icon

Má to perspektívu?

monicka28
20. aug 2014

Som maximálne zúfalá. Neviem či mám dať rovno na rozvod, alebo ešte skúsiť manželskú poradňu, alebo vydržať a trpieť ako som prisahala pred Bohom celý život??? Sme 2 a pol roka manželia. Deti nemáme, najprv nechcel on, teraz nechcem ja. Niežeby som sa im bránila, ale prestala som si byť istá, že chcem aby otcom mojich detí bol práve on. Máme sa radi, neviem či je to ešte láska, lebo myslím že láska si takto neubližuje ako my dvaja. A tu je ten najvačší problém. Neviem čo sa stalo, ale medzi nami sa deje niečo čo nedokážeme zastaviť. Štekáme po sebe, urážame si, nadávame si, ubližujeme. Niekedy mám pocit že mám na ňho alergiu, úprimne mám niekedy pocit že ho nenávidim tak ako som nikdy nikoho nenávidela. Neviem tomu pochopiť. Svetlých chvílok máme len tak málo že si ani momentálne nespomínam na žiadnu. Začalo to tým, že on po manželstve si našiel kopu vlastných koníčkov bezomňa. Ja som sa stala jeho domácou slúžkou a keď som začala protestovať prestalo sa mu to páčiť, aj keď vždy čokoľvek poviem čo ma trápi a čo ma ranilo on mi povie že si vymýšľam, som paranoidná, vôbec to tak nebolo...atď.. Začínam mať zo seba pocit že asi naozaj ja nie som tá normálna a že som asi fakt chorá. Keď si toto všetko dokážem namýšľať. Ked som mu navrhla rozvod, nevidel dôvod, príčinu. Keď sa snažím dať nejaké pravidlá, už pri prvom ma stopne že nie. Má to význam mať s takým mužom rodinu? Deti? Dá sa to manželstvo opäť dostať do obdobia ktoré bolo na začiatku? Zmení sa to? Keď teraz je to tak, aké to bude keď budú deti? Horšie? Lepšie? Priznám sa že ani v najhoršiom sne som si takto manželstvo nepredstavovala...

terezka1947
20. aug 2014

@sibare taaak to je blbost-nehnevaj sa,ale totalne ma dorazil ten "farar"...to co za jedinec bol????este ziadneho farara som nepocula rozpravat podobne a to ich poznam teda dost 😠

zena a muz si slubuju byt spolu v dobrom a v zlom
ale nie,ze budu mlcky a hlupo trpiet fyzicke a psychicke nasilie...to nie....a dokonca sa to od nich ani nema ako vyzadovat...
manzelstvo je sviatost,ale rkc diskutuje o problemoch rodiny a urcite nechce,aby zeny(ani muzi) zbytocne trpeli
takze vzdy je cesta...otazka ale je,ze vela zien sa radsej odvola na 'nerozlucitelnost"a nekonaju.boja sa,hanbia sa,maju pocit viny....za vsetko zle,co sa v manzelstve deje sa hanbia prave oni...

terezka1947
20. aug 2014

@monicka28 no...poviem ti,ze sa ti divim,ze si si takeho muza vzala....nemyslim to v zlom,jednoducho si ho milovala a tak si myslela,ze to bude dobre,resp.zlepsi sa to
neviem co by som robila ja...resp.viem
ale tvoju situaciu celu nepoznam a nemozem ti "dobre"poradit...snad len:
ked som tak citala vsetky prispevky,tvoje a aj dalsich zienok...napadla mi jedna vec(ak teda este chces nieco urobit,aby sa spamatal)
skus si zit vlastny zivot,najst viac konickov,viac volneho casu venuj niecomu,co by ta bavilo,resp.trebars nejakym kurzom cudzieho jazyka,atd....buduj si sebavedomie,pracuj na sebe...a tym padom nebudes mat cas na jeho "povinne"navstevy a kadejake jeho akcie-budes mat relevantny dovod neist,kam bude chciet on ...
zacni zit viac pre seba...bud si to vsimne(co velmi neverim,ale tak no...)
alebo si to nevsimne,naberies opat sebavedomie,stretnes novych ludi a nikdy nevies 😉
ale toto utapanie sa v terajsej realite nema zmysel...
neviem,mozno ta berie ako nieco,co nemoze stratit-a to teda nie je dobre....

lienka737
20. aug 2014

Skúste poradňu alebo mediátora, prípadne istý čas ísť od seba a zistíš, či si budete navzájom chýbať.

monicka28
autor
20. aug 2014

@terezka1947 Terka ved ja to tak uz robim vyse pol roka. Zacala som chodit na zumbu, 2x v tyzdni plavat, obnovila som priatelstva so starymi kamoskami... zacala som si chodit na kavy, neskor domov, do divadla... A jemu sa to samozrejme nepaci, a vysledok je ta nasa ostra nepekna komunikacia, nadavky, alebo ticha domacnost. A na otazku co mu na tom vadi mi odpovedal maximalne ze nech ho potom neotravujem ze mi nejde bus a musi pre mna chodit autom, kedze posledny k nam ide o osmej vecer. Takze si mam zabezpecit potom odvoz sama... neviem ci je to naozaj pravy dovod ktory ho stve, alebo len nema odvahu mi priamo vykricat ze mam sediet doma na riti. Vlastne ano, povedal mi ze naco chodim do fitka ked posilku mame doma : taku akurat s cinkami.... ktoru ani on sam nepouziva. A ze mam pit kavu doma s kamoskami, a nech som vonku aj do rana ale tu pred domom aby vedel s kym som a kde som aby sa nemusel o mna bat ....

terezka1947
20. aug 2014

@monicka28 aha?vidids?tak predsa to s nim nieco robi 😉
otazka je,co to je 😉
ci ziarlivost...alebo....naozaj ta chce mat iba pod kontrolou 😀
toto uz musis vypozorovat ty..inak,co tak si urobit vodicak?hm?dalsi volny cas a opat menej odkazanosti na maanzelovi-nevinne by som mu to navrhla 😉
myslim,ze sa velmi skoro vyjasni,co mas robit...a vies co?nehadaj sa s nim...skus na par dni na vsetko iba milo prikyvnut...sice zatnes zuby,ale uvidis dalsie reakciu

monicka28
autor
20. aug 2014

@lienka737 presne nad tym rozmyslam.... najprv od seba odist a az potom sa rozvadzat... len sa bojim jeho reakcie ktoru ocakavam : on tzv. ,,pauzy" neuznava... ale pondelok plnaujem odist aspon na tyzden a uvidim co bude... ci ostanem prec dlhsie, navzdy, alebo sa vratim....

monicka28
autor
20. aug 2014

@terezka1947 vodicak mam, a caka ma piaty rocnik na VS takze myslim ze o zabavu budem mat postarane ☹ ...no pokusim sa nehadat ... drz prsty, treba na to trpezlivost

terezka1947
20. aug 2014

@monicka28 neboj sa,zvladnes to...drzim palce najma pri skusakch a statniciach 😉

sibare
20. aug 2014

@terezka1947 pozri. Blbost, neblbost. Tento farar nie je ledaaky farar. Na slovensku je momentalne velmi popularny, poznaju a uznavaju ho i ateisti, preto, co robi. Vseobecne poziva velku uctu a je povazovany za velku moralnu autoritu. Uprimne ja som sa z toho spamatavala 2 mesiace a to nie som veriaca. Rkc nikdy spolocensky neotvorila temu domaceho nasilia, ani sa nikdy oficialne nepridala ku kampaniam, ktore boli v minulosti na slovensku realizovane. Nikdy to neurobila tak, ako vidime teraz pri homosexualite. A ani to tak skoro neuvidime. Isto spravuje krizove centra pre zeny , alebo sa angazuje inak priamo pomocou obetiam. Ale nebude sa spolocensky aktivizovat, ani oficialne prezentovat svoj postoj. Z jednoducheho dovodu. Filozoficky by sa dostala do vazneho rozporu. Postavenie muza a zeny v krestanstve je dogmaticky nerovnocenne. Zena je muzovi podriadena. Samozrejme aj dotycny farar najprv povedal, ze je neodpustitelne, ak muz zbije zenu. Ale ak si to zena zasluzi, jedna facka je pripustna. Rovnako ako je pripustne udriet dieta, ak nepocuva. A toto je v zasadnom rozpore s postojom nulovej tolerancie k nasiliu.

rakywanda
20. aug 2014

@monicka28 dievča utekaj...
už teraz to celé stojí za fajfku močky a ty ešte rozmýšľaš či mať s ním rodinu?

samozrejme, že v každom manželstve sú rôzne krízy, škriepky, ale vždy musí byť na oboch stranách záujem vyriešiť ich, nie len na jednej a druhej strane je to šumák a ešte aj zosmiešni

meusicka
20. aug 2014

@terezka1947
@monicka28
Inac teraz ked tak citam ze si este na VS tak aj to je take klasicke.... Proste ste sa brali ked este si nebola zabezpecena a este si mala plan na nejaky cas ostat na skoletakze tebou mohol byt isty ze mu nezdupkas.
Ako pisu baby mozno stoji za pokus napisat list ale nemyslim si ze to tvojim muzom nejak extra pohne. Max ze aj kn sa bude isty cas snazit a mozno ta tym znova nejak ucicika.
To ze sa mu nepaci ze si zacala znova zit a robit si vlastny program je jasne, ved tak straca nad tebou kontrolu. Pisala si ze chce dieta. Najprv si chcela ty a teraz uz chce on. Nemyslis ze to je jedna z jeho predstav ako by ta vedel znova na isty cas priklincovat domov????
V kazdom pripade ti drzim palce aby si to vsetko zvladla. Urcite ti niektoktosi tym presiel bide vediet poradit lepsie, pre takymi je viacej naznakov hned lepsie citatelnych ako len takym co do toho tak nevidia.
Ale ozaj.... Bol aj taky pripad ked zena sa nemohla pbratit dokonca uz ani na vlastnych rodicov lebo aj ich mal muz omotanych kolo prsta. Tak sa skus zdoverit nejakej kamoske a pod a keby nahodou doslo k tomu ze urobis razantny kro aby ti mal v danej chvili kto pomoct, a aby to nebolo na nikoho take ako hrom z jasneho neba. Prochystaj si podu pre kazdy pripad.

guinevre
20. aug 2014

@monicka28 Ako to myslis, ako to tie zeny dokazu zahodit spolocnych 7 rokov? Tak, preto lebo su nestastne, pisala si to aj sama, tka nechapem. Ked si myslis, ze je ok prezit cely zivot v nestastnom manzelstve, tak nehc sa paci, ja som ti radila podla toho co by som ja urobila 🙂 Moji rodicia su spolu 30 rokov a maju velmi harmonicke manzelstvo, dodnes sa velmi lubia, chodia vsade spolu, spolocne vikendy, uzivaju si a tesia sa jeden z druheho. Ja si inak vztah ani neviem predstavit, mozno preto mi trosku trvalo kym som si nasla to co mi zodpoveda, ukoncila som kazdy vztah v ktorom som nebola stastna.

rakywanda
20. aug 2014

@sibare a nie je to pokrytecké? pre mňa je cirkev obyčajná sekta.

ako môže farár kázať o manželstve, rodine, deťoch, keď sám niečim takým nikdy neprešiel???
takýto hlúpy názor mala moja 90-ročná babka, muž alkoholik, nič hodný, ale aký-taký, hlavne, že je, lebo ináč by bola v spoločnosti menejcenná. to kde sme?

daniela77
20. aug 2014

@sibare Milujem ak sa do riešenia rodinnych problemov zamiešava akakolvek cirkev. Cirkev s tym nema nic spolocne. Nic. Ziaden rimskokatolicky farar nema pravo komentovat rodinu, chod rodiny, ked v zivote nemal manzelku, deti. Ako môže nejaky farar kazat o tom ako sa zije, kto ma koho pocuvat, ked v zivote ziadnu zenu ani domacnost s detmi nemal. Kebyze greckokatolicky, mozno este trosku pochopim, ale rimskokatolicky???????????????? Ved v samotnej cirkvi sa deju take spinavosti, ze az ma z toho napina na zvracanie. Keby bolo na cirkvi, mali by sme minimalne 10 deti a sex len vtedy ked chceme splodit dieta. Lebo podla cirkvi je len vedy sex pripustny. Facka pre zenu od muza je pripustna a co tak naopak. Co ak by si niekedy aj chlap tak jednu zasluzil po papuli? Prave pre krestanske pravidla takto trpia zeny. Lebo čo Boh spojil, človek nerozlučuje. A toho sa držia, čo povie pan farar. Čo si myslia ostatní. Je to blbosť. Všetká ta zloba čo je na tomto svete s deje kvoli cirkvi, akejkolvek, ale cirkvi. Toto nie je o viere, ale o povahe človeka. On je taky, čo ničí ľudský život. A toto je z cirkevného hľadiska správne? A pritom nie som neveriaci človek...pozor.....ale taksito sa treba riadiť aj zdravým rozumom. Aj zdravý sedliacky rozum je niekedy milionkrat lepsi ako rôzne filozofické úvahy.

monicka28
autor
20. aug 2014

@terezka1947 dakujem 🙂
@rakywanda
@meusicka ved prave preto nechcem dieta, lebo ked som chcela ja, neboli sme vraj dostatocne financne zabezpeceny, zrazu aj ked sa nic nezmenilo uz sme... je mi jasne ze ma chce priklincovat... naposledny pri sexe som mu vravela nech to nezabudne dat von a on mi vravel ze neda to von, a nemohla som sa z pod neho vytrhnut, kricala som ze ak to da do mna skoncila som s nim a aj tak si pojdem pre tabletku do lekarne... tak nastastie to dnu nedal... aj ked som mala pred mrchou, nemala som plodne dni ale nahoda je s...
@guinevre ja som nemala doma vzor, nevedela som porovnat ako sa ma muz spravat k zene lebo mama zila sama, myslela som si to ako sa sprava on ku mne tak ze to tak ma byt a je to vsade tak... ale konecne som zistila ze to nie je spravna cesta

terezka1947
20. aug 2014

@sibare nechcela som ta urazit( ked som napisala,ze je to blbost)
vies, stara generacia (aj fararov) bohuzial zvlastne niekedy riesi manzelstva a vztahy
ano,je dolezite chranit manzelstvo a trvat na dokladnej priprave pred nim...
ale naozaj nikdy som od ziadneho farara nepocula,ze by bol nieco podobne povedal...nie
zena nie je podriadena manzelovi ako sluzka...je jeho partnerkou...a aj v Biblii je napisane,ze je stvorena z jeho rebra-pretoze je blizko jeho srdca,nie niekde z kosti na nohe-ale Biblia je kniha pisana davno a vela veci treba chapat v kontexte tej doby,kultury,atd

je pravda,ze Cirkev sa velmi (zatial) verejne nezapaja do roznych akcii proti nasiliu-domacemu nasiliu...co aj z casti chapem
ale ponuka kazdemu paru a najma zenam s detmi(nie iba krizove centra) ochranu a pomoc
ale co tak sledujem,casto su to naozaj zeny,kt.radsej same trpia,s nimi trpia ich deti...a to bud pre hanbu(dokonca si zena mysli,ze ONA zlyhala,ked ju doma manzel kazdy den kope a bije aj deti 😒 )
alebo zo strachu pred financnou neistotou,alebo z inych dovodov nechcu svoj zivot riesit...a uz vobec ho riesit hoci aj s Cirkvou
je vela kadejakych psychopatov,kt.sa odhalia az po svadbe...a aj toto sa da riesit....aj prehodnodtenim sobasa v kostole,resp.manzelskeho suhlasu
ale vzdy je to na zene,aby sa sama rozhodla a urobila prvy krok...
ja som mala super rodicov a vzdy som chcela mat take manzelstvo ako oni
mala som kamosov,priatelov....ale vzdy som niekde citile,ze to ono nie je-a aj ked som sa vydavala neskor,nelutujem...lebo ked som svojho teraz uz manzela stretla,po prvom dlhom rozhovore s nim som vedela,ze bude otec mojich deti-ja neviem,kde som tu istotu brala....mozno to bol vek,iny pohlad na zivot..neviem....ale vedela som to....
a som rada,ze som cakala...lebo nelutujem chvilu s nim...
skor by som mnohym mladym babam radila,aby sa nevydavali kvoli romantike a bielym satam...ale aby chvilu pozorovali,cakali...nie kazdy,kt.ich hned poziada o ruku je automaticky ten pravy 😉

martinka13
20. aug 2014

Urob presne to čo on. Nájdi si svoje vlastné koníčky a domácnosť nechaj ladom skladom. Veď tam žijete obaja. Ak sa on nechce spolupodieľať na chode, postaraj sa len o seba. Oper SEBE, navar SEBE, uprac SEBE... Možno sa spamätá. Ak nie, je to na zamyslenie. Inak aj my sme mali obdobie, že sme si neskutočne liezli na nervy. Ale slúžku som teda nerobila. Postupne to prešlo. Trvalo to pár týždňov.

monicka28
autor
20. aug 2014

budem sa snazit co najskor dat vediet co je vo veci nove ... dakujem vam vsetkym za podporu, rady,...

mima4
20. aug 2014

@sibare ja som sa s takym chorym nazorom nestretla...

raxo
20. aug 2014

@monicka28 a tebe o čo ide,veď nemáš nadčím rozmýšlať, zmeniť sa to v lepšie len ....... by veril,nemáte deti,nič spoločné,ani len tie záujmy, tak choďte odseba, kým je čas a priestor pre vlastné záujmy a rodiny, načo si znepríjemňovať život bez tak už v dnešnej dobe zlý....................................................... ja proste tomuto nerozumiem a nikdy rozumieť nebudem ☹

kvetinka4
20. aug 2014

@monicka28 skuste este tu poradnu.

zuzanockamt
20. aug 2014

@monicka28 citala som len tvoj prispevok, takze podla mna, urcite by som volila odchod, deti nemate - co je fajn v takej situacii a nemas co cakat ... nezlepsi sa to, bude to rovnake alebo horsie a prichod dietata by nemenil nic

maria117
21. aug 2014

@monicka28 ahoj,urcite by som najskor riesila vas vzajomny vztah a az potom deti.existuje mnozstvo knih-pat jazykov lasky, vystp na horu manzelstva,dar lasky...ale to je teoria a vacsina ma problem to i aplikovat, takze na zaciatok by to chcelo nejake "prakticke cvicenie". Mozno nejaky poradca,psycholog? Alebo nejaky "kurz" - skus vygooglit nieco o Kurz Rut alebo Manzelske Vecery, pripadne KanaPreManzelov. Ja mam osobnu skusenost s poslednym a mozem odporucat. Povzbudzujem Vas oboch, aby predtym ako "hodite flintu do zita" ste skusili vsetky mozne prostriedky pre obnovu a zachranu vasho vztahu a manzelstva.

mysicka36
21. aug 2014

Ja ešte otázku... mala si pred ním nejaké vzťahy? Lebo ty nemáš s čím porovnávať. Inak by si bola už dávno preč od neho 😖

monicka28
autor
21. aug 2014

@raxo tie som si niekedy hovorila ze nepochopim ako moze byt kamoska s tym frajerom, alebo ten muz s tou zenou... vzdy som hrdinsky vyhlasovala ze v momente by som balila kufre a davno by som vypadla... vzdy som mala silacke reci ze ak budem nestastna okamzite sa rozvadzam a nebudem ako hlupa hus cakat ako mi bezi cas pomedzi prsty.,.. a som tou hlupou husou. Je to sakra tazke!!!! Pochopila som preco je tolko pre mna nezmyselnych manzelstiev spolu.... sto krat by som sa radsej rozisla ako raz rozviest... aj ked to mnoho zien zvladlo viem ze to zvladnem aj ja

@maria117 no my nie sme nabozensky zalozeni ... hlavne moj manzel nenavidi vsetko co ma spolocne s cirkvou takze ak by som mu navrhla nejake manzelske vecery myslim ze by chytil jeden z jeho najlepsich zachvatov smiechu ... 🙂 ale dakujem za radu

@mysicka36 prave ze mam s cim porovnavat... len laska je slepa a ja som si asi nevybrala najlepsie...

indiankaindi
21. aug 2014

@monicka28 Ahoj, nečítala som všetky príspevky, tak neviem, či ti to niekto radil, alebo nie. Ale ak fakt chceš zostať s týmto mužom a myslíš si, že tvoj postoj k nemu (nenávisť, alergia a pod.) sa zmenia, tak sa skús viac zaujímať o jeho záľuby, o to, čo robí vo voľnom čase, keď je bez teba. Na oplátku mu ty rozprávaj, čo si robila a zažila v tvojom voľnom čase. Občas choď s ním, keď ide niekam bez teba (neviem aké presne má koníčky, ale môžeš sa aj pozerať, ak je to napr. futbal a pod.) a snaž sa s ním tráviť čo najviac času. A taktiež ho ty zober niekam, kam chodíš ty. Alebo kúp dva lístky do kina a choďte niekam spolu. Skús nájsť niečo, čo by vás bavilo oboch. Pozerajte spolu filmy, porozprávaj mu o knihe, čo čítaš... Muži sú klebetní viac ako ženy, skús mu teda povedať čo sa prihodilo kamoške, alebo čo si počula za pikošku niekde. Aby si obnovila vzťah s ním, musíš preniknúť viac do jeho života a on do tvojho. Postupne sa mu to zapáči, alebo si na to jednoducho zvykne a bude to v pohode 🙂

monicka28
autor
21. aug 2014

@indiankaindi Ja s nim na futbal chodievam, chodievame aj do spolocnosti spolu. Ale on so mnou nepojde kam ho zavolam ja lebo jeho moe konicky nebavia a uz neraz na mna vyskocil ked som ho opakovane prosila o prechadzku alebo aby si isiel so mnou zaplavat. Vyskocil na mna ze kedy mu s tym dam konecne pokoj, ze kedy konecne pochopim ze je nebavi prechadzat sa ako k.....t. Kino je podla neho zbytocne vyhodene peniaze a do divadlo je pre buzerantov a zeny... takze keby bol taky idealny muz ktoreho by zaujimalo o com citam knihu, co sa prihodilo mojej kamoske tak urcite by som na tomto fore nebola :( ... Ja som tu pisala ze snaha je len z mojej strany, a v tomto manzelstve sa podla vsetkeho trapim len ja... on je podla jeho slov spokojny.

svetluska82
21. aug 2014

@monicka28 no nieco podobne mam doma

monicka28
autor
21. aug 2014

@indiankaindi kopu krat som mu rozpravala zazitky z dna, a malo kedy ma pocuval, casto krat som mu hovorila co som robila a co budem robit zajtra a, alebo mu hovorim tyzden o tom ze piatok mam dovolenku a tazku skusku a on mi piatok zavola kedy koncim v praci.... zistila som ze kopu veci ktore mu hovorim vobec nepocuva... nepovazuje za dolezite... Ked mu poviem ze som videla s kamoskou v meste jeho sesternicu tak o dva dni mi povie: co si nepovedala ze si sa stretla s Majou v meste? A nakoniec urobi aj tak zo mna hlupanu, ze som mu nic take nehovorila, ze bluznim, ze mam porozmyslat komu som to vravela ale jemu urcite nie.... to je vlastne to co som pisala s dievcatami ... stale urobi zo mna blbu...

monicka28
autor
21. aug 2014

@svetluska82 pockaj ty mas tiez niekde svoju diskusiu? ci sa mi zda? tusim som nieco podobne citala... ked nie aj reagovala... a napadlo ti niekedy ze moze byt manipulator? ja od vcera nad tym premyslam, a neviem ci ho teraz az prilis pozorujem ale dost mi to uz lezie na nervy....