icon

Malé deti a odchod otca do zahraničia

11. okt 2022

Chcem sa opýtať, tie ktoré máte skúsenosť, poprípade môže byť len osobný názor, poprípade názor vašich manželov.
Muž prišiel o robotu, a chce odísť do zahraničia, z tým, že bude preč niekoľko mesiacov možno aj pol roka. Máme 2 malé deti do 3 rokov. Ja tým nie som nadšená, aby tak dlho nevideli svojho otca, ale partner sa bojí, že vzhľadom na infláciu a terajšiu situáciu, nás neuživí, ak ostane s nami doma. Aký máte názor na robenie muža malých detí ďaleko od rodiny? Zbytočne preháňam, alebo mám reálne obavy, že to pre deti nebude najvhodnejšia situácia. Áno, niektoré ženy majú malé dieťa a nemajú partnera, ale to je iný prípad. Skôr ma zaujímajú manželské/partnerské páry, ktoré takto fungujú. Ďakujem krásne.

martabubu
12. okt 2022

Môj manžel chodí tak ale je preč 4 týždne a týždeň doma. Deti máme tri do 5 rokov (5,2 a novorodenec) Deti to vnímajú ale každý deň si volajú cez kameru aj 2 krát. Keď je ocko doma chodíme po výletoch. Korona všetko pokazila a keďže som zas ma rodičaku a muž platí aj na deti a ex nič sa nedá robiť. Asi horšie to znášam ja
Myslím že horšie to zvyknú brať školáci a pubertiaci aj keď sa to nezdá. Môj muž sa vráti keď ja pôjdem do práce čiže tie 2-3 roky vydržím ešte.

luccija
12. okt 2022

@martabubu pomaha Ti niekto?musi to byt narocne.
Autorka neviem ste rodina mal by prihliadat aj na teba a deti...a nie, ze idem a viac ma nezaujima.Vidiet muza po pol roku odcudzite sa, vsetko budes prezivat sama.Samozrejme, ze jeho mama je na strane synacika.Ma taku pracu, ze si tu nevie najst nieco ine?Podla mna do zahranicia by mali chodit ludia, pokym nemaju rodinu.Je ine tyzdnovky, 2 tyzdnovky, ale toto je extrem.Co ho to napadlo ma tam niekoho kto tam uz pracuje?
Ono je to vacsinou zaciatok konca bude sa mu darit a nebude vediet kedy skoncit.Ved aj minuly tyzden tu bol podobny prispevok.Ja by som nesuhlasila a teda nech berie ho uvahy aj, ze sa mu mozno rozpadne rodina.Nechaj ho nech ide doma ho nepriviazes, ale mozno ma velke oci bude vela robit, nejake naklady, mozno mu budete chybat...mozno budes prekvapena, ze o par m pride spat.Neviem co by robil, keby si jedneho dna povedala, ze ides ty pracovat do zahranicia a on to zvladne ved su aj zeny, ktore odchadzaju od deti.
Za mna rodina ma byt spolu, alebo odchadzanie na kratsi cas.Vacsinou si zeny a deti zvyknu a muz, ked prestane pracovat vonku je doma ako rusiaci element navyse

bluka2
12. okt 2022

Z posledneho príspevku to znie tak, ze ti je trochu prednejsi dom nez muz. Nehovorim, že skakat, ako muz piska, ale ma zrejme svoju pointu, čo sa tyka penazi. Asi sa mu nechce drat za par supov, ktore odidu na bezne platby a tak donekonecna bez lepsej perspektivy. Ja by som jeho ambiciu videla aj v pozitivnom zmysle. Predstav si, na tomto rozhodnuti sa bude formovat aj zivot tvojich deti. Dopraj im spoznat nieco ine, rozsirit si obzory (ano, aj pre 2 rocne dieta je znalost cudzieho jazyka napríklad prínos) - pozeraj skôr na budúcnosť, na deti a nie na nejaké statky - domov je rodina a nie tehly - aspoň tak by som to videla ja 🙃

missdiva
12. okt 2022

Nikdy by som nesuhlasila s tym aby pracoval v zahranici pol roka a domov chodil na 2tyzdne to mozes byt rovno slobodna. Ano mohli by ste ist s nim ale je od neho nefer, ze chce zrazu odist zit do zahranicia ked ste sa o tom nikdy nebavili.
Na druhej strane ak nema peniaze aby vas uzivil a tu su platy na zaplakanie chapem, ze chce odist, mozno skusit pracu niekde pri viedni a denne dochadzat z BA. Druha moznost, ak nebyvate v BA, je aby si zacala pracovat aj ty.

bluka2
12. okt 2022

@missdiva urcite nebyvaju v BA, tam by si pracu našiel. Niečo medzi BA a hladovku dolinou to bude podľa popísaného myslim

autor
12. okt 2022

@luccija dostal ponuku pred nedávnom, tak sa toho hneď chytil, že to bude super. Robotu by si tu našiel, a myslím si, že by sme v pohode vyžili tých 1000-1500€ by tu zarobil. Tam by mal zarábať 3000-4000€ čo viem. Sú to pekné peniaze, netvrdím, že nie, ale aj životná úroveň tam je iná. Podľa mňa, keď bude na suchom chlebe a čistej vode sa mi to finančne oplatí. Ale tak vidí to veľmi ružovo, a žiadny z mojich argumentov mu nestačí, ani k tomu aby sa zamyslel nad tým.

bluka2
12. okt 2022

@autor to píšeš v čistom či hrubom?

bluka2
12. okt 2022

Každopádne toľko si môže zarobiť aj v Nemecku (v čistom). V Rakúsku menej

autor
12. okt 2022

@bluka2 v čistom

kiki234
12. okt 2022

Z tvojho prispevku mam pocit ze existuju len 2 moznosti a teda zahranicie alebo ako si napisala doma. Doma nie je praca? Ak by cgcel ostat pri rodine tak by nikam nesiel a to je fakt. A reci tipu na sk je zle a musim do zahranicia zabezpecit rodinu su drizdy. Ano ja mam doma 12m a 24m deti, muz robi polku casu homeoffice a polku cadu je v zahranici. Ale nejde tu o to ze nename peniaze a je v zahranici. Jednoducho sa naskytla super praca, bavi ho to tak preco mu zo neumoznit. A pracujem aj ja, ano mozno nemusim ale cgcem lebo moja praca ma tiez naplna. popri detoch stiham aj pracu kedze mam home office a este sa aj staran o fomacnoct a deti. Nikto mi nepomaha a zvladam to a este som aj vyspata. Takze nemyslim si ze ribota na sk neni a nemyslim si ze by si to nezvladla sama

missdiva
12. okt 2022

@bluka2 teraz citam ostatne autorkine komenty a mne to teda z uvedeneho pride, ze autorkin muz deti ani autorku nejako extra v zahranici mat nechce. Skor mu lezie na nervy rodinny zivot a je mu jasne, ze potom co vlozili kopu energie, casu a penazi do stavby domu, navyse ich deti zle znasaju zmeny a autorka je rodinne zalozena, autorka chciet odist nebude a on moze svoj samostatny odchod schovat za to, ze inde tolko nezarobi a zaroven tu bude mat istotu (dom a rodinu) kam sa obcas moze vratit. Moj pocit.

missdiva
12. okt 2022

@bluka2 Lebo ked zarobi 3-4tis dajme tomu v norsku tak mu po jedeni najlacnejsich potravin a zaplateni najhorsieho ubytovania ostane tych 1500 co by zarobil tu.

bluka2
12. okt 2022

@missdiva v Nórsku by som toľko zarábať nechcela, ale v Nemecku je to OK. Môže byť aj tak ako píšeš, že chce únik

00momo
13. okt 2022

@bluka2 zijeme v Nemecku konkrétne Bavorsko. A taky plat tu ma nejaky manazer, aldbo veduci filialk a nie obyvajny robotnik. Manzel je servisný technik a nema ani 2000 v cistom. Mozno na zivnost a robim od necidim do nevidim možno sa aj dá taka suma zarobit.

katkami123
13. okt 2022

Tak potom beriem späť. A do akej krajiny chce ísť? Zistil si tam aj náklady na ubytovanie, stravu, transport do prace, energie? A nie, 2 malé deti + do toho starostlivosť o jeho rodičov nezvlades, to ti tu píšem ako dieťa, ktorého otec pracoval v zahraničí a robil na omnoho kratšie turnusy ako chce ísť tvoj muž. Moja mama bola tiež sama na 2 deti, ale pomáhali maximalne môj dedko a babka, chodili ma vyberať zo škôlky, keď sme boli chori pribehla babka atď. , pretože už boli obaja na dôchodku a bývali o panelák ďalej. Sko si on prestavuje, keď nastúpiš do prace? Veď opatrovateľský je pľuvanec. Tým si chce zabezpečiť, aby si nešla do prace, on v zahraničí ruka hore, koho si zvláči na ubytovňu nikdy nezistíš a ty pľuvanec od štátu - opatrovatelske, keď to psychicky nebudeš dávať, budeš za nevďačnú, že chceš ísť do normálnej prace (lebo byt 24/7 zatvorená so starým človekom je na palicu) - ja som si tak privyrabala popri vš a veru už nikdy viac, stačili mi 3mesiace. Trosku si aj ty pozistuj od ľudí, ktorí robili tuto prácu, čo to všetko obnáša. Je tu o tom dosť tém a mnoho takýchto “opatrovateľov” skončilo samo na liekoch a po pravde, vôbec sa im nečudujem, to nie je starostlivosť o malé bábätko a nedá sa to s tým vôbec porovnať. Vôbec. Som na materskej a viem o čom hovorím. A kto ti bude vyberať deti, keď budeš v praci? Riešiť choroby, kto bude pri nich doma? No chlap na teba navalil ako na koňa, nezaujíma ho, že situácia bude nezvládnuteľná pre teba, jedine, čo ti povie - to zvládneš 🤣. Wau. A do domu dať podnajomnikov? No teda, podchytili ťa z každej strany, aby si nezdupkala. Ja ti len poradím toľko- keď ide ten tvoj muž take “veľké” peniaze zarábať, tak nech z toho platí potom aj opatrovateľku jeho rodicom, ty chod do prace, žiadny podnájomníci vo vašom dome, maj trochu rozumu. Nebud submisivna. Tvoj muž chce, ale aj ty chceš, nechápem, prečo sa tak veľmi ideš podriaďovať, nech si teda situáciu s rodičmi rieši on, nie tak, ze on zdrhne a všetko hodi na teba, ty máš právo tiež na vlastne šťastie. Nasťahovať sa dobrovoľne s malými deťmi ku svokre a podnájomníkmi si zahatat cestu späť do domu, tak s tým môže súhlasiť iba blázon. V živote by som ku svojej svokre nešla bývať, aj keby mi každý deň za to zlate vajice dávali. Aj tie najlepšie vzťahy sa bývaním na hromadke pokazia. A neospravedlnuj to príkladom pre deti, lebo kľudne mozes byt pre nich aj odstrašujúci príklad ako oni dopadnút nechcú a čo si nechcú nikdy zažiť, čo si budeš zažívať ty. To nie je iba o tom, co tvoj muž chce a ty budeš pod drobnohľadom jeho rodičov, aby si sa mu náhodou nezvliekla, tak bude mat od nich hlásenia. Ono je to aj co ty chceš. On mi príde brutálne vychcany a prešpekulovaný. Ja to medzi vami, ak odide a ty pri svokre tak do 2 rokov vidím na rozvod. Načo sa ženil, keď mu rodinný život nevonia a potrebuje únik?

katkami123
13. okt 2022

@00momo
Veď práve, v Nemecku tiež nie sú nejaké extra platy, o pár stovák viac ako tu.

lubina
13. okt 2022

A kam do zahranicia to ide, ze planuje zarabat 3-4000 v cistom? Ide byt teda nejakym veducim, majstrom riaditelom?? Ludia maju dost skreslene predstavy o platoch v zahranici. Zijem v zahranici, ako som tu uz napisala, ale takyto plat urcite nemaju robotnici, mozno ak robia na zivnost, tak vtedy mozno tolko zarobia, ale ako zamestnanci nie.

midori123
13. okt 2022

@katkami123 tisíc palcov hore!!! Perfektne si to napisala👍

katkami123
13. okt 2022

@lubina
Len potom aj živnostník musí odvádzať odvody. A na živnosť na Sk môže byt max. 3m v zahraničí. Potom domov. Jej muž plánuje aj pol roka.

katkami123
13. okt 2022

@midori123
Ďakujem, no mne príde celé ich manželstvo zvláštne. Akoby sa autorkin manzel oženil sám za svoje vlastne JA a ona bola iba nejaký beznazorový doplnok. Povedať, “veď ja mu radšej nič nepoviem, to sa musí sám rozhodnúť, veď ak bude chciet ísť, aj tak pôjde”, no žasnem. Lenže vy nie ste 2 pubertaci- ze necháš chlapa ísť, nech si plní svoje sny. Vy ste manželia, máte spolu dom, deti, hypotéku. U mna doma by zaznelo take rázne NIE, až by sa základy domu zatriasli a nie “však nech sa sám rozhodne”. Ako sa môže on sám rozhodnúť pri takom dôležitom životnom míľniku, ktorý zmení životy vás všetkých, aj detí? 😯. Však nech si ide, ale aspoň mu vždy povieš - ja som s tým nesúhlasila. Načo máš usta? Aby ti on potom hovoril - veď si s tým bola v poriadku, nič si mi nehovorila. Nie je manželstvo len tak náhodou zväzok 2 rovnocenných ľudí, jedno telo ako sa píše v Biblii? Nemali by sa takéto veci konať až po nejakej rodinnej rade, so súhlasím všetkých? Či to ja som tá divná, ze to takto mám? Tvoj muž len pracuje s tvojou nevedomosťou, take, ktoré si niečo podobne zažili ako ja, kopli by ho niekam.

katkami123
13. okt 2022

A ešte taka mala rada na záver - skús potom rozbiehať kariéru a niekam sa v živote posuvat, keď ti v životopise bude stáť - materská a potom opatrovanie niekoľko rokov.

stanik_67
13. okt 2022

rozhodnut sa v takejto veci by sa mali obaja spolocne. lebo nie je to len o tom, ze odisiel len on, ale aj ona ostala sama. cela situacia v rodine sa proste zmeni a povedzme si tak, taketo odlucenie nie je pre kazdeho

lubina
13. okt 2022

@katkami123 nie, s formularom A1 moze byt zivnostnik vyslany do zahranicia na 2 roky, to je podla EU legislativy, koordinacneho nariadenia. Po tych 2 rokoch musi prist na 2 mesiace do domovskej krajiny, kde bude aj skutocne nieco robit, ze preukaze nejake faktury a zasa moze byt "vyslany" do prace do zahranicia. ZIvnostnik sa takto "vysiela" sam, len musi mat uz pred odchodom ten A1 formular.Ale to je ina tema. Tu ide o to, ze muz chce ist do zahranicia a ona nechce, aby isiel. On ma skreslene predstavy o plate v cudzine. Samozrejme vsade bude platit odvody, ci ako zamestnanec alebo zivnostnik, plus dane, plus naklady na byvanie v cudzine, cestovne, strava a vsetko k tomu. Cize vela z toho platu minie on sam uz v cudzine. Ci mu ostane viacej, ako to co by zarobil na SK to si musi sam preratat, podla toho ake bude mat vydavky v tej cudzine. Musia sa nakoniec aj tak oni dvaja rozhodnut, nie ze on povie, ze ide, ako keby bol slobodny a bezdetny....to je potom smutne, ak sa takto chova k manzelke a este caka, ze ona bude opatrovat jeho rodicov.

katkami123
13. okt 2022

@lubina
Aha, to som nevedela ako to je, ja som bola na živnosť iba vo Švajčiarsku a tam mi baby tak hovorili, ze legálne max 3m, aj to bolo 8 rokov dozadu.

maranco
13. okt 2022

@katkami123 autorka ani raz nespomenula manžela, tak nie je jasné či sa vôbec rozhodol si ju vziať za ženu, alebo je len otcom spoločných detí

katkami123
13. okt 2022

@maranco
Tak to by už bola uplna čerešnička na torte 😀. Žeby on dával na vlastný účet euríčka a ona s deťmi u svokry a na svojom účte opatrovateľský za svokru 🤣a žiadne BSM, tak to by bola jeho mega vychcanosť a mega sprostosť autorky.

bluka2
13. okt 2022

@00momo u nás v NRW netreba mať ani jedného zamestnanca pod sebou a plat skôr okolo tých 4000 než 3000 v čistom, aj keď teda nie robotník, niekto s VŠ na kvalifikovanú, ale nie manažérsku prácu. Keď na Slovensku zarába okolo 1500 ako píše autorka, predpokladam, že sa nebavíme o práci vo fabrike

00momo
13. okt 2022

@bluka2 my kvôli tomu platu zvažujeme odchod z Nemecka na Slovensko. Najom paltime cca700€ za 2izby bez balkonu a podkrovny. Od noveho roka nám zvyšujú najom na 900€.

autor
13. okt 2022

@katkami123 vieš koľko krát som sa pred ním rozplakala, že nechcem aby išiel? Že to spolu doma (na sk) zvladneme spoločne? Naposledy, keď sa jeho mame zhoršil zdr. stav a povedala som, že už nemôžem rátať z pomocou svokrovcov, povedal, že nečakal že som tak neschopná. Čiže ja aj keď sa snažím ísť rozumnymi argumentmi na neho, tak ma nepočúva. Rozhodol sa a svoj názor nemieni zmeniť.