Mala by som sa postarať o dcéru svojej kamarátky?
No takto... Moja známa ma požiadala, aby som sa jej nejaký čas starala o dcéru. Dievča má 14, s mojou dcérou sú najlepšie kamarátky. Dlhé roky bývame na jednom sídlisku. S jej rodinou sa poznáme, aj s otcom dievčaťa. Ide o to, že sa pred pár mesiacmi rozviedli a dlho sa nevedeli dohodnúť čo sa bytu týka. Vlastne to stále riešia. Byt je totiž spoločný a ex sa zaťal, že tam ostane. Známa s ním samozrejme žiť pod jednou strechou nechce. Majú ešte mladšieho syna. Známa sa teda rozhodla, že s ním odíde k rodičom do iného mesta. No len ešte je tu jej dcéra. Chodí tu do školy, má tu podanú prihlášku na strednú. Má tu kamarátov. A s otcom ostať nechce za žiadnu cenu, keďže majú otrasný vzťah. Známa teda netuší čo robiť. S ex neostane v žiadnom prípade, ale kým sa to celé vyrieši bude to trvať. Dievča nechce ísť s mamou k babke, ale nechce bývať ani s otcom. A tak teda došlo k návrhu, že by ostala dočasne u nás... Niekoľko dní, týždňov? To nikto nevie. Chodila by k mame na víkendy. Plus známa sa ponúkla, že bude za ňu platiť nejaké výdavky (samozrejme, aby ste si nemysleli, že pozerám hneď na peniaze, navrhla to ona sama). Mužovi to je jedno, chodí na služobky. Chcem pomôcť aj kamarátke aj dievčaťu, lebo obe poznám 10 rokov a viem, že aj mojej dcére by ublížilo keby prišla o najlepšiu kamarátku. Navyše u nás dievča beztak trávi veľa času a beriem ju pomaly ako vlastnú. No predsa... Neviem či sa dokážem starať o niekoľko týždňov o tri deti...
@anonym_autor Len aby sa sociálka nezačala zaujímať ako sa rodičia starajú o dcéru!
Môjho deda si takto zobrala jedna rodina spolužiaka k sebe, aby mohol chodiť do školy v meste, tiež bol v takom veku. To bolo 80 rokov dozadu. Do konca života si tí chlapi pomáhali. Ja by som do toho išla, ak máš priestor a tvoj vzťah s mužom to neohrozí. A ak mladá je zrelá na také niečo.
@sweaaa no lenze tu je klucove prave to 80 rokov dozadu, vtedy to bolo bezne, chudobnejsi pribuzni casto chodili byvat k rodine ci znamym kvoli vzdelaniu. To sa neda porovnavat s dnesnou dobou.
Ja by som do toho isla, veď píšeš, že ti je takmer ako vlastná, ale s tým, že jasné pravidlá by sa dohodli vopred.
Nielen s mamou, ale aj s dievčaťom..
Plus by mala kamoška jasný plán ako to bude riešiť časom.
Rozmýšľam, čo je to za hlúposť, že ty budeš zodpovedná.. zákonný zástupca nebudeš, žiadna právna zodpovednosť nevzniká tým, ze dieťa bude u vás bývať.
No baby mate z casti pravdu. No na druhej strane... Ono sa ľahko povie, ze sa mam starat o svoju rodinu a neriesit cudzie problemy. Lenže ja to dievča poznám od úplného malička. Ma to pri rodicoch tazke kedze myslia hlavne na seba. Uz dlhu dobu im to manzelstvo neklapalo a mala chodila k nam plakat lebo sa bala ked rodicia kricali. To bola snad este prvacka. Mimochodom mama podla vsetkeho nema financie na prenájom.
@anonym_autor tak, teraz čítam tento príspevok..
Nie, dieťa, ktoré mi prirástlo k srdcu by som nedokázala poslať preč.
Ano, možno to vypáli blbo, ale ja by som to musela aspoň skúsiť..
Nie navždy, ale aspoň kým skončí ZŠ..
No baby mate z casti pravdu. No na druhej strane... Ono sa ľahko povie, ze sa mam starat o svoju rodinu a neriesit cudzie problemy. Lenže ja to dievča poznám od úplného malička. Ma to pri rodicoch tazke kedze myslia hlavne na seba. Uz dlhu dobu im to manzelstvo neklapalo a mala chodila k nam plakat lebo sa bala ked rodicia kricali. To bola snad este prvacka. Mimochodom mama podla vsetkeho nema financie na prenájom.
@anonym_autor áno je to pre teba náročné, ale ak myslia hlavne na seba a je mama bez peňazí, môže sa stať, že sa jej "proste chce zbaviť". Čo urobíš ak si ju nebude chcieť vziať späť, nebudeš schopná ju financovať? Čo na to tvoj muž? K nám tak kedysi začalo chodiť dievčatko asi v 2. ročníku. Jeho mama bola ťažko chorá a boli rodičia aj trochu starší. Mala tuším dospelých súrodencov, ktorí mali vlastné rodiny. Dievča u nás začalo tráviť celé hodiny a nechcelo ísť, domov. Rodičia vyvolávali bola to veľmi nepríjemná situácia. Dieťa na mňa citovo namotávalo... musela som to proste "uťať" aj keď mi jej bolo nesmierne ľúto. Tiež som vyrastala v puberte s ťažko chorou mamou, tak som ju chápala, ale toto sa proste nerobí...
Urcite nie..a to ja pomáham ozaj nadmieru aj celkom cudzim.To neznamena len dať posteľ a stravu.to je hlavne aj právna zodpovednosť za cudzie dieťa.
@anonym_autor príspevky som len zbežne preletela, zdá sa, že drvivá väčšina je proti… Neviem, ako by som sa ja zachovala, ale zvážila by som.
Nemyslím si, že tým, že ju ubytuješ a postaráš sa o ňu preberáš za dievča zodpovednosť. Za dieťa sú stále zodpovední rodičia.
Mám kamarátku, kolegyňu, ktorá takto prichýlila 16 ročného chlapca, kamaráta jej syna. A to bolo problémové dieťa, rodičia rozvedeni, nezáujem o dieťa, v 16. odišiel z domu (tu v Kanade je to legálne, od 16 sa deti môžu odsťahovať od rodičov) túlal sa, nechodil do školy. Nakoniec si ho zobrali k ním domov, starali sa mu nielen o strechu nad hlavou, ale aj jedlo, vozili ho do školy. Rodičia nezáujem, ani bu, ani mu, ani peniaze. Žiaľ chalan to po roku začal zase flakať a odišiel od nich.
Ale áno,ako vidno, sú ľudia, ktorí prichýlia aj cudzie deti.
A co v pripade, ze jednoducho dievcata uz kamaratky nebudu. Je jedno z akeho dovodu. Potom co? Bude u niekoho doma cudzie dieta, lebo nebude mat kam ist? Alebo ju poslu k matke, ktora ju sama dala cudzim ludom. Je uplne jedno, kolko a co sa udeje, vzdy je to cudzi clovek. Ked bude chora, pride matka zineho mesta aby isli k lekarovi? Na rodicovske tiez? Mne to pride ako z filmu, ze si to takto lahucko niekto predstavuje. Ze nech sa mi o dieta ini postaraju, ja nemam peniaze. Nech ju zivi, sati a financuje ten co na to ma. Lebo ved u kamaratky moze byt.
Ja by som to zas urobila, ak poznám povahu toho dievčaťa a sedíme si a vieš zhruba, čo od nej môžeš čakať. Veď 14 ročná, to už nie je žiadna záťaž, ale veľká pomocníčka. Aspoň moju 11 ročnú tak vnímam. Ma veru divných rodicov, sorry, aj matku, že si nevie najst takú prácu, aby zaplatila byt? Brala by som ich ako sociálny prípad.
Podľa mňa získaš akoby ďalšie dieťa, ona si to bude určite pamätať. Predpokladám, že dieťa v tom veku bude na víkendy tam cestovať skôr menej a menej, vtedy začínajú byt kamaráti dôležitejší a keď u teba nájde pokojne prostredie, som si takmer ista, že nebude chodiť niekam, kde panuje generačný konflikt (tiež takmer zaručené, pohnútky jej matky proste nechápem).
Na Slovensku možno nie bežne, ale ja sa veru bežne stretávam s takými prípadmi aj v style, že rodičia bývajú v Turecku a 9 ročná kamoska mojich deti u nejakých ich kamarátov tu (a tu to má skvelé).
Das podľa mňa pekný príklad deťom. Nechápem, prečo sa tak báť zodpovednosti.
@anonym_autor ma 14. No je to ťažké. Ale ak máte dosť miesta áno. Pomohla by som kamarátke takýmto spôsobom… a tiež samozrejme sama by som navrhla že ti budem dávať peniaze aby u vás nežila zadarmo to je asi úplne samozrejme. A áno ak sa majú radi. Sú bezproblémové. Dobre sa učí. Kamarátke by som takto pomohla.
@anonym_autor tak ja by som do toho isla, strednu skolu si vie vyriesit potom = internatom ak mama nebude mat veci poriesene... cize tyzdne, mesiace. .bude to max par mesiacov... u mna by bola tak ako na internate, s mamou v kontakte, mama nech si na dialku ale riesi ucenie a kontrolu tychto veci, ja zariadim ze po skole su doma, najedene, vyspate, obriadene.. ved deti pridu po skole domov, aj tak su stale spolu... predpokladam, ani tvoja dcera ani ta jej kamoska domov frajerov nenosia :DDD mam doma 14r babu...
TReba riesit aj to, ze ako sa pripravuje na prijimacky, monitor.. ci to ona ako mama nema potrebu kontrolovat, lebo to ja nedavam ani pri tej jednej mojej.
este by som mala obavy aby nebol problem s otcom.. lebo ked si predstavim moju dceru, ak by som odisla mimo mesto a dceru nechala u kamaratky, nesuhlasil by,a si by ju za usi dotiahol domov :D
@anonym_autor ma 14. No je to ťažké. Ale ak máte dosť miesta áno. Pomohla by som kamarátke takýmto spôsobom… a tiež samozrejme sama by som navrhla že ti budem dávať peniaze aby u vás nežila zadarmo to je asi úplne samozrejme. A áno ak sa majú radi. Sú bezproblémové. Dobre sa učí. Kamarátke by som takto pomohla.
@darinkal to nie je pomoc že dieťa v puberte príde o brata, mamu, otca a ostane vychovávaná u cudzích
@estellas ani mne. Cele je to fake tema. Toto sa moze stat vo filme alebo v serialy a nie v realite.
@anonym_autor nech ide na internát
Fuu, no mne sa to nezdá ako dobrý nápad.
Tu je podľa mňa najdôležitejšie čo by si to tom myslel jej otec. Bez jeho súhlasu aby som na to ani len nepomyslela. Ak keby s tým súhlasil, tak by to bolo komplikované. Predsa je to stále dieťa a za ňu majú byť zodpovední rodičia nie kamarátkina mama.
Ja si myslím, že otec by to veľmi ľahko vedel obrátiť proti tebe. Ak by sa jej niečo stalo, tak by ešte z jej matky urobil zlú ženu ktorá sa nepostarala o jeho dieťa.
Povedal by, že matka dala jeho dieťa k cudzej žene.
Ty by si mala problém, že si na ňu nedala pozor.
@estellas ani mne. Cele je to fake tema. Toto sa moze stat vo filme alebo v serialy a nie v realite.
@muchotrafka298 Ak by to bola reálna téma tak, chudák dieťa. Divné mi to príde že žena by dala svoje dieťa kamarátke na dlhý čas.
Neviem, či čítam iné info, ale vy to tu niektore ženiete do extrému. Jej otec býva v tom istom meste, matka bude bývať možno v susednom meste. Keď bude treba podpis rodiča, súhlas, dieťa ochorie, tak hádam jeden z rodičov to príde vyriešiť. Tu sa už odvíja dráma, akoby sa rodičia vzdávali dieťaťa a sťahovali sa obaja minimálne do Ameriky a prerušovali akykolvek kontakt s dieťaťom a autorkou.
Ja som zažila niečo veľmi podobné, akurát som bola taká sprostá, že som súhlasila. Skoro identická situácia, dcérina kamarátka už od škôlky, zomrela jej mama, otec sa odsťahoval 80 km od bydliska a aby dievča mohlo dokončiť ZŠ (bola v poslednom ročníku a bolo to cca vo februári), tak mi jej bolo ľúto a zobrala som ju k nám. Dievča bolo veľmi slušné a nekonfliktné, akurát také maličkosti - napr. keď som povedala, že ideme upratovať (spoločne tu žijeme, spoločne upratujeme) ona odišla k babke, keď bol rad na nej s desiatou, tak radšej dala každému jedno euro, nech si kúpi desiatu (potom aj moje deti odmietali robiť desiatu, že nech im dávam peniaze) a takto nenápadne rušila moju autoritu. Každé ráno vstala, umyla si vlasy a chystala sa do školy, až kým som raz neprišla zo sluzobky skôr a ona bola doma a nie v škole. Skrátim to: ona vôbec nechodila do školy, hneď ako som odišla do práce, tak si ľahla späť do postele a celý deň pozerala seriály. Moje deti boli v strese, lebo ju museli kryť a zároveň im bolo blbé mi klamať. Čo mňa extrémne naštvalo, bolo keď som si spomenula, ako mi rozprávala čo bolo v škole a pritom v nej vôbec nebola. Poslala som ju naspäť k otcovi. Na začiatku aj on, aj jej babka, že akí sú mi vďační, ale v realite neposlali na ňu ani cent, všetko som platila ja (a to som bola samozivitelka, takže naozaj som mala málo peňazí a museli sme sa ešte viac uskromniť) a vrchol bol, keď mi jej babka asi rok potom, ako som ju poslala naspäť k otcovi zavolala, že na mňa dáva trestné oznámenie, lebo sa dopočula, že keď jej vnučka bývala u mňa, tak vraj brala drogy a naozaj to trestné oznámenie na mňa aj dala. Takže ti radím, nie je to tvoja zodpovednosť, tak sa do toho nemiešaj. Aj jej mama sa môže prekonať a do vysporiadania bytu tam zostať bývať, keď tak veľmi chce, aby jej dcéra neprišla o kamarátov
Neviem, či čítam iné info, ale vy to tu niektore ženiete do extrému. Jej otec býva v tom istom meste, matka bude bývať možno v susednom meste. Keď bude treba podpis rodiča, súhlas, dieťa ochorie, tak hádam jeden z rodičov to príde vyriešiť. Tu sa už odvíja dráma, akoby sa rodičia vzdávali dieťaťa a sťahovali sa obaja minimálne do Ameriky a prerušovali akykolvek kontakt s dieťaťom a autorkou.
@sisaka ale toto je Slovensko a nie Kanada. Tu su veci uplne inak nastavene. A preto je cele toto jeden vymyslanec. Ziadna matka si nemoze len tak dat dieta kamaratke, odlozit ako v tomto pripade.
Ja som zažila niečo veľmi podobné, akurát som bola taká sprostá, že som súhlasila. Skoro identická situácia, dcérina kamarátka už od škôlky, zomrela jej mama, otec sa odsťahoval 80 km od bydliska a aby dievča mohlo dokončiť ZŠ (bola v poslednom ročníku a bolo to cca vo februári), tak mi jej bolo ľúto a zobrala som ju k nám. Dievča bolo veľmi slušné a nekonfliktné, akurát také maličkosti - napr. keď som povedala, že ideme upratovať (spoločne tu žijeme, spoločne upratujeme) ona odišla k babke, keď bol rad na nej s desiatou, tak radšej dala každému jedno euro, nech si kúpi desiatu (potom aj moje deti odmietali robiť desiatu, že nech im dávam peniaze) a takto nenápadne rušila moju autoritu. Každé ráno vstala, umyla si vlasy a chystala sa do školy, až kým som raz neprišla zo sluzobky skôr a ona bola doma a nie v škole. Skrátim to: ona vôbec nechodila do školy, hneď ako som odišla do práce, tak si ľahla späť do postele a celý deň pozerala seriály. Moje deti boli v strese, lebo ju museli kryť a zároveň im bolo blbé mi klamať. Čo mňa extrémne naštvalo, bolo keď som si spomenula, ako mi rozprávala čo bolo v škole a pritom v nej vôbec nebola. Poslala som ju naspäť k otcovi. Na začiatku aj on, aj jej babka, že akí sú mi vďační, ale v realite neposlali na ňu ani cent, všetko som platila ja (a to som bola samozivitelka, takže naozaj som mala málo peňazí a museli sme sa ešte viac uskromniť) a vrchol bol, keď mi jej babka asi rok potom, ako som ju poslala naspäť k otcovi zavolala, že na mňa dáva trestné oznámenie, lebo sa dopočula, že keď jej vnučka bývala u mňa, tak vraj brala drogy a naozaj to trestné oznámenie na mňa aj dala. Takže ti radím, nie je to tvoja zodpovednosť, tak sa do toho nemiešaj. Aj jej mama sa môže prekonať a do vysporiadania bytu tam zostať bývať, keď tak veľmi chce, aby jej dcéra neprišla o kamarátov
@barbora01 ja dufam, ze tvojim pribehom sa tu samaritankam oci otvoria. Ze aj mila zlata baba co ju poznas od skolky Ti moze narobit problemy. Ja len dufam, ze vsetko dobre dopadlo.
@sisaka ale toto je Slovensko a nie Kanada. Tu su veci uplne inak nastavene. A preto je cele toto jeden vymyslanec. Ziadna matka si nemoze len tak dat dieta kamaratke, odlozit ako v tomto pripade.
@muchotrafka298 ako nemôže? Kto jej v tom zabrani?
A áno,problémy nastať môžu. Nemusia.
Každý prípad je iný. Hlavne do toho neist s veľkými očami a s cistou naivitou.
@muchotrafka298 ako nemôže? Kto jej v tom zabrani?
A áno,problémy nastať môžu. Nemusia.
Každý prípad je iný. Hlavne do toho neist s veľkými očami a s cistou naivitou.
@beronsche ze by otec napriklad? Ma rovnake prava na vychovu ako matka. Ja som poznala osobne rodinu, kde bola rozvedena matka so synom. Ona zomrela. Mala sestru s ktorou bola v kontakte, syn ju poznal, bola jeho teta. To bolo malo na to,aby dostala chlapca do opatery.dostal ho jeho otec, co ani nevedel, ako sa chlapec vola. Lebo sa nestaral. Ale bol otec a dovidenia. A argument ze pride dievca o kamaratov. Tak nech pani zostane v meste, najde si byvanie a deti budu spolu.
@barbora01 ja dufam, ze tvojim pribehom sa tu samaritankam oci otvoria. Ze aj mila zlata baba co ju poznas od skolky Ti moze narobit problemy. Ja len dufam, ze vsetko dobre dopadlo.
@muchotrafka298 dopadlo to dobre, len ja som sa cítila zle, že som sa nechala oklamať 14 ročným deckom, ale zas odvtedy som prestala byť samaritán, prestala som brať zodpovednosť za život iných a žije sa mi lepšie, dokonca sa niektorí využívači niekam vytratili
@muchotrafka298 pocuj, aj moje 2 slovenské deti budú tento rok mozno 6 týždňov - 2 mesiace s mojimi kamarátmi - a to sa prestriedajú pri nich viacerí tak po 2 týždňoch, aby dokončili školský rok zatiaľ čo ja porodim v komforte Európy. A nemala som ani takéto reakcie ako v diskusii, v mojom okruhu je bežné, že si pomáhame aj takto veľa
@muchotrafka298 dopadlo to dobre, len ja som sa cítila zle, že som sa nechala oklamať 14 ročným deckom, ale zas odvtedy som prestala byť samaritán, prestala som brať zodpovednosť za život iných a žije sa mi lepšie, dokonca sa niektorí využívači niekam vytratili
@barbora01 a to decko si poznala dlhe roky, verila si mu, zobrala ho k sebe. Matka samozivitelka a oni ti nedali ani cent, lebo ved sa staras. Nezaujimalo ich, ci mas dost.
@barbora01 a to sa jej nedalo hneď zo začiatku zatrhnúť 1€ namiesto tej desiaty? “Nie, takto to u nás nefunguje”. A pre deti podľa mňa dobrá situácia na sebarozvoj. Spravila by som z toho ponaučenie, či sa oplatí kryt niekoho alebo radšej voliť pravdu? Tieto situácie ich posunu dalej v živote. Jasne, že sa nedá očakávať ideálne spolunažívanie, život s deťmi ma presne aj tieto stránky
@beronsche ze by otec napriklad? Ma rovnake prava na vychovu ako matka. Ja som poznala osobne rodinu, kde bola rozvedena matka so synom. Ona zomrela. Mala sestru s ktorou bola v kontakte, syn ju poznal, bola jeho teta. To bolo malo na to,aby dostala chlapca do opatery.dostal ho jeho otec, co ani nevedel, ako sa chlapec vola. Lebo sa nestaral. Ale bol otec a dovidenia. A argument ze pride dievca o kamaratov. Tak nech pani zostane v meste, najde si byvanie a deti budu spolu.
@muchotrafka298 ok, ale o tom tu rec nebola. Takže z toho vychádzam, že jemu je to šuma fuk..
Plus píšeš, že na Slovensku sú veci inak nastavené... Akoby sme tu mali nejako ošetrené, ak dieta nebýva do zak.zastupcami. to nie je pravda.
Ak to otcovi vadiť nebude, môže dieťa úplne pohode bývať u cudzích (bývať, nie byť právne zverené), za predpokladu, že nevynechava školu, ani lekárske prehliadky, je o neho postarané a nevykazuje žiadne známky zanedbávania, či zneužívania. V takom prípade nie je dôvod, aby to niekto cez úrady riešil...a ani nik nebude.

urcite by som do toho nesla, ty budes zodpovedná ak sa niečo stane? zhorsia znamky? vyspí sa s niekým a otehotnie? ak bude mat uraz? s trvalymi nasledkami ...... zvaz aj druhu stranu ako pomoc kamaratke. nemozes orevziat zodpovednost za cudzie dieta. ak ti raz nepride v noci domov? ci budes robit? vies si predstavit tie vycitky od matky?! a oar dni?? tyzdnov??? blbost, ked riesi strednu skolu v danom meste... min. na 1/2 roka kym neskonci 9r. a potom intrak. drzim palceky v rozhodovani
@kacena4 Ano, cudzie dieta, ktore nepoznám by som nezvazovala. Ak to je dieta, ktore je u mna od mala, mam ho rada, poznam ho a uz teraz je u nas casto, pozerala by som na to inak. Predstavim si svoju neterku, ktora ma 13 rokov a travi u nas cast letnych prazdnin. Tiez je tu moznost urazu, choroby, zodpovednost za nu. Ale ak by zrazu taka poziadavka prisla aj na dlhsie, asi by som z lasky ku nej ju minimalne zvazila.. Ale to uz zavisi na autorke, ktora riesene dievcatko i rodicov pozna..