icon

Malé deti a odchod otca do zahraničia

11. okt 2022

Chcem sa opýtať, tie ktoré máte skúsenosť, poprípade môže byť len osobný názor, poprípade názor vašich manželov.
Muž prišiel o robotu, a chce odísť do zahraničia, z tým, že bude preč niekoľko mesiacov možno aj pol roka. Máme 2 malé deti do 3 rokov. Ja tým nie som nadšená, aby tak dlho nevideli svojho otca, ale partner sa bojí, že vzhľadom na infláciu a terajšiu situáciu, nás neuživí, ak ostane s nami doma. Aký máte názor na robenie muža malých detí ďaleko od rodiny? Zbytočne preháňam, alebo mám reálne obavy, že to pre deti nebude najvhodnejšia situácia. Áno, niektoré ženy majú malé dieťa a nemajú partnera, ale to je iný prípad. Skôr ma zaujímajú manželské/partnerské páry, ktoré takto fungujú. Ďakujem krásne.

stanno
Autor odpoveď zmazal
nadazdi
11. okt 2022

@mandzula načo to komentuje niekto kto to nezažil nechápem, ja sa odborníčkou nerobím, ale keď raz autorka napíše, že chce niekoho, kto to zažil, tak neviem čo sa sem 200 sliepok zbehne a vyprava a psychike dieťaťa a pokazenom vzťahu..

mandzula
11. okt 2022

@nadazdi myslim, ze tymto je povedane vsetko.

lenka2232
11. okt 2022

@nadazdi je rozdiel 2 mesiace a pol roka

natalala
11. okt 2022

Ja si neviem predstavit tak zit a mat vztah na dialku. Na vasom mieste by som deti dala do skolky/jasliciek a pracovala by som ja aj manzel.
Mne to pripada, ze manzel to zivenie rodiny ma tak trosku ako vyhovorku a trosku mu uz lezie zivot s 2 malymi detmi na mozog 🙈 kedze podla toho co pises si ani neskusal najst pracu tu a nie je velmi ochotni robit kompromisy.

ada12345
11. okt 2022

No pozri, bazirovat na planoch stanovenych pred svadbou a drzat sa ich zubami nechtami bude smerovat akurat tak k rozvodu. Ludia sa vyvijaju, menia, okolnosti sa menia. Chce to z tvojej strany trosku viac flexibility a otvorenosti novym veciam. Co ste si tu tych 6 rokov tak velmi budovali, ze je problem to na nejaky cas opustit?
Mne sa zda, ze sa nevies dodnes akosi oddelit od rodicov. Ale aj kat. ucenie hovori, ze opustis otca a matku a pojdes za muzom. Ja ho plne chapem, ze zarobok 2-3tisic je pre neho motivujuci. Otazne je ake su v danej krajine mesacne vydavky na zivot. Toto si tiez treba vsetko vopred zistit.
Tuto zalezitost si musis vyriesit len a len s muzom, tu na MK ho nikto nepresvedci zostat. Ak on nezmeni nazor, tak mas len 2 moznosti, snazit sa zachranit rodinu tym, ze pojdes s nim alebo sledovat ako sa ti rodina rozpada a deti prichadzaju o otca zo Slovenska.

00momo
11. okt 2022

Nech sa tam zabyva a potom nech zoberie aj vás

lentilka1994
11. okt 2022

ja som to zazila ako dieta a uprimne poviem ze ked prisiel otec domov v lete na mesiac uz nam bolo dlho lebo sme neboli na seba zvyknuty chodil aj na velku noc a na vianoce ale nehovorim ze sme ho nemali radi bol to ten najlepsi otec ale ked dlho nie ste spolu je to citit ked sa vratil nastalo domov uz to bolo o inom

katkami123
11. okt 2022

No teda, ja som sa vrátila zo zahraničia a nechápem, či niektorí myslia, ze tam peniaze rastu na stromoch a ty si ich máš iba oberať. Ale čo mi nejde do hlavy ako osobe, kto ra v zahraničí bola. (Anglicko, Nemecko, Švajčiarsko, Taliansko)

- je cudzí jazyk u neho na urovni materinského jazyka? Teda tak ako rozpráva po slovenský sa dokáže bez problémov dohovoriť po anglicky/nemecky podľa toho do akej krajiny ide?
Lebo ak nevie plynulo slovom aj písmom, tak bude robiť vždy iba podradné prace. Teda, ktoré tam našinci nechcú robiť a financne sa im neoplatia, čiže ak by ste tam mali ostať žiť, tiež by ste len žili z ruky do huby ako aj tu.
- v zahraničí sú vyssie platy, ale aj výdavky. Hlavne služby sú neporovnatelnejsie drahsie, taktiež bývanie atď, potraviny, záleží od krajiny.
- prečo sa nechce sťahovať v rámci Slovenska do kraja, kde nie je problém s prácou?
- a co ty a deti a cudzí jazyk? Lebo pre deti to bude šok, keď budú rozpravat po slovensky a nikto im neporozumie, našim známym tak dcérka prestala rozpravat v 4. rokoch, tiež sa presťahovali, vrátili sa aj kvôli tomu spat na Sk.

cariad
11. okt 2022

Tal ako si ty obhajuješ, že ani naphodou v žiadnom prípade odísť, on si ide za svojím, tu nezarobí chce vypadnúť. Ani jeden nie ste ochotní urobiť kompromis. Pýtaš sa aký dopad to vude mať na deti, no bohužiaľ ťažký, ja mám dosť kamarátok kamarátov čo pracujú v námornej službe či vojaci, takto (myslím časovo) sú od žien a rodiny dlho ďaleko. No a tie malinké detičky im to trvá toky pokiaľ zistia “kto” je otec.
Ohľadom vzťahu medzi vami dvoma moc komentovať nechcem, nie je to rovnocenný vzťah.
Mimochodom môj muž chodí do zahraniačia na služobky, najdlhšie na 6 týždňov. Iba raz bol na 8. Tak ti poviem bolo to neskutočne ťažké, a to holí deti väčšie ako tvoje 7,4 a ja som bola tehotná s tretím. Také vzťahy koli robote na diaľku vyžadujú neskutočne veľa času,vysvetľovania, porozumenia, komunikácie, ústupkov a nie len “ja si budem robiť to čo ja považujem za najlepšie,lebo…” veľa šťastia

katkami123
11. okt 2022

@cariad
Môj otec tiež tak pracoval a naši sa rozviedli…. Ale tam boli iné problémy. Len tá žena je tiež na prášky, keď je všetko na nej. Aj ja som kvôli tomu musela dospieť veľmi skoro, lebo veľa zodpovednosti sa prenieslo na mna ako na dieťa. Čo tam boli dalsi z partie s otcom, 2 vzťahy skončili kvôli nevere a dalsi 2 dali výpovede a vrátili sa na SK tiež, lebo im zeny dali ultimátum - buď rozvod alebo sa vrátia. Za mna sa toto z dlhodobého hľadiska nedá.

katkami123
11. okt 2022

2000-3000€/mes. nie je tak veľa, aby kvôli tomu išiel preč od rodiny. A keď odráta náklady za cestu, ubytko tam, stravu, energie? To sa mu oplatí? 😀😀 to zarobí aj tu predsa. Len kvalitný remeselník si tu pýta podľa kraja aj cez 15€/hod. Neuteka ti chlap skôr pred zodpovednosťou a rodinou, žiť si free život bez rodiny?

anjelicek26
11. okt 2022

@katkami123 mne dcera 4 rocna Po 3 mesiacoch v anglicku Uz hovorila plynule,Toto je uplne individualne...

anjelicek26
11. okt 2022

@katkami123 pisala o 2-3000 viac a nie 2-3000...aspon ja to Tak chapem. Dobre by bolo napisat,co vlastne Robi...

jana_eyre_2
11. okt 2022

@nadazdi evidentne sa ťa niečo muselo veľmi dotknúť keď sme pre teba rovno sliepky... 😒 Takáto komunikácia je dosť prízemná..

danielikovci
11. okt 2022

presne kôli rodičom som ostala doma ja s tromi drobcami a ich otec pre 7rokmi išiel do švajčiarska.. deti majú 14,13 a 8 a otec je už len na papiery...lebo ich vzťah je smutne vzdialený. Viem že o rodičov sa musíme postarať ale deti sú dôležité tiež. Ťažká boľba....

mamaselu
11. okt 2022

@nadazdi no zo zaciatku ma zarazilo kolko sliepok ako pises a tie nazory, iba nazory, nie skusenosti. A posledne mesiace ma skor prave preto prekvapuje, ze sa tu este niekto pyta na radu, lebo stale dokola tie iste pipence a tie nazory..skoda reci.

mamaselu
11. okt 2022

@anjelicek26 V Anglicku je extremne vela vychodniarov, po dvoch troch mesiacoch pripravia miesto a pridu tam aj manzelky s detmi. Deti sa velmi dobre adaptuju v skolke a rec sa naucia plynule niektori za 3meaiace a niektori do roka perfektne.

katkami123
11. okt 2022

@anjelicek26
Tak ja som behala po svete ešte pred založením rodiny. Poniektorí nie sú vyburení a potom potrebuju utekať pred zodpovednosťou a rodinou, lebo on chce ísť sám. Nežijeme zase niekde v Afrike, žeby sa tu strašne zle žilo, aj tu na Sk sa dá pekne zarobiť. Len on už očividne ma plán. Ja by som bola rázne proti. Skôr by som ho podporila tu ohľadom rekvalifikácie a vzdelania v iných odboroch, kde je nedostatok ľudí a sú dobre platené. Ale jed si raz chlap založil rodinu a ženil sa, má byť pri nej a nie od nej utekať. A ani nemá záujem skúšať tu.

sisaka
11. okt 2022

@katkami123 neberiem ti tvoju skúsenosť, ale ja mám úplne opačnú. Vôbec nepotrebuješ ovládať cudzí jazyk ako materinský, to si nedokážem povedať ani po takmer 20 rokoch v zahraničí a to samozrejme rozprávam plynule a aj písomný prejav mám na úrovni a žiadnu podradnú prácu nevykonavam. Môj muž išiel s nulovou znalosťou jazyka a vypracoval sa na úspešného podnikateľa, ešte stále neovláda jazyk perfektne a písomný prejav nič moc, ale má taký príjem, že sa naozaj nemôže sťažovať a toľko by na Slovensku nikdy nezarobil.
4 ročné dieťa neschopné adaptácie je skôr rarita. Drvivá väčšina detí bez problémov nabehne na cudzí jazyk, dcéra mala takmer 5, keď sa v priebehu pár dní stala zo slovenskej škôlkarky, kanadská školáčka a zvládla to bez mihnutia oka, v priebehu jedného roka nielenže dobehla svojich spolužiakov, ale aj predbehla. A to nie je jediná, toto je norma, vystresované 4 ročné dieťa z cudzieho jazyka je naozaj rarita, kto vie, kde bol problém.

katkami123
11. okt 2022

@anjelicek26
Zo mňa ta eufória zo zahraničia opadla. Zvlášť, keď v Anglicku sme pre nich aj tak všetci Poliaci a keď počujú prízvuk, pripadne som povedala svoje meno, ktoré nebolo anglické a už som bola podčlovek. A tak to je všade, pokým tam nežiješ aspoň 10 rokov a našinci ťa už ako tak prijali medzi seba, stále si pre nich iba cudzinec a tak sa k tebe aj spravaju. A čo Briti dorábali počas Brexitu a tá nenávisť k cudzincom, bilboardy, nech sa vrátime do vlastných krajín, no comment.

anjelicek26
11. okt 2022

@katkami123 tak my sme sli do anglicka z nemecka a muz tam siel na vrcholovy manazersky post, tak ta situacia bola ina... ja som si tam vypiplala maleho, ktory sa tam narodil, dcera chodila do skoly, vzdy sme boli s domacimi uplne vsade a v pohode... v nemecku po navrate som si nasla na prvy pohovor firmu, kde som aj teraz po desat rokoch, aj ked mi uz idu solidne na nervy v poslednej dobe 😂... ale tak to je vsetko o kvalifikacii, aspon teda u nas vo firme mame co sa tyka narodnosti snad uplne vsetko...

katkami123
11. okt 2022

@sisaka
Pre teba rarita, štatistiku si nikto nerobí, napísala som aj takú skúsenosť. Píšem o sebe, ze som už dávno vytriezvela z toho, ze susedova tráva je zelenšia. A nie som jediná, ktorá sa zo zahraničia vrátila Sk. Šikovný človek sa vypracuje aj na SK. Mne nevyhovovalo viacero veci v zahraničí, hlavne čo sa týka rodiny - od dĺžky materskej, teda polročné dieťa by som cudzím do jaslí nedala, cez to, ze sa všetko platí ohľadom školstva, tu to mame zadarmo.

simca06022011
11. okt 2022

Nevyhovaraj sa na rodicov, rovno povedz ze ty do zahranicia ist nechces. V dnesnej situacii s nasimi platmi u nas, sa tvojmu manzelovi necudujem. Cudujem sa tebe, deti nemas skolo ani skolkopovinne, viete ist na pol rok, rok, dva vsetci bez problemov, hadam si 4 starsi ludia poradia, ste mladi aby ste sa fixovali k rodicom. Dokonca ty kedykolvek mozes seba a deti zbalit a ist za nim na tyzden /mesiac... len by si musela chciet. Pripadne, nech si manzel vybavi pracu inak, urcite ak nejde fakt do afriky, vie dochadzat domov castejsie, ako raz za pol roka..

sisaka
11. okt 2022

Autorka nechce nikde ísť, svoj postoj obhajuje tým, že tak sa pred 6. rokmi dohodli a tak aj bude. Radšej sa bude prizerať ako sa jej rozpadne rodina, ale neustúpi, lebo viac ako 20km sa od rodičov nepohne.
Manžel je tvrdohlavý tiež, ten sa už rozhodol a kompromisy robiť nechce, do zahraničia chce ísť aj keby fúriky padali.
Tu sa ťažko radí, mne osobne je prvoradá moja rodina, takže balila by som kufre a išla s mužom, autorka ma prvoradých svojich rodičov, takže tam to nepripadá do úvahy.
Mužovi sa ale nečudujem, že chce uniknúť, takáto patologická naviazanost na pôvodnú rodinu je u druhého partnera málokedy vítaná, poznám také rodiny, je to tam nachýlené na rozvod.
Inak by ma zaujímal vek rodičov a svokrovcov, sa stavím, že majú možno o pár rokov viac ako ja a starostlivosť o nich je len taká vďačná výhovorka.
K otázke autorky - nie, takýto vzťah na diaľku nebude určite prospešný pre malé deti a osobne by som s tým nikdy nesúhlasila, ja nemám manžela len na to aby živil rodinu, ale aj na to, aby bol otcom našim deťom a v neposlednom rade mojim partnerom.

cariad
11. okt 2022

@katkami123 súhlasím a rozumiem. Je to veľmi ťažké, ale na určitú dobu sa to určite dá zavládnuť, pokiaľ je to všetko vykomunikované a pravidlá nastavené. Úplne rozumiem ako to tvoja mamina prežívala. Ja momentálne čakám s mladšími v aute pokiaľ starší skončí v škole potom domov, dať večeru a o 18:00-18-45, krúžok, a musíme ísť všetci lebo nemá kto postrážiť. A takto to je každý deň, vrátane soboty, v stredu, štvrtok majú dve iné krúžky,na inom mieste, v iný čas. Čo ti poviem aj ja som niekedy na prášky. 🤷🏻‍♀️

katkami123
11. okt 2022

@simca06022011
A keď jej tam tie deti ochorejú, kto jej v tom zahraničí pomôže? Či si myslíš, ze v zahraničí je PN a OČR nevyčerpateľná? Pokým nie je v situácii ako @anjelicek26 a jej muž nebude mať vrcholový manažérsky post s tým, ze ona si môže dovoliť ostať pri deťoch a muž to celé utiahne, tažko. A neskôr si priplatiť opatrovateľku. Či si myslite, ze v zahraničí to robotník utiahne celu rodinu z platu? Potom máte cudne predstavy. Kamoska ostala v Nemecku a nemá jej kto deti postrážiť, keď chce ísť k zubárovi.

katkami123
11. okt 2022

@cariad
Verím ti a prajem veľa síl.

katkami123
11. okt 2022

@anjelicek26
Ja som išla po strednej škole, takze som tam robila take prace ako čašníčku, predsvačku v ZARE a teda po odratani všetkých povinných nákladov mi tiež veľa neostávalo 🤷🏻‍♀️ Nakoniec som si uvedomila, ze sa mi to neoplatí a vrátila sa tu.

simca06022011
11. okt 2022

@katkami123 katastrofa fakt... ja som v sr a nechodila mi armada ludi asistovat k starostlivosti o dieta, zariadila som sa. A pracovala som aj cez MD. A ona tam nemusi ist s nim zit, ved to tam ani nepisem, ale kym je zle za nim kludne moze chodit aj ona, ak mu realne hrozi, ze bude doma raz za pol roka... ostatne su vyhovorky, lebo keby tu ostal doma, z tych par eur ktore dostanu vyziju :D