icon

Mali ste ťažké detstvo?

zuzinka888
16. aug 2025

Ahojte, minule na mna na IG vyskocilo video - kde sa mladik pytal ludi, aby o sebe prezradili nieco, co by o nich nikto nepovedal( mozno-zrucnost, talent). Padali tam rozne odpovede- ze viem bojove umenia.... No pytali sa jedneho stsreho pana a on s takou hroznou bolestou odpovedal- Keby ste vedeli, co som prezil ako dieta..., ake hrozy( nieco v tom zmysle). A tak, ma to nejako zasiahlo.... Bol to stary pan mozno okolo75+ takze na vojnu( za mna najvacsia hroza) " primlady". Tak sa zamyslam, co take strasne mohol prezit, co strasne ste prezili vy ako deti, ze aj po rokoch vam myslienka na to zasiahne a zaboli.??? Mala som pocit, ze ten pan to potrebuje niekomu povedat, ked zacal pred neznamym taku temu- aby sa mu ulavilo. Tak ak mate a aj vy tazobu z detstva- napiste to ( anonymne), mozno sa vam ulaví. A my ostatní sa mozno zamyslime, a pochopime, ze ten " neprijemny dochodca v obchode" mozno prave bojuje s nejakou spomienkou a tazobou( traumou) z detstva a preto je neprijemny. Ja som mala pekne detstvo, cely zivot....a tak ma niekedy dokazu tazko trapit malichernost. Co hrozne ste prezili ako dieta ci pubertiak??

karolinakr
16. aug 2025
@anonym_86a997

Ja keď som sa narodila otec od nás odišiel,ostala som s mamou a bývali sme u babky.Mama chodila stále do roboty,vychovávala ma babka.Boli to pekné roky rada na to spomínam,ale keď som mala 10 rokov babka zomrela.Ostala som s mamou pre mňa bola ako cudzia osoba.Musela som sa naučiť postarať sa sama o seba do školy,niečo navariť upratať.Mame nič nebolo dobré na všetkom našla chybu.Zacalo to tak nevinne že nič neviem,som hlúpa a že sa musí o mňa starať.Padli aj reči že ona ma nechcela a že som ako môj otec, nadávky na otca a časom aj na mňa.Po čase začali aj bitky bila ma s opaskom,keď som dostala zlú známku naháňala ma po dvore a keď ma chytila bila ma kde na mňa dociahla,padla som na zem a kopala do mňa nohami ťahala ma za vlasy.Nebolo to raz,zakaždým keď niečo sa jej nepáčilo vinila mňa a dostala som bitku.Plakala som neznášala som samu seba a pýtala sa Boha prečo ja čo som spravila že toto dostávam,prečo ma mama neľúbi.Ale odpoveď som nikdy nedostala.Zavidela som spolužiakom čo mali dobrých rodičov,skrývala som modriny aby nikto nič nevidel.Zaujimave že vtedy to nikto neriešil ani susedia a určite to počuli videli,len zatvárali nad tým oči.Ked som dostala bitku a bolo po nej mama išla pozerať televízor a ja som bola schulena v rohu izby a plakala som.Ked som nastúpila na strednú bolo to pre mňa ako vykúpenie,ráno som odišla z domu a večer vrátila sa domov zo školy.Vikendy a leto bolo pre mňa utrpenie že som musela byť doma s mamou a už dopredu som vedela čo ma čaká.Nikdy ma nedala do tábora,nikam ma nezobrala na výlet,celé leto som bývala sama doma a trápila sa.Nikdy ma neobjala nepovedala ľúbim ťa,na narodeniny som nedostala darčeky nič.Prvykrat som toto všetko povedala kamarátke spolužiačke zo strednej že čo doma prežívam.Ona ma objala a utisila,padol mi kameň zo srdca že už nemusím pred každým sa pretvarovat ale môžem byť k niekomu úprimná.Po škole so nemohla ísť na maturitu,mama chcela aby som zarábala peniaze,v tej dobe aj ona bola bez práce.Hladali sme robotu,išli sme do jednej firmy spolu.Mna zobrali ju nie,mala už 50 rokov kvôli tomu.Ja som vo firme ostala na školení a mama išla domov,keď som došla domov,zas ma čakala bitka.Dovod že ju nezobrali,vymyslela že ja sa s niekým poznám z firmy a vybavila som aby ju nezobrali a že určite s niekým spavam z firmy.Uplne blbosti vymýšľala,vtedy ma dokopala poslednýkrát.V robote som spoznala jedného chalana a bola som ľahká korisť túžila som po láske a uverila jeho sladkým rečiam.Nastahovala som sa k nemu.Mama robila ako besna nadávala že ma zabije ak sa odstahujem,no už som bola dospelá a odišla som.Moj prvý vzťah nedopadol dobre,časom sa ukázalo že priateľ má radšej alkohol než ja.Ostala som tehotná a s bábätkom v brušku som odišla od neho do mesta do podnájmu.Dlhe roky som sa pretlkala životom,nemala som peniaze nemali sme čo jesť,bývala som s dieťaťom aj v azylaku.Az po rokoch som spoznala svojho manžela a máme svoje bývanie a veľkú rodinu.Moje deti ľúbim najviac na svete a nechápem doteraz prečo sa moja mama správala ku mne tak zle.Este aj teraz pri písaní sa mi tlačia slzy do očí čo všetko som prežila.Bohuzial veľa deti nemali šťastné detstvo kvôli rodičom.

@anonym_86a997 ano, je tam take,že nemala si sa narodiť, alebo že pripomínaš otca, ktoreho ona mohla neznášať, tak sa vyvršovala na tebe, tito ludia, čo su rodičia, maju inu funkciu v živote deti, maju byt laska a podpora..a kto to v detstve nedostava, je celý život vychylený a tú dieru už nikto nikdy nezapláta...nie každy si zaslúži dostať dieťa

meg91
16. aug 2025
@zuzinka888

@anonym_4ebb38 osobne si myslim, ze medzivojnove obdobie bolo pre ludi peklo na zemi- hlavne pre deti. Deti nemohli byt detmi- makali len co sa naucili chodit. A vsetky hrozy vojny si otcovia vymlatili z deti. Deti viac bite ako syte- och, nase deti sa maju ako "princatka". A tak by to malo byt- deti msju byt lubene a nie bite.

@zuzinka888 asi tak..

meg91
16. aug 2025
@anonym_9ccf0e

Mali sme nedostatok jedla celý život a teraz trpím reštriktívnou poruchou prijmu potravy a nedá sa to nijak zvrátiť.

Keď zjem/vypijem niečo novej chuti/štruktúry tak ma z toho minimálne naťahuje v horšom prípade sa z toho dogrciam.

Čiže vlastne zjem dokopy 10 vecí... je s tým skvelé žiť.

@anonym_9ccf0e 😥

anonym_67212a
17. aug 2025
anonym_b7535a
17. aug 2025

Ja som mala dobre detstvo.Rodicia sa starali.
Naši žili do mojich 12-13 rokov pekne,ako rodina.
Potom otec ochorel,bol na operácii,asi rok bol doma a odvtedy sa o nás on prestal zaujímať. Neriešil ci chodíme do školy, ci mame co jest.Mama nechala prácu v meste a s kamoškou isla do švajčiarska opatrovať, aby pre nás mala peniaze.My doma 4deti sme sa o seba starali sami.Takze ako 12-13 ročná som varila pre 4.Naucit sa do školy,ráno budiť súrodencov,ist do školy a po skele variť a učiť sa.
Otec začal byť potom násilný ,naši uz boli v rozvodovom konani.Otec sa nas deti zriekol.Prestahovali sme sa k babke.Tam uz bolo cítiť generačný rozdiel.Babka bola síce tvrdohlavá a razna ale vedela dat najavo,že nás lubi. Bolo tam citit aj rozdiely v pohlaví.Chlapci boli niečo viac ako dievčatá. Tam sa mamka psych.zrutila. len lezala a plakala. Mamka a babka si k sebe nevedeli nájsť cestu vzhľadom k minulosti. Mamka jej to neodpustila dodnes.
Mamka šla robiť do CZ,my sme nastúpili na stredné školy počas prázdnin som chodila brigádovať k nej.
Sestra dostudovala,išla pracovať aby pomohla,ja som dostudovala,tiez som ska pracovať,brat dostudoval vysokú, ten si vyberal.
Radšej ostal sedieť doma lebo praca ktorá mu bola ponúknutá nebola podla neho dosť.Brata celkovo uprednostnovali,dostal vždy vsetko co chcel my ostatní nie.
Mamka robila v CZ,ja som sla do prace a peniaze som posielala babke,lebo bratia,jeden pracovať nechcel a druhy este študoval. Takže tam a peniaze som posielala aj mamke.
Doteraz nechápem ako som s tými peniazmi to tak dokázala.Neskor som zmenila prácu, pomoc pre mamku ostala ale uz som sa chystala na svadbu. Vydala som sa pomoc stále ostala.Vsetko co mam s mužom,vsetko sme si vybudovali sami.Nik nam peniaze nedal.Nikdy.Neratam 20eur od babky. Teraz ma mamka 60...aj navzdory tomu,že ma dôchodok a prácu,zarába viac než ja a nemá nič našetrene.Je financne negramotna.Co ma rozbije.Bojim sa toho co bude ďalej.Strasne zatrpkla.Zije v tom co bolo.Stale si dáva tie isté otázky. Nepriniesla sa cez minulosť. Najnovšie vie aj vytknúť, ze nam dala vsetko co mohla. Ze s nami bola doma 10 rokov.
Mam pocit,že to robí už na citovom vydierani. Keď s nou rozprávam je dosť depresívna.
Nikdy taka nebola.Az keď sa začala starať o mamu a tu doopatrovala a ostal jej brat schizofrenik.
On ju nerešpektuje ala ona ,zo syndrómom zachranim ta aby som potom mohla vytknúť,ho nechce dat do domova aby ona este mohla žiť.
Vždy povie ona nemala pekný život.

Joj príde mi to neviem.Stalw si vieme povedať,že takto žiť nechcem a robím preto niečo...a nie len laminátová a čakať kto co urobí.
Ona si zvykla,ze my pribehneme a vybavíme...ale uz to tiez nie je tak jednoduché.
Neviem ci som to tu napísala zrozumiteľne... len mam obavu co bude ďalej. Ja sa nechcem dat zatiahnuť do depresii a žiaľu.
Ja som si presla svojimi ťažkými časmi a mamka ma dar zatiahnuť človeka k sebe.
Všímam si ,že sa jej ako deti vyhýbam. To nie je správne len ona si nedá povedať a ja uz neviem co s nou

anonym_029a3e
17. aug 2025
@anonym_b7535a

Ja som mala dobre detstvo.Rodicia sa starali.
Naši žili do mojich 12-13 rokov pekne,ako rodina.
Potom otec ochorel,bol na operácii,asi rok bol doma a odvtedy sa o nás on prestal zaujímať. Neriešil ci chodíme do školy, ci mame co jest.Mama nechala prácu v meste a s kamoškou isla do švajčiarska opatrovať, aby pre nás mala peniaze.My doma 4deti sme sa o seba starali sami.Takze ako 12-13 ročná som varila pre 4.Naucit sa do školy,ráno budiť súrodencov,ist do školy a po skele variť a učiť sa.
Otec začal byť potom násilný ,naši uz boli v rozvodovom konani.Otec sa nas deti zriekol.Prestahovali sme sa k babke.Tam uz bolo cítiť generačný rozdiel.Babka bola síce tvrdohlavá a razna ale vedela dat najavo,že nás lubi. Bolo tam citit aj rozdiely v pohlaví.Chlapci boli niečo viac ako dievčatá. Tam sa mamka psych.zrutila. len lezala a plakala. Mamka a babka si k sebe nevedeli nájsť cestu vzhľadom k minulosti. Mamka jej to neodpustila dodnes.
Mamka šla robiť do CZ,my sme nastúpili na stredné školy počas prázdnin som chodila brigádovať k nej.
Sestra dostudovala,išla pracovať aby pomohla,ja som dostudovala,tiez som ska pracovať,brat dostudoval vysokú, ten si vyberal.
Radšej ostal sedieť doma lebo praca ktorá mu bola ponúknutá nebola podla neho dosť.Brata celkovo uprednostnovali,dostal vždy vsetko co chcel my ostatní nie.
Mamka robila v CZ,ja som sla do prace a peniaze som posielala babke,lebo bratia,jeden pracovať nechcel a druhy este študoval. Takže tam a peniaze som posielala aj mamke.
Doteraz nechápem ako som s tými peniazmi to tak dokázala.Neskor som zmenila prácu, pomoc pre mamku ostala ale uz som sa chystala na svadbu. Vydala som sa pomoc stále ostala.Vsetko co mam s mužom,vsetko sme si vybudovali sami.Nik nam peniaze nedal.Nikdy.Neratam 20eur od babky. Teraz ma mamka 60...aj navzdory tomu,že ma dôchodok a prácu,zarába viac než ja a nemá nič našetrene.Je financne negramotna.Co ma rozbije.Bojim sa toho co bude ďalej.Strasne zatrpkla.Zije v tom co bolo.Stale si dáva tie isté otázky. Nepriniesla sa cez minulosť. Najnovšie vie aj vytknúť, ze nam dala vsetko co mohla. Ze s nami bola doma 10 rokov.
Mam pocit,že to robí už na citovom vydierani. Keď s nou rozprávam je dosť depresívna.
Nikdy taka nebola.Az keď sa začala starať o mamu a tu doopatrovala a ostal jej brat schizofrenik.
On ju nerešpektuje ala ona ,zo syndrómom zachranim ta aby som potom mohla vytknúť,ho nechce dat do domova aby ona este mohla žiť.
Vždy povie ona nemala pekný život.

Joj príde mi to neviem.Stalw si vieme povedať,že takto žiť nechcem a robím preto niečo...a nie len laminátová a čakať kto co urobí.
Ona si zvykla,ze my pribehneme a vybavíme...ale uz to tiez nie je tak jednoduché.
Neviem ci som to tu napísala zrozumiteľne... len mam obavu co bude ďalej. Ja sa nechcem dat zatiahnuť do depresii a žiaľu.
Ja som si presla svojimi ťažkými časmi a mamka ma dar zatiahnuť človeka k sebe.
Všímam si ,že sa jej ako deti vyhýbam. To nie je správne len ona si nedá povedať a ja uz neviem co s nou

@anonym_b7535a ked ma mama dosť peňazí prečo ju naďalej podporuješ? Dávno trebalo dat stopku zvykla si na to ako na určitý druh výplaty. Brat no tak tiez vyštudoval si tak pasuje do roboty . To je akože doma a kto platí zdravotnú ešte povedz že ty . Akože stopnúť to cim skor a cim skor to bude tym lepsie . Tiež som varila v 12/13 ale nie každý den . Tvoja mama sa vás proste vzdala ked odišla tak ďaleko od vás a ze aby peniaze zarobila . Stačilo ist keď už tak do rakúska na turnusy alebo byť častejšie doma

jamimo
17. aug 2025
@ahhola

@jamimo ,
"" "mať najlepšiu terapiu sveta, proste to poznačí navždy. Psychicky, fyzicky, sociálne. Táto diskusia je "krásna ukážka" toho, ako spomienkový optimizmus klame- ževraj ako bolo dobre, rodina bol základ, tradičná rodina, vzor otec matka, poslušnosť"

Traumy su z tradicnych rodin, ked si si uz musela kopnut, o 10 rokov budes mat traumy z homo, lesbickych rodin. Brejvik💥vychovany 2 lezbami, to mas mimo tradicnej. Cesky minister si dal vynosit dceru, vychovava ju s partnerom. To bude stastne dieta, mimo tradicnej rodiny... 😂❗❓

@ahhola nekopla som si. 😉
Skonštatovala som, ako nemám rada optimisticko-pozitívne reči o spôsobe výchovy v časoch minulých- áno v tej vzorovej tradičnej, kresťanskej úžasnej alkoholickej rodine, kde otec vládol pevnou rukou a hrubou silou, vulgarizmom, matka bola ticho... "Krásne" príklady v diskusii fakt radosť čítať 🙄 Ak by som ja vyrastala v takej rodine, určite by som vyrastala radšej v gay milujúcej rodine. Nemala by som s tým problém. Vieš kto by mal s tým problém? Zadubené okolie, infikované predsudkami. 👆Lebo každý normálny človek predsa vie, že dobré rodičovstvo a harmonické detstvo netvorí len kombinácua vagína+ penis, ale charakter, sociálna a emočná inteligencia, zrelosť ktorú môže tvoriť aj kombinácia 2 penisov, alebo 2 vagín. Prezradím ti nieo "šokantné"" Poznám osobne 3 gay páry s deťmi a veruže o deti je lepšie postarané ako v časoch minulých v našom susedstve, škole... (alebo aj niektorých dnešných rodinách) Neidealizujem si minulosť a tradičnú rodinu. Veruže taká hitparáda to nebola 🤷‍♀️ Táto diskusia a odborné výskumy na to poukazujú tiež.

lion777
Autor odpoveď zmazal
karolinakr
17. aug 2025
@anonym_67212a

@anonym_67212a toto kde si našla? to bol horor

denkabemommy
17. aug 2025
@lion777
Odpoveď bola zmazaná

@lion777 neviem či si uvedomuješ akými kontrolami prechádzajú rodičia, ktorí si adoptujú deti, tobôž u paru rovnakého pohlavia. Máš dobre pomýlené predstavy o tom, že ich s istotou zneužívajú, rovnako výber pohlavia nie je vždy možný, to neni predaj na trhu, že si vyberieš aké chceš - aj keď preferenciu udať môžeš. Príprava trvá niekoľko mesiacov, rovnako tak skúmajú pomery rodičov (aj sociálne, nie len bytové a finančné), a funguje úplne inak ako pred xy rokmi. Takže najskôr si zrovnaj fakty, potom tu píš takéto sprostosti. Kopec rodín sa nedostane do adopčného procesu. A to že má niekto inú preferenciu pohlavia neznamená, že je to pedofil (nebavíme sa tu predsa o kňazoch) 🤦‍♀️. Ale vieš čo? Pár rovnakého pohlavia vychovajú určite tolerantnejšieho človeka, ktorý nebude pľuť takéto názory do sveta ako ty.

jamimo
17. aug 2025
@anonym_f554ad

@jamimo nieje pravda ze všetci alkoholici nasilnici maju traumy bohužiaľ a o to je aj horšie a ten kto zazil traumu a chce žiť normálne tak urobí všetko preto aby nerobil traumu iným... nehovorím ked je narušena psychika alebo ked je diagnóza s ktorou sa neda nič robiť ale ajtak to nemá byť koniec motivacie chcieť normálne žiť ja viem ze je to ťažko hovoriť niekomu kto má ťažké depresie alebo narušenu vážne psychiku ale velmi veľa ľudí len sa rozhodne jednoduchšou cestou....a to je katastrofa,proste ked tu čítame,vidime,zazivame, počujeme čoho ľudia su schopní a nikto im nedrží zbran pri hlave aby to robil ....a stále hovorim o ludoch čo nemajú psychozu alebo niesu nejakí sociopati... Chápeš prosím?az priveľa ľudí len sa rozhodnú ze na co bojovať s demonmi a potom je mi az ťažko pozerať správy ako príklad co nove vo svete v susedstve a hociiikdeee koľko ľudí trpí zbytočne koľko ľudí prenáša to zlo ďalej do svojho života alebo iným, miesto toho rozhodnúť sa že nie takto nechcem žiť...ale zas existujú aj dobre veci v živote....a veď to dobré má byť práve motivácia a o to viac ked človek na vlastnej duši zazil zlo,asi moje výroky znejú necitlivo ale je to opačne, tak strašne prajem ludom aby nemuseli trpieť aby sa nerobilo zle... ja neviem má byť koniec sveta aby sa to zastavilo? ..je to o ludoch.. o rozhodnutí ktoré nespraví nikto iný a nehovorím ze ta cesta je jednoduchá alebo úspešná a ja len chcem prispieť mojim pohladom nazorom človeka co má tiež co to za sebou ale nie ako dehonestaciu
🍀

@anonym_f554ad prepáč, ale alkoholizmus, násilie vždy pramení z niečoho, tak ako som písala predtým o viacerých príčinách, tie môžu byť rôzne. Lebo normálny, zdravý, vyrovnaný, sebavedomý jedinec nedokáže biť, vyhladovať, psychicky týrať manžela/manželku, deti, ignorovať ich existenciu emočné potreby, vybíjať a kompenzovať svoju frustráciu.
Pár príkladov.
Muž, dedinské prostredie, hudobník. Mal 3 dcéry. Vplyvom okolia a posmeškov primitívov trpel tým, že nemá syna ( taká klasika) Lebo ten, ktorý nevie splodiť syna nie je CHLAP a vymrie mu rod po meči🤦 Adekvátne k svojim komplexom prejavoval "lásku" svojej žene, aj dcéram. Ponižoval ich, verbálne vulgarizoval, dehonestoval ich ľudskú dôstojnosť, emócie, city. 3 dcéry strašne bojovali o otcovu priazeň, učili sa výborne. On ani nevedel aké VŠ študujú. Vieš ako skončili?
1. Úspešná v praxi, avšak bez sebavedomia a vlastnej sebahodnoty- kompenzuje si to a vybíja zlosť na otca na manželovi, svojim spôsobom ho celý život týra, miluje Fica a Putina- to sú muži, alfa samci v jej očiach 🫣 arogantne sa správa, ženy sú s*ky a k"rvy
2. Vzala si za muža dedinského odroňa z 12 detí s vysokým egom a kolibríkom medzi nohami. Gule má len keď si vypije. Ale aké. Má sprosté sexuálne narážky, sexualizuje ju, rozpráva detaily na návštevách, ako klátil ženu v Tatrách a splodil tatranca 🙄 Ona? Smeje sa tomu a celý život tvrdí akého má dobrého muža. Nemá a nemôže mať v sebe kúsok sebaúcty a sebahodnoty voči sebe samej. Tak sa správa aj k nevestám. Ich synovia? Ich synovia ho nenávidia, ani sa nestretávajú, pri matke si klepú na čelo.
3. Vzala si za muža submisívneho, pasívneho introverta, rezignovaná. Ale👆 Z 2 synov sa zahľadela do prvorodeného, parentifikovala si ho, vidí v ňom svoj idol, vysnívaného muža. Jeho to postihlo tak, že je mamičkár a emočne, toxicky závislý. 2 syn alkoholik, vždy sa cítil neprijatý, nemilovaný matkou, pasívnym otcom, zbytočný na tomto svete. Vždy bol brat lepší, krajší, šikovnejší. Dnes nepije, abstinuje, pracuje, urobil pre to všetko.
Ale! Nech urobil čokoľvek dobré a vynaložil úsilie, poznačilo ho to. Tak ako dokazuje táto diskusia, nech ženy urobili čokoľvek, žijú, fungujú, vrátia sa im flashbacky, asociácie, PPP, ovplyvňuje im to život v rôznych situáciách. Môžeš robiť čokoľvek. Ja to tvrdím tiež👉 20 rokov praxe v sociálnej oblasti jednoducho nepustí!

jamimo
17. aug 2025
@lion777
Odpoveď bola zmazaná

@lion777 fakt? Nekonečnú traumu spôsobujú deťom hlavne predsudky, ohováranie, ukazovanie prstom a primitívne posmešky okolia.
Skutočne si myslíš, že gay rodičia sú aj pedofilne orientovaný? Netvrdím, že sa to nedeje, to nie. Viac hrozivých prípadov vidíme v tradičnej rodine a pod kresťansko-katolíckou sutanou 🤷‍♀️

lion777
17. aug 2025
@denkabemommy

@lion777 neviem či si uvedomuješ akými kontrolami prechádzajú rodičia, ktorí si adoptujú deti, tobôž u paru rovnakého pohlavia. Máš dobre pomýlené predstavy o tom, že ich s istotou zneužívajú, rovnako výber pohlavia nie je vždy možný, to neni predaj na trhu, že si vyberieš aké chceš - aj keď preferenciu udať môžeš. Príprava trvá niekoľko mesiacov, rovnako tak skúmajú pomery rodičov (aj sociálne, nie len bytové a finančné), a funguje úplne inak ako pred xy rokmi. Takže najskôr si zrovnaj fakty, potom tu píš takéto sprostosti. Kopec rodín sa nedostane do adopčného procesu. A to že má niekto inú preferenciu pohlavia neznamená, že je to pedofil (nebavíme sa tu predsa o kňazoch) 🤦‍♀️. Ale vieš čo? Pár rovnakého pohlavia vychovajú určite tolerantnejšieho človeka, ktorý nebude pľuť takéto názory do sveta ako ty.

@denkabemommy veru pomýlené predstavy ale tvoje a koľko káuz sa prevalilo , každé bolo zneužívané. Ale to už je tebe asi jedno.

lion777
Autor odpoveď zmazal
denkabemommy
17. aug 2025
@lion777

@denkabemommy veru pomýlené predstavy ale tvoje a koľko káuz sa prevalilo , každé bolo zneužívané. Ale to už je tebe asi jedno.

@lion777 áno bolo a stále menej ako medzi “tradičnou” rodinou.

anonym_9a408e
17. aug 2025
@anonym_d50fdd

Mna otec bil a nie malo. Bola som poslusne dobre dieta,dobre som sa ucila,v puberte ziadna rebelia, akurat take klasicke vzdorovanie,ze chcem ist radsej von ako s nimi a ze upracem az ked sa vratim. Tak som isla von a ked som sa vratila,doma hrobove ticho,uz som vedela,ze je zle. Otec zacal vrieskat,ze som mala najprv povysavat/utriet prach/umyt riady a tak ma vyfackal,ale tak,ze mi v uchu zalahlo. A za taketo prkotiny som dostavala. Raz uz ani neviem preco to zas bolo ma zbil tak,ze tu scenu mam dodnes pred ocami. Chytil nejaky amok a okrem faciek,ako som sa schulila,aby som si hlavu chranila, ma zacal bit pastami a kopal ma do zadku. Mala som vtedy asi 12-13r. Mama az potom zasiahla. Inak bola asi spokojna s tymto stylom vychovy. Vzdy to nechala na neho,aby ma "vychoval". Nikdy nechapal,preco mam k nemu taky studeny vztah,vzdy som sa rozpravala len s mamou,s nim vobec. Casto ma castoval slovami,ze som bezcitna,studena osoba (preco asi?!?🤔). Ked som z toho zacala mat psychicke problemy,tak mi hovoril,ze som blazon, patrim na psychiatriu. Zatvarala som sa pred nim v izbe,kde som mala svoj svet plny bolesti. Vyriesil to. Vyvesil a zobral mi dvere,zobral mi rolety. Vraj,aby som nemala depresie a dost svetla🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️ Cele noci som nespala poriadne,lebo z ulice mi do okna svietila lampa a ruch z bytu,ked isiel niekto na WC,do kuchyne,ma vzdy zobudil.
Nikdy som nepochopila,preco sa tak spraval,len viem,ze si na mne vybijal svoju frustraciu. Nikdy mu to vsak nezabudnem,nemam k nemu ziaden vztah. A vzdy,ked vidim,nejakeho otca s malou dcerou,ako si ju mojka,tak si tak predstavujem,ake to asi je byt otcovou "princeznickou". Ja som bola len fackovaci panak😔

@anonym_d50fdd

sticker
lion777
17. aug 2025
@denkabemommy

@lion777 áno bolo a stále menej ako medzi “tradičnou” rodinou.

@denkabemommy matematika nebude tvoja silná stránka. Tadeto cesta nevedia, výsledky v praxi ukázali, hrozné následky.

denkabemommy
17. aug 2025
@lion777

@denkabemommy matematika nebude tvoja silná stránka. Tadeto cesta nevedia, výsledky v praxi ukázali, hrozné následky.

@lion777 nech sa páči, FAKTY: (každú štúdiu si môžeš vygoogliť)

American Academy of Pediatrics (AAP), policy statement (Pediatrics, 2013) – podporuje adopcie párov rovnakého pohlavia; sumarizuje výskum, že deti v týchto rodinách prospievajú rovnako dobre a nie je dôkaz zvýšeného rizika poškodenia či zneužívania oproti hetero rodinám.

American Psychological Association (APA) – odborné zdroje APA zhŕňajú desiatky štúdií: deti s lesbickými/gay rodičmi majú porovnateľné výsledky naprieč oblasťami (emocionálne, sociálne, školské) a nie je dôkaz vyššieho rizika zneužívania v týchto rodinách.

Súhrnný akademický prehľad (Journal of Family Theory & Review, 2014) – systematicky mapuje literatúru o well-beingu detí v rodinách párov rovnakého pohlavia; nenašiel dôkazy zhoršených výsledkov či vyššieho rizika ohrozenia oproti hetero rodinám.

Kvantitatívny prehľad/mini-metaanalýza (2023) – na niektorých psychologických ukazovateľoch dokonca vyšli mierne lepšie výsledky pre deti gay rodičov (pravdepodobne výberovo-motivačný efekt), nie však zvýšené bezpečnostné riziká.

A túto jednu, kde gaypáry vyšli ako lepší opakujem LEPŠÍ rodičia ti tu rovno hodím do linku: https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC100162...

Prajem veľa lásky do života ♥️

mibel
17. aug 2025
@karolinakr

@anonym_67212a toto kde si našla? to bol horor

anonym_9d5265
17. aug 2025

Ale zaujímavá diskusia. A to som si myslela že iba môj otec a matka tom nikdy nemali v hlave v poriadku, ale vidím že psychiatricky chorých ľudí bolo možno viac ešte ako aj terez len sa neliečili a neliečia a teda je to s nimi ešte väčšia katastrofa ako s takými čo sa liečia. A presne to aj ukazuje to že proste ak aj rodič dal nejakú po zadku alebo nakričal raz za čas ale bolo to doma ok dieťa nemá traumu a považuje svoje detstvo za dobré. Ale ak dieťa vyrastalo v prostredí kde sa hádali stále aj rodičia medzi sebou, pilo, rodičia neboli nikdy oporou dieťa si nesie následky aj v budúcnosti. Lebo celý život žilo v strachu a zmätku čo bude.

anonym_07a342
17. aug 2025
@anonym_9d5265

Ale zaujímavá diskusia. A to som si myslela že iba môj otec a matka tom nikdy nemali v hlave v poriadku, ale vidím že psychiatricky chorých ľudí bolo možno viac ešte ako aj terez len sa neliečili a neliečia a teda je to s nimi ešte väčšia katastrofa ako s takými čo sa liečia. A presne to aj ukazuje to že proste ak aj rodič dal nejakú po zadku alebo nakričal raz za čas ale bolo to doma ok dieťa nemá traumu a považuje svoje detstvo za dobré. Ale ak dieťa vyrastalo v prostredí kde sa hádali stále aj rodičia medzi sebou, pilo, rodičia neboli nikdy oporou dieťa si nesie následky aj v budúcnosti. Lebo celý život žilo v strachu a zmätku čo bude.

@anonym_9d5265 Úplne súhlasím. A vieš, čo je potom najlepšie? Keď také typy rodičov začnú obhajovať tradičnu rodinu a ochkať a achkať nad tým, že nejaký jeden homosexuálny pár z milióna si chce adoptovať dieťa, že bude mať traumu, v škole ho budú šikanovať, atď… Ale nevidia, že oni ako „tradičná rodina” si narobili decká do chudoby, alkoholizmu, nikotinizmu, do nevyrovnaného vzťahu dvoch nevyspelých jedincov s IQ v pásme mentálnej subnormy, ktorí nevedia dieťaťu poskytnúť ani základné materiálno, ale ani prostredie pre zdravý psychický vývin dieťaťa. Aj mňa to tu bolí čítať, všetky tie skúsenosti. Každému jednému z vás posielam silné objatie. A bodaj by takých pomýlených ľudí, ktorí si narobia deti a potom sa k nim takto správajú, bolo čo najmenej.

kaca222
17. aug 2025
@lion777
Odpoveď bola zmazaná

@lion777 ty si dobre mimo, a to som si po prvom komentári myslela, že si robíš srandu

anonym_4da678
17. aug 2025

Tazko mi je keď čítam niektoré komentáre, deti si nezaslúžia také detstvo. Kiež by každé jedno dieťa bolo milované ♥️

lucia.t
17. aug 2025
@jamimo

@anonym_f554ad asi tomu mechanizmu úplne nerozumieš.
Napr. Moja spoužiačka. Kedysi sa ľudia sobášili veľmi mladí, ešte v čase zamilovanosti, dopamínovej hojdačky. Chalan prišiel z vojny, už bola svadba. Poznali sa málo. Vidiecke prostredie, staré vzorce, vplyv ich rodičov, bývanie u svokrovcov. Nevesta musela držať hubu a krok. Makalo sa na statku. Mali 4 deti, kým nebol syn, nikto sa jej nepýtal. Deti vyrastali tak, že sa motali po dvore a poli. Makali od mala, vyžadovala sa poslušnosť (skôr drezúra) na povel rodiča, starého rodiča. Ak nie, bitka, remeň, palica. Normálka. Potom sa mladá rodina zamestnala v meste, dostala fabrický byt v kolónii. Otec vyťažený, zapíjal frustráciu z náročnosti rodičovstva, matka vyflusnutá. 4 deti. Dcéry poznačené výchovou, syn alkoholik. 1. dcéra ušla hneď za mlada do Čiech, vydala sa tam, nikdy sa nevrátila. 2. dcéra nikdy nechcela rodinu, deti, žije single, 3. dcéra v ošiali mladíckej zamilovanosti ostala tehotná, vydávala sa ako 19. ročná. Mala romantickú predstavu o tom, že bude mať konečne svoju rodinu, tú kásnu rodinu o ktorej sa všade píše a hovorí. Chcela zabudnúť na toxické prostredie v ktorom vyrastala, chcela niekam patriť, byť súčasťou làskavého prostredia. Prd makový, vzala si narcisa. Bola v roli obete, ale nie dobrovoľne, nie vedomím, nie výhovorkami. Nemala kam ísť, vytrhnúť sa z pazúrov narcisa. Nemala sebavedomie, sebahodnotu, silu, odhodlanie. Nemala to odkiaľ poznať.
Môj spolužiak, dobrý kamoš. Jeho otec vojak povolaním, gestapácky prístup v rodine, výchove. Manželka psychicky týraná, celý život ticho. Spolužiak citlivý hudobník, romantická duša, písal texty, brnkal na gitaru. Otec ho ponižoval, že to sú buzerantské záľuby, že nie je chlap. Spolužiak začal v 15 experimentovať s alkoholom, marihuanou. Nikdy nemal dievča. V 30 to dotiahol na Prednú horu. Stretla som ho po liečení, mali sme veľmi dlhú intímnu debatu. Ani terapie mu nepomohli nájsť cestu k otcovi, odpustiť mu, nikdy sa nevrátil "domov" Vo všetkej počestnosti opatril starého otca až do jeho sklonku. Zdedil byt, pracoval...Až kým si nenašiel priateľku. Medové fúzy, sladké rečičky, nasťahovala sa k nemu do bytu. Jemu srdce zaplesalo, konečne ho niekto ľúbi, konečne si ho niekto všimol, že aj on je na svete. Časom začala robiť bezdôvodné scény, výstupy, kontrolovala ho, fabulovala, vymýšľala si story a kauzy. Vždy sa na konci výstupu rozplakala a tvrdila, ako sa o neho bojí a ako ho miluje. On si myslel, že to je dôkaz lásky, že jej záleží na ňom. Vždy ho dostala kam potrebovala, ušliapala ako chrobáka. Varovala som ho, že si našiel ten istý vzor otca, narcistku, tyranku, nech vystúpi zo vzťahu, radšej nech je sám. Len si mumlal popod nos, nedokázal to, chcel niekam a k niekomu patriť, túžil byť milovaný, aj keď choro a toxicky. Mladá časom vyhlásila, že je tehotná. Ok, hádam to bude lepšie, budeme mať dieťa potešil sa. Konala rýchlo, nech na ňu prepíše byt.On v dobrej viere , však bude rodina to urobil, plný nádeje. Časom zistil, že žiadne tehotenstvo sa nekoná. To som s ním bola naposledy. Vieš čo urobil? Spáchal sebevraždu. Dnes keď idem okolo jeho bytu, v oknách sa svieti. Vždy mi vyhŕkne slza. Nech odpočíva v pokoji.
A ona? Býva v jeho byte s frajerom...
Nie každý dokáže zmazať staré vzorce, nie každý dokáže byť psychický silný a odolný ako Herkules. Veď to vidíme v bežnom živote denno-denne, aj tu na MK.

@jamimo napísala si to veľmi trefne, bohužiaľ ☹️ Je to smutné.

lion777
17. aug 2025
@kaca222

@lion777 ty si dobre mimo, a to som si po prvom komentári myslela, že si robíš srandu

@kaca222 veru, budeš mimo.

anonym_f554ad
17. aug 2025
@jamimo

@anonym_f554ad prepáč, ale alkoholizmus, násilie vždy pramení z niečoho, tak ako som písala predtým o viacerých príčinách, tie môžu byť rôzne. Lebo normálny, zdravý, vyrovnaný, sebavedomý jedinec nedokáže biť, vyhladovať, psychicky týrať manžela/manželku, deti, ignorovať ich existenciu emočné potreby, vybíjať a kompenzovať svoju frustráciu.
Pár príkladov.
Muž, dedinské prostredie, hudobník. Mal 3 dcéry. Vplyvom okolia a posmeškov primitívov trpel tým, že nemá syna ( taká klasika) Lebo ten, ktorý nevie splodiť syna nie je CHLAP a vymrie mu rod po meči🤦 Adekvátne k svojim komplexom prejavoval "lásku" svojej žene, aj dcéram. Ponižoval ich, verbálne vulgarizoval, dehonestoval ich ľudskú dôstojnosť, emócie, city. 3 dcéry strašne bojovali o otcovu priazeň, učili sa výborne. On ani nevedel aké VŠ študujú. Vieš ako skončili?
1. Úspešná v praxi, avšak bez sebavedomia a vlastnej sebahodnoty- kompenzuje si to a vybíja zlosť na otca na manželovi, svojim spôsobom ho celý život týra, miluje Fica a Putina- to sú muži, alfa samci v jej očiach 🫣 arogantne sa správa, ženy sú s*ky a k"rvy
2. Vzala si za muža dedinského odroňa z 12 detí s vysokým egom a kolibríkom medzi nohami. Gule má len keď si vypije. Ale aké. Má sprosté sexuálne narážky, sexualizuje ju, rozpráva detaily na návštevách, ako klátil ženu v Tatrách a splodil tatranca 🙄 Ona? Smeje sa tomu a celý život tvrdí akého má dobrého muža. Nemá a nemôže mať v sebe kúsok sebaúcty a sebahodnoty voči sebe samej. Tak sa správa aj k nevestám. Ich synovia? Ich synovia ho nenávidia, ani sa nestretávajú, pri matke si klepú na čelo.
3. Vzala si za muža submisívneho, pasívneho introverta, rezignovaná. Ale👆 Z 2 synov sa zahľadela do prvorodeného, parentifikovala si ho, vidí v ňom svoj idol, vysnívaného muža. Jeho to postihlo tak, že je mamičkár a emočne, toxicky závislý. 2 syn alkoholik, vždy sa cítil neprijatý, nemilovaný matkou, pasívnym otcom, zbytočný na tomto svete. Vždy bol brat lepší, krajší, šikovnejší. Dnes nepije, abstinuje, pracuje, urobil pre to všetko.
Ale! Nech urobil čokoľvek dobré a vynaložil úsilie, poznačilo ho to. Tak ako dokazuje táto diskusia, nech ženy urobili čokoľvek, žijú, fungujú, vrátia sa im flashbacky, asociácie, PPP, ovplyvňuje im to život v rôznych situáciách. Môžeš robiť čokoľvek. Ja to tvrdím tiež👉 20 rokov praxe v sociálnej oblasti jednoducho nepustí!

@jamimo samozrejme ze poznačí ale ide o to kto s tym čo urobí ako s tým naloží ďalej v živote a opakujem nieje pravda že každý alkoholik hlavne v dobach minulých (teraz sa zabáva na inom) musi pramenit z traumy...bola taka doba veľa ľudí pilo,palilo, zabávalo sa a niekto to podcenil lebo ved o nič nejde a zrazu sa stal závislým po rokoch co potom ďalej to ovplyvnuje psychiku a chovanie a hlavne ked sa tak toleruje alkohol a je/bol bonton pripiť si a s každým a niekoľko krát a všade 😅a poznám veľa takých ľudí a nie len rodičov ze prepadli ,, zábave,,

anonym_f554ad
17. aug 2025
@jamimo

Pár príkladov.

@jamimo a to ze máš takú prax beriem ale stále je to na ľuďoch ked viem ze mám problém a neriešim to alebo zažijem niečo zlé a neriešim to alebo sposobujem niečo zle a neriešim to je ako koho chyba??????

anonym_f554ad
17. aug 2025
@jamimo

Pár príkladov.

@jamimo lebo to sú tiež také príklady, prečo nepracujú na sebe? nerozvijaju sa?Prečo nevyhladaju pomoc?
To ze niekto zažije niečo zlé a traumu je ospravedlnenie že sposobuje ďalšie,,zlo,, sebe alebo inému?ale hej chceme meniť celý svet ale nikto nechce meniť seba...(a to nikto je len obrazne lebo aj tu v diskusii je jasne vidiet koľko ľudí to,, zlé,, chyti do svojich ruk a pouzije to na obrovský posun dopredu)

anonym_f554ad
17. aug 2025
@jamimo

@ahhola nekopla som si. 😉
Skonštatovala som, ako nemám rada optimisticko-pozitívne reči o spôsobe výchovy v časoch minulých- áno v tej vzorovej tradičnej, kresťanskej úžasnej alkoholickej rodine, kde otec vládol pevnou rukou a hrubou silou, vulgarizmom, matka bola ticho... "Krásne" príklady v diskusii fakt radosť čítať 🙄 Ak by som ja vyrastala v takej rodine, určite by som vyrastala radšej v gay milujúcej rodine. Nemala by som s tým problém. Vieš kto by mal s tým problém? Zadubené okolie, infikované predsudkami. 👆Lebo každý normálny človek predsa vie, že dobré rodičovstvo a harmonické detstvo netvorí len kombinácua vagína+ penis, ale charakter, sociálna a emočná inteligencia, zrelosť ktorú môže tvoriť aj kombinácia 2 penisov, alebo 2 vagín. Prezradím ti nieo "šokantné"" Poznám osobne 3 gay páry s deťmi a veruže o deti je lepšie postarané ako v časoch minulých v našom susedstve, škole... (alebo aj niektorých dnešných rodinách) Neidealizujem si minulosť a tradičnú rodinu. Veruže taká hitparáda to nebola 🤷‍♀️ Táto diskusia a odborné výskumy na to poukazujú tiež.

@jamimo a k tomuto ano boli casy minulé alkoholicke a pre teba lepšie žiť v gay rodine ako s tradicnou
a len aby neboli ďalšie generácie ano boli casy minule fetacke a lepšie žiť s AI/robotmi ako s tradicnou 😋

canerko
17. aug 2025

Moja mama je z Bosny a ako najstarsie dieta zo siedmych,nedostala moznost učit sa.Ma skoncenu piatu triedu na zš.Stale nas ako deti nutila ucit sa lebo nechcela abi sme boli bez vzdielania.Vzdy si spomeniw na svoje tazke detstvo ako isla do skoly a poobede isiel brat a ked sa stretli na pol ceste ona jemu dala gumaky abi on mohol ist do skoly obuty a ona pokračovala bosa.A ako boli hladny.Dedko bol alkoholik a kurevnik a babku bil stale a robil deti.A ja ako 11 rocna som zazila vojnu,zostali traumy,a nerada spominam na to obdobie ked sme utekali pred bombami,tenkami.A najcerstvejsia trauma bola v roku 2020.29.12. ked nas zastihlo zemetrasenie a moj najmensi syn onemel na niekolko hodin.A stale pomali trasie len sme sa uz naučili s tym zit.