icon

Malé deti a odchod otca do zahraničia

11. okt 2022

Chcem sa opýtať, tie ktoré máte skúsenosť, poprípade môže byť len osobný názor, poprípade názor vašich manželov.
Muž prišiel o robotu, a chce odísť do zahraničia, z tým, že bude preč niekoľko mesiacov možno aj pol roka. Máme 2 malé deti do 3 rokov. Ja tým nie som nadšená, aby tak dlho nevideli svojho otca, ale partner sa bojí, že vzhľadom na infláciu a terajšiu situáciu, nás neuživí, ak ostane s nami doma. Aký máte názor na robenie muža malých detí ďaleko od rodiny? Zbytočne preháňam, alebo mám reálne obavy, že to pre deti nebude najvhodnejšia situácia. Áno, niektoré ženy majú malé dieťa a nemajú partnera, ale to je iný prípad. Skôr ma zaujímajú manželské/partnerské páry, ktoré takto fungujú. Ďakujem krásne.

anjelicek26
11. okt 2022

@katkami123 suhlasim, mne v tej dobe chodila normalne materska a pridavky na deti, kedze som do porodu syna pracovala v nemecku a stahovala sa par tyzdnov skor, ako sa narodil...takze to financne bolo ok + samozrejme muzov plat je dobry, dom a auta nam platila jeho firma... v nemecku po navrate tiez hned praca, proste si to neviem predstavit nechat chlapa dlhodobo tahat vsetko, zarobit si viem aj sama... my si inak dodnes strazime s kamoskami deti navzajom, hovorim tomu zachytna siet 😂 Samozrejme mam kazdu chvilu potom aj nejake ine dieta doma 😂

sisaka
11. okt 2022

@katkami123 “milujem” vetu, že šikovný človek sa vypracuje aj na Slovensku…. Tak my sme tí neškovní, preto sme sa vzdali rodinného zázemia, kamarátov, prace, zabehnutého života a išli do neznáma, bez poriadnej znalosti jazyka, bez prace, bez ubytovania, lebo to je oveľa jednoduchšie sa za takýchto podmienok vypracovať… ešte že sme si ten náš život tak uľahčili!
Niekomu tráva je zelenšia, niekomu nie, tiež by som nepaušalizovala. Tebe sa v zahraničí nepáčilo, tak si sa vrátila, my nešikovní sme ostali.

katkami123
11. okt 2022

@simca06022011
Ale autorka ide o pol roka roka do prace…takze zas sa ich finančná situácia zmení. Neviem, či si žila v zahraničí a máš nejakú predstavu aké sú tam výdavky, ceny služieb, nehnuteľností atď. Ja napríklad netuzim žiť cely život s deťmi v podnájme a tlačiť cudziemu peniaze do vačku.

katkami123
11. okt 2022

@sisaka
Nemusíš to brať osobne. Skláňam pred tebou klobúk, ja som už v tomto spohodlnela a pokým vyslovene nemusím, nešla by som opäť a s deťmi ani za svet, ja viem čo to všetko obnáša, nemusíš mi to tu písať. Písala som to z môjho kontextu, človeka ktorý bol vtedy mladý a nezadaný, ze som išla hneď po strednej škole, tam ma svet obil, stanovila si v živote priority, vrátila sa išla za tým. A čo potrebujem, to mám.

sisaka
11. okt 2022

@katkami123 Ja som po strednej išla do Anglicka robiť au-pair a presne opačná skúsenosť 😅, za ten rok, čo som tam žila som sa utvrdila v tom, že na Slovensku nechcem žiť a budem robiť všetko preto, aby som odtiaľ vypadla, manžel ma trochu spomalil, ale nakoniec aj on usúdil, že treba zdvihnúť kotvy a podarilo sa.

dagmarovita
11. okt 2022

Poznam take rodiny, budes to mat tazké, sama na deti, snad Ti pomozu rodicia, kamosky, mozte byt na skype, vsak privyrobi si a mozno si nieco najde aj tu, teda urcite. Ale ked ma prislub dobreho zarobku..jasne ze to je zle, ale ma skusobnu dobu, moze skusit

vilma7
11. okt 2022

Tak ho skús aspoň presvedčiť nech ide bližšie napríklad Rakúsko, aby mohol častejšie chodiť domov.
Ja osobne skúsenosti nemám, ale v okolí, rodine veľa, a žiaľ skoro žiadnu pozitívnu...rozpad rodín takmer v každom prípade.

sidicek
11. okt 2022

No ty budeš mať čo robiť sama s domom a deťmi, nie ešte 4dochodcov obskakovat. Ja neviem, ale ty mi prídeš dosť mimo realitu. A to rodinné založenie sa mi úplne bije s tým, že nie si ochotná ísť za manželom, radšej mame pri sukni sedieť a to, ze deti nebudú poznať otca, ta asi trápi menej.

nadazdi
11. okt 2022

@jana_eyre_2 tak neviem prečo sa pridavaš so mnou do komunikácie keď je taká prizemná.. prečítala som si úvodné názory v diskusii a za svojim vyjadrením si stojím.. 2000km nie je žiadna diaľka, je to hodinka v lietadle.. pri takom plate a cenách leteniek moze manžel lietať každý víkend/možno každý druhý domov.. zas sa tu robia tragédie z ničoho, pre mna sú to slepačince a vôbec ma to nemrzi 🥲

bluka2
11. okt 2022

2000 km? To ma zaujalo- zarobiť sa nedá povedzme 500 km od domu v nejakom Rakúsku či Nemecku, odkiaľ sa sa aspoň často chodiť domov? To si musí zrovna také miesto vybrať, odkiaľ sa raz za pol roka dostane k malým deťom a tebe teda?
.... Povedz, kam akože chce ísť: našlo mi 2000 km od Bratislavy Barcelonu (žúr, pláž?), Palermo (mafia?), Moskva (Putin) - čo je za tým?

bluka2
11. okt 2022

Bergen, Ankara, Tunis...fakt trochu mimo bežného modelu slovenského muža, ktorý chce ísť proste dakam von zarobiť

anjelicek26
11. okt 2022

@bluka2 tak na tu vzdialenost tam vyjde aj nejaka ropna plosina v severnom mori, nie? Alebo rybolov... vyletne lode... tam mi to vychadza na tych 6 mesiacov nevidiet sa, inak nie...

bluka2
11. okt 2022

@anjelicek26 áno, presne, to by to vysvetľovalo, ale fakt, ak ide o zárobok, nedá sa inou formou?

bluka2
11. okt 2022

@anjelicek26 ale zas píše, že sa za ním NECHCE presťahovať, nie že sa nedá...

anjelicek26
11. okt 2022

@bluka2 ano ona sa v prvej rade nechce prestahovat, chce, aby si nasiel pracu doma. Len tlacit dospeleho muza do niecoho, kde nebude stastny bude mat len kratke trvanie. Mozno kedysi planovali nieco ineho, ale v realite beznych dni - nezamestnanost, hypoteka, deti a financna zataz, "naroky" jej rodiny a vizia "ruzovej" buducnosti opatrovatelov 4 starych ludi 24/7, na ktore sa jeho zena evidentne chysta... chlap sa citi, ze sa dusi... jej to vyhovuje a on sa dusi... skonci to nejakou rebeliou, ked sa nepokusia rozumne dohodnut...

bluka2
11. okt 2022

@anjelicek26 ja to vidím na kompromis - on sa vzdá "ropnej plošiny" a ona ho bude mať v zahraničí, ale často doma... Určite niečo také je. Ja sa síce čudujem, že by niekto uprednostnil Slovensko pred zahraničím, ale ak je sťahovanie sa veľmi ďaleko z jej komfortnej zóny, to by bolo už asi o trochu viac než kompromis. Aj keď mne sa to zdá ako absolútne naj riešenie...

sisaka
11. okt 2022

@bluka2 to je určite ďaleko z jej komfortnej zóny 😂, keďže aj dom museli postaviť blízko rodiny, dala si podmienku, že do 20 km od obidvoch rodičov a keby kedysi muž naznačil, žeby mali niekedy žiť mimo rodiska, žeby si s ním ani rodinu nezaložila, takže pre takých je aj opačná strana republiky, či Česko nepredstaviteľná vzdialenosť, taká sa určite nebude stahovat nie že 2000 km, ale ani do Rakúska.
Ja by som to tiež poriešila zbalenim sa, ale tu to nehrozí…

katkami123
12. okt 2022

Aj to je možné, ze autorka je až príliš citovo naviazaná na svoju rodinu a neodstrihne pupočnú šnúru s matkou. A muž už tuto situáciu so svokričkou nezvláda a ide radšej preč. Dúfam, ze svoju mamu nemáš u vás doma nasackovanú každý 2.deň a nestará sa Vam a nedava rady ohľadom manželstva. Lebo aj tu môže byt problém, keď sa od nej nepohnes ani za svet.

katkami123
12. okt 2022

Len tupridam takú radu pre mladých ľudí, ktorí hľadajú stavebný pozemok, aj keď si myslím, ze tato téma je dostatočným poučením. Vždy si treba zhodnotiť, keď idete stavať, v akom kraji a ako to tam je s pracovnými podmienkami, lebo mať podmienku 20km od rodičov je síce pekne, ale žiť kvôli tomu v hladovej doline Vam potom tu hypotéku nesplatí. Aby ste neskončili ako autorka- síce mamke pri sukni, ale z ruky do huby.

autor
12. okt 2022

@katkami123 nie, nie je to hladová dolina. Práce pre mužov je tu viac než dosť, len tam nie sú platové podmienky 2000+

autor
12. okt 2022

@katkami123 nie, s rodičmi sa stretávame raz za mesiac, za 2. Jedine čo deti tam chodievajú každý druhý víkend. A ako prvý budú potrebovať mužovi rodičia. A nie nie som spojená pupočnou šnúrou... Len ja sama nechcem, aby ma moje deti strčili za 40 rokov do domova, a vykašľali sa na mňa. Deti majú zázemie tu, rodinu tu. Je len rok čo sme sa nasťahovali do domu a to Vám poviem prvé mesiace decká znášali hrozne nové prostredie. Čiže nie je to len o tom, že musím byť za každú cenu pri rodičoch. Áno, je pravda že im chcem takisto svokrovcom byť na blízku. Ale netreba sa uberať a riešiť len rodičov. Načo sme si postavili dom, keď teraz máme odísť? Načo sme vrazili, peniaze čas, do niečoho čo mal byť domov, čo máme teraz opustiť, len kvôli tomu, že muž sa rozhodol, že chce zarábať strašné peniaze. Aj keď nikde, nemá zaručené, že pri nákladoch na život v danej krajine bude bohatý. Ako pozerám 90% Vás sa tu uplo, na ,,chorý vzťah z rodičmi" ... Môj muž ako prvý navrhol, keď sa jednému z rodičov zhoršil stav a predpokladáme, že to bude ešte horšie, že ja s deťmi sa nastahujem ku nim, vybavím si opatrovateľsky, dom dáme do prenájmu a on bude v zahraničí. Čiže nie je to len o tom, že ja nie som ochotná a chorobne upnutá na rodičov.

autor
12. okt 2022

@anjelicek26 a muž tlačiť môže? Dala som mu návrh, keď chce zarobir viac, nech skúsi Nemecko, alebo bližsie krajiny, kde by bol aspoň raz za mesiac na pár dní doma. Ale nie. On sa rozhodol, a ja teraz mám odísť či chcem či nie. Alebo potom odtrhnúť deti od otca. V konečnom dôsledku som zrejme aj tak ja tá neochotná.

autor
12. okt 2022

A ešte k tomu mám panický strach z výšok, neviem ako by som zvládla let. Jedine opita, alebo nadopovaná liekmi 🤣

luccija
12. okt 2022

Bud vsetci, alebo nikto🤣nesuhlasila by som s tym.Ty mas nastupit do prace bude to velka zmena ...zapaci sa mu tam a nedostanes ho domov.Nech si hlada pracu tu a ty nastup skor do prace, alebo pol roka sa uskromnite.Otec by mal vidiet vyrastat svoje deti...a neviem preco Ta vydiera, ze vsetci uvidia, ze sa snazi a kvoli tebe sa rozpadne rodina.
Pol roka je velmi vela...neviem preco by malo vsetko zostat na tvojich pleciach plus mozno stari rodicia.

zuzanaa239
Autor odpoveď zmazal
autor
12. okt 2022

@luccija no ja z tým práveže vôbec nie som nadšená. Ale buď budem hovoriť samé nie, nemôžeš, nerob a on si spraví aj tak po svojom, alebo poviem okej choď a potom spokojne povie ,,však si dovolila" a jeho mama mi ešte ku tomu prízvukuje, že ho mám podporiť, že ja to zvládnem aj sama

elviku11
12. okt 2022

A akú prácu teda robí tvoj muž? Akú má kvalifikáciu? A v zahraničí má robotu sľúbenú či pôjde na blind? A koľko mu ostane v čistom po odrátaní stravy, ubytka a cestovného?

simca06022011
12. okt 2022

Vies co tak v tomto.pripade by som povedala, ok chod a rozvedieme sa. A o svojich rodičov nech sa z diaľky postará on. Ak si mysli ze dlhodobo sa da žiť takto na diaľku. Proste neda sa. Aj bezdetne pary s tym majú.problem a ty hádam si odkázaná žiť bez muža?
Ja som za stahovanie a dohodu. Ale to ako suverénne si to presadzuje... Ako lahko ta umiestni, k.rodičom opatrovať 😂

katulienkax
12. okt 2022

A prečo nechce ísť do domova? Ja napríklad nechcem byt na príťaž svojim deťom, keď budem dementna nech ma radšej dajú do toho domova

katulienkax
12. okt 2022

Ináč poznám viac rodín ktorí uprednostnili ten domov dôchodcov radšej pred rozpadom vlastného manželstva.