icon

Malá tuláčka. Ako by ste sa zachovali?

lenusiatko
3. sep 2013

Byvame v celkom slusnom panelaku, kde je tak do 30 rodin, takze ludia sa tu poznaju dobre, zdravia sa, porozpravaju sa. V okoli zije vela rodin, takze ihriska su cele dni preplnene detmi a zacalo sa tu potulovat male asi 5 rocne dievca, samozrejme bez rodicov. S prekvapenim som zistila, ze zije v nasom vchode, urcite tu nebyvala dlho, lebo ju registrujem len par mesiacov. Toto dievcatko sa zacalo kamaratit s mojou dcerou a akosi sa stalo samozrejmostou, ze ked ide von, zatuka nam na dvere, aby sme isli von. Zacala som si ju viac vsimat a najma sa jej vypytovat. Nevie mi povedat, ci ma 5 alebo 6 rokov a nechce/nevie povedat ani svoje priezvisko. Rano odide von, niekolokrat za den zazvoni mame, akoze sa hlasi a tula sa dalej. Cez obed ide do potravin, kde musi prejst cez cestu, nakupi si sladkosti, ktore potom rozdava na ihrisku detom. Ked je vonku zima, beha len v kratkych rukavoch a sukni. Podla mojho nazoru je podvyzivena, lieta sice ako drak aj na bicykli, aj po preliezkach, fyzicky je zdatna az moc. Taka mala divozienka. Ked sa s nou dam do reci, parkrat sa ma pytala, preco chodim von s detmi (maju 3 a 5 rokov) a nepustim ich samych a vkuse na nich kukam. Ked som jej to vysvetlila, asi ma moc nepochopila. Myslim, ze jej chybaju nejake zakladne zrucnosti, ale pritom nie je hlupa, ma proste take vychovne okno. Zacala som zistovat, ze co su zac ako rodina. Pochopila som, ze v byte byvaju na striedacku asi 10 ludia, ona ich vola ujo, teta, mama, tato, brat, atd. Jej mama nevyzera ako nejaky socialny pripad, chodi von s kocarom, maju asi tak rocneho chlapca, ale sa nezdravi, ani nekontaktuje, hoci vie, ze jej dcerka je ako keby s nami vonku a my sme vlastne taky zadarmo dozor. Nedavno sa tu objavil aj otec, ktory vyzera tiez byt normalny, nic napadne. Ked sa malej vypytujem, kde je v skolke, povie mi, ze bude chodit tam, kde aj moja dcera. Nevie povedat, k akej chodi lekarke a kde, proste ju vyzvedam, ale ona nepovie. Ked som sa jej pytala, ako oslavovali jej narodeniny, zacala teatralne vysvetlovat, ako dostala tortu a vsetci jej spievali a tlieskali, to bolo jasne klamstvo. Inak je celkom normalne oblecena, az na to nevhodne pocasie, ked som jej povedala, aby jej mamina namiesto slapiek dala na ihrisko, nejake pevne boty, na druhy den doficala v novych balerinkach. Bolo leto, bola stale vonku, este aj cez obed, celkom ma prekvapilo, ze kazdy den mala zbalenu plnu tasku (a velmi peknu) plnu hraciek a vselijakych somariniek. No a potom sa stala jedna vec. Moja dcera chodi von s kocarom, v ktorom ma 4 cernosske babiky. Su to jej deti, vkuse ich vlaci so sebou a v zapale velkej hry so vsetkymi moznymi a nemoznymi detmi na ihrisku, jedna babika zmizla. Moja dcera chytila obrovsky hisak, strasne plakala, cela sa triasla, prosila cele ihrisko, aby jej babiku vratili. Tak som vymyslela, ze vytlacim papieriky s textom, ze kto omylom (mohlo sa stat) nasiel takuto babiku, nech ju vrati + telefonne cislo. Mali sme pokazeny cely den, mala plakala snad 3 hodiny. Potom vecer sme isli domov a po ceste sme stretli tuto nasu malu susedku. Vzdy sa pristavila, baby sa stiskali, rozpravali si a tentokrat nam susedka zacala utekat, mala so sebou bicykel, sadla nan a zdrhala. Nieco mi zaplo a vyletela som za nou, najma ked som videla tu obrovsku tasku, ktoru vlaci stale so sebou. Zastavila som ju len tak, ze som ju poprosila, nech neleti, ze sa jej iba nieco chcem spytat. Poprosila som ju, nech mi ukaze, ake hracky ma v taske. Vtom z nej vyletelo, ze ona si od mojej dcery pozicala tu babiku. Prve co som bola schopna urobit, babiku som zobrala a povedala jej, ze si neprajem, aby viac klopala na nase dvere, pytala s k nam na navstevu, ze to budem musiet povedat jej mamine. Isla som teda zaklopat na dvere tej zvlastnej rodiny, otvorila mi nejaka prispata teta, ze malej mamina nie je doma, tak som jej slusne vysvetlila, co sa stalo a aby malej vysvetlila, ze ked si chce nieco poziciat, musi poprosit a nie ukradnut. Este som ju poziadala, aby malu nepustali samu von, ze ludia su dnes zli a moze sa jej rychlo nieco stat. Na to moj manzel stretol este aj malej tatina, tak mu tiez povedal, co sa stalo, naco tato reagoval, ze on chodi do roboty (asi to nepochopil). Chcela som tak trochu tu malu riesit, uz ma napadlo, ze sa na nu spytam mojej lekarky, alebo na urade skolstva, ale ked oni maju na schranke napisanych asi 7 priezvisk, tak neviem, ktore je jej. Na to uz zopar detom na ihrisku zmizli hracky, dokonca kocar pre babiky, nam zase formicky a vsetky mozne veci, ktore si deti nosia von. Uz mi jedna mamina hovorila, ze nasa mala susedka im nieco potiahla. Neviem sa vymotat z tejto situacie, o to je to horsie, ze ta mala vlastne za nic nemoze. Uz som ju videla parkrat vonku s tatom, asi mu nieco doslo, ale aj tak ma napadaju scenare, ze si ju niekto vyhliadne, nieco jej spravi, alebo uz ju viac neuvidim, proste ma to hryze. Ked sa tak sama flaka cele dni, kamosi sa uz s velkymi chalanmi ☹ . O to viac, ze toto spravila mojej dcere, ktora sa akosi nevie spamatat z toho, ze kamaratka jej nieco ukradne, mala som dost problem jej to vysvetlit. A este perlicka na zaver : pred rokom bola nas vchod chyteny od plostic. Dlho sa do deratizovalo a vysetrovalo, stalo to vela penazi, ktore zaplatilo spolocenstvo vlastnikov a nakoniec sa zistilo, ze povodcom je tato rodinka. Ako sa vobec tvarit a spravat ??? Malu vidim stale na ihrisku, vyhyba sa nam, ale stale na nas pozera, je mi z toho tazko, je to chudatko ...

Strana
z5
argyro
5. sep 2013

@lenusiatko pre začiatok by som ju vzala k nám domov sa najesť. Keď vidíš, že je vonku 38 stup, ona zvoní mame, tá ju odbije, ty ju pošleš hore a o 2 min je vonku bez vody - nenapadlo ti dať jej napiť, najesť? Čo sme to za ľudia 😖 Prepáč že takto začnem zhurta, napokon úplne ľahostajná nie si, zaujíma ťa osud dievčatka, prišla si si po rady.. Tak teda moja rada je - vidíš, že dievčatko je podvýživené? Daj jej najesť, napiť! Ak vidíš, že vonku je zima a behá len v tielku, daj jej svetrík.. Darmo ju posielať domov, ešte si nepochopila, že doma jej nič nedajú a jediné čo chcú je zbaviť sa jej? A čo vlastne bude robiť v zime? Tiež celý deň vonku??
Sociálku by som nevolala, hlavne, ked tam už niekoľkrát bola a očividne nezasiahla. Vôbec by som sa na sociálku nespoliehala. Skôr by som tomu dievčatku pomohla ako najviac by som vedela.
A "krádež" bábiky? Ved si predstavte, že ste na jej mieste - doma vás nechcú, ste odkázané túlať sa vonku, v 5. rokoch sa samy stravovať.. to dievčatko musí mať veľa sily, že je ešte stále usmiate a dokáže sa o seba postarať. Kto ju mal podľa vás naučiť, a kedy, že iným deťom hračky brať nesmie? Tak aká tu krádež... navyše tá reakcia nezodpovedala naučenej zlodejke - taká by sa tvárila akoby nič a neutekala preč.. ale toto dievčatko sa očividne cítilo vinné.. sorry, ale doma ju nechcú, vonku ju odsudzujú za to, že ukradla bábiku.. smutný život 😒

sisaha
5. sep 2013

este dodam, ze keby mala socialka odoberat vsetky deti na zaklade udani, tak by kazdej druhej rozvedenej, rozidenej matke museli zobrat deti, lebo ich ex sa rozhodol, ze sa im pomsti... To, ze tam socialka kedysi bola, neznamena, ze tu rodinu musi mapovat stale..medzitym sa narodili dalsie deti.. Staci ich proste upozornit a oni preveria situaciu.. A ak je to naozaj tak, ze matke je šum a fuk čo robi decko 11 hodin vonku a nezaujima sa o nu, tak by jej skutocne bolo lepsie niekde inde.. Ale na to su tu iní kompetentní, ktorí majú aj iné možnosti preverenia osôb. ja osobne si neviem predstaviť, že by som robila strážneho psa cely den a robila si čiarky koľkokrát dieťa bolo doma, koľkokrát dostalo najesť.. Úrady vedia zistiť či dieťa bolo na zápise do prveho ročníka, či školu navštevuje, či chodí na prehliadky k pediatrovi.. To nie je ulohou lenusiatko

lenusiatko
autor
Autor odpoveď zmazal
bipsy
6. sep 2013

@lenusiatko tvoja mama si zasluzi obdiv, urobila pre cudzieho cloveka co bolo v jej silach, to, ze to nevyslo, rozhodne nebola jej chyba...
Pokial naozaj chces tomu dievcatku pomoct, myslim, ze nejaky kompromis v tom, co pise
@argyro by sa urcite dal najst...
Trosku akoby bolo citit z tvojho prispevku, ze sa obavate o vasu panelakovu idylku, ktoru vam svojou pritomnostou a sposobom zivota tato rodina narusa....a to dievcatko je vam najviac na ociach, no ono bohuzial nemoze za to, do akeho prostredia sa narodilo....
Trosku na zamyslenie:"Na jedno jsem vždycky věřil. Že nás Pán Bůh udělal všecky stejné. Jeden je bílý a druhý černý. Jeden je krásný, anebo poďobaný od neštovic. Ale všem je nám zima, když venku mrzne, a všichni se potíme, když praží slunce. A všichni musíme dýchat, abychom se neudusili. A všechny nás nakonec odvezou. Jinými slovy, všichni jsme smrtelní. I nesmrtelní. Ale pro tohle nesmíme jeden z druhého dělat otroka. Pro tohle každý, ať jeho táta byl prezident nebo dráteník, musí mít stejnou příležitost žít plný život. Nikdo si nesmí myslet, že je něco víc nebo lepšího než ten druhý. Možná že toho má víc v makovici, možná že nosí lepší košili, že má fortelnější ruce, možná že má větší bicepsy.

Ale tohle všechno ho jenom zavazuje, jenom zavazuje, aby toho udělal tím víc. Tím víc pro ty s menšími bicepsy a s horší košilí. Jenže tomuhle můžou věřit a rozumět jenom ti z lidí, kteří mají rádi lidi.

Mít rád lidi a milovat lidi, to je celé tajemství a jediný recept na štěstí a to platí pro všechny.
Pro mě, pro vás, pro celý svět.

Jan Werich"

lenusiatko
autor
Autor odpoveď zmazal
mamalina
6. sep 2013

@lenusiatko ak mala hovorila pravdu, rodina by sa vraj mala stahovat prec, do nejakeho domu...

lenusiatko
autor
7. sep 2013

@mamalina
To ona rozprava stale, bohvie, co jej doma narozpravali, mne uz take veci porozpravala, ze ziram, na 100% neverim tomu, ze sa budu niekde stahovat ...

janickacrazy
7. sep 2013

@lenusiatko no ak ju nechajú takto behať celý den vonku aj v zime a len v nejakom tričku, tak by som tú sociálku asi zavolala

argyro
9. sep 2013

@lenusiatko aspon poziadaj admina, aby odstranil tvoj prispevok, v ktorom uvádzaš presnú lokalitu, v ktorej sa dievčatko pohybuje - naozaj nerozumný krok na stránke plnej pedofilov.. 😖

jasminet
9. sep 2013

@lenusiatko ja som takto u nas stretavala na ihrisku 2 deti, surodencov, asi 2,5 a 5 rocne deti. obe este za mrazov chodili bose, sople pod nosom, ta mala prebiehala cez cestu, raz ju len tak tak nezrazilo auto, matku som videla jediny raz a od pohladu fetacka.
vravela som muzovi, isiel sa so mnou pozriet ci neprehanam a nakoniec sme zavolali policajtov, ze male deti bez dozoru na ulici. odvtedy ked nic ine, tak na tom ihrisku ich aspon niekto "strazi", vzdy niekto dospely je s nimi aj ked je to kazdy raz nikto uuuuuplne iny.

argyro
9. sep 2013

@lenusiatko presne ako píšeš: "nie som jej matka a nenesiem za ňu zodpovednosť" - v tomto s tebou ani na okamih nepolemizujem, to je technicky vzaté pravda. Mne je len smutno, kam speje toto ľudstvo, keď si jeden človek nájde tisíc dôvodov prečo by nepomohol malému dieťaťu, ktoré je očividne hladné nielen po jedle ale po láske, starostlivosti a všetkom, čo by malo dostať automaticky. Kritizuješ jej rodičov, nechceš ich kryť, priniesli vám do domu ploštice.. ale čo s tým má to dievča? Z toho, čo si vymenovala, za čo konkrétne je zodpovedná tá malá? Čím sa ona voči tebe previnila, môže vari ona za to, že jej otec ťa nezdraví? Tvoj príspevok je plný alibizmu, bojíš sa jej ukázať čo máte doma, lebo by vás mohli vykradnúť, nechceš "kryť" jej rodičov.. ako to mám chápať, že ich nechceš kryť? čiže necháš radšej tu malú nech umrie hladom aby potom všetci videli, že jej rodičia ju utýrali? potom budeš spokojná že si ich "nekryla"? A či zmeníš jej pdovýživu ak jej dáš párkrát najesť? To neviem, ale jedno viem iste - ak neurobíš nič, tak sa tu len hráš na niekoho, komu na nej záleží a v skutočnosti ti záleží len na sebe samej.
"Miluj blížneho svojho ako seba samého" /nie, nejdem sem ťahať náboženstvo, len sa mi to sem hodí. A milé ženy, blížneho neznamená členov rodiny - ale človeka, akéhokoľvek iného človeka.
Škoda, že väčšina ľudí už miluje len samých seba.

bebsi
9. sep 2013
https://www.youtube.com/watch?v=yUSzQBaWq0Q

Jedina rozpravka, pri ktorej som kedy plakala...
Dievcatko so zapalkami...

malena
14. sep 2013

@argyro veľmi pekne si to napísala, tiež by som sa tomu chúdatku snažila pomôcť aspon tým, že jej dám najesť a oblečenie, musí to byť pre nu strašné, ako doma na nu kašlú, ...a tú sociálku by som kontaktovala napriek všetkému, anonymne, nech zasiahnu, lebo zavoláš televíziu, že si neplnia svoju povinnosť.Ze dievčatko môže skončiť zla, ako v prípade Lucky čo ju utýrali k smrti.
Nebudme ľahostajní !!!

kiki68
16. sep 2013

Holky a od coho mame socialku potom?tu by som hned kontaktovala,nech sa na mna nikto nehneva,ale nam by tu sem tam bolo treba naozaj prisnu socialku,co hned berie dieta bez pardonu. Hlavne pre tieto pripady. Asi to dieta skonci v nejakom krizovom centre,alebo v decaku,ale aspon neskonci ako mladistva narkomanka a prostitutka. Ja som sa do niecoho takehoto miesala raz,tiez som chcela dobre,uz nikdy viac,iba som si skomplikovala zivot,uz by som to riesila anonymne cez socialku. Prave po tom pripade tej Lucky by si socialka mohla dat lepsi pozor a nejak to osefovat.

malena
18. sep 2013

a viete čo ja? ja sa vždy zamiešam do niečoho kde vidím nejakú krivdu a hlavne pokiaľ ide o deti, ale nevadí mi to, ked mi niekto vynadá, že čo sa starám, lebo som rada, že aspoň vidia, že si to ostatní všimajú, že ich počínanie nie je ostatným ľahostajné. Nejakú tú urážku predsa prežijem.

siu04
2. apr 2023

@lenusiatko ako toto dopadlo?Náhodou som našla a celkom ma to zaujalo.

elizita
2. apr 2023

@lenusiatko ahoj,isto sme tu viaceri zvedaví

malinka158
2. apr 2023

.

zuzu1304
3. apr 2023

@siu04 aj mňa to zaujima

ouwecka
4. apr 2023

@lenusiatko po 10 r som narazila na tuto temu, zaujímavé..ako to nakoniec dopadlo?

ankare
4. apr 2023

@severanka96 preboha,to fakt chceli uniesť Tvojho syna? V akom meste žiješ? Boli na aute dakom?

vierkainka
5. apr 2023

Aj mňa zaujíma ako to dopadlo.

bambieblue
5. apr 2023

@lenusiatko Mne to celé co pises pride ako vymyslené, podla toho jako a co pises

zuzanka.zuzu
5. apr 2023

(koment nie je priamo k autorke a tejto situácii spred 10 rokov ale skôr k niektorým diskutujúcim) mne sa ohromne páči "anonymne ju udaj" 🙏😂 jooooj nič sa nezmenilo, udavači fungujú stále a toto sú presne tie tetky čo sa do všetkého montujú len už to nie je na dedine pred kostolom, ale sú porozliezané po sídliskách a tvária sa ako moderné mamičky 😀 a najhoršie je, že ani nemajú odvahu sa podpísať pod tú špinu, len anonymne, ublížiť a tvária sa ešte ako spasiteľky... hnus.

Strana
z5