodila som v 20, v 30 aj v 40, a nie je v tom rozdiel ani vyššie riziko, môžem potvrdiť..a z niektorých reakcií tu si nič nerob, tvoj príspevok vyvoláva podľa mňa v niektorých prispievateľkách pocity podobné závisti, čomu sa nedá ani diviť, keď si to prečítaš ešte raz po sebe..😅
@rikarika no hold niektorým osud v živote píše niečo iné
@anita6666 u nas to bolo komplikovane,problemy s mojim synom,ktore ten moj partner nezvladol ale za par mesiacov sa vratil a sme spolu a ten moment,vobec netusim ci nejaky bol ale uz ked som ho spounala som vedela ze to je ten chlap s ktorym chcem byt,vyzaroval z neho pokoj ktory som ja tak potrebovala..netvrdim ze nas vztah je idealny,lezie mi na nervy niekedy neskutocne ale v tazkych chvilach stal pri mne aj ked zaciatky boli riadne tazke a vsetci moje kamaratky do mna hucali nech sa s nim rozidem,nakoniec sa na mna kamosky vykaslali lebo som sa rozhodla pre vztah ale teraz po 9 rokoch sa to vracia do normalu a zas sa stretavame.takze odpoved na tvoju otazku:neviem,vztah je hop alebo trop a bola by skoda to neskusit..nech sa rozhodnes ako kolvek vzdy to mozes zmenit ale zivot necaka,leti ako blaznivy
Samozrejme...
Veď si predstavte ,že môžete kľudne žiť ešte do 90tky a to je ďalších 50 rokov...nemám rada ludi,ktorí sa pochovávajú od 50 a furt čakajú na smrť...a ani auto si nekúpia,lebo čo ak by umreli...umrieť môžeme aj teraz....samozrejme nedajbože 😉😉😉
@derdia pravdu máš, my máme jedného suseda, zomrela mu žena, ked mal 80 rokov, pár mesiacov posmútil a potom kúpil nové auto a išiel baliť baby do takého penzionu, kde bývajú zábavy pre starších, čerstvé 60tničky, skoro som odpadla, ked som to videla, ale podarený bol fakt
@derdia no do 90-ky žiť môžeme - pekne to znie, ale skús to vysveliť v banke ked budeš žiadať o hypotéku povedzme v 43 rokoch - aké ti vyrátajú mesačné splátky, úrok a vobec podmienky financovania nehnutelnosti, mnoho finančných produktov na bývanie je obmedzených práve hranicou 35 rokov, ale napr. aj úvery a dotácie pre mladých farmárov do 35 rokov., myslím že pri úverovaní čohokoľvek platí, čím vyšší vek, tým horsí klient.....pracovné príležitosti vyššiemu veku tiež zrovna neprajú...
@rikarika to ja viem...ale keby mám ja 40 a nového partnera....tak mi stačí domček spálňa a obývacia s kuchyňou Max jedna malá izbicka na návštevu...a v tom veku by u každý mohol mať čo to nasporené....aby nebol ako ten čo vyjde zo strednej školy ..
Ja som svoju odpoveď myslela skôr všeobecne...zenohi ľudia sa začnú už v 40tke pochovávať....ja napr. dúfam,že v 40tke budem mať u jednu dcéru na výške, druhú 6tacku a ja budem chodiť vencit psa😂😂😂😂a piť si kávičku s manželom na teraske alebo vínko v našom novom dome😂😂😂
Ale záleží aj od energie. Niekto je vystavený v 50tke ako mrtvola a niekto behá na motorke,baví ho žiť, a tak....
A to čo si písala o úveroch viem aj ja takže viem,že máš pravdu😉ja som neodpovedala konkrétne na to zakladateľske témy...
@sylvia002111 ano poznam, uz je to komplikovanejsie ako ked mas 20-30 bez deti a nielen chlapov poznaci minulost ale aj zeny takze hladat ihlu v kope sena veru
@sylvia002111 takze si zatiaľ po rozvode sama a stále hľadáš ihlu v kope sena? Nestras😂🙈ja som mala troska inú predstavu o živote 40+
@jazmi3
Nie som sama. Okolo mna sa motaju muzi, na toto sa naozaj nemozem stazovat. Lenze vacsina z nich su produktami dnesnej ego a materialnej doby. Alebo s minulostou, ktora ovplyvni novy vztah. Takze je velmi tazke stretnut vysporiadaneho, nesebeckeho muza, ktory chce este vybudovat vztah (skutkami, nie recami).

Áno určite sa to oplatí Ak cítiš že je to to pravé a viem o pároch ktoré takto začínali on 50 ona 45 a dokonca sa sťahovali do iných miest a rovnako aj ja som sa za partnerom presťahovala Síce som mala vtedy 34 rokov ale to je úplne jedno spravila by som to aj teraz keď mám 42...
V 39 som porodila naše spoločné dieťa a dcéry Z 1. Manželstiev máme v podstate dospelé ale ešte študujú.. nikdy nie je neskoro a to ako sa postaví človek k situáciam ohľadne financií býva rôzne.
Ja mám rada svoju nezávislosť svoj účet a takisto manžel má svoj, ale výdavky zliepame dokopy spoločne Veď aj teraz na materskej všetko musel financovať on, to je logické.
Pokiaľ by išlo o situáciu že má žena svoj byt tak asi by som si ho ale už po štyridsiatke nechala a dala ho do prenájmu a neurobila by som to jedine v prípade že by partner bol ochotný prepísať časť bytu alebo domu do ktorého sa na sťahujem na mňa a ja by som mu prípadne peniaze z predaja môjho bytu dala.. Takže by sme mali spoločné vlastníctvo... Ono sú tieto vzťahy vždy o niečo zložitejšie už len kvôli budúcemu dedinu a deťom z prvého manželstva ,ak nejake su...preto je možno Lepšie mať buď svoje úspory aj počas manželstva , alebo si to to poriešiť po právnej stránke nejako .. A to čaká aj nás...
Inak by som sa ničoho nebála napríklad manželova mama mala partnera ktorého si našla po päťdesiatke on bol o nejakých 10 rokov starší A každý si nechali svoj byt ale fungovali viac-menej v jednom tom väčšom plus na záhradke kde trávili celé leto a neboli manželia Čiže to bolo tak to v poriadku a je to lepšie aj z pohľadu budúceho dedenia.
Moja krstná mama deti nemala a vydala sa niekoľkokrát lebo dvaja manželia je zomreli a nechcela zostať na staré kolená sama. Bohužiaľ asi zo zúfalstva natrafila na takého človeka ktorý počas ich manželstva po sedemdesiatke a po odkúpení bytu ktorý ona mala od mladosti ako štátny zneužil situáciu Kedy ona bola v nemocnici a mala vážne problémy a myslel si že asi aj zomrie, zobrali jej peniaze z účtu a tam boli aj peniaze za ktoré predali byt a išli do domova dôchodcov..
Krstná sa z toho všetkého dostala a čakalo ju nemilé prekvapenie lebo on dal peniaze svojim deťom a ona zostala bez prostriedkov a samozrejme ho poslala kade ľahšie a zase bola sama.. Ale to je už o ľuďoch..
Nechápem Keby som bola na mieste tých detí ako by som mohla zhrabnúť peniaze už len morálne Je to pre mňa neprípustné keďže on síce ten byt odkúpil počas manželstva s ňou ale za úplne smiešnu sumu Samozrejme veď ako sa odkupovali byty získané za socializmu.. a morálne na neho nemal žiadny nárok keďže boli manželia Len asi 4 roky.. Lenže právne to spadalo do BSM..
Takže na takéto veci človek môže doplatiť a preto ja hovorím že vždy treba mať aj nejakú svoju istotu.
Ale určite by som sa nebála ísť do nejakého vzťahu aj po štyridsiatke na svete je stále dosť fajn ľudí mužov i žien a načo byť sám.