Mali by dospelé deti prispievať na domácnosť?
Pekný večer.
Ak už dieťa pracuje, býva stále u rodičov a má vlastný príjem, považujete za samozrejmé, že by malo prispievať na chod domácnosti? Nejako percentuálne?
V domácnosti je okrem rodičov ešte jedno dieťa, ktoré chodí do školy.
Alebo by ste ho nechali bývať doma zadarmo, aby si mohlo čo najviac našetriť do vlastného života?
Každá matka to vidí inak...môj syn pracuje od kedy skončil školu...neskôr pri práci urobil vysokú školu...peniaze nerozhadzuje,nekupuje vlhkosti,kúpil si auto s našetril na 20% bytu a teraz šetrí na prerábku,..vždy varím tak aby sme sa nejedli všetci traja a či periem šaty 2 alebo 3 ľuďom je to jedno...ja mu neviem dať väčšiu sumu na byt ani na svadbu,tak mu pomáhame aspoň tak
Hneď ako som začala pracovať a bývala som u našich začala som aj prispievať, nebola to nejaká horibilná suma ale uvedomenie že život niečo stojí prišlo hneď. Za mňa teda určite by pracujúce dieťa malo prispievať a ak si to rodičia môžu dovoliť tak nech mu to rodičia odkladajú.
Samozrejme, ze budem pytat. Kedy si ma to dospele dieta uvedomit, ze nic nie je zadarmo. Potom sa cudujeme, preco je detom tak dobre pri rodicoch a nechce sa im osamostatnit.
prispieva symbolicky 100 eur, 500 eur setri do fondov...zo zvysku si zaplati telefon, mesacnik a veci co potrebuje...aj preflaka
Občas zaplatí nákup potravín, drogerie. Peniaze nedáva, ale viem, že nerozhadzuje. Má full servis🙂. A sám povie, že ak by bolo treba, nech povieme. Ak by ale viedol nejaký "nezriadený život", tak by tento model asi rýchlo skončil. Pracuje iba druhý rok po škole.
4 roky som bývala u rodičov po skole. Prispievala na jedlo, nejaké drobnosti. Ostatne odkladala na cestovanie a byt. Tak to naši chceli. Na svadbu sme peniaze nechceli od nich žiadne.
Manžel býval tiež u rodičov, byt stal 150 eur mesačne a otec mu vypočítal 700 eur mesačne príspevok do rozpočtu (otec je typ čo dopraje len sám sebe a peňazí má naozaj dosť). Veľmi sa čudoval, keď si syn kúpil vlastný byt. Že veď ako im je spolu dobre …
Jasné že áno, veď uz aj to je škola života. Samozrejme podľa platu. Ja som dávala najskôr 120€, potom 150€ na potraviny hlavne a ako príspevok k energiami. Brat 250-300€ viac zarobil, viac zjedol ojojoooj. Sak keby bývame vo svojom , iné prachy idú preč na hypotéku, energie, potraviny. Prispieť rodičom je minimum a slušnosť 👍🏼👍🏼👍🏼. Keď človek pracuje už není školopovinné dieťa, ale stavia sa na vlastné nohy
U nás vždy platilo: kým študuješ, budeme ťa živiť. Keď pracuješ, budeš sa živiť.
Teda platiť si svoju čiastku energií (suma vydelená počtom osôb v domácnosti), prispievať na jedlo (alebo si kupovať vlastné - vlastná kuchyňa) a samozrejme robiť domáce práce, bez rozdielu.
A toto plánujem aj pri mojich deťoch.
Neznášam mamahotel typy.
@anonym_autor v mojom okolí, či v rodine vždy začne syn, či dcéra niečo prispievať a rodičia to odkladajú, alebo až vidia, že je rozumný a odkladá si nič nepýtajú.
Urcite zalezi aj od okolnosti, kazdy ma inu situaciu. Pre mna napriklad bol dolezity postoj mojho dietata k tomu a to, na co realne mina peniaze. Moj pracoval uz od 16-tich a po prvej vyplate sa opytal, ze kolko nam ma prispievat.. Bral to ako samozrejmost. Nic sme od neho s muzom nechceli, pretoze nam dokazal x-krat, ze jeho postoj k peniazom je zdravy a nepotrebujeme mu davat lekcie. Napriek tomu, ze sme nic nechceli, obcas nakupil, ked uz mal VP, tak natankoval auto, nemal problem odviezt, doviezt, co bolo treba.. Pekne si nasetril na vodicak, nasetril si na prestahovanie sa do zahranicia, nikdy nic od nas nepytal a my sme mu aj preto s radostou pomohli aj financne, aj akokolvek inak.. Asi by sme neboli tak velkorysi, ak by syn minal na hovadiny, ak by mu ani nenapadlo prispiet a pod..