icon

Majetkove vysporiadanie zdedeného domu

pokecify
23. okt 2012

Ahojte, potrebujem poradit ako vyriesit nas problem ohladne domu. Mam pocit, ze jedina nenormalna som tu uz len ja. 😀 S manzelom sme spolu vyse dvoch rokov. Pomaha mi s detmi aj s domacnostou. V tomto smere sa na neho nemozem stazovat. Problem je, ze byvame v dome, ktory este nie je majetkovo vysporiadany. Ide o dom po manzelovych starych rodicoch. Ked sme sa zobrali, svokra (ako dedicka domu) mu ponukla, ci sa tam nechceme nastahovat. Dom by aj tak nemal kto obyvat a bud by sa predal (s cim nikto z rodiny nesuhlasil) alebo by len tak chatral. Tak sme po zvazeni povedali s manzelom, ze dobre. A tam sa zacal cely problem. Svokra potom nahovorila mojho muza, aby dom vyplatil v mene svokry jej dalsim styrom surodencom. Manzel tak urobil s prislubom, ze potom svokra dom prepise na mojho manzela. Darmo som protestovala. Nestalo sa tak do teraz. K domu patri aj velka zahrada. Ked som povedala, ze sa sadit nebude, lebo v marci sa nam narodia deti a ja nebudem este behat po zahrade, tak jednoduch prisli, posadili niekolko hektarovu zahradu zeleninou a potom mojho muza nutili tam chodit. A on sa samozrejme vo vsetkom rodicom podriaduje a tak posluchal a robil. Pred rokom (este som nevedela, ze som tehotna) sme spolu v dazdi zachranivali urodu (bola zatva). Proste svokra zariadila, ze nam pride kombajn. Manzel prisiel vecer z prace, preobliect sa a utekal na pole. Ked som ho v tom dazdi videla, nedalo mi nepomoct mu. Skoro som potratila ako som sa vlacila s vrecami. A najlepsie na tom je, ze potom si k nam chodia svokrovci ako do obchodu. Proste takych prihod je viac. A ja uz nemam sil. Svokrovci nam dom prepisat nechcu, stale nejake vyhovorky a manzel len sedi a caka. Ale ja uz nemam sil na taketo zazitky. Ked poviem, ze chcem odist z domu, aby sme si nasli nieco ine, lebo takto sa budeme do smrti natahovat so svokrovcami, tak som negativistka, co nema rada jeho rodicov. Ale ja uz vazne nevladzem...

Strana
z2
tinal
24. okt 2012

@zabka88 Oni nemôžu nič robiť, jedine si môžu zaobstarať nejaké potvrdenie, že vyplatili tých súrodencov svokry, aby mali aspoň aký taký spánok, lebo na ich mieste by som si hlavu trieskala o všetko čo vidím. V dnešnej dobe vyplatiť hocikoho, to ako keby som hodila peniaze do rieky. Oni to môžu odtajiť, že niečo dostali a sú v .... Záleží aj kedy dedko zomrel. Možno dávnejšie. Neviem ako to bolo v minulosti ale teraz si na základe úmrtného listu určí súd notára, ktorí si dá na katastri zistiť majetok a v bankách účty atď., ale samozrejme sa pýta aj dedičov, či nie je ešte nejaký majetok, ktorý môže byť nevysporiadaný a tým pádom nezapísaný v katastri, ale myslím si, že aj z pozemkovej knihy si tuším dávajú robiť výpisy, ak ešte nebol robený v tej oblasti ROEP, ale to je už na dlho. No a notárka po prededení dáva zapisovať zápisnicu do katastra, tým pádom by sa prepísali vlastníci. Tak si myslím, že to bolo dávnejšie čo dedko umrel.

zabka88
24. okt 2012

@tinal ja som vychádzala z predpokladu, že dedičské konanie riadne prebehlo, len sa nedotiahol zápis v katastri.. ak ani to neprebhlo tak to sú v ešte väčšej kaši ☹ pokecify písala v jednom z príspevkov že so súrodencami svokri sa dá dohodnúť, takže aspoň tí by to snaď neodtajili...
no, ja som v týchto veciach totalny paranoik, takže mňa by nik nenahovoril vyplácať niekoho bez zmluvy v niekoľkých overených kópiách 😉

tinal
24. okt 2012

@zabka88 To by bol ten lepší prípad, keby dedičské nebolo zapísané a skončilo tak, že to bolo napísané na všetkých rovnakým dielom. Písala, že sú ochotní spolupracovať a podpísať im papier, ale kým to nemajú podpísané, tak je to len "planý sľub". My sme mali v kancelárii heslo: Dobré rodinné vzťahy sa končia pri metroch štvorcových, tak viem ako to chodí aj v tým najlepších rodinách, aj tam sa pohádajú pre 1 meter. :(

zabka88
24. okt 2012

@tinal počuj, toto je aké super heslo 😀 a bohužial velice pravdivé..

tinal
24. okt 2012

@zabka88 Aj preto existujú advokáti, aby tie rodiny aspoň trošku skrotili, ale niekedy aj to nepomôže. Je to bohužiaľ ako píšeš pravdivé. Zažila som si veľa za tých 8 rokov v práci. ☹

pokecify
autor
24. okt 2012

@tinal
@zabka88 ved co cakat od cloveka, ktory da svojmu synovi k svadbe kotuc smirglov, aby mohol opravovat dom 😀

pokecify
autor
24. okt 2012

zistovala som si veci a skutocne dom patri svokre, surodenci sa ho zriekli v dedicskom konani a boli vyplateni zo svojho podielu, ale na katastry je este dedo uvedeny, inak blocky, co sme rekonstruovali mame, ale nemyslim si, ze pomozu

maznacik007
24. okt 2012

@pokecify nuz situacia v akej si neni na smiech... cim skor vyhladajte advokata a zacnite to riesit... nebola by si prva a ani posledna co bola v takejto situacii a co to tak sledujem to koncilo bud odstahovanim sa do podnajmu /a niektori este aj platili hypo na prerabku takeho domu/ ze odisla cela rodina alebo nakoniec isla len zena s detmi ci uz k rodicom do podnajmu azyl dom a pod.

tinal
24. okt 2012

@pokecify Pusti sa do riešenia toho domu. Lebo aj tie peniaze, čo ste do toho vložili budete oplakávať a budete utekať s holými zadkami, aj keď si myslím, že do lepšieho aj s holým zadkom je lepšie. 😉 😉 Najskôr zistiť, že kedy dedko zomrel a na súde, či prebehlo dedičské konanie, prípadne sa spýtať tých svokriných súrodencov, oni by mali vedieť.

pokecify
autor
24. okt 2012

@tinal dedo zomrel pred 3 rokmi, viem, ze u notara boli koli dedicstvu a tam sa medzi sebou surodenci so svokrou dohodli, ze dom bude jej, ak ich vyplati, ale ci je o tom doklad netusim, ale u notara boli urcite

tinal
24. okt 2012

@pokecify Musí byť notárska zápisnica. Tri roky dozadu, to sú aktuálne veci. Žeby notárka neposlala na kataster notársku zápisnicu? Nie je možné, že by to dedičské konanie stále odkladali pre niečo? Je možné, že to nie je ukončené, nebola by zápisnica, ale neexistuje to, že by notárka neukončila spis, keby sa nadobro dohodli.To musí ísť do katastra. Iný majetok ako zapísali po dedovi? To sa dá pozrieť tiež, keď niečo mal, tak si skús vyhľadať na katastri, či tam figuruje jeho meno. Ak áno, tak buď nebolo ukončené dedičské alebo notárska zápisnica nebola predložená do katastra.

sissmiss
24. okt 2012

@pokecify chodte za pravnikom. Pravda je len to co je na papieri, k comu je doklad, zmluva. Ziadne sluby, dohody, slovo neplati. Ak su svokriny surodenci ochotni podpisat vam ze ste im dali peniaze, tak nech vam pravnik pripravi co vam maju podpisat. Cim skor, nech ich nezacne huckat svokra. Este otazka- ak boli u notara a svokriny surodenci sa vzdali svojho podielu v jej prospech, to bolo uz po dohode ze vy ich vyplatite? Resp.ked uz ste ich vyplatili? Alebo to prepisali na svokru a potom svokra vymyslela ze mate vyplatit jej surodencov? Uz je jedno ci pridete o ten dom alebo nie, kaslite na to, len aby sa vam vratili aspon nejake peniaze. Predavat nic nemozete, dom vam nepatri, ani maly podiel z neho. Cim skor k pravnikovi. Ak mozem poradit co sa tyka majetku a nervov- vase nervy su dolezitejsie nez ten dom. Ak ste sa zmohli na okna, kurenie...tak zacnite inde od nuly, ale s jasnymi majetkovymi vztahmi a investujte do svojho. So svokrou to nepojde po dobrom, a po zlom, na to treba mat zaludok, cas, nervy, zdravie. Vela bojovat, vela z toho stratit a nakoniec, to nebude ziadna vyhra, prist o cas, nervy, zdravie a mat MOZNO nejaky dom...ale naco uz potom. A ber to s humorom, inak sa neda. Dali ste sa napalit, ale tak co uz, hlavne ked je clovek zdravy

sashabb
24. okt 2012

Nad tym zrieknutim som sa pozastavila aj ja, nakoľko keď sa zriekli nemaju právno na vyplatenie či? 😕

tinal
24. okt 2012

@sashabb ona to zle pomenovala. Viem ako to myslela. Všetci prenechali svoje dedičské podiely na svokru s tým, že ich vyplatí. Robí sa to tak.

pokecify
autor
24. okt 2012

@tinal hej, presne tak som to myslela. 🙂 Dedo nemal iny majetok, lebo tento dom so zahradou. Vyplacali sme z ruky do ruky, chodili sme s peniazmi za tetami a ujami a ked sme im dali peniaze, hned podpisali papier, ze dom nechavaju svokre. V pripade, ze by som mala potvrdenia od nich, ze my sme vyplacali, nie svokra, da sa s tym nieco robit?

tinal
24. okt 2012

@pokecify Ale to mali pred notárkou spísať a nie podpisovať nejaký papier, že to nechávajú svokre. Takto sa nerobia právne veci. Tie potvrdenia by mal asi robiť advokát, lebo pochybujem, že si to budete vedieť spísať tak, aby to malo právne náležitosti a aj to obstálo v prípade nejakého súdneho sporu. Ale určite je to super mať nejaký doklad o tom, že ste vy vašimi peniazmi platili. A treba to spísať prípadne priamo na oboch podľa toho, či peniaze boli oboch alebo len manželove. 🙂 Ale radím ti, buď sa pustíte do toho, aby ste neprišli o všetko alebo kašlite na všetko. Lebo je to dlhý beh, ak svokra bude robiť problémy.

pokecify
autor
24. okt 2012

@tinal Peniaze sme davali obaja, manzel vacsiu cast ako ja, ale boli to nase peniaze, ktore sme si kazdy zarobili za slobodna. Cez znamu som si zohnala pravnika, mam dohodnute stretnutie po sviatkoch. Odist mozem akurat tak sama s detmi, aj to neviem kam. Manzel stale veri, ze ved sa nic nedeje, svokre to "len" dlho trva, ale urcite dom prepise.

tinal
24. okt 2012

@pokecify Tak ak manžel bude súhlasiť, tak spisujte papier tak, že ste dávali obaja rovnako a hotovo. A toho právnika Vám odporúčam, lebo sami to asi nezvládnete riešiť a tak isto modrý koník nevyrieši váš problém, aj keď tu bude 100 advokátov a asistentiek. 🙂 A odísť môžeš, ale môže to narušiť aj vzťah s manželom a to predsa nechceš. 🙂

sissmiss
24. okt 2012

@pokecify manzelovi sa mozno ani neda divit, ono je to neprijemne ked ho oklame vlastna rodina a este matka 😕 😕 😕 Priznat take cosi je ako priznat ze nie je milovany svojou matkou, to je trosku silne cafe. Ty si toho svedkom, vela muzov taketo daco neustoji len tak. Najlahsie bude oznacit teba ako vinnika, nie vlastnu matku a tak priznat to ublizenie. Takze nielen dom, ale mozno aj manzelstvo bude treba zachranovat. Skus napriek vsetkemu pred muzom nehovorit na jeho matku zle. Skus ist na to tak, ze nepovedz ze sa bojis ze to na vas neprepise, ale hovor o vasich detoch, ze aby oni z toho nieco mali, a tiez ze co ak sa svokre nieco stane, nedajboze, tak budu dedit vsetci jeho surodenci...proti nikomu nic nemas, ale bolo by to nespravodlive voci vam, vasim detom, ved ste ten dom so zahradou uz vyplatili a aj investovali do domu...a tak.
Chodte spolu za pravnikom, presne mu povedzte ako co je, ak mate k tomu nejake papiere, dokumenty, hocico napisane, podpisane, tak to tam vezmite, pripravte si dopredu otazky co sa budete potrebovat pytat, usetrite cas. A zhruba si rozmyslite co by ste asi tak chceli, a tiez sa ho spytajte na moznosti ake mate. A potom si to zvazte ci sa vam oplati do toho ist.

pokecify
autor
25. okt 2012

@sissmiss vdaka za radu, uvedomila som si, ze to tak moze vnimat a presne ako hovoris, nechce tomu verit a obvinuje mna, viem, ze to musi byt tazke, ked zisti, ze jeho matka ho nema rada, ale mne to bilo do oci uz aj pred svadbou, stale si z neho robila "popolusku" a ja nechapem ako to moze pripustit, zial nase manzelstvo je potrebne zachranovat, to som si uvedomila uz davnejsie, nastastie si to manzel uvidomil tiez a snazime sa a co sa tyka pravnika, urcite za nim ideme spolu a a uvidim co dalej, ja by som najradsej odisla a snazila sa zikat aspon tie peniaze, ktore sme uz do toho razili, no musim respektovat aj manzelov nazor

sissmiss
25. okt 2012

@pokecify este jedna vec. Ak by sa vam nakoniec nejakym zazrakom podarilo prepisat dom na vas, tak si predstav ze svokrovci ti tam pridu a budu chciet sadit. Ved dom a zahrada su vlastne uz teraz vase, vy ste zaplatili, a aj tak nedbali na to ze ste si nezelali sadit. Chodia si tam ako a kedy chcu ako si pisala. Takze tym ze to bude na vas napisane sa nic nezmeni. Skus nad takym mysliet. Skus najst nejake byvanie aspon 100km od nich a najsi tam nieco co vies ze by tvoj muz privital a postupne mu to predostri. Lebo tu vztahy nebudu ok. Vtedy ked si sa k nemu nastahovala a svokor volal nasrany ze co to ma znamenat, ako sa vtedy k tomu staval tvoj muz? Lebo ak bol vtedy viac na tvojej strane a menej na nich dal, tak by sa to dalo aj teraz trosku vyuzit.

maminuska
26. okt 2012

@sissmiss brrrr normálne ma striaslo, ja som toto mala tiež .

pokecify
autor
28. okt 2012

@maminuska a ako ste to vyriesili?

Strana
z2