Mali ste ťažké detstvo?
Ahojte, minule na mna na IG vyskocilo video - kde sa mladik pytal ludi, aby o sebe prezradili nieco, co by o nich nikto nepovedal( mozno-zrucnost, talent). Padali tam rozne odpovede- ze viem bojove umenia.... No pytali sa jedneho stsreho pana a on s takou hroznou bolestou odpovedal- Keby ste vedeli, co som prezil ako dieta..., ake hrozy( nieco v tom zmysle). A tak, ma to nejako zasiahlo.... Bol to stary pan mozno okolo75+ takze na vojnu( za mna najvacsia hroza) " primlady". Tak sa zamyslam, co take strasne mohol prezit, co strasne ste prezili vy ako deti, ze aj po rokoch vam myslienka na to zasiahne a zaboli.??? Mala som pocit, ze ten pan to potrebuje niekomu povedat, ked zacal pred neznamym taku temu- aby sa mu ulavilo. Tak ak mate a aj vy tazobu z detstva- napiste to ( anonymne), mozno sa vam ulaví. A my ostatní sa mozno zamyslime, a pochopime, ze ten " neprijemny dochodca v obchode" mozno prave bojuje s nejakou spomienkou a tazobou( traumou) z detstva a preto je neprijemny. Ja som mala pekne detstvo, cely zivot....a tak ma niekedy dokazu tazko trapit malichernost. Co hrozne ste prezili ako dieta ci pubertiak??
@svetlonos jej matka tvrdila, že to isto ona zvádzala chlapa, preto sa jej stalo čo sa stalo. Proste celé na hlavu, chlap bol odsúdený, ona bola úradmi odobratá matke následne zverená tete, zš dokončila v inom okrese. Matku nikdy nekontaktovala ani na pohrebe jej nebola. Neviem, či jej vôbec odpustila.
@anonym_a1bd50
tak aspom dúfam, ze potom mala ako takblepsi zivot. Mater hyena debilna. Jasne, 11 ricna dcera bude baliť matkinej muža. Acon ako disoely normalny chlap sa nechá vyprovokovať 🤯 Ta mala IQ huoacieho kona a empatiu nulovú.
@jamimo samozrejme ze poznačí ale ide o to kto s tym čo urobí ako s tým naloží ďalej v živote a opakujem nieje pravda že každý alkoholik hlavne v dobach minulých (teraz sa zabáva na inom) musi pramenit z traumy...bola taka doba veľa ľudí pilo,palilo, zabávalo sa a niekto to podcenil lebo ved o nič nejde a zrazu sa stal závislým po rokoch co potom ďalej to ovplyvnuje psychiku a chovanie a hlavne ked sa tak toleruje alkohol a je/bol bonton pripiť si a s každým a niekoľko krát a všade 😅a poznám veľa takých ľudí a nie len rodičov ze prepadli ,, zábave,,
@anonym_f554ad
Ktoré rizikové faktory môžu viesť k alkoholizmu?
K alkoholizmu môže prispieť niekoľko rizikových faktorov, ktoré ovplyvňujú pravdepodobnosť vzniku závislosti. Medzi tieto faktory patria:
1. Genetické faktory
Dedičnosť: ľudia, ktorí majú príbuzných s alkoholizmom, majú vyššie riziko vzniku závislosti. Genetické predispozície môžu ovplyvniť to, ako telo spracováva alkohol a aké účinky má na mozog.
2. Psychologické faktory
Duševné ochorenia: osoby trpiace depresiou, úzkosťou, posttraumatickou stresovou poruchou (PTSD) alebo inými duševnými poruchami môžu častejšie siahať po alkohole ako forme sebamedikácie.
Nízka sebaúcta alebo emocionálne problémy môžu viesť k tomu, že ľudia pijú, aby sa vyrovnali so stresom alebo osobnými ťažkosťami.
3. Sociálne a environmentálne faktory
Rodinné prostredie: vyrastanie v rodine, kde je pitie alkoholu časté alebo tolerované, zvyšuje pravdepodobnosť, že človek začne piť v mladom veku.
Vplyv priateľov a spoločnosti: silný tlak okolia, kde je pitie alkoholu bežné, môže ovplyvniť vznik závislosti.
Dostupnosť alkoholu: v prostredí, kde je ľahký prístup k alkoholu a kde je jeho konzumácia spoločensky akceptovaná, existuje vyššie riziko alkoholizmu.
4. Fyzické a biologické faktory
Zmeny v mozgu: dlhodobé a nadmerné pitie alkoholu môže viesť k chemickým zmenám v mozgu, čo môže zvýšiť potrebu piť a rozvinúť závislosť.
Tolerancia na alkohol: niektorí ľudia prirodzene znášajú väčšie množstvo alkoholu, čo ich vedie k častejšiemu a intenzívnejšiemu pitiu.
5. Vek, keď človek začne piť:
Ľudia, ktorí začnú piť v mladom veku (napríklad v tínedžerských rokoch), majú vyššiu pravdepodobnosť rozvoja alkoholizmu v dospelosti.
6. Stres a životné udalosti
Traumatické udalosti: smrť blízkej osoby, strata zamestnania, rozvod alebo iné životné krízy môžu viesť k zvýšenej konzumácii alkoholu ako formy zvládania stresu.
Pracovný stres: niektoré povolania, kde je stres a tlak častý (napríklad pohostinstvo, práca pod vysokým tlakom), môžu byť spojené s vyšším rizikom alkoholizmu.
Tieto faktory pôsobia rôzne v kombinácii a nie každý, kto je vystavený rizikovým faktorom, sa stane závislým od alkoholu.
@jamimo lebo to sú tiež také príklady, prečo nepracujú na sebe? nerozvijaju sa?Prečo nevyhladaju pomoc?
To ze niekto zažije niečo zlé a traumu je ospravedlnenie že sposobuje ďalšie,,zlo,, sebe alebo inému?ale hej chceme meniť celý svet ale nikto nechce meniť seba...(a to nikto je len obrazne lebo aj tu v diskusii je jasne vidiet koľko ľudí to,, zlé,, chyti do svojich ruk a pouzije to na obrovský posun dopredu)
@anonym_f554ad nikde netvrdím, že ak niekto zažil niečo zlé, má traumu a nič s tým nerobí, je to ospravedlnenie. Nie, nie je. Je to rola obete, ak narieka a nechce nič zmeniť. Za čím si stojím, a opakujem sa 👉 je fakt, že trauma poznačí človeka, aj keď chodí na terapiu, snaží sa...
Odporúčam prečítať si odborné publikácie, články, blogy, podcasty o traume a jej prežívaní a terapii, následkoch. Myslím, že by ti to prospelo v rozšírení obzorov v danej téme 😉
@lion777 ak by si čítala pozorne a s porozumením, pochopila by si veľmi dobre o čom píšem. Ty ale nechceš 😉
Nezáleží, či ma vychovávala žena+muž, alebo muž+muž, alebo žena+žena. Dôležité je, aby som bola vychovávaná v prostredí milujúcom, tolerantnom, emočne a sociálne inteligentnom. Nikde nepodporujem zvrátenosti a úchylky (odporúčam naštudovať, rozlíšiť pojmy a dojmy, sexualitu a aj homosexualitu v minulosti.... ) Apropó, homosexualita ako choroba? (áno označovaná v minulosti tak) Koho potomkovia sú homosexuálli? Nie tak náhodou tradičnej rodiny? Fakt na zamyslenie tie tvoje úvahy. Zvlášť ak sa na MK prezentuješ ako osoba bohato duchovná, spirituálna, všeobjímajúca vesmír láskou a nesúdením. Pobavilo. Zbytočne sa tak prezentuješ, lebo toxický spiritualizmus a homofóbia sú ľahko čitateľné aj medzi riadkami.
Mala som cca 3 roky, keď som začala vnímať, že sa rodičia hádajú a bijú. Otec pil príležitostne, ale donemoty.
Matka mala bielu pečeň a často ma nosila za ujami, kde im papala cikule aj to ostarné.
Zajakávala som sa, tak si nemuseli ani zavrieť dvere, nepovedala by som nič.
Potom sa rozviedli(matku som odvtedy nevidela) a zas si otec nosil tety, ktoré ma v noci budili vzdychaním.
Keď som trochu podrástla začal otcov teror, bil ma ako 6 ročnú za neumytý tanier, za nastrihané noviny a kadečo riadovou útierkou, ktorú zmotal a teda niekedy som kričala preventívne, ale keď bola mokrá to štípalo ako fras.
Keď som bola druháčka na základnej tak vymenil za remeň.
Bolo to tak neuveritelne prešpekulované kam ma trafiť, aby to nebolo vidno, že so mnou nacvičoval ako sa mám postaviť.
Potom sa oženil a bitky prestali, jeho nová manželka bola hysterka prvotriedna, padol jej hrniec a keď nikto v kuchyni nebol len ja tak začala hulákať, že jej rozbíjam hrnce, že výplaty jej budem odovzdávať čo som jej škody narobíla, mala som 10r, no to bola to šialená žena🙃 takýchto výstupov mala za deň niekoľko.
Bola som naobtiaž, vkuse robila dusno za nič, ale dalo sa to prežiť.
Našiel si ma manžel, ktorý tiež nemal pekné detstvo, mal otca tyrana, ktorý im prikladal nož na krk a veľmi ich týral a bil. Žiaľ sa v tomto týraní našiel tiež a bitky a oháňanie nožmi použival na mne.
Tiež alkohol, nevera, načapala som ho v priamom prenose..
Rozviedla som sa po 4 rokoch.
Nikdy som necítila lásku od nikoho, napriek tomu som ju vedela dať, dieťa som vychovala sama v láske, bez bitiek, čitaním rozprávok, mali sme čo jesť.
Teraz už ako dospelý človek mi povedal ako ho otec bil, týral už po ceste do školky, alebo len na chviľku ho mal na starosti, ako videl ako ma bije a že v tých 4 rokoch nebol schopný niečo urobiť🥹
Navštevuje psychológa a ja po dlhých rokoch viem zasa plakať.
Som zo seba sklamaná, že som nevedela svoje dieťa ochrániť, aj keď som urobila všetko najrýchlejšie ako sa dalo, predsa si to ako 4 ročný zapamatal do kazdého detailu a bude si tie traumy niesť celý život😩
Všetky vás rovnako objímam, neskutočné pribehy naozaj🥺🙏🏼
Želám už len krásny život🫶
Mala som cca 3 roky, keď som začala vnímať, že sa rodičia hádajú a bijú. Otec pil príležitostne, ale donemoty.
Matka mala bielu pečeň a často ma nosila za ujami, kde im papala cikule aj to ostarné.
Potom sa rozviedli(matku som odvtedy nevidela) a zas si otec nosil tety, ktoré ma v noci budili vzdychaním.
Keď som trochu podrástla začal otcov teror, bil ma ako 6 ročnú za neumytý tanier, za nastrihané noviny a kadečo riadovou útierkou, ktorú zmotal a teda niekedy som kričala preventívne, ale keď bola mokrá to štípalo ako fras.
Bolo to tak neuveritelne prešpekulované kam ma trafiť, aby to nebolo vidno, že so mnou nacvičoval ako sa mám postaviť.
Potom sa oženil a bitky prestali, jeho nová manželka bola hysterka prvotriedna, padol jej hrniec a keď nikto v kuchyni nebol len ja tak začala hulákať, že jej rozbíjam hrnce, že výplaty jej budem odovzdávať čo som jej škody narobíla, mala som 10r, no to bola to šialená žena🙃 takýchto výstupov mala za deň niekoľko.
Našiel si ma manžel, ktorý tiež nemal pekné detstvo, mal otca tyrana, ktorý im prikladal nož na krk a veľmi ich týral a bil. Žiaľ sa v tomto týraní našiel tiež a bitky a oháňanie nožmi použival na mne.
Nikdy som necítila lásku od nikoho, napriek tomu som ju vedela dať, dieťa som vychovala sama v láske, bez bitiek, čitaním rozprávok, mali sme čo jesť.
Teraz už ako dospelý človek mi povedal ako ho otec bil, týral už po ceste do školky, alebo len na chviľku ho mal na starosti, ako videl ako ma bije a že v tých 4 rokoch nebol schopný niečo urobiť🥹
Som zo seba sklamaná, že som nevedela svoje dieťa ochrániť, aj keď som urobila všetko najrýchlejšie ako sa dalo, predsa si to ako 4 ročný zapamatal do kazdého detailu a bude si tie traumy niesť celý život😩
@anonym_fd3c67 och, moje srdce place. Neskutocne co si dokazala a kolko sily si potrebivala aby si prrtrhla generacne vzorce- a vychovala syna bez bitiek.....velmi silny zivotny pribeh. Pripadam si neskutocne naivna- vzdy ked som pozerala film s boli tam brutalnr bitky deti od rodicov npr varechov, remenom tak som si pomyslela- no to urcite toto americki scenaristi velmi prehnali ( ved nikto by predsa neublizil dietatu). A tu citam ze toto je realita mnohych deti- je mi tak tazko,och. Dufam,ze budes v poriadku a aj tvoj syn a bude z neho milujuci otec- aspon tak aku ma milujucu matku🫂
Moja mama je z Bosny a ako najstarsie dieta zo siedmych,nedostala moznost učit sa.Ma skoncenu piatu triedu na zš.Stale nas ako deti nutila ucit sa lebo nechcela abi sme boli bez vzdielania.Vzdy si spomeniw na svoje tazke detstvo ako isla do skoly a poobede isiel brat a ked sa stretli na pol ceste ona jemu dala gumaky abi on mohol ist do skoly obuty a ona pokračovala bosa.A ako boli hladny.Dedko bol alkoholik a kurevnik a babku bil stale a robil deti.A ja ako 11 rocna som zazila vojnu,zostali traumy,a nerada spominam na to obdobie ked sme utekali pred bombami,tenkami.A najcerstvejsia trauma bola v roku 2020.29.12. ked nas zastihlo zemetrasenie a moj najmensi syn onemel na niekolko hodin.A stale pomali trasie len sme sa uz naučili s tym zit.
@canerko vzdy boja vojna pre mna synonymom hrozy. No spojit vojnu a este tyranie deti rodicom je uz .....ani neviem ake slovo napisat. Normalne sa za seba hanbim- lebo mne sa " zrutil" svet lebo "vypredali vec co som si chcela kupit" a trapilo ma to aj niekolko dni- a niekto mozno len niekolko km odo mna- doslova bojoval o zivot. Dakujem, za vase vypovede a virtualnu facku- je nzcase aby som sa spamatala🙈🙉.
@anonym_fd3c67 už pri čítaní tvojho komentáru som si vravela, že si skvelá, že si dokázala tak rýchlo odísť. Mrzí ma, že si to syn aj tak pamätá. Dokázala si však niečo, čo iné ženy nedokážu celý život a preto si myslím, že na seba môžeš byť hrdá
@zuzinka888 existuje vôbec človek, ktorý žil ideálne v detstve? Rodič nikdy nemal najmenšiu poznámku, nikdy nekričal, mal dostatok peňazí, času, emócií pozitivnych pekných, rodičia sa milovali, mali ideálne bývanie, deti vychovávali vždy len s milým úsmevom?? Ja osobne nie a to som si vypočula "milión" príbehov. Každý človek má svoj príbeh, svoju traumu a na svete je preto aby sa niečo naučil, vyvíjal, zdokonalil svoju dušu a to cez ideálnosť nepôjde, takže sa to priam vylučuje so samotnou podstatou bytia človeka na zemi.🙄
@anonym_8f269d ja som mala pekne detstvo. Zili sme pokope s rodicmi a maminou mamou a babkou v jednom dome na dedine so zahradou. Ucilo nas to respektu k starsim, k povinnostiam, k tolerancii voci druhemu. Rodicia nas vychovavali v laske, robili aj nemozne, penazi sme sice nemali extra vela, ale vzdy sme mali co jest, obliect, do skoly pomocky, vylety, radosti detstva. Jasne, aj bitku sme dostali s bratom,aj ja facky za skarede slova ako pubertacka. Ale nebili nas pravidelne. Mala som krasne detstvo bez intrig v rodine, bez alkoholu v rodine (hoci otec si presiel ondobkm, kedy mu krcma bola prednejsia ako domov), bez financnej tiesni, bez inych bolesti detskej duse.
Ked citam vsetky vase pribehy, mam zimomriavky. Ale kazda zena, ktora si presla peklom a nevybija si to zle na svojich detoch, zena, ktora dokazala zastavit generacnu traumu, ma moj obdiv...❤️🩹
@zuzinka888 existuje vôbec človek, ktorý žil ideálne v detstve? Rodič nikdy nemal najmenšiu poznámku, nikdy nekričal, mal dostatok peňazí, času, emócií pozitivnych pekných, rodičia sa milovali, mali ideálne bývanie, deti vychovávali vždy len s milým úsmevom?? Ja osobne nie a to som si vypočula "milión" príbehov. Každý človek má svoj príbeh, svoju traumu a na svete je preto aby sa niečo naučil, vyvíjal, zdokonalil svoju dušu a to cez ideálnosť nepôjde, takže sa to priam vylučuje so samotnou podstatou bytia človeka na zemi.🙄
@anonym_8f269d vies co, ja som mala idealne detstvo. Fakt. Az ocova choroba to zmenila. Nas nebili (dobre sestru zbil otec raz, ked ju ako pubisku nacapal fajcit 😆), chodili sme na dovolenky, vylety, mali sme vsetko, boli sme/sme lubene, rodicia nepiju … bohuzial, maniodepresia nam pripravila krusne chvile… nebyt toho, tak mozem vyhlasit, ze som mala idealne detstvo 🤷♀️
Ja som mala v detstve problém v škole.
Mne od prvého ročníka nešla matematika, mám dyskalkúliu. V škole sa mi často smiali kvôli tomu, mali blbé reči. Nechceli sa so mnou rozprávať niektorí, ani úlohy mi nedali. Keď som chcela opýtať na úlohu musela som sa pýtať kamarátky.
Pripadala som si hlúpo.
@anonym_fd3c67 och, moje srdce place. Neskutocne co si dokazala a kolko sily si potrebivala aby si prrtrhla generacne vzorce- a vychovala syna bez bitiek.....velmi silny zivotny pribeh. Pripadam si neskutocne naivna- vzdy ked som pozerala film s boli tam brutalnr bitky deti od rodicov npr varechov, remenom tak som si pomyslela- no to urcite toto americki scenaristi velmi prehnali ( ved nikto by predsa neublizil dietatu). A tu citam ze toto je realita mnohych deti- je mi tak tazko,och. Dufam,ze budes v poriadku a aj tvoj syn a bude z neho milujuci otec- aspon tak aku ma milujucu matku🫂
@zuzinka888 ďakujem moc, si milá🫶urobím všetko, aby v našej rodine neboli deti bité.
Svokra mi hovorila to isté, že by syna zadrhla keby to robil čo sa dialo jej a keď to robil kričala že si vymýšľam, ale netušila som, že ubližuje synovi, to bol šok.
@anonym_fd3c67 už pri čítaní tvojho komentáru som si vravela, že si skvelá, že si dokázala tak rýchlo odísť. Mrzí ma, že si to syn aj tak pamätá. Dokázala si však niečo, čo iné ženy nedokážu celý život a preto si myslím, že na seba môžeš byť hrdá
@kaca222 ďakujem ti, myslela som si, že pár po papuli ma nezabilo a žila som si krásny život naozaj.
Až syn nedávno, že navštívy psychológa, že má nejaké traumy z detstva😵💫
Pozerala som ako puk a potreboval odpoveď či mohol urobiť niečo a zachrániť ma ako 4 ročný pred bitkami a nevie si odpustiť, že nič neurobil😭 nedá si to vysvetliť, hrozne mi je ľúto
@kaca222 ďakujem ti, myslela som si, že pár po papuli ma nezabilo a žila som si krásny život naozaj.
Až syn nedávno, že navštívy psychológa, že má nejaké traumy z detstva😵💫
Pozerala som ako puk a potreboval odpoveď či mohol urobiť niečo a zachrániť ma ako 4 ročný pred bitkami a nevie si odpustiť, že nič neurobil😭 nedá si to vysvetliť, hrozne mi je ľúto
@anonym_fd3c67 páni, to by mi ozaj nenapadlo. Ale je to silný chalan a obdivujem ho, že sa ti zdôveril. Verím, že ho sedenia posunú ďalej a pomôžu mu to spracovať.
@zuzinka888 moja mamka si dodnes a to mám 46r. neodpustí retardované poznámky, či už na mňa (som síce chudšia, + 2 VŠ), partnera a vnuka. Cez víkend sme mali oslavu a všetci mali možnosť vidieť madam v akcii s”modrou krvou”. Ja stále dúfam, že ma v nemocnici zamenili…
Och, všetkým Vám posielam objatie, je mi veľmi ľúto, čo ste museli prežiť. A ďakujem Vám, že ste ma prebudili do reality, ako musia niektoré deti žiť. V mojom "ideálnom" svete som si myslela, že toto sú len extrémne prípady z telky. Od dnes si budem ešte viac vážiť to, čo mám. Ste skvelí, ako ste sa s tým popasovali.
@jamimo jajaj, to su zas blaboly, vaginapenis😂zatial to inak nejde, aj vasi to vedeli. Asi aj vaginavagina a penispenis vedia vychovat plnohododtneho jedinca, aj ked 2 mamy to pobabrali u Brejvika. No ved sem napis o 15 rokov, to uz bude mala Meda velka slecna a dvaja chlapi ju budu poucat o menzese😂
@zuzinka888 moji rodicia nemali lahke detstvo, vzali sa skoro a ich manzelstvo bolo jedna velka katastrofa, vkuse sa hadali, otec mamu bil a ponizoval ( o com som v detstve nevedela, hovori o tom az teraz) aj ju podvadzal. ja si pamatam neustale hadky, a ako otec rozbijal veci. bitka kozenym opaskom nebola nic vynimocne, a to si nemyslim, ze som bola zle dieta. (mam znameho, ktory tvrdi, ze vdaka bitke od rodicov, je z neho dobry clovek, ale zo mna by bola troska, lebo som nic zle nerobila). nikdy som nepocula pekne slovo, pochvalu, ze som pekna, ze som nieco dobre urobila, ze ma maju radi, hocijake ocenenie, vzdy som len pocula, ze si mam ucesat tie skuty, ze som sprosta, krava, tela, nemozna, lemrava, leniva....... ked som upiekla kolac, nedostala som pochvalu, ale zdrba, ze bol v kuchyni neporiadok. nikdy neboli peniaze na to co som chcela, spala som na starej vylezanej valande, zimne topanky mi vzdy pretiekli a chodila som s mokrymi nohami a nikdy som nepochopila ako moze mat niekto rad zimu. cely zivot si budujem sebavedomie, lebo sa citim zbytocna, neviem prijimat pochvaly.... a posledne, moj starsi brat mi niekolko krat ublizil tak, ako by brat nikdy sestre nemal ublizit, nikomu som to nepovedala, vie to iba moj manzel. ani mama o tom dodnes nevie.
@anonym_299dde ❤️
@jamimo jajaj, to su zas blaboly, vaginapenis😂zatial to inak nejde, aj vasi to vedeli. Asi aj vaginavagina a penispenis vedia vychovat plnohododtneho jedinca, aj ked 2 mamy to pobabrali u Brejvika. No ved sem napis o 15 rokov, to uz bude mala Meda velka slecna a dvaja chlapi ju budu poucat o menzese😂
@ahhola breivika vychovávala len jeho matka zdravotná sestra - psychicky chorá žena, napriek tomu, že jeho rodičia boli rozvedení, tak sa stretával aj so svojim otcom, prvé roky života, potom kontakt prerušili, čo tiež malo vplyv na jeho psychiku.Najskôr si niečo k tomu reálne prečítaj, potom tu píš sprostosti.
Mimochodom aj taký Jay-Z bol vychovávaným dvoma ženami 😉
@lion777 ak by si čítala pozorne a s porozumením, pochopila by si veľmi dobre o čom píšem. Ty ale nechceš 😉
Nezáleží, či ma vychovávala žena+muž, alebo muž+muž, alebo žena+žena. Dôležité je, aby som bola vychovávaná v prostredí milujúcom, tolerantnom, emočne a sociálne inteligentnom. Nikde nepodporujem zvrátenosti a úchylky (odporúčam naštudovať, rozlíšiť pojmy a dojmy, sexualitu a aj homosexualitu v minulosti.... ) Apropó, homosexualita ako choroba? (áno označovaná v minulosti tak) Koho potomkovia sú homosexuálli? Nie tak náhodou tradičnej rodiny? Fakt na zamyslenie tie tvoje úvahy. Zvlášť ak sa na MK prezentuješ ako osoba bohato duchovná, spirituálna, všeobjímajúca vesmír láskou a nesúdením. Pobavilo. Zbytočne sa tak prezentuješ, lebo toxický spiritualizmus a homofóbia sú ľahko čitateľné aj medzi riadkami.
@jamimo také prostredie neexistuje v týchto rodinách, preto " vznikol " takýto človek, ktorý popiera evolúciu, aj sám seba. Z tvojej pozície, som ani inú odpoveď nečakala.
@ahhola breivika vychovávala len jeho matka zdravotná sestra - psychicky chorá žena, napriek tomu, že jeho rodičia boli rozvedení, tak sa stretával aj so svojim otcom, prvé roky života, potom kontakt prerušili, čo tiež malo vplyv na jeho psychiku.Najskôr si niečo k tomu reálne prečítaj, potom tu píš sprostosti.
@denkabemommy darmo tu budeš vysvetľovať, nemá to význam. 🤔 Lebo z tradičnej rodiny vychádzajú tie najúžasnejšie bytosti, matky, otcovia. Je ich plná Ilava, Leopoldov, Nitra Chrenová, atď...
@zuzinka888 moja otec nás nechal keď som ja mala 5r a súrodenec 4m. Lebo mama ochorela na posporodnu depku + psychózu. Potom keď sa stoho dostala moc sa o nás nestarala vkuse behala za chlapom,nám nikdy nič nekupovala,sem tam má dobré vytrieskala (aj kopala) potom keď som mala 14r zase ochorela na psychozu a to bolo hrozne nahá behala po dedine,kradla,behala za mladými chlapcami domov brala takých bezdakov s ktorými aj spala a potom ty bezdaci chceli mňa,pozerali na jak spim so súrodencom sme išli k známym späť lebo už sme sa báli ze sa nám niečo stane.Potom išla na psychiatrii a bola úplne omamena liekmy po čase ich zase prestala brat a zase to isté robila..Ja som sa potom odsťahovala preč od všetkého.Mam muža aj deti.Aj nikdy ja to nemyslím...Nezanechalo mi to traumi.Som šťastná že som živá zdravá,s deťmi chodíme na dovolenky máme pekný život Ďakovať Bohu.Mama sa medzitým s pomocou rodiny dala do poriadku a sme v kontakte a s otcom nie lebo jemu bolo úplne na háku za všetko .
@denkabemommy darmo tu budeš vysvetľovať, nemá to význam. 🤔 Lebo z tradičnej rodiny vychádzajú tie najúžasnejšie bytosti, matky, otcovia. Je ich plná Ilava, Leopoldov, Nitra Chrenová, atď...
@jamimo lebo Netradicne rodiny este "nemaju vysledky" 🤣vsak nech by si mala pravdu a ti dvaja geyovia tu dceru vychovaju lepsie ako penvag❗osobne mna striasa hnus, ze by pri mojom tatikovi namiesto mamy stal tatov manzel, ale regres nezastavis...
@denkabemommy precitala a vela a bohuzial, uz to neviem najst... Len toto
@jamimo je mi to jasné, len som to tu čítala viackrát túto nezrovnalosť, neviem či od tej istej autorky. Tak mi to už nedalo, nakoniec teraz nenašla ani žiadny zdroj (lebo ani nebol) o tom, že bol breivik dieťa v lesbickom vzťahu 😅. Nevadí. Život ide ďalej.

@jamimo a to ze máš takú prax beriem ale stále je to na ľuďoch ked viem ze mám problém a neriešim to alebo zažijem niečo zlé a neriešim to alebo sposobujem niečo zle a neriešim to je ako koho chyba??????
@anonym_f554ad ty nerozumieš tomu, že človek môže riešiť, aj chcieť, ale stále ho to ovplyvňuje v bežnom živote, pracovisku, vzťahoch? Napríklad taká asertivita, málokto to dokáže- lebo v detstve boli v pozícii a roli poslušného dievčatka, chlapčeka, nikoho nezaujímala ich emócia, hlas a názor dieťaťa... V dospelosti má problém povedať nie. (bez výčitiek, pocitu zahanbenia a obáv) Stačí takto?