Má to perspektívu?
Som maximálne zúfalá. Neviem či mám dať rovno na rozvod, alebo ešte skúsiť manželskú poradňu, alebo vydržať a trpieť ako som prisahala pred Bohom celý život??? Sme 2 a pol roka manželia. Deti nemáme, najprv nechcel on, teraz nechcem ja. Niežeby som sa im bránila, ale prestala som si byť istá, že chcem aby otcom mojich detí bol práve on. Máme sa radi, neviem či je to ešte láska, lebo myslím že láska si takto neubližuje ako my dvaja. A tu je ten najvačší problém. Neviem čo sa stalo, ale medzi nami sa deje niečo čo nedokážeme zastaviť. Štekáme po sebe, urážame si, nadávame si, ubližujeme. Niekedy mám pocit že mám na ňho alergiu, úprimne mám niekedy pocit že ho nenávidim tak ako som nikdy nikoho nenávidela. Neviem tomu pochopiť. Svetlých chvílok máme len tak málo že si ani momentálne nespomínam na žiadnu. Začalo to tým, že on po manželstve si našiel kopu vlastných koníčkov bezomňa. Ja som sa stala jeho domácou slúžkou a keď som začala protestovať prestalo sa mu to páčiť, aj keď vždy čokoľvek poviem čo ma trápi a čo ma ranilo on mi povie že si vymýšľam, som paranoidná, vôbec to tak nebolo...atď.. Začínam mať zo seba pocit že asi naozaj ja nie som tá normálna a že som asi fakt chorá. Keď si toto všetko dokážem namýšľať. Ked som mu navrhla rozvod, nevidel dôvod, príčinu. Keď sa snažím dať nejaké pravidlá, už pri prvom ma stopne že nie. Má to význam mať s takým mužom rodinu? Deti? Dá sa to manželstvo opäť dostať do obdobia ktoré bolo na začiatku? Zmení sa to? Keď teraz je to tak, aké to bude keď budú deti? Horšie? Lepšie? Priznám sa že ani v najhoršiom sne som si takto manželstvo nepredstavovala...
@libka1
ja podobne, pozname sa 13 rokov, 9 sme uz svoji, a keby som sa pri kazdej hadke sla rozvadzat, tak nic ine cele dni nerobim, len na sude sedim 😀
myslela som to tak, ze hadky podla mna patria do vztahu, ide o to, ich konstruktivne riesit.
neexistuje clovek na svete, s ktorym budem len nonstop a nekonecne stastna...
@margarita myslim ze nasa kriza trva od svadby.... on mi lezie na nervy a citim k nemu nenavist vtedy ak mi ublizuje... nie len tak ze mi vadi ze neodlozil za sebou tanier, alebo ze chrape, alebo ze si prepina programy na Tv ako on chce... On mi ublizuje a casto krat prave tym co vie ze ma zranuje najviac... a ked ma bodne treti krat na to iste miesto vtedy ho tak znenavidim ze mam chut sa rozplakat ako male dieta...
@margarita
@margarita tiez si nemyslim ze treba z kazdeho vztahu hned zdupkat, ale manzelstvo je o kompromisoch o vzajomnom pochopeni a o tom ze sa navzajom pordzime a pomahame si. Ja som tiez uz takmer 9 rokov vydata a s muzom tvorime par takmer 15 rokov. Aj sa hadame a aj mi povedal ze niekedy ma fakt neznasa ale ja ho tiez nemilujem furt 😀 ale to su bezne manzelske hadky ktore sa daju poriesit. Ale pokial sa ocitnes vo vztahu s manipulatorom tam je vztah o tom, ze jeden dava a druhy len berie. Jeden je alfa a druhy je potlacany. Ja som nad tym tiez vela neuvazovala kym som sa mi nahodou nedostala do ruk knizka kde sa o tom jednalo. A ked si tak clovek precita ako to v takom vztahu vyzera a kam to moze dojst tak radsej byt aj v tomto pripade ako pise zakladatelka temy radsej podozrivou. A pokial zisti ze to onovazuje v ich vztahu za uplne normalne tak ja osobne si myslim ze taky vztah stoji za prd aj dva orechy. Preto som aj radila hlavne odbornika. Tirania je tiez druh domaceho nasilia. To ze niekto nema monokle pod ocami este neznamena ze ho nemoze niekto tirat psychicky, zhadzovat, vzbudzovat povit menejcennosti az tomu nakoniec ta osoba aj sama zacne verit.
@monicka28
tak to je blbe, jasne, ze ak Ta umyselne slovne zranuje, tak ho nebudes na rukach nosit 😝
a robil to aj predtym, nez ste sa vzali?
stale myslim, ze to ale treba riesit s nim, nechces skusit mu to napr. napisat, co citis a preco, vyhodou je, ze Ty si tym usporiadas myslienky, a on Ta nebude prerusovat hned v hadke, mozno nieco z toho pochopi a da Ti vediet, co ho zere a preco sa tak sprava...
a este detail na zaver _ na hadku treba vzdy dvoch 😉 takze obaja asi v komunikacii niekde robite chybicku...
a neboj, aj sa hadam obcas do krvi s mm, ale lubime sa ako kone, a vzdy potom prideme na to, ze nepochopenie bolo vzajomne, nie ze by vzdy bol na vine len jeden z nas.
@meusicka
chapem, a mas pravdu. no manipulatorom sa muz nestane v okamihu manzelskeho slubu 😉
ver mi, poznam zopar psychopatov v blizkom okoli, a ich vztahy boli chore uz pred svadbou, no zeny mali spasitelsky komplex a pocit, ze po svadbe sa to zmeni, a ono sa to meni, k horsiemu.... 😖
Pozri sa, my teraz budeme oslavovať 7 vyročie o par dni. Momentalne sa hadame, slovne tiez riesime rozvody a kadejake veci. Ale napriek tomu to nakoniec vzdy vieme dostat tam, ze si povieme ze si nevieme navzajom predstavit byt bez seba. Ved hadky su korenim zivota a kazdeho vztahu. Manželstvo kde nie su hadky podla mna ani neexistuje. Ale napriek tomu ked uz je dobre, stale sa obijmeme a on mi povie ze aj ked ho stvem niekedy aj tak ma miluje a zniesol by mi modre z neba keby sa dalo, keby to bolo v jeho silach. Aj sa postavi na moju stranu, s cim mam niekedy ja problem, ze sa neviem postavit na jeho stranu. Hadame sa preto, lebo tak ako vela mojich kamaratok sa stazuje, ze nam chlapi doma malo pomahaju, ze my by sme si predstavovali nieco ine, nieco viac, viac pomoci, viac pozornosti. Ale ziaden chlap to nechape, lebo to nezazil. No napriek tomu mi v zivote chlap nepovedal ze som paranoidna, keby sa mi rozleteli v meste zabky, neexistuje, zeby sme nesli hned kupit nove a sla by som bosa. Toto vážení nemá nič spoločné s kresťanstvom, ale so zdravým rozumom. A sama poznam zenu, co sa snazila so svojim ex poriesit veci dieťaťom a nakoniec s babatkom ostala sama. My zeny vzdy chceme aby bolo dobre, aby sa mal dobre muz a deti, ale pritom nepozerame na seba a na svoje potreby a tak to konci takto, ze zene rupnu nervy a je problem. Preto treba tymto problemom predchadzat a mna keby takto muz nicil a ja som s nim nemala ziadne deti, tak ziadny krestansky ani ziadny iny zakon by ma neprinutil, aby som s takym clovekom ostavala. Nech by som mala aj 40. Radsej sa treba obklopit dobrymi priatelmi ako partnermi, ktorí tam pomalicky a cielene ničia život a menia ho na nočnu moru.
@margarita ano bol taky pred svadbou. bohuzial. a ano zmenilo sa to k horsiemu. Problem je ten, ze ked s nim skusam komunikovat on jedine co povie je ze to nie je pravda. Vylejem si srdce a on povie ze si vymyslam. Prehanam. Este jeden jediny krat sa nestalo, zeby sa mi ospravedlnil... o ano... ked som ho natocila opiteho ako ma posielal do p.... odvtedy nechce pit palenku ze sa za to hanbi... A list? to neprichadza do uvahy... ten by neprecital
Si úplne mimo...ze domaca sluzka....ved nemáte deti,a nezvladas ani starostlivosť o domácnosť....paranoja na mieste
my sa s manzelom pozname 20 rokov a o par dni mame 10. vyr.. suhlasim s libka1 a margarita, este by som pridala, ze kto nevie robit kompromisy, tak nemiluje toho druheho ale len sam seba. Asi by som prchala. A este ta obdivujem, ze vas vztah vidis realne, vela ludi to totiz nevie a konci to velakrat velmi zle. Drzim palce.
@daniela77
@meusicka
Presne taky mam pocit... ze snazit sa len davat a z jeho strany nevidim ziadnu snahu. Dokonca mam pocit viny ze je to moja chyba ze som ho tak naucila od zaciatku vztahu.... stale ustupit, prisposobit sa aby bol spokojny, kludny.... aby vzdy ked prisiel domov mal vsetko - veceru, upratane, sex.... len aby bolo dobre.... Tak nasi spolocny kamarati mi hovoria ze je to moja vina ze som ho tak naucila.... tak teraz neviem ci maju pravdu alebo je to tym manipulatorstvom... Ked chcel ist tam na navstevu, isli sme... k jeho bratovi aj 3x v tyzdni... k mojej sestre? 1x za 4 roky.... so mnou plavat? ani raz... ja s nim na zapas? staaale!!! vzdy som s nim... ak ja nieco zabudnem, povie mi ze mam smolu. ak nieco zabudne on, vraciame sa aj z polky cesty, alebo mu popripade prinesiem ja.... ozaj mam pocit ze ja som ochotna sa pre nho obetovat za kazdu cenu.... on za mna nie... Hlupy priklad uvediem: dovolenka: on ma problem mi natriet chrbat s opalovacim kremom lebo on neznasa mastne kremy, on to nema rad- ale natrie, tak ze mam pocit ze pucuje strierku... ale ja ho mam natriet celeho, este aj tvar, zadok,.... lebo ja to viem lepsie ako on sam... ale pri tom natierani ma aj tak kritizuje ze tam davam najviac kremu kde netreba.... trochu hlupy priklad ale napadlo mi to lebo to su detaily kde vidim ze ja okolo neho s pierkom lietam
@monicka28 s tými topánkami nechápem, on ťa nechal bosú chodiť po meste???? Ty sa musíš jeho pýtať, či si môžeš kúpiť topánky? Kúpim a hotovo, nepotrebujem od nikoho na svete povolenie len preto, že ďalšie topánky mám doma - ja ich potrebujem teraz a nepýtam sa! Sama si sa mu vložila do jeho rúk ako obeť a teraz sa na to hneváš. Bol taký pred svadbou, vedela si koho si berieš a teraz ti to vadí 😖 Sama si vinná, čo si nechala so sebou urobiť. On potreboval nejakú submisívnu ženu a ty si sa mu ochotne vložila do jeho rúk a teraz ti to začína vadiť. On má koníčky, ty len doma sedíš a upratuješ a fňukáš. Si ideálny typ ženy, ktorá sa doma zožiera, ľutuje sa, plače do vankúša a hnevá sa na celý svet aký má spackaný život.
Po prvé - ty sama si dovolila vojsť do života nevďačnému mužovi
Po druhé - ty sama musíš získať vnútornú silu a skúsiť zabojovať za svoju slobodu
Po tretie - nikto iný za teba toto nevyrieši - je to z veľkej časti tvoja vina
Po štvrté - sama si uvedom najprv svoje chyby a až potom poukazuj na chyby toho druhého
Po piate - držím ti palce a vzchop sa!
@haslerka27 kde sa spomenulo ze nezvladam starostlivost o domacnost?
Napisat partnerovi list je jedna super vec, urobila som to sama vcera. Výhodou je, ze tam napises vsetko bez prerušovania, skakania do reči, a hlavne spomenieš všetko čo chceš, na nič nezabudneš, lebo veľa krat sa stava, ked su hadky že zabudneme niečo povedať čo sme chceli a tak už nie je vhodne sa k tomu vracat ked uz je vsetko ok. Ja by som to možno skusila v tvojom pripade, ale viac menej už len z princípu. Ked si ho nebude chcieť prečítať, alebo si ho neprečíta, tak ti automaticky dá najavo, že si pre neho nič, a nestojis mu ani len za to aby si prečítal to, čo ta trapi. Ak si ho prečíta a bude z neho citit ze ta straca, tak moze sa podla mna u takeho cloveka stat, ze zacne byt zas trosku pozorny, vnimavy, ale da sa ocakavat, ze sa to podcenovanie zacne odznova. To je bud alebo. Ak sa zacne podcenovanie odznova, tak nie je o com. Potom mu uz len napis list ale na rozlucku. Nechaj ho na stole, pozri sa do zrkadla, usmej sa na seba a povedz sama sebe ze si silna, perfektná žena, ktorá stojí za to, aby ešte niekto o ňu zabojoval. Hor sa ku kaderníčke, kozmetičke a hor sa do nového života, hoci single, ale šťastná
@0silvia0 nepopieram ze nemam chyby.... ale ked som sa vydavala tak z velkej lasky... svojmu manzelstvo som sa chcela cela oddat a zit pre nas dvoch a nasu buducu rodinu, nevedela som ze chlap vie toto vsetko tak zneuzit.... myslela som ze sa mi moja uprimna laska bude opatovat.... ano viem ze sa musim spamatat a len ja sama si to dokazem dat do poriadku
@monicka28 myslim si, že by bolo dobré na začiatok skúsiť zmeniť Tvoj postoj, neustupuj a buď sebecká. A tiež nemusí byť hneď rozvod, čo tak odísť od neho na určitý čas, skúsiť si to bez seba. Vtedy človek vie vnímať veci inak.
@monicka28 Moja jedna dobra kamaratka stale hovori: Dani, my sami si môzme za to, ze mame lenivych chlapov, lebo sme im ukazali ze vsetko vieme, vsetko zvladneme a preto su taki aki su. Je to tak. Je to pravda. Ale to sme my zeny, chceme ked uz chlap chodi do roboty a my sme doma s detmi, tak aby to mal co najjednoduchsie, aby sa uz nemusel nic starat a potom nam to vadi, je to pravda. Ale ak uz po niekolkonasobnom upozorneni to nevedie nikam, tak uz neviem. No napriek tomu sa nechat ponizovat a zhadzovat, toto uz nie. To uz je moc. A to este nemas deti......
A odist od neho na nejaky ten cas je tiez riesenie. Ty zistis ako ti je samej bez neho, on bude mat moznost zistit ako sa zije bez teba. Kazdopadne cas vsetko vyriesi, len sa netreba bat bojovat za samu seba.
@monicka28 Poviem Ti len jedno: NIE SI NESMRTELNÁ - UMRIEŠ. Je len na Teba, ako stráviš zvyšok života. Ak teraz pôjdeš od neho, do roka môžeš byť šťastne vydatá a tehotná s životnou láskou. Je len na Tebe, či si Ťa Tvoje budúce deti ešte užijú, lebo keď otehotnieš v 45-ke, tak keď tvoje dieťa dokončí základnú, Ty pôjdeš pomaly do dôchodku a na jeho svadbe si dáš maximálne jeden tanec, lebo S BARLOU SA ZLE TANCUJE a Ty bez nej už vládať nebudeš. Je na tebe, či život venuješ svojmu terajšiemu partnerovi, alebo dieťaťu. Čím viac života dáš tomuto mužovi, tým menej dáš svojmu dieťaťu.
@1andrea111 ved to som zacala robit a od vtedy sa len hadame, normalne sa nerozpravame... jemu zacalo vadit ze som si nasla svoje konicky, ze si dovolim ist s kamoskou na kavu, ze si dovolim prist z prace o hodinu neskor, nedajboze ist na damsku jazdu.... a kvoli tomu nastavali tiche domacnosti, uviazla komunikacia a teraz sa vieme len hadat a maximalne prebrat chod domacnosti...
@daniela77 z listom som to chcela skusit.... ale on cita jednu vetu 5 minut... aj v nej precita jedno slovo inak a to zmeni cely vyznam vety... takze taky list kym docita zabudne co bolo na zaciatku... za to nemoze bohuzial
@monicka28 na to ze ma problemy s citanim a je ja neviem dislektik tak ma sebavedomia na rozdavanie teda. Ja som si skor myslela ze takíto ludia maju so sebavedomim problem. Kazdopadne Monicka, drzim ti palce, ja uz musim odtial prec, ale budem na teba mysliet a pevne verim, ze sa situacia vyriesi tak, aby si bola spokojna. Je to len na tebe. Drzim palce a bud silna.....
@monicka28 ja ti len tolko poradím - prečítaj si túto ani nie moc starú tému a ozvi sa cez správu zakladatelke. Ona to zvládla... chvalabohu tiež bez dieťaťa 😉
https://www.modrykonik.sk/forum/rodinne-problemy/asi-sa-zrutim-z-manzelovho-spravania-2/
bosá po meste? Môj by ma na rukách doniesol do obchodu alebo by ma posadil na lavičku, kúpil zmrzku zobral roztrhnuté boty a doniesol by druhé ešte krajšie.
@monicka28 pozri, keby mne sa moja polovička takto vtierala, behala mi okolo zadku, ofukovala ma, robila by len to, čo ja poviem, strašne by mi liezol taký človek na nervy a tiež by som si ho asi nedokázala vážiť...
Ja potrebujem vedľa seba silnú osobnosť a to myslím každý. Nedovoľ, aby už nikdy nikto z teba neurobil takúto handru bez hrdosti. Začni konečne žiť, mysli aj na seba, nielen na to, ako ulahodíš manželovi, je dospelý, žiadny servis nepotrebuje. Ak by prišlo dieťa, bolo by to ešte horšie, pretože to, čo dávaš manželovi by si dávala dieťaťu a takýto chlap by žiarlil, cítil by sa zasa ukrivdený o niečo, čo mu patrí atď.
Ak sa bude odúvať, nech sa odúva, buď sa na teba začne pozerať ako na plnohodnotného partnera v manželstve, alebo budete musieť riešiť veci aj v manželskej poradni. Musíš sa zmeniť aj ty, ale aj on. Či sa vám to obom podarí je otázne, chce to veľa trpezlivosti, tolerancie. Hlavne sa ani jeden neľutujte !
@mysicka36 dakujem precitam si. A ja by som tiez cakala taku reakciu ako si ty pisala, lebo keby sa to stalo jemu urcite ja by som zareagovala presne tak ako pises... Su v okoli chlapi co by ma niesli na rukach, a nechapu ako sa tak ku mne moze moj muz spravat, no ja neviem ci po rozvode este dokazem verit a lubit. Dufam ze sa dokazem poucit a uz nikdy nedovolit aby sa muz tak ku mne spraval, ako pise @daniela77 , radsej ostanem sama ako takto

@monicka28 no tak nezrelostou to nebude, takze tento sa uz tazko zmeni 🙄 dala by som jeden vazny rozhovor este, aby si nemala pocit ze si nic nespravila. trvala by som na tom aby povedal co si o vasom vztahu mysli on a pokial jemu sa vsetko zda byt normalne, do poradne ist nechce prchla by som, a to co najskor...